Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gökhan07
Aşının yapıldığı yerin çok fazla önemi yoktur, sadece zamanlama önemlidir.
1200 rakımda yaptığım aşılar bu sene şaşmadı, Yükseltinin aşı üzerinde çok fazla bir etkisi yoktur. Yeterki doğru yapılsın.
|
Sayın Gökhan07,
Taktir edeceğiniz gibi rakımla karasal iklim farklı 2 husustur. Mesela Giresun Şebinkarahisar 1300-2000 m. Bitlis Adilcevaz 1700m rakımda olmalarına rağmen rutubetli yerlerdir.
Popeye42 bu aşıları Bursa Bartın gibi nemli yerlerde yapmış olsaydı aşıların büyük çoğunluğu tutacaktı. Zamanlama da tabi ki önemli, fakat büyük pet şişelerde toprak içinde yaptığı için don zararının önemli ölçüde engellenmiş olması gerekir.
Fındıkçı74'ün topraksız, çamursuz sadece aşı bağı sararak yaptığı aşılar Bartın'da tutabilir. Gel bunun aynısını Konya'nın kuru ikliminde ister martta ister nisanda yap ta tuttur bakalım. Mümkünü yok. Konya ve Polatlı'nın tepelerinde yaylalarında doğal bitki örtüsü olarak ağaç göremezsin o yüzden buralar
bozkır olup genellikle buğday tarımı yapıldığı için Türkiye'nin buğday ambarları olarak bilinirler. Yani hem kuru (rutubetsiz) hem de gece gündüz sıcaklık farkı yüksektir. Dolayısıyla aşının yapıldığı yer de
ÇOK önemlidir... Ha buralara uygun aşı yok mudur? Nemi ve sıcaklığı muhafaza edecek topraklı veya çamurlu olması, aşıların nisan sonuna kaydırılması önemlidir. Ancak kalemleri de koruyacak farklı yöntemler tecrübeyle bulunacaktır. Ustaların videolarındaki bildik standart yöntemler çok fire vermektedir.
Saygılarımla