View Single Post
Eski 04-08-2013, 17:19   #1825
birnefestoprak
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 14-07-2012
Sn ciroz,

Yapraklar, bitki gelisimine katilan onemli organlar. Bazi uygulamalarda, bitkide neredeyse sadece ana daldaki yapraklar kalacak sekilde budama yapildigini, bitkinin gunes isigini absorbe eden ortusunun buyuk oranda ortadan kaldirildigini goruyorum. Bu, bana gore verimi tesvik eden birsey degil. Budama yapilan bitkinin, budama yapilmayan bitkiye gore daha yuksek verime ve daha iri meyvelere sahip oldugu savinin ustunde uzun uzun tartisilabilir.

Alinan koltuklarin herbiri, ustunde yeni cicekleri tasiyacak yeni filizler veriyor. Yeni filizler, yeni meyveler demek. Sirf bu yuzden, iri meyveli cesitleri bir kenara biraksak bile, kucuk meyveli kiraz ve erik domates cesitlerinde koltuk almanin aksine verimi dusurecegini dusunuyorum.

Eger gorece erken bir hasat istiyorsaniz, sadece ana dal ustundeki meyveleri birakip, koltuk alabilirsiniz. Boylece bu dal ustundeki meyvelerin daha erken kizarmasini tesvik etmis olursunuz.

Bitkinin yere yakin dallarini budamak ve ozellikle yaprak ortusu yogun olan cesitlerde daha yukardaki dallari seyreltmek, hastaliklarin ortaya cikmasini/yayilmasini yavaslatmayi ve hava sirkulasyonunu (ozellikle seralarda) saglamak acisindan onemli. Bir de tabii, budama yapmak bitki bakimini ve hasadi kolaylastiriyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciroz Mesajı Göster
Bu sene domates yetiştirmede ikinci senemiz.
Sırık domateslerde koltuk alma ( budama/pruning) etkisini gözlemlemek adına ( normalde bitkinin kendi formunu korumasını ve öyle gelişmesine inanıyoruz ) denemek amaçlı, aynı çeşit sırık domateslerin bir kısmında koltuk alarak ilerleyip, bir kısmında bitkiyi olduğu gibi bıraktık.

Belki bizim detaycı yaklaşımımızdan, gördüğümüz her koltuğu alarak yetiştirdiğimiz bitkilerde benzer sorunlarla karşılaştık.

Şehirli insan hızından/kibrinden uzaklaştıkça, yavaşlayınca etrafta olup bitenin farkına varıyoruz.
Zamanla çeşitleri, toprağı, bitkiyi, zararlılarını, faydalılarını, kardeş bitkilerini, gözlemleyerek, öğrenerek ilerliyor insan.

Bu bilgiler/deneyimler de paylaştıkça çoğalıyor...

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön