![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın YILMAZ, meşe külünü çamaşır yıkamada kullandıklarını biliyorum. (beyazlar için galiba ağartıcı özelliği var). Annem çamaşır yıkamada bir bitkinin yaprağını (suda köpürüyormuş) kullandıklarını söylemişti. Kendisine bitkiyi tarif ettirmeye çok uğraştım ama bir sonuç elde edemedim. (Bilen varsa bu bitkinin adını öğrenmek isterim). |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kullanılan kısımları kökleridir. (Radix saponariae albae) |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Kaybettik...
|
Alıntı:
saponin'ler sabun da adını bu içerik sınıfından alır.Eskiden müdril olarak da kullanılırdı. şimdilerde helvada var yanılmıyorsam. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-04-2010
|
Çöven otu
Bilgi doğrudur. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-10-2008
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-09-2007
|
Geleneksel yöntemlerle temizlik nasıl oluyordu sorusuna herkes katkıda bulunmuş benimde çorbada tuzum olsun düşüncesiyle rahmetli babaannemin anlattıklarından aklımda kalanları paylaşmak isterim. Mesela, deterjandan önce çamaşırlar nasıl yıkanırdı? Dedemin sadece çamaşır yıkamak için kullanılmak üzere bir miktar kil alır ve bu killer kurutulur. Kirli çamaşırlar akşamdan bir kat kirli çamaşır bir kat kil konularak bir küfeye dizilir üstüne örtü (külü süzmek için) serilir , bu örtünün üstüne de odun külü konulur ve üstüne kaynar su dökülerek sabaha kadar bekletilir. Sabah ise akşamdan hazırlanan içi çamaşır dolu bu küfe çeşme veya dereye götürülerek yıkanır/durulanır. Birde kalaylı bakır kaplar kül ile kalaysızlar kaplar ise kum ile ovularak yıkanırlardı. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhaba. İşe yarıyor olsalar da verdikleri zararlar sağladıkları faydadan daha çoktur. Doğa artık kendisine verilen zararı telafi edememektedir. Dolayısıyla bundan çıkaracağımız sonuç, işlerimizi görürken bizden sonrakileri de düşünmek olmalıdır. Modern yaşamın vazgeçilmez unsurları doğaya kalıcı zararlar vermektedir. Bu zararları önlemek ancak feragat ve sağduyu ile olabilir. Bilgisayar huraları, pil, buzdolabı motorları, asbest ve petrol türevleri de doğaya en az deterjan kadar kalıcı zararlar vermektedir. Kullandığımız kimyasalları asgariye indirmekle bizden sonrakilerin şansını arttırmış olacağız. Deterjan kullanırken bir daha düşünelim ve hiç olmazsa kullandığımız miktarı azaltalım derim. Saygılar. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-02-2012
|
MERHABALAR; zannediyorum bahsettiğiniz bitkiyi biliyorum ısparta çevresinde hinnap **** ünnap denilen meyvesi iğde ve hurma arası olan bir bitki |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-03-2008
|
deterjansız temizlik
Deterjansız temizlik adına 1 haftadır denemeler yapıyorum evde. İşte elde ettiğim sonuçlar ve soru(n)lar; Çamaşır sodası (toz değil, parçalı, buz görünümlü vermişti aktar, tozunu da alıp tekrar denemek istiyorum) ve rendeleyip ocakta az su ile jelleştirdiğim kalıp sabun ile koyu renk çamaşırlarda memnun kaldım, ön yıkamalı uzun bir program ve 60 derecede, ama gömlek yakaları ve beyaz çamaşırlardaki lekeler gitmedi. Toz çamaşır sodası ile beyazları bir daha denemek istiyorum. Önerilere ihtiyacım var. Bulaşık makinesine boraks ve karbonatı eşit miktarlarda koydum. Elma sirkesi zaten yıllardır parlatıcı gözünde kullandığım bir şey. Sonuç: Bulanık ve iyi yıkanmamış bulaşıklar. Bu konuda da önerilere ihtiyacım var. Evde yer silme, tezgah-lavabo-cam temizliğinde, her tür toz alma işinde arap sabunundan çok çok memnunum, tabi camları sonra sirkeli kağıt ile siliyorum. Lavaboyu limon ya da sirke ve karbonat ile temizliyorum. Bunlarda sorun yok. Tuvalet tıkanmıştı: boraks ve sirke bu konuda birlikte gayet etkili. Arap sabununun en iyi markası hangisi acaba, bir de doğala en yakın olduğundan güveniyorum ama bu konuda bilgisi olan paylaşmak isterse sevinirim. Limontuzu ve parça halindeki çamaşır sodasını biraz su ile karıştırıp fayans aralarında etkili bulanlar da olmuş, deneyeceğim balkonun yerleri için. Bu konularda denemeleri olanlar lütfen önerilerinizi yazar mısınız, özellikle bulaşık ve çamaşır makinesi için. Şimdi forumdaki enzim başlığını okumaya gidiyorum, Meyvelitepe de bu ay bloğunda bu konuyu yazmıştı, o yazıyı da bir daha notlar alıp okuyacağım. Sevgiler... |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 16-03-2008
|
Arap sabununun halılarda ve koltuklarda da çok işe yaradığını ekleyeyim. Sabun kalıntısı olmasın derseniz en son sirkeli su ile silin. Ayrıca halılara karbonat serpip süpürdüm, parladılar ama temizlik anlamında tam olarak ne kadar işe yaradığını bilmiyorum. |
|
|
|
![]() |
|
|