agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz aşısı (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/7961.htm)

karakuzu_m 07-05-2015 22:55

aşı-4 ün daha büyük boyutlu hali

1 Eklenti(ler)
Bunlar ilk dilcikli aşılarım. Üst taraftaki kalem yerli cevizlerden alınma. Aşıyı yaptıktan 1 hafta sonra gözler patladı yalnız büyüme çok yavaş. Alttaki olanın gözleri aşılandıktan 20 gün sonra patladı ve neredeyse aynı boyuta ulaşmışlar. Acaba hangisi tutmuştur?

karakuzu_m 07-05-2015 22:58

aşı-10

1 Eklenti(ler)
35 gün önce su tut ile aşılanan chandler kalemlerinin son hali.

karakuzu_m 07-05-2015 23:05

aşı-11

1 Eklenti(ler)
Bu da kalemini ve aşısını kendim yaptığım ilk aşım. Kaleminde tek göz vardı ve aşıları yaptığımız arkadaş bu katiyyen tutmaz demişti. Bakalım tutacak mı ?

labtek 08-05-2015 08:13

tutmuş bile

obahar 08-05-2015 09:11

aşının tutup tutmadığını anlamanın en basit yolu kalemden süren filizlerin rengi kırmızımsı renkte ise tutmuş demektir. yeşilimsi oluyorsa bil ki kuruyacak demektir

karakuzu_m 08-05-2015 21:32

Ceviz aşıları

sayın laptek umarım tutmuşlardır.
Sayın obahar, sanki birçoğu kırmızınsı renkli gibi uçları. Sadece yukarıda yerli kalemlerden yaptığım kalemin sürgünü yeşil, bilmiyorum ne olur.

gökhan07 13-05-2015 23:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karakuzu_m (Mesaj 1376965)
sayın laptek umarım tutmuşlardır.
Sayın obahar, sanki birçoğu kırmızınsı renkli gibi uçları. Sadece yukarıda yerli kalemlerden yaptığım kalemin sürgünü yeşil, bilmiyorum ne olur.

Sayın karakuzu aşılarınız gayet güzel görünüyor, biraz daha bekleyin.
Daha önce farklı başlıklarda da yazdığım gibi patlayan sürgünler kırmızı renkte geliyorsa aşınız tutmuştur.

1 hafta- 10 gün sonra patlayan aşılar anacın suyu ile patladığından kırmızı gelmez ve daha sonra kurur.

Eğer aşılarınız tutmuş ve sağlıklı bir şekilde sürmüşse gün dönümünün etkisi olmaz. ( Ben tutmuş ve sağlıklı bir şekilde büyüyen aşıların gün dönümünden sonra kuruduğunu hiç görmedim )

Cevizciankara 14-05-2015 18:05

Saygıdeğer forum dostları;
3 yıl önce çeşidini bilmeden diktiğim tüplü cevizim, bu zamana kadar yaklaşık 2 metre boy attı.büyümesinden ve çeşidinden memnun kalmadığım bu cevizi mart ayı gibi 1 metreden kestim.1 ay civarı suyu aktı.geçen hafta yeni dikip tepe vurmasını yaptığım fernor ağacının kalemiyle aşı yaptım.1 haftadır herhangi bir uyanma yok .fotoları yükleyecektim ama kapasite fazla uyarısı ile yükleme yapamadım.İlk tecrübe olarak yaptığım bu aşı tutarmı ve ne zamana kadar bekleyeyim.Gerçi beklemekten başka çarem yok. Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.Saygılar.

karakuzu_m 14-05-2015 21:11

Ceviz aşılama

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07 (Mesaj 1378506)
Sayın karakuzu aşılarınız gayet güzel görünüyor, biraz daha bekleyin.
Daha önce farklı başlıklarda da yazdığım gibi patlayan sürgünler kırmızı renkte geliyorsa aşınız tutmuştur.

1 hafta- 10 gün sonra patlayan aşılar anacın suyu ile patladığından kırmızı gelmez ve daha sonra kurur.

Eğer aşılarınız tutmuş ve sağlıklı bir şekilde sürmüşse gün dönümünün etkisi olmaz. ( Ben tutmuş ve sağlıklı bir şekilde büyüyen aşıların gün dönümünden sonra kuruduğunu hiç görmedim )

Gökhan bey bu fotoğraflar 15 gün öncesine ait bu pazar son hallerini fotoğraflarım. Sadece yukarıda belirttiğim gibi dilcikli aşılardan 1 hafta içinde açan ve yerli kalemlerden taktığım sürgün kurumuş. Dİğerleri gür bir şekilde gelişmekte. Selahattin Yılmaz hocam topraklı olanların toprağını almam gerektiğini söyledi. Ben de daha ağaçta oluşan yaraların kapanmadığını düşünüyorum oralardan su veya hastalık kapmaz mı. Sizce topraklarını ne zaman alsam acaba? Saygılar.

karakuzu_m 14-05-2015 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cevizciankara (Mesaj 1378703)
Saygıdeğer forum dostları;
3 yıl önce çeşidini bilmeden diktiğim tüplü cevizim, bu zamana kadar yaklaşık 2 metre boy attı.büyümesinden ve çeşidinden memnun kalmadığım bu cevizi mart ayı gibi 1 metreden kestim.1 ay civarı suyu aktı.geçen hafta yeni dikip tepe vurmasını yaptığım fernor ağacının kalemiyle aşı yaptım.1 haftadır herhangi bir uyanma yok .fotoları yükleyecektim ama kapasite fazla uyarısı ile yükleme yapamadım.İlk tecrübe olarak yaptığım bu aşı tutarmı ve ne zamana kadar bekleyeyim.Gerçi beklemekten başka çarem yok. Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.Saygılar.

Sayın cevizciankara 1 haftada gözler uyanmadıysa bu iyiye işaret. Benim sadece 1 haftada açan açımın sürgünü kurudu. Yaklaşık 20-30 gün aralığında patlama yapanlar sağlıklı görünüyor. Tabi onların da geleceği konusunda kaygılanmıyor değilim. Fotoğrafını eklersen ustalar değerlendirir.

Cevizciankara 15-05-2015 10:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi karakuzu_m (Mesaj 1378752)
Sayın cevizciankara 1 haftada gözler uyanmadıysa bu iyiye işaret. Benim sadece 1 haftada açan açımın sürgünü kurudu. Yaklaşık 20-30 gün aralığında patlama yapanlar sağlıklı görünüyor. Tabi onların da geleceği konusunda kaygılanmıyor değilim. Fotoğrafını eklersen ustalar değerlendirir.

Yorumunuz için teşekkür ederim.

Cevizciankara 27-05-2015 10:23

1 Eklenti(ler)
İlk defa yaptığım ceviz aşım (3 ayrı ağaca)1 ay olalı hala bir hareket yok .Kökü 4. yılında kalemi ise kasım 2014 de dikip tepe vurmasını yaptığım fernorlar dan çıkanlardan kullandım.Kabuğu kaldırdım kalemi yerleştirdim ve tel zımbayla tutturdum(belkide ilk defa ben denedim).Aşı yerine ve tepelerine sututla kapattım gerisini plastik boyayla boyadım.fotoğrafını yüklüyorum.Değişik fotolarım var ancak 2 mb dan fazla olanlara hata veriyor sadece bunu yükleyebildim.
Yaptığım hataları yazarsanız sevinirim
Saygılar.

semihbey 30-05-2015 15:25

aşısız ceviz tutmaz mı ?

batık 30-05-2015 22:39

bu sorum bir çok kişinin sorusunuda sanırım cevaplıyacak. bilgili denemiş bir cevizsevere şunu sormak istiyorum. ben çivili kalem kabuk altı sutut ile yaptım.bu aşının geç işlediğini öğrendim ama benim aşım 40 adet kalem le 4 farklı ağaca yaptım. şu an 1 kalem tomurcuk patlatmış durumda. bu aşıda en geç kaç gün den sonra umut kesilmeli.

batık 01-06-2015 18:38

forumda cevap yazabilecek yok herhalde.

formullaone 01-06-2015 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi batık (Mesaj 1383721)
bu sorum bir çok kişinin sorusunuda sanırım cevaplıyacak. bilgili denemiş bir cevizsevere şunu sormak istiyorum. ben çivili kalem kabuk altı sutut ile yaptım.bu aşının geç işlediğini öğrendim ama benim aşım 40 adet kalem le 4 farklı ağaca yaptım. şu an 1 kalem tomurcuk patlatmış durumda. bu aşıda en geç kaç gün den sonra umut kesilmeli.

Sayın batık, aslına bakarsanız şu kadar zaman sonra tutar ya da tutmaz demek doğru olmaz. Aşılarınızı gözlemleyin, sürgünlerin uçları kırmızı renk alıyorsa ve uzamaya devam ediyorsa büyük ihtimalle tutmuştur. Eğer uçları açık yeşil olarak bekliyorsa muhtemelen tutmaz. Yine de kesin konuşmamak lazım. Benim umudu kesmek üzere olduğum Ronde kabuk altı kalem aşılarım bir kaç gün önce yeşerdi ve sürmeye başladı. Geç de olsa tutabiliyor.

batık 01-06-2015 22:45

cevabınız için teşekkür ederim.bu sorudaki amacım kabuk altı sutut ile yapılan aşıların kaç gün aralığında kendini belli etmesi gerektiğiydi.bu tür aşının geç sürdüğü söylenmek te idi ama net bir ifade olmayınca öğrenmek istedim.

karabuz 02-06-2015 09:10

ili hafta dan önce uyanan gözlerin çoğu kurur, aşılandıktan 4-5 hafta sonra uyanan gözler oldu sağlıklı büyüyorlar, kalemlerin renkleri normal ise kararmalar ve kurumalar olmadı ise beklemekte yarar var

karayel54 03-06-2015 13:02

bu 2 yaşında. ki fidanlarıma göza aşısı yapmak istiyorum. 1:her fidana 1 den fazla göz aşısı yapabilirmiyi
2:fidanların bazıları gövde odunsu buraya göz aşısı yapabiliyor muyum

karakuzu_m 04-06-2015 17:00

ceviz aşısı

sayın forum üyeleri yukarıda paylaştığım fotoğraflardaki aşılardan sadece 1-2 tanesi sürdü gerisi aynen duruyor hiç bir gelişme yok. Hiç tutmadığını düşündüğüm kalemler öyle sürgün verdi ki şu an 50 cm olan sürgün var. Su tut ile yaptığımız aşılardan yaklaşık 40 gün sonra patlayanlar daha güvenillir oldu hava durumu da etkilemiş olabillir. Ağlaması bitmeden yaptığım aşı kurudu yeniden aşıladım. Bence anaç çok önemli anacın durumu ve kalemlerin sağlamlığı aşının tutup tutmayacağını belirliyor. Tabi aşıyı yaparken gereken özen ve itina gösterildiyse tutmaması için çok sebep kalmıyor.

opel999 08-06-2015 09:49

Dilcikli İngiliz Aşısı

Mart ayında yaptığım dilcikli İngiliz aşıları tuttu ve güzel sürgün verdi. Aşılama esnasında kullandığım aşı bantlarını En sağlıklı ne zaman sökmeliyim.

karayel54 08-06-2015 19:17

5 Eklenti(ler)
bundan sonra nasıl bir uygulama yapmam gerekli yardımcı olabilirmisiniz...
3 nolu resimde uç kısımda gözüken ne acaba?
bazılarında meyve var koparmalımıyım?
gövdeden çıkan sürgünleri kesmelimiyim?

karayel54 08-06-2015 19:28

3 Eklenti(ler)
nısan ayında toprak aşı yaptım fakat tuttmadılar aynı ağaca 15 mayısta çivili aşı yaptım tutmuşmu acaba?

karatren67 10-06-2015 18:15

Sayın karayel54. Bu işin uzmanları varken cevap vermek bana düşmez ama elimden geldiğince cevaplayayım.3 nolu resimde gördüğünüz erkek çiçek. Yani büyük ağaçlarda gördüğünüz püsküller varya işte ondan. Dursun size zararı olmaz.Eğer meyveleri koparırsanız sürgünleriniz daha hızlı ve güçlü gelişir. Koparmanızı tavsiye ederim. Alttan çıkan sürgünleri, tutan aşılarınızda kesinlikle koparın. Belki aşıların sürgünleri kırılırsa yedekte bulunsun diye bir tane bırakabilirsiniz ama tamamını bırakmayın. Aşıların sürgünleri kırılmasın diye uzun hereklere kesinlikle bağlayın yoksa sağa sola eğilir şekilsiz olur en kötüsüde sert rüzgarlarda kırılabilir.Hereklere 3-4 yerden bağlarsanız sıkıntı yaşamazsınız. Son olarakta çivili aşılarınız gayet güzel tutmuş.Hayırlı olsun.

karayel54 21-06-2015 08:12

1 Eklenti(ler)
Yaptığım asilarda yaprak dibinden başka bir göz uzuyor bunları kesmelimiyim

ahmettugrul55 21-06-2015 23:16

bunlar boyunlu göz. yan dal oluşturmak için istenen gözler bu gözün hemen altındaki düğm gözlerdir.keserseniz aşınız daha iyi boylanır.düğme gözleriniz de snee yan dal için hazır hale gelir.

opel999 22-06-2015 09:41

Aşı Bantları

Bu yıl yapılan dilcikli İngiliz aşıları güzel sürgün verdi ve büyümeye devam ediyor. Aşı yerlerindeki aşı bantlarını ne zaman çıkartmalıyım.Çıkartıp aşı yerlerine sutut sürsem olurmu yoksa aşı bantlarının kalması daha mı uygun olur. Yoksa aşı bantlarını söküp bir işlem yapmasam olur mu? Yardımcı olursanız çok sevinirim.Teşekkürler

ahmettugrul55 22-06-2015 22:54

Aşı bantları ne kadar esnek yapıda olsada tutan dilcikli aşılarda bandın sürgünler kızıl çıkmış ve 1 karışa gelmişse sökulmesinde yarar var.bekletilirse aşı noktası bir yerinden bombe yapıp aşı kalitesini düşürüyor.
dilciklide birden fazla göz sürmeye başlarsa aşının boylanması için kuvvetli olanı birakırsak,tek kalan göz hızlı bir flash yapıp kırbaç şeklinde uzar. onuda bir herekle sabitlemek gerekir. tecrübe edilmiştir.

karaçepiş 24-06-2015 21:12

5 Eklenti(ler)
kople su tut kullanarak yaptığım aşılar aşı kalemlerinede su tut sürdüm elimde plastik boya yoktu şükür tuttu

karayel54 16-07-2015 15:07

bu sene yaptığım aşılardan bazıları 2 metreyi buldu bu zamanda tepe vurma yapmalımıyım

permakültür 05-08-2015 20:48

Merhaba arkadaşlar, 3 yıl önce diktiğim agaçlardan kuruyanlar oldu ve yabani filizler yeşerdi. Şimdi bunlara ağustos ayında durgun göz aşısı yapmayı planlıyorum, sayın liliumun videosundaki uygulamayı deneyeceğim.

Yalnız aşı gözünü bu yıl çıkan ve 2 metreleri bulan sürgünlerden alsam olurmu? Yoksa göz alacağım dalın en az 2 yıllıkmı olması lazım. teşekkürler

gezgin57 06-08-2015 19:20

merhaba sayın permakültür. 2 yıllık sürgün olması gerekmiyor .Pişkinleşmişse göz aşısı yapılıyor.

yusuf57 22-08-2015 10:31

Dostlar otuz yıllık on tane ceviz agaçları yerden bir iki m yüksekten kesip aşıladım beşi tuttu iki m filiz verdiler tepe tomurcuğunu kestim yanlardan çok sayıda dal verdi. destek ağaç diktim her gün aşı kırılmasın diye bağlıyorum nasıl terbiye yapacam yardım edin ne olur foto paylaşabilirim

gezgin57 22-08-2015 19:54

Yusuf Bey uzaktan, ağacı görmeden bir şey söylemek çok zor.şuan yapabileceğiniz fazla bişey yok ilkbaharda budaması yapılacak ona göre şekil verilecek.Ben de sinoptayım siz neresindensiniz?

agacarkadas 07-09-2015 08:35

durgun göz aşılarım

3 Eklenti(ler)
Değerli ceviz dostları herkese merhaba,
Aşağıdaki aşıları 5 ağustosta yaptım aşı bantlarını ağustosun sonunda söktüm sizce bu aşılar tutmuş mudur ? Bantları söktüğümde aşı gözlerinin yaş olduğunu gözlemledim. Bunlar ikinci aşı tecrübem ilkinde başarılı olamamıştım :(
Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

[ATTACH][ATTACH]Eklenti 574140[/ATTACH][/ATTACH]

formullaone 07-09-2015 12:14

Aşılarınız tutmamış. Tutsalardı şimdiye kadar patlamaları gerekirdi. Ben de 5 ağustos gibi 50 adet göz aşı yaptım. 30 ağustosta gözler 5-10 cm uzadı ve aşı bantlarını çözdüm. Şu an boyları 25 cm civarında. İçlerinde tutmayanlar aynı sizinkiler gibi siyah ve etrafında kallus dokusu oluşmadı.

agacarkadas 07-09-2015 12:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1406506)
Aşılarınız tutmamış. Tutsalardı şimdiye kadar patlamaları gerekirdi. Ben de 5 ağustos gibi 50 adet göz aşı yaptım. 30 ağustosta gözler 5-10 cm uzadı ve aşı bantlarını çözdüm. Şu an boyları 25 cm civarında. İçlerinde tutmayanlar aynı sizinkiler gibi siyah ve etrafında kallus dokusu oluşmadı.

Umudumuz bahara kaldı artık tutacak diye o kadar da umutlanmıştım , yılmak yok tutana kadar deneyeceğiz.:rolleyes:

copur 09 07-09-2015 14:24

Üçüncü resim hariç diğer ikisi tutmuş. Bahar da patlar. Erken patlasin diyorsan, kış sartlarindan da etkilenmeyecekse aşının ustunde bir göz bırak ana gövdeyi kes aşı biraz büyüyünce aşının hemen ustünden kesersin.

agacarkadas 07-09-2015 16:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi copur 09 (Mesaj 1406526)
Üçüncü resim hariç diğer ikisi tutmuş. Bahar da patlar. Erken patlasin diyorsan, kış sartlarindan da etkilenmeyecekse aşının ustunde bir göz bırak ana gövdeyi kes aşı biraz büyüyünce aşının hemen ustünden kesersin.

Sayın copur09,
Teşekkür ederim , şimdi kesersem kıştan etkilenme ihtimali yüksek o yüzden baharda keseceğim. İnşallah tuttuğunu da görüp fotoğrafını buradan paylaşırım.

hdoğan 07-09-2015 18:24

[QUOTE=agacarkadas;1406458]Değerli ceviz dostları herkese merhaba,
Aşağıdaki aşıları 5 ağustosta yaptım aşı bantlarını ağustosun sonunda söktüm sizce bu aşılar tutmuş mudur ? Bantları söktüğümde aşı gözlerinin yaş olduğunu gözlemledim. Bunlar ikinci aşı tecrübem ilkinde başarılı

Sayın agacarkadaş birinci fotograftada alttan ve üstten kararma başlamış aşi gözü kuruyacaktır ikinci fotoğraftaki aşinin tutma şansı var

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025