![]() |
2 Eklenti(ler)
Fidanlar büyümeye başladı.
İlk fotoğrafta ki üstteki göz kesilerek 2 dallı olarak bırakıldı. Eklenti 487610 Eklenti 487611 |
3 Eklenti(ler)
|
Fernette 2-3 cm kadar sürdü, franguette de gözler şişmeye başladı.
|
2 Eklenti(ler)
Aşılar patlamaya başladı.
Gördüğüm kadarı ile tutmayan aşı yok. 3 ağaca howard aşılamıştım fakat 30-31 mart soğuklarından önce açtığını ve soğuktan yandığını gördüm , ayrıca bakteriyel yanıklığa çok hassas. Howard aşılarını (Tutan aşıları) tekrar chandler olarak aşılamayı düşünüyorum. Eklenti 487655 Eklenti 487656 |
2 Eklenti(ler)
|
Hay maşşallah, aşılar harika görünüyolar.
Bereketli olurlar inşallah. |
Alıntı:
Sizinde aşılarınız güzel görünüyor. |
Bu sene yaptığım aşılar sırasıyla patlıyor.
Bu sene sırasıyla ilk howard, chandler, fernor, ronde de montignac aşıları patladı. Howard'dan 2-3 gün sonra chandler, 5-6 gün sonra fernor ve fernordan 5-6 gün sonra da ronde de montignac patladı. |
benim ilk aşı denemem sanırım hüsran oldu.
ama yanlışlarımı biliyorum en azından tecrübe oldu :) |
Sayın ermana,
En önemlisi tecrübe zaten. Fotoğraflarını ve yapım aşamalarını paylaşırsanız üzerinde daha ayrıntılı konuşabiliriz. Bazen gözden kaçan küçük noktalar olabiliyor. |
benimaşıda 3.yılım :)geçen yıla kadar çok hayal kırıklıkları yaşadım.sonunda bu yılk ki ceviz aşılarım da şaşma yok gibi :)aşıda en önemli tecrübem:aşıyı hep martta alışmıştım.cevizleri nisan ilk haftasına kadar bekleyip yaptım. bu yıl ondan randımanlı oldu.
ceviz acı suyu akması önemini de ayrıca belirtmekte fayda var. ama bu kuralı bile göz ardı edip yerinde kesilen ağaca hemen aşı yapan bir ceviz aşısı ustası ile de tanıştım.3 gün aşı yapmasına yardımcı oldum.çok merak ediyordum tutarlar mı? diye .şu an aşıları uyandı.bakalım aşılar dönecek mi sürecek mi.ondanda; zor da kalınca aşıyı hemen ağacı kesip yapmanın püf noktalarını aldım:) |
bir hafta daha bekleyerek aşı noktasını sökeceğim ve ozaman sökerken fotoğraflayarak paylaşırım. yaptığım 2 yanlış var. ağacı kestim 2 hafta ağlamasını bekledim ağlama dindi bir kez daha 4-5 cm altından kesim yaptım ancak yine ağlamaya başlamasına rağmen haftaya bahçeye gidemeyebileceğim için inatla aşıyı ağlayan ağaca yaptım. bir diğer hatamda aşı macunu ile aşıların tam olarak hava almayacak şekilde kapatamadığım inancındayım. haftaya 3 gün yıllık iznimden aldım artık şu damla sulamayı tam olarak bitirmek istiyorum ozaman bol bol fotoğraflar çekerek paylaşacağım. böyle akşamları gidip gelmek ile ancak biraz biraz iş yapıyorum fotoğraflamalara zaman kalmıyor. eşime çektirdim ancak o da daha çok fidanları bulanık yapıp börtü böcek sanatına girmiş :)
|
Gökhan hocam güzel bir aşı macunu geliştirmemiz gerekiyor sutut yerine.
|
Alıntı:
Bende aşılarda ( yapım aşamalarında )azda olsa sıvı gübre takviyesi yaptım. İşe yaradı mı bilmiyorum ama aşılar tuttu. Sıvı olarak hazırladığım solüsyonun etkisi ne? Bir kaç sene daha deneyip, karar vermek gerek. |
Alıntı:
Siz espiri olarak söylediniz sanırım ama zor da kalınca ( bekleme süresi mümkün değilse ) ağaç kesildikten sonrada aşı yapmanın püf noktaları var. Yani ağaçta ağlama kesilmeden, tabi ne kadar başarılı olur bilemem. |
Alıntı:
Aşı yerini sutut veya macunla kapatmayın. Eğer bulabilirseniz benim kullandığım gibi bir toprak kullanın. Daha öncede aşı başlığında bahsetmiştim, eğer aşı macununu aşı yerine kullanacaksanız acı suyun akması için mutlaka 2-3 mm gibi bir boşluk bırakın. |
2-3 mm gibi bir boşluk
sn. gökhan07
eğer aşı macununu aşı yerine kullanacaksanız acı suyun akması için mutlaka 2-3 mm gibi bir boşluk bırakın. bu boşluk kalemin çift taraflı kabuğu kestiğimiz boşluk mu? ben ise acı su akma durumunda; yapılan kesiğin kalem girecek kadar değil de acı suyun tahliyesi için 5cm daha fazla kesilmesi yönünde olacak.bu fazla kesiği de aşıyı sararken kesinlikle kapamamak.böylece ağlama alttan tahliyesi olacaktır. |
Alıntı:
Acı su tahliyesi için 2-3 mm yeterli daha fazlası hava ile fazla temastan dolayı sağlıklı olmayabilir. Acı su genelde kabuktan değil ağacın özünden gelir. Bahsettiğim 2-3 mm boşluğu aşıların yapım aşamalarında fotoğrafını çekmiştim. ( sizlere örnek olsun diye ) 95. mesajın 3.fotoğrafı. Ben sutut ya da aşı macunu kullanmadığım için boşlukta bırakmıyorum. |
sayın gokhan07
Büyük agaclarda aşı yaparken su tahlıyesını yanlış yapıyorsunuz.dedıgınız gıbı kesımı fazla yaparsanız aşı kalemı hava alır ve tutma oranı düşük olur.ben aşıyı yaptıktan sonra aşının yarım metre altından ceşıtlı yerlerıne 3-4 tane 4-5 cm tahliye yeri açıyorum.su tahlıyesı gayet guzel bır sekılde buralardan oluyor. ve aşı tutma oranı gayet yüksek.bu sene 13 tane 6 yasında ki yerli cevızlere aşı yaptım.bır agaca 3 kalem yaptım .nerdeyse hepsı tuttu.ılerde su tahlıye yerlerı kendını kapatıyor.bergama da nisan ın 7-8 ınde 40 tane dilcikli aşı yaptım. %90 sını tutu.aşının hava almaması ve paraflim ile tamamen sarınca aşının tutma oranı gayet yüksek oluyor.aşı tutma yonunden problem yok. yeterki aşı cubuklarını guzel saklamalı.keten çuvallara nemlı bır sekılde sarıp topragın 10 cm altında cok guzel saklaması oluyor.aşı kalemlerınde kambıyum olsumu dahi cok guzel gözleniyor. |
http://www.agaclar.net/forum/attachm...-yapim-022.jpg
Sayın labtek daha önce yapmış olduğum aşıların fotoğraflarına daha dikkatli bakmış olsaydınız söylediğiniz şekilde yapmış olduğumu zaten görürdünüz. ( Ağacın sağ alt tarafta ki çapraz kesime dikkat edin ) Sayın labtek büyük ağaçlara yaptığınız aşıların fotoğraflarını paylaşırmısınız. |
hafta sonu cekımlerı yapıp fotalarım.su tahlıye yerını tam goremıyorum sızın agaclarda.ben sadece bılgı amaclı yazmıstım.kendı denemelerım.
|
Alıntı:
Aslında merak ettiğim aşılarınızı ne kadar yüksekten yaptığınız. |
Arkadaşlar Aşılama konusunda aşı yapma yeri ve kesik atma yeri (Sadece kesildiğinde ağacın acı suyunu tahliye için gereklidir ağaç ağlamazsa gerek yoktur) ideal yükseklik kişiden kişiye ve ağaçtan ağaca değişir. Teknik bir gözle bakmak gereklidir ki ideal taçlandırma, ertesi yıl tutmayan aşıyı tekrarlama, hayvanların verebileceği zararlar gibi, ağacın var olan taç yüksekliği, bahçe sahibinin istediği taçlandırma mesafesi, aşıya vereceğiniz taçlandırma yüksekliği gibi faktörlerle değişebilir. Bu durumda ben şunu yaptım oldu demek sadece belli metotlara bağlı kılar ki bu da bir kişinin bildiği metodu tüm memlekete yanlış uygulamak demektir. Burada teknik bakışı bizim yaklaşımımızı belirleyecektir ve yerel ezber bilen klasik aşıcıların durumuna düşülür.
Aşının onlarca metodu var ve tek metoda mahkum insanlar hep akıl karışıklığı yaratıyorlar oysa aşıcı aşıyı tüm faktörlere en iyi tutacak, aşı sahibini memnun edecek, ağaca en ideal durumu ortaya koyacak, verimi en iyi planlayacak, tutma oranını yüksek düzeyde tutacak şekilde işi teknik zekasıyla yorumlayabilecek donanıma sahip olmalıdır. Ayrıca Gökhan hocamında farkettiği gibi ilerleyen yıllarda howardın yanlış aşı olduğunu yerine chandler aşılanması gerektiğini anlayabileceği şekilde bahçe sahibinin menfaatine aşıladığı ağacın yanlış olduğunu anlayacak, iklimsel, yetiştiricilik açısından ve çeşidin oraya uyumu gibi konularda yorumlama yapacak teknik yetiştiricilik bilgisine de sahip olmalıdır. Zaman oluyorki ezbere aşı yapan insnaların yüzünden aşılama zamanını beklediğim yerlerde acele ettirmelerinden ve ağacını aşılatacak insanların paniklemelerine sebep oluyorlar. Ne çekiyorsak işi bilmeyen ezbercilerden çekiyoruz, bazende buralardaki mesajlardan yararlanıp aşı yaptığını sanan (bilenleri arkadaşları tenzih ediyorum) insanların kestiği ağaçlarla sahada karşılaşıyorum onların yarattığı yıkım daha acı oluyor. Düşününki bahçesinde yapılan yanlış fidan dikimi ve yanlış yapılan aşılar yüzünden dördüncü defa ceviz aşısı yaptığım kişilere rastladım. Belki on yıldır profesyonel aşı yapıyorsam da hala öğrendiğim yeni yeni püf noktaları oluyor. Aşıyı yeni öğrenen arkadaşlardan ricam bu işi uzmanların diline bırakmaları, zira buradaki mesajlarınızı yaptığınız yanlış olan şeyleri de sorgulamanız nedeniyle insanların okumasına ve belleğine yerleşmesine neden olunduğunu düşünüyorum. Gerekirse bir aşı atölyesi kurup bu işi eğitimli ve sistemli hale getirelim. |
Aşı yeri için http://ceviz.info/wp-content/uploads...408-114853.jpg ideal yükseklik örneği.
Bu arada Gökhan hocamın affına sığınarak ve aşıya meraklı arkadaşlarım için bazı uyarılar yapmak istiyorum zira bazı konuların işin uzmanında ve tadında kalması gerekiyor zira bu işi heyecanlı yapmak çok tehlikeli. Şöyle ki; kalem aşılarını yaparken çoğu zaman oldukça yaşlı ağaçları kesiyoruz, icabında motorlu hızarlarla çalışıyoruz, zaten tehlikede bunların kullanımından geliyor. Bu aletler özel eğitim alınması gerekli aletler. Elbette aşıya meraklıların heyecanını anlıyorum ama motorlu hızar olsun, aşı çakıları olsun bunların kullanımı, aşırı keskinlikleri ve güç kullanımlarından dolayı son derece tehlikeler içeriyor. Ben şahsen bu işin cerrahisi ve ilk yardım tedbirleri ile de çalışmalar yapıyorum ama bu işi bilenlerin dışında özendirecek, görsellikleri dışında insanları cesaretlendirecek şekilde sorgulamak gerçekten ileride bir takım insanları eğitimsiz ve bilinçsizce o keskin aletlerle yüz yüze bırakmak anlamına getiriyor zira eminimki heyecanla bu konuları uzmanlıkları dışında anlatanlar derin bir el kesiğinde neler yapılabileceğini bilmiyordur ya da Allah korusun motorlu testerenin verebileceği zararı. Kaldı ki bu aşıların çoğu kuş uçmaz kervan geçmez arazilerde yapılıyor böyle bir sorunla karşılaşan kişiler orada çok ciddi sorunlarla karşılaşabilirler. Gökhan hocamı tanıyorum aşıda gerçekten uzmanlaşmış ve kendini aşmış tedbirli ve tecrübeli ancak diğer arkadaşlar bu konuda dikkatli olmalılar. Aşılama konusunda benim önerim özellikle sayıca çok ve yaşlı ağaçların aşılanmasında uzman kişilerden hizmet alımı yapmak olacaktır. |
sayın selahattın hocam .buradakı anlatımlarımızla hiçbir zaman işin ebabana toz kondurmak degıl.7 sene önce amatörce başladıgımız aşı ve aşılama işini ,daha bılınclı hale getirmeye calısıyoruz.kendımıze yetecek kadar.(yettıgınede ınanıyorum).bölge zaman ve buralarda saklama koşullarını , bilgi olarak paylasmaya calıstık.zannedersem bılgı kirliliği olarak algılandı.
|
Gökhan kardeşim 99 nolu mesajdaki aşı tuttumu merak ettim.Kalemler biraz zayıftı birde anaç kurumak üzereydi.Geçen yıl aşı macunuyla yaptığın aşının zannedersem sıcakta aşı macunu eriyip kalemle anaç arasına girmiş.Kaynama az olmuş.Gelişmesi çok zayıf.Kırmızı olan aşıdan bahsettim.Paylaştıkça aşıda baya mesafe alacağa benziyoruz.Birde ben hiç kesilmemiş acı suyu akmamış 14 yaşındaki ağaca kalem sığacak kadar açıp çivili kabuk aşısı yaptım.Sutut ile kapattım.Hemen uyanmaya başladılar.Nedeni ağacı hiç yaralamadığımızdan olabilir veya ağacın suyu çok olduğundan uyanmışta olabilir.Bahçende başarılar diliyorum.
|
Sayın ömür-uşak bahsettiğiniz aşı ve sırasında ki cevizleri howard aşılamıştım ama howard yerine chandlerin daha doğru olacağını düşünerek o sırada ki aşıları tekrar aşılayıp chandlere çevirdim daha önce de sayfamda yazmıştım. 15-20 gün sonra belli olur. Bu konuyu ceviz yetiştiriciliği sayfasında da yazdım. Howard kalemlerinde problem yoktu ve aşılar tutmuştu.
Aşının tuttuğunu gözler patlarken de anlamak mümkün. Anlamak için biraz tecrübe yeterli. Bu konuyu daha önce ceviz aşısı başlığında yazmıştım. Acı suyu akmamış ağaçlara sutut ile yapılan aşılarda aşı 1 hafta içerisinde patlar ve 4-5 cm olduktan sonra kurumaya başlar. Nedeni ise kalemin acı suyun etkisiyle patlamasıdır, en ufak kallus oluşumu yoktur. Bu aşınız tutmamıştır. |
Bu gün tokat'ta hava sıcaklığı 36-37 derecelere çıktı.
4-5 tane fidanın bazı yapraklarının tamamen kuruduğunu farkettim. Dilcikli olarak aşıladığım çöğürler kısa zamanda gayet iyi gelişim göstermiş. ( 2-3 günde bir bahçeye uğruyorum ) Çeşit değiştirme aşılarının ise bazılarının boyları 30 cm kadar uzamış ve 10-12 gün önce tekrar aşıladığım chandler aşılarının da gözleri şişmeye başlamış. En kısa zamanda fotoğraflarını paylaşacağım. |
3 Eklenti(ler)
1 ay önce yaptığım dilcikli ingiliz aşıları. Kazık kökü içinde olan çöğürlere aşıladım.
Eklenti 493173 Eklenti 493174 Eklenti 493175 |
1 Eklenti(ler)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 22:53. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025