16-09-2013, 08:40
|
#11
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-11-2012
Şehir: uşak
Mesajlar: 267
|
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium
Evet konuşacağımız cevap aradığımız çok şey var.
Mesela kafama takılan
Bahçemde hiç chandlerin dozlayıcılarından yokken yani geçen yıl neyse bu yılda o, (16 yaşında 2 yalova1 ve 1 tane 7 yaşında pedro) geçen yılla bu bu yıl arasında ki meyva tutumunun fazlalığının sebebi ne? Ağaçların daha büyüdüğündem mi? Kısmende olsa yalova ya da pedronun dozladığımı? böyle olduğunu düşünmek istiyorum gene kafama yatmıyor zira bunların etrafındaki chandler da meyva tutumu daha az,
Dozlama başka yerden geldi desem bahçeme yakın bahçe yok, en yakını ceviz ağaçı ya da bahçe 5-6 km onlarda da franguette, fernette, fernor,(vs) yok.
Geç çiçek açan yabani bir cins varsa bile mesafe en az 5-6 km
Bütün bunlara rahmen geçen yılla bu yıl ki meyva tutumu farkının ağaçların gelişmelerinden ve chandlerin az da olsa kendini dozladığından başka bir şeye bağlayamıyorum.
|
Ağaçlar 1 yılda çok mesafe kaydediyor.1 yılda büyüdüğünden farklı olarak çok yan dal oluştururuyor.Devamlı bahçede dolaştığımız için az farkına varıyoruz.Ağaçların genişlemesi yana büyümesi bütün çapı düşünürsek çok fazla oluyor.Birde 2012 kışı çok sertti.Ağaçların tomurcuk yerlerini çok hırpaladı.Toprak işlemede eğer erkek çiçek döneminde erkek çiçekler yere düştüğünde dişi çiçek açımının sonuna kadar toprak karıştırılmazsa yere düşen erkek çiçeklerin bile tozlama yaptığı kanaatindeyim.Nasıl derseniz bu sene kuruyan vişnelerimin yerine 20 tane chandler diktim.çok geç dişi çiçek açtılar.Büyük ağaçlarda erkek çiçek kalmamıştı.Yere düşen erkek çiçeklerden 4-5 er tane erkek çiçek salkımını yeni cevizlerin altına attım.Tozlama ve meyve tutumu oldu.Hatta meyveleri koparmadım.İsmine doğruluğunu tespit için.Bunlar benim doğruluğundan şüphe duyduğum gözlemlerim.Benim bahçeye yakın ceviz bahçeside yok.
|
|
|