agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 08-04-2010, 09:12   #1
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2008
Arkadaşlar Benim tavsiyem Bir yerde yatırım yapmadan iyice araştırmak. Bunuda yaparken daha önce orda yetişmiş bahçe bulmak. Fidancılar genelde yanıltıyor birde art niyet olmadan yapılan yanlış yönlendirmeler var. Örnek vermek gerekirse geçen hafta sonu Nevşehir Avanos'ta bir bahce gezdim. Ben bahçenin daha önce yapıldığını duymuştum bu sebepten gidip göreyim dedim gittim baktım güzel bir bahçe ama geçen sene tesis edilmiş. Bahçe sahibi toros1 çeşidi dikmiş aşırı övüyor.Neden fidancı övdüğünden ben dedim hiç toros1 bahçesi gördünmü evt görmüş nerde dedim akdenizde bir bahçe 7-8 senelik bir bahçe süper verim vermiş. Sorun şu akdenizde olması başka Nevşehir Avanosta olması başka sadece çeşit verimi önemli değil, yeride önemli Amasya elması Amasyada olduğu gibi Sivasta olmaz. Amasyaya gidip amasya elması çeşidi görüp bahçe yapmamak gerek.Arazinize en yakın daha önce yapılmış çeşitlerle yapın.Hala diyorum bodur ceviz yok diyorlar.Yeni çeşitler azman değil belki ama bodur kelimesi çok farklı arkadaşlar.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 12:58   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-03-2010
Yanıtın için teşekkürler Avanos.
****** araştırmak çok önemli benim ceviz yapmak istediğim yere yaklaşık 300 m. mesafede yaklaşık 70.000-80.000 m²'lik alana ceviz dikilmiş vaziyette fakat henüz 1 yıl olmuş olmamış yakın tarih yani, sahibi ile bir türlü karşılaşıp soramadım fakat Çevre Orman Müdürlüğündeki Orman Mühendisi arkadaş olabileceğini söylemişti. İnternetten fidan çeşidi için irtibat kurduğum kişilerden birisi ilk defa deniz seviyesine bu kadar yakın bir yerden talep geldiğini sinopta söylediğim bölgeyi iyi tanıdığını ve gayet iyi ve verimli bir yer olduğu için olacağını söylemişti.
Anlayacağınız halen araştırıyoruz.

Sinova57 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-04-2010, 22:16   #3
Ağaç Dostu

Samsunlu55's Avatar

Giriş Tarihi: 08-08-2009
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Avanos Mesajı Göster
Arkadaşlar Benim tavsiyem Bir yerde yatırım yapmadan iyice araştırmak. Bunuda yaparken daha önce orda yetişmiş bahçe bulmak. Fidancılar genelde yanıltıyor birde art niyet olmadan yapılan yanlış yönlendirmeler var. Örnek vermek gerekirse geçen hafta sonu Nevşehir Avanos'ta bir bahce gezdim. Ben bahçenin daha önce yapıldığını duymuştum bu sebepten gidip göreyim dedim gittim baktım güzel bir bahçe ama geçen sene tesis edilmiş. Bahçe sahibi toros1 çeşidi dikmiş aşırı övüyor.Neden fidancı övdüğünden ben dedim hiç toros1 bahçesi gördünmü evt görmüş nerde dedim akdenizde bir bahçe 7-8 senelik bir bahçe süper verim vermiş. Sorun şu akdenizde olması başka Nevşehir Avanosta olması başka sadece çeşit verimi önemli değil, yeride önemli Amasya elması Amasyada olduğu gibi Sivasta olmaz. Amasyaya gidip amasya elması çeşidi görüp bahçe yapmamak gerek.Arazinize en yakın daha önce yapılmış çeşitlerle yapın.Hala diyorum bodur ceviz yok diyorlar.Yeni çeşitler azman değil belki ama bodur kelimesi çok farklı arkadaşlar.
Sn. Avanos, bu fidancının selekte ettikleri iki çeşit var. Birisi toros-1 birisi sahil-1. Satışta bölgelerin soğuklama sürelerine göre satış yapıyorlar. Gezdiğiniz bahçenin sahibinin Akdeniz'de bahsettiği bahçe sahil-1 cinsi olabilir.

"ATILIM TOROS-1 adlı cinsimiz, soğuklama süresi yüksek bölgeler için tavsiye ettiğimiz bir cinsimizdir. Bu cins, verim itibariyle 1500 saat ve üstü yerler için tavsiye edilir."
"ATILIM SAHİL-1 adlı cinsimiz ise yukarıdaki aynı özeliklere sahip olup, soğuklama süresi itibarı ile 600-1200 saat arası yerler için tavsiye edilir."
http://www.cevizci33.com/neden/index3.asp

Samsunlu55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2010, 08:03   #4
Yeni Üye

cevabın için teşekkürler samsunlu55
size göre o zaman hangi ceviz sahil-1 mi? yoksa Toros-1 mi?

Eski 09-04-2010, 16:43   #5
Ağaç Dostu

Samsunlu55's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sinova57 Mesajı Göster
cevabın için teşekkürler samsunlu55
size göre o zaman hangi ceviz sahil-1 mi? yoksa Toros-1 mi?
Geçen sene telefonla görüştüğümde Samsun'un soğuklamasını ve arazinin konumunu söylediğimde bana toros-1 cinsini önermişti.

Eski 09-04-2010, 16:51   #6
Yeni Üye

ceviz

Samsunlu55 sizin arazi konumu nasıldı detaylı yazabilirmisiniz?

Eski 11-04-2010, 20:30   #7
Ağaç Dostu

Samsunlu55's Avatar

Alıntı:
Samsunlu55 sizin arazi konumu nasıldı detaylı yazabilirmisiniz?
Birkaç sayfa öncesine, benim ilk yazışmaya başladığı sayfalara bakarsanız arazinin fotoğrafı orada mevcut.

Eski 09-04-2010, 08:59   #8
Ağaç Dostu

Avanos's Avatar

Giriş Tarihi: 25-01-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Samsunlu55 Mesajı Göster
Sn. Avanos, bu fidancının selekte ettikleri iki çeşit var. Birisi toros-1 birisi sahil-1. Satışta bölgelerin soğuklama sürelerine göre satış yapıyorlar. Gezdiğiniz bahçenin sahibinin Akdeniz'de bahsettiği bahçe sahil-1 cinsi olabilir.

"ATILIM TOROS-1 adlı cinsimiz, soğuklama süresi yüksek bölgeler için tavsiye ettiğimiz bir cinsimizdir. Bu cins, verim itibariyle 1500 saat ve üstü yerler için tavsiye edilir."
"ATILIM SAHİL-1 adlı cinsimiz ise yukarıdaki aynı özeliklere sahip olup, soğuklama süresi itibarı ile 600-1200 saat arası yerler için tavsiye edilir."
http://www.cevizci33.com/neden/index3.asp
Bu sayfayı bende gezdim. Hatta firma yetkililerine telefon dahi ettim. İnternet sayfalarında yaptıkları bahçelerin reklamını koymuşlar. 2004-2005 yapılan bahçeleri var. Bu bahçe sahiplerinin adreslerini ve telfonunu istedim gidip göreyim diye ama şuan yanımda değil döneceğim dediler.Ben bir kaç kez daha aradım dönmediler. Yani kitapta yazanı değil iç anadoluda kurdukları bahçelerdeki verimi gözümle görmek istedim. Görmediğinize inanmayın Çünkü dönüşü yok bir ömür geçiyor dönmek için.Ben badem konusunda arkadaşlara yardımcı olurken kesinlikle direk gözlemlerimi yazıyorum bundan daha sıhhatli bilgi olmaz sanırım.

Avanos Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-04-2010, 16:50   #9
Ağaç Dostu

Samsunlu55's Avatar

Alıntı:
Bu sayfayı bende gezdim. Hatta firma yetkililerine telefon dahi ettim. İnternet sayfalarında yaptıkları bahçelerin reklamını koymuşlar. 2004-2005 yapılan bahçeleri var. Bu bahçe sahiplerinin adreslerini ve telfonunu istedim gidip göreyim diye ama şuan yanımda değil döneceğim dediler.Ben bir kaç kez daha aradım dönmediler. Yani kitapta yazanı değil iç anadoluda kurdukları bahçelerdeki verimi gözümle görmek istedim. Görmediğinize inanmayın Çünkü dönüşü yok bir ömür geçiyor dönmek için.Ben badem konusunda arkadaşlara yardımcı olurken kesinlikle direk gözlemlerimi yazıyorum bundan daha sıhhatli bilgi olmaz sanırım.
İnternet sitesindeki fotoğrafların hepsi anahtar teslim olarak kurdukları bahçelerin resimleri, o kişilerin telefon numaralarını vermek istemiyebilirler. Bilgi verirken gözlemlenilen bilgiyi aktarmak tabi ki en güzeli fakat her zaman böyle olması imkansız diye düşünüyorum.

Eski 10-04-2010, 08:15   #10
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 29-11-2009
Alıntı:
İnternet sitesindeki fotoğrafların hepsi anahtar teslim olarak kurdukları bahçelerin resimleri, o kişilerin telefon numaralarını vermek istemiyebilirler. Bilgi verirken gözlemlenilen bilgiyi aktarmak tabi ki en güzeli fakat her zaman böyle olması imkansız diye düşünüyorum.
Sn. Samsunlu55, ben buradan 10 adet fidan aldım. 2 ay öce diktik. Bakalım başarılı olacak mıyız? Toros mu Sahil mi hiç sormadım. Ben dedim deneme amaçlı dikmek istiyorum. Onlarda 10 adet gönderdiler. Benim için önemli olan başka bir tozlayıcıya ihtiyaç duymamasıydı. Diktiğim yer kıraç ve taşıma su ile sulayacağız. Gelişmeleri yazarım.
Şu Maraşlı Hocamız ise ayrı bir alem. Kendisi yeni tür geliştirdim diye reklam yapıyor. Ama kendi türlerini önermedi bana, bu yüzden güvenip almadım. Bilime fazla ticaret karışınca böyle oluyor galiba.
Aslında Cevizde birde geleneksel yetiştiricileri dinlemekte fayda var. Agozce'nin babası bildiğim kadarıyla bu konuda oldukça tecrübeli.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-04-2010, 09:05   #11
Yeni Üye

ceviz

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi_caylak Mesajı Göster
Sn. Samsunlu55, ben buradan 10 adet fidan aldım. 2 ay öce diktik. Bakalım başarılı olacak mıyız? Toros mu Sahil mi hiç sormadım. Ben dedim deneme amaçlı dikmek istiyorum. Onlarda 10 adet gönderdiler. Benim için önemli olan başka bir tozlayıcıya ihtiyaç duymamasıydı. Diktiğim yer kıraç ve taşıma su ile sulayacağız. Gelişmeleri yazarım.
Şu Maraşlı Hocamız ise ayrı bir alem. Kendisi yeni tür geliştirdim diye reklam yapıyor. Ama kendi türlerini önermedi bana, bu yüzden güvenip almadım. Bilime fazla ticaret karışınca böyle oluyor galiba.
Aslında Cevizde birde geleneksel yetiştiricileri dinlemekte fayda var. Agozce'nin babası bildiğim kadarıyla bu konuda oldukça tecrübeli.
sayın acemi_çaylak öncelikle hos geldiniz.
öncelikle ceviz ile ilgili daha detaylı yazabilirmisiniz boyları ne kadar açık kök mü? yoksa tüplümü, fiyatı vb. bir de diktiğinizi arazinin özellikleri;rakımı, tahlil yaptırdınız ise toprağın türü, meyili, taban suyu seviyesi gibi detaylar

Eski 10-04-2010, 15:06   #12
Ağaç Dostu

Alıntı:
sayın acemi_çaylak öncelikle hos geldiniz.
öncelikle ceviz ile ilgili daha detaylı yazabilirmisiniz boyları ne kadar açık kök mü? yoksa tüplümü, fiyatı vb. bir de diktiğinizi arazinin özellikleri;rakımı, tahlil yaptırdınız ise toprağın türü, meyili, taban suyu seviyesi gibi detaylar
Sn. Sinova57,

Açık kök değil tüplü fidan. Boyları 1 metre kadar. Fiyatı 8 TL ancak kargo ile birlikte 12 TL ye mal oldu.
Arazinin toprak tahlili 6 ay önce yaplımıştı. %91 kireç var, bünye tınlı. Rakımı 716 metre civarında. Taban suyu yoktur. Çünkü 10 cm altı kayalık. Aslında fidanın ve dikildiği yerin resmi var.

Name:  g-@r-diy@-n-0036.jpg
Views: 4876
Size:  55.7 KB

Düzenleyen acemi_caylak : 10-04-2010 saat 21:42
Eski 11-04-2010, 20:43   #13
Ağaç Dostu

Samsunlu55's Avatar

Alıntı:
Arayıp sorabilirsiniz hangi cinsten yolladıklarını, muhtemel toros-1 cinsidir. Pedro cinside tozlayıcıya ihtiyaç duymuyor. Maraşlı hocanın sitesinde aşılandıktan sonra ilk çıkan sürgünde meyve yapan fidanlar gözükmekte. Daha geçenlerde Toprak TV'de "Eğer bir meyve fidanını alırken aşıdan sonraki ilk sürgünde meyve varsa o fidan için alınan kalem ağacın meyve verecek gözünden alınmış olur ve ilk sene meyve yaparken sonraki seneler meyve görünmeyebilir, ağaç zayıf düşer." diyordu. Aynısı benim başıma turunçgillerde geldi. Aldığımda üstünde meyve ile almıştım. Birdahaki meyveyi 4 sene sonra verdi. Sizin aldığınız fidanlar 3. boy oluyor benim almayı düşündüğüm 2. boy olanlar (http://www.cevizci33.com/fidan2/fidan.html).

Zeyno waffle beğendi.
Eski 19-04-2010, 17:51   #14
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 15-03-2010
sayın Samsunlu55;
Avanos isimli arkadaş örnek bahçelerini görmek istesine rağmen tekrar tekrar aramasına rağmen geri dönmemişler. Biraz gariplik yok mu sizce de !
insan, (pek akla yatmayan iddalarına göre)10. yaşında 100kg??? ceviz veren ağaçların reklamını yapmak istemez mi ? Ayrıca bu türler resmi olarak tanımlı türler arasında yok bildiğim kadarıyla . yani TESCİLLİ değiller sanırım. Ziraat Mühendisi arkadaşlar bir yanlış varsa düzeltsinler lütfen. . .

Alıntı:

harami Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-04-2010, 21:52   #15
Ağaç Dostu

Samsunlu55's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi harami Mesajı Göster
sayın Samsunlu55;
Avanos isimli arkadaş örnek bahçelerini görmek istesine rağmen tekrar tekrar aramasına rağmen geri dönmemişler. Biraz gariplik yok mu sizce de !
insan, (pek akla yatmayan iddalarına göre)10. yaşında 100kg??? ceviz veren ağaçların reklamını yapmak istemez mi ? Ayrıca bu türler resmi olarak tanımlı türler arasında yok bildiğim kadarıyla . yani TESCİLLİ değiller sanırım. Ziraat Mühendisi arkadaşlar bir yanlış varsa düzeltsinler lütfen. . .
Sn. harami, söylediklerinizde haklılık var. 10. yaşta çok iyi bakıldığı taktirde 100 kg alınabileceğini yazmış. Abartılı olabilir ama unutmamak gerekirki yabancı çeşitlerin verimi içinde bu rakamlar belirtiliyor. Bu cinsler tesçilli değil doğru, benim ekecek olduğum yer 35 ağaçlık bir yer olacak. Sadece bu cinsler olarak değilde ceviz olarak baktığımızda başka sitelerde bulunmayan detay bilgileri veriyor. Onlarca ceviz fidanı satan site var hepsindeki bilgiler aynı, kopyala-yapıştır. Şimdilik bu 35 ağacı Toros-1 cinsi ekip ilerleyen zamanda bu cinsleri beğenip başka yerlerede ceviz ekmeyi düşünürsem ekerim beğenmezsem yöre için önerilen pedro cinsini ekerim...

Eski 21-04-2010, 17:05   #16
Ağaçsever

Alıntı:
Sn. harami, söylediklerinizde haklılık var. 10. yaşta çok iyi bakıldığı taktirde 100 kg alınabileceğini yazmış. Abartılı olabilir ama unutmamak gerekirki yabancı çeşitlerin verimi içinde bu rakamlar belirtiliyor. Bu cinsler tesçilli değil doğru, benim ekecek olduğum yer 35 ağaçlık bir yer olacak. Sadece bu cinsler olarak değilde ceviz olarak baktığımızda başka sitelerde bulunmayan detay bilgileri veriyor. Onlarca ceviz fidanı satan site var hepsindeki bilgiler aynı, kopyala-yapıştır. Şimdilik bu 35 ağacı Toros-1 cinsi ekip ilerleyen zamanda bu cinsleri beğenip başka yerlerede ceviz ekmeyi düşünürsem ekerim beğenmezsem yöre için önerilen pedro cinsini ekerim...
Eğer yatırım konusunda aceleniz yoksa ve zamanınız genişse sizin yaptığınız şekilde deneme bahçesi yapmak ve sonuçlara göre çeşit seçmek mantıklı.
Bir de "unutmamak gerekirki yabancı çeşitlerin verimi içinde bu rakamlar belirtiliyor." bilgisini vermişsiniz. yabancı cinslerin hangileri için bu ya da benzer yüksek verim bilgisi var. yabancı çeşitlerin verimlerini gösteren bir site veya kaynak varsa linkini verebilir misiniz.

Eski 21-04-2010, 18:39   #17
Ağaçsever

Kaan903's Avatar

Giriş Tarihi: 06-12-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi harami Mesajı Göster
yabancı cinslerin hangileri için bu ya da benzer yüksek verim bilgisi var. yabancı çeşitlerin verimlerini gösteren bir site veya kaynak varsa linkini verebilir misiniz.
Yabancı çeşitlerin önde gelenleri Serr, Chandler, Pedro ve Franquette. Bu çeşitler Amerika'da oldukça yaygın bir şekilde yetiştiriliyor. Bildiğim kadarıyla ülkemizde Chandler talep ve verim açısından çok yaygın. İnternette Walnut Chandler diye arattığınızda oldukça fazla bilgiye ulaşmak mümkün. Yerli yayınlarla ilgili ticari endişeler varsa şöyle bir kitap var tüm yabancı çeşitleri içeren:

http://books.google.com.tr/books?id=...page&q&f=false

Kaan903 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2010, 21:10   #18
Ağaç Dostu

Samsunlu55's Avatar

Arrow Atılım Toros-1

Alıntı:
Şimdilik bu 35 ağacı Toros-1 cinsi ekip ilerleyen zamanda bu cinsleri beğenip başka yerlerede ceviz ekmeyi düşünürsem ekerim beğenmezsem yöre için önerilen pedro cinsini ekerim...
35 adet Toros-1 fidanı elime ulaştı. 17 saatte geldiler, kargocular yapraklarını biraz hırpalamış. Sitede 2,5 yaş yazanlardan alacaktım fakat 2,5 ve 3 yaşlı fidan kalmamış, 2 yaşlı fidan aldım. Hayırlısı diyorum, zamanla ağaçların gelişimlerini buradan paylaşacağım. Saygılarımla...

Eski 08-05-2010, 01:17   #19
Ağaçsever

Alıntı:
35 adet Toros-1 fidanı elime ulaştı. 17 saatte geldiler, kargocular yapraklarını biraz hırpalamış. Sitede 2,5 yaş yazanlardan alacaktım fakat 2,5 ve 3 yaşlı fidan kalmamış, 2 yaşlı fidan aldım. Hayırlısı diyorum, zamanla ağaçların gelişimlerini buradan paylaşacağım. Saygılarımla...
sonuçlar idda edildiği kadar iyi olur inşallah. cevizci33 sitesi ve verdiği literatürle uyuşmayan bilgiler konusundaki soru işaretleri hala saklı olmakla beraber girişiminizi olumlu buluyorum ve bu tür denemeleri destekliyorum. belki de yerli ve verimli bir tür de bu vesileyle denenmiş olumu veya olumsuz bir veri ortaya çıkmış olur . hayırlı olsun.

Eski 22-04-2010, 22:56   #20
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-05-2009
Cevizde 10 yaşında 100 kg verim diye birşey olmaz. Böyle bir cevzi yok. Cevizde Amerika verilerine göre En fazla dönüme 600-800 kg ürün alınabiliyor. Ayrıca aşısız fidan ve bodur ceviz tamamen yalan söylentilerdir. Aşısız ceviz ağacı deli ceviz ağacıdır. Dünyadada en fazla dikilen ceviz ağacı chandler cinsidir (%40). bilgilerinize...

chandler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2010, 06:36   #21
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chandler Mesajı Göster
Cevizde 10 yaşında 100 kg verim diye birşey olmaz. Böyle bir cevzi yok. Cevizde Amerika verilerine göre En fazla dönüme 600-800 kg ürün alınabiliyor. Ayrıca aşısız fidan ve bodur ceviz tamamen yalan söylentilerdir. Aşısız ceviz ağacı deli ceviz ağacıdır. Dünyadada en fazla dikilen ceviz ağacı chandler cinsidir (%40). bilgilerinize...
Sn. Chandler,
Bodur olayini bilmiyorum. Ama sizin "deli ceviz" dediginiz direk tohumdan yetistirilen ceviz, bizim burada meyve veriyor.Tesaduf eseri Antep'teyim ve bol bol resim cekip, pazar veya pazartesi buraya yuklerim.

Yerli ve yabanci cesit olayinda ben tercihimi yerliden yana kullandim. Cunku bir bolgedeki canli fauna milyonlarca yillik evrim sonucunda olusuyor ve yabanci turlerin bu yeni ortama alismasi 3-5 yilda olmuyor.
Mumkunse bize, yabanci cinslerle kurulmus ve verime yatmis bir kac tane bahce ornegi verebilir misiniz? Agac basina kac kg. urun aliniyor vs.

Not: Turkce karakter icin ozur dilerim. Cunku bu mesaji cep telefonundan yazmak zorunda kaldim.

Eski 23-04-2010, 09:38   #22
Ağaçsever

Alıntı:
Sn. Chandler,
Bodur olayini bilmiyorum. Ama sizin "deli ceviz" dediginiz direk tohumdan yetistirilen ceviz, bizim burada meyve veriyor.
Mutlaka meyve verir ama ticari bir değere ulaşması için aşılı cevize göre çok daha fazla beklemek gerekir. ayrıca verim miktarının da aşılı cevizler kadar olmayacağı açıktır. kaliteli cins bir aşılı ceviz 5 yılda dikkate değer ürün vermeye başlarken diğerleri için çok daha uzun süreler beklemek gerekir.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025