merhaba
bahçede ve saksıda yetiştirdiğim sebzelerim var. saksıda bu sene ilk kez domates yetiştirdim gayette memnunum birçok kişinin bahçede bile yetiştiremeyeceği domatesler yetişti saksıda. ama yinede sorunum var ne yazık ki. sorunun aşırı sıcaklıktan ve yakıcı öğle güneşinden dolayı bitkilerdeki çiçek dökümü ve gelişim yavaşlaması oldu. Safranbolu ilçesini bazılarınız bilir karasal iklim hakim ve yaz sıcakları çok etkilidir gündüzleri. sıcaklık gündüzleri 30-40 derece arasında seyrediyor.. ben bitkilerimin üstüne gölgelendirme tülü gererek çiçek dökümünün ve büyüme yavaşlamasının önüne geçmek istiyorum ama bunun için ne kadarlık bir gölgelendirme yapmam konusunda kararsız kaldım. Karabük-Safranbolu iklimine göre %55 gölgelendirme yapmak fazlamı gelir yoksa %25 lik bir gölgelendirme yapan tül almalıyım. buralarda tülle gölgelendiren pek yok onun için danışamadım genelde seraların üstleri kireçle boyayarak ya da bez parçalar atılarak gölgelendirme yapılıyor. ne kadarlık bir gölgelendirme tülü kullanmak gerektiği hakkında yardımcı olabilirmisiniz acaba?
teşekkür ederim.
|