View Single Post
Eski 16-05-2011, 20:56   #172
memet
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Bende gülünecek hale düşmenizi istemem. milliyetçliğin her konuda yıldızlı ilmuhaber gibi sunulması bence konu dışı oluyor.

Hayır siyanür arseniğe falan dönüşmez. Siyanür olduğu için arsenik artar diyorsanız bilime yeni bir katkınız olur.

Başka yerlerde, dip sularında sağlığa zarar verecek kadar ciddi oranda arsenik bulunduğuna dair başka eski araştırmalar okuduğumu hatırlıyorum. Bu tehlikeli arsenik oranı siyanürle ilgili değil. Orada ayrıca bir de Arsenik sorunu olduğunu gösterir.

Ülkemizde insan sağlığının hiçe sayıldığına ilk kez bu olayla tanık olmuyorsunuzdur umarım.

Sağlık konusunda dünyanın en kötü ülkeleri listesinde liste başına oynuyor ülkemiz, belki farkındasınızdır bunun. Çevreye önem vermeme listesinde de liste başını zorluyoruz.

İnsan sağlığının hiçe sayıldığı bir ülkedeyiz.

Fikirlerime katılmanızı beklemiyorum. Sadece sizin fikirlerinizin herksece benimsenmesi gerekmediğini söylüyorum.

Siyanürlü altına hayıır diye gösteri yapan hiç bir grup şu ana kadar baraj çökmesine bir tepki göstermiş değil. En azından ben daha duymadım. Aslında ovacık dışında başka madenlerde siyanür kullanılıyor olmasına da çok ilgi göstermemişti gruplar.
Bildiğim kadarıyla çöken barajın olduğu maden dışında başka madenlerde de siyanür hangi şartlarda kullanıldığı belli olmadan kullanılıyor.

Elbistandaki çökmede ölümlere neden olan ve toprak altındaki bedenlere bugünde ulaşılmamış olan bir çevre felaketi ama, çok ilgi çekici olamadı.

Önemli olan "siyanürün çevreye etkisi" değildir. Önemli olan siyanürün kullanımı sırasında çevreye sızıntı olmasıdır. Bu sızıntı sonucu olacak ölümlerdir önemli olan. Kavramlar sanki aynıymış gibi görünebilir. Kullanımı bizi farkına varmadığımız hatalara götürür.
Altını işlemenin tek yolu olan bu elementin, işlenmiş altınla katma değer yaratması da bir çevre etkisi yaratır sonuçta.
Ya da siyanür kullanımı ( olacak şey değil ama)ülkede madenlerin işlenmesinde çevrenin korunmasına sıkı kurallar getrilmesine neden olacak büyük bir tepkiye yol açar bu da çevreye etki olur.
Söz gelimi bir grup kentin ortasında siyanür kullanımı konusunda bir mücadele başlatır bu da çevreye etki yaratır....Belki çıraklar ellerinde siyanür tabletleri ortalıkta dolaşmazlar sonuçta. Ya da kalfalar önce siyanürlü altın suyunu sonra çaylarını karıştırmazlar aynı elle. Hepsi çevreye etki durumu.

Kavacıkta bir altın madeni var. Bazı gruplar Kavacıkta siyanürlü altına hayır diye gösteri yapıyorlardı. İyi de orası maden. Yani siyanür kullanılmıyor. Atın başka yerde işleniyor. Nerede işlendiğini de öğrenmiştim şimdi aklımda kalmamış. Sanırım Ovacık değildi. Orada sorun siyanür değil. Maden açılması sırasında ormana verilen zarar. "Neye itiraz ettiklerini sanırım bilmiyorlar" demiştim ben katıldığım toplantıda.

Güzel yurdumda kavramlara vermeyi unuttuğumuz için herhangi bir tatışmayı sürdürmenin kolay yolları olmuyor.

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön