agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)

Beğeni Düzeni2609Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-12-2013, 09:12   #1891
Ağaç Dostu

esgül73's Avatar

Giriş Tarihi: 08-03-2013
Saksı cherry domatesimi tohumdan yaklaşık 2 aydır yetiştiriyordum.15 gün önce saksını değiştirip büyük saksıya almıştım.Ondan sonra keyfi kaçmıştı.Şimdi ise tamamen öldü.Çok üzüldüm.Acaba kış diyemi yoksa nerede hata yaptım?Toprağa hayvan gübresi koymuşyum.Her gün azar azar suladım.

Eklenen Resimler

esgül73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2013, 09:11   #1892
Moderatör

h_dogan's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2007
Galeri: 22
Yeterince ışıklanma var mıydı bulunduğu yerde?
Köklerinde bir sorun olabilir normalde domates topraksız da yer değiştirseniz tutardı.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-12-2013, 21:24   #1893
Ağaç Dostu

esgül73's Avatar

Giriş Tarihi: 08-03-2013
Salihli de oturduğum için hemen hemen her gün güneş ışığı oluyor .Gündüz balkonda güneşte( hava serin olsa da)gece evin içinde baktım .

esgül73 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2013, 09:23   #1894
Moderatör

h_dogan's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2007
Galeri: 22
Köküne bakın nasıl olsa bitki bayağı zayıflamış.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-12-2013, 09:50   #1895
Ağaç Dostu

hk50's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi esgül73 Mesajı Göster
Saksı cherry domatesimi tohumdan yaklaşık 2 aydır yetiştiriyordum.15 gün önce saksını değiştirip büyük saksıya almıştım.Ondan sonra keyfi kaçmıştı.Şimdi ise tamamen öldü.Çok üzüldüm.Acaba kış diyemi yoksa nerede hata yaptım?Toprağa hayvan gübresi koymuşyum.Her gün azar azar suladım.

Bu domates fideleri hastalanmış.İlaçla tedavisi mümükün olmadığı gibi hava ışın ortamla da bir ilgisi yok.Bu hastalık serpiçi ve tedavi mümkün olmuyor.İlaçlı tedavide bakırlı ilaç kullanılıyor.Yeni tohum ve fide ekerken bu toprağıda kullanmazsanız iyi olur.

hk50 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2013, 22:28   #1896
Ağaç Dostu

İsmail Kuzucu's Avatar

Giriş Tarihi: 13-01-2011
Galeri: 7
Tek dal ile pembe domates. Bana göre bu şekilde daha çok verimli oluyor.

Buda yerli domates bol verimli ve dayanıklı.

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2013, 22:36   #1897
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2009
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu Mesajı Göster
Tek dal ile pembe domates. Bana göre bu şekilde daha çok verimli oluyor.

Buda yerli domates bol verimli ve dayanıklı.

Bol verimli ve dayanıklı domatesinizin cinsi nedir?

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2013, 22:49   #1898
Ağaç Dostu

İsmail Kuzucu's Avatar

Giriş Tarihi: 13-01-2011
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Bol verimli ve dayanıklı domatesinizin cinsi nedir?
Cinsini tam olarak bilmiyorum. 2 sene önce salkım domates olarak alıp ekmiştim. 1 sene ekim yapmayınca tohumlardan 2-3 tane sağlam kalmıştı. Bu sene tohumluk aldık yazdan sonra isteyenlere gönderebilirim.

limon_sever beğendi.
İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-01-2014, 03:22   #1899
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Bugunun (11 Ocak 2014) hasadi

Eklenen Resimler

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2014, 17:51   #1900
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Yukardaki resimde yer alan yesil domatesler olgunken yesil degil, mecburen henuz tam kizarmamisken toplanan domatesler. Mecburen diyorum cunku kizarmaya basladiklari an, kuslar tadina bakmayi seviyor. Onlar saldirmadan hemen topladik.

Bu arada esim de hemen bir korkuluk yapiverdi Simdilik etkili olmus gozukuyor. Ben bile bazen unutup orda uzun boylu birisini gormuscesine irkiliyorum. Bir de gunes enerjisiyle calisan, birkac dakikada bir basini donduren bir "baykus" satin aldim; daha etkili olmasi icin onun yerini birkac gunde bir degistirmek gerekecek. Monte edince resimlerim. Bir ucuncu onlem olarak da gunes isigi vurunca parlayan cisimlerden (CD gibi) olusan bir baska korkuluk daha yapacagiz ki domatesleri bizden baskasi hasat etmesin

Eklenen Resimler

Eski 14-01-2014, 19:50   #1901
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Resimde gorulen cesit Cizgili Istanbul. Cok dengeli bir tada ve sasirtici bir verime sahip. Rivayete gore, Istanbul yakinlarindaki bir manastiri ziyaret eden turistlerin manastir bahcesinden toplayip tohumunu aldiklari bir cesit. Yurtdisinda ilk piyasaya suruldugunde Turkish Striped Monastery olarak adlandirilmis. Aslinda Turkce'ye Cizgili Manastir olarak cevirebiliriz ancak bizde Manastir dendiginde ilk akla gelen, Makedonya'nin Manastir sehri olabilecegi icin Turkiye'ye Cizgili Istanbul adiyla dolasima acacagim. Normalde cesidin orjinal adini degistirmek dogru degil ama cesit ismi-hikayesi arasindaki baglanti konusunda bir sorun yasamak istemem. Bu arada tohum hikayesine ve cesidin yoresine aykiri bir tez de bugune kadar cikmadi. Dolayisiyla gonul rahatligiyla yerli bir cesit oldugunu soyleyebiliriz (2 Temmuz 2014-bu keskin bir ifade olmus; gonul rahatligiyla demeyeyim de simdilik yerli sinifina girdigini soyleyeyim).

Albenisi oldukca yuksek niche bir pazar cesidi olarak kullanilabilir. Bir aksilik olmazsa, onumuzdeki takasla birlikte dolasima sokmayi umuyorum.

Eklenen Resimler

Düzenleyen birnefestoprak : 02-07-2014 saat 08:22
Eski 17-01-2014, 20:14   #1902
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Domates bahcesinin diger tarafina yerlestirdigim, gunes enerjisiyle birkac dakikada bir basini donduren baykus... Hava ruzgarli oldugu zamanlarda ruzgar etkisiyle de basi hareket ediyor. Nazar degmesin ama, birkac gundur domateslerde hicbir kus/baska canli zarari gormedim. Yalniz etkisini arttirmak icin 4-5 gunde bir baykusun yerini degistirecegim.

Eklenen Resimler

Eski 18-01-2014, 10:41   #1903
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
ne güzel miş bu baykuş...
türkiyede satılan yer varmıdır acaba

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2014, 01:40   #1904
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 22-08-2013
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
ne güzel miş bu baykuş...
türkiyede satılan yer varmıdır acaba
Ben de çok beğendim, Amazon.com'da aynısını buldum, Türkiye'ye gönderimleri var. Buradan bakabilirsiniz

14 Ocak'da domates toplayanlar var 16 Aralık'ta Meyvelitepe toplamıştı şaşırmıştım da bunda iyice aklım karıştı, ABD olsa da nasıl oluyor yine de anlamadım

tkorkunckaya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2014, 02:08   #1905
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tkorkunckaya Mesajı Göster
Ben de çok beğendim, Amazon.com'da aynısını buldum, Türkiye'ye gönderimleri var. Buradan bakabilirsiniz

14 Ocak'da domates toplayanlar var 16 Aralık'ta Meyvelitepe toplamıştı şaşırmıştım da bunda iyice aklım karıştı, ABD olsa da nasıl oluyor yine de anlamadım
16 aralık gününden bir hafta öncesinde son domatesleri toplamışız, yani 9 Aralık gibi. Sonrasında hala dalında kalanlar da vardı ama onlar donduğu için bir işe yaramadı.

Topladıklarımızın, verdiğiniz linkte resmi görünen çeşit olduğunu belirtmeliyim. Islah altına aldığımız bu çeşit soğuğa çok dayanıklı. Diğer çeşitler Kasım ortalarını az geçince bittiler.

Not: Son 8-9 kilo kadar kaliforniya biberlerini de 3 gün önce topladığımı belirteyim (serada idiler).

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2014, 22:48   #1906
Yeni Üye

baybar's Avatar

Giriş Tarihi: 20-01-2014
Bu yıl çeri, rio ve ismini bilmediğim 2 tür olmak üzere 4 çeşit domates diktim. Çeri ve Gaziantep'ten gelen domateslerden aldığım tohumlarla yetiştirdiğim domateslerin verimini ve tadını çok begendim. Bu yılda aldığım tohumlarla yine domates yetiştireceğim. Çerilerin bazı salkımlarinda 250 tane domates çiçeği vardı. Gaziantep'ten gelen domateslerin tohumlarındam yetiştirdiğim bitkilerde de 500 gramlık domatesler yetiştirdim. Bu yıl bahçeyi genişleterek yetiştirmeye devam edeceğim. Resimleri bilgisayardan girdiğim bir ara yüklemeyi düşünüyorum...

baybar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2014, 20:44   #1907
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Tekin'in Bulgar Pembesi... Bir bitkide oldukca iri 16 meyve saydim. Bu cesit, diger domateslerle birlikte 2 hafif don atlatti. Sicaklik inis cikislarindan dolayi olgunlasma sureleri allak bullak olsa da bugunlerde pembelesiyor. Bircok meyve 0.5 kg civarinda gozukuyor; 2. resimdeki iki meyve de tahminen 1 kg kadar ceker...

Eklenen Resimler

Eski 27-01-2014, 07:55   #1908
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Iklim itibariyle tropikal bolgeye gecis zonunda olmamizin yanisira, Meksika Korfezi'ne yakin, korunakli bir bolgede yer aliyoruz. Kislari hafif bir, bilemediniz iki don yasariz ve aradaki sicakliklar genelde 4-5 C ve ustunde bazen soguk bazen de sasirtici derecede iliman seyreder. Bu sene, ABD'nin ozellikle kuzeyini Niagara'yi donduran cok acayip bir soguk dalgasi vurdu. Michigan'da yer alan eyalet universitesinde ogrenim gordum ve oranin sogugunu cok iyi bilirim ama yine de bir sekilde idare ederdik ve egitim de kis aylarindaki soguga karsin aksamadan devam eder; bizdeki gibi "kar yagdi, okul tatil oldu" ancak bir ogrenci fantazisi olarak kalir. Bu yil Ocak ayi basinda sicakliklar -25 C'ye kadar dusunce 160 yillik tarihinde okulu 6. kez tatil edip sokaga cikma yasagi ilan ettiler. Butun o soguk bir sekilde buraya da sirayet etti gibi gozukuyor fakat bu soguklar gelmeden once domateslerde meyve tutumlari gerceklesmisti. Dusuk sicakliklar bazi meyvelerde curumeye ve bircok cesitte olgunlasmanin gecikmesine yol acsa da bitkiler yasamaya ve meyve vermeye devam etti.

Ayni bahcelerdeki balkabaklarini soguk vurmasina karsin, onlar bile meyve vermeye, olgunlasmaya devam ediyor. Genel bir gozlemim de soz konusu bitkileri yetistirdigim ciftligin mikro-iklim sartlarina sahip olmasi. Yani, daha buyuk olcekte sizin bulundugunuz iklimin kis aylarindaki ortalamanin hatiri sayilir kadar ustundeki mevsim sartlarini dusunun ve o sartlari biraz daha yontup yumusatin; iste bahce sartlari oyle.

Butun bunlara karsin, sicak seven bitkilerin yaz aylarindaki performansini su anda da gostermesini tabii ki beklemiyoruz. Zaten Ocak ayinda sera kosullari olmadan acik alanda domates hasat edip sikayet etmek yakisik almaz Oncelikli amac, nadir cesitlerin tohumunu alabilmek. Cogu domates, genel bir degerlendirme amaciyla bir iki isirik alindiktan sonra %95'in ustunde bir oranla tohum cogaltmak icin kullaniliyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tkorkunckaya Mesajı Göster

Eski 08-02-2014, 23:30   #1909
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Yukardaki resimde gosterdigim Tekin'in Bulgar Pembesi'ne ait meyveyi birkac gun once hasat edip dun tarttim; 873 gr geldi

Eklenen Resimler

Eski 08-02-2014, 23:37   #1910
Ağaç Dostu

Kayahann's Avatar

Giriş Tarihi: 10-06-2013
gece gece canım domates çekti

Kayahann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-02-2014, 11:43   #1911
Ağaç Dostu

hanımeli's Avatar

Giriş Tarihi: 07-03-2013
Bulgar pembesinin tadı ve kokusu gerçekten çok güzel,geçen sene elitim Bulgaristan'dan getirmişti,biraz tohum aldık içlerinden bakalım bu sene çimlendirip yetiştirmeye çalışacağım,umarım çoğaltabilirim.

akçabardak beğendi.
hanımeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 01:04   #1912
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-01-2012
Arkadaşlar bir sorum olacak.

Tohum Takası kaçırdım maalesef. Salçalık tohuma ihtiyacım var.
Zengarden'de 5 farklı tohum var salçalık olarak. Bunlardan hangisini alsam acaba?
Tecrübeliler yardım lütfen.

Rio Grande
Rome tomato heirloom seeds
Polish paste tomato
Amish paste heirloom
San marzano

TCM beğendi.
pulibet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-02-2014, 05:20   #1913
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

San Marzano, salcalik olarak cokca tercih edilen istikrarli bir cesit. Polonya'nin salcalik cesitleri cok iyi olur; bu yuzden Polish Paste'i de es gecmeyin derim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pulibet Mesajı Göster
Arkadaşlar bir sorum olacak.

Tohum Takası kaçırdım maalesef. Salçalık tohuma ihtiyacım var.
Zengarden'de 5 farklı tohum var salçalık olarak. Bunlardan hangisini alsam acaba?
Tecrübeliler yardım lütfen.

Rio Grande
Rome tomato heirloom seeds
Polish paste tomato
Amish paste heirloom
San marzano

pulibet ve TCM beğendi.
Eski 20-02-2014, 14:39   #1914
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-01-2012
Çok teşekkürler. İkisini de alıp deneyelim. Hangisini daha çok beğenirsek artık.

pulibet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-02-2014, 07:43   #1915
Ağaç Dostu

fatitoo's Avatar

Giriş Tarihi: 03-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Domates bahcesinin diger tarafina yerlestirdigim, gunes enerjisiyle birkac dakikada bir basini donduren baykus... Hava ruzgarli oldugu zamanlarda ruzgar etkisiyle de basi hareket ediyor. Nazar degmesin ama, birkac gundur domateslerde hicbir kus/baska canli zarari gormedim. Yalniz etkisini arttirmak icin 4-5 gunde bir baykusun yerini degistirecegim.
Oooo, ne sinirli bir baykuş

fatitoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2014, 13:07   #1916
Ağaç Dostu.

bahcedenn's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2011
Özellikle Rus çeşitleri gibi bazı domates çeşitleri meyve döneminde soğuklara dayanıklılık göstermektedir. Merak ettiğim, aynı dayanıklılığı tohumdan itibaren fide olma yolunda da gösteriyorlar mı?

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2014, 17:56   #1917
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Butun domatesler icin olmasa bile cogu cesit icin, donmadan donguye devam etme sicakligi -1-0 C gibi hafif don sicakliklari. Gectigimiz sonbahar-kis doneminde 60 kadar cesit yetistirdim. Bitkilerin tamami arka arkaya ve aslinda burdaki iklimden beklenmeyecek sekilde 3-4 hafif don gecirdi. Ne yaprak ortusunde ne de bitkilerin kendisinde bir kayip yasamadim.

Bu bahsettigim sicakliklarda, bitkinin yaprak ortusu zarar gorse bile, bitki yasamaya devam edebiliyor. Bir de dusuk sicakliklarda, koklerin topraktaki besini almasi mumkun olmuyor ve bitki gelisimi duruyor. Bitkinin toparlamasi zor oluyor tabii ama dondan hemen sonra, hava ilimanlasiyorsa veya bitki etrafinda yapay bir isi bolgesi olusturulabilirse, bu mumkun.

Rus cesitlerinin, hafif don sicakliklarinin birkac derece altinda gerceklesen sert donlari atlattigi biliniyor ama bu, donun ne kadar surdugune bagli.

Eski 20-03-2014, 13:08   #1918
Ağaç Dostu

ciroz's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2012
150 yıldır yetiştirilmeyen yerli domates "Maniye" yeniden üretiliyor.

Üretim detayları hakkında bilgi verilmese de Atalık bir çeşidin kazanılması güzel.

Name:  maniye.jpg
Views: 3873
Size:  42.2 KB

Alıntı:
Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yaklaşık 150 yıldır yetiştirilmeyen yerli domates "Maniye", "Damak Tadı Dinmeyen Lezzet Maniye" Projesi ile yeniden yetiştirilmeye başlandı.

Yerli domates Maniye, Safranbolu Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje kapsamında, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı'ndan (BAKKA) sağlanan kredi ile 9 köyde 45 çiftçi tarafından 100 dekar alanda yetiştiriliyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Çetin Ayvalık, kendisine özgü aroması, kabuk yapısı ve kokusu ile yıllar önce sofraların vazgeçilmez domatesini yeniden yaşatmak için çalışma başlattıklarını ve bunda da başarılı olduklarını söyledi.
Alıntı : 150 yıl sonra yeniden hayat buldu

ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2014, 15:05   #1919
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Hersey yolunda giderse, bu seneki tohum etkinliginde ve ANATOHUM (Anadolu Tohumlarini Koruma ve Yayginlastirma Projesi) kapsaminda, proje yetistiricilerine tohumundan gonderecegim.

Su ana kadarki sonuclara gore, icindeki cozunmus kati oraninin yuksek, cok lezzetli bir cesit oldugunu soyleyebilirim. Ilginc bir sekilde, Karabuk ve Zonguldak yoresinin kaliteli bir degil birkac domates cesidinin yogunlastigi yoreler oldugunu goruyorum. Zaman icinde, yoreye ait diger cesitlerin tohumlarindan da paylasabilecegim.

Bendeki Maniye'nin resmi:
Name:  Maniye.jpg
Views: 3323
Size:  34.6 KB

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciroz Mesajı Göster
Üretim detayları hakkında bilgi verilmese de Atalık bir çeşidin kazanılması güzel.

Eklenti 477115

Alıntı : 150 yıl sonra yeniden hayat buldu

Düzenleyen birnefestoprak : 20-03-2014 saat 15:54
Eski 20-03-2014, 16:03   #1920
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-05-2007
Galeri: 24
Sulama özellikle aksam saatleri yapilmaz diye biliyorum, sebebi topragin gece serinliginde üst katmaninin islakligini uzun süre koruyarak mantar hastaliklarinin yayilmasina yol acmasidir. Sabah sulamalarinda zaten gunes ile destekli olan sulama daha saglikli oluyor.
Italyanlarin bir uygulamasi ise topraga ekilen domatesin ne Zaman ki yapraklarini salmis gördüklerine Kadar yapmadiklari sulama hep aklimdadir. Kirec icin damlamadan CAN gübre yeterli olur sanirim ama seneye kullanimda fosforik asit veya ümik asit ile tikanan deliklerin acilmasi kaydi ile

erhan62 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025