![]() |
Sn.Lilium -27C ciddi anlamda soğuk ,bizim olduğumuz yerde o kadar soğuk olmaz,zaten Salihli'nin bir köyü,yani iç ege'ye yakın, o zaman o ihtimali elimine edelim .
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14366 |
Sayın Lilium aldığım chandler cevizi yeni yaprak verir değilmi? Ağaç kış mevsimine girerken aşı yerinin ordan yeni bir sürgün vermişti ama soğuktan o sürgün kurudu. Ağacımın resmini bugün foruma yüklerim.
|
selam, bahçemdeki fındık ağaçlarının boyları çok yüksek, üstten kesme yapılr mı. ?
Tşkkler. |
arkadaşlar bir şey eklemek istiyorum. - 27 ye dayanmış olması her zaman o kadar dayanacak anlamına gelmez. - 27 derece olarak kitaplarda yazan, cevizin ağaç olarak en son dayanmış olduğu ölçülmüş sıcaklık derecesidir. ağacın yaşı, dalların kalınlığı, en önemlisi bünyesindeki su miktarı, soğuğun süresi hepsi ayrı ayrı etkiler. buradan bir örnek vereyim; geçen yıl çeşit değiştirme sonucu oluşan 1,5-2 m boyundaki sürgünler ocakta - 8'e dayandı, 10 gün önce oluşan soğuk hava dalgasında(son kar yağdığı zaman)- 5 te tamamı dondu.
|
Alıntı:
Aşı sürgünleri soğuya karşı daha mı dayanaksız? Değiştirilen çeşit mi soğuya dayanamadı? Ani düşen ısı deresine bitkiler adapte olamadığı için mi zarar görüyorlar? Çeşit değiştirme aşısında ceviz türüne ait püf noktalar nelerdir. Ceviz fidanlarını bordo bulamacı ile ilaçlayalım mı? |
Alıntı:
|
Sn. cupressus hocam emekler boşa gitti desenize.Yazık olmuş fidanlara üzülüyorum böyle olunca.Şimdi ne olacak donan aşılar yerinden çıkarılıp anaçların yeni sürgün vermesi beklenip onlara tekrar aşı mı yapılacak?
|
arkadaşlar bende ceviz bahçesi kurmak istiyorum TEKİRDAG CERKERZKÖY DE 10 dekar tarlama ne tür uygun ve destekleme bilgilerine ihtiyacım var şimdiden teşekürler
|
Sayın hasan ka ve c e v i z 59; Ceviz bahçesi kurmayı düşündüğünüz alan
10 dekar ve üzeri olduğuna göre: Bağlı bulunduğunuz Tarım Müdürlüğüne uğrarsanız; Destekleme kapsamında olması için yapmanız gerekenleri hem de uygun çeşitleri, hatta nereden sertifikalı fidan temin edebileceğinizi öğreneceksiniz. Sayın hasan ka; Cevizde şekil budamasını dikim sonrası seneye oluşturulacak. Ceviz fidanı dikimi yapıp tutmasını sağlamak işin çoğu ki çoğu. |
Alıntı:
Buradaki nedenleri de iyi anlatmalıyız, örnekte verildiği gibi "geçen yıl çeşit değiştirme sonucu oluşan 1,5-2 m boyundaki sürgünler ocakta - 8'e dayandı, 10 gün önce oluşan soğuk hava dalgasında(son kar yağdığı zaman)- 5 te tamamı dondu." Çeşit değişiminde anaç kuvvetli kök sistemi oluşturmuştur, yapılan aşılar kuvvetli dinç filizler verir ve birde geç zamanlarda su vermişseniz, bu filizlerin kabuğu odunlaşamaz kabuk yeşil kalır bünyelerinde daha çok su barındırırlar o nedenle soğuklara daha dayanıksızlardır. -8 dereceye dayanıyorda -5 dereceye neden dayanamıyorlar gibi bir soru hemen aklınıza gelebilir. -8 den sonra açan biraz ısınan havalar ağaçlara su yürümesine sebep oldu, gündüz yürüyen su ve gecenin ayazı donmalara sebep olabilir. Sonbahar budamaların yerine ilkbahar budamalarını tavsiye etmem biraz da bundandır, sonbaharda budanan ve böyle zamansız ısınan havalarda budadığınız dalların suyu kalan dallara daha çok su yürümesine sebep olur, ani ısı düşmelerinde de bitki bünyesin de daha fazla su oluşundan sayın cupressus dediği gibi -5 lerde de donabilir. O nedenle yeri gelmişken bir kez daha hatırlatmakta yarar var, ağaçlarınıza ağustostan sonra su vermeyiniz, geç verilen sular ağaç gelişimine sürgün vermeye devam edecektir, odunlaşma olamayacak odunlaşma olamayan bölgeler hafif donlardan etkilenip kurumalar görülecektir. |
Sorunuzu sayın cupressus'a sormuşsunuz herhalde gözünden kaçtı, ben de bir kaç ekleme yapayım.
Alıntı:
|
Cevabınız için teşekkürler Sayın Lilium. aslında sorumu genel olarak soruyorum öncesinde teşekkür etmek istediğim isimleri veriyorum, sonuçta zahmet edip cevap yazıyorsunuz teşekkürü çok görmemek lazım ;) Ceviz dikmeyi düşündüğüm yer Denizli iline bağlı bir kasabanın sınırları içerisinde. gölgede 43 derece zor aam güneşte 43 dereceyi geçiyordur. Ayrıca 7.5*7.5 metre üçgen dikim yapacağım çit sistemi yapma gibi bir niyetim yok. Bunları göze alarak kesin bir cevap vermek mümkün mü acaba?
|
aşı sürgünlerinin donması olayını - 27 ye dayanmanın ölçü olmadığını, su 0 derecede donar, 100 derecede kaynar gibi ölçülerin ziraat konusunda her zaman geçerli olamayacağını anlatmak için yazmıştım. - 27 derecede donar 43 dereceden sonra güneş yanığı oluşur gibi verilerin kanun gibi kabul edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.
|
aşı sürgünleri için de, çeşitten kaynaklanmadı(Bahçede bulunan pedro çeşidinden kalem alındı) bünyesinde bulunan su miktarından kaynaklandı ancak, ağustostan sonra bahçeye su verilmedi, sonbahar her yıla göre aşırı yağışlı geçti. Ayrıca bahçede bulunan aşılanmamış ağaçlar yapraklarını aralıkta dökerken aşı sürgünleri üzerindeki yapraklar yemyeşildi. Üstü açık fabrikada üretim yapmanın zorlukları bunlar. Yılmamak ve mücadeleye, araştırmaya devam etmek gerekiyor.
|
Alıntı:
Alıntı:
Sıcaklıkların 43 dereceleri kanun gibi kabul etmemekte haklısınız ama dikkate almakta yarar var, zira 40 derecelerden sonra açıkta direk güneş ışığına maruz kalmış meyvalar etkilenmeye başlar. Buna bir şekilde önlem alınabilinir belki, gölgelik gibi ya da kaolin kilinin çok yararı önleyici bir etkisi olacağını düşünüyorum. |
Arkadaşlar merhaba,
Uzunca bir zamandır forumu takip ediyorum. Özellikle ceviz ve badem konularıyla ilgileniyorum ve ilgili konuların tümünü okudum. Kısmet olursa ben de kapama ceviz ve badem bahçesi kurmak isteyenlerdenim... Ankara Kızılcahamam'da bir arkadaşıma ait 40 dönüm bir arazi var, çok uzun yıllardır işlenmiyor. Araziyi 120 dönüme çıkarmak da mümkün olabilir. Arazide tek tük meşe ve ardıç ağaçları var. Rakım 1300 metredir. Arazinin Kuzeyi ve kuzey doğusu bir tepe ile kapalı doğu ve güneyi ise çam ormanı ile kapalı. Batı ve güney batısı ise göz alabildiğine açık. Arazimiz güney batı yönünde hafif meyilli. Bölgede kış oldukça çetin ve karlıdır. Bahsettiğim arazinin yakınında bana ait 5 dönüm bir arazi var bir parça daha korunaklı. Geçtiğimiz sonbaharda çeşitli meyve fidanları diktim geçtiğimiz hafta sonu baktığımda henüz hiçbiri patlamamıştı ancak donma kuruma belirtisi yoktu (minik zeytin fidanımız ile serviye benzeyen elwodiler hariç). Diktiğim ceviz ve badem fidanları da şimdilik sağlıklı görünüyor. Henüz toprak analizi yaptırmadık. Sanırım bir iki haftaya yapılacak ancak öncelikle buradaki çok tecrübeli arkadaşlarımın görüşlerini almak istedim. Sizce burada bahsettiğim 40 ila 120 dönüm büyüklüğünde ticari bir ceviz yetiştiriciliğinden bahsedebilir miyiz? İlk bahar geç donları görülebileceğini sanıyorum, olursa da hangi çeşitleri araştırmamızı önerirsiniz? Son olarak da sık dikim mi yoksa ayrık dikim mi uygun görürsünüz? Değerli zamanınız ve emeğiniz için teşekkür eder, saygı sunarım. |
Chandler
1 Eklenti(ler)
Yukarıda bahsettiğim chandler fidanım üstü kuruduğundan dolayı tepe sürgününü kestim. Geçen pazar günü ağaç dikimi yaparken ziraat mühendisi tanıdığım bir amca ağacıma baktı ve üst tepe sürgünün kuruduğunu ama aşıdan sonraki 30-40 cmde canlılık olduğunu söyledi sizce ağacım yaşarmı?
Eklenti 199278 |
Fotoğraftan kesin teşhis koymak çok da doğru olmaz.
Ağaçınız sanıyorum bizim su kesmesi dediğimiz olay başına gelmiş, Ağaçın olduğu yerde kışın göllenen su oluyormu? Bir rahatsızlık var ki, fidanın kendiside çürümüş zoraki olarak bir filiz patlatmış ve aynı olay onunda başına gelmiş, bence fidanın olduğu yerde bir sorun var, ne olduğunu nasıl bir yer olduğunu en iyi bilen sizsiniz bizim buradan bir şey söyleyebilmeniz çok zor. Canlı dediğiniz filizi alttan iki göz bırakarak üstünü kesiniz, etrafını capalayıp yarım cay bardağı şeker gübresi veriniz, o iki gözden patlama yaparsa kurtulur. Pekte adam olacak gibide durmuyor, toparlasa bile uzun yıllar alır, bence yeni bir tane ekseniz daha iyi olur. |
Ben yerinizde olsam kuru kısmı kesip, kesik yere sutut sürüp fidanın uyanmasını beklerdim.
Bu fidan belki olmasa bile sizdeki ağaç sevgisi ile sonraki fidanlarınız eminimki sağlıkla büyüyeceklerdir. iyi günler, cs |
Sayın lilium ağacı geçici bir süre daha büyük bir saksıda beklettim. Kuruyan bir ağacın toprağı vardı o saksıda. Yani sadece orman toprağı olan toprak vardı içinde. Geçenlerde sahaya nakledip diktim ağacı. Neden çürüdü o aşı yerinin hemen üstünden çıkan yeni filiz anlamadım açıkçası acaba kazık kökü fazla sudan dolayı çürüdümü?
|
Bu ağaç yaşar ve devam eder, belli ki geçen yıl dikmişsiniz ve yeterince odunlaşamamış. Ancak eğer dalları üşüyebiliyorsa ağaç büyüdüğünde kışları bazı sürgünler donacaktır bilesiniz. Fidanı 15-20 cm den veya 2-3 en göz üzerinden tepeleyiniz, yeni sürgünler daha hızlı ve büyükolacaktır, kesim yerinide aşı macunu ile macunlamayı ihmal etmeyin. Eğer imkanınız varsa fidanı topraklı olarak rüzgar esen bir yere taşırsanız soğuklara dayanır hale gelecektir.
|
Selahattin abim, tek fidan zaten, hazır tüpe almışken, kışı evde atlatsak, daha kolay mı olur? Ne dersin?
|
Gençleştirme ve budama
5 Eklenti(ler)
Merhaba,
Bahçemizde aldığımızda yetişmiş olarak bulunan iki adet cinsini bilmediğim ceviz ağacı var. Biri yaşlı, gövdesi bayağı kalın ve büyük bir ağaç, diğeri genç ve son iki senede boya verdi çok fazla. Birinci ağacın dalları çok karışık , ikinci de boya gidiyor.Bu ağaçlarda nasıl ve ne zaman bir gençleştirme ve şekil budaması yapabilirim. Usta arkadaşlarımdan fikirlerini rica ederim. Fotograflar aşağıda yaşlı olanın tam bir fotografı yokmuş işyerimde, genç olan ise şu anda fotograftaki halinin iki katı en/boy olarak. Şimdiden teşekkürler |
Ceviz hakkında bilinmesi gerekli bilgiler.
Alıntı:
|
sevgili mine pakkaner bende 40 şebin 40 bilecik fidan diktim budamayla ilgili bilgilerinize ihtiyacım var şimdiden teşekürler
|
Ağacımı dediğiniz gibi budadım ama maaleseff kuruduğunu fark ettim artık yeni bir ağaç almam lazım
|
Alıntı:
Alıntı:
|
Arkadaşlar ben sohbet olsun, bu arada da birşeyler öğrenelim diye ceviz 59 rumuzlu arkadaşımızın bu yıl dikmiş olduğu ceviz bahçesi hakkında naçizane bir şeyler söyleyeceğim,ustalar bu konuda daha doğrusunu söyleyeceklerdir tabii ki.Benim yapmak istediğim şey fikir ve düşünce geliştirmek.ceviz 59arkadaşımız " Sana ne ben böyle uygun gördüm ve böyle yapmak istiyorum." diyebilir, saygı duyarım.Yanlış anlaşılmak da istemem,ama merak ettiğim husus şudur:
a)Şebin cevizi salkımda 3-4 lü ceviz oluşturmakta,Bilecik cevizi salkımda 2-3 adet ceviz oluşturmakta.Bu anlamda Şebin, Bilecikten daha verimli. b)Şebin yayvan gelişim göstermekte Bilecik ise dikine büyümekte bu da ileride hasatta sorun olacak demektir. c)Bilecik Şebine tozlayıcı olarak kullanılmakta bu durumda dokuz Şebin fidana bir adet Bilecik yeterli olmakta d)İç kalitesi olarak Şebin Bilecikten daha küçük tane yapmakla beraber iç ağırlığı Bilecikten daha fazla e) Şebinin iç kalitesi Bilecikten daha iyi ve daha beyaz,iç ceviz olarak kullanılmağa elverişli. Bu teorik muhasebeden sonra ceviz bahçesi oluşturmak için 9 Şebin fidana 1 bilecik tozlayıcı olacak şeklinde bahçeyi düzenlemek daha mı karlı olacaktır? |
Sayın yasarugur yukarıdaki yazdıklarınız c e v i z 59 adlı üye için olacak sanırım, yanlış anlaşılmayı düzeltmek ve fikirlerinize tamamen katıldığımı belirtmek için yazdım.Çalışma ve araştırmalarınızda başarılar dilerim.
|
Alıntı:
|
Sn eko ,ismi düzelttim uyarınız için teşekkürler.
|
Önce Allelopatik etkiden anlam çıkarmak gerek.
Alıntı:
Kırsalda evinin baçesine ceviz dikmek isteyene şu sözler fısıldanır bu ceviz senin boyuna gelince sen ölmüş olacaksın. bir başka türlüsü, sana bu cevizin meyvesini yemek nasip olmıyacak gibi sözlerin yanında, bir başka rivayet de ceviz ağacının altında uyuyan uyanamaz derler, bir başka deyişde yağmurlu havalarda ceviz ağacının altına saklanılmaz denilir. buna sebeb de yıldırımları çektiğine inanılır. Arkadaşım bu mesajımda ceviz ağacı hakkında söylenmiş sözlerden bahsettim, farklı bilenler varsa paylaşmalarını rica ederim, bir daha ki mesajımda sizin sorunuza bilimsellik içinde cevaplar getireceğim, sevgiyle kalın. |
Sn Kaktüs'ün bu konuda yazdığı iki mesaj var aşağıda gayet detaylı açıklamış, teşekkür ederiz.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...9&postcount=28 http://www.agaclar.net/forum/showpos...1&postcount=29 |
1500 nolu meaj gençleştirme ve budama
Aşağıdaki 1500 nolu mesajım sanırım gözden kaçtı, mesaj hakkında tecrübesini ve bilgisini paylaşacak arkadaşları bekliyorum.Teşekkürler
|
Alıntı:
derece gibi yaklaşık değerler seçilebilirler.Fakat illaki bu değerlerde olmayabilir. Her ağaç kendine göre değerlendirilecektir diye düşünüyorum. |
Bazı şeyler sadece anlatımla olmuyor, tecrübede gerektiren bir şey, keşke budamaları yaparken budanmadan önceki hali budanırken hangi dal nekar budanmalı ve budadıktan sonraki durumu gösteren fotoğraflar çekseymişim, ya da bir video, internette bazı budama videoları var fakat tam ince noktalarıda anlatılana hiç denk gelmedim, genel olarak şekil budamalarını anlatanlar var meyve budaması nasıl yapılır.
Örneğin hangi dal ne kadar alınmalı, dalı göstererek, nedenlerini anlatarak, ağaçın tacını yükseltmeden iyi ve kaliteli verim alabilmek gibi. Böyle güzel bir sitede epey de ceviz yetiştiricisi varken neden bir ceviz budama bakım (vs) toplantısı yapmıyoruz ki, birbirimizin bilgilerinden daha fazla yararlamış olmazmıyız. |
Sn Lilium hocam,böyle bir toplantıya bir şeyler öğrenmek amaçlı seve seve katılmağa çalışırım,daha sonra yapacağım işler için bilinçli olmak iyidir.Bahçede yerli ,aşısız, 15 yaşlarında bir ceviz ağacı,iki adet geçen yıldan dikilmiş genç fidan,ayrıca bu yıl için tüplü ceviz dikimi için hazırlanmış on adet çukur var,fidancım nisan sonunda aşılı chandler fidanları teslim edeceğini söyledi,yani pratik bilgiye ihtiyaç var dediğinz gibi.
|
Alıntı:
Bir yönde neslin devamı... Bu ana gövdenin dibinden çıkan fışkın; bize köklerde veya gövdede problemler olduğunu da söyler. Zaten gövde üzerinde; yanlış kesilen (kırılan) kalın dalların çürüyerek gövdeye zararlar verdiği, fotoğrafta gözüküyor. Yaşlı ağaçta yapacağımız budama; ancak kuru dalları almaktan ibarettir. Yaşlı (yıpranmış) ceviz ağacına budama amacıyla çıkacak kişileri özellikle uyarmak isterim! Tutunacak veya basacak olduğunuz dallar sandığınız kadar kuvvetli çıkmıyor, çok çabuk kırılıyor. Ağaçtan düşmek %50 gibi. Daha önce hiç cevize çıkmayanlara, bu riske girmeyin derim! Genç ceviz ağacınız boya gidiyor, Doğal doruk dallı sistemi kendisi oluşturmuş. Bu formdan ve yaştan sonra yan dalların da güçlenmesini sağlamak amacıyla; üstünden tepe doruk dalı kesip, yan dala yönlen dirilmeli. Böylelikle; yan dallar güçlenir, tepe dalı duraklar-yavaşlar veya diğer yan dallarla aynı güçte gelişmeye devam eder. Hiç bir işlem yapılmaz sa ne olur? Kendi şeklini kendi bulur, mutlu olur. Budama ağacın pek isteği değil, insanların isteğidir. Az ürün ama kaliteli ürün almak, Hasat için ağacın içine rahat girebilmek, binmek için gibi. Budamada gelişmesi yavaşlatmak istenen sürgün belirli oranda kesilir, büyütülecek olana ise; dokunulmaz. Sayın epsody'nun ceviz ağacının allelopatik özelliğini gündeme getirmesi; "Ceviz gölgesi yavuz gölgesi, söğüt gölgesi yiğit gölgesi" sözünü hatırlattı. Piknik yaparken ceviz gölgesini yerine söğüt gölgesi arayalım, "evin uzağına ceviz, yakınına kiraz dikelim" demek de işin özeti bence... |
Kırsal insanımızın deyişlerindeki gerçeklere vurgulama.
Alıntı:
Deyiminizin özetinde de vurguladığınız gibi kırsal insanımız ceviz ağacının etkilerine karşı endişelerinde ceviz ağacının gölgesini dahi kabul etmediği bu gerçekte söğüt ağacının gölgesindeki huzuru bulmalarıylada kendini bu etkilerden korumayı düşünmüşlerdir. Başka bir deyişteki evin uzağına ceviz dikmeye vurgu yaparken de kiraz ağacının kendi yaşamına engel teşkil etmiyeceğini belirterekte, bahçe kurmada kiraz ağacıyla kurulacak bahçelerin önemini de vurgulamış olmaktadırlar. Bahçe kuracak arkadaşların kırsal insanımızın ön görüleriyle oluşmuş bu deyişler bilimsel litaratürde de karşılk bulduğunu burada hatırlatarak, konun uzmanlarıyla görüşlmeden, özenmeler içinde hareket etmemelerini kendilerinden beklerim, konuya ilgi duyanlara samimi şükranlarımı sunarım, sevgilerimle hoşça kalın. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025