![]() |
hiç birşey bilmiyorsanız google amcaya hümik asit faydaları yazsanız zaten hepsi karşınıza çıkacak. ama ben sizi yormayayım.
-Damlama sulama ile ağaçlar için yukarıda önerilen miktarlarda TKİ-HÜMAS parçalar halinde 2-3 sulamada verilebilir. Uygulanacak TKİ-HÜMAS’ın 2/3’ünün çiçeklenme döneminden önce kalan kısmının meyve oluşum dönemi başında verilmesine dikkat edilmelidir. -http://www.tkihumas.gov.tr/humas/pdf/ceviz.pdf -HUMİK ASİTLERİN FAYDALARI 1. Toprakta oluşan sertleşmeyi çözerek bitkinin daha kolay köklenmesini sağlar ve kök gelişimini teşvik eder. 2. Suyun ve havanın toprak içindeki hareketini düzenler. 3. Topraktaki aşırı sodyumu (Na) ortadan kaldırıp, çoraklaşmayı giderir. Topraktaki kireci çözerek pH’yı düzenler. 4. Topraktaki iyon alış verişini artırarak kil minerallerine tutunan fosfor, kalsiyum ve iz elementlerinin serbest hale getirip bitkilerce kullanılabilmesini sağlar. 5. Topraktaki mevcut bitki besin maddelerini şelat hale getirerek bitkiler tarafından alınmasını kolaylaştırır. 6. Topraktaki mikroorganizma faaliyetini artırır. 7. Toprak koloitlerinin çökmesini önler 8. Bitkinin çiçek tutum oranını artırır. 9. Ürünün raf ömrünü uzatır. 10. Topraktaki bitki besin maddelerini tutumunu artırarak yıkanma ile kaybını önler. 11. Meyve ve sebzenin şeker miktarını artırır. 12. Tohumun kısa sürede çimlenmesini sağlar. 13. yağmurlardan sonra oluşan kaymak tabakasının oluşumunu azaltır/önler. |
Alıntı:
Leonardit ve hümik asitle ilgili pek bilgili değilim. Araştırıyorum ben de. http://www.agaclar.net/forum/temel-k...ulama/1653.htm . Bu konuyu inceleyebilirsiniz. Arkadaşlar güzel paylaşımlarda bulunmuş. Ayrıca aşağıdaki videoda bazı bilgiler verilmiş. Tarımda Leonardit Kullanımı |
Alıntı:
"12. Tohumun kısa sürede çimlenmesini sağlar." Ekeceğim ceviz tohumlarına, hümik asit karışımlı su ile can suyu vermemin faydası olur sanırım. Saygılar. |
tabi ki faydalı olacaktır. ben sebze tohumlarını çimlendirmeden önce 3-4 saat kadar hümik asit karıştırdığım suda bekletiyorum. önceki senelerde 10-15 gün beklerken ilk çimlenme için bu sene cuma günü ektiğim tohumlar pazar günü kendilerini gösterdiler gerçekten hayret ettim. cevizi ekerken açtığınız çukurada 10 cc hümik asiti 100 cc su ile karıştırarak döküp üzerinede cevizi koyup gömebilirsiniz.
bu arada hümik asite karıştırılacak su miktarı minumum 5 katı olmalı nekadar fazla olursada okadar iyi tabi ki. böylece faydalı mikro organizmaların çoğalması için uygun ortam yaratılmış oluyor. araştırdığım çoğu kaynakta fidanların ilk yaşı için 100 cc önerilsede telefonda görüştüğüm türkiye kömür işletmelerinde ki yetkili 150 cc koymamın ve her yaş için 50 cc arttırmamın daha iyi olacağını söyledi. bu arada bu oranlardan fazla hümik asit vermenizinde bir zararı yok sadece fayda maliyet hesabına göre veriliyor bu oranlar. daha fazla hümik asit vermeniz daha faydalı olacaktır tabi ki. aynı oranlarda karıştırarak ilaçlama pompası ile yapraklara püskürtmekte fotosentezi arttırmakta bu sezon bir kerede bu yöntem ile vereceğim. bende 2 aydır ciddi bir araştırma yaptım hümik asit ile elde ettiğim bilgileri paylaştım. daha uzun süredir kullanan faydalarını gören ve daha bilgili arkadaşlar daha farklı sonuçlarınıda sunabilir. |
Alıntı:
Teşekkür ederim sayın ermana. |
Alıntı:
bu kataloğu okumanızı tavsiye ederim. |
Alıntı:
|
Letamin Base / aminoasit içerikli organik gübre
1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar, bu ürün hakkında bilgisi olan var mı?
Letamin Base - Letafet Uluslar arası Pazarlama Gıda Satış ve Tic. A.Ş. Letafet |
Alıntı:
|
Merhaba,
Humik asidi toprak yüzeyine püskürterek mi yoksa taç izdusumune dökerek mi uygulayalım |
3 Eklenti(ler)
Çukurun altına yaklaşık 1 Kg kadar leonardit döktüm ve 2 gün bekledi. Bazı çukurlarda leonarditin içinde solucanlara rastladım. Yaklaşık 15 yıldır bu tarlada toplasan 10-15 tane solucan görmüşümdür. Leonarditi sevdiler sanırım :)
Çukuru dolduracağım toprağı ve gübreyi eledim bir güzel. Toprak ve gübreyle beraber, biraz talaş, 1 Kg kadar leonardit ve biraz da kum karıştırıp çukurları kapattım. Kar yağışından dolayı tohumları ekemedim. Bakalım nasipse Salı-Çarşamba ekeceğm artık. |
2 Eklenti(ler)
2 Mart' ta kestiğim ağaçlar ağlama yapmış ve sanırım ağlamayı kesmiş. Yarın biraz daha keseyim uçlarından bakalım yine ağlama olacak mı?
Pazar günü aşı yaparım büyük ihtimalle. |
benim martın başında kestiğim ağaçlar ağlaması durdu.geçen cumartesi aşıları yaptım .
|
Cevizleri ektim sonunda
2 Eklenti(ler)
Toplam 115 çukura 3 er tane ceviz ektim.
İnşallah çıkarlar. Sizlerin tavsiyelerini harmanladım ve şu şekilde bir yol izledim. # 28 Mart, 21.00: Cevizleri, 2 adet 5 litrelik ağzı kapalı sıvı yağ bidonlarının içine koydum ve lık su ile doldurdum. 4 gün kadar kalorifer peteği üzerinde beklettim. Sabah akşam suyunu değiştirdim. Her zaman ılık su kullandım. # 1 Nisan, 07:30: Daha sonra bu bidonlardaki suyu boşalttım, 4 litre hümik asit ve biraz da su doldurdum. 12 saat kadar bu karışımın içinde beklettim. Aynı gün akşamı hümik asitli sudan çıkardım, ağzı kapalı yoğurt kovasına aldım. Aslında bu işlemlere 26 Mart Çarşamba dan başlayıp, 30 Mart Pazar günü ekecektim, kar yağışı beklentisinden dolayı planlarım değişti. |
1 Eklenti(ler)
Hava şartlarından dolayı, ekim işlemi 6 Nisan' a kaldı.
Bu süre içerinde cevizlerin nemini muhafaza etmek için, torf- perlit karışımının içerisine aldım. (2 Nisan, 21:00) Tabana 3 cm kadar perlit koydum. Soğuk katlama işleminde ki gibi bir sıra ceviz bir sıra torf-perlit koydum. En üstte yine perlit serdim. Koli üzerini jelatinle kapattım ve oda sıcaklığında karanlık ortamda 4 gün kadar bekletttim. |
1 Eklenti(ler)
Cevizleri ekmeden önce, "Letamin Base hayvansal kaynaklı amino asit içeren sıvı organik gübre" ile 4 saatlik bir kaplama işlemi yaptım. Sonra da 3 saat kadar güneşte kuruttum.
(Hümik asit kullanımını araştırırken, üretici firmalar ile görüştüğümde köklendirme aşamasında "Letamin Base" ile yapılan kaplama işlemlerinde çok iyi sonuçlar alındığını söylediler ve tavsiye ettiler. Denedik bakalım etkisi ne olacak). |
1 Eklenti(ler)
Çukurlara 3 er adet, bir kaç tanesine de 4 er adet olmak üzere 115 çukura ekim yaptım.
1 litre suya 50 cc hümik asit karışımı ile her çukura 2 litre kadar cansuyu verdim. Sonra cevizleri koydum ve üzerini 3 cm kadar, elenmiş toprak+kum+ince odun talaşı+iyi yanmış keçi gübresi ile kapattım. Hafta içi yağmur gösteriyo. Eğer olmazsa hafta sonu nem durumuna göre hafif bir sulama yapabilirim. Bundan sonrası Allaha emanet. |
Çukurların seviyesini topraktan biraz yüksek tutmaya çalıştım.
Sırta değilde "göbeğe" dikim şekli oldu benimkisi :D Ara tarım olarak yonca ekilecek. Tabi yonca sulanırken cevizler su içinde kalmamalı. Belki çıkacak çöğürler uzadıkça boğaz kısmını toprakla biraz daha yükseltebilirim. 15-20 cm zeminden yüksek tutmak istiyorum. Tabi aşılarını da ona göre yapmak lazım. Ağaç büyüdükçe dibindeki bu yükseltiyi, her yıl kışa doğru, kompost, gübre vs. ile taç izdüşümü mesafesi kadar genişletmeyi düşünüyorum. Sizce, ağaç dibini, taç izdüşümü çapı ölçüsünde, zeminden 1 karış kadar yüksek tutmamızın bir sakıncası olabilir mi? |
Alıntı:
|
Alıntı:
İlk zamanlar el çapası kullanırım zaten. Organik malçlama yaparak çapalama işçiliğini en aza indirmek istiyorum. İleriki zamanlarda da yüksek kısmın çapı artıkkça çapa makinesi ile işlem yapabilirim. Elmalar varken de sıra aralarını sürdürmüyodum. Çapa makinemle kendim hallediyodum. Kendi traktörüm de yok. Bahçemde ağaç varken de başkasının kullandığı traktörü sokmuyorum içeriye. Fidanlara zarar veriyolar. Ondan sonra "abi amma sinirli adamsın, altı üstü bi dal" diyolar. Hasta ediyolar beni. |
Aşılamaya başladım
4 Eklenti(ler)
Bu sabah, bahçemdeki yerli cevizlerden bir tanesine 8 tane Fernette kalemi (Sn. Lilium abimizden gelmişti) aşıladım, inşallah tutarlar.
Ağaçları, 2 Martta biraz yüksekten kesmiştim, ve 10 gün önce hafif ağlama olmuştu. Aşı yaptığım yerin 4 - 5 cm üzerinden tekrar kesmiştim, ağlama arttı ve geçen gün durdu. Şuan ağlama yok. Aşı kalemlerini iki tane ince çivi ile sabitledim. Aşı yaptığım dallardan iki tanesinin aşı yerlerini aşı macunuyla kapattım. Kalemlerin etrafına koli bandı ile destek çubukları sabitledim, jelatin ve kartonla sardım. Kum ve toprak karışımı doldurup iyice suladım. Kalemlerin tepesi hafif kurumuş gibiydi yarım cm kadar kestim sutut ile kapattım. Diğer dalda ise; aşı yerini, daldaki kesilen yeri ve kalemlerin tepesini sutut ile kapattım, kalem gövde ve gözlerini de beyaz plastik boya ile boyadım. Peki kalemler için doldurduğumuz toprağı ne zaman alacağız? Sürgünlere göre mi karar vereceğiz. Ceviz aşılarında, gözler patlayıp sürgün verse bile ilk zamanlar aldatıcı olabiliyormuş, ilerde kuruma yapabiliyormuş, doğru mu? |
3 Eklenti(ler)
Bu sabah ta, bir ağaca 7 tane chandler kalemi aşıladım.
Bu seferkiler daha bi güzel oldu sanki, hoşuma gitti. Elim alışıyo giderek demekki :) İnşallah tutarlar. Kopya çektiğim hiç belli olmuyo :) http://www.agaclar.net/forum/attachm...-yapim-008.jpg |
2 Eklenti(ler)
Sanırım biraz fazla sulamışım.
|
Alıntı:
|
caner bey kolay gelsın.hava almadıkca hepsı tutar.ben sutut lu şekılde ası yapıyorum.sabıtlemeyı cıvı degılde muşamma ıle serıt yapıp sabıtlıyorum .ası kalemlerı harıc sızın gıbı kompile sututluyorum.aşı kalemlerıne paraflım sarıyorum.paraflim kalemi hem nemli tutuyor hemde kalemde güneş yanıgı olmuyor.geçen sene 8 yasındakı 125 tane
yalova yı tamamen kesıp asıladım .120 tanesı tuttu.(ikişer kalem yapmıştım )hava almadıkca oran yükselıyor. saygılar kolay gelsın. |
Alıntı:
Ecza depolarına, medikalcilere varana kadar baktım ama nafile, yok. Beyaz boya ile boyadım bende. |
Alıntı:
|
kendım sağlıkcıyım benim icin pek sorun olmuyor.rahatlıkla bulabılıyorum.evet benım yaptıgım asılar yaklasık 20-25 (belkıde daha fazla) gun oldu yavas yavas paraflım lerı delıp cıkıyorlar.sizin daha zaman var.bölge farkı var izmir -tokat
|
2 Eklenti(ler)
Bu da, 3. ve son ağacımın aşıları.
|
Bir haftadır farelerle mücadele ediyorum. Baykuş mu beslesem, bahçeye piton mu bağlasam, bilemedim.
Son çare toprağın üzerine zehirli buğday döktüm. Bu seferde alttan girmeye başladılar. Halbu ki bıraksalar da ağaçlar büyüse sonra doya doya yeseler. Altın yumurtlayan tavuğu kesiyolar resmen. Dur bakalım bana ceviz bırakacaklar mı? Bidaha ki sefer, cevizleri, çekilmiş çok acı biber ve mazotla hazırlanmış karışıma batırıp öyle ekecem. İnat değil mi kardeşim. Haaa, eğer benim gibi acı biberi seviyolarsa o başka tabi. Mazotta kafa yapar, üstüne cila olur, oooh :) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:08. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025