agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz budaması (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm)

TreeKing 07-03-2014 00:13

1 Eklenti(ler)
@Lilium Buradan yazarsanızda sevinirim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1256739)
Sayın Lilium, bu fotoğraftaki kısa sürgünleri yan dal yapmak istiyorum. Ancak boyları 30 cm ile 60 cm civarında. Böyle kısa olmalarına rağmen yine de, (hızlı gelişsinler diye sert olarak %50-%60 civarı) geri kesim yapmalı mıyım ? Ya da bu yaz dokunmamalı mıyım ? Bir sürgünü geri kesim yapmak için belli bir boya ulaşmış olması mı gerekir ? Teşekkürler.

videodan anladığım kadarıyla(1. video) alt dalların gelişmesi için üst dallardan kesim yapmak gerekiyormuş galiba yarısı ve ya daha fazlası olarak, siz alttakini kesecem demişsiniz galiba öyle olmaması gerekiyor gördüğüm kadarıyla ama yani boyu iyi duruyor yarın problem çıkarmazmı altına nasıl gireceksiniz :D Bizim bahçede bu tür budanmamış cevizler olduğu için söylüyorum :D Siz bence yan dallardan vazgeçin. Yoksa sonra problem çıkarır. belli çekildeki dalları bırakın.

Cevize gelirsek lider diyebileceğimiz yer ne tarafa uzanıyor bana sağ taraf gibi geldi ama kendinize doğruda olabilir. Sağ tarafa ise 1-2-3 leri kesip, "o" işaretli yerden yeni bir sürgün çıkarmaya çalışmanız iyi olur gibi. Kendinize doğru uzanıyorsa o lider diyebileceğimiz o zaman 1 numara kalsın derim 2-3 kesin yine. Benim düşündüğüm bu kabataslak haliyle, bilmem daha çok bilenler ne düşünüyordur. :)

formullaone 07-03-2014 06:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1256864)
Sayın formullaone, sanıyorum başlıktaki ilk videoyu iyi izleyememişsiniz, konu hemen hemen aynı alt dalları çalıştırmak

Bir izleyin anlamadığınız yer olursa yine cevaplarım.

Hayır,

Anlatması zor bir soru, inşallah anlatabilirim.

Bir sürgünün geri kesim yapmak için belli bir boya ulaşması gerekmiyor. O sürgünden ne yapmak istediğinizi bilmeniz gerekiyor ve buna göre müdehale gerekiyorsa ya da nereye gerekiyorsa orayı bilip ona göre müdehale.

O sürgünün ilerideki görevi ne olacak? o sürgün ağaçın neresinde? hangi görevi üslenecek? (vs) tüm bunlar filize nasıl ne kadar müdehale edilmesine karar verdirir.

Fotoğraftaki gibi alttaysa farklı uygulama üstteyse farklı uygulama yapmak gerekiyor.

Alttaysa ve biz bunu geliştirmek istiyorsak üstünü normalden fazla keserek ve geliştirmek istediğimiz dallara dokunmayarak serbest bırakıyoruz,

Üstteyse altlara normal bir kesim yapıyoruz üsttekine gelişim durumuna göre ya az ya da hiç dokunmuyoruz bu denge budayıcının ağaçın gelişimini göz önüne alarak uygulayacağı bir karardır.

Sayın lilium, videolarınızı izledim ancak sanırım tam anlayamamışım. Sizin videonuzdaki ağacın üst tarafında daha güçlü gelişen sürgünler var ama bu ağaçta üst tarafta sürgün yok,sadece lider var.

Lider oldukça yüksek,tepesini vurup 80cm-90cm boşluk verip 2. kat yapmaya teşvik ederim,alttaki kısa sürgünlere dokunmam,bu yaz uzayıp iyice güçlensinler. Teşekkür ederim tekrar.

formullaone 07-03-2014 06:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TreeKing (Mesaj 1256865)
@Lilium Buradan yazarsanızda sevinirim.

videodan anladığım kadarıyla(1. video) alt dalların gelişmesi için üst dallardan kesim yapmak gerekiyormuş galiba yarısı ve ya daha fazlası olarak, siz alttakini kesecem demişsiniz galiba öyle olmaması gerekiyor gördüğüm kadarıyla ama yani boyu iyi duruyor yarın problem çıkarmazmı altına nasıl gireceksiniz :D Bizim bahçede bu tür budanmamış cevizler olduğu için söylüyorum :D Siz bence yan dallardan vazgeçin. Yoksa sonra problem çıkarır. belli çekildeki dalları bırakın.

Cevize gelirsek lider diyebileceğimiz yer ne tarafa uzanıyor bana sağ taraf gibi geldi ama kendinize doğruda olabilir. Sağ tarafa ise 1-2-3 leri kesip, "o" işaretli yerden yeni bir sürgün çıkarmaya çalışmanız iyi olur gibi. Kendinize doğru uzanıyorsa o lider diyebileceğimiz o zaman 1 numara kalsın derim 2-3 kesin yine. Benim düşündüğüm bu kabataslak haliyle, bilmem daha çok bilenler ne düşünüyordur. :)

Sayın treeking,size de teşekkür ederim cevabınız için. Ancak,fotoğrafta görünmüyor ama ağacın gövdesi 1.10 cm den fazla yükseklikte ve yeterli. Bu yüzden o kısa sürgünleri 1. kat yan dalları olarak geliştiricem. Yukarı çıkan dal da lider zaten.

ykaya194 07-03-2014 07:22

Bence, 2 nolu ve B işaretli dalı dipten kesin. Resmin sol, arka ve 1 nolu dalları 3 adet yan dal olarak bırakın. Soldaki dalı budayın ve lider dalın tepe vurmasını yapın. Bu şekilde bütün gücü kısa kalan arka ve 1 nolu dala vermiş olursunuz.

Kolay gelsin.

kamil keskin 07-03-2014 09:51

Ben bu hafta cevizlerin budamasını yapmayı düşünüyorum.Ama hava yağmurlu olacak gibi gözüküyor.Yağmurlu havada budama yapmanın bir sakıncası olur mu ?

Lilium 07-03-2014 11:44

1 Eklenti(ler)
Bahsetmiş olduğunuz budama şeklini yapmak istiyorsanız bu şekilde bir budama yeterlidir.

Eklenti 474298

- Liderin tam uzunluğu gözükmüyor ona işaret koyamadım
Bu tür eğri liderleride mutlaka herek ile bağlayıp dik olacak şekilde düzeltin. Bir yıl bağlı kalaması yeterli olur.

Lilium 07-03-2014 11:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1256893)
Bence, 2 nolu ve B işaretli dalı dipten kesin. Resmin sol, arka ve 1 nolu dalları 3 adet yan dal olarak bırakın. Soldaki dalı budayın ve lider dalın tepe vurmasını yapın. Bu şekilde bütün gücü kısa kalan arka ve 1 nolu dala vermiş olursunuz.

Kolay gelsin.

Resimde dal yönlerini yanıltabiliyor, dal yönleri eşit açılardaysa ya da eşit açılığa bağlama germe yöntemiyle gelebilecekse sizin dediğiniz şekilde uygundur.

Lilium 07-03-2014 11:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kamil keskin (Mesaj 1256927)
Yağmurlu havada budama yapmanın bir sakıncası olur mu ?

Yağmurlu havalarda yapmasanız iyi olur, yağmurlu nemli rutubetli havalar mantari hastalıkların çoğaldığı yaygınlaştığı bulaştığı dönem, yağışsız ağaçlardaki nemin kalktığı zaman yaparsanız daha isabetli olur.

ykaya194 07-03-2014 12:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Lilium (Mesaj 1256959)
Yağmurlu havalarda yapmasanız iyi olur, yağmurlu nemli rutubetli havalar mantari hastalıkların çoğaldığı yaygınlaştığı bulaştığı dönem, yağışsız ağaçlardaki nemin kalktığı zaman yaparsanız daha isabetli olur.

Alıntıya ilave yapayım. önümüzdeki günlerde (pazartesi) yurdumuz soğuk ve yağışlı hava etkisine giriyor. Biraz daha beklemenizi tavsiye ederim.

TreeKing 07-03-2014 12:54

Ne kötü ki 1 hafta önce budamaları bitirmiştim sonra bir anda yağmur yağdı :( Daha birde havalar soğuk olacakmış vay bu sene halimize :(

juglandales 11-03-2014 09:47

Mart ayında ağaçları budadıktan sonra gözler henüz uyanmadan 0C ve -1C lerin görülmesinin bir zararı olur mu.?

Sonuçta DON olayı ayrı bir durum değilmidir.?

kamil keskin 14-03-2014 08:40

soru???

1 Eklenti(ler)
Aklıma takılan bir soru var.
Şimdi dalın kesiminde kırmızı 1 ve kırmızı 2 nodan kesimi yaptık.Mavi 1 ve 2 no ile gösterdiğim yerin üstünden de kestik.Buraya kadar her şey tamam.Dalın ucundan çıkacak sürgün 1 mavi numaralı sürgünden içe doğrumu yoksa 2 mavi numaralı sürgünden dışa doğrumu verilecek.Eğer 1 numaralı mavi sürgünden verilecekse hemen üstünden;2 numaradan verilecekse aynen kesilmesi uygundur.
Doğrumuyum

juglandales 14-03-2014 08:55

Sayın Kamil Keskin budama yaparken kesim dışa bakan göz üzerinden yapılmalı ve bu gözün sürmesi istenmektedir. İç tarafa bakan gözün sürmesi tercih edilmez. Bu yüzden Lilium'un işaretlediği (mavi 2) kırmızı çizgiden kesim yapılması uygundur.

copur 09 14-03-2014 11:43

2 numaradan kesilirse ağaç hepten sola gidecek gibi.

juglandales 14-03-2014 14:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi copur 09 (Mesaj 1259314)
2 numaradan kesilirse ağaç hepten sola gidecek gibi.

Fotograf bazen yanıltıcı olabiliyor. Aslında iki dal üst üste duruyor.

kamil keskin 18-03-2014 05:45

Budama örneklerim

2 Eklenti(ler)
Pazar günü budamaları yaptım.Resimler de gördüğünüz hatalar var mı.

deli_dervish 18-03-2014 07:10

lider dal için uç alımını biraz daha fazla yapabilirdiniz eger dalı büyütmek istiyorsanız, biraz uzun kalmış gibi geldi bana

ykaya194 18-03-2014 08:39

1 Eklenti(ler)
Eklenti 476663

Resimde pek anlaşılmıyor ancak görünen şu; 3 ile 4 nolu dallar birbirine yakın birini dipten kesmelisiniz_ki dallar arası açıklık dengeli olsun. Eğer 4 nolu dal 2 nolu dalın filizi ise mutlaka onu kesmelisiniz çünkü içeride kalmış.Birde lidere parelel giden ince dalı yana doğru şimdiden eğmelisiniz.

Lider biraz uzun kalmış ve işaretli dalların uçları da işaretli yerden kesilmeli görüşündeyim.

Kolay gelsin.

kamil keskin 18-03-2014 08:56

Teşekkür ederim yorumlarınız için Bir kaç daha örnek resim daha var.Boyutları çok büyük olduğu için atamadım.
Akşama atacağım inşallah.Bu arada ilk verdiğim resim budanmamış şekli,ikinci resim budanmış şekli

kamil keskin 18-03-2014 09:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1260441)
Eklenti 476663

Resimde pek anlaşılmıyor ancak görünen şu; 3 ile 4 nolu dallar birbirine yakın birini dipten kesmelisiniz_ki dallar arası açıklık dengeli olsun. Eğer 4 nolu dal 2 nolu dalın filizi ise mutlaka onu kesmelisiniz çünkü içeride kalmış.Birde lidere parelel giden ince dalı yana doğru şimdiden eğmelisiniz.

Lider biraz uzun kalmış ve işaretli dalların uçları da işaretli yerden kesilmeli görüşündeyim.

Kolay gelsin.

2 nolu dal ve 4 nolu dal ayrı dallar.Resimde pek anlaşılmıyor ama Dalların birisi batıya birisi kuzeye bakıyor.

ykaya194 18-03-2014 10:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kamil keskin (Mesaj 1260451)
2 nolu dal ve 4 nolu dal ayrı dallar.Resimde pek anlaşılmıyor ama Dalların birisi batıya birisi kuzeye bakıyor.

4 nolu veya 3 nolu dalı dipten kesmelisiniz_ki 1. kat oluşumunda lider + 4 adet yan dal olsun, ayrıca 2 nolu dalın gelişmesinede engel olmasın. İleri yaşlarda fazla yan dal istenir ancak ilk bir kaç yıl içinde 4 yan daldan fazlası pek tercih edilmez.

kamil keskin 18-03-2014 20:05

Budama örneklerime devam

4 Eklenti(ler)
İkinci ve dördüncü resim budanmış hali

ykaya194 18-03-2014 20:48

1 Eklenti(ler)
Eklenti 476808

3 nolu dal, 4 nolu dalın üstünde ve birbirine yakın gözüküyor. 3 veya 4 nolu dal dipten kesilebilir. 6 ile 7 nolu dallar zayıf kalmış biri kesilmeli. 5 no ise dal olup olmadığı belli değil, şayet dal ise 2 ve 5 nolu dallar ön ve arkada olmuş olur, bu durumda 3 nolu dal kesilir. 1 ve 4 nolu dallar sağ ve solda kalır böylelikte 1. kat 4 yan dal ve 1 liderden oluşur. 6 ve 7 nolu kısa dallarda budanır.

Kolay gelsin.

sarısulu 11-04-2014 10:02

sn lilium ben bursa iznikten aranıza yeni katılıyorum 150 ağaç cevizim var telefonla görüşme imkanımız varmıdır 535 3706383 ahmet

Lilium 11-04-2014 10:45

Cevapsız aramalarınıza bakınız lütfen

hdoğan 04-05-2014 19:03

Sayın lilium tohumdan yerine ektiğim ve chandler'e yama durgun göz aşısı ile aşıladığım 2 fidanda boyunlu gözleri 30 marttaki soğuklar vurdu düğme gözlerde bir şekilde zarar görmüş, ama aşı yaması yeşil ve çok sağlıklı görünüyor. Bu yamalardan (nokta gözden) aşı sürgünü sürermi? selamlar

Lilium 04-05-2014 23:19

Muhtemelen aşı üstünü kestin, bu durumda altlardan patlayan gözleri bırak çalışsınlar (gelişsinler) onlar gelişirken su iletişiminide sağlarlar ağaç öz suyu daima uç noktaya huçum eder belki bu esnada da nokta gözü harekete geçirebilir, geçirmezse de alttan patlayan sürgünlere ağustosta göz aşısı koymaktan başka çare kalmıyor.

ahmettugrul55 05-05-2014 11:24

SN. LİLİUM
30 mart soğuklarından etkilenen 1. yaşını bitirmiş fidanların kuruyan yerlerini güçlü süren göz üzerinden kesmiştim.bir kaç tanesinde boyunlu göz den değil altındaki düğme göz den sürgün vermiş.sizce bu ana dal olma konusunda ilerde sorun çıkarır mı?

Lilium 05-05-2014 23:04

Hayır sorun çıkarmaz, niye çıkarsın ki, ilk başlarda biraz açılı bir dal görünümünde olabilir bunu herek yardımıyla dikleştirirsen zamanla düzelecektir.

geo2007 06-05-2014 19:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmettugrul55 (Mesaj 1279731)
SN. LİLİUM
30 mart soğuklarından etkilenen 1. yaşını bitirmiş fidanların kuruyan yerlerini güçlü süren göz üzerinden kesmiştim.bir kaç tanesinde boyunlu göz den değil altındaki düğme göz den sürgün vermiş.sizce bu ana dal olma konusunda ilerde sorun çıkarır mı?

Sayın ahmettugrul55.. Çok merak ettiğim bir sorunun cevabını sizin ve usta Lilium'un vasıtasıyla öğrenmiş oldum. Teşekkürler.

formullaone 11-06-2014 19:54

Arkadaşlar, bahçemdeki Pedro ağaçlarına mart ayında tepe kesimi yaptım ve yan dal oluşturdular. Oluşan yan dallar şimdiden 1.5- 2 metreye ulaşmış durumda. Yere doğru eğiliyorlar ve çok hızlı uzuyorlar.

Bu yan dalları, bu günlerde geriye doğru %50 civarı kessem doğru olur mu ? Seneye mart ayına kadar beklemeli miyim? Eğer kesmezsem yaz sonuna kadar 4 metreye ulaşıp yere değicek, kırılıcak ya da aşırı büyümeden dolayı çıplaklaşma olusacak diye korkuyorum.

ncp1963 12-06-2014 08:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1294782)
Arkadaşlar, bahçemdeki Pedro ağaçlarına mart ayında tepe kesimi yaptım ve yan dal oluşturdular. Oluşan yan dallar şimdiden 1.5- 2 metreye ulaşmış durumda. Yere doğru eğiliyorlar ve çok hızlı uzuyorlar.

Bu yan dalları, bu günlerde geriye doğru %50 civarı kessem doğru olur mu ? Seneye mart ayına kadar beklemeli miyim? Eğer kesmezsem yaz sonuna kadar 4 metreye ulaşıp yere değicek, kırılıcak ya da aşırı büyümeden dolayı çıplaklaşma olusacak diye korkuyorum.

merhaba derin kesmek yerine uç alımı ile durdurabilirsiniz. ucunu alınca kendi içinde yan dalcıklarını yapmaya çalışacak ve uzunlamasına gitmesi duracaktır.

barba1981 14-06-2014 01:36

İlk yılında olan ve soğuktan etkilenen kuruyan lider durumdaki dalın alttından sürüyen güçlü sürgünlerde bazıları çiftli gelişmekte ;fidanın güçlü bir yapıya sahip olması ve boyuna uzaması için bu güçlü süren sürgünleri teke indirmeli miyim?Şu zamanda fazla sürgünleri seyreltmek doğru mu?

ncp1963 14-06-2014 06:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi barba1981 (Mesaj 1295598)
İlk yılında olan ve soğuktan etkilenen kuruyan lider durumdaki dalın alttından sürüyen güçlü sürgünlerde bazıları çiftli gelişmekte ;fidanın güçlü bir yapıya sahip olması ve boyuna uzaması için bu güçlü süren sürgünleri teke indirmeli miyim?Şu zamanda fazla sürgünleri seyreltmek doğru mu?

merhabalar

sürgünü tümden almak yerine istemediğiniz sürgünün ucunu koparın eğer fidan güçlü ise koprdığınız yerden sürmek isteyecektir takip edip onuda alın önümüzdeki budama mevsiminde ucunu aldığınız sürgünü kökten çıkarın.

bu sizin için avantaj olacaktır benim bahçemde en az on tane tepe sürgün kuşlar tarafından kırıldı eğer alttaki sürgünü çıkarmış olsaydım ağaç yeni sürgün yapsın diye beklemek zorundaydım. çıkarmadığım için alt sürgünler hemen liderliği alıp daha hızlı gelişmeye başladılar. bende hemen üzerlerinden tekrardan tepe vurumu yapıp liderliği onlara verdim.

kabakoz 18-07-2014 15:18

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar bu sene dikilen fidan sonradan resimde görüldüğü gibi 3 lü çatal oluştu tepelerini mi yoksa dipten mi keseyim oluşan sürgünleri yoksa seneye budama zamanımı müdahale edeyim?

ahmettugrul55 18-07-2014 19:43

lider olan hariç digerlerinin ucunan alıp büyümelerini durdurun.budama zamanı lider 150-170 civarı ise tepe vurumu yapıp digerlerini çıkartın.bu ayda dallara dokunmayın kökler çalışsın.

sukruosman 26-08-2014 00:17

615 tüplü fide ile (8x4 aralıkta) ceviz bahçemizi kurduk.
Yaklaşık bir yaşına girecek olan fidelerin budaması nasıl ne zaman yapılmalı?

sukruosman 27-08-2014 23:56

değerli arkadaşlar....budama konusunda uygulamalı bilgi ve hizmet alabileceğimiz, tavsiyeniz olacak ekip veya şahıslar var mıdır acaba? yardımcı olursanız sevinirim...

Lilium 28-08-2014 01:11

Üstadım bilgi sitemizde oldukça var diyebilirim, budama konusuna gelince bir ziraat mühendisine budamayı anlatmak tereciye tere satmak gibi olacak, ama yinede buyurun dilimiz döndüğünce anlatmaya çalışırım.
Alıntı:

Yaklaşık bir yaşına girecek olan fidelerin budaması nasıl ne zaman yapılmalı?
Budamalar genelde martta yapılır, ılıman gecen bölgelerde sonbaharda da yapılabilinir ama yinede tercih marttır.

Yeterli boya gelmiş olanlar ( 1.5 ve üstü gibi) mart ayında tepe vurması yapılarak ana yandallarını oluşturmasına teşvik edilir, bu boylara gelmemiş olanlara tepe kesimi yapılmaz yandal catal dal varsa alınır boylanması teşvik edilir.

sukruosman 28-08-2014 22:08

sn lilium ilginize teşekkür ederim.. amacım ilk budamamızda yanlış yapmamak... yine de bu konuda bir destek alma düşüncesindeyim...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025