agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

Lilium 03-08-2013 00:45

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1186437)
Yazdıklarınızı okuyunca A-B, A-D, C-D ve C-B noktaları arasını 9 ya da 10 metre mi yapsam diye düşündüm. Ne dersiniz?

Sevgili tiryaki, bu ekim pilanınızı 7 yıl önce cevizleri ekeceğim sırada hatta çukurları da kazdırmıştım gece düşünürken bu ekim pilanını (tam olmasada benzeri) çizdim gördüm ki, aynı mesafelerde daha fazla fidan ekebiliyordum sabah pilan değişti ve çukurları yeniden kazdırıp bahçemi bu pilana göre ektim, (Birkaç yerde paylaştım şimdi nerede olduğunu hatırlamıyorum)

Evet bu pilana göre daha fazla fidan ekilebilir fakat ara mesafe dediğin zaman zigzaklı olur, düz olarak düşündüğünde de ara mesafe daralır, küçük bahçeler için sorun teşkil etmez fakat büyük bahçeler traktör girmesi gereken bahçelerde aralar düz olması çalışmayı kolaylaştırır, büyük bahçelere bu pilanı uygun görmem,

Daha öncede bahsettiğim gibi ara 8 metreden aşağı olmamalıdır 9-10 olursa çok güzel olur, illa daha fazla ekmek istenirse sıra üstleri 6 metreye kadar düşürülebilir ve çit sistemi olmuş olur, 6 metre aralar kapanır 8-9-10 metre olan arada biraz çalışmaya bahçenin rüzgar sirkilasyonuna güneş almasına boşluk kalmış olur.

Resminizi kopyalamaya çalıştım ama beceremedim sanırım, bu pilana göre kırmızıyla çizdiğim çalışacağınız ara olacak, en geniş aranız bu, bu seferde ara daralmış oluyor fidanlar 8 metrede olsa bile ara 8 metre kalmıyor.

Eklenti 431644

Alttaki benim ekim pilanım

Eklenti 431645

drokya 03-08-2013 12:36

1 Eklenti(ler)
Sayın Lilium, sizin dikim planınız ile sayın tiryaki' nin dikmeyi tasarladığı plan aynı.

8' er metrelik eşkenar üçgenlerden oluşmuş baklava dilimi formu.

Baklava formunun uzun kenar arası 13,87 metre oluyor.

Ancak ekteki resme göz atıldığında ağaçların taş izdüşümü 6 metreye ulaştığında,
sizinde belirtiğiniz gibi ağaç aralarında ancak 2 metre kalıyor. Bu cevizin gelişimi için oldukça olumsuz bir durum.

Kaldıki 10 yaşına aşan cevizlerin taş izdüşümü (cevizin dikildiği coğrafya, iklim ve iyi bakım gibi özellikler nedeniyle) 10 metreyi çok rahat aşabilir.

Bu durumda değil bahçe içine traktör sokmak,
bahçe içinde dolaşmak ağaçların bakımını yapmak bile oldukça zorlaşacaktır.

7 x3,5 gibi afaki dikim planları tasarlayan dostlar lütfen alınmasın ama,
sanırım ya ceviz agacını hiç görmediler.
Ya da fidancıların fena gazına geliyorlar.

Çit dikim sisteminde gerekli ekipmanları sahip olmak her kesin harcı olamayacağına göre 5-10 sene sonra binlerce yetişmiş ağacın yerinden köklenmesi gündeme gelecek ki bu durum beni oldukça üzüyor.

Ceviz bahçesi oluşturmak isteyen dostlara naçizane önerim
bazı arkadaşların da önerdiği gibi,
bulundukları bölgede 5-10 yaşında ceviz bahçelerini gezmeleri.

deli_dervish 03-08-2013 12:40

arkadaslar ekim ayında antalyanın yayla kesimindeki 6 dekarlık araziye ceviz fidanı ekmeyi düşünüyorum. cevrede diger bahcelerde aşılı ceviz dikimi yapıldı chandler denendi ancak sogukdan dolayı sürgünler kurudu aşının altından cıktı . fernor, sebin- bilecik, altay cevizlerinden birini ve ya birkacını birlikte denemek istiyorum. sizlerin tavsiyesi nedir? hepsinden 50 ser adet denemek mi yoksa risk alıp birini secmek mi? etrafı açık rüzgar alan bir noktada bulunuyor ve rakım 1650 civarında ve karasal iklim görünüyor. sulama sorunu yoktur topragı verimlidir önceleri araziye çeşitli ürünler ekilirdi.

Lilium 03-08-2013 13:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drokya (Mesaj 1186735)

Alıntı:

8' er metrelik eşkenar üçgenlerden oluşmuş baklava dilimi formu.
Evet aynen öyle
Alıntı:

Ancak ekteki resme göz atıldığında ağaçların taş izdüşümü 6 metreye ulaştığında,
sizinde belirtiğiniz gibi ağaç aralarında ancak 2 metre kalıyor. Bu cevizin gelişimi için oldukça olumsuz bir durum
.

Sayın drokya, 2 metre kalsa öpüpte başımıza koyalım, daha yedinci yılında aralar kapandı neredeyse, ya sonraki yıllar.
Alıntı:

Kaldıki 10 yaşına aşan cevizlerin taş izdüşümü (cevizin dikildiği coğrafya, iklim ve iyi bakım gibi özellikler nedeniyle) 10 metreyi çok rahat aşabilir.
yerli türler için evet bu metreler hatta daha da üstüne çıkıyor, aşılı yabancı türlerin daha küçük taç yaptığı söyleniyor eğer doğruysa 9 metre aralar budama kontrolleriyle sağlanabilir, doğru değilse şimdiden yandık demekki.

Alıntı:

7 x3,5 gibi afaki dikim planları tasarlayan dostlar lütfen alınmasın ama,
sanırım ya ceviz agacını hiç görmediler.
Ya da fidancıların fena gazına geliyorlar.
Alıntı:

Ceviz bahçesi oluşturmak isteyen dostlara naçizane önerim
bazı arkadaşların da önerdiği gibi,
bulundukları bölgede 5-10 yaşında ceviz bahçelerini gezmeleri.

Bunu ve benzeri şeyleri hep söylüyoruz ama bu defada bazı arkadaşlar felaket tellalı diyorlar, düşüncemizi ya da görüşlerimizi söylemeye de çekinir oldum.

tiryaki 03-08-2013 22:26

O zaman 10 metrelik boşluk bırakıyorum fidanlar arasında

formullaone 03-08-2013 22:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki (Mesaj 1186857)
O zaman 10 metrelik boşluk bırakıyorum fidanlar arasında

Yabancı çeşitlerde 10 metre çok olur bence.Kapatması 15-20 yıl alır.
7*8 -8*9 aralık mesafesi daha güzel olur.

karabuz 03-08-2013 23:20

Arkadaşlar Amerikan cevizi dir ufak tac yapar diyoruz Amma, chandler cinsi cevizinin kökeni fransa, ve bilinen fransa ceşitleri, amerika kıtasına cevizi taşıyan onlarmış yazıyo nette, demek istedigim bence ceviz * cevizdir, doğasında var dev agac olmak. sık ekim yapan arkadaşlar muhakkak hatalarını anlayacaklardır..işallah gec olmadan

cupressus 05-08-2013 08:59

Arkadaşlar yorumum için lütfen kızmayın..

üçgen dikim kaç değişik şekilde anlatılabilir sorusunun cevapları mı yukarıda yazılanlar:),

bulabildiğiniz en eski meyvecilik kitabına bakın üçgen dikimi bulacaksınız zaten.
örnek Sabahattin, Özbek, (1976) Genel Meyvecilik, Çukurova Üniv. Zir.Fak.Yayınları,

arif göçmen 06-08-2013 10:54

Degerli ceviz dostlarım herkesin mübarek ramazan bayramını kutlar saglıklı mutlu nice bayramlar dilerim.Bayram tatilinden sonra çok hızlı bir şekilde aşı yapmaya devam edecegiz,herkese selam ve saygılarımı iletiyorum.

aviator34 07-08-2013 18:48

Arkadaşlar 2011 aralık'ta chandler'ın tozlayıcısı olarak her 10 chandler fidanına karşılık 1 adet franguetta diktim.Daha sonra bu tozlayıcı çeşitinin 6-7 yılda çiçek açtığını öğrenince bu seferde kuruyan fidanların yerine 2012 de 10 adet fernor ektim.
Ancak fernorunda chandler tozlayıcısı olmadığını bunun yerine fernette dikilmesi gerektiği söyleniyor.
Bu durumda acaba 1 yıl beklesem önümüzdeki yıl tozlayıcı tekrar değişir mi ? :) **** artık evet chandler'ın tozlayıcısı fernette dir diyebilirmiyiz ?

formullaone 07-08-2013 19:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1187757)
Arkadaşlar 2011 aralık'ta chandler'ın tozlayıcısı olarak her 10 chandler fidanına karşılık 1 adet franguetta diktim.Daha sonra bu tozlayıcı çeşitinin 6-7 yılda çiçek açtığını öğrenince bu seferde kuruyan fidanların yerine 2012 de 10 adet fernor ektim.
Ancak fernorunda chandler tozlayıcısı olmadığını bunun yerine fernette dikilmesi gerektiği söyleniyor.
Bu durumda acaba 1 yıl beklesem önümüzdeki yıl tozlayıcı tekrar değişir mi ? :) **** artık evet chandler'ın tozlayıcısı fernette dir diyebilirmiyiz ?

Bizim fidanlarımız da 2011 aralık dikimi.Chandler'a tozlayıcı olarak sizin gibi 12 tanede bir tane franquette diktik.( Gerçi %5 yeterliymiş) Ne var ki,franquette 6-7 yıldan önce tozlamıyor.

Bu yüzden,tutmayan fidanların yerine,daha erken ve iyi tozlasın diye fernette dikmeyi düşündük.Fakat,bahçelerimiz şu an 2. yazındalar,fernetteleri bu yaz dikmiş olsaydık bile,onlar da 5 yıldan önce tozlamıyacağı için,o yaşa gelene kadar zaten franquetteler de 7 yaşına ulaşmış olucaklardı.Bu yüzden vazgeçtik.

Fernor nispeten Chandler'ı tozluyormuş evet.

Zaten,bu tozlayıcı çeşitlerin bahçe kurulmadan 2-3 yıl önce bahçenin belirlenen yerlerine dikilmesi ve önceden büyütülmesi lazım.Böylece yıllarca erkek çiçek yapsın da tozlasın diye beklemek zorunda kalmayız.

aksoy17 10-08-2013 20:39

Merhaba Ceviz Dostları, Çanakkale Yenice Pazarköy'de 10 yılı aşkın süredir ceviz yetiştirmeye uğraşıyoruz. Bahçemizdeki yerli çeşitleri "Çetnır ve Pedro" ya dönüştürdük. Bu arada sulama suyumuzun çok az olduğunu ve bu suyla bu işin olmayacağını farkettik. Bu yılın Mayıs ayında elektrikli motorla 1500 metreden suyu tarlaya getirdik. Ve bahçemizdeki en büyük sorunu çözmüş olduk.

Ağaçlarımız suyu görünce bayağı güzelleşmeye başladı. 3 aylık süredeki performansları gerçekten muazzam.

Arkadaşlar üstüne basa basa şunu söylemek istiyorum bu iş az suyla olmadı. Bu işe yeni başlayacak arkadaşlara ve başlamayı düşünen arkadaşlara şunu öneriyorum: "Önce Bol Su".

Benim rakım 250m. Toprak yapısı geçirgen hafif taşlı. Ama yerli çeşitlerle başladığım işte yerli çeşitlerin erken açılması bölgemizde görülen geç donlar bizi meyve konusunda çok geç bıraktı. Daha sonra aşı ile cins değişikliğine gittik. Bahçemizde birkaç fotoğraf çektik. Bu fotoğrafları sizlerle paylaşmak istedim. Hatam çok olabilir ama bunları azaltmak için çok çaba sarfediyorum. Şimdi boş yerlere tekrar çetnır ve pedro ekiyorum. Ama bu işler bol suyla oluyor. Susuz olmuyor arkadaş !

Saygılarımla

aksoy17 10-08-2013 20:42

Fotoğraflarımızı yükleyemedik. İleriki günlerde yükleyeceğiz.

Saygılarımla

taner2306 11-08-2013 12:47

selamun aleyküm. Ben 1000 metre rakımlı karasal iklimi olan 10 dönümlük bir arazide ceviz dikmeyi düşünüyorum. arazi yamaçta ama su sorunu olmayacak hangi çeşit cevizi önerirsiniz.

cetiner 11-08-2013 17:06

Merhabalar bugün ceviz bahçeme iki traktör yanmış keçi gübresi getirdim. Gübreyi fidan diplerine ne zaman ve ne oranda verirsem uygun olur?

Çamtepe 12-08-2013 10:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetiner (Mesaj 1188465)
Merhabalar bugün ceviz bahçeme iki traktör yanmış keçi gübresi getirdim. Gübreyi fidan diplerine ne zaman ve ne oranda verirsem uygun olur?

Toprağınız killi yapıdaysa sonbaharda veriniz, kumlu yapıdaysa ilkbaharda veriniz..

arif göçmen 12-08-2013 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1188698)
Toprağınız killi yapıdaysa sonbaharda veriniz, kumlu yapıdaysa ilkbaharda veriniz..

Değerli dostum hayvan gübresini topragınız killi olursa sonbahar da kumlu ise ilkbaharda demişiniz belirli bir sebebi varmı tavsiyenizin sebebi nedir,

arif göçmen 12-08-2013 12:55

Degerli ceviz yetiştirici arkadaşlar benim bahçemde yabancı ceviz çeşitleri var.7 ağustos akşamı kanal türk tv kanalında prof.dr saraçoğlunu izledim genetiğiyle oynanmış meyve agaçlarından bahsetti aceba yabancı cevizlerin genetiğiyle oynanmış olabilirmi? Bu konuda bir araştırma yapalım diye düşünüyorum Bu konuda bilgisi olan arkadaşların bilği paylaşımı yapmalarını rica ediyorum.

cetiner 12-08-2013 18:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 1188698)

Sn. Çamtepe toprağımın az da olsa kumlu yapısı var , önerinizi dikkate alacağım. Teşekkür ediyorum...

ermana 12-08-2013 18:39

yabancı ceviz çeşitleri genetiği ile oynanmış değil melezlenmiş tiplerdir ( yaşar akça ve selehattin bayrağın söylemlerinden duyduğum bilgidir).

fanda 12-08-2013 22:10

randop marka kullan ama dıkkat et yaprağa sakın deymesin

aksoy17 13-08-2013 13:11

http://o1308.hizliresim.com/1d/g/rh0fb.jpg
http://n1308.hizliresim.com/1d/g/rh0fm.jpg
http://o1308.hizliresim.com/1d/g/rh0fz.jpg

aksoy17 13-08-2013 13:12

http://n1308.hizliresim.com/1d/g/rh079.jpg
http://k1308.hizliresim.com/1d/g/rh07l.jpg
http://o1308.hizliresim.com/1d/g/rh080.jpg

aksoy17 13-08-2013 13:13

http://n1308.hizliresim.com/1d/g/rh01n.jpg
http://n1308.hizliresim.com/1d/g/rh025.jpg
http://k1308.hizliresim.com/1d/g/rh02j.jpg

aksoy17 13-08-2013 13:13

http://n1308.hizliresim.com/1d/g/rgzx3.jpg

http://n1308.hizliresim.com/1d/g/rgzxn.jpg

http://o1308.hizliresim.com/1d/g/rgzxu.jpg

formullaone 13-08-2013 15:58

Yüklediğiniz resimler çok büyük :) bakmaya çalışırken yoruldum :)

Bahçenize tekrar özen göstermeye başlamanız ve sulama kararı alıp uygulamanız gerçekten iyi olmuş.

Bahçenize ilk baktığımda,içindeki ot yoğunluğu dikkatimi çekti.Bu otlar cevizlerinizin gübresine,suyuna ortak olur ki zaten bunu biliyorsunuzdur.

Diğer dikkatimi çeken durum da,ağaçlarınızın çift gövdeli ya da 3 gövdeli oluşu.Gerçi,bunu düzeltmek artık çok zor gibi görünüyor.

İlk göze çarpan eksiklikler bunlardı,beni yanlış anlamayın lütfen,sadece fikrimi söyledim.

İyi çalışmalar.

aksoy17 13-08-2013 16:00

Arkadaşlar bugün bahçede gezinirken bir pedro cinsi cevizimizde bunu gördük. Sanırım erkek çiçek. Sizlerle paylaşmak istedim.

http://k1308.hizliresim.com/1d/g/rgzsx.jpg

aksoy17 13-08-2013 16:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1189196)
Yüklediğiniz resimler çok büyük :) bakmaya çalışırken yoruldum :)

Bahçenize tekrar özen göstermeye başlamanız ve sulama kararı alıp uygulamanız gerçekten iyi olmuş.

Bahçenize ilk baktığımda,içindeki ot yoğunluğu dikkatimi çekti.Bu otlar cevizlerinizin gübresine,suyuna ortak olur ki zaten bunu biliyorsunuzdur.

Diğer dikkatimi çeken durum da,ağaçlarınızın çift gövdeli ya da 3 gövdeli oluşu.Gerçi,bunu düzeltmek artık çok zor gibi görünüyor.

İlk göze çarpan eksiklikler bunlardı,beni yanlış anlamayın lütfen,sadece fikrimi söyledim.

İyi çalışmalar.

Sayın Formullaone,
Bu iki ve üç dallı ağaçlarımız yerli çeşitlerdi. Biz bunların bütün dallarına aşı yaptık. Hepsi de tutunca inanın kesmeye kıyamıyoruz. Defalarca testereyle yanlarına gittik. Şunu söylemek istiyorum: Ne ellerim testereyi tuttu, ne kollarım çalıştı. Bizde bu şekilde bıraktık. İlerde ne olur bilemem.

Gelelim ot meselesine sonbaharı dört gözle bekliyoruz. Bahçemizi kaz ayağıyla tekrar işleyerek otlardan kurtulmayı düşünüyoruz. Bu sene baharın otları kurutmak için zirai mücadele yapmayı düşündük. Ama gerçekleştiremedik. Şimdi makinayla otları biçerek şimdilik idare ediyoruz.

Saygılarımla Aksoy17

Helot 14-08-2013 12:35

Sayın Aksoy 17 cevizlerinizi pedro ve chandlere aşıladığınızı söylediniz. Ne kadar zaman oldu aşılanalı acaba? Pedro ve chandler bol verim yapıyor olmalı tahminimce.

ladikli 14-08-2013 13:31

Sn.aksoy17, resimlerinizi küçültüp tekrar yükleyebilir misiniz çok zor açılıyor sayfalar...

aksoy17 14-08-2013 16:21

Sayın Helot Kardeşim,
Aşı yapmaya başlayalı 3 yıl oldu. Bu fotoğraftakiler ilk yılın aşıları. Bu yıl bile yaptığımız aşılar var. Önümüzdeki yıl tutmayan 15 ağacımız var onları yapacağız. Çok olmasa da epey meyve görünüyor. Yalnız Çetnır ve Pedro larımız meyvelerini yapraklarıyla saklıyor. İnşallah net rakamı hasatta bildiririm.

Sayın Ladikli Kardeşim,
Hemen isteğini yerine getirmeye çalışıyoruz. Ayrıca şimdi bahçeden geliyoruz. Çok ilginç bir detay yakaladık. Onu da sizlerle paylaşıyorum.

Saygılarımla Aksoy17

http://o1308.hizliresim.com/1d/g/rgzn2.jpg

2. Resim Yeni Frangoet aşımız, tozlayıcı olarak düşündüğümüz ceviz.
http://o1308.hizliresim.com/1d/g/rgzpj.jpg

http://n1308.hizliresim.com/1d/g/rgzpv.jpg

aksoy17 14-08-2013 17:37

2 nolu fotoğraf 4 ay önce yaptığımız fıranguayt cinsi tozlayıcı olarakdüşündük bahçenin ceşitliyerlerine böyle 15 adet tozlamak amacıyla aşı yaptık

banned77 14-08-2013 21:46

öncelikle merhaba
yeni bir üyenizim.yaklaşık 8 yıldır ceviz bahçesi üzerinde uğraşıyorum.
yalova1 yalova3 şebin ve chandler ağaçlarım bulunmaktadır.
forumda çok güzel bilgileriniz bulunmaktadır.
14 dönüm kapama ceviz bahçesi yapmayı planlamaktayım.gerekli analizleri yaptırdım ama aktoprak tabir edilen bir toprak çeşidi mevcuttur.
yer yalova olup rakım 143 metredir.sizin önereceğiniz bir ceviz tipi varmıdır ?

ncp1963 15-08-2013 15:20

sulama

ağustos ayının ilk haftası veya ikinci haftası sulamayı kesmekten bende dahil birçok kişi bahsetti.

bu ne kadar doğru?

yeni diktiğimiz fidanın ağustosun sıcağında suyunu kesmek ne kadar doğru ??.

suyu kesilen verim hazırlığındaki ağaç (malum meyvayı bu yıldan oluşacak meyva gözlerinden alacağız.) kış geliyor hazırlanayımmı diyecek, yoksa kuraklık var ben seneye vereceğim meyvayı azaltayımmı diyecek??

aviator34 15-08-2013 15:38

Merhaba Ben bu konuda bulunduğum iklimi göz önünde bulundurarak (Edirne/Uzunköprünün rakımı 10 metre olduğu için) eylülün ilk haftasına kadar su vermeyi düşünüyorum.Geçen yıl ağustosun 2. haftasına kadar sulama yaptım bir sıkıntı olmadı.

ilsa44 15-08-2013 16:51

Arkadaşlar ben Malatya Hekimhan'da 1500 rakımlı 6 dekarlık tarlamda ceviz bahçesi kurmayı planlıyorum. Karasal iklim hakim. Yabani cevizlerimiz hemen her yıl ürün veriyor. Zaman zaman geç donlardan etkileniyor. Su yetecek kadar mevcut. Toprak tahlilini yapıp sonbaharda çukurları hazırlayıp, mayıs ayında tüplü fidan dikmeyi düşünüyorum. Sulamada 1. ve 2. yıl hortumla normal sulama daha sonar da damla veya mini yağmurlama düşünyorum.
Gelelim en önemli meseleye: Çeşit olarak ne seçmeliyim? Chandler çok güzel ama 1000 metreden yükseğe önerilmiyormuş. Fernor ve tozlayıcı Fernette diksem nasıl olur? Lütfen görüşlerinizi yazarsanız memnun olurum.

formullaone 15-08-2013 18:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 (Mesaj 1189956)
Merhaba Ben bu konuda bulunduğum iklimi göz önünde bulundurarak (Edirne/Uzunköprünün rakımı 10 metre olduğu için) eylülün ilk haftasına kadar su vermeyi düşünüyorum.Geçen yıl ağustosun 2. haftasına kadar sulama yaptım bir sıkıntı olmadı.

Sizinle aynı bölgedeyiz,ben de geçen yıl 1 eylül gibi kesmiştim yanlış hatırlamıyorsam.Bu yıl da,aynı günlerde keserim.

Filizler odunlaşmadan önce pek soğuk olmuyor buralarda.Fidanlar normal periyodunu tamamlayıp,soğuk zararı olmadan kışa giriyor.Gerçi her bölge aynı olmaz.

formullaone 15-08-2013 18:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilsa44 (Mesaj 1189978)
Arkadaşlar ben Malatya Hekimhan'da 1500 rakımlı 6 dekarlık tarlamda ceviz bahçesi kurmayı planlıyorum. Karasal iklim hakim. Yabani cevizlerimiz hemen her yıl ürün veriyor. Zaman zaman geç donlardan etkileniyor. Su yetecek kadar mevcut. Toprak tahlilini yapıp sonbaharda çukurları hazırlayıp, mayıs ayında tüplü fidan dikmeyi düşünüyorum. Sulamada 1. ve 2. yıl hortumla normal sulama daha sonar da damla veya mini yağmurlama düşünyorum.
Gelelim en önemli meseleye: Çeşit olarak ne seçmeliyim? Chandler çok güzel ama 1000 metreden yükseğe önerilmiyormuş. Fernor ve tozlayıcı Fernette diksem nasıl olur? Lütfen görüşlerinizi yazarsanız memnun olurum.

Sayın ilsa44,Fernor çeşidi Fransa'da 800 rakım ve üzeri,karasal bölgeler için dikim yapılan bir çeşittir.

Ancak,her bölgede erken sonbahar donları aynı tarihte başlamaz.Fernor,vejetasyon süresi uzun bir bitki olduğu için,ekim,kasım aylarında olabilicek soğuklar fidanlarınızı kurutabilir.

Bölgenizin meteoroloji verilerini inceleyiniz ve çeşit konusunda bir uzmandan yardım alınız.

Başarılar.

ilsa44 15-08-2013 20:13

Teşekkürler sayın formullaone,
Belki sulamayı erken keserek sonbahar soğuklarından kurtarabilirim diye düşünüyorum. Öncelikle bnir kaç fidan dikip deneme yapsam aslında daha iyi olacak gibi.

karabuz 15-08-2013 21:36

arkadaşlar 3 sm buyume kazanmak ugruna fıdanlardan olmayın sakın, ben 2011 de eylul başında yaptıgım sulama sayesinde 18 dönum şebin bilecik bahcesini sıfırladım, 10.10.2011 bir gunluk kar yagdı, erler akardı bişey olmaz dedik.. oldu, 99% aş altına kadar dondu . 2012 bagzıları toparladı, digerlerı tamamen kurudu.. havanın nasıl oyun oynayacagı belli olmuyor malesef

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025