![]() |
|
![]() |
#181 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-08-2012
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#182 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Dış ortamda yapılan topraksız dilcikli aşılarda yeterince nem sağlanırsa sorun olmaz. ( seralarda yapılan aşılar gibi ) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#183 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-08-2013
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#184 |
Ağaç Dostu
|
Evet kabuk aşılar çivili gelişmeleri çok iyi çok hızlı büyüyorlar umarım kırılmazlar . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#185 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 21-09-2011
|
ceviz aşılarım
Mart ayında yaptığım aşılarım |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#186 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-08-2007
|
Merhaba arkadaşlar, Benim de 19-22 nisan tarihleri arasında yaptığım 180 adet aşıdan 60 tanesi tuttu... Ben yine de çok mutluyum. Çünkü karasal iklimin mevcut olduğu Polatlı'da şimdiye kadar yaptığım aşılarda en başarılı olduğum yıl. Çoğunluğu dilcikli kalem aşısının yanında yarma aşı, çivili, çivisiz kabuk aşıları olmak üzere hepsini bu sezonda yaptım. Dilcikli aşıların aşı yerlerini seyrek (acı suyun tahliyesine izin verecek şekilde) fakat sıkı bir şekilde aşı bağı ile bağladıktan sonra yumruk şeklinde (5cm çapında 10 cm uzunluğunda) çamurla sıvayıp hem bu çamuru hemde aşı kaleminin tamamını beyaz su bazlı plastik boya ile boyadıktan sonra çamuru streç film ile sardım. Yarma ve kabuk aşılarını da benzer şekilde çamur sıvayıp sardım. Aşı çeşidine bağlı olmaksızın her çeşit aşıdan yaklaşık 1/3'ü sürdü. Gözlemlerimi şöyle özetlemek isterim: -Ilıman ve rutubetli bölgelerde ister topraklı, ister çamurlu, ister sadece sututlu aşı yapılsın aşının tutma oranı karasal iklime göre çok yüksek... -Karasal iklimde ise 1.Rutubet azlığı, 2.Gece gündüz sıcaklık farkının yüksekliği 3.Belki en önemlisi ilk 2 nedenin yanında aşırı LODOS esintisi arazi korunaksızsa kalemleri kurutuyor. Ben de aşıları yaparken kalemlere parafilm sarmayı düşünmeme rağmen tembellik edip sadece beyaz boya ile yetindim. Sezonda en az 7-8 kere kuvvetli LODOS esintisi kalemlerin kurumasını hızlandırdı... Seneye yapacağım aşıları da yine çamur sıvamalı fakat kalemleri parafine batırarak (pek pratik olmayacak ama) ya da parafilm bant sararak yapacağım. Sayın Popeye42, sizin yaptığınız aşıların hemen hemen benzerini ben de geçen sene yapmıştım. Başarı oranı %10'u bile bulmamıştı... Aşıları siz Fındıkçı74 gibi ılıman ve rutubetli yerde yapsaydınız inanın hepsi tutardı... O yüzden çok üzülmeyin. Konya gibi karasal iklimin dezavantajları yanında aşı yerinin komple sarılması ve aşıyı çok erken yapmış olmanız da biraz sorun yaratmıştır. Ayrıca Konya'da bu mevsimde sürgün göz aşısı sakın yapmayın tutması kesinlikle imkansız olacaktır. Ayrıca temmuz, ağustostaki durgun göz aşılarının da karasal iklimde tutma oranı %10 bulması çok çok zor... Selahattin Yılmaz hocanın yaptığı aşılara dikkat ederseniz, kalemlere hiç acımıyor. Yani kalem temini sorunu olmadığı için çok pişkin kalın kalem kullanmanın yanı sıra aşı temas yüzeyini de mümkün olduğu kadar uzun (10cm gibi) tutuyor... Saygılarımla, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#187 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 08-08-2012
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#188 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
1200 rakımda yaptığım aşılar bu sene şaşmadı, Yükseltinin aşı üzerinde çok fazla bir etkisi yoktur. Yeterki doğru yapılsın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#190 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#191 |
Ağaçsever
|
sayın gökhan07 kesmemi önerdiğiniz kısımları resimlerde gösterebilir misiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#193 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-08-2007
|
Alıntı:
Taktir edeceğiniz gibi rakımla karasal iklim farklı 2 husustur. Mesela Giresun Şebinkarahisar 1300-2000 m. Bitlis Adilcevaz 1700m rakımda olmalarına rağmen rutubetli yerlerdir. Popeye42 bu aşıları Bursa Bartın gibi nemli yerlerde yapmış olsaydı aşıların büyük çoğunluğu tutacaktı. Zamanlama da tabi ki önemli, fakat büyük pet şişelerde toprak içinde yaptığı için don zararının önemli ölçüde engellenmiş olması gerekir. Fındıkçı74'ün topraksız, çamursuz sadece aşı bağı sararak yaptığı aşılar Bartın'da tutabilir. Gel bunun aynısını Konya'nın kuru ikliminde ister martta ister nisanda yap ta tuttur bakalım. Mümkünü yok. Konya ve Polatlı'nın tepelerinde yaylalarında doğal bitki örtüsü olarak ağaç göremezsin o yüzden buralar bozkır olup genellikle buğday tarımı yapıldığı için Türkiye'nin buğday ambarları olarak bilinirler. Yani hem kuru (rutubetsiz) hem de gece gündüz sıcaklık farkı yüksektir. Dolayısıyla aşının yapıldığı yer de ÇOK önemlidir... Ha buralara uygun aşı yok mudur? Nemi ve sıcaklığı muhafaza edecek topraklı veya çamurlu olması, aşıların nisan sonuna kaydırılması önemlidir. Ancak kalemleri de koruyacak farklı yöntemler tecrübeyle bulunacaktır. Ustaların videolarındaki bildik standart yöntemler çok fire vermektedir. Saygılarımla |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#194 |
Ağaçsever
|
gökhan bey resimleri tekrardan çekme şansım yok. ben boyunlu göz diye tabir ettiğiniz durumu bilmiyorum. siz boyunlu göz olan bir resim eklerseniz ben oradan hareketle durumu çözerim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#195 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-11-2013
|
Alıntı:
Cevap için teşekkür ederim hocam, yarın bir iki tanesinin kartonlarını sökmeyi düşünüyordum bende. Tazelediğim aşılarda da gözler filizlenmiş. fotoğraflarım yarın. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#196 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bölgelere ya da karasal iklimde yapılan aşılara yüzde vermek bence doğru değil. Karasal iklimde de yaptığım çok aşı oldu. Ben sadece tecrübelerimi paylaşıyorum. Aşıya yeni başlayacak arkadaşların doğru bilgilendirilmesi adına. Aşı konusunda bu sayfada yeterince bilgi oluştu. Aşı konusunda da çok fazla şey yazmama gerek kalmadığını düşünüyorum, çoğu kişinin artık aşı konusunda bilgi sahibi olduğunu düşünüyorum, artık insanlar aşı konusunda kendi tecrübelerinden hareket ederek aşılarını yapabilirler. Saygılarımla. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#197 |
Ağaç Dostu
|
Kartonları almak için biraz daha kallus oluşmasını beklersen daha iyi olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#198 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-11-2013
|
Alıntı:
aynı gövdede bazı kalemler 40-50 cm filizlenmiş, bazıları da 15-20 cm filizlenmiş ve çok zayıflar belki de ilerde kuruyacak. Gerçi , daha önceden pek sağlıklı görünmüyorlardı ama toparlamışlar, kallus oluşumu yeni yeni tamamlanıyo olabilir sanırım. Bu fotoğrafı 10 gün önce falan çektim. İşaretli sürgün yaptığım aşıların içinde en erken çıkan sürgündü. Sağlıklı değildi. Geçen hafta biraz daha toparlamış, hafiften kızarmıştı ama, kendisinden 10 gün sonra çıkan sürgün ile kıyaslanamaz tabi ki. Üzerinde meyve olan sürgün 10 gün sonra çıkmasına rağmen 10 katı gelişim gösterdi. ![]() Çok uzayan sürgünleri de herekle sabitliyim de kırılmasınlar. Bu hafta ki rüzgarlardan etkilenmemişlerdir inşallah. Hocam siz çıkartınız mı kartonları. Sizin sürgünler baya kuvvetliydi. Kartonları alınca haber verin de kopya çekiyim ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#199 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#200 |
Ağaç Dostu
|
Sayın obahar, sanırım chandler aşıladınız, boyunlu gözler genelde dediğim gibi fransız çeşitlerinde çok ve hızlı uzuyorlar. Siz yinede bakın, uzayan boyunlu gözü kesmekte ki amaç normal gözden süren sürgünün gücünü almaması. ( Ortada ki sürgün, yaprak sapının üzerinden süren göz ) ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#201 |
Ağaçsever
|
gökhan bey ewet chandler ve pedro aşıladım. bu yaprağın üzerinden süren elinizle tuttuğunuz sürgünü kopartmak mı gerekiyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#202 |
Ağaç Dostu
|
ya ben nereden yabancı çeşit bulacam cidden merak ediyorum göz aşısı yapmak istiyorum fakat elimde iyi yerli 1-2 cevizden başka şansım yok onlarda soğuk almadı diye yapmak istiyorum. Kaman cevizi yakın birtek onu da şimdi temin edemem aşılı tüplü almak istedim 20 liraymış, inceledim aşı yerini ama hiç birşey göremedim ben bu cinsleri tam olarak bulup kendim yetiştirmedikçe kimseye güvenemeyeceğim anlaşılan ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#203 |
Ağaç Dostu
|
Sayın obahar, evet o boyunlu göz, chandlerde çok olmasada pedro da olacağını düşünüyorum. Bir kısmını kesin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#204 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-11-2012
|
Alıntı:
Yinede arkadaşların fikrini alalım olursa kargo ile gönderebilirim.Kolay gelsin. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#205 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#206 |
Ağaç Dostu
|
İyi akşamlar nisan ayında yapmış olduğum çivili ve yarma kalem aşılarım çok hızhı geliştiler bir haftadır yağan yağmurlardan dolayı bahçelere uğrayamamıştım bugün bazı aşıların sürgünlerini ters dönerek burkulduğunu gördüm kalemlerde kallus oluşumu çok iyi olduğu kırılma yok bu sürgünleri burkulan yerden budasam nasıl olur acaba **** herek bağlayıp düzelirmi sürgünler öyle hızlı gelişiyorki nasıl önlem alsam acaba. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#207 |
Ağaç Dostu
|
abi bizde de öyle soğuk alan yerleri kestim sürgün verdi sonra fazlaları aldım diğerler kudurdu şimdi kessen yan dal yapar o da meyve gözünde fazlasını verir, pişkinleşme oranı da az olur, uzamasını çaresiz seyretmek lazım galiba. burkulma varsa düzelir sonra |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#209 |
Ağaç Dostu
|
destek verilirse düzelmezmi. dik tutacak şekil |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |