agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

alisarı 12-04-2012 09:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 06doğaci (Mesaj 945133)
Ayrıca tohumdan yetiştirdiğim fidanlarımda var.Onların meyvelerini geçen sene yemek nasip oldu.Çook güzellerdi.Ancak çok büyük işletme kurarken aşılı olması gerekir.

Haklısınız, bu konuda çok yaygın bir yanlış anlaşılma var ben o yüzden öyle anladım. Yoksa bahçe kurarken aşılı ceviz fidanı kullanılması gerektiği artık her ceviz sever tarafından bilinmektedir.

Lilium 12-04-2012 13:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ejder01 (Mesaj 945310)
Sayın Lilium

Chandler 4 yaşına girecekler bahçemde tek yabancı cins olarak chandler ektim
yerli ceviz cisnlerinin tamamı var diyebilirim. tüm ağaçların gelişimlerini tek tek izlerim. Gelişimleride gayet iyiydi ilk aklıma gelen sorduğunuz soru idi dikkatlice izlemiştim farklılık göremedim babam orman işletmesi ağaçlandırma dan emekli
deneyimleri fazla dondandan enkilenmiş yüksek rakıma dikmek riskli kanatine vardı.
Babanızında böyle tecrübeleride varsa çok bir şey söyleyemeyeceğim.
bu yıl kışın soğuk olması genel olarak bizim oralar soğuk daha fazla soğuk olunca deneme amaçlı dikilen meyve tutmaya başlayan zeytin ağaçlarınıda vurdu.
Benim aklımda kaldığı kadarı ile bahçenizde zeytin vardı birkaç firma zeytin yetişmiyor ise ekme önerisinde bulunmuşlardı
Bu söylem yanlış zeytin ağacı -7 derecelere kadar dayanır, ceviz ise -27 derecelere kadar soğuğa dayanır.
sormak istediğim ceviz bahçenizin rakımı kaç her yıl kar yağarmı.

Bizde rakım düşük 50 mt, hemen hemen her yıl kar yağar fakat biz de -15 leri görmek çok nadir olur.
Evet daha önce bahçemde zeytin vardı, bir iki yılda bir don vurduğu için olmayacağına kanaat getirerek cevize döndüm.


Bilecik cinsi dondan etkilenmeyipte chandler etkilenince 110 rakımı için chandler yetirştirmek riskli gibi

Bileciğin etkilenmeyip chandlerin etkilenmesi düşündürücü doğrusu.

Bu yıl kalan sürgünlerinden meyva verirse koparmayıp içi tam dolduracakmı izlemeye alacam.

İçini tam doldurmassa bu doldurmayacak anlamı çıkmamalı, Ağaç daha küçüktür doldurmaya bilir, besin eksikliği vardır doldurmayabilir, antıraknoz vardır doldurmayabilir (vs) yani buna hemen bir yılda karar vermeyiniz.
Bak bir şey anlatayım, bir arkadaşımın bahçesi bilecik cinsiyle kurulu hatta o bahçeyide ben yetiştirdim, beş yıl ben baktım meyva almaya başladık cinsine göre gayette güzel meyva vermeye başlamıştı, daha sonra ben ilgimi çekince hatalı sulamalardan farklı nedenlerden ağaçları hafif antraknoza kaptırdı, uzatmayayım, ağaçlar meyva bağladı ve hasat etti, inanırmısınız hepsi boş çıktı.
Şimdi bu çinsin iyi olmadığınımı söylememiz lazım. Ya da iklime uymadığınımı. Hayır önce kendimizin ne yaptığına ağaçın isteklerine cevap verebildikmi diyeden başlamamız lazım.


kuzenim chandler cevizi ithalatı yapıp satışını yapmakta gelen cevizlere baktığımda tamamında içini tam doldurmamış gördüm merak ettiğim sizin
cevizlerin iç durumları nasıldı.

Cevizde iç doldurmaması dediğin dış kabuğu meyva arasındaki boşluksa o gayet normal, hatta daha iyi diyebilirim cevizin iç ceviz olarak horoz çıkması çıkabilmesi için elverişli.
Şayet büzüşüpte iç dolduramamışsa iklim ya da besin eksikliğidir.

ncp1963 12-04-2012 14:26

[QUOTE=Lilium;945483]
Bak bir şey anlatayım, bir arkadaşımın bahçesi bilecik cinsiyle kurulu hatta o bahçeyide ben yetiştirdim, beş yıl ben baktım meyva almaya başladık cinsine göre gayette güzel meyva vermeye başlamıştı, daha sonra ben ilgimi çekince hatalı sulamalardan farklı nedenlerden ağaçları hafif antraknoza kaptırdı, uzatmayayım, ağaçlar meyva bağladı ve hasat etti, inanırmısınız hepsi boş çıktı.


ne yazıkki bir çok insanımız ağacı toprakla buluşturmayı herşeyin bittiği an sanıp sonrasında bekliyor ağaç kendi işini kendi halledecek sanki. sen toprak analizi yaptınmı mikro ve makro element eksikliğin varmı? bunları giderecek gübreleme yapıyormusun. toparğında ıslah gerekiyormu. ağacın suyunu doğru zamanda doğru miktarda veriyormusun. hastalıklara karşı mücadele ediyormusun. budamalarını doğru yapabildinmi. bunları yaptıktan sonra çeşitler arası mukayese yapabiliriz bahçesine hiç bakmayanın çeşidinin suçu ne? bir şey daha şimdiye kadar chandler cevizin en büyük savunucusu olan sayın yaşar akça hocanın geçiş kuşağı sonrasına artık chandleri önermediğini açıkladığını unutmayalım. yani karasal iklime sahip bölgedeki arkadaşlar chandleri düşünmeyin bile max -15 e kadar soğuk alan bölgelerde en güzel çeşit olurken daha soğuk bölgelerde sizi üzer

ejder01 12-04-2012 14:35

Sayın Lilium

zeytin ağacının olmayacağını anlamanız için belirli bir zaman kullanmışsınız
Bende tamamen chandlerden vazgeçtim demiyorum kesinde olmaz demiyorum bu durumu görünce chandler fidanını almayı durdurdum elimde olanlarında tüm bakımlarını yaparak takibe alacam.
fidan yetiştiricsi firmaların bazıları 1700 rakıma kadar dikilir demişti
benim ağaçlar 2. yılında beni ağaçlar önümüzdeki yıllarda görecez yüksek rakımda olup olmayacağını

Cevizler doğrudur -27 dereceye dayanabilirler bu yıl -25 i görmüş, hayatımdada ilk kez bir cevizin sağuk vurduğuna şahit oluyorum.
benim fikrim ceviz ağacı ve cevizin içine bakınca bazı şeyleri bilmek gerekir.
iklim şartları soğuksa içini dolduramayabileceğini antraknoza girmiş bir ağacın hangi belirtileri gösterdiği vs.

içine baktığım chandler cevizlerin büzüşük olduğunu gördüm bu durumda benim aklıma ilk gen şey soğuk vurmuş olabileceğiydi
Burdanda kendimce yüksek rakımdaki benim yetişdiriğim cevizlerinde bu şekilde meyva vereceği
benim fikrim sağlığımız için en iyi doktorun kendimiz bahçe içinde en iyi verim için yine kendimiz olacağı

ejder01 12-04-2012 15:38

Yazışmalarımı işyerinde iken yazmış olduğumdan yazışırken işte yaptığımdan dolayı cümle bozuklukları olabilir şimdiden özür diliyorum.

Bende başımdan geçen bir olayı anlatayım evimizin üst tarafındaki 15 kadar cevizimin oldu
yerin toprağı hafif çakıllı suyu hiç tutmuyor akıp gidiyor bu yüzden bizde hortumu atıyoruz saatlerce su akiyor çokta hızlı bir gelişimleri oldu bazılarının 1 yıldaki sürgün boyu 3 metreyi buldu bunu gören arkadaşım bizim çok suladığımızı düşünerek cevizlerine çok su vermiş arkadaşın bahçesi suyu tutan bir toprak yapısına sahip çok suladığından ağaç antraknoza girmiş ve meyveleri içini doldurmamıştı kış ayına girince yapraklarını döktüğü yerlerden su gelmişti.
Sulama yapılırkende en güzeli damlama sulama damlama sulama yapılırkende torağın su tutma özelliğini dikkate alıp buna göre sulama yapılması daha faydalı olabilir görüşündeyim

Lilium 12-04-2012 16:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ejder01 (Mesaj 945562)

Bende başımdan geçen bir olayı anlatayım evimizin üst tarafındaki 15 kadar cevizimin oldu
yerin toprağı hafif çakıllı suyu hiç tutmuyor akıp gidiyor bu yüzden bizde hortumu atıyoruz saatlerce su akiyor çokta hızlı bir gelişimleri oldu bazılarının 1 yıldaki sürgün boyu 3 metreyi buldu

bunu gören arkadaşım bizim çok suladığımızı düşünerek cevizlerine çok su vermiş arkadaşın bahçesi suyu tutan bir toprak yapısına sahip çok suladığından ağaç antraknoza girmiş ve meyveleri içini doldurmamıştı kış ayına girince yapraklarını döktüğü yerlerden su gelmişti.
Sulama yapılırkende en güzeli damlama sulama damlama sulama yapılırkende torağın su tutma özelliğini dikkate alıp buna göre sulama yapılması daha faydalı olabilir görüşündeyim

Çeşme suyuyla bir nevi damlama sulama yapmışsın.
Bazen genel olarak 10 günde 15 günde bazen 1 haftada bir sulayınız deniyor bazı yerlerde, işte yukarı da yazdığınız gibi güzel bir örneği var, süzek topraklarda daha sık ağır topraklarda daha seyrek sulama yani toprak yapısına göre sulamayı siz tayin edeceksiniz.

Tabi ki, damla sulama, ağaç suyu yavaş yavaş alırken oksijenini de kesmemiş oluyorsun, bilhassa ağır topraklarda salma sulama cinayettir.

Alıntı:

çine baktığım chandler cevizlerin büzüşük olduğunu gördüm bu durumda benim aklıma ilk gen şey soğuk vurmuş olabileceğiydi
Bu büzüşmenin soğukla ilgisi yok, bi defa onu kafanızdan atıp dikkatinizi daha başka gözlemlere ayırın.

Çınarmunarı 13-04-2012 08:26

Arkadaşlar benim bahçede uyanma sezonu açıldı. Chandlerlerde ve fernorda henüz uyanma yok fakat pedrolar 12 nisan itibarı ile yavaş yavaş patlamaya başlamışlar.

ejder01 13-04-2012 08:35

Alıntı:

Bu büzüşmenin soğukla ilgisi yok, bi defa onu kafanızdan atıp dikkatinizi daha başka gözlemlere ayırın.
Bu konuda bizimkisi tahmin iç doldurmama olayında birden çok neden var bu yıl gözlemlerimi artıracağım
sizi sorularla boğabilirim sıkılıpta yardımlarınız bizden esirgemeyin

bahçemizde yaşadığımız bir olayı anlatayım babamla bahçenin üst tarafında güzel bir can eriği var bayağı yaşlandı çevresinde kepçeyle kırılması veya atılması gereken taşlar var hem burayı bahçeye kazandıralım hemde meyve verme oranı düştü keselim diye plan yaptık birtürlü fırsat bulup gerçekleştiremedik ağaç o yıl bir meyva verdi hiç okadar meyva verdiğini görmemiştım yine hep konuşuyoruz kesecez diye 2. yılındada ağaç aynı şekilde meyve verdi bu yıl 3. senesi kıyıpta kesemedik ilgilendiğim yaprağını kokladığım cevizler daha iştahlı büyüyorlar ayrıca sulama ve gübreleme dışında ilginizi esirgemeyin derim

h.ışık 15-04-2012 21:12

Geçen sene tohumdan büyüttüğüm ceviz fidanlarını bir birinden ayırdıktan10 gün kadar geçmesine ragmen fidanlarda herhangi bir hayat belirtisine rastlamadım. Hemen yanında bulunan gojilerim yapraklanmaya başladı. Hatta yaprakları 6-7 mm kadar oluştu. Cevizler kendilerini ne zaman gösterir? yoksa taşıyıp ayırmakla yanlış mı yaptım.

Lilium 17-04-2012 19:41

1 Eklenti(ler)
Geçen sene yaz ortalarında tüplü olarak ektiğim fernette cinsi bir fidan,

Eklenti 284060

Boyu ne kendisi ne bir de erkek çiçek yapmış. franguette de altı yedi yaşına kadar erkek çiçek göremezsiniz deniyor.

Chandlere en iyi dozlayıcı bence fernette.

ncp1963 18-04-2012 10:08

bölgesel uygunluk belirleme
 
selamlar

Tüm form kullanıcısı arkadaşlar sizlerden bir ricam var daha öncede yazdım ama olumlu cevaplar alamadım.

artık tam zamanı ağaçlarımız uyanıyor hastalınıyor mücadele ediyoruz ve en güzeli bulunduğumuz formda o kadar çok ceviz yetiştiren insan var ve birçok şeşit ya bilerek ya bilmeyerek veya tavsiye ile dikilmiş kolay kolay ele geçmeyecek bir bilgi kaynağı yaratmak elimizde.

bölgemizi ve rakımı yazarak ağaç cinsi,uyanma zamanı mücadele ettiğimiz hastalıklar kullandığımız ilaçlar ağaçlarımızın yaşı, verimi gibi aklınıza gelecek tüm bilgileri zamanları geldikçe veya hatırlıyorsanız geçmiş yıllardaki bilgileri yazarsanız içimizden eminim birçok gönüllü çıkıp bunları bir tabloda toparlayıp dönem dönem buradan yayınlayarak hep birlikte bulunması neredeyse imkansız olan bir hazine yaratmış oluruz.

ncp1963 19-04-2012 09:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 948742)
Geçen sene yaz ortalarında tüplü olarak ektiğim fernette cinsi bir fidan,

Eklenti 284060

Boyu ne kendisi ne bir de erkek çiçek yapmış. franguette de altı yedi yaşına kadar erkek çiçek göremezsiniz deniyor.

Chandlere en iyi dozlayıcı bence fernette.

sayın Lilium

chandlerlerde uyandımı ?? sizde pedroda vardı bildiğim kadarı ile onlarda durum ne ? fernette lerin uyandığını resimden görüyorum

bol verimli bir yıl diliyorum

hasan_ka 21-04-2012 19:50

Herkeze iyi akşamlar arkadaşlar size bir kaç sorum olacak yine. Önümüzdeki günlerde toprağın hava alması için fidan çukurlarını 1mt derinliğinde açtırmayı düşünüyorum.
Açılan çukurların en alt kısmına birkaç kilo Leonardit atıp üst kısımlara doğru azar azar toprağa karıştırmayı düşünüyorum. Miktarla ilgili bir sınır var mı acaba ben çukur başına en altta 5 kilo kullanıp üstten 40cm-90cm arasına da 5 kg karıştırmayı düşünüyorum. En üst kısma da fidanları yakma ihtimaline karşı 1 kg kadar karıştırmayı düşünüyorum. Aynı şekilde iki senelik yanmış koyun gübresini leonarditin 2 katı olacak şekilde kullanacağım. Son olarak çukur başına 8 kg klino atıp ph düşürmesi için 100 gr kadar kükürt karıştıracağım. Toprağın ph değeri 7.8 leonarditin organik madde ve hümik+fülvik asit miktarı %50-50 civarıydı tam net hatırlamıyorum.

Sizce miktarlar ve uygulama şekli mantıklı mı yoksa fazla mı gelir? Lütfen bir yol gösterin kafam çok karışık yardımlarınıza ihtiyacım var :(

Çamtepe 21-04-2012 20:12

1 metrelik çukurun çapını kaç santim açtırmayı düşündüğünüze göre değişir.

Uzmanı değilim, ama toprağınız çok killi değilse çok da abartmaya gerek yok. Bu kadar leonardit yerine biraz da torf/kompost/cocopeat kullanabilirseniz güzel olur. Hayvan gübresini iyi yanmış olduğundan eminseniz kullanmanızda fayda var. Manisa'da Keskinoğlu'ndan toplu alımla belki Organica tavuk gübresi getirtebilirsiniz?

Bir de zeolit de kullanmanızı tavsiye edebilirim.

Toprak tahlilinizi paylaşırsanız belki daha net konuşulabilir.

h.ışık 22-04-2012 11:26

Arkadaşlar Ankara'da ceviz ağaçları ne zaman uyanmaya başlar ? Benim geçen sene tohumdan saksıda ekip büyüttüğüm, Mart ayının ilk haftalarında birbirinden ayırdığım fidanlarımda henüz uyanma belirtileri görünmüyor.

MazI 22-04-2012 17:57

hocam telas yapmana gerek yok:)..bende ankarada incek de ikamet ediyorum bahcemizdeki cevizlerde daha tam olarak uyanma belirtisi yok malum bulundugum yore ankara merkeze gore daha soguk ve rakımı yuksek ondan uyanma gec oluyor...

hasan_ka 23-04-2012 11:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 951307)
1 metrelik çukurun çapını kaç santim açtırmayı düşündüğünüze göre değişir.

Uzmanı değilim, ama toprağınız çok killi değilse çok da abartmaya gerek yok. Bu kadar leonardit yerine biraz da torf/kompost/cocopeat kullanabilirseniz güzel olur. Hayvan gübresini iyi yanmış olduğundan eminseniz kullanmanızda fayda var. Manisa'da Keskinoğlu'ndan toplu alımla belki Organica tavuk gübresi getirtebilirsiniz?

Bir de zeolit de kullanmanızı tavsiye edebilirim.

Toprak tahlilinizi paylaşırsanız belki daha net konuşulabilir.

Çap olarak 60cm eninde ve 1mt boyunda olur heralde kepçenin açmasına göre değişir sanırım. Toprağımız maalesef killi-tınlı ve fazla kireçli. Gübre 2 senelik koyun gübresi yandığından eminim. Zeolit olarak Manisa-Gördes'ten klinoptilolit kullanacağım. Eğer uygun fiyata bulabilirsem perlit ve pomza kullanmayı düşünüyorum. Toprak tahlilinde ise ph 7.8 , kireç çok fazla, organik madde ise %1 çıktı. O yüzden organik maddeyi yükseltmek için leonarditi fazla atmayı düşünüyorum.

Lilium 23-04-2012 13:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka (Mesaj 952042)
Toprağımız maalesef killi-tınlı ve fazla kireçli.

Böyle bir toprak yapısına ceviz bahçesi kurulmasını önermiyorum,

Ekerken toprağı ıslah edebilir uygun şartları yerine getirebilirsiniz, 5 yıl sonra 10 yıl sonra derinlere gitmiş köklerin toprağını ıslah edebilecekmisiniz, zor hatta imkansız.

Benim bahçemde de yer yer bir metre altta kireçli tabakalar var, şu ana kadar (5yıl) bir sorun görmemiştim, dün fark ettim ki, bir ağacım tamamıyla iki ağacımda da ana dallarında kuruma gördüm, moralim çok bozuldu, nedenini nicinini araştırıyorum, acaba kireçli tabaka mı yoksa kış yağışlı gitti ondanmı.
Ama sorunun kökten geldiği kesin.

Üstelik bozulan kuruma görülenin bir tanesi kepçeyle iki metre kazdırıp toprağını ıslah edip ektiğim yerdekinde de görülmesi moralimi çok bozdu.

Çamtepe 23-04-2012 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 952125)
Böyle bir toprak yapısına ceviz bahçesi kurulmasını önermiyorum,

Ekerken toprağı ıslah edebilir uygun şartları yerine getirebilirsiniz, 5 yıl sonra 10 yıl sonra derinlere gitmiş köklerin toprağını ıslah edebilecekmisiniz, zor hatta imkansız.

Ben de öneremiyorum, en canlı tanığı benim. Toprağın aşırı killi olduğu alanlarda kalan 7 yaşındaki cevizlerim resmen bir bonsai ceviz kıvamında. Minyatür cevizlerimi görmek isterseniz beklerim.

Mesela bu sene ektiğim cevizlerde kepçe kazarken başında bekledim. Belirgin bir kil - kireç gibi bir katmana rastladığımız anda kepçeciye işaret edip fidan çukurunu kapattırdım hemen.

Leonardit dozajı hakkında fikir sahibi olmanız açısından kendi örneğimi burada kısaca tekrarlayayım: Bu Kasım ayındaki ekimde Sn. Halil Önen'in önerdiği yöntemi kullanmaya çalıştık. En dibe (100cm aşağıya) yaklaşık 4-5 kürek leonardit ve 4-5 kürek iyi yanmış hayvan gübresi attık. Sonra üst toprak ile en alt katmanı doldurduk. Üst katmanda kılcal köklerin büyüyeceği alanı ise yine üst toprağı 3-4 kürek leonardit, 2-3 kürek torf ve 3-4 kürek zeolit ile harmanlayarak yerleştirdik. Yarım çorba kaşığı sim derma da koyduk, ama açıkçası Kasım ayında toprağa karıştırılan o bakteriler ne kadar yaşayabilir çok emin değilim.

O fidanların gelişmesini gözlemleyip yine forumda paylaşacağım.

hasan_ka 23-04-2012 16:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 952125)
Böyle bir toprak yapısına ceviz bahçesi kurulmasını önermiyorum,

Ekerken toprağı ıslah edebilir uygun şartları yerine getirebilirsiniz, 5 yıl sonra 10 yıl sonra derinlere gitmiş köklerin toprağını ıslah edebilecekmisiniz, zor hatta imkansız.

Benim bahçemde de yer yer bir metre altta kireçli tabakalar var, şu ana kadar (5yıl) bir sorun görmemiştim, dün fark ettim ki, bir ağacım tamamıyla iki ağacımda da ana dallarında kuruma gördüm, moralim çok bozuldu, nedenini nicinini araştırıyorum, acaba kireçli tabaka mı yoksa kış yağışlı gitti ondanmı.
Ama sorunun kökten geldiği kesin.

Üstelik bozulan kuruma görülenin bir tanesi kepçeyle iki metre kazdırıp toprağını ıslah edip ektiğim yerdekinde de görülmesi moralimi çok bozdu.

Tamamen killi olsaydı ben de pek düşünmezdim ama killi-tınlıı bir yapısı var umarım umutlarımız uğraşlarımız boşa çıkmaz. Geçen sene 4 5 noktada kepçeyle 2 metrelik çukurlar açtırdım kireçli tabakaya rastlamadık o yönden içim rahat. Umarım sizin ağaçlar da kurtulur emekleriniz boşa gitmez.

hasan_ka 23-04-2012 19:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 952177)
Ben de öneremiyorum, en canlı tanığı benim. Toprağın aşırı killi olduğu alanlarda kalan 7 yaşındaki cevizlerim resmen bir bonsai ceviz kıvamında. Minyatür cevizlerimi görmek isterseniz beklerim.

Mesela bu sene ektiğim cevizlerde kepçe kazarken başında bekledim. Belirgin bir kil - kireç gibi bir katmana rastladığımız anda kepçeciye işaret edip fidan çukurunu kapattırdım hemen.

Leonardit dozajı hakkında fikir sahibi olmanız açısından kendi örneğimi burada kısaca tekrarlayayım: Bu Kasım ayındaki ekimde Sn. Halil Önen'in önerdiği yöntemi kullanmaya çalıştık. En dibe (100cm aşağıya) yaklaşık 4-5 kürek leonardit ve 4-5 kürek iyi yanmış hayvan gübresi attık. Sonra üst toprak ile en alt katmanı doldurduk. Üst katmanda kılcal köklerin büyüyeceği alanı ise yine üst toprağı 3-4 kürek leonardit, 2-3 kürek torf ve 3-4 kürek zeolit ile harmanlayarak yerleştirdik. Yarım çorba kaşığı sim derma da koyduk, ama açıkçası Kasım ayında toprağa karıştırılan o bakteriler ne kadar yaşayabilir çok emin değilim.

O fidanların gelişmesini gözlemleyip yine forumda paylaşacağım.

Demek istediğinizi anladım tek tesellim kireç sert tabakanın olmaması. Geçen sene açtırdığım 2 metrelik 4 5 çukurda rastlamadık. Hatta mikoriza mantarı şeklinde 1 1.5 metre derinliğe inen ince beyazımsı kökler vardı. Galiba yabani otlara mikoriza mantarları yardım ediyor :)
Kullanım miktarları için de teşekkürler oldukça işime yarayacak. Sim derma için bişey diyemeyeceğim. Ben de aldım evde bekliyorlar öylece kasım ayında dikerken kullanacağım inşallah işe yarar.

mehmetckc 24-04-2012 15:26

İlk meyve salkımı
 
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,

Sekiz yaşındaki ceviz fidanlarımızdan bugüne kadar tek bir meyve bile alamadık. Yalnız bu sene üzerinde üzüm salkımı gibi oluşumlar var.

Eklenti 286393
Eklenti 286394

Bunların meyve salkımı olma ihtimali ve bu salkım halinde tutma ihtimali nedir acaba? Çeşit olarak ince uzun meyveli bir ağaç olduğunu söyleyebilirim.

Saygılar,

orion1988 24-04-2012 17:04

Sayın mehmetckc onlar erkek çiçek püskülü görebildiğim kadar.Selamlar.

Çamtepe 24-04-2012 18:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehmetckc (Mesaj 952837)
Arkadaşlar,

Sekiz yaşındaki ceviz fidanlarımızdan bugüne kadar tek bir meyve bile alamadık. Yalnız bu sene üzerinde üzüm salkımı gibi oluşumlar var.
Bunların meyve salkımı olma ihtimali ve bu salkım halinde tutma ihtimali nedir acaba? Çeşit olarak ince uzun meyveli bir ağaç olduğunu söyleyebilirim.

Saygılar,

Bu resimde erkek (male) ve dişi (female) çiçekler işaretlenmiş. Ceviz ağaçları ancak dişi çiçeklerle eş zamanlı açan erkek çiçekler mevcut olduğunda tozlaşıp meyve üretirler. Eğer sizin ağacınız çiçek açıp açıp meyve bağlamıyorsa, muhtemelen tozlaşma sorunu vardır. Ağacınızın cinsine uygun tozlayıcıyı bulup yanına ekmeniz yeterli olacaktır.
http://bobklips.com/BOBS_WEBSITE/ILF-JUGLNIGRlab.jpg

hasan_ka 24-04-2012 18:26

Sayın mehmetckc anladığım kadarıyla tohumdan ekim yapıp hiç budama yapmadınız. Sn Lilium'un budamayla ilgili resimlerinizi incelemenizi tavsiye ederim. Budama yapmadığınız için ağaç taç yapısı çok boşluklu olarak gelişmiş. Kökler tüm gözleri uyandıramadığından Meyve gözleri de uyanmamış olabilir. Zaten tohumdan ekimde 7 8 sene meyve alınamayacağından da bahsediliyor. Biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

Lilium 25-04-2012 00:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mehmetckc (Mesaj 952837)
Sekiz yaşındaki ceviz fidanlarımızdan bugüne kadar tek bir meyve bile alamadık.

Ceviz meyvasından ektiğiniz bir çeşitse bu normaldir,

Bunların meyve salkımı olma ihtimali ve bu salkım halinde tutma ihtimali nedir acaba? ,

Bunların meyve salkımı olma ihtimali hiç yok, bunlar erkek çiçeklerdir, uç dallarda bir kaç meyva görebilirsiniz.

OKANA 25-04-2012 09:30

Sayın Lilium,

Önce kendimi tanıtayım. Istanbul'da yaşıyorum. İki arkadaşımla birlikte ceviz, badem yatırımı konusunda araştırma yapıyoruz ve bu aralar sık sık Bandırma Manisa taraflarına geliyoruz. Bölge ve tür olarak Manisa, Balıkesir ve Chandler-Pedro konusunda hemen hemen bir karara vardık. Bir süredir Forum'u da takip ediyoruz ve sizin ve konunun uzmanı diğer arkadaşlarımızın görüşlerinden çok yararlanıyoruz, paylaşımlarınız için çok teşekkürler.

Bu haftasonu da yine o taraflarda olacağız. Siz de anladığım kadarıyla Gönen'desiniz. Cts sabahtan (10 -11 civarı) ya da pazar günü tercihen öğleden sonra müsaitseniz bir çayınızı içmek için sizi bahçenizde ziyaret edebilir miyiz?

Bugüne kadar daha çok konuyla ilgili kitapları okuduk, işin pratik yönleriyle ilgili sohbet etmek sizi ziyaret edebilirsek çok memnun oluruz.

Bana bu forumdan ya da cep telefonumdan ulaşabilirsiniz.

Saygılarımla,
Okan Altaşlı
0532 3729695

ejder01 25-04-2012 09:53

Alıntı:

Benim bahçemde de yer yer bir metre altta kireçli tabakalar var, şu ana kadar (5yıl) bir sorun görmemiştim, dün fark ettim ki, bir ağacım tamamıyla iki ağacımda da ana dallarında kuruma gördüm, moralim çok bozuldu, nedenini nicinini araştırıyorum, acaba kireçli tabaka mı yoksa kış yağışlı gitti ondanmı.
Ama sorunun kökten geldiği kesin.
Sayın Lilium

Ağaçların bu durumlarına üzüldüm umarım atlatır ve sağlıklı bir ağaç halini alırlar

Benim düşüncem Çok Yağmur toprağın su geçirgenliği zayıf su birikintisi oluyorsa zarar vermesi mümkün göllenme olmuyorsa aksine daha faydalı yaz kış farketmez ağaç çevresinde göllenme olmasına dikkat etmek ağaç için çok önemli bence
akarsu kenarına ceviz ağacını ek fakat ceviz suyu seviyor olsada su birikintisi olan yere ekmemek daha faydalı olur bence

Kireçli Bir bölgeye kaynak suyu bol olduğu, fakat kreçli olduğu halde su geçirgenli iyi olduğu için deneme amaçlı birkaç adet maraş18 ve şebin cinsi ceviz fidanı ektim şimdilik sağlıklı görünüyor olsalarda Sayın Lilium ağaçlarınızın neden etkinediğini merak ediyorum nedeni kesinleşince nedenini paylaşırsanız sevinirim ayrıca ağaçların bulundu yerde su birikintisi oluşuyormuydu yazarsanaız sevinirim.

ahmettt 25-04-2012 10:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çınarmunarı (Mesaj 945889)
Arkadaşlar benim bahçede uyanma sezonu açıldı. Chandlerlerde ve fernorda henüz uyanma yok fakat pedrolar 12 nisan itibarı ile yavaş yavaş patlamaya başlamışlar.

Manisa Köprübaşında 450 rakımdaki chandler'lar 15-16 Nisan itibarıyla uyandı. 800 metredekiler ise kabardı ama henüz uyanmadı.

ahmettt 25-04-2012 10:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka (Mesaj 951296)
Herkeze iyi akşamlar arkadaşlar size bir kaç sorum olacak yine. Önümüzdeki günlerde toprağın hava alması için fidan çukurlarını 1mt derinliğinde açtırmayı düşünüyorum.
Açılan çukurların en alt kısmına birkaç kilo Leonardit atıp üst kısımlara doğru azar azar toprağa karıştırmayı düşünüyorum. Miktarla ilgili bir sınır var mı acaba ben çukur başına en altta 5 kilo kullanıp üstten 40cm-90cm arasına da 5 kg karıştırmayı düşünüyorum. En üst kısma da fidanları yakma ihtimaline karşı 1 kg kadar karıştırmayı düşünüyorum. Aynı şekilde iki senelik yanmış koyun gübresini leonarditin 2 katı olacak şekilde kullanacağım. Son olarak çukur başına 8 kg klino atıp ph düşürmesi için 100 gr kadar kükürt karıştıracağım. Toprağın ph değeri 7.8 leonarditin organik madde ve hümik+fülvik asit miktarı %50-50 civarıydı tam net hatırlamıyorum.

Sizce miktarlar ve uygulama şekli mantıklı mı yoksa fazla mı gelir? Lütfen bir yol gösterin kafam çok karışık yardımlarınıza ihtiyacım var :(

Kaç ağaç dikeceksiniz bilmiyorum, toprak analizleriniz de yok elimde. Ama 5 kg. fazla, genelde 1 kg. yeterli olur. Biz cevizlere 1, diğer meyve ağaçlarına yarım kg. kullanıyoruz. Her leonardit %50 olmuyor. %30-35 genelde satılanlar.

Lilium 25-04-2012 13:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi OKANA (Mesaj 953320)
Bu haftasonu da yine o taraflarda olacağız. Siz de anladığım kadarıyla Gönen'desiniz. Cts sabahtan (10 -11 civarı)

Sayın OKANA, cumartesi müsaitim uygundur, pazar günü bigada olacağım, gelin buyrun beklerim.
Telefon numaramı özelinize yazdım.

Lilium 25-04-2012 13:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ejder01 (Mesaj 953328)
Sayın Lilium ağaçlarınızın neden etkinediğini merak ediyorum nedeni kesinleşince nedenini paylaşırsanız sevinirim ayrıca ağaçların bulundu yerde su birikintisi oluşuyormuydu yazarsanaız sevinirim.

Su birinkintisi kesinlikle olmuyor, o bilgilere sahibim zaten, nedenini daha anlayamadık, gecen yıl gayet sağlıklıydı bu yıl birden kurumasına bende bir anlam veremiyorum.

mehmetckc 25-04-2012 14:18

Teşekkürler
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi orion1988 (Mesaj 952900)
Sayın mehmetckc onlar erkek çiçek püskülü görebildiğim kadar.Selamlar.

Teşekkürler sayın orion1988,

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 953207)
Bunların meyve salkımı olma ihtimali hiç yok, bunlar erkek çiçeklerdir, uç dallarda bir kaç meyva görebilirsiniz.

Teşekkürler Sayın Lilium, ağacı meyveden yetiştirmedik fakat yetişkin ağacın dibinde kendiliğinden yetişmiş fideleri yer köklemiştik.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 952933)
Bu resimde erkek (male) ve dişi (female) çiçekler işaretlenmiş. Ceviz ağaçları ancak dişi çiçeklerle eş zamanlı açan erkek çiçekler mevcut olduğunda tozlaşıp meyve üretirler. Eğer sizin ağacınız çiçek açıp açıp meyve bağlamıyorsa, muhtemelen tozlaşma sorunu vardır. Ağacınızın cinsine uygun tozlayıcıyı bulup yanına ekmeniz yeterli olacaktır.
http://bobklips.com/BOBS_WEBSITE/ILF-JUGLNIGRlab.jpg

Teşekkürler sayın Çamtepe, ağaçta çiçek oluşumunu ilk defa gözlemledik. Eğer meyve yine oluşmazsa tozlayıcı arayışına gireceğiz demek ki. Ayrıca resim çok aydınlatıcı sağ olun.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan_ka (Mesaj 952945)
Sayın mehmetckc anladığım kadarıyla tohumdan ekim yapıp hiç budama yapmadınız. Sn Lilium'un budamayla ilgili resimlerinizi incelemenizi tavsiye ederim. Budama yapmadığınız için ağaç taç yapısı çok boşluklu olarak gelişmiş. Kökler tüm gözleri uyandıramadığından Meyve gözleri de uyanmamış olabilir. Zaten tohumdan ekimde 7 8 sene meyve alınamayacağından da bahsediliyor. Biraz araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

Teşekkürler sayın hasan_ka, budama hiç yapmadık. Gölge yapsın, heybet kazansın istedik ama insan meyvesini de yemek istiyor tabii. Budama konusunu düşünmek gerek.

Herkese saygılar sunarım,

06doğaci 25-04-2012 15:47

Merhaba arkadaşlar PH:7,6 EC MİCROMBOS (25C) 0,23, KİREÇ:43,1 SU İLE DOYGUNLUK 53,14162 ORGANİK MADDE: 1,64 FOSFOR:3,26 POTASYUM:30,81 DEMİR: 0, BAKIR: 0, ÇİNKO: 0, MANGAN:0, TUZLULUK:0,01 tarlamın analiz sonucunu yazdım.Yaklaşık 4000 m2 alanda 100 kadar ceviz 40 kadar elma ağacım var.5-6 yaşındalar.Gübreleme ve bakım konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum.Teşekkür ederim.

Safranlı 26-04-2012 07:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 06doğaci (Mesaj 953549)
Merhaba arkadaşlar PH:7,6 EC MİCROMBOS (25C) 0,23, KİREÇ:43,1 SU İLE DOYGUNLUK 53,14162 ORGANİK MADDE: 1,64 FOSFOR:3,26 POTASYUM:30,81 DEMİR: 0, BAKIR: 0, ÇİNKO: 0, MANGAN:0, TUZLULUK:0,01 tarlamın analiz sonucunu yazdım.Yaklaşık 4000 m2 alanda 100 kadar ceviz 40 kadar elma ağacım var.5-6 yaşındalar.Gübreleme ve bakım konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum.Teşekkür ederim.

4000 yanı dört dönüm yere bu kadar fıdanı nasıl sığdırdınız
çok sıkışık geldi bana
bendede 4 dönümde 70 ad. ceviz ekili...

Çamtepe 26-04-2012 08:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 06doğaci (Mesaj 953549)
Merhaba arkadaşlar PH:7,6 EC MİCROMBOS (25C) 0,23, KİREÇ:43,1 SU İLE DOYGUNLUK 53,14162 ORGANİK MADDE: 1,64 FOSFOR:3,26 POTASYUM:30,81 DEMİR: 0, BAKIR: 0, ÇİNKO: 0, MANGAN:0, TUZLULUK:0,01 tarlamın analiz sonucunu yazdım.Yaklaşık 4000 m2 alanda 100 kadar ceviz 40 kadar elma ağacım var.5-6 yaşındalar.Gübreleme ve bakım konusunda tavsiyelerinizi bekliyorum.Teşekkür ederim.

Kireç için bir şey diyemeyeceğim. Organik maddeniz, fosfor ve iz elementleriniz az
gözüküyor. PH da biraz yüksek.

Bol iyi yanmış hayvan gübresi, leonardit takviyesi ve yeşil gübre de uygulayabilirsiniz. Kendiniz enzim yapın dozajı aşmayacak şekilde uygulayın. Bu şekilde organik madde sorununuzu 2-3 sene içinde çözebilirsiniz.

İz elementleri de dikkatli şekilde toprak ve yapraktan takviye etmeniz gerekir. Dozaj önemli. Eğer kimyasal gübre kullanımına açıksanız, o zaman kompoze gübreler var onlardan kullanabilirsiniz. Ancak unutmayın, kimyasallar topraktaki organik yaşama zarar verir.

06doğaci 26-04-2012 10:45

2 Eklenti(ler)
Merhaba sayın çamtepe yorumlarınız için teşekkür ederim..Çok sağolun...Bahçemden ceviz resimleri ekledim.

06doğaci 26-04-2012 10:51

1 Eklenti(ler)
resimlerim

06doğaci 26-04-2012 10:54

2 Eklenti(ler)
Resimdeki ceviz meyveleri küçük ağaçlarımın ilk meyveleridir.Beş yıllık ağaçlarım aşısızdır.

ZAFERİKO 27-04-2012 19:48

Ceviz Yetiştiriciliği ile ilgili bilgi
 
Değerli Forum Arkadaşlarım.
Bilecik iline bağlı Bozüyük ilçesi Dodurga nahiyesinde yaklaşık 10 Dönüm arazi üzerinde Ceviz yetiştirciliği yapmak istiyorum.Konu hakkında bilgileriniz rica olunur.
1-Arazinin bulunduğu yerin rakımı 1080 metre ve en az 6 ay şiddetli kış olan bir yerdir burada ceviz yetiştirilmesi uygunmudur?
2-Dikeceğimiz cevizin cinsi ne olmalıdır?
3-Bu bölgeye Uygun cins cevizin, fiyatları ve nereden temin edileceğini,
4-İlk başlayacak bir arkadaşınız olarak tavsiyelerinizi

Önemle rica ederim.
Selam ve Dua ile.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025