![]() |
|
![]() |
#1801 |
Ağaç Dostu
|
İldi salkım domates bu sene çok hızlı gelişiyor. Geçen sene sırık yetiştirememiştim. Bu sene ne yapacam bilmiyorum. Şimdiden 2 metre oldu bile. ![]() Salkım domates bu sene çok iyi durumda. Meyveleri hem iri hemde daha sert bir yapısı var. Bunların tamamını tohumluk bırakmayı düşünüyorum. Yeni salkımlar oluşturmaya başladı. Geçen sene tad ve verim olarak memnun olduğumuz bir domates çeşidiydi. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1802 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-07-2013
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 2
|
Arkadaslar hepnize kolay gelsın beım turkcem bıraz zayıf hatam olursa lütfen benı hos gorun sızden bır rıcam olacak ben 2 hafta once normal manavdan aldığım bır domatesı can sıkıntısından cekırdeklerınden ayırıp toprağa ektım su anda 40 tane fıdem oldu ve onlara çocuklar gıbı mutlu bır sekılde bakıyorum benım sıkıntım bahçem yok terasım var fakat cok kucuk sımdı bu fıdelerı kucuk plastık bardaklarda tutuyorum ama daha buyuk alana gecrımem gerek cogunu dagatıcam kendıme 10 tane tutmak ıstıyorum saksı cok yer kaplar onun ıcın 4 lıtrelık pet su kapları düşünüyorum uygunmudur lütfen banayardımcı olurmusunuz degerlı dusuncelerınızle herkeze cok tesekur ederım saygılar ve secgıler |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1803 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-04-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2
|
![]() Acemiyim,ilk senem,Balkonda bu kadar oluyor ![]() Ayrıca ilk mesajım ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1804 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-04-2013
Şehir: Karabük
Mesajlar: 69
|
merhaba bahçede ve saksıda yetiştirdiğim sebzelerim var. saksıda bu sene ilk kez domates yetiştirdim gayette memnunum birçok kişinin bahçede bile yetiştiremeyeceği domatesler yetişti saksıda. ama yinede sorunum var ne yazık ki. sorunun aşırı sıcaklıktan ve yakıcı öğle güneşinden dolayı bitkilerdeki çiçek dökümü ve gelişim yavaşlaması oldu. Safranbolu ilçesini bazılarınız bilir karasal iklim hakim ve yaz sıcakları çok etkilidir gündüzleri. sıcaklık gündüzleri 30-40 derece arasında seyrediyor.. ben bitkilerimin üstüne gölgelendirme tülü gererek çiçek dökümünün ve büyüme yavaşlamasının önüne geçmek istiyorum ama bunun için ne kadarlık bir gölgelendirme yapmam konusunda kararsız kaldım. Karabük-Safranbolu iklimine göre %55 gölgelendirme yapmak fazlamı gelir yoksa %25 lik bir gölgelendirme yapan tül almalıyım. buralarda tülle gölgelendiren pek yok onun için danışamadım genelde seraların üstleri kireçle boyayarak ya da bez parçalar atılarak gölgelendirme yapılıyor. ne kadarlık bir gölgelendirme tülü kullanmak gerektiği hakkında yardımcı olabilirmisiniz acaba? teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1805 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 16-04-2013
Şehir: Karabük
Mesajlar: 69
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1806 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
sn basili; 10 adet 4 lt lik saksıdansa ben olsam 3-4 adet en az 20-25 lt lik mumkunse yayvan degil derin saksılarda birer kök domates yetistirirdim(yer sıkıntınız olduğundan).. hem ürün alma şansınız olur hem de 10 adet 4 lt saksıya göre daha az yer tutar. 4 lt saksıya ekeceginize hic ekmeyin daha iyi.. acımasız oldu ama maalesef öyle.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1810 |
Ağaç Dostu
|
Düzenleyen limon_sever : 01-08-2013 saat 21:49 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1813 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn ciroz, Christopher Columbus'u yetistirdiginize cok sevindim. Etli, salca ve konserve icin cok uygun bir cesit. Salcalik ekim icin San Marzano cok bilinir ama aslinda verim ve lezzet acisindan cok daha iyi domates cesitleri var. Gecen seneki etkinlige bir de Ludmilla's Red Plum adinda bir cesit gondermistim. Onu da sanirim Sn bahcedenn yetistiriyor. Ludmilla's Red Plum da cok yuksek verimli. Salcalik domatesler genelde taze yemelik icin cok lezzetli olmazlar ama Ludmilla's Red Plum hem taze yemelik olarak, hem de iri ve etli meyveleriyle salcalik olarak cok degerli. Christopher Columbus'u da tattiginizda nasil bulacaksiniz merak ediyorum. Bitkinin ustunde kac tane meyve var? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1814 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: yozgat
Mesajlar: 49
|
2013 hasat yaklaşıyor :)
bu sene santiniler bayağı gelişti bu arada san marzano domateslerden yapacağımız sosları merak ediyorum ilk defa deniycez |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1815 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 30-07-2013
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 5
|
Merhaba arkadaşlar
Arkadaslar araniza yeni katildim herkeze selamlarimi iletiyorum oncelikle.sizlere sormak istedigim ozenle dikerek sulamasini yaptigim domateslerim suanda 40-50 cm kadar oldular.fakat toprakta hic gubre yok yani suana kadar vermedim.elimde dedemden aldigim elenmis hayvan gubresi var.bunu basil vermeliyim.sulandirarak mi yoksa kuru olarak kokune mi vermeliyiz.biraz cossun guzel domatesler elde ediyim istiyorum.yardimlarinizi bekliyorum size yardimci olabilcegini dusundugum domateslerimin resminide ekliyorum.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1816 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Alıntı:
Not: Pembeleştiği zaman bekletmeden toplamalısınız. Çeşidin rengi pembedir (kırmızı değil). Dalında gereğinden fazla kalırsa çatlama yapabilir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1817 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
Alıntı:
İlk hasatımızı bir kaç meyve olarak yaptık. Göreceli kırmızı olanların aroması pembelere göre daha azalmış gibi geldi bize. Santini' nin lezzet ve aromasından çok memnunuz. Verim konusunda ise gerçekten şaşırtıcı, neredeyse her sürgünden meyve veriyor. Tohumlar için ayrıca teşekkürler. ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1818 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
Alıntı:
Tohumlar için tekrar teşekkürler. Umarım hakkını verir, tohumlarını da alıp tekrar dağıtıma sokabiliriz. Şu an tek kök bitkide 10-12 adet meyve var, meyve büyüklükleri gayet iri, tepelerden de çiçek vermeye devam ediyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1819 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1820 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
![]() ![]() ![]() Cherokee Purple. Bu çeşidin bu kadar büyüdüğünü de ilk kez görmüş oldum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1821 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: Fransa
Mesajlar: 252
|
![]() Merhaba arkadaslar, Insallah herkesin diktikleri mahsule donuyordur ve hayirlisiyla yeriz diye umuyorum. Bir ziraat sitesinde domatesler icin soyle bir tavsiye vardi, acaba dogru mudur? "Son mahsulu alacaginiz tarihten 1-2 ay oncesinden domates fidesinin bas kismini kesiniz ki fidenin gucu tepeye gidecegine, alt taraftaki domateslere gitsin" Biraz mantikli geldi ama bas kismi kesincede yeni yaprak, yeni dal gelisimi olmayacak diye de mantiksiz geldi bana. Bilgisi olan var mi acaba bu konu uzerinde. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1822 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Budama konusunda Sn ciroz'a, cesidin belirleyici olmasi konusunda da Sn MeyveliTepe'ye katiliyorum. Bir de bitki eger cok fazla budanirsa, meyveler gunesten tam anlamiyla korunamayacagi icin gunes yaniklari gelisebilir. Koltuk alma ve budama uygulamalarini gerceklestirenleri tesvik eden nedenler nelerdir? Amac, meyvelerin daha cabuk olgunlasmasini saglamak ya da daha az sayida ama daha buyuk meyveler elde etmek mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1823 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2011
Şehir: ısparta
Mesajlar: 273
|
koltuk alımı
[QUOTE=ciroz;1186662]Bu sene domates yetiştirmede ikinci senemiz. Sırık domateslerde koltuk alma ( budama/pruning) etkisini gözlemlemek adına ( normalde bitkinin kendi formunu korumasını ve öyle gelişmesine inanıyoruz ) denemek amaçlı, aynı çeşit sırık domateslerin bir kısmında koltuk alarak ilerleyip, bir kısmında bitkiyi olduğu gibi bıraktık. Belki bizim detaycı yaklaşımımızdan, gördüğümüz her koltuğu alarak yetiştirdiğimiz bitkilerde benzer sorunlarla karşılaştık. Şehirli insan hızından/kibrinden uzaklaştıkça, yavaşlayınca etrafta olup bitenin farkına varıyoruz. Zamanla çeşitleri, toprağı, bitkiyi, zararlılarını, faydalılarını, kardeş bitkilerini, gözlemleyerek, öğrenerek ilerliyor insan. Bu bilgiler/deneyimler de paylaştıkça çoğalıyor. ciroz genelde örtü altı üretim faaliyetlerinde biz ziraat danışmanları olarak genellikle koltuk alımını teşvik ediyoruz koltuk alımı bir nevi bitkinin bu oluşan filizlerinin gübre ve suyundan hırsızlık yapmaması için yapılır çünkü bitki normal büyüme boy uzatma ve meyve oluşturma için bir enerjiye ihityaç duyar buda gübre ve sudan sağlanır koltuk alma bir nevi bitkinin boyunu uzatma kaliteye hatta meyveye dönük bir kalite yatırımıdır bu en son bitkide tepe filizi alımıyla noktalanmış olur |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1824 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Hangi tip domates bitkisinde, ne zaman koltuk almalı. ![]() Bu bitkide koltuk almasaydım muhtemelen arap saçına dönerdi. Buna rağmen 2 metreyi aşan kısımlara dokunmuyorum, üst tellerin üzerine yayılıyorlar. ![]() Bu bitkide koltuk almasaydım büyük ihtimal zayıf filizlerden böyle salkımlar vermeyecekti. ![]() Bu bitki biraz arap saçı olmasına rağmen her filizden salkım veriyor, çiçekler neredeyse %100 meyve bağlıyor ve taşıyabiliyor. Dolayısıyla koltuk almıyorum. ![]() Bu bitkide tek salkımda 4 kg civarında domates var. Böyle 3-5 civarında salkımı taşıyabilmesi için salkımların ana gövdeden gelmesini sağlamak daha mantıklı. ![]() Bu çeşit ise zaten oturak. Koltuk almıyoruz. Not: Son birkaç mesajı domates yetiştirme başlığına taşımak daha doğru olacak ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1825 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn ciroz, Yapraklar, bitki gelisimine katilan onemli organlar. Bazi uygulamalarda, bitkide neredeyse sadece ana daldaki yapraklar kalacak sekilde budama yapildigini, bitkinin gunes isigini absorbe eden ortusunun buyuk oranda ortadan kaldirildigini goruyorum. Bu, bana gore verimi tesvik eden birsey degil. Budama yapilan bitkinin, budama yapilmayan bitkiye gore daha yuksek verime ve daha iri meyvelere sahip oldugu savinin ustunde uzun uzun tartisilabilir. Alinan koltuklarin herbiri, ustunde yeni cicekleri tasiyacak yeni filizler veriyor. Yeni filizler, yeni meyveler demek. Sirf bu yuzden, iri meyveli cesitleri bir kenara biraksak bile, kucuk meyveli kiraz ve erik domates cesitlerinde koltuk almanin aksine verimi dusurecegini dusunuyorum. Eger gorece erken bir hasat istiyorsaniz, sadece ana dal ustundeki meyveleri birakip, koltuk alabilirsiniz. Boylece bu dal ustundeki meyvelerin daha erken kizarmasini tesvik etmis olursunuz. Bitkinin yere yakin dallarini budamak ve ozellikle yaprak ortusu yogun olan cesitlerde daha yukardaki dallari seyreltmek, hastaliklarin ortaya cikmasini/yayilmasini yavaslatmayi ve hava sirkulasyonunu (ozellikle seralarda) saglamak acisindan onemli. Bir de tabii, budama yapmak bitki bakimini ve hasadi kolaylastiriyor. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1826 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
Sn birnefestoprak, Küçük bahçemiz, ilerideki yaşam alanımıza hazırlık adına deneyim kazandığımız bir etüd alanı. Bu sene hem çeşit hem de alan olarak çoğaldık. 6 çeşit domates deniyoruz. Gerçekten de her çeşidin farklı özellikleri var. Ticari kaygımız olmadığı için, bitkiler üzerinde erken hasat almak gibi bir derdimiz de yok. Kimyasallardan uzak üretim yapmaya özellikle dikkat ediyoruz. Karşılaştığımız sorunları deneyimleyen sizin gibi üyelerimiz, okuduğumuz farklı kaynaklar bize yolculuğumuzda ışık tutuyor. Bu ışıkları, kendi süzgecimizden geçirerek uyguluyoruz. Deneyimliyoruz. Hatalar yaparak öğreniyoruz. Belki biraz da duygusal yaklaşıyoruz her bitkiye. Onların tohumdan ürüne yolculuklarına şahit olmak bile bize büyük bir öğreti gibi geliyor. Bu öğreti yolunda, bitkilerimizin hastalıklarından da, zaralılarından da, zararlılar için gelen yeni faydalılardan da, samimiyetle aynı sorunları yaşayan üyelerimizin deneyim ve paylaşımlarından da çok memnunuz. Örneğin, bu seneki göreceli büyük hatalarımızdan biri, sebze adalarını yaptığımız alanın ( bahçedeki uzun güneş gören alan ) hemen yanındaki erik ağacının erikle yüklendiklendikten sonra kendine yakın olan adanın üzerine eğilmesi ve orada bir mikro klima oluşturarak nemi yükseltmesi gibi geliyor bize. İkinci hatamız, yataklar için kullandığımız toprağı yeterince ve zamanında zenginleştiremediğimiz için. ( genişlettiğimiz yataklar için toprağı uzakça bir evin bahçesinden el arabasıyla yaklaşık 40-50 araba kendi ellerimle taşıdım ve dikime geç kaldığımız düşüncesiyle bir an önce dikime geçtim ) karşılaştığımız kalsiyum eksikliği. Üçüncü hatamız, sulamayı akşam saatlerinde yaparak, ( belki mikro klimadaki nemi de yükseltmemiz ) mantarlara davetiye çıkarmamız olarak özetlenebilir. Bunlara rağmen, bir iki kök kayıp dışında herşey yolunda. Santini' lerden de ilk minik hasatımızı yapmış bulunuyoruz. Ve çocuklar gibi sevinçliyiz. ![]() Herbirinize ayrıca teşekkürler... Düzenleyen ciroz : 05-08-2013 saat 01:22 Neden: fotoğraf eklendi... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1828 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-02-2012
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 246
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1829 |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,019
|
Tartmamıştım. Ortalama 15 gr civarında. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1830 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
Santiniler küçük, dayanıklı, lezzetli, meyve niyetine yenebilen verimli bir çeşit. her sene yetecek kadar dikiyorum.. Seneye yeni bir bahçe kiralıyorum. 3500 m2 neyapacaz bakalım.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|