agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz Hastalıkları (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/8634.htm)

Lilium 03-07-2013 00:50

Bir kere şu ikisini bir birinden ayıralım.

Sayın Juglandales'ın ağaçlarının rahatsızlığıyla sayın taşcının ağaçlarının rahatsızlıkları ayrı şeyler,

Sayın Juglandalesın ağaçlarını görmüştüm hastalık kanaatinde değilim, bir rahatsızlık ama ne olduğunu tam teşhis edememiştim, toprak yağış koşulları olabilir kanaati oluşmuştu, bence bu iki neden üzerinde düşünülmeli.

Sayın taşcı ağaçınızı kesmeyin. Daha net bir fotoğraf koyabilirseniz daha iyi bir şeyler söyleyebiliriz belki. ya da önce şu söylediğimi bir yapın sonuç alamazsanız bir ay sonra kesersiniz.

tel ile girebiliyorsanız tel ile, tel ile giremiyorsanız İlac enjekte edinin ya da her ikisini de yapabilirsiniz, yara yerini aşı macunuyla kapatın.

Bunu yapmak size bir şey kaybettirmez ağaçınıza da bir zarar gelmez, Doktor önce tedavi yolunu seçer tadavi sonuç vermiyorsa bacağı keser. Tabi tedaviye de kaç kalmamak gerekir.

Alıntı:

ağacınız iyi durumda değil bunun birkaç nedeni olabilirmiş diyorum çünki yakın bir yerdeki bahçede aynı hastalık var ağaçlardan siyah su aynen dediğiniz gibi kurumla karışmış su gibi akıyor sebebi olarak ilçe tarımdaki mühendis arkadaş ve sayın sebahattin yılmazın görüşü:

soğuk geçen bir kış sonrası ağacın kendini toparlayamaması

uzun süreli su stresi

toprağın zayıf olması ve gerekli gübre desteğinin verilmemesi sonucu ağacın zayıf düşmesi.
Bu fikre kesinlikle katılmıyorum

sayın Juglandales'ın ağaçlarının nedeni belki bu olabilir, fakat akıntının nedenin bu olacağına katılmam mümkün değil.

Lilium 03-07-2013 01:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1176218)
Alıntı:

Benimkilerin bazılarında kahverengi akıntı vardı. Dış kabuğunu resimdeki gibi bıçakla kazıyıp bahsettiğim uygulamayı yaptım.
Sonuç alacağınızı sanmıyorum, inşallah alırsınız da(dileğim o) ben mahcup olurum.

Buradan tam neyin ne olduğunu anlamak oldukça güç, şayet ağaçlarınız da su gibi ya da kahverengi gibi su akıntısı varsa önce kurt üzerinde durunuz.
Alıntı:

Dalı tamamen kesmeyi düşünüyorsanız zamanlamayı sayın Lilium'a danışın derim.
Şayet hastalık olduğuna kanaat getirilirse zamanlama beklenmez İlaçla mücadele yapılabilir bir hastalıksa hemen mücadeye başlanmalı, ilaç mücadelesi yoksa hemen kesip bahçeden uzaklaştırmak ya da yakmak gerekir.

...

ncp1963 03-07-2013 06:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tasci (Mesaj 1176176)
Sayın ncp1963,

Tavsiyeniz, dost acı söylermiş gibi oldu. Ağacın tamamen kesilmesi gerekir, dediğinizde geriye dönüşü olmayan bir durum. Buna hemen karar vermek zor.

Kanser hastalığı aklıma geldi. Bildiğim kadarıyla kanserli bölgeyi vücuttan kesip atıyorlar, böylece diğer taraflara bulaşmadan tedavi ediyorlar.

Belki daha fazla bilgi teşhis için yararlı olur.

-Bu kış havalar soğuk geçmedi.
-Uzun süreli su stresi derseniz, bu sene bol yağışlı geçti.
-Mart ayında budama yaptım, bordo bulamacı attım.
-Toprak zayıf olabilir. Toprak analinizi yaptıramadım, mayıs ayında 18-18-18 gübre verdim.
-Geçen sene ağaçlarda yaygın şekilde antraknoz vardı. Ziraat mühendisinin bilgi dahilinde bakır içerikli ilaç attım. Ayrıca manocep attım.

Forumdan(agacalar.net) aldığım desteği ilçe tarımda çalışanlardan alamadığım için orayada gitmek istemiyorum. Yine buradan gelecek çözüm önerilerini değerlendireceğim.

bahsettiğim bahçede bir ağaçta başlayıp şu anda bahçenin neredeyse yarısında var alan yaklaşık 50 dekar varın ağaç sayısını siz hesaplayın.

bahçe sahibi arkadaşın numune göndermediği baş vurmadığı kaynak kalmamış durumda. çözüm yok, oda ilk başlangıçta ağacına kıyamamış :) ziraat mühendisi arkadaş yanımda ben sana ilk başta o ağcı kes yak demedimmi dedi adamcağız haklısın dedi, şimdide söylüyorum hasta tüm ağaçlarını kes dedi :( tabi arkadaş yine mücadeleyi seçti uğraşıyor ama sanırım başaramayacak. bulaşıcı olduğu için uzun süredir bahçeye gitmiyorum

gittiğimde izlenimim, zaman içinde ağacınızın hasta olan kısımda kabuğunu nokta nokta kahverengi siyah noktalar kaplayacak kuruyacak kabuk gövdeden ayrılacak siyah su akıntısı bu aylarda azalarak devam edecek baharda daha çok olacak.

eğer aynı şeyden bahsediyorsak mutlaka deneyimli bir ziraat mühendisi bulun ve ağaçlarınızı gösterin. ve lütfen kes derse hiç tereddüt etmeden kesin.

acele edin gerçekten bulaşıcı,diğer ağaçlarınzı kurtarın

acilende toprak ve yaprak analizi yaptırıp ağaçlarınıza ihtiyacı olan bitki besin elementlerini vermeye başlarsanız siz kazınırsınız..

kendinizden örnek alın vitamin eksikliği yaşadığınızda vucudunuz nasıl savunmasız zayıf düşüyor, aynı şeyin ağaçlarınızda olacağını lütfen unutmayın.

tasci 03-07-2013 07:58

Sayın Lillium,

Dediğiniz gibi bahçeye gittiğimde daha detaylı fotoğraf çekeyim. Umarım sizin dediğiniz gibi olur.

Tel ile uygulamayı yaptım. Enjektörle desis uygulaması yapmadım. İlaç henüz elimde yok, alıp yaparım. Bahçenin eski sahibinden kalma basudin isminde böcek ilacı var bu işe yarar mı?

tasci 03-07-2013 08:16

Sayın ncp1963,

İlk olarak sayın Lilium'un dediğini yapmayı düşünüyorum. Sizin dediğiniz gibi diğer belirtiler başladığında umarım geç kalmış olmam. O zaman ağacı kesmeyi düşünüyorum.

Su akıntısı bu aylarda azalarak devam edecek baharda daha çok olacak demişsiniz. Bu belirtileri ne zamana kadar gözlemlemem gerekir. İş işten geçtikten sonra vah vah demenin anlamı kalmıyor.

ncp1963 03-07-2013 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tasci (Mesaj 1176267)
Sayın ncp1963,

İlk olarak sayın Lilium'un dediğini yapmayı düşünüyorum. Sizin dediğiniz gibi diğer belirtiler başladığında umarım geç kalmış olmam. O zaman ağacı kesmeyi düşünüyorum.

Su akıntısı bu aylarda azalarak devam edecek baharda daha çok olacak demişsiniz. Bu belirtileri ne zamana kadar gözlemlemem gerekir. İş işten geçtikten sonra vah vah demenin anlamı kalmıyor.

sizin konunuz fotoğrafla falan uzaktan teşhis konulmayacak kadar önemli görünüyor lütfen acil olarak bir ziraat mühendisi ile bahçenize gidin.

bu hastalıksa çok hızlı ve zararlı bir hastalık vakit kaybetmezseniz sizin için iyi olur.inşaallah bahsettiğimiz hastalık değildir. ama emin olmanız için işi bilen birisi bakmalı.

Çamtepe 03-07-2013 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi juglandales (Mesaj 1175983)
Daha önce gövdedeki çatlaklardan bahsetmiştim. Geçen hafta yaraları temizledim ve görüntü aşağıdaki gibiydi. Aynı durumla karşılaşan varmıdır.?

Sayın Çamtepe, ''Deep bark canker '' görüşünüz bu görüntülerden sonra da devam ediyormu.?

Saygılar.

Merhaba Sayın Juglandales

Öncelikle itiraf edeyim ki bence ağaca "sert girmişsiniz" :) (Tabi bilimde zaiyat her zaman olur :) ) Benim kişisel gözlemim, ağaca bu kadar sert müdahaleden sonra genellikle bu yaranın üstündeki kısmın gelişimi çok zayıflıyor. Zira yukarı giden damarları kesmiş oluyorsunuz. Ağaç da burada bir sorun var diye düşünüp yara yerinin altından sürgünler sürebiliyor. Muhtemelen bu kazıma ve ilaç uygulama tavsiyesi bir ziraatçi tarafından verilmiştir ve haklı bir sebebi vardır, ama yine de ben sonuç olarak ağaca bir travma yaşatacağını düşünüyorum.

Sorunuza gelince, resimlerde alttan çıkan kahverengi kısım çok net değil ama çok hoş bir görüntü de değil. Eğer dip kurdu varsa galeriler göreceksiniz, eğer galeriler yoksa bu bir bakteriyel ya da fungal hastalığa delildir diye düşünüyorum.

Şu resminizdeki siyahlık "deep bark canker" sebepli olduğunu düşünüyorum.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...-3fotograf.jpg

Sayın tasci'nin gönderdiği şu resim ise bence dip kurdu kaynaklı
http://www.agaclar.net/forum/attachm...agac_hasta.jpg

Bu arada şu ihtimali de göz ardı etmeyelim bence, deep bark canker'in açtığı delikten de dip kurdu girip galerisini açmış olabilir.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu :)

Selamlar

Çamtepe.

xert 19-07-2013 11:55

ceviz hastalıgı nedir acaba
 
3 Eklenti(ler)
acil yardım edebilirmisiniz sizce cevizler hastamı nasıl kurtara biliriz

ncp1963 20-07-2013 02:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi xert (Mesaj 1181622)
acil yardım edebilirmisiniz sizce cevizler hastamı nasıl kurtara biliriz

meyvaları kesip içinin resminide paylaşabilirmisin ?? birde ağaçlarının yakından çekilmiş resimleride olursa daha iyi olur. yapraklarda lekelenmeler varmı ?sürgünlerde kararıp kuruma varmı?

bakteriyel yanıklığıda benziyor güneş yanıklığınada. ama bahçende antraknozda var.
her halükarda bakırlı bir ilaç+m45 +streptomycin içerikli ilaçlarla kutu üzerindeki uyarıları dikkate alarak ilaçlama yapmalısın ama önce vakit kaybetmeden ilçe tarıma yapraktan, sürgünden ve meyvadan numune alarak gitmelisin resme bakarak öneri yanıltıcı olabilir.

sonbaharda ve ilkbaharda uyanma öncesi bordo bulamacı uygulaman gerekli.

Çamtepe 20-07-2013 05:18

Sn. xert

Açıkçası meyvede kabarıklığı ilk defa gördüm. Bir yorum yapamayacağım. Ancak sn. ncp1963 haklı, diğer kararmalar yanıklık ya da antraknoz sebepli gözüküyor. Yaprak görüntüsü de yayınlayabilirseniz sevinirim.

Geçmiş olsun

mustafa431 22-07-2013 16:42

dolu yemiş gibi sanki

zesraob 22-07-2013 17:10

Merhaba, yazlık sitedeki bahçemizde bir ceviz ağacımız var. 2 yıldır alt yaprakları tırtıl yemiş gibi görünüyor. ve cevizler patır patır dökülüyor. Ağacın boyu 2.5 katlı evi geçmek üzere. Sitedeki bahçevanların sadece adı bahçevan. Ne çiçekten ne ağaçtan anlıyorlar. Yine aynı bahçedeki kayısı ağacımız (komşularda da aynı sorun var )bu yıl hiç meyva vermedi. Konu ile ilgili önerileriniz neler olabilir? Şimdiden teşekkürler.

Çamtepe 23-07-2013 06:51

Sn zesraob

Sebebi bir çok şey olabilir. Fotoğraf paylaşabilirseniz daha iyi yardımcı olma şansımız olur.

Bu sene iklimsel şartlardan ötürü pek çok ağaçta verim kaybı olmuştur. Hastalığa bağlamak çok doğru değil.

Syg.

OzanZ 23-07-2013 19:22

Herkese hayırlı akşamlar diliyorum. 2 yaşındaki ceviz fidanlarım da ne olduğunu bilmediğim yaprak lekeleri ile karşılaştım. Bazı yeni sürgünlerin üzerinde de küçük siyah siyah noktalar var.
10 gün önce bahçeye baktığımda hiç kuru fidanım yok iken bugün ağacımın tamamen kuruduğunu gördüm bu lekelerden kaynaklı olabilir mi?. Ama en son sulamayı da 20 gün önceden yaptım belki susuz kalması nedeniyle o fidanım kurumuş olabilir.

Bu lekelerin ne olduğunu ve mücadele yöntemi konusunda bana yardımcı olursanız çok memnun olurum. Şimdiden teşekkürler.

Fotoğraflar.

1- ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

2- ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

3- ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

4- ImageShack® - Online Photo and Video Hosting

formullaone 24-07-2013 23:46

1 Eklenti(ler)
Düzenli ve yeterli miktarlarda ilaçlamama rağmen bu hastalık bazı fidanların yakasını bırakmıyor.Antraknoz mu sizce? Fidanları söküp yenisini mi diksem acaba?

tasci 26-07-2013 08:00

Sayın formullaone,

Benim bilgim çok sınırlı. En azından yaptığımı anlatayım belki faydası olur. Benim cevizlerde geçen sene bayağı antraknoz vardı. Bu sene ilaçlama yaptım, bayağı faydasını gördüm. Bazı ağaçlarda hala hastalık var. Seneye daha iyi bakım yaparak sorunu çözerim diye düşünüyorum.

Sizin ilaçlamanıza rağmen sorun çok gibi. Umarım bir çözüm bulursunuz.

Abies e.trojana 26-07-2013 09:19

Sn Formullaone,

Bu antraknoz mu, yoksa bakteriyel yanıklık mı? Bir üstatdan kesin bilgi alıp ona göre mücadele etsen daha iyi olacaktır.

Çamtepe 26-07-2013 16:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1183601)
Düzenli ve yeterli miktarlarda ilaçlamama rağmen bu hastalık bazı fidanların yakasını bırakmıyor.Antraknoz mu sizce? Fidanları söküp yenisini mi diksem acaba?

Sn formullaone

Yapraklar antraknoz gibi gözükse de dallara bakınca bakteriyel yanıklık olduğunu düşünüyorum. (belki de ikisi de birliktedir)

Biraz gözleyin:
- Antraknoz olursa yaprak hızla sararıp kuruyacak, parçalanacak.
- Bakteriyel yanıklık ise dallar siyahlaşacak

İkisinin de mücadelesi benzer. Budama aletlerinin hijyenine dikkat edin, bordo bulamacını ihmal etmeyin, seneye yapraklar fare kulağı seviyesine gelince ilaçlamaya başlarsınız.

Bu hastalıkların fidanların gelişimini yavaşlatıcı etkisi var ama ölümcül değiller, dolayısı ile ben olsam sökme gibi radikal bir önlem almazdım. Bu sezon azotlu gübrelemeye biraz dikkat edin ki, hastalığın etkisi ağacı çok yıpratmasın.

Kolay gelsin, selamlar

Ç.

formullaone 26-07-2013 17:20

Sayın Çamtepe,,Abies e.trojana,,Tasci,,İlginize çok teşekkür ederim..

ncp1963 27-07-2013 06:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1183601)
Düzenli ve yeterli miktarlarda ilaçlamama rağmen bu hastalık bazı fidanların yakasını bırakmıyor.Antraknoz mu sizce? Fidanları söküp yenisini mi diksem acaba?


sayın formullaone

benim bahçemdede fernor ve fernette var aynı durum bendede var. ilaçlamalar, sulamalar herşeyi ile aynı olan bu bahçede birkaç fidanda antraknoz ve bakteriyel yanıklık görüyorum.
bence hasta fidanlar ismine doğru değilmiş gibi duruyor. bu fidanları işaretleyip seneye uyanma tarihlerinide takip ederek kesin kanıya varacağım.

bu kanıya nereden vardım ? bahçemde kargaların diktiği :) birkaç ceviz fidanı var sıra üzerine gelenlere dokunmadım aksine damlamayı delerek onlarında sulanmasını sağladım ilaçlarken onlarıda ihmal etmiyorum buna rağmen onlarda hasta.

yani fernor ve fernette için iki kere m22 yeterken onlar için üçlemek gerekiyor sanırım..

formullaone 27-07-2013 12:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncp1963 (Mesaj 1184260)
sayın formullaone

benim bahçemdede fernor ve fernette var aynı durum bendede var. ilaçlamalar, sulamalar herşeyi ile aynı olan bu bahçede birkaç fidanda antraknoz ve bakteriyel yanıklık görüyorum.
bence hasta fidanlar ismine doğru değilmiş gibi duruyor. bu fidanları işaretleyip seneye uyanma tarihlerinide takip ederek kesin kanıya varacağım.

bu kanıya nereden vardım ? bahçemde kargaların diktiği :) birkaç ceviz fidanı var sıra üzerine gelenlere dokunmadım aksine damlamayı delerek onlarında sulanmasını sağladım ilaçlarken onlarıda ihmal etmiyorum buna rağmen onlarda hasta.

yani fernor ve fernette için iki kere m22 yeterken onlar için üçlemek gerekiyor sanırım..

Dediğiniz gibi aşısız ya da başka çeşit olabilir mi diye uyanma tarihinde bakmakta fayda var. Gerçi erken uyanan olsa farkederdim ama yine de daha dikkatli takip etmek gerek.İlaçlamaya da özen gösterip bir yıl daha bekliycem.Düzelme olmazsa yenilerini dikerim.

ncp1963 27-07-2013 14:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1184322)
Dediğiniz gibi aşısız ya da başka çeşit olabilir mi diye uyanma tarihinde bakmakta fayda var. Gerçi erken uyanan olsa farkederdim ama yine de daha dikkatli takip etmek gerek.İlaçlamaya da özen gösterip bir yıl daha bekliycem.Düzelme olmazsa yenilerini dikerim.

yeni dikmek yerine aşılasanız daha iyi olur gibi. nede olsa mevcut kök sistemi seneye üç yaşında olacak.

u100@30 30-07-2013 10:21

Bu sene mayıs sonunda diktiğim aşılı tüplü 230 fidandan 30 tanesi kurudu.İşin garip tarafı fidanların filiz atıp 5-6 cm yürüyüp sonra kuruması. Yapraklar sararmaya başlıyor kendini salıyor en son da kurtulmadan kuruyup gidiyor. işin garip tarafı filiz yürütüp kurumaları. Böyle bir deneyimi olan var mı aranızda , nedeni ne olabilir ?
Cins : Chandler ( Denizli'de E... fidancılıktan almıştım)
Su : Damlama

muko62 30-07-2013 10:34

cevizim hasta
 
2 Eklenti(ler)
yorum yapacak bir arkadaş yok mu? teşekkürler

karabuz 30-07-2013 11:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi u100@30 (Mesaj 1185307)
Bu sene mayıs sonunda diktiğim aşılı tüplü 230 fidandan 30 tanesi kurudu.İşin garip tarafı fidanların filiz atıp 5-6 cm yürüyüp sonra kuruması. Yapraklar sararmaya başlıyor kendini salıyor en son da kurtulmadan kuruyup gidiyor. işin garip tarafı filiz yürütüp kurumaları. Böyle bir deneyimi olan var mı aranızda , nedeni ne olabilir ?
Cins : Chandler ( Denizli'de E... fidancılıktan almıştım)
Su : Damlama

gübreyi köklerle fazla yakın koymaktan 2012de ayni şey başıma gelmişti, agustosta her sulamada işler daha kötü oldu... :(

umarım sorun bu değildir ...

u100@30 30-07-2013 20:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karabuz (Mesaj 1185331)
gübreyi köklerle fazla yakın koymaktan 2012de ayni şey başıma gelmişti, agustosta her sulamada işler daha kötü oldu... :(

umarım sorun bu değildir ...

Çukurlarin dibine yanmış hayvan gübresini üst toprakla karıştırıp dökmüştüm.Gübre sorunu olduğunu düşünmüyorum yine de teşekkür ederim ilginiz için.

Aslında bi kaç şüphem var ; sulamayi bu sene damlama yapmak yerine su taziksiz diye parca parca sulama yapip cukurlari kisa surede doldurarak yapmistim , 4/5 kez tekrarladim bu işlemi. Fidanlarin suyla temasi ve aşı yerleri Çürüyor olabilir fazla suyla temastan, kuruyanlara baktığımda bazi aşılar hiç tutmamis bazilarinda da kök çürümesi var.

Lilium 31-07-2013 00:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi u100@30 (Mesaj 1185490)

Aslında bi kaç şüphem var ; sulamayi bu sene damlama yapmak yerine su taziksiz diye parca parca sulama yapip cukurlari kisa surede doldurarak yapmistim , 4/5 kez tekrarladim bu işlemi.

Şüpheniz ile tespiti koymuşsunuz, bilhassa küçük fidanlar fazla suya dayanamıyor 4-5 kez tekrarlamanız büyük hata, bir fazla sulama bile oksijensizlikten kurumalarına yeterli gelir.
Bunların bazıları dipten yeni gözlerden patlayabilir filiz verir görünseler de pek hayır gelmez.

orkide01 31-07-2013 10:07

sulamanın fidan kuruması ile ilgisi
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi u100@30 (Mesaj 1185307)
Bu sene mayıs sonunda diktiğim aşılı tüplü 230 fidandan 30 tanesi kurudu.İşin garip tarafı fidanların filiz atıp 5-6 cm yürüyüp sonra kuruması. Yapraklar sararmaya başlıyor kendini salıyor en son da kurtulmadan kuruyup gidiyor. işin garip tarafı filiz yürütüp kurumaları. Böyle bir deneyimi olan var mı aranızda , nedeni ne olabilir ?
Cins : Chandler ( Denizli'de E... fidancılıktan almıştım)
Su : Damlama

Değerli arkadaşlar
Sulama takvimi toprak yapısıyla yakından alakaladır.Bazı sitelerde ve açıklamalarda görüldüğü gibi haftada bir veya iki sulama önerilmektedir.Eğer toprağın yapısı ağır bir topraksa birde iklimi serin bir yerdeyseniz bu sulama şekli ağır gelebilir(birde tankerle suluyorsanız).Bunun sonucu aşı yeri toprak içinde kalan fidanlar için bir risk oluşturur çürümeler başlar.Diğer bir riskde fidanlardaki sürgünler aşırı büyüyüp yeterli odunlaşmayı sağlayamadığı için kış donlarına karşı kuruma tehlikesidir.Mayısın 15 inde başlayıp ağustosun sonuna kadar olan bir takvimde 14 ile 28 adet sulama yapılması demektir buda ağır topraklar için ağır bir karardır.Bu şekilde bir sulama sadece ceviz değil bütün fidan çeşitleri için uygun değildir.Saygılarımla.

u100@30 31-07-2013 21:11

Her sulamada cevizlerin etrafini capalayip topragi aciyorum sonra sulama yapip buharlasmada nem kaybi olmamasi icin üstünü tekrar toprakla kapatiyorum.asilar toprak altinda kalmiyor ozellikle aşı yerini toprak üstünde bırakıyorum. Sulamada ceviz fidanlarinin çukurları epeyce bi suyla doluyor sonra suyun cekilmesini bekleyip toprak örtüyorum, asilarin etrafi bantla sarılmış fakat su aşıya temas etmiş olabilir ve çürütüyor olabilir.Agustos 15 ten sonra sulamayi kesecegim kışın da kuruyanlarin yerine kazik kök dikmeyi düşünüyorum, seneye sulamayi 2/3 güne yayip damlama yapacağım.

u100@30 31-07-2013 21:14

Fidanlari kış soguklarindan korumak için de su borularina kışın borudaki su donmasin diye takilan elyafli malzemeyi kullanıyorum , ceviz fidani malzemenin icinde kaliyor üstüne de poşet gecirip bagliyorum, baharda canavar gibi oluyor fidanlar.Gecen kış denedim ve hiç zaiyat vermedim.Kış donlari ile sorun yasayan varsa deneyebilir.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025