agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-09-2012, 01:21   #1
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ramazanaydın Mesajı Göster
erken verim almak için tohumunu kullandığım iyi ve iri cevizlerden
Yanlıştır. Tohumdan ekmede erken ve iyi iri ceviz alacağım diye bir şey yok, yanlış biliyorsunuz. Tohumdan ekilen ceviz aynısı olmaz, olmadığı gibi de verime de geç yatar.
Bu başlığı iyi okumanızı öneririm.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2012, 11:33   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-08-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Yanlıştır. Tohumdan ekmede erken ve iyi iri ceviz alacağım diye bir şey yok, yanlış biliyorsunuz. Tohumdan ekilen ceviz aynısı olmaz, olmadığı gibi de verime de geç yatar.
Bu başlığı iyi okumanızı öneririm.
ben fidanlarıma, şuan 10 yaşında olan ve verimi iyi olan agaçlardan kalem alıp aşı yapacağım, yani bu durumda aşı olan fidan, kalemini kullandığım agaç gibi aynı ürünü vermezmi ?
bu benim ektiğim fidanların daha erken verim vermesine katkı sağlamazmı ?
aldığım bilgiler verimi 2 yıl öne alacağım yönünde idi.

ramazanaydın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2012, 13:46   #3
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
ben fidanlarıma, şuan 10 yaşında olan ve verimi iyi olan agaçlardan kalem alıp aşı yapacağım, yani bu durumda aşı olan fidan, kalemini kullandığım agaç gibi aynı ürünü vermezmi ?
10 yaşındaki ağaçlarınızın cinsi ne? tohumdanmı yetişti? yoksa selekte edilmiş aşılı bir cevizmi?
Kalemle yapacağınız aşılar cinsi ne olursa olsun kalemini aldığınız ağacın aynısı olur, cevizinden ekiyorsanız aynısı olmaz.

bu benim ektiğim fidanların daha erken verim vermesine katkı sağlamazmı ?
aldığım bilgiler verimi 2 yıl öne alacağım yönünde idi.
kalemini aldığınız cinsin ne olduğunu yazmamışsınız, aşıladığınız ağaçlar yaşlıysa yani 6-7 yaşlarında ağaçlarsa ve bunlara yapacağınız aşılar iyi gelişim göstereceklerinden üçüncü yıl meyvaya yatabilirler, fidanlarınız küçükse yapacağınız aşılar selekte edilmemiş cinslerse meyvaya yatmaları 7-8 yılı bulabilir. ekonomik anlamda gelir için 10 yılı beklemek gerekir.

Kalemlerini alacağınız selekte edilmiş bir cinse (yani yalova1, şebin, bilecik, kaman, vs) cinslerinin özelliklerini taşır aynısı olur,yalovaysa yalova,bilecikse bilecik. Bu türlerinde verimlilikleri ve ne zaman meyvaya yatacakları bilinmektedir.

Sizin adını cinsini bilmediğiniz cevizin belki meyvası verimi güzeldir fakat bir adı yoktur, bu tescil edilmediği sürece ahmetin mehmetin cevizi diye bilinir.

Eski 05-09-2012, 16:26   #4
Ağaçsever

Alıntı:
kalemini aldığınız cinsin ne olduğunu yazmamışsınız, aşıladığınız ağaçlar yaşlıysa yani 6-7 yaşlarında ağaçlarsa ve bunlara yapacağınız aşılar iyi gelişim göstereceklerinden üçüncü yıl meyvaya yatabilirler, fidanlarınız küçükse yapacağınız aşılar selekte edilmemiş cinslerse meyvaya yatmaları 7-8 yılı bulabilir. ekonomik anlamda gelir için 10 yılı beklemek gerekir.

Kalemlerini alacağınız selekte edilmiş bir cinse (yani yalova1, şebin, bilecik, kaman, vs) cinslerinin özelliklerini taşır aynısı olur,yalovaysa yalova,bilecikse bilecik. Bu türlerinde verimlilikleri ve ne zaman meyvaya yatacakları bilinmektedir.

Sizin adını cinsini bilmediğiniz cevizin belki meyvası verimi güzeldir fakat bir adı yoktur, bu tescil edilmediği sürece ahmetin mehmetin cevizi diye bilinir.

kalemini alacağım ceviz 10 yaşında ve diktiğim tohumlar ile kalem alacağım ağaç aynı... 2 yıl önce tohumunu diktiğim ağaçlardan kalem alacağım........
evet sertifikalı ceviz değil. şimdilik. ama yakında tescil işlemleri devam ediyor sertifakalı olacak (ağaçören cevizi) . meyva olarak ve yer olarak kaman a yakın oldugundan kaman cevizinin özellkleri ile benzerlikleri var meyva buyuklüğü ve verimi kamandan daha iyi bir cins, bu yuzdende kaman da festival öncesi bizim yörenin cevizlerini satın alarak kaman cevizi diye satıldıgı da bir gercek..
zaten 10 yıl gibi bir sürede verim alırım diye düşünüyorum, ama bizim yörede çalışma yapan bir mühendis aşı yaparsak bu sürenin 2 veya 3 yıl öne çekilceğini söylemişti, bende bu yüzden hem cins değişimi olmasın diye hemde daha erken verim almak için aşı yapacağım.. (bir diğer idiada cins de açılma olmadığı yönünde, daha önceki tohumdan dikimlerde böyle bir durum olmadığını iddia edenlerde var..)

Eski 05-09-2012, 19:31   #5
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
kalemini alacağım ceviz 10 yaşında ve diktiğim tohumlar ile kalem alacağım ağaç aynı... 2 yıl önce tohumunu diktiğim ağaçlardan kalem alacağım........
Ben bu cümlelerden bir şey anlayamadım hangisinden kalem alacağına bir karar versen.

10 yaşındakinin meyvalarını verimini beğeniyorsanız kalem alabilirsiniz.

iki yaşındaki fidanları 10 yaşındaki ağaçın cevizinden ektiyseniz, aynı olacağı garantisi yok,

Alıntı:
ama bizim yörede çalışma yapan bir mühendis aşı yaparsak bu sürenin 2 veya 3 yıl öne çekilceğini söylemişti,
Alt etmiş o mühendis, inanmayın böyle şeylere.

Eski 05-09-2012, 19:43   #6
Ağaçsever

Red face

Alıntı:
Ben bu cümlelerden bir şey anlayamadım hangisinden kalem alacağına bir karar versen.

10 yaşındakinin meyvalarını verimini beğeniyorsanız kalem alabilirsiniz.

iki yaşındaki fidanları 10 yaşındaki ağaçın cevizinden ektiyseniz, aynı olacağı garantisi yok,
tohumunu diktiğim ağaçlardan kalem alacağım

Eski 05-09-2012, 19:48   #7
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

On yaşındaki ağaç dururken niye tohumdan ektiklerinizden kalem alıyorsunuz? bu büyük bir risktir, yok ben denemek istiyorum diyorsanız o sizin bileceğiniz bir iş

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025