![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Alıntı:
Sizi yakalayamasak ta ya % 15 eksi ile yaklaşmışım size. Bu da Cherokee Purple.![]() |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Budama konusunda Sn ciroz'a, cesidin belirleyici olmasi konusunda da Sn MeyveliTepe'ye katiliyorum. Bir de bitki eger cok fazla budanirsa, meyveler gunesten tam anlamiyla korunamayacagi icin gunes yaniklari gelisebilir. Koltuk alma ve budama uygulamalarini gerceklestirenleri tesvik eden nedenler nelerdir? Amac, meyvelerin daha cabuk olgunlasmasini saglamak ya da daha az sayida ama daha buyuk meyveler elde etmek mi? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-02-2011
Şehir: ısparta
Mesajlar: 273
|
koltuk alımı
[QUOTE=ciroz;1186662]Bu sene domates yetiştirmede ikinci senemiz. Sırık domateslerde koltuk alma ( budama/pruning) etkisini gözlemlemek adına ( normalde bitkinin kendi formunu korumasını ve öyle gelişmesine inanıyoruz ) denemek amaçlı, aynı çeşit sırık domateslerin bir kısmında koltuk alarak ilerleyip, bir kısmında bitkiyi olduğu gibi bıraktık. Belki bizim detaycı yaklaşımımızdan, gördüğümüz her koltuğu alarak yetiştirdiğimiz bitkilerde benzer sorunlarla karşılaştık. Şehirli insan hızından/kibrinden uzaklaştıkça, yavaşlayınca etrafta olup bitenin farkına varıyoruz. Zamanla çeşitleri, toprağı, bitkiyi, zararlılarını, faydalılarını, kardeş bitkilerini, gözlemleyerek, öğrenerek ilerliyor insan. Bu bilgiler/deneyimler de paylaştıkça çoğalıyor. ciroz genelde örtü altı üretim faaliyetlerinde biz ziraat danışmanları olarak genellikle koltuk alımını teşvik ediyoruz koltuk alımı bir nevi bitkinin bu oluşan filizlerinin gübre ve suyundan hırsızlık yapmaması için yapılır çünkü bitki normal büyüme boy uzatma ve meyve oluşturma için bir enerjiye ihityaç duyar buda gübre ve sudan sağlanır koltuk alma bir nevi bitkinin boyunu uzatma kaliteye hatta meyveye dönük bir kalite yatırımıdır bu en son bitkide tepe filizi alımıyla noktalanmış olur |
|
|
|
|
|
#4 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Hangi tip domates bitkisinde, ne zaman koltuk almalı. ![]() Bu bitkide koltuk almasaydım muhtemelen arap saçına dönerdi. Buna rağmen 2 metreyi aşan kısımlara dokunmuyorum, üst tellerin üzerine yayılıyorlar. ![]() Bu bitkide koltuk almasaydım büyük ihtimal zayıf filizlerden böyle salkımlar vermeyecekti. ![]() Bu bitki biraz arap saçı olmasına rağmen her filizden salkım veriyor, çiçekler neredeyse %100 meyve bağlıyor ve taşıyabiliyor. Dolayısıyla koltuk almıyorum. ![]() Bu bitkide tek salkımda 4 kg civarında domates var. Böyle 3-5 civarında salkımı taşıyabilmesi için salkımların ana gövdeden gelmesini sağlamak daha mantıklı. ![]() Bu çeşit ise zaten oturak. Koltuk almıyoruz. Not: Son birkaç mesajı domates yetiştirme başlığına taşımak daha doğru olacak ![]() |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn ciroz, Yapraklar, bitki gelisimine katilan onemli organlar. Bazi uygulamalarda, bitkide neredeyse sadece ana daldaki yapraklar kalacak sekilde budama yapildigini, bitkinin gunes isigini absorbe eden ortusunun buyuk oranda ortadan kaldirildigini goruyorum. Bu, bana gore verimi tesvik eden birsey degil. Budama yapilan bitkinin, budama yapilmayan bitkiye gore daha yuksek verime ve daha iri meyvelere sahip oldugu savinin ustunde uzun uzun tartisilabilir. Alinan koltuklarin herbiri, ustunde yeni cicekleri tasiyacak yeni filizler veriyor. Yeni filizler, yeni meyveler demek. Sirf bu yuzden, iri meyveli cesitleri bir kenara biraksak bile, kucuk meyveli kiraz ve erik domates cesitlerinde koltuk almanin aksine verimi dusurecegini dusunuyorum. Eger gorece erken bir hasat istiyorsaniz, sadece ana dal ustundeki meyveleri birakip, koltuk alabilirsiniz. Boylece bu dal ustundeki meyvelerin daha erken kizarmasini tesvik etmis olursunuz. Bitkinin yere yakin dallarini budamak ve ozellikle yaprak ortusu yogun olan cesitlerde daha yukardaki dallari seyreltmek, hastaliklarin ortaya cikmasini/yayilmasini yavaslatmayi ve hava sirkulasyonunu (ozellikle seralarda) saglamak acisindan onemli. Bir de tabii, budama yapmak bitki bakimini ve hasadi kolaylastiriyor. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
Sn birnefestoprak, Küçük bahçemiz, ilerideki yaşam alanımıza hazırlık adına deneyim kazandığımız bir etüd alanı. Bu sene hem çeşit hem de alan olarak çoğaldık. 6 çeşit domates deniyoruz. Gerçekten de her çeşidin farklı özellikleri var. Ticari kaygımız olmadığı için, bitkiler üzerinde erken hasat almak gibi bir derdimiz de yok. Kimyasallardan uzak üretim yapmaya özellikle dikkat ediyoruz. Karşılaştığımız sorunları deneyimleyen sizin gibi üyelerimiz, okuduğumuz farklı kaynaklar bize yolculuğumuzda ışık tutuyor. Bu ışıkları, kendi süzgecimizden geçirerek uyguluyoruz. Deneyimliyoruz. Hatalar yaparak öğreniyoruz. Belki biraz da duygusal yaklaşıyoruz her bitkiye. Onların tohumdan ürüne yolculuklarına şahit olmak bile bize büyük bir öğreti gibi geliyor. Bu öğreti yolunda, bitkilerimizin hastalıklarından da, zaralılarından da, zararlılar için gelen yeni faydalılardan da, samimiyetle aynı sorunları yaşayan üyelerimizin deneyim ve paylaşımlarından da çok memnunuz. Örneğin, bu seneki göreceli büyük hatalarımızdan biri, sebze adalarını yaptığımız alanın ( bahçedeki uzun güneş gören alan ) hemen yanındaki erik ağacının erikle yüklendiklendikten sonra kendine yakın olan adanın üzerine eğilmesi ve orada bir mikro klima oluşturarak nemi yükseltmesi gibi geliyor bize. İkinci hatamız, yataklar için kullandığımız toprağı yeterince ve zamanında zenginleştiremediğimiz için. ( genişlettiğimiz yataklar için toprağı uzakça bir evin bahçesinden el arabasıyla yaklaşık 40-50 araba kendi ellerimle taşıdım ve dikime geç kaldığımız düşüncesiyle bir an önce dikime geçtim ) karşılaştığımız kalsiyum eksikliği. Üçüncü hatamız, sulamayı akşam saatlerinde yaparak, ( belki mikro klimadaki nemi de yükseltmemiz ) mantarlara davetiye çıkarmamız olarak özetlenebilir. Bunlara rağmen, bir iki kök kayıp dışında herşey yolunda. Santini' lerden de ilk minik hasatımızı yapmış bulunuyoruz. Ve çocuklar gibi sevinçliyiz. ![]() Herbirinize ayrıca teşekkürler... Düzenleyen ciroz : 05-08-2013 saat 02:22 Neden: fotoğraf eklendi... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,027
|
Tartmamıştım. Ortalama 15 gr civarında. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
Santiniler küçük, dayanıklı, lezzetli, meyve niyetine yenebilen verimli bir çeşit. her sene yetecek kadar dikiyorum.. Seneye yeni bir bahçe kiralıyorum. 3500 m2 neyapacaz bakalım.. |
|
|
|
|
|
#10 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn limon_sever, bu cesit, takasta tohumunu paylastiginiz cesit mi? Yerli midir? Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#11 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() İki tane 2 m2'lik sebze adalarında tüm domateslerim itiş kakış yetişiyorlar işte ![]() |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn limon_sever, http://www.agaclar.net/forum/attachm...im_domates.jpg adresindeki (sanirim kirmizi meyvelere sahip olan ve 'iri salkim domates seklinde adlandirdiginiz) bu seneki takasta tohumunu paylasacaginizi belirttiginiz yerli cesit, 2012 takasinda tohumunu paylastiginiz 'kokulu koy domatesi' ile ayni midir? Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn limon_sever, bu cesidi tohum takas etkinliginde paylasabilecek misiniz? Umarim dediginiz gibi bir aksilik cikmamistir. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
ilk mini hasat
Dikimde gecikmemize rağmen, hasat mevsimi başlıyor. Geçen seneki takas etkinliğinden gelen tohumların yolculuğuna şahit olmak, öğretilerin en keyiflisi. Hatalarımızla birlikte, bu daha başlangıç mücadeleye devam... ![]() Santini' ler şaşırtıcı şekilde çok verimli bir çeşit. ![]() Sarı Ampul ve arkasında San Marzano ![]() Lezzetiyle damak, boyutuyla göz şaşırtan Pembe. Tartma şansımız olmadı ama 500-600 gr vardır. ![]() Hasatın özeti. Yüzler gülüyor. ![]() Biraz da damak ve hücrelerimiz sevinsin ![]() |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn ciroz, Ustten 3. ve 4. resimlerdeki iri meyveler, Lice Pembesi'ne mi ait? Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-03-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,033
|
Alıntı:
o pembe' ler geçen seneki takas etkinliğinde Sn Tekin' den gelen pembe' lerden. Sizden gelen Lice pembesinde de 250-300 gr lık meyveler var. Yeni renklenmeye başladılar. |
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-06-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 323
|
terasta yetişen domateslere söğüş lezzet testi; adaylar : yalova pembe, tula siyah, panderosa red beefsteak, panderosa pembe. and the winner is...... panderosa pembe ve tula siyah inanılmaz !! ![]() |
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Ankara'nın Ayaş Domatesi ![]() Rouge D'Irak ![]() Sub Arctic Plenty ![]() Sub Arctic Plenty ![]() |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Sn bahcedenn, Ayas Domatesi'ni 2012 Agaclar.net Tohum Takas Etkinligi'nde Sn asiye'nin gonderdigi, yaklasik 50 yillik tohumun devami olan tohumlardan mi urettiniz yoksa kaynagi baska mi? Sizin gosterdiginiz resimdeki meyveler sanki bildigimiz Ayas Domatesi'ne gore biraz daha basik ve duz kabuklu degil, eger kaynak dedigim gibiyse sonuc ilginc. Bir de tek bir bitki mi yetistirdiniz yoksa baska tohum da ektiniz mi? Rouge D'Irak domatesi yetistirmenize cok sevindim. Bu domates, Nineveh, Al Kuffa ve Abu Rawan ile birlikte piyasada bulunan ve tohumu, Fransa'da yasayan Aziz Nael isimli bir Irak'li tarafindan ABD'ye tanitilan cok nadir dort cesitten birisi. Ayni kisi, Ali Baba isimli cok cok kaliteli Irak Karpuzu'nu da hepimizin begenisine sundu. Bu cesitlerin hepsi, Guneydogu Anadolu'da yetistirilen desti cesitlerle benzerlik gosteriyor. Vernissage Pink de onemli bir cesit. Bildigim kadariyla, Ukrayna'da gerceklestirilen cizgili domates uretim projesi kapsaminda ortaya cikan bir seri cizgili cesitten birisi. Diger bir ifadeyle, cesit adi Ingilizce ama Vernissage Pink, aslinda bir Ukrayna domatesi. Hic yetistirmedim ama buyuk ihtimalle, soguk dayanimi da yuksektir. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
2. resim, Ayas Domatesi'ne ait diyebilirim. Normalde emin olamazdik ama tohumlar Ayas tohumu olarak gonderildigi icin ve ikinci resim sekil itibariyle dogru gozuktugu icin bunu soyleyebiliyorum. Bir baska kistas da meyvelerin tadi. Ayas Domatesi, bana gore cok cok lezzetli bir cesit. Dolu dolu, bir yandan tatli, bir yandan da isirildiktan sonra agiz icinde asidik bitim birakan bir tadi var. Tabii, tat, mevsimden mevsime, iklim kosullarina, verilen su miktarina, bitkinin aldigi/alamadigi minerallere vs bagli olarak degisebiliyor. Bununla birlikte, tat algimiz subjektif oldugu icin sizin dusunceniz farkli olabilir. Ilk resimdeki meyvelerle ilgili aklima ilk gelen olasiliklar soyle: 1) Capraz tozlasma olmus olabilir. Bu durumda Sn asiye, bahcesinde baska cesitler de yetistirmis miydi bakmak gerek. 2) Paketleme sirasinda baska bir cesidin tohumlari karismis olabilir. 3) Iklim farkliligindan dolayi meyvede sekil degisimi olmustur diyecegim ama ikinci resim dogru ceside ait, olmasi gerektigi gibi buyumus; iklimle ilgili bir sorun yasamamis gibi gozukuyor. Tavsiyem, Sn asiye'den gelen orjinal paket icindeki butun tohumlari onumuzdeki yetistirme mevsiminde ekip sonuca bakmaniz. Sanirim 10-15 bitkiyi gecmez. Bir de 1. resimdeki meyvelerden topladiginiz tohumlari ayri sekilde paketleyip ondan da seneye yeniden ekmenizi tavsiye ederim. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Tahminimce esinizin begenmesinin nedenlerinden birisi, bu cesidin Turk damak tadina yakin olmasi. Su ana kadarki gozlemime gore, bizde ozellikle ulkenin batisindan dogusuna dogru gidildikce asidik domatesler agirlik kazaniyor. Yemeklerde de genel olarak bu domatesler kullaniliyor. Nineveh de bence desti domateslere yakin bir tada sahip. Eger desti domates tadip sevdiyseniz, Nineveh'i de seversiniz diye dusunuyorum. Bir dahaki sefere, az su vererek yetistirip bir de oyle denemenizi tavsiye ederim. Bitkiyi kaybettiginize uzuldum ama tohum aldiginiza sevindim. Irak'ta geleneksel tarim bitti maalesef... Dunyanin bitki cesitliliginin korunmasi adina onemli bir katkiniz oldu. Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Bildigim kadariyla kucuk meyveli bir cesit ama ceri degil. Buyuk ihtimalle caprazlamada kullanilan ana bitkilerden birisi ceri cesittir. |
|
|
|
![]() |
|
|