agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni340Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 20-06-2014, 14:53   #11
Ağaç Dostu

gökhan07's Avatar

Giriş Tarihi: 29-05-2010
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yaşar Aydın Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar,
Benim de 19-22 nisan tarihleri arasında yaptığım 180 adet aşıdan 60 tanesi tuttu... Ben yine de çok mutluyum. Çünkü karasal iklimin mevcut olduğu Polatlı'da şimdiye kadar yaptığım aşılarda en başarılı olduğum yıl. Çoğunluğu dilcikli kalem aşısının yanında yarma aşı, çivili, çivisiz kabuk aşıları olmak üzere hepsini bu sezonda yaptım. Dilcikli aşıların aşı yerlerini seyrek (acı suyun tahliyesine izin verecek şekilde) fakat sıkı bir şekilde aşı bağı ile bağladıktan sonra yumruk şeklinde (5cm çapında 10 cm uzunluğunda) çamurla sıvayıp hem bu çamuru hemde aşı kaleminin tamamını beyaz su bazlı plastik boya ile boyadıktan sonra çamuru streç film ile sardım. Yarma ve kabuk aşılarını da benzer şekilde çamur sıvayıp sardım. Aşı çeşidine bağlı olmaksızın her çeşit aşıdan yaklaşık 1/3'ü sürdü.
Gözlemlerimi şöyle özetlemek isterim:
-Ilıman ve rutubetli bölgelerde ister topraklı, ister çamurlu, ister sadece sututlu aşı yapılsın aşının tutma oranı karasal iklime göre çok yüksek...
-Karasal iklimde ise 1.Rutubet azlığı, 2.Gece gündüz sıcaklık farkının yüksekliği 3.Belki en önemlisi ilk 2 nedenin yanında aşırı LODOS esintisi arazi korunaksızsa kalemleri kurutuyor.
Ben de aşıları yaparken kalemlere parafilm sarmayı düşünmeme rağmen tembellik edip sadece beyaz boya ile yetindim. Sezonda en az 7-8 kere kuvvetli LODOS esintisi kalemlerin kurumasını hızlandırdı...
Seneye yapacağım aşıları da yine çamur sıvamalı fakat kalemleri parafine batırarak (pek pratik olmayacak ama) ya da parafilm bant sararak yapacağım.

Sayın Popeye42, sizin yaptığınız aşıların hemen hemen benzerini ben de geçen sene yapmıştım. Başarı oranı %10'u bile bulmamıştı... Aşıları siz Fındıkçı74 gibi ılıman ve rutubetli yerde yapsaydınız inanın hepsi tutardı... O yüzden çok üzülmeyin. Konya gibi karasal iklimin dezavantajları yanında aşı yerinin komple sarılması ve aşıyı çok erken yapmış olmanız da biraz sorun yaratmıştır. Ayrıca Konya'da bu mevsimde sürgün göz aşısı sakın yapmayın tutması kesinlikle imkansız olacaktır. Ayrıca temmuz, ağustostaki durgun göz aşılarının da karasal iklimde tutma oranı %10 bulması çok çok zor...

Selahattin Yılmaz hocanın yaptığı aşılara dikkat ederseniz, kalemlere hiç acımıyor. Yani kalem temini sorunu olmadığı için çok pişkin kalın kalem kullanmanın yanı sıra aşı temas yüzeyini de mümkün olduğu kadar uzun (10cm gibi) tutuyor...
Saygılarımla,
Aşının yapıldığı yerin çok fazla önemi yoktur, sadece zamanlama önemlidir.
1200 rakımda yaptığım aşılar bu sene şaşmadı, Yükseltinin aşı üzerinde çok fazla bir etkisi yoktur. Yeterki doğru yapılsın.

gökhan07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
ceviz aşısı, chandler

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025