![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,774
|
Türkiye Ziraatçılar Derneği gıdada yapılan hile yöntemlerini açıklamış, listenin uzunluğuna dikkatinizi çekerim, ki eksiği vardır fazlası yoktur. Haberin tamamamı aşağıdaki linkte. Hileli gda raporu akland, bu yntemlere dikkat! - Hrriyet Ekonomi HİLELİ GIDA ÜRETİM YÖNTEMLERİ Yetkin, yaptıkları araştırma sonucu en sık rastlanan hileli gıda üretme yöntemlerini şöyle sıraladı: - Yüzde 100 dana eti diye satılan sucuklarda at, eşek ve kanatlı eti uzun soyulmuş sosise kanatlı eti, yabancı doku ve iç organ katılıyor - Sucuk, salam imalatında kullanılan sarmısak kireç suyunda soyuluyor - Tereyağa bitkisel yağ karıştırılıyor - Soya baharatla karıştırılıp sucuk imalatında kullanılıyor. Sucuğun raf ömrünü uzatmak için nitrat katılıyor - Yoğurda bitkisel yağ ve jelatin karıştırılıyor - Yoğurt ve ayrana peynir suyu ve nişasta ekleniyor - Hem UHT sütlere hem de sokak sütlerine su ekleniyor - Yağlı tulum peynirine bitkisel ve hayvansal yağ ve nişasta katılıyor - Atık yağ olarak anılan kullanılmış kızartmalık yağ çeşitli gıda maddelerine karıştırılıyor - Şekere tekstil boyası, yumuşak şekere domuz jelatini ve tekstil boyası katılıyor - Küp şekeri kalıp haline getirmek için mumsu maddeler kullanılıyor - Çikolataya hayvan yemi olarak kullanılan soya tozu, margarin, keçi boynuzu tozu, leblebi tozu, kavrulmuş bakliyat tozu, fındık zarı karıştırılıyor - Tatlılarda Antep fıstığı yerine bezelye ve yeşile boyanmış yer fıstığı kullanılıyor - İncirler hidrojen peroksitle ağartılıyor. Bozuk, ezik ve kurtlu incirlerden 'incir lokumu' gibi ürünler yapılıyor - 'Haşerelere karşı önlem' için kuru üzümler kurutulmadan önce mazota bulanıyor - Tereyağlı diye satılan baklavalara tereyağı aroması ekleniyor - Süt kremasının yerine, sıvı ve katı formdaki bitkisel yağlar, bitkisel orijinli proteinler ve ithal ucuz süt tozları kullanılıyor - Baklava şerbetlerinde şeker yerine tatlandırıcı ve mısır glikozu kullanılıyor - Şekerpancarı pekmezi üzüm pekmezi diye satılıyor - Helvanın içine beyaz susam yerine Sudan'dan ithal edilen ucuz susam konuluyor - 'Takoz' diye tabir ettikleri eski dönerlerin üzerine yeniden et konularak satılıyor - Tavuk döner içine öğütülmüş inek memesi, sakatat parçaları, bağırsak, kıyılmış tavuk derisi ve paça katılıyor. - Et terbiye edilirken yüzde 20*25 oranında su verilip ağırlaştırılıyor -Et yerine nişasta, tavuk derisi, zar, baharat karışımı kullanılıyor - Yağ ve kemik külünden lahmacun yapılıyor - Beyaz et klora batırılıp taze görüntüsü veriliyor - Kırmızı bibere kiremit tozu, karabibere renk alması için kanserojen boya katılıyor - Kakaolu fındık kremasında kakao yerine keçiboynuzu tozu ve margarin kullanılıyor - Zeytinyağına kanola, fındık ve soya yağı karıştırılıyor - Zeytinler kimyasal boya ile renklendiriliyor - Bozuk ve kırık yumurtalar pastacılık sektöründe kullanılıyor - Dökme baharatlar arasına kurutulmuş ot*sap karıştırılıyor - Kaçak sigaralarda kullanılan tütünün içine tahta tozu katılıyor - İçkiye katılan metil alkol zehirliyor ve körlüğe neden olabiliyor - Şaraplara su ve şeker katılabiliyor - Reçelin içine az miktarda meyve, bol miktarda şeker şurubu konuluyor - Dondurmaların içine doğal sahlep yerine suni sahlep, süt yerine su ve süt tozu, meyve yerine yapay meyve boyası katılıyor - Meyve sularına aroma olarak kimyasal ürünler katılıyor - Günü geçmiş sütlü tatlılar hazır yemek firmaları aracılığıyla tüketilebiliyor |
|
|
|
![]() |
|
|