agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler > Domates
(https)

Beğeni Düzeni2609Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-08-2013, 00:19   #1
Ağaç Dostu.

bahcedenn's Avatar

Giriş Tarihi: 26-11-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster

Name:  c_purple3.jpg
Views: 1936
Size:  50.1 KB
Cherokee Purple. Bu çeşidin bu kadar büyüdüğünü de ilk kez görmüş oldum.

Sizi yakalayamasak ta ya % 15 eksi ile yaklaşmışım size. Bu da Cherokee Purple.

Name:  Cherokee Purple.jpg
Views: 1985
Size:  26.0 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2013, 23:21   #2
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Giriş Tarihi: 15-07-2012
Budama konusunda Sn ciroz'a, cesidin belirleyici olmasi konusunda da Sn MeyveliTepe'ye katiliyorum. Bir de bitki eger cok fazla budanirsa, meyveler gunesten tam anlamiyla korunamayacagi icin gunes yaniklari gelisebilir.

Koltuk alma ve budama uygulamalarini gerceklestirenleri tesvik eden nedenler nelerdir? Amac, meyvelerin daha cabuk olgunlasmasini saglamak ya da daha az sayida ama daha buyuk meyveler elde etmek mi?

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2013, 00:11   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2011
koltuk alımı

[QUOTE=ciroz;1186662]Bu sene domates yetiştirmede ikinci senemiz.
Sırık domateslerde koltuk alma ( budama/pruning) etkisini gözlemlemek adına ( normalde bitkinin kendi formunu korumasını ve öyle gelişmesine inanıyoruz ) denemek amaçlı, aynı çeşit sırık domateslerin bir kısmında koltuk alarak ilerleyip, bir kısmında bitkiyi olduğu gibi bıraktık.

Belki bizim detaycı yaklaşımımızdan, gördüğümüz her koltuğu alarak yetiştirdiğimiz bitkilerde benzer sorunlarla karşılaştık.

Şehirli insan hızından/kibrinden uzaklaştıkça, yavaşlayınca etrafta olup bitenin farkına varıyoruz.
Zamanla çeşitleri, toprağı, bitkiyi, zararlılarını, faydalılarını, kardeş bitkilerini, gözlemleyerek, öğrenerek ilerliyor insan.

Bu bilgiler/deneyimler de paylaştıkça çoğalıyor.

ciroz genelde örtü altı üretim faaliyetlerinde biz ziraat danışmanları olarak genellikle koltuk alımını teşvik ediyoruz koltuk alımı bir nevi bitkinin bu oluşan filizlerinin gübre ve suyundan hırsızlık yapmaması için yapılır çünkü bitki normal büyüme boy uzatma ve meyve oluşturma için bir enerjiye ihityaç duyar buda gübre ve sudan sağlanır koltuk alma bir nevi bitkinin boyunu uzatma kaliteye hatta meyveye dönük bir kalite yatırımıdır bu en son bitkide tepe filizi alımıyla noktalanmış olur

danışman_32 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2013, 01:06   #4
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Hangi tip domates bitkisinde, ne zaman koltuk almalı.

Name:  domates1.jpg
Views: 1404
Size:  78.2 KB

Bu bitkide koltuk almasaydım muhtemelen arap saçına dönerdi. Buna rağmen 2 metreyi aşan kısımlara dokunmuyorum, üst tellerin üzerine yayılıyorlar.

Name:  domates2.jpg
Views: 1338
Size:  66.0 KB

Bu bitkide koltuk almasaydım büyük ihtimal zayıf filizlerden böyle salkımlar vermeyecekti.

Name:  domates3.jpg
Views: 1452
Size:  67.4 KB

Bu bitki biraz arap saçı olmasına rağmen her filizden salkım veriyor, çiçekler neredeyse %100 meyve bağlıyor ve taşıyabiliyor. Dolayısıyla koltuk almıyorum.

Name:  domates4.jpg
Views: 1437
Size:  66.9 KB

Bu bitkide tek salkımda 4 kg civarında domates var. Böyle 3-5 civarında salkımı taşıyabilmesi için salkımların ana gövdeden gelmesini sağlamak daha mantıklı.

Name:  domates5.jpg
Views: 1528
Size:  68.0 KB

Bu çeşit ise zaten oturak. Koltuk almıyoruz.

Not: Son birkaç mesajı domates yetiştirme başlığına taşımak daha doğru olacak

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2013, 18:19   #5
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Sn ciroz,

Yapraklar, bitki gelisimine katilan onemli organlar. Bazi uygulamalarda, bitkide neredeyse sadece ana daldaki yapraklar kalacak sekilde budama yapildigini, bitkinin gunes isigini absorbe eden ortusunun buyuk oranda ortadan kaldirildigini goruyorum. Bu, bana gore verimi tesvik eden birsey degil. Budama yapilan bitkinin, budama yapilmayan bitkiye gore daha yuksek verime ve daha iri meyvelere sahip oldugu savinin ustunde uzun uzun tartisilabilir.

Alinan koltuklarin herbiri, ustunde yeni cicekleri tasiyacak yeni filizler veriyor. Yeni filizler, yeni meyveler demek. Sirf bu yuzden, iri meyveli cesitleri bir kenara biraksak bile, kucuk meyveli kiraz ve erik domates cesitlerinde koltuk almanin aksine verimi dusurecegini dusunuyorum.

Eger gorece erken bir hasat istiyorsaniz, sadece ana dal ustundeki meyveleri birakip, koltuk alabilirsiniz. Boylece bu dal ustundeki meyvelerin daha erken kizarmasini tesvik etmis olursunuz.

Bitkinin yere yakin dallarini budamak ve ozellikle yaprak ortusu yogun olan cesitlerde daha yukardaki dallari seyreltmek, hastaliklarin ortaya cikmasini/yayilmasini yavaslatmayi ve hava sirkulasyonunu (ozellikle seralarda) saglamak acisindan onemli. Bir de tabii, budama yapmak bitki bakimini ve hasadi kolaylastiriyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciroz Mesajı Göster
Bu sene domates yetiştirmede ikinci senemiz.
Sırık domateslerde koltuk alma ( budama/pruning) etkisini gözlemlemek adına ( normalde bitkinin kendi formunu korumasını ve öyle gelişmesine inanıyoruz ) denemek amaçlı, aynı çeşit sırık domateslerin bir kısmında koltuk alarak ilerleyip, bir kısmında bitkiyi olduğu gibi bıraktık.

Belki bizim detaycı yaklaşımımızdan, gördüğümüz her koltuğu alarak yetiştirdiğimiz bitkilerde benzer sorunlarla karşılaştık.

Şehirli insan hızından/kibrinden uzaklaştıkça, yavaşlayınca etrafta olup bitenin farkına varıyoruz.
Zamanla çeşitleri, toprağı, bitkiyi, zararlılarını, faydalılarını, kardeş bitkilerini, gözlemleyerek, öğrenerek ilerliyor insan.

Bu bilgiler/deneyimler de paylaştıkça çoğalıyor...

Eski 05-08-2013, 00:56   #6
Ağaç Dostu

ciroz's Avatar

Giriş Tarihi: 27-03-2012
Sn birnefestoprak,

Küçük bahçemiz, ilerideki yaşam alanımıza hazırlık adına deneyim kazandığımız bir etüd alanı.
Bu sene hem çeşit hem de alan olarak çoğaldık.

6 çeşit domates deniyoruz. Gerçekten de her çeşidin farklı özellikleri var.

Ticari kaygımız olmadığı için, bitkiler üzerinde erken hasat almak gibi bir derdimiz de yok.
Kimyasallardan uzak üretim yapmaya özellikle dikkat ediyoruz.

Karşılaştığımız sorunları deneyimleyen sizin gibi üyelerimiz, okuduğumuz farklı kaynaklar bize yolculuğumuzda ışık tutuyor.
Bu ışıkları, kendi süzgecimizden geçirerek uyguluyoruz. Deneyimliyoruz. Hatalar yaparak öğreniyoruz.

Belki biraz da duygusal yaklaşıyoruz her bitkiye. Onların tohumdan ürüne yolculuklarına şahit olmak bile bize büyük bir öğreti gibi geliyor.

Bu öğreti yolunda, bitkilerimizin hastalıklarından da, zaralılarından da, zararlılar için gelen yeni faydalılardan da, samimiyetle aynı sorunları yaşayan üyelerimizin deneyim ve paylaşımlarından da çok memnunuz.

Örneğin, bu seneki göreceli büyük hatalarımızdan biri, sebze adalarını yaptığımız alanın ( bahçedeki uzun güneş gören alan ) hemen yanındaki erik ağacının erikle yüklendiklendikten sonra kendine yakın olan adanın üzerine eğilmesi ve orada bir mikro klima oluşturarak nemi yükseltmesi gibi geliyor bize.

İkinci hatamız, yataklar için kullandığımız toprağı yeterince ve zamanında zenginleştiremediğimiz için. ( genişlettiğimiz yataklar için toprağı uzakça bir evin bahçesinden el arabasıyla yaklaşık 40-50 araba kendi ellerimle taşıdım ve dikime geç kaldığımız düşüncesiyle bir an önce dikime geçtim ) karşılaştığımız kalsiyum eksikliği.

Üçüncü hatamız, sulamayı akşam saatlerinde yaparak, ( belki mikro klimadaki nemi de yükseltmemiz ) mantarlara davetiye çıkarmamız olarak özetlenebilir.

Bunlara rağmen, bir iki kök kayıp dışında herşey yolunda.
Santini' lerden de ilk minik hasatımızı yapmış bulunuyoruz.
Ve çocuklar gibi sevinçliyiz.

Name:  santini-hasat.jpg
Views: 1209
Size:  41.0 KB

Herbirinize ayrıca teşekkürler...

Düzenleyen ciroz : 05-08-2013 saat 02:22 Neden: fotoğraf eklendi...
ciroz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2013, 22:59   #7
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Tartmamıştım. Ortalama 15 gr civarında.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2013, 02:53   #8
Ağaç Dostu

Murat Uysal's Avatar

Giriş Tarihi: 10-03-2011
Santiniler küçük, dayanıklı, lezzetli, meyve niyetine yenebilen verimli bir çeşit. her sene yetecek kadar dikiyorum..

Seneye yeni bir bahçe kiralıyorum. 3500 m2 neyapacaz bakalım..

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2013, 16:24   #9
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2009
Galeri: 11
İri Salkım Domates

Name:  iri_salkim_domates.jpg
Views: 2267
Size:  65.6 KB

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-08-2013, 19:12   #10
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Sn limon_sever, bu cesit, takasta tohumunu paylastiginiz cesit mi? Yerli midir?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
İri Salkım Domates

Eklenti 432161

Eski 06-08-2013, 20:55   #11
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Sn limon_sever, bu cesit, takasta tohumunu paylastiginiz cesit mi? Yerli midir?
Evet, yerli bir çeşit. 2 senedir deneme amaçlı ekiyorum. Takasta paylaşmadım. Bu seneki etkinlikte bir aksilik olmazsa paylaşacağım.

Name:  iri_salkim_domates.jpg
Views: 1804
Size:  57.5 KB

İki tane 2 m2'lik sebze adalarında tüm domateslerim itiş kakış yetişiyorlar işte

Eski 09-08-2013, 18:28   #12
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Siyah domatesler tam koparmalık oldular.

Name:  siyah_domates.jpg
Views: 1760
Size:  53.9 KB

Name:  siyah-domates.jpg
Views: 2434
Size:  54.2 KB

Eski 11-08-2013, 04:33   #13
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Sn limon_sever, http://www.agaclar.net/forum/attachm...im_domates.jpg adresindeki (sanirim kirmizi meyvelere sahip olan ve 'iri salkim domates seklinde adlandirdiginiz) bu seneki takasta tohumunu paylasacaginizi belirttiginiz yerli cesit, 2012 takasinda tohumunu paylastiginiz 'kokulu koy domatesi' ile ayni midir?

Alıntı:
Evet, yerli bir çeşit. 2 senedir deneme amaçlı ekiyorum. Takasta paylaşmadım. Bu seneki etkinlikte bir aksilik olmazsa paylaşacağım.

Eklenti 432171

İki tane 2 m2'lik sebze adalarında tüm domateslerim itiş kakış yetişiyorlar işte

Eski 08-10-2013, 01:36   #14
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Sn limon_sever, bu cesidi tohum takas etkinliginde paylasabilecek misiniz? Umarim dediginiz gibi bir aksilik cikmamistir.

Alıntı:

Eklenti 432171

Eski 12-08-2013, 22:41   #15
Ağaç Dostu

Murat Uysal's Avatar

Giriş Tarihi: 10-03-2011
Alıntı:
İri Salkım Domates

Eklenti 432161
Sevgili limon_sever lezzeti iyi ise tohumundan alabilirmiyim..

Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2013, 23:06   #16
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Murat Uysal Mesajı Göster
Sevgili limon_sever lezzeti iyi ise tohumundan alabilirmiyim..
Lezzeti güzel. http://www.agaclar.net/forum/tohum-t...2014/31769.htm sayfayı takip ederseniz paylaşacağım.

Eski 11-08-2013, 14:24   #17
Ağaç Dostu

ciroz's Avatar

ilk mini hasat

Dikimde gecikmemize rağmen, hasat mevsimi başlıyor.
Geçen seneki takas etkinliğinden gelen tohumların yolculuğuna şahit olmak, öğretilerin en keyiflisi. Hatalarımızla birlikte, bu daha başlangıç mücadeleye devam...

Name:  santini.jpg
Views: 1470
Size:  72.1 KB
Santini' ler şaşırtıcı şekilde çok verimli bir çeşit.

Name:  sari-ampul-san-marzano.jpg
Views: 1505
Size:  69.7 KB
Sarı Ampul ve arkasında San Marzano

Name:  pembe.jpg
Views: 1468
Size:  62.4 KB
Lezzetiyle damak, boyutuyla göz şaşırtan Pembe.
Tartma şansımız olmadı ama 500-600 gr vardır.

Name:  toplu.jpg
Views: 1454
Size:  37.8 KB
Hasatın özeti. Yüzler gülüyor.

Name:  pembe-tabak.jpg
Views: 1478
Size:  34.6 KB
Biraz da damak ve hücrelerimiz sevinsin

Eski 11-08-2013, 21:48   #18
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Sn ciroz,

Ustten 3. ve 4. resimlerdeki iri meyveler, Lice Pembesi'ne mi ait?

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciroz Mesajı Göster
Dikimde gecikmemize rağmen, hasat mevsimi başlıyor.
Geçen seneki takas etkinliğinden gelen tohumların yolculuğuna şahit olmak, öğretilerin en keyiflisi. Hatalarımızla birlikte, bu daha başlangıç mücadeleye devam...

Eklenti 432858
Santini' ler şaşırtıcı şekilde çok verimli bir çeşit.

Eklenti 432859
Sarı Ampul ve arkasında San Marzano

Eklenti 432860
Lezzetiyle damak, boyutuyla göz şaşırtan Pembe.
Tartma şansımız olmadı ama 500-600 gr vardır.

Eklenti 432861
Hasatın özeti. Yüzler gülüyor.

Eklenti 432862
Biraz da damak ve hücrelerimiz sevinsin

Eski 11-08-2013, 22:25   #19
Ağaç Dostu

ciroz's Avatar

Alıntı:
Sn ciroz,

Ustten 3. ve 4. resimlerdeki iri meyveler, Lice Pembesi'ne mi ait?
Sn birnefestoprak,

o pembe' ler geçen seneki takas etkinliğinde Sn Tekin' den gelen pembe' lerden.

Sizden gelen Lice pembesinde de 250-300 gr lık meyveler var. Yeni renklenmeye başladılar.

Eski 11-08-2013, 17:26   #20
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-06-2012
terasta yetişen domateslere söğüş lezzet testi;

adaylar : yalova pembe, tula siyah, panderosa red beefsteak, panderosa pembe.

and the winner is......

panderosa pembe ve tula siyah inanılmaz !!

Name:  photoa.jpg
Views: 1787
Size:  44.5 KB

antihistaminik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-08-2013, 02:27   #21
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Alıntı:
Geçen seneki etkinlikte "Kokulu köy domatesi" olarak değilde "Köy domatesi" olarak paylaşmıştım. O domatesin meyveleri iri değil küçüktü.
2012 Agaclar.net tohum takasina tohumunu gonderdiginiz koy domatesiyle ilgili notlarimi ancak bulabildim. Cumra'nin bir koyunden geldigini, verimli ve lezzetli oldugunu ve kucuk meyveli olmasina karsin, bitki ustunde bir iki meyve birakilmasi halinde bu meyvelerin oldukca irilestigini belirtmissiniz. Bitkinin yetistirildigi koyun adi hakkinda bir fikriniz var mi acaba?

Eski 12-08-2013, 21:11   #22
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Alıntı:
2012 Agaclar.net tohum takasina tohumunu gonderdiginiz koy domatesiyle ilgili notlarimi ancak bulabildim. Cumra'nin bir koyunden geldigini, verimli ve lezzetli oldugunu ve kucuk meyveli olmasina karsin, bitki ustunde bir iki meyve birakilmasi halinde bu meyvelerin oldukca irilestigini belirtmissiniz. Bitkinin yetistirildigi koyun adi hakkinda bir fikriniz var mi acaba?
Tam olarak köyü bilmiyorum. Sormam gerekecek. 1-2 gün sonra unutmazsam bilgilendiririm.

Eski 12-08-2013, 16:48   #23
Ağaç Dostu.

bahcedenn's Avatar

Ankara'nın Ayaş Domatesi
Name:  Ayaş.jpg
Views: 2168
Size:  47.8 KB
Rouge D'Irak
Name:  Rouge D'Irak.jpg
Views: 1458
Size:  38.3 KB
Sub Arctic Plenty
Name:  Sub Arctic Plenty I.jpg
Views: 2522
Size:  44.6 KB
Sub Arctic Plenty
Name:  Sub Arctic Plenty II.jpg
Views: 1804
Size:  39.3 KB

Eski 12-08-2013, 20:50   #24
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Sn bahcedenn,

Ayas Domatesi'ni 2012 Agaclar.net Tohum Takas Etkinligi'nde Sn asiye'nin gonderdigi, yaklasik 50 yillik tohumun devami olan tohumlardan mi urettiniz yoksa kaynagi baska mi? Sizin gosterdiginiz resimdeki meyveler sanki bildigimiz Ayas Domatesi'ne gore biraz daha basik ve duz kabuklu degil, eger kaynak dedigim gibiyse sonuc ilginc. Bir de tek bir bitki mi yetistirdiniz yoksa baska tohum da ektiniz mi?

Rouge D'Irak domatesi yetistirmenize cok sevindim. Bu domates, Nineveh, Al Kuffa ve Abu Rawan ile birlikte piyasada bulunan ve tohumu, Fransa'da yasayan Aziz Nael isimli bir Irak'li tarafindan ABD'ye tanitilan cok nadir dort cesitten birisi. Ayni kisi, Ali Baba isimli cok cok kaliteli Irak Karpuzu'nu da hepimizin begenisine sundu. Bu cesitlerin hepsi, Guneydogu Anadolu'da yetistirilen desti cesitlerle benzerlik gosteriyor.

Vernissage Pink de onemli bir cesit. Bildigim kadariyla, Ukrayna'da gerceklestirilen cizgili domates uretim projesi kapsaminda ortaya cikan bir seri cizgili cesitten birisi. Diger bir ifadeyle, cesit adi Ingilizce ama Vernissage Pink, aslinda bir Ukrayna domatesi. Hic yetistirmedim ama buyuk ihtimalle, soguk dayanimi da yuksektir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Ankara'nın Ayaş Domatesi
Eklenti 433071
Rouge D'Irak
Eklenti 433072
Sub Arctic Plenty
Eklenti 433073
Sub Arctic Plenty
Eklenti 433074

Eski 12-08-2013, 23:24   #25
Ağaç Dostu.

bahcedenn's Avatar

Alıntı:
Sn bahcedenn,

Ayas Domatesi'ni 2012 Agaclar.net Tohum Takas Etkinligi'nde Sn asiye'nin gonderdigi, yaklasik 50 yillik tohumun devami olan tohumlardan mi urettiniz yoksa kaynagi baska mi? Sizin gosterdiginiz resimdeki meyveler sanki bildigimiz Ayas Domatesi'ne gore biraz daha basik ve duz kabuklu degil, eger kaynak dedigim gibiyse sonuc ilginc. Bir de tek bir bitki mi yetistirdiniz yoksa baska tohum da ektiniz mi?
Evet Sn. birnefestoprak. Tohumlar Sn. Asiye'nin etkinliğe gönderdiği tohumlar. Yan yana 2 adet Ayaş Domatesi fidem var. Aralarındaki farklılığın farkındayım aslında. Ama daha önce hiç yetiştirmediğim için hangisi gerçek özelliklerini daha çok taşıyor bilemedim. Bu yüzden takasa da ekleyemedim. Diğer resmi de ekliyorum.

Eklenen Resimler

Eski 12-08-2013, 23:54   #26
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

2. resim, Ayas Domatesi'ne ait diyebilirim. Normalde emin olamazdik ama tohumlar Ayas tohumu olarak gonderildigi icin ve ikinci resim sekil itibariyle dogru gozuktugu icin bunu soyleyebiliyorum.

Bir baska kistas da meyvelerin tadi. Ayas Domatesi, bana gore cok cok lezzetli bir cesit. Dolu dolu, bir yandan tatli, bir yandan da isirildiktan sonra agiz icinde asidik bitim birakan bir tadi var. Tabii, tat, mevsimden mevsime, iklim kosullarina, verilen su miktarina, bitkinin aldigi/alamadigi minerallere vs bagli olarak degisebiliyor. Bununla birlikte, tat algimiz subjektif oldugu icin sizin dusunceniz farkli olabilir.

Ilk resimdeki meyvelerle ilgili aklima ilk gelen olasiliklar soyle:

1) Capraz tozlasma olmus olabilir. Bu durumda Sn asiye, bahcesinde baska cesitler de yetistirmis miydi bakmak gerek.
2) Paketleme sirasinda baska bir cesidin tohumlari karismis olabilir.
3) Iklim farkliligindan dolayi meyvede sekil degisimi olmustur diyecegim ama ikinci resim dogru ceside ait, olmasi gerektigi gibi buyumus; iklimle ilgili bir sorun yasamamis gibi gozukuyor.

Tavsiyem, Sn asiye'den gelen orjinal paket icindeki butun tohumlari onumuzdeki yetistirme mevsiminde ekip sonuca bakmaniz. Sanirim 10-15 bitkiyi gecmez. Bir de 1. resimdeki meyvelerden topladiginiz tohumlari ayri sekilde paketleyip ondan da seneye yeniden ekmenizi tavsiye ederim.

Alıntı:
Evet Sn. birnefestoprak. Tohumlar Sn. Asiye'nin etkinliğe gönderdiği tohumlar. Yan yana 2 adet Ayaş Domatesi fidem var. Aralarındaki farklılığın farkındayım aslında. Ama daha önce hiç yetiştirmediğim için hangisi gerçek özelliklerini daha çok taşıyor bilemedim. Bu yüzden takasa da ekleyemedim. Diğer resmi de ekliyorum.

Eski 12-08-2013, 23:31   #27
Ağaç Dostu.

bahcedenn's Avatar

Alıntı:
Sn bahcedenn,
Rouge D'Irak domatesi yetistirmenize cok sevindim. Bu domates, Nineveh, Al Kuffa ve Abu Rawan ile birlikte piyasada bulunan ve tohumu, Fransa'da yasayan Aziz Nael isimli bir Irak'li tarafindan ABD'ye tanitilan cok nadir dort cesitten birisi. Ayni kisi, Ali Baba isimli cok cok kaliteli Irak Karpuzu'nu da hepimizin begenisine sundu. Bu cesitlerin hepsi, Guneydogu Anadolu'da yetistirilen desti cesitlerle benzerlik gosteriyor.
Rouge D'Irak 'ın meyvelerinin olgunlaşmasını bekliyorum. Lezzetini henüz bilmiyorum. Nineveh'in gelişimi tüm çeşitler içerisinde en güzel giderken Tuta'dan sonra çok seri şekilde bitkiyi kaybettim. Diğerleri hastalığı birkaç kurtlu meyve ile atlatırken Nineveh tepetaklak gitti. Neyse ki kısıtlı miktar da olsa tohumluk alabildim. Yalnız tadına ben kendim bakamadım. Ama eşim çok beğendi.

Eski 13-08-2013, 00:00   #28
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Tahminimce esinizin begenmesinin nedenlerinden birisi, bu cesidin Turk damak tadina yakin olmasi. Su ana kadarki gozlemime gore, bizde ozellikle ulkenin batisindan dogusuna dogru gidildikce asidik domatesler agirlik kazaniyor. Yemeklerde de genel olarak bu domatesler kullaniliyor.

Nineveh de bence desti domateslere yakin bir tada sahip. Eger desti domates tadip sevdiyseniz, Nineveh'i de seversiniz diye dusunuyorum. Bir dahaki sefere, az su vererek yetistirip bir de oyle denemenizi tavsiye ederim. Bitkiyi kaybettiginize uzuldum ama tohum aldiginiza sevindim. Irak'ta geleneksel tarim bitti maalesef... Dunyanin bitki cesitliliginin korunmasi adina onemli bir katkiniz oldu.

Alıntı:
Rouge D'Irak 'ın meyvelerinin olgunlaşmasını bekliyorum. Lezzetini henüz bilmiyorum. Nineveh'in gelişimi tüm çeşitler içerisinde en güzel giderken Tuta'dan sonra çok seri şekilde bitkiyi kaybettim. Diğerleri hastalığı birkaç kurtlu meyve ile atlatırken Nineveh tepetaklak gitti. Neyse ki kısıtlı miktar da olsa tohumluk alabildim. Yalnız tadına ben kendim bakamadım. Ama eşim çok beğendi.

Eski 12-08-2013, 23:36   #29
Ağaç Dostu.

bahcedenn's Avatar

Alıntı:
Sn bahcedenn,

Vernissage Pink de onemli bir cesit. Bildigim kadariyla, Ukrayna'da gerceklestirilen cizgili domates uretim projesi kapsaminda ortaya cikan bir seri cizgili cesitten birisi. Diger bir ifadeyle, cesit adi Ingilizce ama Vernissage Pink, aslinda bir Ukrayna domatesi. Hic yetistirmedim ama buyuk ihtimalle, soguk dayanimi da yuksektir.
Bu çeşidin orijinali Cherry mi?

Eski 13-08-2013, 00:04   #30
Ağaç Dostu

birnefestoprak's Avatar

Bildigim kadariyla kucuk meyveli bir cesit ama ceri degil. Buyuk ihtimalle caprazlamada kullanilan ana bitkilerden birisi ceri cesittir.

Alıntı:
Bu çeşidin orijinali Cherry mi?

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:17.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025