![]() |
|
![]() |
#11 |
Kaybettik, Allah rahmet eylesin
|
Siyanürün çevreye zarar vermesine engel olmanın bir yolu var dediğim bir cümlemi bulabileceğimizi sanmıyorum. Bunun gibi klor ve sülfür gazının da çevreye zararını engellemenin bir yolu yok. Siyanürün çevreye yayılmasına engel olmanın yolu var. O da zaten bilinip uygulanan yollar. Önemli olan bütün madenlerin işlenmesinde çevreye zararıyla, karlılık arasında tercih yapanlara karşı çıkılması. İşte çöken havuzda karlılık seçilmiş. "diğerlerine itiraz etmiyorsanız, altına, gümüşe de itiraz etmeyin demek mantıklı mı? " Bu cümle bir kaç bakımdan benim için hatalı. Altına ve gümüşe de mi itiraz ediyorsunuz diye sordum. Altının bu ekrana bakmak dahil anlamına da işaret etim. İtiraz edilecek şey, altın ya da gümüş çıkarılması ne şekilde çıkarılması değil. Bu sırada çevreye olası zararlarına karşı çıkılmalı. Bu yüzden kömüre petrole karşı mısınız sorusunu sordum. Diyelim cümle içeriği benim dediğim gibi değil maden çıkarımının çevreye zararına işaret ediyor. Bu durumda bir madenin zararına karşı çıkıp diğerine karşı çıkmamak bana mantıklı gelmiyor. Çünkü bu sefer hangi madene karşı çıkılmış diyorum. Tungsten değil bakır değil( bakırı saymasak iyi olabilir içinde altın içeriyor, siyanür kullanılıyor) Benim mantığımla geriye altının stratejik önemi kalıyor. Bu durumda şöyle soruyorum altın çıkarılamasına mı karşısınız. Neden başka madenlere değil de altına? Kimsenin bunun karşılığı siyanürle çıkarılmış altın olarak bankada duruyor deyip, maaşını çekmekten vazgeçeceğini sanmıyorum. Yok maaşımı isterim ama bunu karşılığı olan madeni istemiyorum, gibi bir mantık çıkıyor gibi karşıma anlaması kolay olmuyor bunu. Ülke zaten çevre koruma bakından sonunculuğa yarışıyor. Bu ne bu hükümetin ne bundan öncekini ne başka bir hükümetin de değil, topluca ülkenin ihmalkarlığı bir durum. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|