agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Altay ceviz (Salkým ceviz) (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/31071.htm)

Lilium 17-07-2013 15:27

Yeþil kabuklu ceviz ile soyulmuþ ceviz arasýnda 1/3 fark olur. Yani 3 gramsa 1 gram kalýr. soyulmuþ ceviz ile kurumuþ ceviz arasýnda 3/2 fark olur 3 gramsa kuruyunca 2 gram kalýr. Tam rakamlar olmasa da buna yakýn deðerlerdir.

Ceviz litaratürün de yeþil kabuklu ifadeler deðer olarak yer almaz, bunlar aldatýcý cümleler kelimelerdir.

Aðaç elli kilogram ceviz verdi demek, aðaçtan elli kilogram ceviz aldým demek, kurumuþ cevizin deðeridir. yani yeterli iç kurumuþluða gelmiþ ceviz tartýlýr ve aðaçtan ne aldýðýn ortaya çýkar.
Yeþil kabuklu yaþ kabuklu olarak cevizde bir deðer ifadesi yoktur söylem olarak,

Var oda þöyle.

Günümüzde tüccar gelir bahçeden yeþil kabuðunla alýr gider kendi soyar satar. yeþil kabuklu fiat deðiþir 2 ila 3 lira arasýndadýr.

Amma marketten ceviz alýrken ya da aðaçtan kaç kilo ceviz aldýn ve ya kaç kilo ceviz sattýn gibi söylemlerde kurumuþ ceviz ifadeleri kullanýlýr, hepimizin bildiði gibi ceviz kaç para dediðimizde kurumuþ cevizin deðerini sorarýz,

Burada konuþulanlar tam olarak aydýnlanmadýðý için herkesin kafasýnda kurumuþ olarak 150 kilogram yer etti, doðruda olabilir. ama doðrusu açýklanmadýðý için arkadaþlar açaba yeþil kabuklu mu demek istedi düþünceleri baþladý.

atmel 18-07-2013 00:15

Arkadaþlar burda baþta Lilium bey ve bazýlarý kendi yazdýklarýndan baþkasýnýn görüþüne fikrine saygý gösterilmiyor.
Lilium seni tanýmýyorum ama sen ceviz fidan satýcýsýna benziyon doðrumu yoksa bu kadar tedirgin olmanýn baþka bir anlamý olamaz.

atmel 18-07-2013 00:21

Burda eleþtiren arkadaþlara bir teklifim var Ramazan bayramýndan sonra sivrihisar daki bahceye bizzat gideceðim buyrun bir gün belirleyelim hep beraber bakalým orda konuþalým tartýþalým neyin ne olduðuna karar verelim herkes faydalansýn beni eleþtirenlere altýný çizerek þunu söylüyorum dikkat ediniz Ben karalamýyorum ama savunmuyorumda benim size tepki göstermem bilgi sahibi olmadýðýnýz bir tür hakkýnda aþýrýya kaçan eleþtrinizdir.

Lilium 18-07-2013 01:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi atmel (Mesaj 1181021)
benim size tepki göstermem bilgi sahibi olmadýðýnýz bir tür hakkýnda aþýrýya kaçan eleþtrinizdir.

Benim hafýzam bilgilerim sizin hafýzanýza mý baðlý? Nereden biliyorsun bilgi sahibi olmadýðýmýzý?

Alıntı:

Lilium seni tanýmýyorum ama sen ceviz fidan satýcýsýna benziyon

20 bin adet aþýlý fidaným var bunlarý satamadým diye endiþeleniyorum (dum) diyeceðim ki, yine bilemediniz. :)

Fidan satýcýsý olsam ne olur.
Bir fidan satýcýsý görüþlerini düþüncelerini söyleyemez diye bir þey mi var?

44baba 18-07-2013 03:17

altay cevizi

doðru adresin altaycevizi.com olduðunu burdan öðrendim.teþekkür ederim.

aviator34 18-07-2013 06:57

Ben yorulmam sabahlara kadar sorarým sorumu 8 yaþýnda yeþil kabuklu mu 150 kg yoksa yeþil kabuðu soyulmuþ halde mi 150 kg veriyor ?
Onun bunun yazdýðýný beðeneceðinize 50 kiþinin sorduðu soruyu cevaplayýnda kurtulalým artýk sayýn altaycevizi.

aksazli 18-07-2013 08:48

selamlar

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Altaycevizi (Mesaj 1180525)
Sayýn Aksazli,

Sitemizde yayýnlanan yetiþkin aðaçlarýmýz Babadat Köyü/Sivrihisar/Eskiþehir dedir.
Gelmek isteyen arkadaþlar beni 05326724627 nolu telefondan ararlarsa kendilerine yardýmcý olurum.

siteye üye arkadaþlardan verilen adrese yakýn olan birileri gidip yerinde görüp resim çekip bizimle paylaþýrsa sorun kalmayacak.

lüzumsuz þekilde tartýþýlmaya baþlandý.

aksazli 18-07-2013 09:08

Alıntı:

Ben yorulmam sabahlara kadar sorarým sorumu 8 yaþýnda yeþil kabuklu mu 150 kg yoksa yeþil kabuðu soyulmuþ halde mi 150 kg veriyor ?
Onun bunun yazdýðýný beðeneceðinize 50 kiþinin sorduðu soruyu cevaplayýnda kurtulalým artýk sayýn altaycevizi.

farzedelim ki yeþil kabuklu 150 kg veriyor.

liliumun hesabýna göre yeþil kabuðu çýkýnca 100 kg kalýyor

yine liliumun hesabýna göre dýþ kabuðuda çýkýnca iç olarak 50 kg kalýyor.

verilen rakamlar kabuklu kurumuþ hali olarak verildiðini biliyorum ama burdaki cevabý altay cevizi verecek.

kurumuþ kabuklu bir ceviz kaç gram geliyor sayýn altay cevizi bunu söyleyin yeter.

bir aðacýn kaç kilo vereceðini ortalama hesabýný kendi kendimize buluruz.

o kadarda çok kafa yormaya gerek yok arkadaþlar içinize sinmediyse pedro ve chandler çeþitleri dikin onlarda çok verimli.

ben fidancý filan deðilim bu arada :)

Ýbo 18-07-2013 10:17

merhaba arkadaþlar formu okuyunca dikkatimi biþey cekti yeni üyeler özelikle 4.ve 5 aydan itibaren üye olan arkadaþlar altaycevizi savunuyor diðer arkadaþlar onlarý eleþtiriyor altaycevizin üye tarihide oda 4ile 5 .aya deng geliyor nedense birden aklýam þeytanýn akuvatlýðý geldi tabi bu söylediklerim yalnýþda olabilir.

ceviz50 18-07-2013 10:23

çeþitli fotolara bakarak olur olmaz yerden ceviz fidaný almak ne kadar saðlýklý olur bilmem aldýðýnýz fidan o fidan olmayabilir.

karabuz 18-07-2013 13:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aksazli (Mesaj 1181091)
.

kurumuþ kabuklu bir ceviz kaç gram geliyor sayýn altay cevizi bunu söyleyin yeter.

1 meyve - 6 ile 8 gram

ortalama 7 gram olsa = 150kg.-> 21428 adet ceviz....

atmel 18-07-2013 18:58

Altay ceviz bir çok video ve resim yayýnlýyor eleþtiren arkadaþlarda kendi savunduklarý ceviz türlerinin 3.4 yaþýndaki dal verimlerini yayýnlasýnlarda karþýlaþtýralým bilgi sahibi olalým sizin videolar nerede

ladikli 18-07-2013 21:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi aksazli (Mesaj 1181091)

farzedelim ki yeþil kabuklu 150 kg veriyor.

liliumun hesabýna göre yeþil kabuðu çýkýnca 100 kg kalýyor

yine liliumun hesabýna göre dýþ kabuðuda çýkýnca iç olarak 50 kg kalýyor.

verilen rakamlar kabuklu kurumuþ hali olarak verildiðini biliyorum ama burdaki cevabý altay cevizi verecek.

Sn.aksazlý, hesabý siz mi yanlýþ anladýnýz ben mi? Sn.lilium : ''Yeþil kabuklu ceviz ile soyulmuþ ceviz arasýnda 1/3 fark olur. Yani 3 gramsa 1 gram kalýr. soyulmuþ ceviz ile kurumuþ ceviz arasýnda 3/2 fark olur 3 gramsa kuruyunca 2 gram kalýr. Tam rakamlar olmasa da buna yakýn deðerlerdir'' diyor...

Bu hesaba göre benim anladýðým, 150 kiloysa soyulduktan sonra 50 kg, kurutulduktan sonra da 33-34 kg kalýr...Yani 150 kg yeþil kabuklu ceviz eþittir 35 kg ceviz demektir:)

Yeþil kabuklu 150 kg ceviz 2-3 tlden satýlýrsa, 300-450 tl yapar
Kurutulmuþ 35 kg ceviz de 8-11 tlden satýlýrsa yine ayný rakamlar yapar...

Yani benim hesap doðru gibi:)

44baba 18-07-2013 22:32

ceviz ve bademin anavataný olan ülkemizde ne yazýkki yetkililerin ilgisizliðinden fidancýlarýn aðýzlarýna bakar olmuþuz.bilgiye açýz kim ne dese ona inanýyoruz.hele hele fidancýlarýn önerileri kanun gibi olmuþ.bu yoðun ilgiye karþýlýk üniversiteler orman bakanlýðý il ilçe tarým müdürlükleri tv kanallarý.özellikle trt neden hiç bir proðram yapmazlar özellikle son yýllarda gençler bu iþlere daha hevesli eskilerin ceviz diken ölür sözüne inatla daða taþa ceviz dikiyorlar.bir çoðu hüsrana uðruyor çünkü ekranlarda o çakýldak gibi tutmuþ cevizlerin hayaline kapýlýp hiç bir araþtýrma yapmadan dikim yapýyorlar sonuç acý oluyor.oysa bu genç arkadaþlara yol gösterilse yardýmcý olunsa toprak analizinden baþlanýp iklim özellikleri çeþit seçimi doðru dikim doðru sulama doðru gübreleme doðru ilaçlama doðru budama daha bir çok konu uzmanlarca anlatýlsa öðretilse olmazmý

Lilium 19-07-2013 01:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi atmel (Mesaj 1181378)
Altay ceviz bir çok video ve resim yayýnlýyor eleþtiren arkadaþlarda kendi savunduklarý ceviz türlerinin 3.4 yaþýndaki dal verimlerini yayýnlasýnlarda karþýlaþtýralým bilgi sahibi olalým sizin videolar nerede

Sanýrým konuyu anlayamadýnýz,

Biz burada sidik yarýþý yapmýyoruz ki, sizinki çok benimki az konusu deðil, biz iddia edilenlere cevap arýyoruz.

atmel 19-07-2013 23:15

Aleni sidik yarýþý yapýyorsunuz cevab arýyorsanýz adam davet ediyor gidin görün ben ramazan sonrasý gideceðim buyrun gelin bilgilerinizden bende faydalaným.

Selahattin Yýlmaz 19-07-2013 23:31

Juglans sigillata Dode

Biraderiminde teyidiyle bu cevizin Juglans sigillata olduðu kanýsýna varmýþ bulunmaktayýz. Ýnceleyiniz:

Juglans sigillata Dode

Görsel bir þeyler

Juglans sigillata - Wikipedia, the free encyclopedia

Juglans sigillata information from NPGS/GRIN

Ceviz türleri bütün dünyada orjin olarak tespit edilmiþ durumda aþaðýdaki dosyadaki 6 ve 7. sayfadaki varyetelerden birisi olmak zorunda bilim bunu tespit etmiþ, yeni bir tür bunlarýn melezlemeleri dýþýnda pek mümkün deðil.

http://www.ars.usda.gov/SP2UserFiles...hya_walnut.pdf

Bu bir cevizmidir cevizdir, ancak doðru tür ise verime raðmen iç kalitesine hiç bir þey diyemiyorum gerçi Altay ceviz görüntüleride yayýnladý.

Çamtepe 20-07-2013 05:39

Selahattin Bey ceviz baþlýklarýna uzun süredir yazmýyordunuz sanýyorum, tekrar hoþgeldiniz.

Juglans sigllata konusunda haklý olabilirsiniz. Zira altay ceviz de esas tohumun orta asyadan getirilip Türkiye koþullarýna adapte edildiðini yazmýþtý daha önce. Verdiðiniz baðlantýlara baktým, altay ceviz ile tek uyuþmayan bilgi 25 metreye kadar büyüdüðü oldu.

Sn. Lilium'un ve benim kafamýza yatmayan konulardan bir tanesi sadece tohumdan ekerek aslýna uygun fidan üretilebildiðinin iddia edilmesi oldu. Eðer farklý bir türse ve bizim bildiðimiz Juglans Regia ile tozlaþmýyorsa, kendisin de etrafta benzer akrabalarý yoksa muhtemelen doðru olabilir ama Juglans Regia ile tozlaþmadýðý ile ilgili ben bir bilgi göremedim.

Son verdiðiniz baðlantýda Sigillata, Regia'nýn "kýzkardeþi" olarak nitelendirilmiþ ve bir çok baðlantýda Sigillata'nýn daha çok yaðý ve kerestesi için üretildiði belirtilmiþ.

Eðer bu bilgi doðruysa, altay cevizi'nin sizin de dediðiniz gibi iç kalitesine, tadýna bakmak gerekir. Eðer Regia'dan fark gösteriyorsa zaten piyasada Regia olarak pazarlanmasý yanlýþtýr. Er ya da geç ceviz tüketicileri durumu farkederler, ya tercih ederler ya da uzak dururlar :)

Yani söz yine dönüp dolaþýp bu ceviz türünün hasatta bir tadýna bakmak gerektiðine gelir :)

Fidan satýþ sitesinde verilen abartýlý bilgilere itirazým halen devam ediyor halen :)

Çamtepe 20-07-2013 05:49

Sn. atmel,

Bir iki fidancýnýn sitelerinden abartýlý bilgiler verip halký boþ umutlara sürüklemesini eleþtirdik diye bizleri "vatan haini" olarak nitelendirdiniz. Ben de sizi onlarý savunuyorsunuz diye konuyla tamamen alakasýz sýfatlarla suçlasam, misal, abartýp "dinsiz" desem, "dolandýrýcý" desem bunlar hoþ mu olur? Olmaz.. Üslubunuzu gözden geçirmenizi, ve sadece konuyla ilgili görüþlerinizi insanlarý olup olmadýk sýfatlarla bezemeden belirtmenizi rica ederim.

Ýnsanlarýn gerçekte kim olduðunu bilmeden bu tür hassas kavramlar üzerinden etiketleme yapmamanýz daha doðru olur. Yok, benim gerçekte kim olduðumu bilip, halen bizim vatan haini olduðumuzu iddia ediyorsanýz vatanseverliði ölçtüðünüz bir metre mezura varsa kalibrasyona göndermenizi tavsiye ederim. Bu tür soyut kavramlar senelerdir insanlarý itibarsýzlaþtýrmak, lekelemek için kullanýlmýþtýr, maalesef halen kullanýlýyor. Gerçekten üzüntü duyuyorum.

boshaft 20-07-2013 12:35

Herseyden önce sn. Sütyemez hocanýn ceviz danisma hattina CEVÝZ HATTI - KSÜ Ceviz Danýþma Hattý bakmanizda fayda var

aviator34 20-07-2013 13:07

Hocamýzýn eline ,aðzýna saðlýk Konuya direk bilimsel girmiþ açýk açýkta anlatmýþ.kim alýp ekiyorsa da eksin
Ben artýk 8 yaþýnda 150 kg. Falan filan sorusunun cevabýný beklemiyorum,sormuyorumda artýk.

44baba 20-07-2013 21:16

selahattin bey bu adresleri inceledim pek biþey anlayamadým.nasýl bu kanýya vardýnýz birazaçýklarmýsýnýz

atmel 21-07-2013 01:17

Arkadaþlar rus sitelerinden araþtýrdýðým bilgilere göre Anavataný özbekistan diyor ordaki adý skoroplodnost diye geçiyor tohumdan yetiþdiðini yazmýþlar kýsa boylu olduðunu söylüyorlar dikim aralýðý 4x6 olarak öneriyorlar 3 yaþýndan itibaren 6-12 þer salkýmlar halinde olur ince kapukludur.
Aþaðýdaki linkleri inceleyiniz google yardýmý ile anlayacaðýnýz þekilde türkçe ye çevire bilirsiniz.

ЗМК | Сад | Орехоплодные | Грецкий орех: великан или карлик?

Ñêîðîïëîäíûé ãðåöêèé îðåõ - êóëüòóðà ïåðñïåêòèâíàÿ - Ñàäû Ñèáèðè

???????????? ??????? ????: 50 ???. ? ??????? ???????? ? ???????? ?? Slando

atmel 21-07-2013 02:13

BÝR RUS SÝTESÝNDE BU CEVÝZ ÝLE ÝLGÝLÝ BÝR MAKALE BULDUM GOOGLE DE ÇEVÝRÝ YAPTIM

SKOROPLODNOST CEVIZ BÜYÜYEN PDF Baský E-posta
Atölye bahçývan - Orchard
07.10.2011 20:37
Skoroplodnost somunCeviz her zaman dünya çapýnda pek çok aþçýlar tarafýndan deðerli olmuþtur. Ama o kadar kolay deðil büyümek. Genel olarak, ceviz ürün fidanlarý dikim sonra 8-10 yýl verim. Ama bugün biz bir ceviz erken görünümü bahsedeceðiz.

Ceviz olaðan erken görünümünü temel fark bu ceviz normal fidan daha erken 3-4 yýl ilk ürün vermesidir. Skoroplodnost ceviz meyve salkýmlarý - Ayrýca onlar çok intnrnsnaya özelliði vardýr. Orta boy, ve Meyve kabuklarýndan hatta çocuklar elle somunu ortaya mümkün olacak o kadar yumuþaktýr. Aðaç kendisi oldukça kýþ-dayanýklý ve dona kanýtýdýr.

Bir aðaç yakýn boy kýsalýðý, nedeniyle, kolayca birbirleriyle engel olacaðý korkusu olmadan, baþka bir meyve aðacý koyabilirsiniz. Crohn bir ceviz nadir bir erken görünüm, bu nedenle bir aðaç meyve çalýlar ve çilek dikilebilir.

Skoroplodnost somun topraklara seçici deðildir: týnlý toprak tarafýndan ve kum üzerinde büyüyen. Aðaç dikenleri ilkbahar veya sonbaharda ekilir. Gençler sonbaharda ekilir, bu aðaç daha bol ve biraz yatýþmýþ ve hiçbir boþluk yoktu toprak olacaktýr iniþ yakýn güçlü sýkýþtýrýlmýþ toprak sulamak için önemlidir.

Köklerine zarar tahammül çünkü dikim için fide, yýllýk, iki yýllýk alýr. Bu en kýsa zamanda topraða bu bitki, fide satýn alýndýktan sonra, arzu edilir. Bu duraðanlýk, iniþ sýrasý önce iki saat boyunca kökleri mümkün deðilse, su ile ýslatýn gerekir. Iniþ not yan kökler boyunca, düzgün çukurun geniþliði boyunca doðruldu edilmelidir. Çukurun altýndaki nem durdurmak ne kil ile doldurun.

Skoroplodnost cevizGenç bir aðaç dikme sonraki ilk yýl, onun ayda iki kez sulanan. Kuru hava ve yaz aylarýnda sulama artar. O kadar çabuk kurumasýna olmaz toprak malç sulama sonra.

Ýlk yýl aðacýn kendisi oluþturacak bitki üzerinde bir gövde, haline getirilir. Budama yaðmurlu havalarda, yaz içinde gerçekleþtirilmektedir. Kuru dallarý ilkbaharda kaldýrýlýr. Her 5-6 yýlda önemli ölçüde verim artar yenileme budama, yürütmek için.

Skoroplodnost ceviz Aðustos sonu veya Eylül baþýnda olgunlaþtýrmak. Yeþil kabuk patladý Olgunlaþma oluþur. Serin, kuru bir yerde aþaðýdaki hasat tutmak, ama her durumda don koymak deðil.

??????????? ????????????? ???????? ?????

orkide01 21-07-2013 16:03

sayýn atmel
göstermiþ olduðunuz linklerdeki fotoðraflarý incelediðimde ceviz salkýmlarýn yapýsý benimde gidip gördüðüm sivrihisar babadat köyündeki altay ceviz bahçesindeki görüntülerle örtüþmektedir.diðer bir konu ceviz aðacýnýn dýþ görünümüde benzemektedir.Çünki gördüðüm ceviz aðaçlarýnýn 4 yaþýnda olduklarýný söylediklerinde o yaþtaki bir aðacýn bu seviyede kalmamasý gerektiðini düþünmüþtüm.sitede cevizin bodur olduðu 6x4 dikime müsait olduðu ve aralarýnada diðer ikinci bir meyve tarýmýnýn yapýlabileceðidir.linklerden edindiðim bilgilerle benim gördüðüm cevizler arasýnda baðlantý kurmak gerekirse her ikisi benzeþmektedir.Kesin sonuç ilerleyen zamanda daha çok netlik kazanacaktýr.mayýs ayýnýn ilk haftasýnda bahçede yapmýþ olduðum inceleme sýrasýnda çekmiþ olduðum yeni oluþmuþ ceviz salkýmlarýný ve aðaç görüntüsünü mesajýma ekliyorum bufotoðraflar sadecebenim tarafýmdan çekilmiþtir.ayný fotoðraflarýn baþka hiç kimseyle ilgisi yoktur.saygýlarýmla.
özür(arkadaþlar çok uðraþmama raðmen fotoðraflarý yükleyemedim kýsa zamanda bahçeye gidip cevizlerin son þeklinin fotoðraflarýnýda çekip hepsiniberaber yükleyecem)

atmel 21-07-2013 21:16

sayýn Orkide01 inþallah bende ramazan sonu gidib bahceyi gözlerim ile görmek istiyorum ramazan sonu ilk iþim sivrihisara gitmek olacak

44baba 21-07-2013 21:56

arkadaþlar bu gün bende 10 adet altay cevizi diktim.resimleri yüklicektim ama olmadý.burayanasýl resim yükleniyor.yardýmcý olurmusunuz

fýndýkçý74 21-07-2013 23:17

Sayýn atmel sayýn altaycevizi eðer ceviziniz 8 yaþýnda yeþil kabuðu soyulmuþ kurutulmuþ olarak gerçekten 150 kilo ceviz veriyorsa kimse cevize yatýrým yapmasýn 8 sene sonra ceviz fiyatlarý 1 lira olur arz talep dengesi bozulur bugün fýndýðýn baþýna gelen yarýn cevizin baþýna gelecektir.

ahmettugrul55 21-07-2013 23:31

resimleri kopyala yapýþtýr yapýn bakalým olyor mu?

44baba 22-07-2013 01:06

altay cevizi

5 Eklenti(ler)
altay cevizi dikim fotoðraflarý

atmel 22-07-2013 01:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fýndýkçý74 (Mesaj 1182425)
Sayýn atmel sayýn altaycevizi eðer ceviziniz 8 yaþýnda yeþil kabuðu soyulmuþ kurutulmuþ olarak gerçekten 150 kilo ceviz veriyorsa kimse cevize yatýrým yapmasýn 8 sene sonra ceviz fiyatlarý 1 lira olur arz talep dengesi bozulur bugün fýndýðýn baþýna gelen yarýn cevizin baþýna gelecektir.

sayýn kardeþim altay ceviziniz diye yazmýþýn altay ceviz benim deðil ben bir yýldýr ceviz çeþitleri hakkýn da araþtýrma ve bilgi topluyorum 20-30 dönüm kadar sonbaharda ekeceðim inþallah yukarýdaki bilgileri internetten buldum fiyat konusuna gelince herþey kýsmet nereye varýr bilemeyiz

aksazli 22-07-2013 09:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ladikli (Mesaj 1181411)
Sn.aksazlý, hesabý siz mi yanlýþ anladýnýz ben mi? Sn.lilium : ''Yeþil kabuklu ceviz ile soyulmuþ ceviz arasýnda 1/3 fark olur. Yani 3 gramsa 1 gram kalýr. soyulmuþ ceviz ile kurumuþ ceviz arasýnda 3/2 fark olur 3 gramsa kuruyunca 2 gram kalýr. Tam rakamlar olmasa da buna yakýn deðerlerdir'' diyor...

Bu hesaba göre benim anladýðým, 150 kiloysa soyulduktan sonra 50 kg, kurutulduktan sonra da 33-34 kg kalýr...Yani 150 kg yeþil kabuklu ceviz eþittir 35 kg ceviz demektir:)

Yeþil kabuklu 150 kg ceviz 2-3 tlden satýlýrsa, 300-450 tl yapar
Kurutulmuþ 35 kg ceviz de 8-11 tlden satýlýrsa yine ayný rakamlar yapar...

Yani benim hesap doðru gibi:)

ben yanlýþ anlamýþým.

bu sene hasat zamaný altay cevizinin deðerlerini ölçüp yayýnlasýnlar en iyisi. milletin kafasýnda þüphe kalmasýn.

para durumunu ayarlayýp bir kaç fidan alýp bende evin yanýna dikmeyi düþünüyorum bu çeþidi. bakalým ne olacak.

fýndýkçý74 22-07-2013 09:53

180 nolu mesajda sütyemez hocamýz herþeyi bilimsel olarak anlatmýþ boþ þeylerle kafanýzý yormayýn 4 yaþýnda 25 kilo ürün veren bir aðaç bir sonraki sezon nasýl olurda yüzde yüzlere varan ürün artýþý saðlar ya bu aðaç nasýl geliþecek bu kadar ürün yüklü bir aðaç kendini nasýl geliþtirecek boþ iþ bunlar boþ.

Altaycevizi 22-07-2013 11:09

Sayýn forum üyeleri,
Bu sene hasat zamaný hem Sivrihisar daki 3 ve 4 yaþýndaki aðaçlarýn hemde RUsyada ki yetiþmiþ aðaçlarýn ne kadar meyve verdiðini ölçüp yayýnlayacaðýz. Altay Bosfor ceviz yüksek verimli,salkým, erken meyveye yatan, ilkbahar donlarýndan etkilenmeyen, yan dal verimi olaðanüstü fazla olan, bilinen türlerden farklý üstün özelliklere sahip bir ceviz çeþididir. Bakým þartlarýna, rakým ve ilklim özelliklerine baðlý olarak her bölgede farklý bir verim degerine ulaþabilir. Biz Rusya'da 8-10 yaslarýnda bu aðaçlarýn kabuklu yani dýþýnda yesil kabuðu olmadan 150 kg ve üstüne ulaþabildiðini gördük. Ýnþallah ülkemizdede bu degerleri yakalayýp asmaya çalýþacaðýz. Tabikide 8-10 yaþýndaki aðaçlarda 50-60 kg veren aðaçlarda vardý. Ceviz veriminde aðaç basý verimdense dekar alan verimliliði hesabý yapýlmasý daha doðru olur.

orkide01 22-07-2013 12:25

altay ceviz verimi hakkýnda

deðerli arkadaþlar
altay ceviz hakkýnda þimdiye kadar olumlu olumsuz bir çok eleþtiri yapýldý.olumlu eleþtiri yapanlar altay ceviz fotolarý ve onlarýn yapmýþ olduðu açýklamalar, vermiþ olduðu bilgiler doðrultusunda kanaatlerini belirtmiþlerdir.olumsuz açýklama yapanlar ise þu ana kadar yetiþtirilip gözlemlenen ceviz çeþitlerinin verimliliðini esas aldýklarýndan,yetkili uzman kiþilerin yapmýþ olduðu araþtýrma ve deðerlendirmeleri göz önünde bulundurduklarýndan böyle bir kanaate varmýþlardýr.
her iki görüþünde haklýlýk payý mutlaka vardýr.ama birde gerçekler vardýr.daha önceki mesajlarýmda belirttiðim gibi ben gidip gördüm.önce bahçe sahipleri bu iþe yeni baþladýklar için cevizle ilgili yeterli düzeyde bilgi sahibi olduklarýný düþünmüyorum.bunun sonucu olarak esas ceviz tohumlarýnýn geldiði bölgedeki yetiþtiricilerin abartýlý rakamlarýný baz alarak açýklama yaptýklarýný düþünüyorum(4 yaþýnda 25kg,8 yaþýnda 150kg gibi)çünki kendilerinin 4 veya 8 yaþýný geçipte hasat olmuþ hiç bir aðacý yok.býrakýnýz 25 kiloyu yarýsýný dahi verecek bir çeþit yoktur.ama þu varki bildiðimiz gibi bu cevizin yetiþtiði rusya yakýn bir tarihe kadar dünyaya kapalý olan bir bölge idi.bu bölgede araþtýrma yapýlýp ortaya çýkarýlmamýþ bir ceviz çeþiti olamazmý diye düþünüyorum.eðer böyle verimli bir çeþitin varlýðý kanýtlanýrsa olumsuz olarak yapmýþ olduðumuz eleþtirileri haksýz yere yapmýþ olmazmýyýz ?hemde tohumdan ekilen cevizin verimsiz olacaðý konusundaki araþtýrmanýn ne derece saðlýklý olacaðý bizi düþündürmeyecekmi?býrakalým 4 yaþýnda 25kg ,5kg dahi verse ülkemiz için bir kazançtýr.çünki henüz bu verimi 4 yaþýnda verecek ceviz çeþiti yoktur veya çok azdýr.üstelik siteden edindiðimiz bilgiler doðru ise bodur olmasý nedeniyle birim alana dikilecek aðaç sayýsý çok olacagýndan verimde bir okadar artacaktýr.zaten benim oraya gidiþ sebebim videoda yayýnlanan çiçeklenmiþ görüntüleri görmekti. benim gittiðimde ise cevizler iri bir fýndýk büyüklüðünü aþmýþtý.benim gördüklerim sadece 6,7 aðaç gibi sayýdaydý.diðerlerini aðacýn geliþimi için kýrdýklarýný söylemiþlerdi.video görüntülerine baktýðýmýzda bu çiçeklenmeyi oluþturabilecek hiç bir çeþit yoktur,var isede ben bilmiyorum.bu çiçeklerin meyveye dönüþümüde gayet iyi idi ama þu andaki durumu bilmiyorum en kýsa zamanda gidip görüntüleyip mesajlarýma yansýtacaðým.
deðerli arkadaþlar eleþtirilerimizi yapalým ama aþýrýya kaçmayalým.ülkemiz böyle bir verimliolduðu söylenen bir çeþitle buluþacaksa bunu engelemeyelim.zaten sonuç kýsa bir süre sonra hasat mevsiminde belli olacaktýr.hepinize iþlerinizde hayýrlar ve kolaylýklar diliyorum.saygýlarýmla.

mustafa431 22-07-2013 15:03

küçüklüðümde 8 çuval ceviz veren devasa ceviz aðaçlarý vardý köyümüzde 8 çuval ceviz ne kadar yapar bilemiyorum ama,bu bodur görünümlü agaç 150 kg ceviz verebiliyorsa helal olsun...

serdar1 22-07-2013 15:23

Bu olay Ýnþallah 1990 yýllarda dolarla satýþý yapýlan Çin kavaklarýna dönmez.Hani o meþhur Paulownia (Pavlonya) aðaçlarýna ..

ömür-uþak 22-07-2013 18:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Altaycevizi (Mesaj 1182600)
Sayýn forum üyeleri,
Bu sene hasat zamaný hem Sivrihisar daki 3 ve 4 yaþýndaki aðaçlarýn hemde RUsyada ki yetiþmiþ aðaçlarýn ne kadar meyve verdiðini ölçüp yayýnlayacaðýz. Altay Bosfor ceviz yüksek verimli,salkým, erken meyveye yatan, ilkbahar donlarýndan etkilenmeyen, yan dal verimi olaðanüstü fazla olan, bilinen türlerden farklý üstün özelliklere sahip bir ceviz çeþididir. Bakým þartlarýna, rakým ve ilklim özelliklerine baðlý olarak her bölgede farklý bir verim degerine ulaþabilir. Biz Rusya'da 8-10 yaslarýnda bu aðaçlarýn kabuklu yani dýþýnda yesil kabuðu olmadan 150 kg ve üstüne ulaþabildiðini gördük. Ýnþallah ülkemizdede bu degerleri yakalayýp asmaya çalýþacaðýz. Tabikide 8-10 yaþýndaki aðaçlarda 50-60 kg veren aðaçlarda vardý. Ceviz veriminde aðaç basý verimdense dekar alan verimliliði hesabý yapýlmasý daha doðru olur.

sn altaycevizi verimi aðaç baþýna deðilde dekar baþýna yeþil kabuksuz cevi mi demek istediniz. Yani dekardan 150 kg kuru kabuklu ceviz mi demek istediniz.Tam anlamadým ama sivrihisardakibahçenizi gerçekten merak ettim uþaða 200 km mesafa var ramazandan sonra gelmeyi düþünüyorum. Ben cevizi iyi anlarým zirattçi deðilim ama damdan düþenim damdan düþenin halini bilirim. Aðaçlarýndaki cevizleri tek tek sayarým Yapraðýna meyvesine bakarým sulama durumuna bakarým. Aðaç baþý veya dekara verimi gramý gramýna çýkarýrým.Benim 300 tane yetiþkin viþne aðacým var dalýnda viþne alanlar gelip 10 ton luk bahçeye 3 ton diyorlardý kýzdým o iþe kendim baþladým.Memleketimizde viþne para eder oldu.Þimdi kimse benden fiyat almadan baþkasýna viþneyi vermiyor. Öyle bir rekolte tahmini yaparým gram þaþmaz.Ama gerçekten cevizlerinizin cani gönülden dediðiniz gibi olmasýný istiyorum.Saygýlarýmla baþarýlar diliyorum.

Lilium 23-07-2013 00:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ömür-uþak (Mesaj 1182729)
Benim 300 tane yetiþkin viþne aðacým var

Sayýn ömür-uþak, siz siz olun viþne aðaçlarýnýza iyi bakýn, viþne gelecek vadeden bir meyva geleceði parlak, hatta yeriniz varsa çoðaltýn derim.

ömür-uþak 23-07-2013 09:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1182871)
Sayýn ömür-uþak, siz siz olun viþne aðaçlarýnýza iyi bakýn, viþne gelecek vadeden bir meyva geleceði parlak, hatta yeriniz varsa çoðaltýn derim.

Sn Lilium aynen bende bakýmý gübrelemeyi artýrdým.Bundan daha 3 yýl öncesine kadar 50 kuruþa alýyorlardý.Çoðu arkadaþlar kesti veya bazýlarý kiraza aþýladý. Çünki maliyeti kurtarmýyordu.Ben ise emek verdiðim viþne çocuklarýmý yok edemedim.Hasat etmesemde yeþilliði yeter dedim.Ýlkbaharda bembeyaz çiçekler temmuzda kýrmýzý meyveler büyük zevk veriyor.Ýçinde dolaþmak ömre ömür katýyor.Meyve suyu fabrikalarý (karteller)baktýlarki aðaçlar kesiliyor fabrikalarýna meyve gelmiyecek hemen fiyatlarý yükselttiler.Þimdi çok iyi 2 emekli maaþý daha getiriyor bana.Geleceði parlak meyve demenizi çok haklý buluyorum katýlýyorum.Teþekür ederim.Bütün arkadaþlarýn affýna sýðýnýyorum ceviz baþlýðýnda viþne paylaþtýðým için özür diliyorum.Forum da viþne baþlýðý hiç çalýþmýyor ne yapayým.Bu arada viþne konusunun uzmaný oldum bilgi almak isteyen arkadaþlara bildiklerimi paylaþýrým.Viþne baþlýðýnda veye özelden sorabilirler.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Þu an saat: 07:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025