agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/8634.htm)

kurtulus09 24-08-2012 12:54

merhaba 3 yaşında 1 ceviz ağacım var bazı dallarını bu sene aşıladım.
Aşılamadığım dalların üzerinde armut kaplanı çok miktarda var ve yapraklara zarar veriyor.Evde zeytinlerden kalma hektaş insektisit var sıvı 100 lt ye 150 cc diyor.
Ben yarım litrelik fıs fıs şişesi kullanıcam şırıngayla ölçüp 1 cc koyup uygulasam bir sorun olurmu ?
Yoksa biraz daha fazla mı koymalıyım ?

vizyon_78 10-09-2012 16:12

bu bakteriyel yanıkların oluşmaması için hangi önlerin alınmasın da fayda görebilirim .bilgisi olan paylasabilirmi??

Çamtepe 10-09-2012 16:28

Şu mesajlara bakabilir misiniz?
http://www.agaclar.net/forum/938388-post73.htm
http://www.agaclar.net/forum/945269-post93.htm
http://www.agaclar.net/forum/952410-post107.htm

uluata 05-10-2012 23:27

Bu bir Hastalıkmıdır

2 Eklenti(ler)
Değerli Ağaç Dostları
Fotografta görülen gövde ve dallardaki yaralarla ilgili yardımcı olursanız çok sevinirim.

selçuk

USTA MOTOR 27-01-2013 14:31

Cigerim baharın yapraklamayı tamamlamaya yakın iki veya duruma göre insektisit böcek ilaçlarından atarsansorunun çözülür bunlar genelde yapragın alt tarafında olup yapragın damar şekli boyunca yapışıp yapragın damar şeklini alıp yapragın öz suyunu emerler

USTA MOTOR 27-01-2013 14:34

Arkadaşım cevredede aynı şekil gözüküyorsa iklim ve toprak yapısını göz önünde bulundurarak topragını bir analiz ettir mikro elementlere bir bakalım buradaki kireç miktarınıda unutmamak lazım ona göre hareket edelim

USTA MOTOR 27-01-2013 14:38

çigerim arazi fotografları olmadan kuru dala bakaraktan ne söylenir.. Ikinçisi derin dikildiyse agacı bogmuş olabilirsin dikkat edin

USTA MOTOR 27-01-2013 14:44

Dışında kararmalar varsa yaz sıcaklık ortalamasına dikkat edilmeli güneş yanıllıgı olması yüksek meyvenin dökülmesi mikro makro element eksikliginden kaynaklana bilir yaprak durumunada bakılması lazım azot eksik olabilir demişler azot fazlalıgından meyveleri dökecegini unutmamak lazım herşeyin kararınça makbuldürrr

USTA MOTOR 27-01-2013 14:49

Azot eksikliginde gelişme yavaş olup yapraklar ufak sarı renge dogru döner fosfor eksikliginde lekeler oluşur bunlar koyulaşıp kahverengini alır nokta şeklinde olup eksiklige baglı oranda büyür

USTA MOTOR 27-01-2013 14:53

2 cc de koysan birşey olmazda 1 cc tam dozajında olur birde ilaçın ismini yazsan daha iyi olurdu ama bu zehiri bir defa degil 5 gün arayla 2 veya 3 defada uygulama en iyisi olur

USTA MOTOR 27-01-2013 15:01

Bakırlı ve bordo bulamacını eksik etmeyin birde sulamayı sıcaklık degerlerine göre yapınız yenibir dogal kaplama cıkmış bundan yaz döneminde 25-30 arayla attıgın zaman agacı hem sitresten buna baglı hastalık etmenlerinden hemde güneş yanıklıgın dan korumuş olursun

tasci 18-03-2013 23:12

2 Eklenti(ler)
Ağaç Dostaları Merhaba,

Yeni aldığım bahçemde 9 yaşında yalova cinsi cevizler var. Budama sırasında ağacın birinde mantar şeklinde beyaz çıkıntılar var. Bu nedir ne yapmam gerekiyor? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Eklenti 379649
Eklenti 379650

Çamtepe 26-03-2013 18:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi uluata (Mesaj 1027730)
Değerli Ağaç Dostları
Fotografta görülen gövde ve dallardaki yaralarla ilgili yardımcı olursanız çok sevinirim.

selçuk

Sn Selçuk

Deep Bark Canker hastalığından (Brennaria (=Erwinia) rubrifaciens) ya da Shallow Bark Canker hastalığından (Brennaria (=Erwinia) nigrifluens) şüphelenebilirsiniz.

Bu durumda ağaçlarınızın bakımını daha da iyi yapmanız gerekecektir. Sulama, gübrelemeyi daha dikkatli ve özenli yapmalısınız. Ağaçlar üzerindeki stresi azaltarak ağacın tümüne yayılmasını engelleyebilirsiniz.

Ayrıca ağacın bulunduğu toprağın da iyileştirilmesi gerekecektir. Çok killi, kompakte olmuş topraklarda hem ağacın kökleri yeterli hava alamamakta, büyüyemekte hem de yağmurlar sonrası çok ağır şartlarla karşılaşmaktadır. Bu dert benim bahçemde de mevcut :)

Toprağınızın yapısını iyileştirmek için pH ve C/N dengesine dikkat etmek koşuluyla kompost, leonardit, iyi yanmış ahır gübresi, yeşil gübreleme önerilir :)

saygılar

Ç.

Çamtepe 26-03-2013 18:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tasci (Mesaj 1123249)
Ağaç Dostaları Merhaba,

Yeni aldığım bahçemde 9 yaşında yalova cinsi cevizler var. Budama sırasında ağacın birinde mantar şeklinde beyaz çıkıntılar var. Bu nedir ne yapmam gerekiyor? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Eklenti 379649
Eklenti 379650

Sn. Tasci

Armillaria Malea (Armilaria çürüklüğünden) şüphelenebilirsiniz. Net teşhisi ben koyamam ama resimler ve alacağınız örnekleri ilçe tarıma götürebilirsiniz. Ancak sonuç Armilaria çıkmaz umarım, çıkarsa işiniz çok zor, ve kötü bir yatırıma imza atmış olacaksınız.

Integrated Pest Management for Walnuts - Google Kitaplar
Walnut Production Manual - Google Kitaplar

Yatırımınıza daha fazla para harcamadan önce Armillaria konusunda emin olmanızı tavsiye ederim.

Bol şans

tasci 26-03-2013 20:02

Sayın Çamtepe merhaba,

İlginiz için teşekkür ederim. İlçe tarıma soracağım, bakalım ne diyecekler. Bu hastalık anladığım kadarıyla bulaşıcı. Fakat bu ağaçta gördüğüm sorun diğerlerinde yok.

Bu ağaç cins olarak diğerlerinden farklı olabililir mi? Yapraklar açmaya başladı, diğerlerinde yapraklar henüz açmadı. Bu ağaç 1 2 hafta önden gidiyor.

Saygılarımla.

Çamtepe 27-03-2013 05:59

Cinsi de farklı olabilir, bünyesi de biraz değişmiş olabilir. Neticede cinsi şu anda belli olmayan bir takım mantarlarla birlikte ortak bir yaşam içerisinde. Kim kime ne veriyor belli olmaz :)

Armillaria çıkarsa ağaç kesile, dallar ve gövde etrafa saçılmadan ve bulaştırılmadan yakıla, toprağı kazıla, kireç ile dezenfekte edile, bir kaç yıl oraya hiç bir şey ekilmeye.. :)

Bu arada bahçenizde budama işlerinde kullanılan makasları her ihtimale karşı her ağaç değişiminde güzel güzel dezenfekte edin.

tasci 27-03-2013 18:09

1 Eklenti(ler)
Sayın Çamtepe,

Bugün ilçe tarımdan 2 memurla bahçeme gittik. Ağaçtaki sorunun armillaria olmadığını söylediler. Armillaria hastalığının ağacın üstünde değil alt kısmında gövdede olacağını bildirdiler. Ayrıca ağacın dibini çapa ile biraz kazarak sorun olup olmadığına baktılar.

Tedavi olarak aşağıdaki resimde kırmızıyla işaretlediğim yeri kesmemi istediler. Yüzde ellilik bakır karışımını ağacın tamamına atmamı söylediler.

Saygılarımla.

Eklenti 382501

tasci 27-03-2013 19:03

Ağaç Dostları Merhaba,

Ağaçlarımda mantar sorunu var. Bununu için ilçe tarımdan görevliler %50 bakır karışımını atmamı önerdiler. Ceviz çiçek açtıktan sonra bu ilacın atılması hakkında görüşlerinizi alabilir miyim?

Ben siteden okuduğum yazılara göre mantar için sadece manep %80 uygulamayı düşünüyordum.

Saygılarımla.

bozy 27-03-2013 20:32

Sn tascı ,ben bu hastalıgın resmini bi yerde görmüstüm dünden beri onu arıyorum.. cok tehlikeli bir hastalık degil agacınızı öldürmüyor ancak tabii ki tedbir almak lazım şimdilik etkili bir fungusit işinizi görür tabi ki hastalıklı dalı kesip imha edin... ileriki yıllarda bordo bulamacı senede iki defa yeterli olacaktır diye düşünüyorum ...
aslında bu hastalık bölümü cok önemli ama nedense pek katılan olmuyor buraya ...
gecmiş olsun

Çamtepe 27-03-2013 21:09

Maneb'in etkisi belli bazı mantarlara karşıdır. İlçe Tarım'dan sizin ağaçlardaki mantarların (hastalığın) latince ismini öğrenme şansınız olursa internetten kullanılabilecek diğer ilaçları da araştırabilirsiniz. Ancak kimyasalları atarken dikkatli olunması ve mali gücünüz elveriyorsa mümkün olduğunca organik tarımda kullanılan ilaçların kullanılması konusunda tekrar çağrıda bulunmuş olalım :)

vizyon_78 28-03-2013 09:56

Değerli arkadaşlar malum havalar yagmurlu geçio bir kaç için de gözler uyanmadan % 1 lik bordo bulamacı yapsam olurmu? Bordo bulamacı yapıldıktan sonra en az kac saat yağmura yakalanmamalı .teşekkürler

Çamtepe 28-03-2013 10:14

Atabilirsiniz, en az bir gün yağmur yağmasa iyi olur. Yağar da ağaçlarınız yıkanırsa etkisi zayıflayacaktır.

Saygılar

Ç.

tasci 29-03-2013 07:26

İlçe tarımdakiler hastalığın adını söylemediler. Sayın Bozy'nin söylediği gibi sadece budayıp mantar için etkili ilaç atmamı söylediler. %50 metalik bakıra eşdeğer (karma-bakır) ilacı tüm ağaca atmamı bildirdiler.

Bu sene acemiliğimden tek sefer bordo bulamacı yaptım. Bundan sonra senede 2 defa yapacağım.

tasci 31-03-2013 22:06

Ağaçlardaki hastalık için zirai ilaçlar satan yere gittim. Oradaki ziraat mühendisi bahçeyi görerek ilaç verelim dedi ve bahçemi ziyaret etti. Ağaçların üzerinde bulunan siyah tabakalar mantarmış (ben bunları hiç bilmiyordum). Bunlar için bordo bulamacını daha yüksek oranda vermem verektiğini söyledi. Ağaçlar çiçek açtığı için onun yerine bakırlı ilaç kullanacağız.

Bakırlı ilaç uygulamasından sonra antraknoz için ilaç çalışmasına gireceğiz. Söylediğine göre manep kullanılacak ilaçlar listesinde yer almıyormuş. Onun yerine başka ilaçlar kullanılıyormuş.

Çamtepe 31-03-2013 23:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tasci (Mesaj 1130656)
Ağaçlardaki hastalık için zirai ilaçlar satan yere gittim. Oradaki ziraat mühendisi bahçeyi görerek ilaç verelim dedi ve bahçemi ziyaret etti. Ağaçların üzerinde bulunan siyah tabakalar mantarmış (ben bunları hiç bilmiyordum). Bunlar için bordo bulamacını daha yüksek oranda vermem verektiğini söyledi. Ağaçlar çiçek açtığı için onun yerine bakırlı ilaç kullanacağız.

Bakırlı ilaç uygulamasından sonra antraknoz için ilaç çalışmasına gireceğiz. Söylediğine göre manep kullanılacak ilaçlar listesinde yer almıyormuş. Onun yerine başka ilaçlar kullanılıyormuş.

Ceviz Antraknozuna karşı Türkiye'de Maneb ruhsatlıdır. Bazı ilaç bayileri diğer bitkilerdeki antraknoz ile karıştırıp diğer fungisitleri önerebilirler. Ancak Tarım Bakanlığı'nın yayınlarına bakarsanız Maneb'in ruhsatlı olduğunu göreceksiniz.

Yurt dışında ise Dodine ceviz antraknozuna karşı ruhsatlıdır. Türkiye'de de ilaç firmaları gerekli çalışmayı yaparlarsa muhtemelen ruhsatı alınabilir, ancak bildiğim kadarı bu işlem zahmetli ve maliyetli.

Aşağıdaki mesajımda anlatmıştım:
http://www.agaclar.net/forum/945259-post91.htm

Sevgili forum üyeleri, özellikle İngilizce bilginiz varsa, internet büyük bir bilgi kaynağıdır. Dolayısı ile eğer hastalıkların latince ismini ya da İngilizce ismini öğrenebilirseniz yurt dışında ne gibi uygulamaların yapıldığını, ne tip ilaçların kullanıldığını ve hatta ne tip organik mücadele yöntemleri olduğunu da kendiniz araştırabilirsiniz. Bu sayede ceviz hakkında çok bilgisi olmayan ilaç bayilerinin (ve hatta ilçe tarımda olabilecek ceviz üzerine bilgisiz ziraat mühendislerinin) sizleri yanlış yönlendirmesine izin vermemiş olursunuz.

tasci 15-04-2013 21:07

Biraz işlerin yoğunluğu, biraz hava şartları birde ilaç atma motorunun bozulması sonucu bakır atma işini bu hafta sonu anca bitirebildim. (Bayağı geciktim.)

Maneb uygulamasını, önümüzdeki hafta sonu başlamak istiyorum. Cevizlerin yaprakları bayağı büyüdü. Biraz geçiktim. Bakırdan bir hafta sonra bu şekilde ilaç atılması hakkında fikirlerinizi alabilir miyim? Aşırı dozda veya üst üste ilaç verilmesi doğrumudur. Fazla ilaç kullanmakta istemiyorum.

Saygılarımla.

kilicaslan3561 16-04-2013 15:06

Ceviz hakkında bir hayli bilgi edindim sayenizde. Teşekkürler.

juglandales 26-04-2013 15:47

1 Eklenti(ler)
Yeni çıkan bazı yaprakların uçları sanki yanmış gibi. Fikri olan varmıdır.?

aviator34 26-04-2013 16:16

Sayın juglandales bende geçen hafta bahçeme gittiğimde bu yanıklara bende rastladım.antraknoz mu dedim ama bi başka bahçesi olan abim kendi bahçesinde de var olduğunu söyledi.Aşırı yağan yağmurlar sabah'a karşı don etkisi yarattığından dolayı gibi bir şeyler dedi ama can kulağı ile dinleyemedim :)

juglandales 26-04-2013 16:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1144975)
Sayın juglandales bende geçen hafta bahçeme gittiğimde bu yanıklara bende rastladım.antraknoz mu dedim ama bi başka bahçesi olan abim kendi bahçesinde de var olduğunu söyledi.Aşırı yağan yağmurlar sabah'a karşı don etkisi yarattığından dolayı gibi bir şeyler dedi ama can kulağı ile dinleyemedim :)

Sayın Aviator34, bende bu yanıkları antraknoza ya da bir böcek zararına benzetemedim. Benim bahçe tepede ve rüzgarı biraz fazla alıyor. Rüzgar bu tip yanıklara neden olabilir diye düşünüyorum.

Çamtepe 26-04-2013 19:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tasci (Mesaj 1139378)
Biraz işlerin yoğunluğu, biraz hava şartları birde ilaç atma motorunun bozulması sonucu bakır atma işini bu hafta sonu anca bitirebildim. (Bayağı geciktim.)

Maneb uygulamasını, önümüzdeki hafta sonu başlamak istiyorum. Cevizlerin yaprakları bayağı büyüdü. Biraz geçiktim. Bakırdan bir hafta sonra bu şekilde ilaç atılması hakkında fikirlerinizi alabilir miyim? Aşırı dozda veya üst üste ilaç verilmesi doğrumudur. Fazla ilaç kullanmakta istemiyorum.

Saygılarımla.

En doğrusu kışın ve yapraklar açmadan bordo bulamacını uygulayıp, yapraklar açtıktan sonra fungusitlerden uzak durmak :)

İlla ki kullanacağım diyorsanız benim tecrübem aşağıdaki şekilde:
Maneb ile Bakır'ı (Bakır Oksiklorür) karıştırmayı denemedim ama Mancozeb ve Bakır'ı geçen sene iki sefer karıştırarak aynı anda uyguladım. Herhangi bir sorunla karşılaşmadım. Dolayısı ile dozajında attığınız sürece bir hafta sonra bakır uygulamanızın bir sıkıntı doğuracağını sanmıyorum.

Çamtepe 26-04-2013 19:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1144975)

Sanırım doğru cevap olmuş :)

Bunun gibi miydi görüntüler?
http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/IMAGE...EAT-FO.002.jpg

tasci 26-04-2013 20:07

Sayın Çamtepe Merhaba,

Yardımlarınız için teşekkür ederim. En son ziraat mühendisiyle görüştüm, atılan bakırdan sonra bir süre ağacı gözlemleyelim dedi. Duruma göre ilaç verelim dedi. Şimdilik beklemedeyim, ağaçların gelişimine göre bir şeyler yapılacak. Mümkün oldukça ilaç atmak istemiyorum. Şimdiden hastalık belirtilerini anlayabilir miyim?

Bu günlerde ağaçlarda meyveler oluşmaya başladı.

Saygılarımla.

bozy 27-04-2013 00:25

Sayın juglandales ve tascı bunun antraknoz veya mantari bir hastalık olmadıgını düşünüyorum zira havalar daha yeni ısınıyor olsa olsa yeni acan yapraklara vuran soguktan olabilir ...

bozy 27-04-2013 00:26

yapraklar actıktan sonra kullandıgınız mantar ilaçlarının ne zararı olabılır bunu ilk defa duydum... acaba bakırlı ilaç mı demek istediniz...

Çamtepe 27-04-2013 07:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tasci (Mesaj 1145103)
Sayın Çamtepe Merhaba,

Yardımlarınız için teşekkür ederim. En son ziraat mühendisiyle görüştüm, atılan bakırdan sonra bir süre ağacı gözlemleyelim dedi. Duruma göre ilaç verelim dedi. Şimdilik beklemedeyim, ağaçların gelişimine göre bir şeyler yapılacak. Mümkün oldukça ilaç atmak istemiyorum. Şimdiden hastalık belirtilerini anlayabilir miyim?

Bu günlerde ağaçlarda meyveler oluşmaya başladı.

Saygılarımla.

Ziraat Mühendisi değilim ama ben bunu baştan beri söylüyorum zaten :) Kışın bordo bulamacını yaptıktan sonra ilaçlı mücadele için hastalık belirtisini görmek ya da geçtiğimiz senelerde bu hastalıkların bahçede var olduğundan emin olmak lazım.

Antraknoz'u yapraklar açılmadan görmek çok zor. Yapraklar oluştuğunda üzerlerinde küçük küçük 1-2 mm çapında önce siyah daha sonra kahverengi'ye dönen benekler gördüğünüzde antraknoz başlangıcıdır. Daha sonra bu benekler büyümeye başlar.
http://bugwoodcloud.org/images/384x256/5434311.jpg
Lorraine Graney, Bartlett Tree Experts, Bugwood.org

Aslında her küçük benek gördüğünüzde ilacı basmanıza gerek yok. Antraknoz'un özellikle büyük ağaçlara etkisi çok ciddi değil. Sadece ağacın gücünü alıyor. Ancak küçük fidanlarda yaprakların tamamen dökülmesine de yol açabilir. Güzel bir azotlu gübreleme programı büyük ya da küçük her ağacın antraknoza maruz kalsa bile hafif atlatmasını sağlayacaktır.

Bakteriyel yanıklığı ise her zaman gözlemlemeniz mümkün.
http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/IMAGE...CAM-BT.005.jpg

Bakteriyel yanıklıktan ben daha çok nefret ediyorum. Çünkü yeni sürgün dallarını tamamen öldürüyor. Bu da önümüzdeki sene o daldan ne yeni sürgün ne de ceviz alabilmek anlamına geliyor. :( Resimdeki sürgün bir süre sonra tamamen ölecek, görünen o meyveler dökülecek.

ncp1963 27-04-2013 08:21

selamlar

25/04/2013 günü kırşehirde sayın prf dr yaşar akça hocanın cevizle ilgili semineri vardı orada çeşit seçiminden bahsederken erkenci cinslerin başına gelenlerle ilgili görseller sundu bu sene olan don zararları resimleri diyerek gösterdi tam yerlerinide söyledi ama hatırlamıyorum nerelerdi..

resimlerin hemen ertesi sabah çekildiğini söledi. yaprakları ve yeni sürgünleri sanki kaynar suya sokmuşlar haşlamışlar izlenimi vardı. ( hani ıspanağı alır haşlar bayanlar dip diri duran yaprak kaynar sudan çıktığında salmıştır kendini rengi biraz değişmiştir.)

takip eden günlerdede bu yapraklar resimlerdeki gibi önce kararacak sonra dökülecek.

tasci 28-04-2013 22:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1145334)
yapraklar actıktan sonra kullandıgınız mantar ilaçlarının ne zararı olabılır bunu ilk defa duydum... acaba bakırlı ilaç mı demek istediniz...

Sayın Bozy,
Ceviz ağaçları hakkında bilgim yok. Bu sebebten soruyorum, zararı yararı nedir diye. Geçen sene ağaçlarımda yoğun şekilde antraknoz vardı. Bu sene olmaması için bilgi alıp önlem almak istiyorum.

aviator34 29-04-2013 09:37

Sayın Çamtepe paylaştınız yabancı kaynaklarda bakırlı prepat örnek olarak kocide 2000 yalnız kullanıldığındaki etkisi mancozeb + kocide 2000 uygulamasındaki etkiye göre daha az gözüküyor.

Ben ilk bakır uygulamasını kocide 2000 ile tek yaptım.Simdi 2. uygulamayı mancozeb+kocide yapıp herhangi bir emare göremezsem uygulamaya son vereceğim zaten sonbahar da da ilk baharda da bordo bulamacını uygulamıştım.

Sormak istediğim 2 sinin karışımında 100 litre suya ne kadar koymam gerekiyor ?

Çamtepe 29-04-2013 11:37

Selam

Sonbaharda ve ilkbaharda bordo bulamacı olduğuna göre eğer herhangi bir hastalık emaresi görülmezse aslında ne Bakır uygulamasına ne de Maneb/Mancozeb uygulamasına ihtiyaç vardır.

Daha önceki Bakır Oksiklorür önerim aslında yine koruma amaçlı bir öneri. Eğer emare görülmezse ikinci uygulamada da Maneb/Mancozeb kullanmaya gerek yok.

Paylaştığım yabancı kaynaklar Antraknoz/Bakteriyel Yanıklıktan "kronik" olarak muzdarip bahçelerdeki en etkin mücadele yöntemini bulmaya çalışmış kimisi bilimsel yayınlar.

Örneğin 2011 yazında bakteriyel yanıklıktan çok zarar gördüğümü ancak 2012 budamasında farkedebildim. Muhtelif sebepler yüzünden bordo bulamacı da uygulayamayınca 2012 baharında yanıklığa karşı "sağlam" giriştim. 2 uygulama sonucunda yanıklık ve antraknozu yüksek oranda baskıladım.

Yani, eğer bahçemde antraknoz ve veya yanıklık kesin var demiyorsanız Maneb'i bahçenize sokmadan önce iki kere düşünün. Koruma amaçlı Bacillus Subtilis de uygulayabilirsiniz, bahçeniz çok büyük değil.

Karışım oranını yabancı kaynaklara göre belirleyebilmek çok zor. Zira onların karışım mantığı ile bizimkiler pek uymuyor. Ben ziraatçiyle birlikte normal paket üzerinde yazan oranlarını kullandım bir sıkıntı olmadı.

Tereddüt olursa İlçe Tarım'la konuşmak en güzeli. Zaten tüm bu ilaçları ancak reçeteyle alabiliyor olmamız lazım.

Selamlar, saygılar

Ç.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025