agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/8634.htm)

dremre 16-08-2009 05:30

Merhabalar
Ufak ceviz fidanlarım var. Ancak yapraklarda yer yer kararma ve neredeyse tüm yaprakların alt yüzlerinde 1 mm'lik parazit yumurtası ve larva görünümlü şeyler var. Ayrıca tüm yapraklar yapış yapış olmuş. Ne yapmalıyım.

Dolcel 26-02-2010 03:28

ceviz bahçesinde hastalık

Arkadaslar,Gelibolu'da bir arkadasin ceviz bahcesini gezdim yaklasik 40 agac var ve 11 yasinda agaclar ama bir problemi var bu agaclarin hepsi meyve veriyor ama hepsinin icleri bos cikiyor ben bunun sebebini merak ettim ne yapilmasi gerekir acaba bu konuda yardimci olabilirseniz sevinirim

bursaranger 23-04-2010 22:11

ceviz hastalığı

arkadaşım.o bahsettiğin hastalık değildir.cevizler içlerini dolduramıyor.bol bol su ve gübre verin.ayrıca ceviz cinsi ne.o yöreye uygunmu.

clioGT 11-10-2010 13:52

akşam resimleri eklemekle birlikte benim de bu konuda bir sorum var.

evin balkonunda ektiğim ceviz fidan verdi yaz evveli, yazın da gayet gür gür dallanıp yapraklanmaya başlamışken, yaz sonuna doğru neredeyse bütün yaprakları kurudu ve döküldü. 1 metre uzunluğunda fidanın gövdesi kaldı sadece. 2 3 yaprak kaldı en tepede sadece. sebebi ne olabilir bunun?

iyi günler dilerim

qokhanyilmaz 11-10-2010 22:56

Hastalık...

3 Eklenti(ler)
Afyonda 20 yaşında olup ama neredeyse hiç meyvesini yiyemediğimiz bir cevize babam aşı yaptı.Fakat bu aylarda ağacın yaprakları aşırı soldu ve yaprak arkalarında resimdeki sarı canlılar üremeye başladı ne yapmalıyız.İkinci sorum u yapraklardan kompost yapmam problem yaratırmı? Yardımlarınız için teşekkürler.

freearas 05-04-2011 10:27

ceviz hastalıgı yardım lütfen

http://img703.imageshack.us/img703/7...0220111000.jpg

http://img9.imageshack.us/i/01022011993.jpg/
http://img854.imageshack.us/i/01022011993.jpg/

http://img215.imageshack.us/i/01022011994.jpg/
ceviz agacımda ki %90 ceviz in hepsi böyle bi tarafı kuru bi tarafı saglam sizce neden lütfen yardım edermisiniz.

clioGT 05-04-2011 10:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi clioGT (Mesaj 703714)
akşam resimleri eklemekle birlikte benim de bu konuda bir sorum var.

evin balkonunda ektiğim ceviz fidan verdi yaz evveli, yazın da gayet gür gür dallanıp yapraklanmaya başlamışken, yaz sonuna doğru neredeyse bütün yaprakları kurudu ve döküldü. 1 metre uzunluğunda fidanın gövdesi kaldı sadece. 2 3 yaprak kaldı en tepede sadece. sebebi ne olabilir bunun?

iyi günler dilerim

biraz geç oldu ama:)

resimler:

http://img352.yukle.tc/images/3534Goruntu0618_Large.jpg

http://img352.yukle.tc/images/78Goruntu0620_Large.jpg

http://img352.yukle.tc/images/8477Goruntu0621_Large.jpg

şuanda ise hiç yaprak kalmadı

junior 11-06-2011 19:10

cevizler ölüyor

5 Eklenti(ler)
Benim 15 yaşında cevizlerimden biri tamamen öldü diğeri ise zar zor tekrar dirildi. gövdesinde liken gibi sararma oluyor fotolarda var, dallarında da oluyor sonra ölüyor ya da ölürken sararıyor anlamadık. köyde büyük cevizler bile bu şekilde öldü ve ölüyor. bu bir hastalık mı. ölünün de dirilenin fotolarını da yolluyorum. onu tekrar tam sağlıklı yapmak için ne yapmak lazım. hafif eğim var. üst kısıma bir havuz kazıp içini suyla doldursam şu sıcak günlerde canlanmasına yardımcı olur mu. bunlar da fotoları.

bu ağaca su, kimyevi veya benzeri takviyesi yapsam dirilir mi. ya da alttan kessem tekrar sürer mi. çok yazık 20 yıllık ceviz gidiyor göz göre göre :(

bu ağacın altına birşey dökmüşlerse ve ondan dolayı ölmüşse bundan emin olmak için tahlil yaptırabileceğim bir yer var mı. ya da yine başka bir sebepten ölmüşse tahlil ile anlaşılır mı. açıkçası diğer cevizlerde de bu risk var. kesin bir şekilde çözüm için tahlil yaptırılabilir mi ya da böyle bir metod var mı, ne derece geçerli.

ligustrum 12-06-2011 09:27

Ceviz ile ilgili bende oluşan fikrim: Yakın çevre bitki florasında var olan cevizlerin gelişim durumlarına bakalım onlardada aynı sorunlar gözüküyorsa; çevrenin ceviz yetiştirmeye görünüşteki oranda müsait olduğu sonucuna varılmalıdır. Her bitki her toprakta uzun yıllar yaşama performasyonunu gösteremez.

Diyelim ki toprağınızın iki metre altında geçirgenliği çok güç bir sert tabaka var;
Bitki kökleri bu seviyeye gelinceya kadar, mutlu mesut yemyeşil 5-10-15 yıl yaşarken;
birden yavaş yavaş dallarında kurumalar başlar, her sene yeşilliğinde küçülmeler ilerler,
gövdesinden veya köklerinden yeni taze fışkınlar verip, kendini yenilemeye yönelir.
Bu yeni filiz sürgünlere yaşam şansı verilirse; onlarda bir 5-10 sene yeni ağaç olarak devam edebilirler. Sonuç olarak ; her yerde asırlık ağaç yaşatma durumumuz yok, kanaatindeyim.
Sağlıklı günler dilerim.

Emine Akman 12-06-2011 15:02

Sevgili Junior, sizdeki problemin aynısını biz de yaşıyoruz. Babamın uzun yıllardır baktığı, cevizlerinde de aynı şey oldu. ceviz hastalıları ile yazılan hiç bir şeyde sizde gördğüm şeyi görmedim o yüzden başımıza gelen şeyin bir hastalık olamayacağını düşünüyorum.

Amcam da babam da bahçelerinde ceviz yetiştirdi bizim bahçenin karşı taraflarındaki komşularda ceviz yetiştiriyorlar Böyle düşünmemin bir neeni de şu: amcam ile babam 14 dönüme yakın bahçeyi beraber kullanıyorlar, kendi taraflarını da çitle değil de aradan bir ırmak kazarak ayırmışlar,aynı bahçede bu ırmak sayesinde herkes kendi tarafını biliyor vebu 14 dönümlük bahçe 3 parçalı. Yani bahçenin 3 te 1'i köyün aşağısında, 3'te 1'i evin üstünde kalan kısmı da ortabahçenin çapraz yukarısında.

Bu kadar ayrıntılı anlatmamın nedeni ise bizim ağaçlardaki kuruma önce alt kısımdaki cevizbahçesinin sadece bizim tarafında oldu, ilk sene aşılı cevizler misket kadar küçük ürün verdi, sonraki yıl tamamen kurudu.Ama ne amcamın tarafındakilere ne de yan komşunun bahçesine hiç bir şey olmadı.
Geçen sene de evin üstündeki ortadaki bahçede aynı şey oldu. İşin garip kısmı bu kez kurumanın olduğu geçen yıldan önceki yılda o bahçeden çok iyi ürün almıştık yani hiç bir astalık belirtisi olmadan.

Daha da ilginç ola geçen sene bahçemizde ağaçlar ürün vermiş,minik cevizler dallarında ama ne olmuşsa ağaç meyvesini verdikten sonra bir anda olmuş, ağaçta yaprak namına birşey kalmamış,, zavallı minik meyveler haricinde sizinkiler gibi kupkuru. Garip olan bu bahçede de hastalığın veya sayın Ligistrumm'un dediği gibi geçirimsiz tabakanın yanlızca bizim ağaçlara denk gelmesi. 1 metre ötedeki amcamın veya yan komşunun cevizlerinin başına böyle bir şey gelmemesi. Hal böyle olunca babam 3.üstteki bahçenin başına daha bir şey gelmeden satmaya karar verdi.
Kimse anlamadı bu nedir. Ben foruma resim yükleyemiyorum ama sizinle aynı dertten muzdaribim aynı soruyu Bir Bilene Soralım kısmında Mine Pakaner'e de sorabilirmisiniz onun vereceği cevabı merak ediyorum

Antaios 22-06-2011 16:46

Kurt yemiş olabilir.

Lilium 23-06-2011 00:09

Cevap vermiştim sildim.

Bence başlıkta silinmeli.

Antaios 23-06-2011 09:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 826706)
Kaplan cinsiyse boş çıkması normal, kaplan yeşil tüketilen bir ceviz çeşidi kurumaya bırakılırsa içleri boş olur.

Çeşidi kaplan mıymış?

jasoman 18-07-2011 21:15

Cevizimdeki beyaz hastalık

Resimlerdeki hastalık nedir ne değildir, yardımcı olursanız sevinirim..

http://i.imgur.com/GvaGV.jpg

http://i.imgur.com/IwjBZ.jpg

tugrul.unlu 27-07-2011 14:46

Sayın yetkililer ve arkadaşlar;

Forumu uzun süredir takip etmeme rağmen henüz bugün üye oldum. İlk mesajım olmasına rağmen benim için büyük sıkıntı olan ceviz ağaçlarım için yardım talep ediyorum.
Kısaca söz etmek gerekirse; yaklaşık 25 adet ceviz ağacım var. İçerisinde 3 adedi birhayli büyük ve asıl derdim onların hastalıkları.
Her üç ağacın da çetişleri farklı ama içlerinden ikisinin durumunu yaklaşık 7 yıldır düzeltemedim. Ağaçlarımın üçü de bir çayın yakınında olduğu için Karaleke ile direkt mücadele ediyorum. Bu sene düzenli ilaçlayarak bu problemi çözdüm gibi AMA her iki ağacımda meyve elde etmişken, hatta meyveler birhayli büyümesine rağmen şu anda üçer-beşer dökülüyor. Bu sene Bordo Bulamacı, Mankozep fungusit ve son iki seferde de ceviz iç kurdu için yoğun bakım yapmıştım. Çıldırmak üzereyim ve seyretmekten başka birşey yapamıyorum. Dökülen ceviz örneklerini bu hafta sonu bahçeye gidip fotolarını yayınlayacağım ama öncesinde fikirlerinizi almak istiyorum. Teşekkürlerimle.

Lilium 27-07-2011 21:02

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi jasoman (Mesaj 838135)
Resimlerdeki hastalık nedir ne değildir, yardımcı olursanız sevinirim..
Eklenti 237039

Eklenti 237040

Resimlerin boyutları çok büyüktü önce onları küçülttüm. Sizler de resim yüklerken buna özen gösterirseniz forumun sayfa düzenini bozmamış olursunuz.

Resimlerdeki hastalık değildir, kapuklu bit'tir,

Yoğun olduğun da ağaçları kurumaya kadar götürür.

Yaz ilaçlamalarıyla Dursban 4 le mücadelede iyi sonuçlar gösterse de en iyi sonucu sarı ilaç dediğimiz kışlık yağlarla alırsınız.

juglandales 08-09-2011 12:34

Ceviz meyve ve yapraklardaki sıkıntı....

4 Eklenti(ler)
Kaman1, pedro, bilecik, şebin aşılı 4 yaşlı kapama ceviz bahçemde bazı ağaçlarda fotograflarda görüldüğü üzere bazı sıkıntılar mevcut. Bu sıkıntıların nedeni ne olabilir ? Saygılar...

Eklenti 244426

Eklenti 244427

Eklenti 244428

Eklenti 244429

Çamtepe 08-09-2011 15:23

Merhaba,

Uzmanı değilim ama 2. resimdeki yaprak biraz antraknoz'a benziyor. ancak çok ciddi değil gibi duruyor.
http://www.samsuntarim.gov.tr/teknik...erisi/b_29.pdf

1. ve 3. resimdeki de bakteriyel yanıklık gibi duruyor.
http://www.tarimtr.net/zirai_muc/cev...yanikligi.html

Ayrıca bir yaprak besin tahlili yaptırmanızı öneririm.

Çamtepe

juglandales 09-09-2011 09:49

İlginiz için teşekkür ederim Çamtepe. Acaba yaprak besin tahlili bu tarihte yapılırmı, Çıkıcak sonuçlara göre yaprak gübresi vermek gerekebilir ve bu tarihten sonra uygulamak uygun olurmu karar veremedim.

mst 23-09-2011 19:17

Ceviz fidanımın yaprakları

3 Eklenti(ler)
Baharda yeni diktiğim ceviz fidanımın yaprakları bu hale geldi. Diktikten sonra keçi gübresi (bir kürek kadar) vermiştim, her 15 günde bir sulama yapıyorum ama kâr etmiyor. Ne dersiniz?

Eklenti 247546

Eklenti 247547

Eklenti 247548

memet 23-09-2011 19:21

Bu kadar az suladığınız halde bu kadar az yanmış şükredebilirsiniz bence.

mst 01-10-2011 16:13

2 Eklenti(ler)
Siz ikaz ettikten sonra 3 günde bir su verdim. Alt dalındaki yapraklar böyle oldu. Önce kenarları simsiyah oluyor, sonra kahverengi oluyor. Ateş yanıklığı mı?

Eklenti 249009

Eklenti 249010

fatihyilmaz 01-11-2011 12:25

Selamlar
Bir akrabamız köyde 30 yılı aşkın süredir ceviz yetiştiriciliği yapıyor ancak ticari olarak değil akrabalar arasında paylaşılıyor.Ağaçların hemen hemen hepsi sağlıklı bir şekilde ceviz veriyorlar ancak 2 tane ağaçta sorun var.Birisinin verimi çok düşük, bir poşet kadar ceviz veriyor,diğer ağaç vermiyor.Bu iki ağaç yaklaşık 20 yaşında ve durumları hep aynı,sonradan olmuş değil yani yetiştirildikleri günden beri aynı durumdalar.Gözle görülür bir problemleri yok gibi.Bu sorunun sebebi ne olabilir ?
Bu iki ağaç diğer sağlıklı 15 ağaçtan yaklaşık 20 metre kadar uzakta.Toprakla ilgili bir sorun mu var veya ağaçlarda bir hastalık mı var anlayamadık.Şimdiye kadar kimse ilgilenmedi bu problemle.Yardımınızı bekliyorum.

vizyon_78 02-03-2012 22:56

mst nikli olan arkasın cevizlerin de oldugu gibi benim bahcem de bulunan cevizlerim dede yaprak uçları tıpa tıp aynı oluyor yanmış gibi ziratçı arkadaş güneş yanıgı demiş çaresi varmı dır .dokundugum da simsiyah katran gibi oluyor .sürgünlaride aynı oluyor lütfen bu konuda bilgisi olan yardım edebilirmi .

mrduran 03-03-2012 14:14

Merhaba efendim.

Ceviz ve hastalık ve zararlıları ile mücadele konusunda Tarım Bakanlığından bir link.

Saygılarımla lütfen.

Çamtepe 03-03-2012 15:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 857145)
İlginiz için teşekkür ederim Çamtepe. Acaba yaprak besin tahlili bu tarihte yapılırmı, Çıkıcak sonuçlara göre yaprak gübresi vermek gerekebilir ve bu tarihten sonra uygulamak uygun olurmu karar veremedim.

University of California, yaprak dokuları ancak o zaman stabilize olduğu için yaprak analizi için Temmuz ayını uygun görmüş.

Türkçe bir kaynakta ise şöyle yazıyor:

Alıntı:

Ceviz

Tam çiçeklenmeden 6-8 hafta sonra, tepe sürgünlerdeki orta yaprağın ortasındaki yaprakcık çiftleri alınır. Ağacın dört yönündeki tepe sürgünlerinden olmak üzere 25 ağaçtan 30-35 adet örnek alınmalıdır.
Bizde çiçekler Nisan sonu Mayıs başında açıyor. Demekki Haziran sonu - Temmuz başı güzel bir zaman. Hem de gidip o zamanlarda bir kaolin atmalı :)

Çamtepe 03-03-2012 15:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vizyon_78 (Mesaj 919703)
mst nikli olan arkasın cevizlerin de oldugu gibi benim bahcem de bulunan cevizlerim dede yaprak uçları tıpa tıp aynı oluyor yanmış gibi ziratçı arkadaş güneş yanıgı demiş çaresi varmı dır .dokundugum da simsiyah katran gibi oluyor .sürgünlaride aynı oluyor lütfen bu konuda bilgisi olan yardım edebilirmi .

Kaolin. 2-3 kere yapacağınız kaolin uygulaması ile hem güneş yanığından kurtulursunuz hem de iç kurdu zararını azaltırsınız.

Çamtepe 03-03-2012 15:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatihyilmaz (Mesaj 875408)
Selamlar
Bir akrabamız köyde 30 yılı aşkın süredir ceviz yetiştiriciliği yapıyor ancak ticari olarak değil akrabalar arasında paylaşılıyor.Ağaçların hemen hemen hepsi sağlıklı bir şekilde ceviz veriyorlar ancak 2 tane ağaçta sorun var.Birisinin verimi çok düşük, bir poşet kadar ceviz veriyor,diğer ağaç vermiyor.Bu iki ağaç yaklaşık 20 yaşında ve durumları hep aynı,sonradan olmuş değil yani yetiştirildikleri günden beri aynı durumdalar.Gözle görülür bir problemleri yok gibi.Bu sorunun sebebi ne olabilir ?
Bu iki ağaç diğer sağlıklı 15 ağaçtan yaklaşık 20 metre kadar uzakta.Toprakla ilgili bir sorun mu var veya ağaçlarda bir hastalık mı var anlayamadık.Şimdiye kadar kimse ilgilenmedi bu problemle.Yardımınızı bekliyorum.

Çiçek açma zamanlarını gözlemlediniz mi? Çiçek açtığı halde meyve alamıyorsanız, eğer tohumdan ekildiyse, genetik olarak çiçek açma zamanları diğerleri ile uyuşmuyor, bu yüzden tozlaşamıyor olabilir.

Eğer hiç çiçek açmıyorsa o zaman beslenme durumunda bir problem olabilir. Fosfor, Bor mineralleri bildiğim kadarı ile döllenmede rol oynayan makro ve mikro elementler.

Çamtepe 03-03-2012 15:56

Bu makalenin de okunmasını tavsiye edeceğim..

http://www.arastirma-yalova.gov.tr/d...1(187-192).pdf

vizyon_78 04-03-2012 11:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 919954)
Kaolin. 2-3 kere yapacağınız kaolin uygulaması ile hem güneş yanığından kurtulursunuz hem de iç kurdu zararını azaltırsınız.

sayın çamtepe ilginizden dolayı çok teşekkür ederim .2-3 kere kaolin uygulaması derken ilaç türü olsa gerek ,cahilligime bağışlayın bilmedigimiz için lütfen bu güneş yanıgı ile ilgili ilaçlama da kaolin ilaçları demek istediniz.nasıl ve hangi ilaçlardan kullanacagım .sırasıyla tarifini yazarsanız çok memnun olurum.

Çamtepe 04-03-2012 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vizyon_78 (Mesaj 920322)
sayın çamtepe ilginizden dolayı çok teşekkür ederim .2-3 kere kaolin uygulaması derken ilaç türü olsa gerek ,cahilligime bağışlayın bilmedigimiz için lütfen bu güneş yanıgı ile ilgili ilaçlama da kaolin ilaçları demek istediniz.nasıl ve hangi ilaçlardan kullanacagım .sırasıyla tarifini yazarsanız çok memnun olurum.

Pardon, eksik bilgi vermişim. Verdiğim linkteki ceviz hastalıkları kısmını okursanız Ceviz Yanıklığı'nın "Xanthomonas campestris pv. juglandis" olduğunu ve mücadelesinin bordo bulamacı ve bakırlı preperatlarla yapıldığını okuyabilirsiniz. Maneb, Dodine gibi ilaçların kullanımı için zaten ilçe tarımdan reçete almanız gerektiğinden, ziraat mühendisinin size dozajı tariflemesi sanırım en doğrusu olur.

Benim önerim Kaolin ise güneş yanıklığına karşı kullanılır. Kaolin bir ilaç değildir. Güneş, ceviz iç kurdu gibi çeşitli etmenlere karşı ağacınıza bir koruma sağlar, fotosentez yapılan saatleri arttırır.. Ben ilk defa 2011 sezonunda kullandım ve memnun kaldım.

Piyasada Surround WP, Sunguard WP gibi çeşitli firmalardan tedarik edilebilir. Tüm kaolin firmalarının listesini vermiyorum. Kaolin başlığında binbir türlü tartışma yürüyor zaten. Dolayısı ile en bilinen iki ürünü yazdım. Eğer dilerseniz Kaolin başlığını okuyup alternatifler de bulabilirsiniz.

Uygulama için birinci doz, tam doz olarak %5'lik süspansiyon (5 kg/100 lt) 50 kg/ha; ikinci doz 1/2 doz: %2.5'lik süspansiyon (2,5 kg/100 lt), 25 kg/ha şekinde öneriliyor. Tüm ağaçların iyice yıkanması lazım.

Çamtepe 26-03-2012 14:12

Merhabalar,

Bakteriyel yanıklar için organik bir ürün olan Regalia SC kullanan site üyemiz var mıdır acaba? Sonuçlarından memnun musunuz? Internette Maneb + bakır karışımı ile benzer performansa sahip olduğu belirtiliyor farklı kaynaklarda. Tecrübesi olan üyelerimiz varsa tecrübelerini paylaşabilirlerse sevinirim.

Teşekkürler

Çamtepe

Çamtepe 31-03-2012 22:10

Merhaba,

Cevizde bakteriyel yanıklık hastalığı ile ilaçla mücadele konusunda bir miktar araştırma yaptım. Özetini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Tanımı ve belirtileri ile ilgili bilgiyi bu linkte bulabilirsiniz.

İlaçlı Mücadelesi:
Türkçe kaynaklarda maalesef yeterli bilgi bulunmamaktadır. Genel olarak Bordo Bulamacı ya da Maneb %80 ya da "bakırlı preperatlarla" ilaçlaması önerilmektedir.

Ancak yurt dışındaki kaynaklara baktığımızda pek çok karşılaştırmalı araştırma bulabiliyoruz. Ben de bu yazı ile sizlerle bu araştırmaların bir özetini paylaşmak istiyorum.

Öncelikle "bakır bağışıklığı" diye bir etki var. Nasıl bazı hastalıklar antibiyotiklere karşı direnç kazanabiliyorsa bakteriyel yanıklık bakterisi de bakıra karşı direnç kazanabiliyor. Amerika'da ceviz üretiminin %80'ini yapan California'da bakır direnci artık bilinen bir gerçek.

Bakırlı preperatların en büyük sorunu yağmur ile birlikte yıkanmaları ve/veya etkisini kaybetmeleri. Ayrıca toprakta bakır birikimine de yol açmaları ayrı bir sıkıntı.

Bordo bulamacına metal iyonları (Fe, Mg, Ca, Mn, Zn) katıldığında etkisini arttığı gözlemlenmiş. (%2.5 bordo bulamacı + 10 mikrogram/lt iyonlar). Link

Manzate adı verilen ilaç sanıyorum ülkemizde henüz yok. Aslında Maneb (62%) + Magnesium (%16) + Çinko (%2) karışımından oluşuyor. Yine araştırmalarda Manzate uygulamaları da başarılı bulunuyor.

Manzate, Maneb ya da Mancozeb bakırlı preperatlarla kullanıldığında en güzel sonucu veriyor. Bakır denildiğinde de genel olarak Bakır Oksiklorür (Kocide) ile yapılan deneyler en çok rastlanılanları.

Organik mücadele tarafına doğru kaydığımızda Regalia SC (sanırım Türkiyedeki satış adı değişiyor) karşımıza çıkıyor. Giant knotweed, Reynoutria sachalinensis adındaki bir bitkinin ekstraktı olan bu biopestisit tek başına kullanıldığında genellikle düşük yoğunluklu yanıklık sorunlarında daha çok etkili oluyor.

Ancak yine de bakırlı preperatlarla (Kocide) karıştırıldığında en iyi sonucun alındığı söyleniyor, ancak Maneb-Mancozeb-Manzate ile karıştırmak da mümkün. Regalia'nın en büyük avantajlarından birisi 1 saat içinde bitki tarafından alınarak yağmurdan etkilenmemesi.

Biopestisit cephesinde son ürünümüz Bacilus Subtilis. Ülkemizde Serenade adıyla satılan bu ürün de organik ceviz yetiştirenlerin tercihi olabilir.

Regalia 1 lt fiyatı 155TL + KDV, Serenade 4 lt fiyatı 120TL + KDV şeklinde alındı. Görüldüğü üzere maliyetleri gerçekten yüksek. Zaten biopestisidler kalıntı oranı sıfır olduğu için en çok meyve tutumu sonrası 2.-3. ve daha sonraki ilaçlamalarda kullanılıyor.

Ben bu sene Mancozeb + Kocide olarak başlayacağım, 3. ilaçlamayı Bacilus Subtilis yapabilirim.

Bu bilgilere ihtiyacınız olmaması dileklerimle :)

Kaynakça:
http://marronebioinnovations.com/pdf...nut_blight.pdf
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2009/2009_241.pdf
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2010/2010_195.pdf

orion1988 03-04-2012 19:18

Ceviz fidanlarım

5 Eklenti(ler)
Ceviz ağaçlarında görülen bu oluşumlar acaba nedir ?

Eklenti 279502

Eklenti 279503

Eklenti 279504

Eklenti 279505

Eklenti 279506

orion1988 03-04-2012 19:22

Ceviz fidanlarım

5 Eklenti(ler)

Eklenti 279509

Eklenti 279510

Eklenti 279511

Eklenti 279512

Eklenti 279513

orion1988 03-04-2012 19:25

Ceviz fidanlarım

2 Eklenti(ler)

Eklenti 279514

Eklenti 279515

ncp1963 03-04-2012 20:12

Kabuklubit ve Koşniller
Cevizlerde zararlı olan kabuklubit ve koşnil türleri, San jose kabuklubiti (Quadraspidiotus perniciosus) ve Kahverengi koşnil (Parthenolecanium corni)’dir.
San jose kabuklubitinin ergin dişilerinin kabukları esmer renkli ve 1.7- 2.0 mm çapındadır. Zararlının bulunduğu dalın kabuğundan boyuna bir kesit alındığında kan kırmızısı emgi lekeleri ortaya çıkar. Kışı birinci dönem larva halinde geçirir ve yılda üç döl verir. Ağaçların gövde, dal, yaprakçık, sürgün, tomurcuk ve meyvelerinde bitki özsuyunu emmek suretiyle zararlı olur. Emgi esnasında toksik madde salgılar ve ağacın zayıflamasına neden olur. Mücadelesinde, budama esnasında zararlı ile bulaşık olan dallar kesilerek bahçeden uzaklaştırılmalı, bahçe kurulurken temiz fidan kullanılmalıdır. Zararlıya karşı gerekmesi durumunda kış mücadelesi yapılabileceği gibi, erken ilkbaharda ve yaz aylarında da larva döneminde ilaçlamalar yapılabilir.
Kahverengi koşnil ergin dişilerinin kabuk çapı 3.5 mm kadardır ve kahve renklidir. Kışı ağaçların genç dal ve sürgünlerinde ikinci dönem larva halinde geçirir. Yılda bir döl veren zararlı yaprakçık, dal ve sürgünlerde bitki özsuyunu emmek suretiyle zararlı olur. Aynı zamanda salgıladığı tatlımsı madde nedeniyle fumajin oluşumuna neden olur. Gerek bitki özsuyunu emmesi gerekse fumajin oluşturması nedeniyle ağaçların sürgün ve dalları gelişemez, yapraklar dökülür ve ağacı zayıflatarak verimi olumsuz yönde etkiler. Mücadelesinde koşnil ile bulaşık dallar budama esnasında bahçeden uzaklaştırılmalıdır. Yoğun olarak bulunan bahçelerde yumurtalarının yarıdan fazlasının açıldığı dönemde larvalarına karşı ilaç uygulaması yapılmalıdır

alıntı ksu.edu.tr

orion1988 03-04-2012 20:31

teşekkürler sayın ncp1963 .selam ve sevgiler

ncp1963 04-04-2012 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi orion1988 (Mesaj 940105)
teşekkürler sayın ncp1963 .selam ve sevgiler

rica ederim birde şu linki inceleyin sanırım daha çok yardımcı olacak size

http://www.tarim.gov.tr/Files/uretim...ikmucadele.pdf

çaça 05-04-2012 08:08

Sn.orion1988,
Ben yosun ve likenler olduğunu düşünüyorum. sanırım çok nemli bir bölge. diğer ağaçlarda da olması lazım. isterseniz onlarıda bir inceleyin derim. bu nemli ortamda da mantari hastalıkların çoğalması hep kolay olmaktadır.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025