Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yaşar Aydın
Sayın Gökhan07,
Taktir edeceğiniz gibi rakımla karasal iklim farklı 2 husustur. Mesela Giresun Şebinkarahisar 1300-2000 m. Bitlis Adilcevaz 1700m rakımda olmalarına rağmen rutubetli yerlerdir. Popeye42 bu aşıları Bursa Bartın gibi nemli yerlerde yapmış olsaydı aşıların büyük çoğunluğu tutacaktı. Zamanlama da tabi ki önemli, fakat büyük pet şişelerde toprak içinde yaptığı için don zararının önemli ölçüde engellenmiş olması gerekir. Fındıkçı74'ün topraksız, çamursuz sadece aşı bağı sararak yaptığı aşılar Bartın'da tutabilir. Gel bunun aynısını Konya'nın kuru ikliminde ister martta ister nisanda yap ta tuttur bakalım. Mümkünü yok. Konya ve Polatlı'nın tepelerinde yaylalarında doğal bitki örtüsü olarak ağaç göremezsin o yüzden buralar bozkır olup genellikle buğday tarımı yapıldığı için Türkiye'nin buğday ambarları olarak bilinirler. Yani hem kuru (rutubetsiz) hem de gece gündüz sıcaklık farkı yüksektir. Dolayısıyla aşının yapıldığı yer de ÇOK önemlidir... Ha buralara uygun aşı yok mudur? Nemi ve sıcaklığı muhafaza edecek topraklı veya çamurlu olması, aşıların nisan sonuna kaydırılması önemlidir. Ancak kalemleri de koruyacak farklı yöntemler tecrübeyle bulunacaktır. Ustaların videolarındaki bildik standart yöntemler çok fire vermektedir.
Saygılarımla
|
Sayın Yaşar Aydın, ben zaten topraksız aşılara sıcak bakmıyorum daha önceki yıllarda yaptım fakat şuan için yapmıyorum. Aşı konusunda daha önce ki yazdıklarımı sürekli yazmak istemiyorum.
Bölgelere ya da karasal iklimde yapılan aşılara yüzde vermek bence doğru değil.
Karasal iklimde de yaptığım çok aşı oldu.
Ben sadece tecrübelerimi paylaşıyorum. Aşıya yeni başlayacak arkadaşların doğru bilgilendirilmesi adına.
Aşı konusunda bu sayfada yeterince bilgi oluştu. Aşı konusunda da çok fazla şey yazmama gerek kalmadığını düşünüyorum, çoğu kişinin artık aşı konusunda bilgi sahibi olduğunu düşünüyorum, artık insanlar aşı konusunda kendi tecrübelerinden hareket ederek aşılarını yapabilirler.
Saygılarımla.