agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/8634.htm)

Blacksoul1903 03-05-2012 21:40

Aslında pek de buna benzemiyor. Yaprağın üstünde eşit şekilde dağılmış biçimde ve boyut olarak bir mercimek kadar bile değil.

ahanda 04-05-2012 10:28

Merhabalar,

Ceviz ağacımın yapraklarında bu yıl itibari ile bazı lekeler görmeye başladım.
Henüz yeterli tecrübem yok. Yardımlarınızla ağacımı tedavi etmek istiyorum.

http://i49.tinypic.com/10dy1ki.jpg

Ağacımın yaprakları irili ufaklı azlı çoklu bu şekilde lekelerden oluşmaktadır.
Önerileriniz nedir ?
Ağacımı nasıl sağlığına kavuşturabilirim.

mitat10 04-05-2012 10:29

Bu yıl mart ve nisan ayı içinde birer kez maneb ve en son dodine uygulamama rağmen bu gün bahçeme gittiğimde halen bazı fidanlarımda enfeksiyonun başlangıç etkilerini gördüm. Söylemek istediğim bulunduğum bögeye has bi durum olabilir çünkü Enez ilçesi etrafı akarsu,deniz ve lagün gölleri ile dolu. Bu ortam nem oranlarını korkunç seviyelere çıkarabiliyor. Ve tabi Mantari hastalık riskini.[/QUOTE]

Evet arkadaşım bu yazına tamamen katılıyorum.Ne kadar ilaçlarsan ilaçla hangi ilacı kullanırsan kullan dere kenarı,göl kanarı ,nem olayından ötürü çeviz bahçelerinde mantari hastalıktan kurtulamıyorsun.Bizim 20 dönümde 9 yaşında 266 yerli cins(şebin,bilecik,yalova) ceviz ağaçlarımız var.Daha yaz gelmeden hastalıktan havlu attık.Yapraklar döküldü,sürgün dalları karardı,ceviz tanelerinde kara kara lekeler var.Sizin anlayacağanız bizde bu sene ceviz yok.
Burda bilinmesi gereken şey yer seçimi çok önemli.Yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem yer ve çeşit seçimini çok iyi yapmaları.

06doğaci 04-05-2012 15:09

Merhaba kulakdan duyma bir mücadele duydum ama ne derece doğru bilmiyorum.Antokroza karşı beyaz mermer tozunu ağacın üzerine püstürtüyormuşunuz.Mantıken daha az güneşe maruz kalacağı için etkisi olabilir gibi geldi.

karaçepiş 04-05-2012 17:07

*** arkadaşlar antrakoz hastalığı gelmeden nasıl bir mücadele yapılabilir

Çamtepe 04-05-2012 19:25

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BLaCKSouL1903 (Mesaj 958943)
Aslında pek de buna benzemiyor. Yaprağın üstünde eşit şekilde dağılmış biçimde ve boyut olarak bir mercimek kadar bile değil.

Resmi biraz büyütüp tekrar ekliyorum. Tam anlattığınız gibi olması lazım.

Eklenti 291073

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mitat10 (Mesaj 959184)
Burda bilinmesi gereken şey yer seçimi çok önemli.Yeni başlayan arkadaşlara tavsiyem yer ve çeşit seçimini çok iyi yapmaları.

Katılıyorum :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 06doğaci (Mesaj 959504)
Merhaba kulakdan duyma bir mücadele duydum ama ne derece doğru bilmiyorum.Antokroza karşı beyaz mermer tozunu ağacın üzerine püstürtüyormuşunuz.Mantıken daha az güneşe maruz kalacağı için etkisi olabilir gibi geldi.

Benim okuduğum kaynaklarda antraknoz ile güneş ışığı arasında direk bir bağlantı yok.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karaçepiş (Mesaj 959593)
*** arkadaşlar antrakoz hastalığı gelmeden nasıl bir mücadele yapılabilir

Eğer bahçenizde antraknoz henüz yoksa, ya da yaygın değilse bir ilaç kullanmanıza gerek yok. Kültürel önlemler alabilirsiniz:
- Sonbaharda dökülen yaprakların toplanıp yakılması
- Özellikle ilkbaharda ağacın ihtiyaç duyduğu azot takviyesinin organik ya da inorganik yöntemlerle yapılması. (Örneğin bir kaç kaynakta ağaç aralarında güz zeytini yetiştirilmesi öneriliyor)
- Ağaçların taç altında bahar aylarında spor patlaması gerçekleştiğinde sporların yapraklarına erişimini zorlaştırmak amacıyla ağaç altlarının otlardan arındırılması.

Eğer az miktarda antraknoz görürseniz sonbaharı beklemeden enfekte yaprak ve dalların ağaçlardan uzaklaştırılması ve yakılarak imhası gerekmektedir.

Blacksoul1903 07-05-2012 15:07

Önceki sayfalarda hastalıkla (antraknoz) ilgili birtakım mücadele yollarından bahsedilmiş. Bunları yapmak için belli bir zaman var mı? Gönderdiğim resimlerden yaprakların ve meyvelerin büyüklüğüne bakarak bu satten sonra yapılacak ilaçlamayla meyveleri kurtarabilir miyiz?

Çamtepe 08-05-2012 01:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BLaCKSouL1903 (Mesaj 961407)
Önceki sayfalarda hastalıkla (antraknoz) ilgili birtakım mücadele yollarından bahsedilmiş. Bunları yapmak için belli bir zaman var mı? Gönderdiğim resimlerden yaprakların ve meyvelerin büyüklüğüne bakarak bu satten sonra yapılacak ilaçlamayla meyveleri kurtarabilir miyiz?

Bu hafta sonu bahçeme gittim. Her 4-5 ağaçtan birinde antraknoz başlangıcı gördüm. Ben ilaçlamaya önceden başlamıştım, devam edeceğim.

Siz eğer bu saatten sonra pestisit bulaştırmak istemezseniz, sulama ve gübreleme programına hassasiyet göstererek devam ediniz. Bu şekilde antraknozdan dolayı yaprak kaybı yaşayan ağaçlarınızı dinç tutmuş olur ve bu yazı en az zararla atlatırsınız.

Kışa girerken hem dökülen yaprakları toplayıp yakın, hem de hem kışın hem de bahara doğru bordo bulamacı uygulaması yapın. Daha sonra aynı bakteriyel yanıklıkta olduğu gibii tomurcuklar açmak üzereyken, fare kulağı aşaması ve meyve tutumu aşamalarında olmak üzere ilaçlamalarınızı yaparsınız.

Bu sene için size en büyük zararı meyvelerde kayıp olabilir, ama önemli olan seneye yapacağınız mücadele..

Kolay gelsin..

Çamtepe 08-05-2012 01:38

Ağaç Sarıkurdu (Zeuzera pyrina)

Bu hafta bahçedeki teftişler sonrasında "Ceviz Zararlıları Belgesel kuşağımıza" bu hafta yeni bir konuğu dahil ediyoruz: Ağaç Sarıkurdu (Lat. Zeuzera pyrina, İng. Leopard Moth) Bazı kaynaklarda da adı Pars Odun Güvesi olarak geçiyor. Hoşgeldin Sarı Ağaçkurdu:) Lepidoptera takımı, Cossideae familyasının bir üyesidir kendisi.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...era.pyrina.jpg

Larvalar ağaçların gövde ve dallarında galeriler açarak beslenirler. Fidan ve genç ağaçların gövdelerinde, yaşlı ağaçların ise dallarında açtıkları uzun galeriler bu kısımların zayıflamasına ve rüzgarın etkisiyle de kırılmalarına yol açar. Fidan veya genç ağaçların ölümü için bunların gövdesine yerleşecek bir tek larva yeterlidir. Yaşlı ağaçlarda dalların kırılması ise ayrıca budamada güçlük yaratır.

Benim bahçemden görüntüleri sitedeki geçici sorun sebebi ile yükleyemiyorum. Sorun giderildiğinde yükleyeceğim.

Kahramanmaraş Üniversitesi güzel bir makale yazmış. Mücadelesi ile ilgili bilgiler ve muhtelif resimler de orada mevcut.

En hoşuma giden mücadele yöntemi zararlının açtığı delikten içeri defne yağı enjekte etmek. Çok doğal bir yöntem, beğendim.

İran'lılar bu konuda yine bazı çalışmalar yapmışlar. Steinernema carpocapsae (Capsanem) kullanımı ile güzel başarılar elde edilmiş. Defne yağının da laboratuvar ortamında 2 dakikada larvaları öldürdüğü gözlemlenmiş, ama sahadaki ağaçlarda yapılan denemelerde 100% başarıya ulaşılamadığı görülmş.

Delfin WG de sanırım etkili, ancak çok fazla kaynak bulamadım. Tecrübesi olan arkadaşlar varsa paylaşabilirse sevinirim.

Odeh 08-05-2012 01:54

"Zararlının açtığı delikten içeri defne yağı enjekte etme" yöntemi zararlılarla bitki yağı ile mücadeleye çok güzel bir örnek. Bir badem zararlısı için farklı yağlar ile mücadele yöntemi hakkında okuduğum bir araştırmanın sonucuna göre bu hassas bir konu. Ancak yaygın bir uygulama yapıldığında sıkıntı yaşanabiliyor.

Halil Önen 08-05-2012 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 961607)
Bu hafta bahçedeki teftişler sonrasında "Ceviz Zararlıları Belgesel kuşağımıza" bu hafta yeni bir konuğu dahil ediyoruz: Ağaç Sarıkurdu (Lat. Zeuzera pyrina, İng. Leopard Moth) Bazı kaynaklarda da adı Pars Odun Güvesi olarak geçiyor. Hoşgeldin Sarı Ağaçkurdu:) Lepidoptera takımı, Cossideae familyasının bir üyesidir kendisi.

http://upload.wikimedia.org/wikipedi...era.pyrina.jpg

Larvalar ağaçların gövde ve dallarında galeriler açarak beslenirler. Fidan ve genç ağaçların gövdelerinde, yaşlı ağaçların ise dallarında açtıkları uzun galeriler bu kısımların zayıflamasına ve rüzgarın etkisiyle de kırılmalarına yol açar. Fidan veya genç ağaçların ölümü için bunların gövdesine yerleşecek bir tek larva yeterlidir. Yaşlı ağaçlarda dalların kırılması ise ayrıca budamada güçlük yaratır.

Benim bahçemden görüntüleri sitedeki geçici sorun sebebi ile yükleyemiyorum. Sorun giderildiğinde yükleyeceğim.

Kahramanmaraş Üniversitesi güzel bir makale yazmış. Mücadelesi ile ilgili bilgiler ve muhtelif resimler de orada mevcut.

En hoşuma giden mücadele yöntemi zararlının açtığı delikten içeri defne yağı enjekte etmek. Çok doğal bir yöntem, beğendim.

İran'lılar bu konuda yine bazı çalışmalar yapmışlar. Steinernema carpocapsae (Capsanem) kullanımı ile güzel başarılar elde edilmiş. Defne yağının da laboratuvar ortamında 2 dakikada larvaları öldürdüğü gözlemlenmiş, ama sahadaki ağaçlarda yapılan denemelerde 100% başarıya ulaşılamadığı görülmş.

Delfin WG de sanırım etkili, ancak çok fazla kaynak bulamadım. Tecrübesi olan arkadaşlar varsa paylaşabilirse sevinirim.

Ağaç Sarı kurdu bir kelebek zararlı Delfin WG etkili olabilir, üç kelebek zararlısına_ Salkım güvesi, Elma iç kurdu, Domates Yeşil Kurduna_ ruhsatlıdır.

Ağaç Sarı Kurdunun konukcusu olduğu Bağ, Zeytin,Kestane, Cınar, Kavak, Göknar, Ilhamur gibi ağaçlarda ilaçlanmalı ceviz ağaçlarının yanında_ anlarda_ bulunuyorsa...

Yaptığım denemelerde Delfin WG. tüm kelebek zararlılarına etkili. Zararlı tespiti kelebek ise bu organik ilaç hepsinde kullanılabiliyor.

Örneğin domates yeşil kurdu bir kelebek zararlısıdır ve buna ruhsatlıdır. Tuta da bir kelebek zararlısıdır_ ki sinek zrarlısı biliniyor halk arasında_ ve Delfin WG etkilidir. Sadece bu hastalığa ruhsatlı değildir.

Halil Önen 08-05-2012 09:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Odeh (Mesaj 961610)
"Zararlının açtığı delikten içeri defne yağı enjekte etme" yöntemi zararlılarla bitki yağı ile mücadeleye çok güzel bir örnek. Bir badem zararlısı için farklı yağlar ile mücadele yöntemi hakkında okuduğum bir araştırmanın sonucuna göre bu hassas bir konu. Ancak yaygın bir uygulama yapıldığında sıkıntı yaşanabiliyor.

Defne yağı 'yazlık yağ uygulaması' gibi kaplama şeklinde uygulanabilirse kullanım zorluğu yaşanmaz herhalde.

Defne yağı destilasyon yolu ile elde edilebilir diye düşünüyorum...;)

Eğer defne yağı bir kelebek zararlısı olan Ağaç Sarı Kudurduna etkili ise diğer kelebek zararlılarına da etkili_ öldürücü etki_ olabilir_ mi?...;)

Çamtepe 08-05-2012 12:05

KSÜ'de bu konuda pek çok çalışma yapılmış. Umut verici duruyor :)

http://entomoloji.ege.edu.tr/files/K...to_5_%2030.pdf
http://kutuphane.ksu.edu.tr/e-tez/fb..._karci_tez.pdf
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19795133

Odeh 08-05-2012 16:42

"Uçucu Yagların Antimikrobiyel Özellikleri" adlı bir araştırmada (OMÜ) koruyucu ve antimikrobiyel yönleri incelenmişti.

Antibakteriyel ve antifungal olarak kullanılabilecek bitki türleri, kullanım alanları ve etkileri için geniş bir kaynakça bulunan bu çalışmada defne için de bir liste var. (Escherichia coli, Pseudomonas pyocyaneus, Yersinia enterocolitica, Aeromonas hydrophila, Enterococcus faecalis, Saccharomyces cerevisiae, Kluyveromyces fragilis)

Ancak şunu gözden kaçırmamak gerekir ki bitkinin sağladığı yaşam ortamı yalnızca patojenlere ait değildir. Bu nedenle birtakım yararlı mikroorganizmalara da (hangileri?) zarar verebileceği, ters yönde (hedefin tersine) antagonistik etkiler yaratabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Sonuç, kimyasal kullanarak topraktaki faydalı yaşama sekte vurmak gibi olmamalıdır...

Bu nedenle uçucu yağların kullanımı ile ilgili geniş bir araştırma yapmak faydalı olacaktır.

* * *

Yukarıdaki zararlı için Delfin kullanmak bu nedenle -bence- daha nitelikli bir nokta atış gibi geliyor. Kararınca ve bilinen hedefe dönük.

Blacksoul1903 12-05-2012 15:33

Ağaçlarda daha sonradan çıkan sürgünlerin yaprakları gayet sağlıklı. Fakat önceden bu hastalığa yakalanan yaprakların bazıları düşmeye devam ediyor. Meyvelerde de hastalık olmasına karşın yapraklara göre biraz daha dayanıklılar.Düşmemek için direniyorlar. Verdiğiniz tavsiyeler doğrultusunda gübreleme ve sulama konusunda gayet hassas davranıyorum. Bakalım meyvelerinden bu sene tadabilecek miyiz?

ataban 14-05-2012 19:02

Ceviz antraknozu

Ceviz hastalıklarında özellikle antraknoz konusunda Uludağ Üni. saygıdeğer Doçenti Himmet Tezca'nın güzel bir makalesini okudum,

http://www.arastirma-yalova.gov.tr/d...1(187-192).pdf

antraknoz konusunda Trifloxystrobin etken maddeli fungusit kullanılmasının daha pozitif sonuçlar vereceğini belirtiyor.

bozy 21-05-2012 23:52

1 Eklenti(ler)
Eklenti 298803
Merhabalar öncelikle, 15 gün önce saglıklı yemyesil olan fidanım şimdi sanki elektrik çarpmıs gibi kurumus neden acaba, diger agaclarım saglıklı böyle bişey yok...

mitat10 22-05-2012 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ataban (Mesaj 966075)
Ceviz hastalıklarında özellikle antraknoz konusunda Uludağ Üni. saygıdeğer Doçenti Himmet Tezca'nın güzel bir makalesini okudum,

http://www.arastirma-yalova.gov.tr/d...1(187-192).pdf

antraknoz konusunda Trifloxystrobin etken maddeli fungusit kullanılmasının daha pozitif sonuçlar vereceğini belirtiyor.

Yazıyı okuduktan sonra cevizlerim için bayer'in FLINT 50 WG etken madde trifloxystrobin ilacını ,150gr 60tl aldım.100 lt 15 gr uyguladım.Sonucu inşallah iyi olur.Bu sene bahçe antraknoz'dan nefes alamıyor.Bu üçünçü ilaçlamam ilk önce manep attım işe yaramadı sonra propineb attım biraz durdu.şimdide flınt attım bakalım nasıl olacak.Ama havalar yine yağışlı ve çok nemli gidiyor.Bu sene zıraatcı'ya çalışacağız gibi geliyor...

ataban 22-05-2012 18:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mitat10 (Mesaj 970568)
Yazıyı okuduktan sonra cevizlerim için bayer'in FLINT 50 WG etken madde trifloxystrobin ilacını ,150gr 60tl aldım.100 lt 15 gr uyguladım.Sonucu inşallah iyi olur.Bu sene bahçe antraknoz'dan nefes alamıyor.Bu üçünçü ilaçlamam ilk önce manep attım işe yaramadı sonra propineb attım biraz durdu.şimdide flınt attım bakalım nasıl olacak.Ama havalar yine yağışlı ve çok nemli gidiyor.Bu sene zıraatcı'ya çalışacağız gibi geliyor...

Bizim Burası da maalesef böyle nem oranları %99 ları görüyor bende cumartesi günü(19.05.2012) flint i uyguladım, etiketinde okuduğuma göre kendine özgü etki biçimine sahip bir ilaçmış. çalıştığıım için bahçeye henüz gidemedim ama en kısa zamanda gidip gözlemlerimi paylaşıcam.
syg.

kurtulus09 27-05-2012 13:10

benim ağacımın 5-6 yıl önce kesilen dalında kurtlar çıktı dal yaklaşık 15 cm çapında gövde kurdu dedikleri kurt galiba bu dalı aşı macunu ile kapatsam kurtlar havasızlıktan ölür mü .Başka yöntemler ile mi mücadele etmek gerek ?

Çamtepe 27-05-2012 13:32

Sn. Kurtulus09

Mesaj göndermeden önce forumu dikkatlice okumanızı önerebilir miyim?

Bu mesajda ilgili bilgi mevcut.

Ç.

kurtulus09 27-05-2012 19:51

ben o kelebeği görmedim ağaçta ama benim gördüğüm kurt beyaz renkliydi ağzının ucu da kahverengi renkte..Yarayı komple aşı macunuyla kapatsam kurtlar havasızlıktan ölür mü ?

Çamtepe 27-05-2012 20:20

Denenebilir. Eğer galeriler varsa tel sokarak larvaları öldürebilirsiniz.

Bölgeye -eğer bulabilirseniz- defne yağı sürmeyi bir deneyebilir misiniz?

Temin edebilirseniz yaranın olduğu yere Delfin gibi bir biyo nematod uygulayabilirsiniz.

Eğer biyolojik bir yönteme erişim şansınız yoksa larvalılar için kullanılan ilaçlardan Tarım Müdürlüğü'nden alacağınız reçeteye göre uygulayabilirsiniz.

Lilium 27-05-2012 23:45

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kurtulus09 (Mesaj 974052)
bu dalı aşı macunu ile kapatsam kurtlar havasızlıktan ölür mü .Başka yöntemler ile mi mücadele etmek gerek ?

Aşı macunuyla kapatmanız işe yaramaz, tel ile ulaşıp öldürebilirseniz olur, ulaşamazsanız ağacın özüne şiringa ile
Eklenti 301470
Az bir miktar insektisit vermeniz yeterli olur, daha sonra yara yerini aşı macunuyla kapatabilirsiniz.

kurtulus09 28-05-2012 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 974262)
Denenebilir. Eğer galeriler varsa tel sokarak larvaları öldürebilirsiniz.

Bölgeye -eğer bulabilirseniz- defne yağı sürmeyi bir deneyebilir misiniz?

Temin edebilirseniz yaranın olduğu yere Delfin gibi bir biyo nematod uygulayabilirsiniz.

Eğer biyolojik bir yönteme erişim şansınız yoksa larvalılar için kullanılan ilaçlardan Tarım Müdürlüğü'nden alacağınız reçeteye göre uygulayabilirsiniz.

teşekkürler yarın deneyeceğim

alkan5 28-05-2012 22:13

5 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bahçemdeki ceviz ağaçlarıyla ilgili iki sorunum var. Birincisi geçen yıl hiç sıkıntı olmayan ağaçlarımda bu yıl tepelerden aşağıya doğru kuruma oldu, soğuk almıştır diyorlar ama net olarak bilmiyorum. 5-6 ağaç bu şekilde. Diğer bir sorunda bütün ağaçarın yapraklarında kararma ve kuruma başladı. İki sorun içinde bundan sonra ne yapmam gerektiği hakkında yardıma ihtiyacım var. Resimleri eklemeye çalışacağım yardımcı olursanız sevinirim

mirili_burak 13-06-2012 23:03

http://2.bp.blogspot.com/-1V8Fd0S0pu...%25C4%25B1.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-PNrra-hsDS...5C4%25B1+2.jpg

Emek veren ve emeğe değer veren arkadaşlara selamlar;

Sanal ortamda arıcılık üzerine çalışmaları olan bir üyeyim.

Üstteki resimler ceviz tarlama ait bu tür rahatsızlıklar çevre tarlalardada görünmekte.

Neler yapabilirim.

bozy 10-07-2012 23:26

3 Eklenti(ler)
4 yaşindaki fidanım, toplamda 3 tanesi böyle son bir ayda kurudu... biraz baktım rootstock blight (erwinia) ya da pytopthora kök çürüklügü olabilir diye düşünüyorum .. üstadlar ne der....
ne yapmam lazım,diger agaclara yayılır diye korkuyorum acıkçası...

Çamtepe 01-08-2012 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mirili_burak (Mesaj 984635)
Üstteki resimler ceviz tarlama ait bu tür rahatsızlıklar çevre tarlalardada görünmekte.

Neler yapabilirim.

Bana çok problem varmış gibi gelmedi? Biraz daha detaylı anlatabilir misiniz/fotoğraflayabilir misiniz?

Çamtepe 01-08-2012 21:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 996806)
4 yaşindaki fidanım, toplamda 3 tanesi böyle son bir ayda kurudu... biraz baktım rootstock blight (erwinia) ya da pytopthora kök çürüklügü olabilir diye düşünüyorum .. üstadlar ne der....
ne yapmam lazım,diger agaclara yayılır diye korkuyorum acıkçası...

Sayın bozy

Bunlar ciddi hastalıklar. Resimlere bakarak afaki bir şey söylemek doğru değil. Bu numuneleri alıp ilçe tarım'a götürüp görüş sormanızda, hatta eğer yapılabiliyorsa test yaptırmanızda fayda var.

Eğer toprağınızda bu hastalıklar varsa diğer ağaçlara bulaşmaması için olağanüstü hal ilan etmeniz gerekecek. Alınacak önlemleri İlçe Tarım'daki uzmanlarla ile birlikte kararlaştırmanız en doğrusu.

Umuyorum değildir. Her kuruyan fidanda kök çürüklüğü olacak diye bir kural yok. Su boğmuş olabilir, fidan kökü hava almış olabilir. Türlü türlü sebebi olabilir. Panik yapmadan, uzman görüşüyle ilerlemenizde fayda var.

Kolay gelsin

Ç.

bozy 01-08-2012 22:36

Sayın Camtepe bunlar benım ilk acemilikte diktigim fidanlar .... bunları da oldukca derine diktirdiler bana köyümüzdeki aklı evveller ... referans olması acısından paylastım...zannedersem fidanları kök bölgesindeki su birikmesi bu hale getirdi ...kurumalar devam ederse aynen dediginiz gibi analiz ettirecegim su an icin 40 agactan 4 tanesınde oldu tesekkurler...

ryakya 06-08-2012 20:55

geçmiş eolsun

ncp1963 07-08-2012 09:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mirili_burak (Mesaj 984635)
http://2.bp.blogspot.com/-1V8Fd0S0pu...%25C4%25B1.jpg

http://3.bp.blogspot.com/-PNrra-hsDS...5C4%25B1+2.jpg

Emek veren ve emeğe değer veren arkadaşlara selamlar;

Sanal ortamda arıcılık üzerine çalışmaları olan bir üyeyim.

Neler yapabilirim.

sayın mirilli_burak

ağaçlarınızda besin eksikliği var gibi görünüyor özelliklede fosfor ve azot acilen toprak analizi ve eğer mümkünse yaprak analizide yaptırınız..

ezo 07-08-2012 10:15

Merhaba; bahçemde belki 10 yaşında yaşını tam olarak bilemiyorum ceviz ağacım var. Her sene düzenli ürün veriyor. Bu sene sayın Lilium'un yardımlarıyla budama yaptım üzerinde en az 30 kilo ceviz vardı fakat cevizlerin yeşil kabukları ya kararıyor ya da büzüşüp daha sonra dökülüyor içlerini açtığımda ise simsiyah şu an üzerinde çok az ceviz kaldı. Kışa girerken ve gözler uyanmadan borda bulamacı yapmıştık. Yapraklarında bir problem görünmüyor. Seneyede aynı durumla karşılaşmamam için neler yapmalıyım..

bozy 07-08-2012 15:56

Sayin ncp1963 azot ve fosfor eksikliginin belirtileri nelerdir ....paylasabilirmisiniz..
Sayin ezo hastalik teshisinde belirtiler cok onemli ve kafa karistirici olabiliyor yani tarifle teshis koymak cok zor en guzeli fotograflari da koymak eger varsa ... anlattiginiz kadariyla antraknoz olabilir ...bu sene antraknoz cok siddetli ben iki defa bordo bulamaci yaptim 3 defa da fungusit uygulamasi yapmama ragmen agaclarimda antraknoz var

bozy 07-08-2012 16:11

sayin mirili burak iki foto da ayni agacin degil saniyorum ... iki resimde de cok ciddi bisey goremedim ben en azindan benim agaclarimdan daha saglikli gozukuyorlar ustteki resimde yapraklarin kivrilmasi asiri giden sicaklar yuzunden de olabilir potasyum **** bor gibi elementlerin topraginizda cok fazla olmasindan da kaynaklanabilir...
alttaki resimde de bazi yapraklarda sararma var bu da bence demir eksikligi olabilir .Bence cok onemli bisey yok agaclarinizda ama yine de emin olmak icin tek yol Sayin ncp1963 un soyledigi gibi toprak ve yaprak analizi yaptirmak... sonuclari burada paylasirsaniz cok seviniriz referans olmasi acisindan onemli bence...

ncp1963 08-08-2012 08:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1006777)
Sayin ncp1963 azot ve fosfor eksikliginin belirtileri nelerdir ....paylasabilirmisiniz..
Sayin ezo hastalik teshisinde belirtiler cok onemli ve kafa karistirici olabiliyor yani tarifle teshis koymak cok zor en guzeli fotograflari da koymak eger varsa ... anlattiginiz kadariyla antraknoz olabilir ...bu sene antraknoz cok siddetli ben iki defa bordo bulamaci yaptim 3 defa da fungusit uygulamasi yapmama ragmen agaclarimda antraknoz var

sayın bozy

azot eksikliğinde yeni sürgünler eski sürgünlerden daha yeşil olurlar sebep yaşlı yapraklardan gençlere azot aktarımıdır..

eğer genç sürgünlerde göze çarpacak kadar renk açılımı var ise demir eksikliğidir.

yapraklarda kırmızımsı mor renk oluşumu fosfor eksikliğinin belirtisidir.

potasyum eksikliği yaprak kenarlarında önce sararma sonra kahverengileşme ile görülür.

ncp1963 08-08-2012 08:47

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bozy (Mesaj 1006777)

meyva larda kararma lekeler halindeyse antraknoz..... kararmalar daha büyük ise bakteriyel yanıklık olma ihtimali daha büyüktür.

ncp1963 08-08-2012 08:48

bakteriyel yanıklık

1 Eklenti(ler)
üstteki antraknoz resmi buda bakteriyel yanıklığın resmi

kadir35 10-08-2012 04:28

bir sorun var ama

5 Eklenti(ler)
15 gün evvel izmirin tire ilçesindeki bahçemizden. galiba bizim çevrenin tamamında ceviz ağaçları böyleymiş. hatta yaşlı ağaçların çoğu yapraklarını dökmüş, insanlar kuruyacaklar diye üzülüyor :( genç olanlar ya da bakımı güzel olanlar ise yeni filizlerle kurtulacak gibi.
ama bunun niye olduğunu pek bilen yok. sanki bi asit yağmuru gibi.
aklıma japonya daki nükleer felaket sonrası atmosfere yayılan gazlar bile geliyo.
fikri olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:15.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025