agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Doğa, Çevre, Ekoloji, Gıda Hukuk ve Politikaları
(https)

Beğeni Düzeni9Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-05-2011, 17:50   #1
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
"Yine konu dışı ama Kemalizmin 12 Eylül'le ne alakası var? Öncelikle Kemalist sözcüğünün nereden çıktığını araştırmanızı öneririm size. Kimseye inanmıyorsanız Kurtuluş Savaşı yıllarında İngiliz arşivlerine bir bakın oralarda neler yazıyor okuyun bakalım. Her şeyi hallettik bir tek kavramlar kaldı tartışmadığımız..."
Ne ezbere konuşmayı severim ne altını sonradan dolduramayacağım şeyler yazmak isterim. Konu dışı olduğu için detaya girmeyelim. Bugünkü kemalizm ideolojisin MustafeKemal' le değil 12 Eylülde şekillendirilen ideoloji ile ilgisi var. İngiliz metinlere bakarsak göreceğimiz şey bugün savunulan ideoloji değil.

Diğer söylediklerinize de katılıyorum. Zaten benim sürekli olarak sözettiğim maden değil, madenin çıkarlmasıın çevreye zarar vermesinin engellenmesi biçiminde.
Siyanürü şahsen kullanmış neye benzediğini bilen birisi olarak söyledim her söylediğimi.
Altın kaçınılmaz. Bu ve diğer endüstriyel faaliyetlerde tehlikeli maddelerin çevreye zarar vermesine engel olmak çin uğraşılması gerekiyor.

Siyanürlü altına hayır biçiminde tepki veren grupların bu ciddi kazaya tepkilerini ne olacağını görmek ilginç olacak. Ben şu ana kadar bi rtepki görmedim, belki farketmedim.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2011, 23:56   #2
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2004
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Zaten benim sürekli olarak sözettiğim maden değil, madenin çıkarılmasının çevreye zarar vermesinin engellenmesi biçiminde.
Bununla ilgili ayrıntılı yazıların vardır, linklerini yazarsan tekrarlamak zorunda kalmazsın, arkadaşlar bilgilenir...

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2011, 08:48   #3
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Bununla ilgili ayrıntılı yazıların vardır, linklerini yazarsan tekrarlamak zorunda kalmazsın, arkadaşlar bilgilenir...
Linkleri vermem gerektiğini düşünmüyorum. Mesajlar konu başlığında duruyor bilgilenmek isteyenler başlığı okuyup bu konuyu öğrenebilirler.
Siz uğraşmayın ben size hazırdan yazdıklarımı kere daha sunayım demenin gerekli olduğunu sanmıyorum. Merak eden okuyabilir başlığı.

Ensar, konumuz milliyetçilik olmadığı için bu konuda daha fazla ayrıntıya girmeyi gerekli bulmuyorum. Sizin için sıkıntılı bir durum olabilir. Dediğim gibi arkasını dolduramayacağım cümleleri baştan söylemek istemem. Sözlerim geçerlidir.
Koza ne anlama bana yönelik söylenmiş bilmiyorum ama, şirketlerin ne yaptığı beni ilgilendirmiyor.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2011, 17:06   #4
agaclar.net

malina's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2004
Galeri: 88
Alıntı:
Linkleri vermem gerektiğini düşünmüyorum. Mesajlar konu başlığında duruyor bilgilenmek isteyenler başlığı okuyup bu konuyu öğrenebilirler.
Baktığım için sordum. Benim gözden kaçırdığım birşey yazmış olabilir misin diye... Neredeyse aynı kelimelerle var olan uygulamayı savunmaktan başka bir şey yazmamışsın... Şu uygulama yerine bu yapılabilir, dünyadaki uygulamalar böyledir dediğin yok. Bunu yapamadığına göre, eleştirilere agresif cevaplar vermesen iyi olur. Duyan da senin altın ya da gümüş madenin var sanacak.

Özetle üslubuna dikkat etsen iyi olur.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2011, 01:26   #5
Ağaç Dostu

Fatoş's Avatar

Giriş Tarihi: 19-12-2009
Galeri: 120
Alıntı:
Siyanürlü altına hayır biçiminde tepki veren grupların bu ciddi kazaya tepkilerini ne olacağını görmek ilginç olacak. Ben şu ana kadar bi rtepki görmedim, belki farketmedim.
Sevgili Memet arkadaşım, neden ilginç olacağını merak ettim, bu ciddi kazaların gelebileceğini, olabileceğini biliyoruz. Tehdit ve düzenlerimizin bozulma pahasına mücadele veriyoruz. Biz bunları göze alıyoruz, maddi ve manevi. Hala çalışmalarımıza devam ediyoruz . Yılmayacağız, ne pahasına olursa olsun.
Daha fazla yazamayacağım ama aşağıdaki yazı duygularımı daha iyi anlatıyor.

Siyanür bir hak sorunudur!
Devin Bahçeci • 10/05/2011

Dünden beri Kütahya Gümüşlü’de olanları hep beraber izliyoruz. Siyanürle madencilik yapılan sahada atık havuzunda meydana gelen kaza zehirli bir madde olan Hidrojen Siyanürün suya karışma riskini, hatta porsuk çayı ve devamında Karadeniz’e karışma riskini barındırıyor.
Siyanür ile madencilik aslında bu ülkenin 1989’dan beri gündeminde. Bergama’ya kıyarak başladı her şey. Siyanürle altın 30 yıldır hayatları zehirliyor.
Madenler sorunsuz işlerken bile havuzlarda buharlaşan bu Hidrojen Siyanür zaten hayatları tehdit ediyordu. Ama gözden uzak olan gönülden de ırak oluyor. Bölgede yaşananları, zehirlenen kanser olan hayatları, mutasyonlu hayvanları, ölen yok olan toprakları ancak o bölgede yaşayanlar biliyor. Biz ise, kaza gibi medyatik olaylarda gündemimize alıyoruz bu kıyımları.
Bu kıyımların çevre kıyımı olduğu, doğayı mahvettiği ortada, tekrar tekrar yazmanın anlamı yok, ancak atlanılan başka bir nokta var.
Siyanür ile madencilik ve getirdiği felaketler sadece güncel bir çevre sorunu değil, medyanın çevirdiği bir magazin haberi de değil.
Bu madencilik bir hak sorunu. Yaşam hakkı, temiz suya, çevreye erişim hakkı ihlali.
“Yaşamak, özgürlük ve kişi güvenliği herkesin hakkıdır.” Diyor İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi. Sizce siyanürle madencilik yapılan bölgelerde bireylerin bu hakkı korunuyor mu? Bile bile zehirleyenler halkı ve haklarını gözetiyor mu?
Bölgede yaşayan insanların hepsinin yaşamı pamuk ipliğinde. Siyanür basitçe DNA’ları mutasyona uğruyor. İnsan hayatı ciddi tehlike altında kalıyor. Kanser derseniz gırla, zeka geriliği başta olmak üzere diğer genetik hastalıklar derseniz gırla…
Kalkınmacılık ve istihdamla özdeş tutuluyor ya bu madencilik. “Kalkınma hakkı” diyorlar ya. O da büyük bir yalan. Bölgede kalkınan sadece şirketler. Şirketler de halkın üzerinden kalkınıyor. Kırsal bölge halkı ise geçim kaynaklarını yavaş yavaş kaybediyor. Tarım ve hayvancılık yapamıyorlar; çünkü zehirlenen toprakta, zehirlenen suda takat kalmıyor, üretim yapılamıyor oralarda.
Bu durum özgürce çalışma hakkını da ihlal ediyor. Zaten fakir olan, zaten “Köylü Milletin Efendisidir” diye diye köleleştirilen, tarım politikaları ile aç kalan köylülerin önünde iki seçenek kalıyor: Göç etmek veya maden şirketinde köle olarak çalışmak. Tabii elinde sadece şirkette çalışmak kalan bireyler de ekmeği gitmesin diye, akrabalarına, dostlarına saldırıyor, kraldan çok kralcılık yapmak zorunda kalıyor. bir nevi köylüyü köylüye kırdırmaya çalışıyorlar.
“Herkesin çalışma, işini serbestçe seçme, adaletli ve elverişli koşullarda çalışma ve işsizliğe karşı korunma hakkı vardır.” Diyor Evrensel İnsan Hakları Beyannamesi. Maden şirketlerinin -tabiri caiz ise- kucağına düşürülen köylülerin böyle bir hakkı devlet tarafından korunuyor mu acaba?
Haktan hukuktan konuşan Başbakan ve Çevre Bakanı bu hakların varlığından haberdar mı acaba? Yoksa para ve sözde kalkınma uğruna insan hayatı o kadar da önemli değil mi?
Burada siyanürle madenciliğin yerine, diğer çevre/ekoloji kıyımlarını da koyarsanız aynı hak ihlalleri devam ediyor. Nükleer enerji, konvansiyonel tarımı destekleyen politikalar, HES inşaatları vs. vs. Bunlar hepsi kalkınma gelişme adı altında yapılıyor ama kıyılan doğayı ve ihlal edilen hakları ne yapacağız? Yaşam hakkını, çalışma özgürlüğünü, temiz suya erişim hakkı, temiz bir doğada yaşama hakkı ve daha birçok hak ne olacak merak ediyorum.

-----------------------------------------------------------------------
Bizde bunları merak ediyoruz, Sevgili Memet.

Düzenleyen Fatoş : 11-05-2011 saat 02:22 Neden: Eksik harf
Fatoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025