agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/5289.htm)

kamil keskin 16-11-2011 20:40

Toprak analizi 90 CM'den yapıldı.Benim umudum arazimde üç tane büyük ceviz ağacının oluşu.Kepçe ile 1 metre derinlikte fidan çukurunu bugün açtırdım.1 hafta havalanmasını bekleyip,içine hayvan gübresi ile toprağı karıştırıp,fidan çukuru başına 300 gram kök gübresi ekleyeceğim.İyice toprakla karıştıracağım.Aralık ayında fidanlar dikilecek.Öneriniz üzerine diğer gübrelemeleri yapraktan yapacağım.Aklıma bir soru takıldı.Kükürtü fide başına ne kadar ekleyeceğim.Toprağa karıştırarak mı ekleyeceğim?
Sayenizde inşallah bu işin üstesinden geleceğim.
Şimdiden teşekkürler.Hayırlı işler bol kazançlar

Avanos 16-11-2011 21:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buraktufan95 (Mesaj 879490)
Merhaba Arkadaslar,
Bende Edirne Lalapasa civarinda 50 donumluk tarlamda hazirliklarimi tamamlamak uzereyim. Bir konuda tavsiyelerinize ihtiyacim var.

Planim aralik ayinda fidanlari dikmek. Fakat bu durumda acik kok fidan dikmem gerekecek. Sanirim buda uykuya dalmis fidanlarin getirilip araziye dikilmesi anlamina geliyor. Dolayisi ile bu fidanlar mayis ayina kadar uyuyacak ve uyandiklarinda tutunmaya calisacak. Fidancimin verdigi bilgiye gore %10 civarinda bir kayibi normal karsilamaliyim.

Diger opsiyon ise tuplu fidan dikimi. Bunun icin ise fidancim bana mayis ayinda tuplu fidan getirecek. Bana verdigi bilgi ise fidanlarin sera ortaminda mayis ayina kadar tuplu olarak buyumeye devam edecegi. Bu durumda fidanlarin mayis ayinda dikildiginde tutmama olasiligininda daha dusuk olacagi. Hatta tutmayanlar icin de garanti veriyor.

Bu konularda tecrubeli arkadaslardan tavsiye bekliyorum...
Tesekkurler

Burda yine fidancı yönlendirmesi var malesef.Fidancılarımız ellerinde ne varsa onu tavsiye ediyorlar.Tüplü fidan dikmek için mayısı beklemek çok komik.Neden bunu dedi fidancınız tartışmasız gidip bakın elinde kesinlikle tüplü fidan yok. Şubatta aşılayacak seraya alacak mayısta size 20-30 cm olarak satacak.Tüplü fidanla tüpsüz fidan mukayese dahi edilmez.Fidancınıza telefon edin yarın geliyorum tüplü fidanlarını görmek istiyorum deyin deneyin??

Lilium 17-11-2011 02:26

Arkadaşlar bazı şeyleri bir taraf suçluymuş gibi gösteremeyiz, hatalar sadece fidancıya ve ya fidanı ekende dersek yanlış olur.

Bilgi bilgi yine bilgi derim.

Örneğin: Önce ne nezaman yapacağınıza karar vermelisiniz, normal zaman da ekeceksem açık köklüden şaşmam, yok hayır normal zamanda ekemeyeceğim derseniz tabi ki tüplü ekmek zorundayız, her ikisinin de artı ve eksileri vardır.
Alıntı:

tüplü tüpsüz bana biraz şans işi gibi geliyor. zira geçtiğimiz ocak ayında bizzat fidancımın diktiği tüplü fidanların %10 kadarı tek bir dal bile üretmedi, kurudular.
Özür dilerim ama buna katılamayacağım, şans işi diye bir şey yok, fidancının fidanlarının nasıl olduğunu bilemem ama düşünelim ki fidanların hiç bir rahatsızlığı yok, eğer ilk yıl gerekli bakımı (Çapa gübreleme ve istenen sulamalar) fidanın isteği doğrultusunda yapılmadıysa kök havalanıp fidan kurumuşsa burada fidana ya da fidancıya suç bulamayız, burada bakımdan kaynaklanan hatalar da vardır.
Örneğin: Ocak ayında fidan ekimi oldukça zordur arazi yaş ve toprak çamurdur, çamur bir arazide ne kadar doğru bir ekim yapılabilinir, tüm etkenleri göz önüne koyup düşünmek lazım. Düşünelim ki, kış ortasında çamur bir toprağa ekim yaptık ve fidanlar tutmadı, şimdi fidan üreticisindemi suç, bunu böyle bir araziye ekende suç yokmudur.
Alıntı:

fidancı yönlendirmesi var malesef.Fidancılarımız ellerinde ne varsa onu tavsiye ediyorlar.
Buna katılırım, malesef yönlendirme oluyor, elindeki fidanı satabilmek için yönlendirme yapılıyor, herkes doğruları söylemiyor malesef.
Alıntı:

Aralık ayında fidanlar dikilecek.
Sayın kamil keskin, aralık ayında ekimi neye göre şart koşuyorsunuz neden aralık ayında? Belki başka bir nedeniniz vardır ama şunu söylemeden edemeyeceğim, fidan size göre hareket etmez siz fidana göre hareket edeceksiniz, tarımın zamanı saati olmaz ne nezaman olması gerekiyorsa o zaman olmalı. Bana göre en iyi ekim zamanı, (tabi bu fidanları ekeceğiniz toprağın uygun olması koşuluyla) şu günler en iyi zaman, aralık ocak dedinmi yağışlardan ekmek oldukça zorlaşır.

Açık köklü olsun tüplü olsun en iyi ekim zamanı kasım sonu, havalar iyi giderse aralık ayında da ekilebilir, yağışlar başlamışsa ekim ilk bahara bırakılmalıdır, bunu da toprağın tava geldiği mart sonu nisan başı gibi tüplüler daha sonrada ekilebilir, ilk baharda ekilen fidanlar bakımı için daha özen ister havalanma toprağın çabuk yellenip kuruma ihtimalini göz önün de tutmak gerekir, ne çok sulayıp suya kestirmeliyiz ne de kurutup köklerin hava almalarını engellemeliyiz, dengeli bir sulama ve çapalamayla çok önemli olan ilk yıl atlatılmalı.

Alıntı:

Diger opsiyon ise tuplu fidan dikimi. Bunun icin ise fidancim bana mayis ayinda tuplu fidan getirecek. Bana verdigi bilgi ise fidanlarin sera ortaminda mayis ayina kadar tuplu olarak buyumeye devam edecegi. Bu durumda fidanlarin mayis ayinda dikildiginde tutmama olasiligininda daha dusuk olacagi. Hatta tutmayanlar icin de garanti veriyor.
Buradaki durum fidancıyla alıcı arasındaki ilişki, fidancı fidanı o zamana anca yetiştirebilirim diyor ve öneriyor, (önerme tarihleri fena değil olabilir.) siz buna uyar ya da uymazsınız, ya da sizin ekim şartlarınıza uymaz almazsınız. Garanti olayında fidancı biraz sallamış, kendi bakımı dışında olan fidana nasıl garanti verebiliyor, mayısta ekilen fidanların gerekli bakımları yapılmazsa yarısından çoğu kuruyabilir.

İlk yıl fidan bakımının çok önemli olduğunu hiç unutmayın.

buraktufan95 17-11-2011 08:23

Sevgili Avanos ve Lilium
Fidancimin elinde su anda tuplu fidan yok. Ben yaz aylari sonunda fidan siparisimi gectim ve fidancima bu sonbaharda dikim yapmak istedigimiz soyledim. Fidancim da bana 1500 adet fidani hazirliyor. İstersem bu ay icerisinde havalar uygun olursa dikim yapabilecek durumdayiz. Benim aklimi karistiran konu hangi sekilde dikim yapmanin daha saglikli olacagi. Kasim sonu aralik basinda acik koklu fidan dikimi mi yoksa nisan-mayis gibi tuplu olarak fidan dikimi mi? Bu iki secenegin birbirine gore avantaj ve dezavantajlari nelerdir?

Safranlı 17-11-2011 09:01

şahsi kanaatlerımı söylemek istıyorum:
Ailemızın gecimi tamamen meyvecılık üzerınedır
elma armut seftalı ve ceviz
bircok meyveyı ektık asıladık
benım kanaatım mutlak surette son baharda ekmettır
kökler ısı 6 derece oldugunda çalışmaktadır
yanı toprakta faalıyet devam etmektedır
sonbaharın tavıyla kökkler ıyıce topragı tutacak ve baharda güçlü bir sekılde uyanacaktı
bu bılgı her yerde aynıdı
son baharda ekılen bıtkı bır yıl kazanır
siizn sahıp oldugunuz sulama sistemı olsada mayıs ayı bence hiç dogru degıldır
ne kadar ılgı gösterırsenız gösterın mayısta ekılen ancak kendını kurtarabılır ve ayakta kalabılırken son baharda ekılen fidan fazlasıyla sürgun verecektır

kamil keskin 17-11-2011 10:34

Sayın Lilium;
Aralık dikmemdeki amacım;Açık köklü fidan dikeceğim için,fidelerin uyumasını beklemek;Bir de fidan çukurlarının ve toprağın 5-10 gün havalanmasını sağlamak.

yasarugur 17-11-2011 11:41

Sn. Safranlı'nın söylediklerine tamamen katılıyorum,2010 Nisan ayı sonu diktiğim meyve fidanlarımın çoğu kurudu,bir de sulamadaki bazı aksamalar fidan kaybımı hızlandırdı,aynı yerdeki zeytin fidanları ise daha kalender ,onlardan bir tanesi fire verdi, kuruyan fidanlarımın yerine bugünlerde yeni fidan dikeceğim ,doğrusu ya bir ümitle dikilen fidanlar kuruyunca acısı adamın yüreğine oturuyor,tabiatın kuralları belli ...

Lilium 17-11-2011 12:24

Alıntı:

benım kanaatım mutlak surette son baharda ekmettır
kökler ısı 6 derece oldugunda çalışmaktadır
yanı toprakta faalıyet devam etmektedır
sonbaharın tavıyla kökkler ıyıce topragı tutacak ve baharda güçlü bir sekılde uyanacaktı
Sonbahar ekiminin avantaşı fidan uyku dönemine geçtiğinde fidanı söküp kalıcı yerine dikip bahar ayına kadar nem ve yağışlarla birlikte toprak daha iyi oturuşup ilkbaharda da yeşil yaprakla birlikte kök çalışmasına başlaması, ilkbaharda ekilen bir de biraz dikkatsiz ekilmişse fidanlar, (yani iyi sıkıştıralamamışsa) fidan köklerinde toprağın hareketinden dolayı tutumu daha yavaş olacaktır kurumaların tutmayanların oranı artabilir.

Kök kışın çalışmaz, ne kadar yeşil aksam çalışması olursa o kadar kök çalışması olur.
Alıntı:

Aralık dikmemdeki amacım;Açık köklü fidan dikeceğim için,fidelerin uyumasını beklemek;Bir de fidan çukurlarının ve toprağın 5-10 gün havalanmasını sağlamak.
Fidanlar uyku dönemindeler aralık ayını beklemeyiniz şartlar uygunsa hemen ekiniz, aralıkta yağışlar olmayacağını bilemeyiz, bundan sonra yağacak yağışlardan sonra arazilere girmek oldukça zor olacaktır.

Çukurların havalanmaları tabi ki iyi olur ama ekim zamanı gelmişse daha fazla beklemek fırsatların kaçmasına da neden olur, çukurlar yağışlardan dolayı suyla dolarsa ve bundan sonra ekim yaparsanız oda hiç iyi olmaz. Dediğim gibi şarlar uygunsa hiç beklemeyin hemen ekin.

Sayın buraktufan95, mesajları okumuyorsunuz galiba sorunuzun cevabı bir üst mesajımda var.

tarimbilisim 17-11-2011 17:54

evet sülfat yani kükürt topraga uygulanır. icerdiği yuzde orannına göre dekara uygulanır.sıvı **** katı humik asitte kullanabilirseniz organik maddece topragı ve bitkiyi beslersiniz.cok fazla yıl icerisinde dusus yapmaz 8 ph ise 7,5 e 1-2 yılda duser.oda kulladıguınız doaz göre degisir.kükürt organik tarımda da kullanılır ... Fidan dikilir tohum ekilir.fidan icin ekim yanlış bir ibaredir.

WM1TR 18-11-2011 11:08

Alıntı:
tüplü tüpsüz bana biraz şans işi gibi geliyor. zira geçtiğimiz ocak ayında bizzat fidancımın diktiği tüplü fidanların %10 kadarı tek bir dal bile üretmedi, kurudular.
*
Özür dilerim ama buna katılamayacağım, şans işi diye bir şey yok, fidancının fidanlarının nasıl olduğunu bilemem ama düşünelim ki fidanların hiç bir rahatsızlığı yok, eğer ilk yıl gerekli bakımı (Çapa gübreleme ve istenen sulamalar) fidanın isteği doğrultusunda yapılmadıysa kök havalanıp fidan kurumuşsa burada fidana ya da fidancıya suç bulamayız, burada bakımdan kaynaklanan hatalar da vardır.


-------
Sn.Lİlium,
ben ne fidancıya ne de fidanlara bir imadan bulunmuyorum.
Konuyu biraz daha açayım, zira yanlış anlamalar var. Fİdanlar chandler. Bizzat fidancı tarafından, kuru zemine ve tüm gerekli tedbirler alınarak dikildi. dikim tarihi sürekli meteoroliji göstelenerek hesap edildi. en az 1 hafta öncesinde yağmur yok idi. Öncesinde tam saha gübrelemesi yapıldı, 1-1,5 metere çukurlar açıldı, haftalarca havalandırıldı, sonra kapatıldı. ve fidancı bizzat kendisi tüm fidanları usulüne uygun dikti. Ardından baharla birlikte çapalamalar ve sulamalar başladı. Yaz başında damla sulama sistemi kuruldu ve fidancının tavsiyesiyle ilgili sulama yapıldı. bu arada arazi en az 3 kez baştan sona çapalandı, tüm yabancı otlardan 3 kez temizlendi. arada el çim biçme makinesi ile alınan yabancı otları saymıyorum. bölge il tarım müdürlüğünün gözetiminde gerekli gübreler verildi.

Yani özetle ne gerekirse yapıldı ama yine de %20 oranında hiç tutmayan fidanımız var. Şİmi ben buna 'şans işi' demiyeyim de kim desin :) Zira aynı sırada 10 fidan canavar gibi olmuş bazıları boyuma ulaşmış durumda ama bir tanesi kupkuru. üstelik kuru fidanlar belli bir hat da takip etmiyor ki toprak o bölgede iyi değilmiş diyelim. hepsi dağınık yerlerde.

Lilium 18-11-2011 13:09

Sayın WM1TR, Yanlış anlama ya da ima yok zaten, dikkat ederseniz konunun bir yönünü "düşünelim ki fidanların hiç bir rahatsızlığı yok,"diyerek ekim hatalarının da olabileceğini genel olarak anlatmaya çalıştım, Fidanlarında bir rahatsızlığı olabilir, ama bunu bilmeden emin olmadan direk fidancıya suç bulamayız demek istedim.
Tüm bunlara yinede şans işi diyemeyiz, bir yerlerde bir hata var, her şey normalse fidanların tutmama gibi sorunu olamaz, hata nerede yapıldıyı bulmak gerekiyor ki aynı şeyi bir daha yaşamıyalım.

Hata fidanlarda mı? söküm yapıldıktan sonra açıkta bekleyip gece don yiyip kılcal köklerimi dondu? yoksa bazıları ekilirken iyi sıkıştılamayıp havalandı mı? ya da köke gübre verdiyseniz çok mu verdiniz kökleri gübreyemi değdirdiniz, hayvan gübresi verdiyseniz ne kadar verdiniz bu gübrenin özellik durumu neydi? Sulamada gecikme mi yaşandı? sulama yanlışlığı mı yapıldı? Bölgenizin sıcaklık değerleri neydi bazı fidanlar daha körpe olur güneş yanığına dayanamazlar çıplak olan gövde güneşten kavruluverir, gibi bir sürü hatalar yapılmış olabilir.
Bu nedenle fidanları ektiğinizde üç dört göz üzerinden vurun uzun bırakmayın derim, tutma olasılığı çok daha yüksektir.

Bakın kendimden bir şeyler yazayım, şu ana kadar belki bine yakın ceviz fidan ekmişimdir, ektiklerimin hepsi tutmuştur, ama ben fidanları alırken fidancıya güvenip fidan almıyorum gidip bizzat topraktan çıkarılırken görüp alıyorum ve bekletmeden ekiyorum. Bir kaç tanesi kendi hatalarımdan dolayı kurumuşlardır, hele bir yere aynı yere dördünçü yıl oldu ekiyorum tutmuyor ekiyorum tutmuyor , Bir iki tane olduğu için dikkat edemiyorum benim hatamdır, bu yıl ekime ve bakımına dikkat ederek onlarda tuttu. İlk yılki bakımında bir kaç günlük bir gecikme yeni dikilen bir fidan için çok önemli, çapalama ya da sulamadaki bir kaç günlük gecikme ya da suyu fazla vererek (su kesmesi) kurumalara sebep olabiliyor.

Her şeyi iyi gözleyip kendimiz takip etmemiz gerektiğini unutmamalıyız, tarım uzaktan takiple olmaz, yan bahçenin toprağı ile benim bahçemin toprağı aynı özelliklerde olmayabilir ayrılabilir, yan bahçe sahibi sulama yaptı diye bende sulama yapacağım diye bir şey yok, Toprağın isteği (tavı) doğrultusunda sürüm ve çapalama, Toprak analizlerine göre de gübreleme yapmalıyız.

Safranlı 18-11-2011 13:14

Ahhh ahhh
 
Sevgılı arkadaşlar sevgılı dostlar
başlıktakı gıbı ahh çekmekten kendımı alamıyorum
dogrular ve yanlışlar iyice karışmış durumda...
Daha öncede yazdım..
Vede yürekten inanıyorumkı
sertçekırdeklı meyveler özellıkle mutlaka ve mutlaka tohumdan ekılmelıdır
yaptıgınız toprak hazırlıgını daha az masraflı sekılde tohumdan ektıgınıze yapsaydınız mınnacık tohumun ne kadar sürgun verdıgını görecektınız
aynı yıl aşı ya gelıcektır
agustosta dilediğiniz aşıyı yapıp keyfınıze bakacaktınız
sulama capalama veya türlü işler yarıya düşecektı
fidanlarınız mutlu hastalıksız ve kendınden emın sekılde
büyüyecekler vede sahıbını mutlu edeceklerdı
on yıl önce yalova çeşitlerınden fıdanda bahce kurduk
şu anda fıdanlar cılız oldugu gıbı
çeşidinide yanlış yönlerdıklerınden verım yok
şu anda kimse yalova çeşidini öneremıyor
üstelık te 8 x8 ektırdıler
şimdi anlıyorumkı hem çeşidimiz hem aralıklarımız hemde hazır fıdan ekme konusunda hatalıyız....
Bügun çeşit konusunda dogrular ortaya çıktı gibi..
Ama emın olunkı çok yakında da kuraklık ve bakım zorlugu nedenıyle
aşılı fıdandan da vazgelıcek
onun yerıne tohum ekılıp aynı yıl aşılanarak mutlu mesut hayatlamıza devam edıcez...
Bence dogrular böyle
yazdıklarım sadece benı bağlar
duvara toslamış biri olarak durum böyle
dostlarımıza saygılar.....

Lilium 18-11-2011 13:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarimbilisim (Mesaj 879996)
evet sülfat yani kükürt topraga uygulanır. icerdiği yuzde orannına göre dekara uygulanır.sıvı **** katı humik asitte kullanabilirseniz organik maddece topragı ve bitkiyi beslersiniz.cok fazla yıl icerisinde dusus yapmaz 8 ph ise 7,5 e 1-2 yılda duser.oda kulladıguınız doaz göre degisir.kükürt organik tarımda da kullanılır ... Fidan dikilir tohum ekilir.fidan icin ekim yanlış bir ibaredir.

Haklısınız dikilir yazılmalıydı, yanlış ibare için özür dilerim.

Açaba, orannına, dusus, duser, kulladıguınız doaz, neyin ibareleridir. :(

Lilium 18-11-2011 14:35

Alıntı:

dogrular ve yanlışlar iyice karışmış durumda.
Hangisi doğru hangisi yanlış?

Sizin doğrunuz "sertçekırdeklı meyveler özellıkle mutlaka ve mutlaka tohumdan ekılmelıdır"
Bunu anladık diğer yanlışlar nelerdir?
Alıntı:

on yıl önce yalova çeşitlerınden fıdanda bahce kurduk
şu anda fıdanlar cılız oldugu gıbı
çeşidinide yanlış yönlerdıklerınden verım yok
kabahat suç kimin? fidanın mı? çekirdekten ekilmediği için mi?
Alıntı:

şimdi anlıyorumkı hem çeşidimiz hem aralıklarımız hemde hazır fıdan ekme konusunda hatalıyız.
Hata yaptığını kendin söylüyorsun, doğruyla yanlış nasıl karışıyor.
Alıntı:

Bügun çeşit konusunda dogrular ortaya çıktı gibi..
Bu konuyu biraz açarmısın, çeşit konusundaki doğruları öğrenmek isterim.
Alıntı:

Ama emın olunkı çok yakında da kuraklık ve bakım zorlugu nedenıyle
aşılı fıdandan da vazgelıcek
Kuraklığın aşılı fidanla tohumdan ekilmiş fidanın arasında ne gibi artı ve eksileri var? Aşılı fidana ilk yıl dikkatli bir bakım yapmak gerekiyor, bunun dışında her ikiside kuraklıkla eş değerdedir. Ha siz aşılı fidan dip kök yapmıyor kuraklığa dayanamaz mı diyorsunuz, o ayrı bir konu, soruyu öyle sorun onu da tartışırız.

Safranlı 18-11-2011 16:04

Bunu anladık diğer yanlışlar nelerdir?
TOHUMDAN EKILMESİ GEREKTIGI NOKTASINDA HİÇ TEREDDUTUM YOK
kabahat suç kimin? fidanın mı? çekirdekten ekilmediği için mi?
DOGANIN VE EKONOMININ ANA KURALINI BILMEYEN UZMANLARIN(8X8)
Hata yaptığını kendin söylüyorsun, doğruyla yanlış nasıl karışıyor.
BEN HATA YAPTIM. TÜRKIYENIN EN BUYUK ARAŞTIRMA KURULUŞU VE CEVİZİN
UZMANLARI HATAYI HARARETLE TEK DOGRU DIYE LANSE ETTILER BU ÇOK DAHA BUYUK YANLIŞ DEGILMİ;TEŞKE BENIM YANLIŞIMLA KALABILSEYDILER..
Bu konuyu biraz açarmısın, çeşit konusundaki doğruları öğrenmek isterim.
ON YILDA ON KG DAHI VERMEYEN ÇEŞİTLERİN HARİÇİNDEKI HEPSİ.
Kuraklığın aşılı fidanla tohumdan ekilmiş fidanın arasında ne gibi artı ve eksileri var? Aşılı fidana ilk yıl dikkatli bir bakım yapmak gerekiyor, bunun dışında her ikiside kuraklıkla eş değerdedir. Ha siz aşılı fidan dip kök yapmıyor kuraklığa dayanamaz mı diyorsunuz, o ayrı bir konu, soruyu öyle sorun onu da tartışırızYOGUN BAKIM ÜNİTESİ GİBİ FİDANLARI SADECE DAHA ALBENILI YAPMAK NIYETIYLE SÜRGUN VERDIRILEN FIDANLARIN HANGISI TOPRAKLA BULUŞTUGUNDA AYNI BUYUMEYI GÖSTEREBILIYOR....???
CEVAP :HİÇBİRİ
BUNUN YANINDA HANGI ALICI FIDANIN SÜRGUN BOYUNA DEGILDE DOLGUNLUGUNA BAKIYOR ...???
CEVAP: ÇOK AZI
YUKARIDADA YAZDIM SÖYLEDIKLERIM BENI BAGLAR VE ŞAHSİ KANAATLERIMDIR
AMA HER SEYIN EN DOGRUSUNU BILDIGIMI DE İDDİA ETMEYECEK KADAR YAŞLANMIŞ DURUMDAYIM (36)
SAYGILAR

Safranlı 18-11-2011 16:17

Bir soru...
 
Bu okulu çok sevıyorum...
çok sey ögrendım...
'türkiyede yılda ıkı mılyon adet ceviz fidanı yetiştiriyor' imiş
pekı cevızın meyvesı bırakın mılyonları neden binlerce sayıda bıle artmıyor...
dahada acıtan soruyu sormadan duramıcam...
her yıl milyonlarca (bakanlık,tema,sivil kuruluşlar)fidan dikiliyor...
neden yenı ve gür ormanlarımız olamıyor......

tarimbilisim 18-11-2011 17:59

cok detaylı okumadım ama ben ziraat mühendisi olarak yanlış bilgiler yazıldıgını goruyorum.tohumdan ekilen ve yetişen fidan 10-11 senede meyveye yatar aşılı fidan 6-7 senede ekonomik verime geçer.

tarimbilisim 18-11-2011 18:03

tohumdan ekim yapıp ilerde aşılamak bu ekeonomik bir kayıptır.aşılı fidan alıp dikmek lazım.eğer fidan büyümüyorsa.toprak ve genel bakım eksikliği vardır.ph organik madde oranı vs onemli topragın genel yapısı onemli budama yaprak gubresi humik asit onemli.tohumdan ekin aşılayın yanlıştır.bu asılı fidanları alıp dikmek lazım.neden yuzde 80 cevizi yurt dısından geliyor ?cunku agalar verimsiz bakımsız en önemlisi kapama meyve bahcelerimiz yokcok az

Lilium 19-11-2011 01:41

Sayın safranlı önce unutmadan söyleyeyim böyle büyük harflerle yazmak sanki okuyamıyormuşuz ya da anlayamıyormuşuz gibi algıladım.
Dediklerinizi ben anlıyabiliyorum okuyabiliyorumda,

Daha önce yazdıklarımıza "dogrular ve yanlışlar iyice karışmış durumda." dediniz. Bende dedim ki, "Hangisi doğru hangisi yanlış?"
Bu soruma cevap alamadım. Dersin ki şu şu doğru şu şu yanlış.

"Bügun çeşit konusunda dogrular ortaya çıktı gibi.." diyorsunuz.

Sorduğumda

"Bu konuyu biraz açarmısın, çeşit konusundaki doğruları öğrenmek isterim."

Bakın nasıl cevap veriyorsunuz.

"ON YILDA ON KG DAHI VERMEYEN ÇEŞİTLERİN HARİÇİNDEKI HEPSİ."
Yani bu şimdi cevap mı?

Bir diğeri

"Ama emın olunkı çok yakında da kuraklık ve bakım zorlugu nedenıyle
aşılı fıdandan da vazgelıcek"


Nedenini şöyle açıklıyorsunuz.

"YOGUN BAKIM ÜNİTESİ GİBİ FİDANLARI SADECE DAHA ALBENILI YAPMAK NIYETIYLE SÜRGUN VERDIRILEN FIDANLARIN HANGISI TOPRAKLA BULUŞTUGUNDA AYNI BUYUMEYI GÖSTEREBILIYOR....???
CEVAP :HİÇBİRİ
BUNUN YANINDA HANGI ALICI FIDANIN SÜRGUN BOYUNA DEGILDE DOLGUNLUGUNA BAKIYOR ...???
CEVAP: ÇOK AZI"


Bu cevabın neresinde kuraklıkla ilgili bir cümle var.

Sapla samanı iyice karıştırmışsınız, çeşit, kuraklık, verim, toprak, fidan alıcısı, bunların hepsi ayrı bir konu ne dediğinizi anlamakta güçlük çekiyorum.

Ben yoğun bakım ünitesi varmı yok mu bilmem, ben aşılı fidan alarak dikerek 12yıllık ağaçları gelişimlerini sizlere gösterebilirim. Hatta aynı yaşta bakımsızlıktan gelişmeyenleri de gösterebilirim.

Kendiniz yazıyor kendiniz cevap veriyorsunuz, doğruların olabilir ama bu şekilde yazışma kimseye bir yarar fayda sağlamaz, Söylediklerinize cevap veremiyorsunuz.
Şu mesajınıza cevap verme gereği bile duymuyorum. nızaAşılı oldukları içindir herhalde.

kamil keskin 19-11-2011 07:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarimbilisim (Mesaj 879996)
evet sülfat yani kükürt topraga uygulanır. icerdiği yuzde orannına göre dekara uygulanır.sıvı **** katı humik asitte kullanabilirseniz organik maddece topragı ve bitkiyi beslersiniz.cok fazla yıl icerisinde dusus yapmaz 8 ph ise 7,5 e 1-2 yılda duser.oda kulladıguınız doaz göre degisir.kükürt organik tarımda da kullanılır ... Fidan dikilir tohum ekilir.fidan icin ekim yanlış bir ibaredir.

Sayın Tarımbilişim;
Ben kükürdü direk dikim çukurlarına kök gübresi+hayvan gübresi+kükürt+toprak karışımı olarak düşünüyorum.Ama sorunum,miktarlar ne kadar olacak,Bu konuda bir fikrim yok:(

kamil keskin 19-11-2011 07:21

Syn Lilium;
Tavsiyeleriniz için çok teşekkürler.Bir an önce dikmeye çalışacağım.
Toprak analizimdeki değerlerin çok düşük olması,beni düşündürüyor.Ben bu araziyi mecburen dikeceğim;dönüşüm yok.Dikim çukurlarının derinliği 1 metre derinlik,genişlik 80 cm.Sorunum dikim çukurlarının içine konulacak ahır gübresi,kök gübresi,kükürt,v.b karışım oranları ne olacak?
Bunların miktarları konusunda fikrim yok.Köyde diğer üreticilere soruyorum.Bir arkadaş 1 kürek hayvan gübresi yeter,diğeri bir el arabası yeter diyor.Kök gübresi içinde aynı şey söyleniyor;Bir arkadaş bir avuç yeter diyor,diğeri en az üç yüz gram at diyor.Kükürt konusunda fikri olan bile yok.
Ne yapacağımı şaşırdım

Safranlı 19-11-2011 07:39

Sayın safranlı önce unutmadan söyleyeyim böyle büyük harflerle yazmak sanki okuyamıyormuşuz ya da anlayamıyormuşuz gibi algıladım.
Dediklerinizi ben anlıyabiliyorum okuyabiliyorumda,

Bu konuda haklısınız özellıkle buyuk harfle yazmadım sadece gözden kaçtı

Daha önce yazdıklarımıza "dogrular ve yanlışlar iyice karışmış durumda." dediniz. Bende dedim ki, "Hangisi doğru hangisi yanlış?"
Bu soruma cevap alamadım. Dersin ki şu şu doğru şu şu yanlış.

"Bügun çeşit konusunda dogrular ortaya çıktı gibi.." diyorsunuz.

Sorduğumda

"Bu konuyu biraz açarmısın, çeşit konusundaki doğruları öğrenmek isterim."

Bakın nasıl cevap veriyorsunuz.

"ON YILDA ON KG DAHI VERMEYEN ÇEŞİTLERİN HARİÇİNDEKI HEPSİ."
Yani bu şimdi cevap mı?

evet bu tamamıyla net bır cevaptır.bölgesıne göre ıklımıne göre çeşite karar verılecektır.vatandaşın bılmesı gereken en önemlı bakış açısı on yılda on kg dan fazla verım yapan çeşittir. bu temel bır bır bakış açısıdır ve işin özüdür.
Bir diğeri

"Ama emın olunkı çok yakında da kuraklık ve bakım zorlugu nedenıyle
aşılı fıdandan da vazgelıcek"

Nedenini şöyle açıklıyorsunuz.

evet sonuç buna gıdıcek
sizlerde bılıyorsunuzkı su en buyuk servettır vede kıttır.
kaynagı olan üretıcıler için dahı sulama malıyettır işçilıktır ve verımlılıgı karlılıgı azaltır bu bakımdan suyu daha az kullanacak ve ana kökü koruyan sistemle işe başlanmalıdır.

Sapla samanı iyice karıştırmışsınız,

evet sapala saman karışmış durumda
bunun tek sebebı de ıkı metre boyunda aşılı fıdan aşkından kaynaklanıyor

Ben yoğun bakım ünitesi varmı yok mu bilmem, ben aşılı fidan alarak dikerek 12yıllık ağaçları gelişimlerini sizlere gösterebilirim. Hatta aynı yaşta bakımsızlıktan gelişmeyenleri de gösterebilirim.

işte sorunun temelıde burası;

yogun bakım ünitesı yoğun sermaye akısı ve yogun işçilik istemesıdır sorunun temelı,aynı emegın yarısıyla belkı sadece ıkı yıl gecikerek mükemmel bahcenız olabılır
Kendiniz yazıyor kendiniz cevap veriyorsunuz, doğruların olabilir ama bu şekilde yazışma kimseye bir yarar fayda sağlamaz, Söylediklerinize cevap veremiyorsunuz.

ılk mesajımda da yazdım söyledıklerım benı baglar kenı kanaatlerımdır
kendı hatalarımın sebebı T.C. nin En buyuk araştırma kurulusunun önerılerıne uymaktan kaynaklandı.en acısı da bu.....
kaynaklarını,suyunu,iş gücünü silip yutan yatırımı imkansızlaştıran temel bakış açısındakı yanlıştır ve bu intıhardır...
yıllarca kimyasal gubreyı verın ;zehırı 15 gun arayla atacaksınız dıyen ünvanı büyük mühendislerımız şimdi neredeler

tüm yazdıklarıma ınanarak yazıyorum
nıyetım hataların devam etmesını engellemek
akademık literatur oluşturmak degıl...
saygılar

tarimbilisim 19-11-2011 09:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kamil keskin (Mesaj 880552)
Sayın Tarımbilişim;
Ben kükürdü direk dikim çukurlarına kök gübresi+hayvan gübresi+kükürt+toprak karışımı olarak düşünüyorum.Ama sorunum,miktarlar ne kadar olacak,Bu konuda bir fikrim yok:(

alacagınız urunun uzerinde yazar.kutahya kimya aratın googleda onlarda oneri doz icin yardımcı olurlar.dekara 10 kg atın yazıyorsa ve dekarda 10 fidanınız olsa agac basına 1 kg yapar.firmadan bunu ogrnemek daha iyi olur.nekadar sure ile kullanırsam nekdaar ph duser bunun icin tabloları vardır.

tarimbilisim 19-11-2011 09:30

şubüyük harf olayı geçmişte kaldı arkadaşlar .hakaret **** yüksek ses olayı yani.artık sitelere eklenen bnirkac kodla yazı buyuk yazılsada kucuk cıkıyor.bunu webmaster arkadaslar uygulasın.biz uygualdık sitemizde rahat ettik :)

Lilium 19-11-2011 10:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kamil keskin (Mesaj 880557)
Sorunum dikim çukurlarının içine konulacak ahır gübresi,kök gübresi,kükürt,v.b karışım oranları ne olacak?
Bunların miktarları konusunda fikrim yok.Köyde diğer üreticilere soruyorum.Bir arkadaş 1 kürek hayvan gübresi yeter,diğeri bir el arabası yeter diyor.Kök gübresi içinde aynı şey söyleniyor;Bir arkadaş bir avuç yeter diyor,diğeri en az üç yüz gram at diyor.

Bir metre seksen santim açılan çukurlara bir el arabası iyi yanmış hayvan gübresi yeterli olur, bunu toprakla bire bir oranında karıştırarak ekiniz. Kök gübresini fazlasının zararı olmaz (fazlası dediysek yarım cuvalda koymayın) gübre üzerinde beş on santimlik toprak olsun, kök gübresi yer değiştirmez, fidan isteği kadar olan besini alır diğeri gelecek yıllar için kalır. İki çay bardağı kök gübresi yeterli olur.

Fidanları ekerken aşı yerlerinin toprak yüzeyinde (4-5cm) kalmasına dikkat ediniz, toprağı iyi sıkıştırmaya özen gösteriniz, her ne kadar bazıları karşı gelse de fidanları üç dört göz üzerinden kesip aşı macunuyla kapatınız. haziran ayından itibaren sulamalarına çapalamalarına dikkat ediniz, damlama sulama yapmaya çalışınız. Salma sulamalarda fazla sulama olabiliyor buda su kesmelerine (Fidanın oksijenini kesip) fidan kurumalarına sebep olabiliyor.

Yaz aylarında kazmış olduğunuz çukurların etrafları çatlayabilir ve buradan fidan havalanabilir buna dikkat ediniz çapalamayı ihmal etmeyiniz.

Kolaylıklar dilerim.

kamil keskin 19-11-2011 20:37

Syn Lilium ve Sayın Tarımbilişim önerilerinizi aynen uyguluyacağım.Bu bilgi paylaşımlarınız sayesinde çok şeyler öğreniyoruz ve öğrenmeye devam edeceğiz.Teşekkürler,Saygılar

Çamtepe 20-11-2011 18:31

Bir fidan dikimi hikayesi de benden olsun..

Bahçemizin ekilmemiş bir kısmı vardı. Bir sene önce derin bir sürdürmüştük. Bu sene de normal pullukla sürüldü. Ekim ayı başında cevizleri toplarken bir kepçe ile 120-140 cm derinliğinde yaklaçık 2 metre çapında çukurlarımızı açtırdık. Kepçe operatörümüz maaşallah çok eli maharetliydi, çukurların içine derinliği 80 cm'e yükseltecek kadar üst toprağı güzelce havalandırarak koydu. Bir yerde kaya zemine rastladık, o çukuru hemen bir daha açılmamak üzere kapadık. İki yerde de beyaz kil tabakasına rastladık. Daha da derin kazdık ama baktık çok da sonuna ulaşamayacağız artık vazo olarak kullanırız deyip çıkardığımız tüm kil yerine oradan buradan üst toprak doldurup bıraktık. Tam 100 çukur kazıldı. Uzaktan bakıldığında açılan çukurlar mezarlığa benziyordu.

Orada önceden nektarin ağaçlarımız vardı ve 5 metre aralık ve 4 metre sıklıkla dikilmişlerdi. Damla sulama tesisatını aynı şekilde kullanabilmek amacıyla 5 metre aralıklara sadık kaldık. Baklava dilimi şeklinde dikim nizamı tutturduk. Kalifornya Üniversitesinin hazırladığı bir ceviz makalesini baz alarak aslında 4.87m x 8.53 metre olan aralığı (dönüme 23 ağaç) biraz kendimize uyarlayıp 5.0m x 7.45 m şeklinde değiştirdik. (dönüme 18 ağaç). Eski dikim yöntemimiz 8x8 idi ve dönüme ancak 15 ağaç dikebiliyorduk. Damla sulama tesisatımız da 5m aralıkla olduğu için ve 4x8 ekimi de "fazla iddialı" bulduğumuzdan bu şekilde bir "sentez" yaptık.

Toprağın yanmasını ve yağmurların işlemesini 1.5-2 ay bekledikten sonra 80 cm'lik çukurun dibini tamamen örtecek kadar 6-7 kürek keçi gübresi, 7-8 kg kadar da leonardit koyduk.

Dikim aşamasında yine kenara ayırdığımız üst toprakla bu gübre ve leonardit katmanının üstüne bir 40 cm kadar üst toprak attık. Son kısımda toprağı leonardit, zeolit ve torf ile karıştırdık. Ortalama olarak fidanın (tüplü) altındaki 10 cm derinlik ve etrafındaki 35cm çağındaki alanı bu harç ile doldurduk diyebiliriz. Kabaca 2 kürek leonardit, 3-4 kürek zeolit ve 2 kürek torf kullandık diyebiliriz. Bir de fidanın hemen altına 2gr kadar Sim Derma uyguladığımızı da ekleyelim. Bunun dışında kimyasal bir gübre kullanılmadı. Umarım kullanmayacağız da.

Leonarditi toprağımızın killi yapısını yumuşatması hafif alkali PH'ını düşürmesi ve organik madde miktarını iyileştirmesi, torf yine organik madde iyileştirilmesi amacıyla, zeolit de hem toprağı havalandırması hem de su tutması amacı ile kullanıldı. Sim Derma kutusunda bakterilerin 2 ay gibi bir süre ile aktif olacağı belirtilmişti, umarım erken atmış olmadık.

Can suyunu da TKİ Hümas'lı suyla yapınca sanırım pek eksiğimiz kalmadı. Bahar dikiminde bir de EMA ve laktik asit bakterisi uygulamıştık, bu sefer bu uygulamayı bahar ayına bıraktık.

Fidan olarak Chandler seçtik. Bahar dikimini de Chandler ile yapmıştık. Artık bu yola girdik, çiçek çiçek dolaşmaya bir ondan bir bundan ekmeye gerek yok. Duvara toslayıncaya kadar Chandler'cıyız gayrı. Tozlayıcı soranlar olacaktır, Franquette kullanıldı.

İklimimizi sorarsanız, 270 m rakımdayız, Kaz Dağlarının içe bakan yüzündeyiz, rüzgarımız sert. Şimdi dikim yaptığımız yer aslında arazimizin en alçak noktası, kırağının gelip oturacağı yer sayılır. Artık bahar geç donları konusunda tahtaya vuracağız biraz.

ENFARKLISI 20-11-2011 22:18

Bahçeye bilgi desteği...
 
Merhaba,
Bu başlık altında siz değerli üyelerin paylaştığı bilgilerle, bu işlerden hiç anlamayan biri olarak ceviz bahçemin temellerini atmış bulunuyorum.
Resimli detayları ve sorularımı içeren sayfanın linki aşağıda bulunuyor.

http://www.agaclar.net/forum/sert-ka...htm#post881119

Rica etsem, bana geldiğim aşamadan sonrası için yardımcı olabilir misiniz.

Teşekkürler.

Lilium 21-11-2011 00:09

Alıntı:

Kalifornya Üniversitesinin hazırladığı bir ceviz makalesini baz alarak aslında 4.87m x 8.53 metre olan aralığı (dönüme 23 ağaç) biraz kendimize uyarlayıp 5.0m x 7.45 m şeklinde değiştirdik.
Türkiyede kısıtlı imkanlarla Kaliforniya Üniversitesini baz alarak bahçe kurmak biraz hata gibi geliyor bana, onların imkanlarıyla bizim imkanlarımız farklı, aynı takım edevatla çalışmamız biraz imkansız gibi geliyor.

8x4 daha tam olarak anlaşılmış değil, 8x4 dü kalıçı olarak ekmek bana çok doğru gelmiyor, 8x4 bahsediliyor fakat on yıl sonra birer tanesini çıkarıp 8x8 kalıcı olarak kalması şeklinde anlatılıyor, on yıl sonra sökeceksem on yıl emek masraf yapmaya değmez.

5.0m x 7.45mt de kalıcı olarak bana çok uygun gelmiyor, çok sık. yol erkenken 8x6 çit sistemini düşünün derim karar sizlerindir.

Çamtepe 21-11-2011 04:48

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 881130)
8x4 daha tam olarak anlaşılmış değil, 8x4 dü kalıçı olarak ekmek bana çok doğru gelmiyor, 8x4 bahsediliyor fakat on yıl sonra birer tanesini çıkarıp 8x8 kalıcı olarak kalması şeklinde anlatılıyor, on yıl sonra sökeceksem on yıl emek masraf yapmaya değmez.

5.0m x 7.45mt de kalıcı olarak bana çok uygun gelmiyor, çok sık. yol erkenken 8x6 çit sistemini düşünün derim karar sizlerindir.

Merhaba Sn. Lilium,

8x4 ile ilgili hislerinizin aynısı bende de var. Çit budaması için alet edevatımız yok.

Biz dikimi 5x7.45 değil de aslında 10x11 yaptık desem daha doğru. Yani ekteki resimdeki gibi diktik, sonuçta hem ağaçlar arası min. 7.5 gibi bir mesafeyi koruduk hem de 8x8 ekimine göre dönümde yaklaşık 3 ağaç kâr ettik. Hatta daha fazla ettik, neden derseniz ekim yaptığımız arazi parçası ince uzun bir parçaydı, aynı baklava diliminin mükemmel bir kareye göre yukarı doğru daha uzun olması gibi. Eğer 8x8 yapsaydık arazimizin ancak 8m'nin katları olması durumunda mükemmel kullanmış olacaktık. Bu ince uzun şekil çok mükemmel uydu.

Not: resmi alelacele çizdim, çok mükemmel olmadı, özür.

Lilium 21-11-2011 10:27

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe (Mesaj 881147)
Merhaba Sn. Lilium,

8x4 ile ilgili hislerinizin aynısı bende de var. Çit budaması için alet edevatımız yok.

Biz dikimi 5x7.45 değil de aslında 10x11 yaptık desem daha doğru. Yani ekteki resimdeki gibi diktik, sonuçta hem ağaçlar arası min. 7.5 gibi bir mesafeyi koruduk hem de 8x8 ekimine göre dönümde yaklaşık 3 ağaç kâr ettik. Hatta daha fazla ettik, neden derseniz ekim yaptığımız arazi parçası ince uzun bir parçaydı, aynı baklava diliminin mükemmel bir kareye göre yukarı doğru daha uzun olması gibi. Eğer 8x8 yapsaydık arazimizin ancak 8m'nin katları olması durumunda mükemmel kullanmış olacaktık. Bu ince uzun şekil çok mükemmel uydu.

Bu ekim sistemini beş yıl önce ben yapmıştım sanırım bilgi paylaşımı işe yarıyor.
Eklenti 256404
Çukurları kare ekime göre açtırmış fidanları yarın dikmeye başlayacaktım, gece otururken birden aklıma bu pilan geldi, ele kağıdı kalemi alarak çizimlere başladım gördüm ki, çok uygun kare dikimde 8x8 52 fidan dikerken bu pilana 8x8 58 fidan dikebiliyordum, 6 fidan fazla demek yarım dönüm yer demek, kalıcı uzun yıllara göre 6 ağaç kazanmak benim için çukurları yeniden kazdırmaya değer bularak yarınki dikimi erteleyip çukurları yeniden kazdırıp bu şekilde ektim.
Şimdi diyorum ki, keşke aklıma 8x6 gelseymiş.

h.ışık 21-11-2011 12:28

8x6 olarak dikimde için pllanlanan 6 neresi olacaktı? ortadaki yer mi ?

Lilium 21-11-2011 13:16

1 Eklenti(ler)
Hayır hayır, 8x6 baklava şekli değil, Normal sıra halinde, sıra araları 8 mt. sıra üstleri 6mt.
Bu bir çit modelidir, 6 metre olan aralar dolacak kapanacak aralar 8mt. olan aralar bahçenin hava almasını kültürel mücadele yapmak için budamalarla terbiye edilip boş olacak.

Düzgün çizemedim ama umarım anlaşılır.
Eklenti 256412

ENFARKLISI 21-11-2011 14:02

Sayın Lilium, çizdiğinizin tam tersi oldu benim çukurlar.
Yani Kuzey Rüzgarlarının estiği yer sık aralarda kalıyor yani 8x4 ün 4 olan yerinden esiyor.
Bahsettiğiniz gibiyse doğru yöntem, benim ağaç çukurları ters oldu :(

eko_ 21-11-2011 20:35

Sayın LİLİUM 1866 no'lu mesajınızda yine bir pedro cinsi ceviz. Sanki gönlünüz hep ondan yana gibi..Yoğun reklam kampanyalarıyla hep chandler öne çıkarıldı.Ceviz çalışma gurubunun toplantılarından birisinde Oğuzlar (ÇORUM) belediye başkanı OĞUZLAR77 gibi
(en az chandler kadar verimli ) bir cevizi tüm adaptasyon aşamalarını gördüğümüz halde neden önermiyoruz demişti.
Forumda size çok soru yöneltiliyor fakat,deneyimlerinizi devamlı paylaştığınızı biliyorum.
Aşağıdaki konularda bilgisi olan tüm arkadaşlar yazarsa sevinirim.
1-PEDRO hangi iklimlere uygun?Tozlayıcısı (bazı kaynaklarda ŞEBİN , bazı kaynaklarda kendine tozlayıcı yazıyor) nedir?
2-OĞUZLAR77 ceviz cinsi hakkında ne düşünüyorsunuz?

serkanhoca 21-11-2011 21:57

Merhabalar,
Forumda takipçisi olduğum ve sayenizde ceviz hakkında bilgi edindiğim bir bölüm. Bu nedenle bilgi paylaşımında bulunan arkadaşlara teşekkür ederim.

Sincaplar kışın yemek üzere cevizleri tarlamın çeşitli yerlerine gömüyor, sonra unutuyorlar, sonuçta farklı farklı yerlerde ceviz fidanlarım olmaya başlıyor. Kimisi büyüyemeden toprağı sürerken telef oluyor ama kimisi de kıyıda kenarda kalarak yaşamaya devam ediyorlar.

Nasıl ceviz olduklarını bilmiyorum (yerli cevizler sanırım, çevrede aşılı iyi ceviz yok)ama ben bunları aşılamak istiyorum. Chandler, pedro, kaman vs. gibi türlerden diğerlerine göre aşısının anaca daha iyi uyum sağladığı tür hangisidir? Hangi türün aşısı zor tutar ya da aşılamada fark var mıdır? (İklim isteği olarak Kıyı Ege'de bulunuyoruz.)

Şimdiden teşekkür ederim.

Halil Önen 21-11-2011 23:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkanhoca (Mesaj 881407)
...
Sincaplar kışın yemek üzere cevizleri tarlamın çeşitli yerlerine gömüyor, sonra unutuyorlar, sonuçta farklı farklı yerlerde ceviz fidanlarım olmaya başlıyor. .

Aslında sincapları taklit etmek gerekiyor.:)

Cevizin fidanını değil meyvesini ekmek ve sonra istenilen çeşidi aşılamak en doğrusu.

Ceviz meyvesini üç parmak kadar gömüyorsun derine değil...

Toprak altında uyanana ceviz aşağıya kök salmaya başlıyor. Aslında kendisine ömür boyu yetecek suyu arıyor. Adeta toprağın çoğrafyasını çiziyor. Yeterli suyu buluncaya kadar kök salıyor. Yeterli suya ulaştığında hızla yukarı büyümeye başlıyor.

İlk yıl bir en çok iki defa suluyorsun. Bir daha ömür boyu su istemiyor. Ve çok sağlıklı ve çok daha iyi ve çok daha hızlı büyüyor.

Aslında bu doğanın,tüm çekirdekten yetişenlerin yasası.

Halbuki tüp ya da çıplak kök dikimlerinde öyle mi? Gübrele sula babam sula, birde üstüne onca para öde.

Safranlı 22-11-2011 10:39

Ağzınıza sağlık
 
Halıl bey ağzınıza yüregınıze sağlık
doğaya sadakatı tam anlayamayınca ticari dogrular mutlak doğru zannedılıyor
ceviz konusundaki bu aldanış dünyanın cennetı anadolumuzu malesef ithalatcı hale getirmiştir.

Lilium 22-11-2011 12:10

"Cevizin fidanını değil meyvesini ekmek ve sonra istenilen çeşidi aşılamak en doğrusu."

Açık köklü ya da tüplü satılan fidanlarda meyvadan ekiliyor. :) bildiğim kadarıyla herkes öylemi yapıyor bilmiyorum ama, kök yapısı hastalıklara daha dayanıklı tür dediğimiz yerli çetin ceviz dediğimiz cevizlerden ekildiğinde ilerideki kök hastalıklarına daha dayanıklı oluyor.

Tüplü ya da açık köklü fidanın avantajı.

En az iki yıl zaman kazandırıyor.

Dezavantajı

İlk yıl bakımı özen istiyor. (sulama çapalama gibi)
Bakmazsan kuruyabiliyor.
Meyvadan ektiklerin de her biri cimlenmeyebiliyor. Ya da sincaplar yer değiştirebiliyor. :) onda da yıl kaybedebilirsin, karanti diye bir şey yok.

"Toprak altında uyanana ceviz aşağıya kök salmaya başlıyor. Aslında kendisine ömür boyu yetecek suyu arıyor. Adeta toprağın çoğrafyasını çiziyor. Yeterli suyu buluncaya kadar kök salıyor. Yeterli suya ulaştığında hızla yukarı büyümeye başlıyor".

Sökülüp dikilen (açık köklü, tüplü,) fidanlar aşağıya kök salmıyor mu diyorsunuz?

"İlk yıl bir en çok iki defa suluyorsun. Bir daha ömür boyu su istemiyor. Ve çok sağlıklı ve çok daha iyi ve çok daha hızlı büyüyor."

(Bir gün bu taraflara gelirseniz, aynı toprak koşullarında aynı cins ve aynı yaşta tohumdan ekilmiş sulanmış ve sulanmamış cevizleri sizlere gösterebilirim. Aynı şekilde şartlarda aşılı olanları da )

Çok doğru cümleler değil. Tüm ağaçların kökleri kendi çeşidine göre kök geliştirir, kimi saçak köklü olur kimi derinlere dip kök yaparlar, yer değiştiren ceviz fidanı ile meyvadan ekilen ceviz fidanının kökleri farklı olmaz.
O büyüyor diğeri büyümüyor, o su istiyor diğeri su istemiyor, diye bir şey olamaz.

"Halbuki tüp ya da çıplak kök dikimlerinde öyle mi? Gübrele sula babam sula, birde üstüne onca para öde."

Her birinin artı ve eksileri var.
Bakarsan alırsın 50 kilo bakmazsan alırsın 20 kilo.

"Ne kadar ekmek o kadar köfte" boşuna dememişler. :)

privaters 23-11-2011 21:02

Türkiye don takvimi
 
2 Eklenti(ler)
Merhabalar,
ceviz ilgim dolayısıyla birkaç gündür forumu inceliyorum.amatöründen ğrofesyoneline her türlü katkı ve paylaşım için ellerinize sağlık.Hep mevzuu geçmiş ama don konusunda forumda daha önce paylaşımını görmediğim ama işinize yarayacak bir don takvimi haritası buldum..belki birilerinin işine yara
Türkiye Don Takvimi - Meteoroloji Genel Müdürlüğü adresinde


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025