Farkında olmadan denemeden geçmişiz haberimiz yok, Düşüncenizi (Not olarak) da merek etmiyor değilim. Acaba kaç aldım
Profların içine beni de karıştırmışsın aman haaa prof kim ben kim.
Bu konuyu biraz daha açarak kıt aklımla aklımın erdiğince anlatmaya çalışayım,
İşlenmeyen ve sulanan arazilerde kılcal kökler daha yüzeysel gelişirler
işlenen arazi de kılcal kökler daha derinde gelişimlerini sürdürmeye çalışırlar, nedeniyse toprak işlendiği havalandırıldığı için kök orada fazla bir nem bulamaz ve nem olan daha derine gitmeye çalışır.
Yalnız işlemeyi iki yıl yapmayayım üçüncü yıl yapayım derseniz yüzeye çıkmış köklere zarar vermeniz içten bile değil. Bilhassa 10 yılın üstündeki ağaçlarda.
10 yıla kadar 20 cm on yıldan sonra 15 cm işlemenin zararı olacağını sanmıyorum ama bu işleme ya her yıl yapılmalı, ve ya işlemesiz tarım tercih edilmeli.
Ot kontrolü başlı başına bir sorun Herbisitler ile mücadele etmenizi hiç önermem toprak için çok zararlı uzun yıllar kalıcılık sağlıyor.
Yaylı kültüvatör (aysan) daha etli topraklarda fazla derine gidemez etli topraklarda aysanla ot mücadelesi yapılabilir, kumsal topraklarda dikkat edilmeli 15- 20 santimden fazla derine salınmamalı.
Ot kontrolü işlemeyle yapılacaksa en az 15 cm işlenmeli (daha yüzeysel işlemelerde otun kökünü bozamassınız otun sırtını kaşır durursunuz)
İşlenmeyecekse ya herbisitlerlerle toprağı ve kendimizi zehirleyeceğiz ya da doğal şekliyle mücadelemizi sürdüreceğiz, tercih siz yetiştiricilerin.
Sanırım işlenebilirliği işlenemezliği anlatabilmişimdir. eksik kalan var mı bilmiyorum.