![]() |
fernor ve fernette
Alıntı:
|
Arkadaşlar yukarıdaki videoda gösterilen budama yöntemi yan dal verimi yüksek Maraş 18, Chandler, Kaman 1 gibi ceviz çeşitleri için uygundur. Uç dallarda meyve bağlayan Şebin, Bilecek gibi çeşitlerde bu şekilde budama yapmak hatalı olacaktır.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
fransız siteleri uç dal verimli çeşitler için goble tipi budamayı öneriyor..
yan dal verimli çeçitlerde serbest lider veya asıl önerileri modifiye lider |
Alıntı:
Fernor, Franquette x Lara melezidir. Yan dal verimi yüksektir. Geç yapraklanır. Bölgelere göre değişmekle beraber 20 Nisan gibi. Meyveleri çok geç Ekimin ilk haftası gibi hasat edilir. Tozlayıcıları Fernette ve Ronde de Montignac'tır. Fernette de yan dal verimi yüksek bir ceviz çeşididir. Gene geç yapraklanır ve yapraklanma zamanı Fernor gibidir. Erkek çiçekler dişi çiçeklere göre daha erken olgunlaşır. Mayıs ayında çiçek açar. Tozlayıcısı Franquette'dir. Kendisi de Chandler için uygun bir tozlayıcıdır. |
Alıntı:
Budamanın temel prensipleri aynıdır. Ama budama yapmadan önce bu prensipleri anlamak önemli. Ceviz için ağacın çeşidine, yaşına, uygulanan terbiye sistemine göre farklı budama yöntemleri uygulanabilir. O yüzden ilkönce bunları belirtmeniz gerekiyor. O zaman şöyle yapalım soru cevap şeklinde olsun. Böylece daha öğretici olacağını düşünüyorum. İlk soru da benden olsun. Cevize neden budama yaparız? Budamasak olmaz mı. |
Alıntı:
1: ağacımızın vahşi ,şekilsiz, içi karanlık kalacak şekilde büyümesini engellemekiçin 2: ağacımızın büyümesini kontrol altında tutmak için 3: meyva verimini artırmak için olsa gerek bir ziraatçinin karşında çok konuşmadan dinlemeyi tercih ederim ama :) |
Alıntı:
( Benim açımdan budama amacım ) 1.Öncelikle ileride ağaçlardan iyi bir verim alabilmek. 2.Dikim aralığını olabildiğince yararlı kullanabilmek . ( ki 5*7 dikmek zorunda kaldım fidanları , kendi haline bırakırsam başa çıkamam sanırım) |
Alıntı:
A - ticari amaçlı ceviz yetiştiriçiliği B - Özel amaçlı ceviz yetiştiriciliği A-Ticari amaçlı çeviz yetiştiriciliği 1) Meyvesinden yararlanmak 2) Kerestesinden yararlanmak 1.1) Meyvesinden yararlanmak istersek, budamanın bir tek amacı vardır ve oda verim artışı sağlamaktır, bunu sağlamanın olmazsa olmazından ilki ise bilinçli budamadır. yöntemleri ise şöyledir: 1.1.a)- Meyve tutuncaya kadar olan süre içinde(gençlik devresinde) ağaca önceden karar verilen şekli vermek.(lider dal,gobel vs.) 1.1.b) - Meyve tutmaya başlayınca; - ağacın iç kısmına güneş ve rüzgar girmesini sağlamak - meyve gözü olmayan obur dalları kesmek (amaç; meyve gözlü dalların beslenmesini engellememek) - birbiri üstüne gelen dalları ayırmak veya alttaki güneş almayan dalları kesmek - kurumuş ve hastalıklı dalları kesmek - ağaç şeklini bozan,çok fazla uzayan dalları kesmek - uç almak - vs.vs. 1.2 Kerestesinden yararlanmak istersek,budamanın amacı; 1.2.1 geniş bir gövde gelişimini sağlamak için gereksiz uzun dalları kesmek B) Özel amaçlı ceviz yetiştiriciliği - gölgesinden faydalanmak - görünümünden faydalanmak - meyvesinden faydalanmak (allah ne verirse o kadarı ile yetinmek) Bu amaçlarla yetiştirilen ceviz ağacının zaten budamasına gerek yok Ceviz yetiştiriciliği benim uzmanlık alanım değil, amacım alıntıdaki soruya istinaden kendi görüşlerimi yansıtmaktan ibarettir. sevgiler, |
Budama sırasında dalların uçlarından almak, yani 4 de 1 ini alıp, 3 ünü bırakmanın tam olarak nedeni nedir, Dalı canlandırma amaçlı mıdır? Dal bu şekilde mi canlanır? Değerli yorumlarınızı almak isterim.
|
Alıntı:
Kesilen uç 1:5 değil 2:3 oranında yani 1m lik dalın 60-70 cm si uçtan kesilir. |
yeni çıkacak flilizlerden meyve çiçegi oluşturup cevizi afiyetle yemek niyetiyle basettiğiniz gibi budama yapılır
|
çöl topraklar
Çöl Topraklar.
Orta enlemlerde ve tropikal çöllerde son derece sığ ve karbonatların birikmesiyle oluşmuş sert kabuğa sahip topraklardır. Orta enlemlerdeki çöllerde daha çok sierozem denilen açık ve gri kahverengi aşırı derecede kireç birikmesinden oluşan sert tabakalar halinde uzanan topraklar hakim durumdadır. Tropikal çöllerde ise kırmızımsı renkte olan yine aşırı derecede karbonatların birikmesi ya da kapilarite ile suların bünyesinde bulunan karbonatların yığışması sonucunda sert ve sığ topraklar görülür. Her iki toprak da organik madde yönünden son derece fakirdir ve tarımsal değeri hemen hemen hiç yoktur. Bu topraklar, ülkemizde özellikle Harran ve Malatya ovalarında görülür. |
hakkatten çevremizde başka amaçla toprağı kazdığınızda, (kuyu vs) 1-2 metreden sonra burada KİRE diye adlandırdığımız beyazımsı sert bir tabaka her yerde mevcut. acaba anlattığı bu tabaka kireç tabakasımı merak ettim şimdi,
ceviz bahcesi sahibi arkadasların bahcesinde boyle katman olan varmı acaba, sizce sorun olurmu??? |
sanırım rastlayan yok. zaten kaynaklardada bu tür toprakların sadece malatya ve harran ovası civarında oldugu yazıyor.
|
Alıntı:
Dikim aralığının uygun olmadığını düşünüyorum. Cevizde uygun dikim aralığı 8x8 m. (fidan desteklemesi için 8x8 metre) belki 7x7 m. olabilir. Yan dalları verimli çeşitlerde ilk yıllarda daha sık örneğin 8x4 m aralıklarla dikim yapılıyor. Ancak ilk yıllarda erken verime yatmalarından faydalanılarak ileriki yıllarda bu cevizlerin bir kısmı çıkarılıyor. |
Alıntı:
Ceviz için 1-1.5 metre derinliğe kadar geçirimsiz bir tabaka olmaması önemli. Bu şekilde toprak yapısını görmek için bir çukur açıldığında eğer taban suyu, ya da kazılamayan kaya veya kist tabakası görünüyorsa bu gibi yerlerde ceviz bahçesi kurmaktan kaçınılmalıdır. Bunun dışında toprak analizi sonuçlarına göre % 5'in üzerindeki aktif kireç bulunan toprak cevizde demir noksanlığına neden olabilmektedir. Kireç için konuşmak gerekirse üst topraktan yıkanan kireç zamanla alt toprakta birebilmektedir. Eğer bu biriken kireç tabakası sertleşmişse ve yüzeye yakınsa bu gibi sahalara fidan dikiminden kaçınılmalıdır. Eğer bu tabaka sığ ve toprak yüzeyine yakınsa ilkönce toprak işlemesi ile yırtılır. Daha sonra saf kükürt içerikli toprak iyileştiricilerle ıslah edilebilir. |
tesekkur ederim. belli bolgelerde bu gecirimsiz tabaka mevcut, ama dediğim gibi kimi yerde 1,5 2 metreden sonra baslıyor. dediğiniz gibi muhtemelen yıkanan kirec tabakası :((
|
ama sunuda belirtmeliyimki. dedemin cocuklugunda diktiği cevizler halen dimdik ayaktalar. yaslarını siz tahmin edin artık 80 -100 yıl, hemde taşın kayanın basında.
|
Arkadaşlar çok harika yanıtlar gelmiş :) Hatta bazı arkadaşlar kereste amaçlı ceviz yetiştiriciliğinden bile bahsetmişler.
O zaman neden budama yapıyoruz sorusunun yanıtını verecek olursak. 1- Ağacı bodurlaştırmak. Arkadaşların da belirttiği gibi verilen sıra üzeri ve sıra arası mesafeye göre ağaç boyunu ayarlıyoruz. 2- İkinci bir neden iri ceviz elde etmek. Gene arkadaşların bahsettiği gibi lezzetli ama iri cevizler elde edip afiyetle yemek :) 3- Meyvenin istediğimiz noktalarda oluşmasını sağlamak. 4- Zayıf, kurumuş, hastalıklı dalları çıkarmak. Bir soru daha. Eline makas alan bir budamacı kaç çeşit budama kesimi yapabilir? |
Alıntı:
|
Merhabalar Sertifikalı Fidan Desteklemesi başvurumu yapmıştım(Dönüm başı 100TL olan) ilçe tarımdan öğrendiğim kadarıyla kadarıyla işlemlerimde bir sorun yok. Tarlam için başvurduğum mazot desteği yattı ama Fidan Desteği yatmadı. Her yerde tarım müdürlükleri açıklamalar yapıyor ödedik diye ama hesaba yatan bir şey yok. İlçe tarımı aradım bakanlıkta ödenek olmayabilir falan dediler. Bu konuda tecrübesi olan var mıdır?
|
Herkeze merhaba,
hafta sonu tarladaydım.Fideler ortalama 1 mt civarında olduğu için tepe alımlarını yapmadım.Seneye 2.20'den tepelerini alıp yan dal oluşumunu sağlamaya çalışacağım.Fideler iki üç daldan oluşuyordu.Ben en güzel dalı bırakıp,diğerlerinin kesimini yaptım.Tek bir tane dal kaldı.Fide bütün kuvvetini bu tek dala vereceği için daha çabuk şekil alacağını umuyorum. |
Alıntı:
aynı durum bendede var. mazot, gübre, analiz desteğini aldım. fidan desteğini alamadım. sorduğumda seninki haziran 2012 yaz dikimi olduğu için bu kış dikimlerle birlikte ödenecek, onun içinde nisan sonunu bulur dediler.. bilmem ne kadar doğru.. |
Alıntı:
bildiğim kadarı ile ceviz için yapabileceği üç çeşit budama var kendinden bir ekleme yapmaz ise :) 1: goble yapabilir bu tip uç dal verimli çeşitler için öneriliyor. 2: değişken lider dallı yapabilir bu tip yan dal verimli çeşitler için öneriliyor 3: sadece ufak dokunuşlarla liderine dokunmadan temizlik yaparak şekil oluşturur 4: ?? varmı?? varsa ceviz için uygunmu ? linkteki resimlerdeki gibi olmalımı ?? http://www.agaclar.net/forum/1105875-post319.htm |
Teşekkürler sayın ncp1963,
Bahsettikleriniz terbiye sistemleri. Liderli ve lidersiz terbiye sistemleri kullanılıyor. Aslında cevizde budama terbiye sistemleri için bilgi eksikliği var ne yazık ki. Akademik seviyede yazılan kitaplarda bile bir kaç sayfa budama terbiye ile ilgili bilgi var ki hiç yeterli olduğunu düşünmüyorum. Hatta ceviz konusunda ciddi bir bilgi eksikliği olduğunu düşünüyorum. Bende 3-4 tane ceviz konusunda kitap var ama hiç birini beğendiğimi söylemeyeceğim. Cevizde budama terbiye konusunda benim en beğendiğim anlatım bu: Harold Adam Training Walnut Trees - YouTube Bakın burada çok önemli noktalara değinmiş. Örneğin çizme uygulaması. Çizme uygulaması nedir. Tomurcuklar kabarmaya başlarken ya da biraz önce bir gözün 1 cm üzerinden dal kalınlığının 1/3'ü ya da 1/2'sinin 2 milimetrelik bir testere ile çizilmesidir. Örneğin demir testereler 1 mm'dir. 2 tane demir testere 2mm yapar. Ya da isveç çakısı denilen çakıların testerelerini kullanabilirsiniz. Burada bir spatuladan çizme aleti yapmış. Böylece ne olacaktır istediğimiz noktalarda ana dal elde edeceğiz. Sonra masa tipi kesim ya da V kesim. Masa tipi kesim nedir. Bir dalın makası yere paralel tutarak altta hafif bir mahmuz bırakarak çıkarılmasıdır. Böylece ne olacaktır. Hem tırnak bıraktığımız noktanın altında uyur gözler uyanacak. Hem de kesim yaptığımız noktanın biraz üzerindeki gözleri de uyarmış olacağız ki bunu ben bu videodan öğrendim. Bir diğer önemli nokta budamanın temel prensiplerinden bir tanesi. 3'e 1 kuralı. O da şudur. Bir tane ana dal üzerinde yardımcı dallar olduğunu düşünün. Bu dal üzerinde çot kalınlığı ana dal kalınlığının 1/3'ünden daha kalınsa bu dalı çıkarıyorum. Çot da bir dalın gövde ile birleşme noktası. Bazı kaynaklarda gerdanlık, yaka olarak da geçiyor. Demek ki gövde üzerinde gövde kalınlığının yarısı, üçte biri kadar kalın dallar varsa bunları çıkarıyoruz. Özellikle bunlar üst kısımlarda istenmez. Bu da budamanın temel prensiplerinden bir tanesidir. Hatta ben bunu bahçemizde bulunan bir ceviz ağacında uyguladım. Budama terbiye işlemlerine başlamadan önce eline makas alan bir budamacı kesim şekillerini, budamanın temel prensiplerini bilmek durumunda ki sağlıklı bir budama yapabilsin. İşte bu yüzden terbiye sistemlerinden önce budama kesimlerini gündeme getirdim. Benim asıl sormak istediğim cevizde ne tür budama kesimleri yapabiliriz? |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
sayın ulukışlalı elbette yazarım.. bu ülkede devlet( dövled bize bakmıyı) tarafında çalışıyor. devletin hertürlü imkanı o tarafta ayaklar altına seriliyor. bu trafta kendini aslan zaneden memur orada kedi gibi bu taraflara gelince bizlere iki parmağın arasından parmak gösteriliyor. o tarafa ilticamı etsek ne etsek bilemiyorum... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:22. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025