![]() |
Maraş 18 dediğiniz buradaki kırmızı ceviz mi? ayrıca anlamadıgım bir şey daha var ne kadar sağlıklı bunlar çünkü normal cevizden aşılar ve genetik oynamalarla kırmızı renginde ceviz çıkıyor. aynı brokolide oldugu gibi brokoli de de lahana ile karnabahar ın aşılanması ayrıca genetiğinde değilşiklikler yaparak ürettiler. Sizce Ne kadar sağlıklı ve meyvesini aldınız mı tadı normal ceviz gibi mi? saygılar.
|
Alıntı:
|
Ceviz yetiştiriciliği ve ceviz budama konusunda uzun süredir İbrahim BALKAL'ın videolarını takip ediyorum. En ince detayına kadar cevizle ilgili tüm sorulara cevap var. Bencillik ve kompleks olmadan her türlü bilgiyi paylaştığını düşünüyorum. İlgilenen arkadaşlar videolarından faydalanabilirler
|
Merhaba Arkadaşlar.
Ben toplam 3.000 adet chandler ceviz ağacı olan bir üreticiyim. Chandler çeşidine tozlayıcı konusunda 7 yıldır araştırma ve uygulama yaptım. Sonuçları aşağıdadır. Uygulama Bölgesi : Kocaeli/İzmit/Akmeşe Beldesi. Rakım : 100 mt. Kaman_1 : 4 yıl gözlemledim. Sonuç: Chandler'den en az bir ay önce uyandı ve erkek çiçeklerini döktü. Bursa'95 : 3 yıl gözlemledim. Sonuç: Chandler'den en az bir ay önce uyandı ve erkek çiçeklerini döktü. Pedro : 7 yıl gözlemledim. Sonuç: Chandler'den en az 10 gün önce uyandı ve erkek çiçeklerini döktü. Fernette : 5 yıl gözlemledim. Sonuç: Chandler'den en az 15 gün önce uyandı ve üzerinde hiç erkek çiçek görmedim. Fernor : 4 yıl gözlemledim. Sonuç: Chandler uyandı dişi çiçek açtı. Fernor haala uydkuda. Franguette : 5 yıl gözlemledim. Sonuç : 5 yaşında müthiş erkek çiçek vardı ve zamanlama olarak ideal bir tozlama gerçekleştirdi. Balkal : 4 yıl gözlemledim. Sonuç : Franguette'den bir hafta sonra uyandı ve yeterince erkek çiçek yaptı. Franguette'nin bitmek üzere olduğu zamanda devreye girdi ve döllemeyi tamamladı. Bilgilerinize sunarım. Saygılarımla... Bu konuda bilgi paylaşımında bulunmak isteyen arkadaşlar arayabilirler. Cemal Özcan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir/Üretici Çiftçi Açıklamanın altında da belirtildiği gibi yukarıdaki paylaşım Cemal beye ait. Tozlama konusunda ciddi çalışmaları var. Telefonlada görüştüm sağolsunlar tecrübelerini paylaştılar. Chandler için Franquette ile fernettenin aynı anda olmasının anlamsız olduğunu (gözlemine göre), tüm bu tecrübelerinden sonra franquettenin tek başına yeterli olduğunu, bildiği 800 ağaçlık bahçede uygulamalı olarak gördüğünü, sadece bazen chandler'in çiçeklenme döneminin biraz daha uzun sürdüğünü bu durumlar için balkal veya ronde'nin ilave olarak katkı sağlayabileceğini söyledi. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Buyrun benim de 1500 Chandler bahçem var hadi buyrum şimdi ben Fernnetleri söküp 5 yaşında erkek çiçek veren Franget **** diğeri ile çeşit mi değiştiriyim ?? Ataman çiftliği orda admlar hangi ağaçlarla bu işi çözmüşler ?? gözlem gözlem de !!!!!! |
Sayın Hdoğan Paylaşımlarınız için çok teşekkürler,
Kendi gözlemlerimi aktarayım, Fernette türü Chandlerden ortalama 2-3 gün önce yaprak sürgünlerini patlatıyor, ancak dişi çiçekleri ve erkek püskülleri Chandler dan 5 gün sonra açmaya başlıyor. franqutte bende bulunmuyor, ancak 10 yaşında erkek çiçek verdiği birçok yerde yazılı. Sarchs-Franquetta türü çok daha erken yaşlarda erkek çiçek üretmeye başlıyormuş. Sizdeki bu tür olabilir diye düşünüyorum. Selamlar. |
Alıntı:
Bir kişinin düşüncesine dayanarak bunu alıp geleceğini buna bağlayanlar varsa Allah yardımcıları olsun. İnternette şöyle bir araştırma yapsanız öyle alakasız tozlayıcılar verilmiş görürsünüz. Söylemek istediğim sadece, saçma demek yerine bunun yanlış olduğunu ve nedenlerini söylerseniz okuyan herkes de faydalanmış olur. Ayrıca yanılmıyorsam Selami Bayrak'tan duymuştum bir tv programında özellikle Amerikada Franquettenin özellikle tercih edildiğini, erken tozlamaması nedeniyle ağaçların daha hızlı gelişmesinin sağlandığını söylemişti. |
Alıntı:
|
Uygulama Bölgesi : Kocaeli/İzmit/Akmeşe Beldesi. Rakım : 100 mt.
Kaman_1 : 4 yıl gözlemledim. Sonuç: Chandler'den en az bir ay önce uyandı ve erkek çiçeklerini döktü. Bursa'95 : 3 yıl gözlemledim. Sonuç: Chandler'den en az bir ay önce uyandı ve erkek çiçeklerini döktü. Pedro : 7 yıl gözlemledim. Sonuç: Chandler'den en az 10 gün önce uyandı ve erkek çiçeklerini döktü. Fernette : 5 yıl gözlemledim. Sonuç: Chandler'den en az 15 gün önce uyandı ve üzerinde hiç erkek çiçek görmedim. Fernor : 4 yıl gözlemledim. Sonuç: Chandler uyandı dişi çiçek açtı. Fernor haala uydkuda. Franguette : 5 yıl gözlemledim. Sonuç : 5 yaşında müthiş erkek çiçek vardı ve zamanlama olarak ideal bir tozlama gerçekleştirdi. Balkal : 4 yıl gözlemledim. Sonuç : Franguette'den bir hafta sonra uyandı ve yeterince erkek çiçek yaptı. Franguette'nin bitmek üzere olduğu zamanda devreye girdi ve döllemeyi tamamladı. Bilgilerinize sunarım. Saygılarımla... Bu konuda bilgi paylaşımında bulunmak isteyen arkadaşlar arayabilirler. Cemal Özcan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir/Üretici Çiftçi Sayın Cemal Özcan kendi gözlemlerinin paylaşılmasına müsaade etmiş ve arkadaşımız da burada paylaşmış. Kendilerine teşekkür etmeliyiz. Benzer iklim ve rakımda olan benim de ceviz bahçem var, yeni yaprak döktü ve artık 3 yaşında sayılır. İçerisinde chandler, pedro, frenguete ve ayrıca henüz bir yaşında fernette var. Bu cinslerdeki gözlemlerim yukarıdakine benzer sayılır. 1- Pedro kendine dölleyici olduğundan dişi ve erkek çiçek aynı anda açıp aynı anda dökmesi normaldir. 2- Chandlerin asıl dölleyicisi frenguete olduğu zaten tescil edilmiştir. 7. yaşından itibaren erkek çiçek açtığından dolayı daha erken erkek çiçek açan alternatif dölleyici arayışına gidilmektedir. 3- Frenguetenin yanında Balkal dölleyici bulundurmakta fayda var derim. Bahçelerinde fernetteyi dölleyici olarak bulunduran arkadaşlar vardır kendilerinden gözlemlerini paylaşmalarını beklerim. |
3 Eklenti(ler)
Bulunduğum bölgede durgun göz aşısının zamanını tutturmak çok zor. Aşıların bir kısmı 1.5 karış civarı sürgün yaparak kışa giriyor, bir kısmında boyunlu göz patlayıp kışa giriyor. Bundan biraz daha sonra yaptıklarımda soğuktan aşı tutmuyor. Ya aşı patlıyor ya da soğuktan kaynaşma olmuyor. Boyunlu gözleri patlayan aşılarda geçen sene düğme göz veya nokta gözden aşılar sürdü. Bu senede bir sıkıntı olmazsa yine düğme gözden süreceğe benziyor. Resimler durgun göz aşılarının bugünkü durumu.
|
Sayın Hdogan,
Benimde tutan göz aşılarında aynı sorun var. Aklıma şu geliyor kışın donmalarını engellemek için beyaz plastik boya ile boyasam faydası olur mu acaba? |
Sn hdoğan
durgun gözlerden ,kaynama olupta sürgün gözünü sezon içinde sürmeden düşüren aşılarım oldu.bunlar boyunlu gözden sürer mi? Şansı arttırak için gözün yukkarısından dalı dilcikli aşı yaparak ,hem gözün uyanmama durumunda sene kaybetmemiş olurum diye düşünüyorum |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Sayın hdoğan, aşı resimlerinde bir husus dikkatimi çekti örnek şu resimde http://www.agaclar.net/forum/attachm...337-x-600-.jpg
aşı yapılan dalın aşıdan sonraki kısmı kesilmiş, eğer bu şekilde yapılırsa durgun göz aşısı olması mümkün değil (kısıtlı tecrübelerim doğrultusunda kanaatim). hatta hiç aşı yapılmamış bir dalı kesersek ağaç "nefes alabilmesi" için yeşil yaprağa ihtiyaç duyacağı için uyandırma imkyanı olan gözleri uyandıracaktır. ilk resimde bir örnek daha mevcud http://www.agaclar.net/forum/attachm...77-x-2448-.jpg ağaç aşı gözünden başka bir de kendisinden bir durgun göz uyandırmış. normalde dal kesilmese bu göz uyanmaz bence, kısaca aşı durgun göz aşısı olabilmesi için ağacın yeşil dalına yaprağına hiç zarar gelmemesi gerek ki yeni sürgün oluşumuna ihtiyaç duyulmasın. saygılar |
Alıntı:
|
Alıntı:
Gündüz sıcaklıklarının 20 derece olduğu ve sonrasında düşüşe geçtiği zamandan 20-25 gün önce yapmanız gerekir diye düşünüyorum. Bunlara dikkat ettiğiniz sürece başarıya ulaşacağınızı düşünüyorum. Sayın karabuz'unda belirttiği gibi aşıdan sonra uç kesimi gibi budamalar aşıyı harekete geçirir ya da vaktinden önce yapılan aşıda sürgün aşı olur. Durgun aşı olarak yaptığınız aşı patlar ya da zamanından önce yapıldığı düşünülürse ve gözde hareketlilik görülürse hemen tepe kesimi yapılmalı ki süren gözün kuvvetlenip soğuktan az zarar görmesini sağlamak daha mantıklı olur diye düşünüyorum. Meteorolojik verilerden yararlanmanızı tavsiye ederim. |
Aşılama da dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan bir tanesi de aşı yapılan ağaçla ilgilidir.
Ağacın yaşı, dal yapısı, aşının yapıldığı yer, ağacın sağlık durumu vb. konular aşıda başarıyı arttırır. Aşı yapmak ne kadar basit gibi gözükse de püf noktaları çok önemlidir. Aşı yapılacak ağacı iyi analiz etmek gerekir. Aşı tecrübelerimi yavaş yavaş yazıya dökmeye başladım, belki ileride aşılama tekniklerini içeren bir kitap oluştururum düşüncesiyle sürekli deneyip notlar alıyorum. |
Alıntı:
Aynen belirttiğiniz gibi, durgun göz aşısı olarak yaptığım hiçbir aşıda aşı üstünü kesmedim. Aşı patladıktan donra biraz daha güçlensin diye kestim. Aşı ile ilgili merakım çok uzun zamandır var yaklaşık 25 yıl önce aşıladığım ağaçlardan şu anda hala meyve yiyoruz (Armut, kiraz, üzüm vs.) Zamanlama ile ilgili sıkıntım bahçenin içinde olamamamdan kaynaklanıyor, bahçe memleketimde ben komşu bir ilde çalışıyorum, işim nedeniyle bazen bir haftada bazen bir ayda gelebiliyorum. Bahçenin dikim, bakım aşılama sulama vs. tüm işlemlerini sadece kendim yapıyorum. selamlar |
5 Eklenti(ler)
Bu seneki göz aşılarım... (Haziran başlarında yapmıştım)
|
1 Eklenti(ler)
Geçen yılın (2013) durgun göz aşısı..
|
2 Eklenti(ler)
Birinci fotoğraf 2013 Mart ayında tüplü olarak diktiğim franquette,
İkinci fotoğraf aynı tarihte tohumdan yerine ekip aynı yaz aşıladığım chandler 7 Aralık itibariyle durumları. Şimdilik önümüzdeki yaz tohumdan ekilenin diğerine göre sadece birkaç yan dalı eksik olacak gibi görünüyor. |
3 Eklenti(ler)
İlk yılında 180-200 civarı olan fidanlardan baharda ikinci yaşına girerken 3 veya4 yan dal almayı düşünüyorum..
|
1 Eklenti(ler)
Fotoğraftaki iki aşı sürgününden birini baharda kesmem gerekiyor, lideri tek ve güçlü bırakmam gerekiyor vs. tamamda, dalın birini eğerek bağlayıp kısa uç kesimi yaparak verime yatırırsak ne olur ?..
|
Sayın hdoğan, olabilir ama şekil açısından hoş olmayabilir.
Bence sağda ki dalı dipten kesip, dik gelişen dala da tepe kesimi yapın. Bu yıl içerisinde çok güzel taçlanacaktır. Anaç gayet sağlıklı ve güzel duruyor. |
Alıntı:
|
Sayın hdoğan , çift gövde olmaması için dibinden kesiniz.
|
Sayın hdoğan,Altay 1 ceviz fidanının gelişme durumu hakkında bizi bilgilendirir misin.Küçük te olsa meyveye yatması lazım gibi.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 16:22. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025