agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Ceviz (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/)
-   -   Ceviz budaması (https://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm)

formullaone 06-03-2015 12:40

5 Eklenti(ler)
Anladığım kadarı ile budamaya devam ;)

ykaya194 06-03-2015 13:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1361192)
Anladığım kadarı ile budamaya devam ;)

Elinize sağlık. Son üç resimdeki fidanlarda, liderdal hariç diğer dallarda geriye doğru uçlardan biraz daha alınsa daha iyi olur görüşündeyim.

Kolay gelsin.

formullaone 06-03-2015 13:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ykaya194 (Mesaj 1361201)
Elinize sağlık. Son üç resimdeki fidanlarda, liderdal hariç diğer dallarda geriye doğru uçlardan biraz daha alınsa daha iyi olur görüşündeyim.

Kolay gelsin.

Sağolun sayın ykaya. Evet haklısınız, iş bitince tekrar genel bir kontrol yapacağım.

hazerhan 06-03-2015 15:25

Sayın formullaone kalemleri aldım çok teşekkürler öylece buz dolabının sebzeliğine koydum aşı zamanı çıkarıp yapacağım.Bu sırada behçen çok güzel fidan aralığı kaç metre kolay gelsin

obahar 06-03-2015 15:56

Arkadaşlar cevizlerimi bugün budadım kestiğim yerlerden su akmaya başladı bi sorun olur mu acaba?

ömür-uşak 06-03-2015 17:47

Sorun olmaz ama ağaçları küçükse sutut ile kapat. Kolay gelsin.

formullaone 06-03-2015 18:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hazerhan (Mesaj 1361235)
Sayın formullaone kalemleri aldım çok teşekkürler öylece buz dolabının sebzeliğine koydum aşı zamanı çıkarıp yapacağım.Bu sırada behçen çok güzel fidan aralığı kaç metre kolay gelsin

Teşekkür ederim. Fidan aralığı 8*4 metre sayın hazerhan.

formullaone 06-03-2015 18:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obahar (Mesaj 1361245)
Arkadaşlar cevizlerimi bugün budadım kestiğim yerlerden su akmaya başladı bi sorun olur mu acaba?

Sayın obahar, su akarken sutut ile kapatsanız bile sutut aşağıya doğru akıp gidiyor. En iyisi su akımı kesilince sutut sürün. Aslında budamayı ağaçlara su yürümeden önce yapmakta çok fayda var. Bu şekilde olunca ağaçlar enerji kaybediyor. Aynı bir canlının kan kaybetmesi gibi düşünün.

obahar 07-03-2015 07:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1361307)
Sayın obahar, su akarken sutut ile kapatsanız bile sutut aşağıya doğru akıp gidiyor. En iyisi su akımı kesilince sutut sürün. Aslında budamayı ağaçlara su yürümeden önce yapmakta çok fayda var. Bu şekilde olunca ağaçlar enerji kaybediyor. Aynı bir canlının kan kaybetmesi gibi düşünün.

Kuruma falan olurmu

obahar 07-03-2015 07:47

Sayin formullaone gonderdigin kalemleri aldim. Bugun topraga gomecem. Cok tesekkur ediyorum.

formullaone 07-03-2015 11:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi obahar (Mesaj 1361460)
Sayin formullaone gonderdigin kalemleri aldim. Bugun topraga gomecem. Cok tesekkur ediyorum.

Ağaçlarda su akışı kesilince hemen sutut ile kapatın. Yoksa geriye doğru kuruma olur. Kalemleri toprağa gömmek yerine buzdolabının sebzeliğine bir bez ile sarıp koyarsanız daha iyi olur. Toprakta ıslanıp çürümesin.

batık 08-03-2015 21:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1361486)
Ağaçlarda su akışı kesilince hemen sutut ile kapatın. Yoksa geriye doğru kuruma olur. Kalemleri toprağa gömmek yerine buzdolabının sebzeliğine bir bez ile sarıp koyarsanız daha iyi olur. Toprakta ıslanıp çürümesin.

bende kalemlerin bir kaçını ıslak havlu ile ve ıslak kağıt ile sarıp streçledim.bu havlunun ıslaklık derecesi ne olmalı.sıkylıpmı sarılmalı.birde streçle hava almayacak şekilde herterafınımı sarmalı? üzerine hava delikleri açılmalımı?gerçi streç üzerinde hava almaya yarayan delik olduğu belirtilmiş ama gözle görülmüyor?benim korkum kalemler çürürse diye?

batık 08-03-2015 21:18

tam olarak kalemlerin saklanması nasıl olmalı.

formullaone 08-03-2015 23:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi batık (Mesaj 1361811)
tam olarak kalemlerin saklanması nasıl olmalı.

Kalemleri ıslak bezle ya da havlu ile sararsanız aşırı nemden dolayı gözleri çürüyebilir. Bir poşet ile sarıp buzdolabında bekletirseniz uygun olacaktır. İsterseniz poşet ile sarmadan önce gazete ile sararak ve gazeteye su püskürterek hafif ıslattıktan sonra poşete sarıp dolabın sebzelik bölümüne koyabilirsiniz. Kalem sayısı çok ise, en doğrusu poşetleyip soğuk hava deposuna koymaktır.

kabakoz 09-03-2015 15:28

Sayın Formullaone geçen sene mart ayında diktiğim 80 adet fidanların yaklaşık 50 tanesi 140-220 cm arasında bunların tepe budamasını yapıp bu sene yan dal çalıştıracağım. Diğerleri 80-140cm bunlarla yapmam gereken hiç müdahale etmeden sadece üst kısmından 1-2 göz çalıştırmak mı ? **** onlarada tepe vurup 1-2 göz çalıştırıp uzatmak mı?

Lilium 09-03-2015 17:33

Sayfa başlığındaki ilk videodaki çekimi üç yıl sonra tekrarladık,

https://www.youtube.com/watch?v=JM5oViRS7DI

Cumhur Tonba 09-03-2015 18:12

Merhaba lilium,
Video harika. Teşekkürler. Selamlar.

formullaone 10-03-2015 20:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kabakoz (Mesaj 1361987)
Sayın Formullaone geçen sene mart ayında diktiğim 80 adet fidanların yaklaşık 50 tanesi 140-220 cm arasında bunların tepe budamasını yapıp bu sene yan dal çalıştıracağım. Diğerleri 80-140cm bunlarla yapmam gereken hiç müdahale etmeden sadece üst kısmından 1-2 göz çalıştırmak mı ? **** onlarada tepe vurup 1-2 göz çalıştırıp uzatmak mı?

Uzun olanlara tepe vurun. Kısa olanları da şimdi tek dal olarak büyümelerini sağlayın. Haziran ayının sonunda tekrar hepsine bakarak, hangisi tepe vurulacak boya geldiyse tepesini vurup sutut ile kapatın. Böylece onlar da Temmuz ve Ağustos aylarında yan dal yapsınlar. Yazın tepe vurmayı pek tercih etmiyorum ama çok güçlü gelişenlerin tepesini vurarak yan dal oluşturmalarını 1 yıl önceden sağlamış oluyoruz. Gelişimleri yaz sonunda 2-3 metreyi geçmeyecek gibi olursa, kısa olanlara da dokunmayın. Bir daha ki martta tepe vurursunuz. Kısacası fidanın gelişim hızına göre bunu siz belirleyin.

ahmettugrul55 10-03-2015 21:26

sn.formullaona
''Kısa olanları da şimdi tek dal olarak büyümelerini sağlayın. ''derkenilk yılda ki gibi kuvvetli göz aranarak kesim yapmalı mi ? yoksa olduğu gibi tepe sürgünü kendi halinde bırakılır mı?

formullaone 10-03-2015 22:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ahmettugrul55 (Mesaj 1362349)
sn.formullaona
''Kısa olanları da şimdi tek dal olarak büyümelerini sağlayın. ''derkenilk yılda ki gibi kuvvetli göz aranarak kesim yapmalı mi ? yoksa olduğu gibi tepe sürgünü kendi halinde bırakılır mı?

Tepe sürgünü kendi halinde bırakılır fakat alçaktan çıkan rakip dallar varsa kesilir. En güçlü ve dikine gelişen daima liderliği alır. Gerekirse lideri tek bırakmak için gövdeden kesim yapılıp güçlü ve tek olarak büyümesi sağlanır. Bu söylediklerim henüz tepe kesimi boyuna ulaşamamış olan 130-150 cm altında olanlar için. Ben bazı durumlarda lideri tek bırakmak için etrafındaki bütün sürgünleri temizlediğimi hatırıyorum.

juglandales 11-03-2015 12:36

Nail abi video çok güzel olmuş eline sağlık.
Gelirken benim ceviz soyma makinesinin kapağını unutmazsan sevinirim...

Lilium 11-03-2015 13:53

Teşekkür ederim eralp, çekimlerde direk kamera mikrofonu kullanıldığı için malesef rüzgara kurban olmuşuz ikinci çekimde ses pek anlaşılmıyor.

Kapak benden önce arabadaki yerini aldı :) kısmet olursa Pazartesi oradayım.

niki12345 12-03-2015 13:56

video cok yardimci oldu tesekurler

automation 13-03-2015 11:35

Merhabalar.. Siteye yeni üye oldum ve yaklaşık 2-3 aydır böyle güzel paylaşımların olduğu bir site arıyordum.. bu süreçte ceviz yetiştiriciliği ile ilgili çeşitli bilgiler edinmeye çalışıyorum.. 2 ay sonra Balıkesir- Gönen'e arazi araştırmaları için gitmeyi düşünüyorum. Sn. Lilium paylaşımları yaptığınız yerler sanırım Gönende. oraya geldiğim zaman görüşebilir miyiz? herkese paylaşımlar için teşekkür ederim..

Lilium 13-03-2015 12:53

Gelin buyrun her zaman beklerim elimizden gelen bir şey olursa yardımcı olmaya çalışırım, bu işi ne kadar bir arazide yapmayı pilanlıyorsunuz? küçük bir bahçe düşünüyorsan 2.5 dönüm kadar 7 yıllık bir pedro bahçesi var satılık

automation 17-03-2015 10:56

açıkçası bu işi hem hobi hem de ticari amaçlı yapmayı düşündüğüm için 10-15 dönüm gibi planlıyorum. emlak sitesinden sanırım bahsettiğiniz ilanı gördüm 51 pedro var . 4-5 sene zaten bir beklenti içinde olmayacağım için (tabi ozamana kadar heryer ceviz bahçesi olacak) boş arazi olabilir diye düşünüyorum. google sayfanızı da inceledim çok şeyler yapmışsınız :)

permakültür 18-03-2015 15:51

yeni findanda tepe vurumu zamanı

Merhaba,

Basit bir soru ama emin olmak için yinede sormak istedim. 5 adet açık köklü fernette dikeceğim bu hafta sonu, boyları yaklaşık 1,5 m. 3-4 göz üzerinden tepe vurumunu hemen yapıyımmı yoksa birkaç hafta beklemelimiyim ?

permakültür 18-03-2015 15:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi formullaone (Mesaj 1342826)
Sayın Tiryaki, 1.60 cm civarındaki Boyunlu gözden tepe vurup 1.20 cm-1.60 cm arasındaki 40 cm de 3 tane yan dal oluşturmanız uygun olur. 1.20 cm altından çıkan sürgünleri kesersiniz. Boyunlu göz 2.kat için uzamaya devam eder.
Daha yüksek taç isterseniz ölçüleri 10-20 cm yüksek tutarsiniz.

Sayın Formullaone,

resimdeki ağaçlarınızın ilk tepe vurumunu yukardaki tarif ettiğiniz şekildemi yapmıştınız? Ağaçlarınız çok güzel görünüyor, umarım ilerleyen yıllarda emeğinizin karşılığını alırsınız.

formullaone 18-03-2015 17:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi permakültür (Mesaj 1364195)
Sayın Formullaone,

resimdeki ağaçlarınızın ilk tepe vurumunu yukardaki tarif ettiğiniz şekildemi yapmıştınız? Ağaçlarınız çok güzel görünüyor, umarım ilerleyen yıllarda emeğinizin karşılığını alırsınız.

Sayın permakültür, hepsini olmasa da çoğunluğunu o şekilde yapmaya çalıştım. Bazıları henüz tepe vurulacak boya gelmeden yaz aylarında yan dal çıkardı. Ama ben o yan dalları kesmedim. Halbuki onları yazın kesip lideri büyütüp 2-3 metrelere ulaştırmalıymışım. Bu yan dallar liderin bütün gücünü aldı.

Kısacası ilk tepe vurumundan önce yan dal oluşumuna kesinlikle müsade edilmemeli ve lider tek olarak büyütülmeli.

DERİN SU 21-03-2015 20:42

nasıl budanacak

2 Eklenti(ler)
merhaba ağaç dostları.
resimdeki fidanı nasıl budamak gerekir acaba? ben işin içinbden çıkamadım bir türlü. yardımcı olursanız memnun olurum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025