agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-08-2012, 08:44   #2431
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozy Mesajı Göster
Ayrıca tarımsal jips uygulaması hakkındaki sorum hala günceldir...
Ben jips uygulamak istedim ama bulduğum firma kapanmıştı.

Jips tek yıllık bitkilerde sorunu hafifletiyor olabilir. Ancak Lillium'un yazdığı 40-50 cm'in altı ne olacak meselesi doğrudur..

Sn. Akça ile bir defa telefonda konuşma fırsatını bulmuştum. Cevizde kilden kaçının, eğer bahçe kurulumu öncesinde konuşsaydık sizi vazgeçirirdim demişti.

Kil işi gerçekten zor. Toprak kuruyunca takır takır oluyor. Ne kökler büyüyebiliyor, ne çapa yapabiliyorsunuz.

Yağışlar olunca tarla bir çamur oluyor ki, diğer süzek topraklı arazilerde tarımsal faaliyetler başladığında siz halen tarlanın kurumasını bekliyorsunuz. Sonra tam kuruyor, o arada çok az bir zaman penceresinde toprak tavında oluyor, yani çamurla beton arasında çok az bir süre var, o sürede toprağınızı işlemek zorundasınız..

Yani zorluğu sadece bitkiye değil, aynı zamanda çiftçiye de..

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2012, 10:09   #2432
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nuro1956 Mesajı Göster
Sayın Çamtepe ,sonbaharda bir yaşındaki fidanlara yaklaşık olarak ne kadar yanmış gübre verilmeli, ayrıca sonbaharda verilecek gübre fidanın dibini sıcak tutacağı için kurtlara davetiye çıkarmaz mı? Teşekkür ederim.
İyi yanmış gübre kendi içinde kurt barındırmaz ama bahçeye uygulandığında kendisine muhtelif böcekleri kışlık alanı olarak çekecektir.

Danaburnu gibi köklere zarar verecek canlılar olmasın da, diğer böceklere bir itirazım yok. Hele solucanların başımızın üstünde yeri var..

Biz fidanların tam dibine değil, 30-40 cm etrafına 2-3 kürek atıyoruz. Ama işçilik hatası her zaman oluyor, bir bakıyorum gencecik fidan boğazına kadar keçi gübresine batmış.. İşçilik kalitesi maalesef çok büyük problem..

Killi toprağa sonbaharda verilmesi lazım, bu sene ilkbaharda verilmesine nazaran farkı çok güzel gördük.

Lilium beğendi.
Eski 02-08-2012, 10:27   #2433
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 01-01-2012
Sayın Çamtepe verdiğiniz değerlibilgiler için çok teşekkür ederim.Benim toprağım % 42 mil %35 kum % 23 kil , ben de sonbaharda versem olur mu?

nuro1956 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2012, 12:10   #2434
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-03-2012
Sayın Çamtepe topragınızın kil oranı yüzde 60 **** daha yüksek olmalı yazdıklarınızdan anladıgım kadarıyla .... bence de agır bunyelı topraklar zor gercekten benım topragım yuzde 60 -65 degişiyor ve bende zorlanıyorum ....killilik oranı önemli..
Evet hakkaten topragın derinlerine etki etmek zor ancak agaclar her ne kadar cok derine kadar kok yapsa da köklerin büyük çogunlugunun 80 -100 cm de oldugunu düsünürsek topraga yapılan uygulamalar tamamen bosa gitmiyor ..

kamkat38 beğendi.
bozy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-08-2012, 12:15   #2435
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
Dostalrım
killi toprak gercekten çok zor
çok çok iyi bir drenaj yapılmalıdır
müthiş paralar harcayıp islah edilmelidir
çok ama çok emek verilmelidir
bu insanı çok yorar
bazen fidan sadece yeşillenir ve yerinde sayar
benim bilidğim buralarda vişne çok güzel oluyor
kısmen zeytin olabilir
cevizin kökü çok derindir...
Kile hemen ulaşacaktır...
çok çok dikkat edilmelidir

orion1988 ve Çamtepe beğendi.
Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 01:20   #2436
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Giriş Tarihi: 01-05-2008
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster

Biz fidanların tam dibine değil, 30-40 cm etrafına 2-3 kürek atıyoruz.
Bu söylem bir iki yıllık fidanlarda doğru, sizde onu söylemek istemişsiniz, ama yanlış anlayanlar da olabilir düşüncesiyle izninizle cümleyi şöyle düzelmek istiyorum.
Fidanın tam dibine değil, Fidanın ya da ağacın taç iz düşümüne etrafına atılır. Dersek daha iyi anlaşılır sanırım.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 01:40   #2437
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozy Mesajı Göster
Sayın lilium, burada birkaç kelimeyle anlatım yapmak hakkaten zor bişey bazen yanlış anlatıyoruz Ya da yanlış anlaşılıyor.

Evet bu konuda benimde sıkıntılarım var, her bir şeyi kelimelere dökerek anlatmak gerçekten zor oluyor. Yanlış anlatıyor demiyelim de bazen anlatmaya tarif etmeye kelimeler yetmiyor, bu seferde yanlış anlamalar oluyor.

ancak bende bir soru sorayım bahce kurmak için tamamen gecirgen kumlu bir topragı mı tercıh edersiniz yoksa hafif tınlı killi bir topragı mı....

Hafif kumsal derin (2-2.5 mt) geçirgen humuslu kilsiz toprak daima tercihimdir, Benim tercihimi bir tarafa bırakın ceviz böyle topraklarda çok daha güzel gelişir.

Ayrıca tarımsal jips uygulaması hakkındaki sorum hala günceldir...
jips kullanabilirsiniz yararlı faydalıdır, ama bunun alttaki kil tabakasına çok faydası olacağını düşünmüyorum.

Eski 03-08-2012, 10:45   #2438
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Bu söylem bir iki yıllık fidanlarda doğru, sizde onu söylemek istemişsiniz, ama yanlış anlayanlar da olabilir düşüncesiyle izninizle cümleyi şöyle düzelmek istiyorum.
Fidanın tam dibine değil, Fidanın ya da ağacın taç iz düşümüne etrafına atılır. Dersek daha iyi anlaşılır sanırım.
Doğrudur.. Haklısınız..

Sn. Nuro1956, siz toprağınızı gevşek mi olarak tanımlıyorsunuz, sıkı mı? %23 kil çok değil gibi duruyor.. Ama sizin gözleminiz de önemli.

Ahır gübresini süzek toprakta sonbaharda atarsanız besin maddeleri kışın yıkanıp gidecektir. Dolayısı ile daha çok topraktaki organik madde oranını biraz arttırmak ve topraktaki mikrobiyoloji etkinliği arttırmaya faydası olur, ama bahar aylarında ağaçlarınızın ihtiyaç duyacağı besinleri tekrar takviye etmeniz gerekir.

Eski 03-08-2012, 14:57   #2439
Yeni Üye

Sayın çamtepe, toprağı % 35 kumdan dolayı süzek olarak düşünmüştüm ama %42 mil den dolayı süzek değil.Çün kü haftalık sulama sonucunda sayın Lilium'un dediği gibi 30 cm , 40 cm'lik fidanları kuruttuk(kestirdik) şimdi 20 gün sonra suluyorum ama kuruyan ceviz çukurlarındaki ıslaklığı görünce adeta sulamaktan korkuyorum.O nedenle gübreyi sonbaharda atayım diyorum.(hiç gübre vermedim)ilginiz ve alakanız için teşekkür ederim.

Eski 03-08-2012, 15:09   #2440
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 28-07-2012
arkadaşlar
ben de tohumdan düşünüyorum ama şunu sormak istiyorum
güney marmara bölgesine erdek taraflarına kaman cevizi ekilebilir mi

kaman karasal iklim mi istiyor yoksa ılıman iklemde de yetişir mi acaba

bir de mesela tohumdan kaman eksek çıkan çöğürleri chandler ile
aşılayabilir miyiz?

Muhtefi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 16:44   #2441
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 01-03-2012
sayın lilium bu yıl mart ayında çeşit deiştirmek için ikinci yılı bitmiş yerli çeşit olan iki fidanı aşıladım .Ancak aşıları tutturamadım .ilk baharda yine eski aşı üzerin den birer göz sürdü.Bu süren gözleri teke düşürdüm ve şuan boyları iki metreyi geçik , yan dal oluşturmak için tepe vurması yapsam nasıl olur oluşacak yan dallar kışın zarar görürmü? tepe kesimini yapsam bile kaç santim den yapmalıyım .teşekkür ederim .

vizyon_78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-08-2012, 18:06   #2442
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Alıntı:
Sayın çamtepe, toprağı % 35 kumdan dolayı süzek olarak düşünmüştüm ama %42 mil den dolayı süzek değil.Çün kü haftalık sulama sonucunda sayın Lilium'un dediği gibi 30 cm , 40 cm'lik fidanları kuruttuk(kestirdik) şimdi 20 gün sonra suluyorum ama kuruyan ceviz çukurlarındaki ıslaklığı görünce adeta sulamaktan korkuyorum.O nedenle gübreyi sonbaharda atayım diyorum.(hiç gübre vermedim)ilginiz ve alakanız için teşekkür ederim.
Sn. Nuro1956

Bahçenizin toprak yapısını temsil edebilecek sayıda su tansiyometresi alarak sulama yapmadan önce nem değeri kontrol etmeyi düşündünüz mü?

Bu şekilde içiniz rahat olur..

Eski 03-08-2012, 20:14   #2443
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Sn. Nuro1956

Bahçenizin toprak yapısını temsil edebilecek sayıda su tansiyometresi alarak sulama yapmadan önce nem değeri kontrol etmeyi düşündünüz mü?

Bu şekilde içiniz rahat olur..
Kısmet olursa gelecek yaza düşüneceğim.

Eski 03-08-2012, 23:35   #2444
Ağaçsever

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muhtefi Mesajı Göster
arkadaşlar
ben de tohumdan düşünüyorum ama şunu sormak istiyorum
güney marmara bölgesine erdek taraflarına kaman cevizi ekilebilir mi

kaman karasal iklim mi istiyor yoksa ılıman iklemde de yetişir mi acaba

bir de mesela tohumdan kaman eksek çıkan çöğürleri chandler ile
aşılayabilir miyiz?
bu sorunun cevabını bilen var mı acaba?

Eski 04-08-2012, 01:37   #2445
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Sayın çamtepe, toprağı % 35 kumdan dolayı süzek olarak düşünmüştüm ama %42 mil den dolayı süzek değil.
Sanırım kilden dolayı yazacaktın.

Sıcak havalarda fidanlara olsun ağaçlara olsun çok su verilmez, bakınız yapmış olduğum bir hatayı sizlerle paylaşayım.

Acemi olsam suçu fidana bulacağım, ektim ve fidanlar yaz ortasında kurudu diyeceğim.
Ya da bu fotoğrafı koyup sizlere sorsam, fidanlarım kurudu nedenini bilen var mı? desem ne cevap verirsiniz.

Name:  ABCD0001.jpg
Views: 1828
Size:  62.8 KB

Arkadaşlar böyle sorulara cevap vermek çok zor, bunu sorarken toprak yapınızı çok güzel anlatmanız gerekir, ne zaman ne kadar gübre verdiğinizi, ne aralıkta sulama yaptığınızı daha önemlisi ne kadar su verdiğinizi, hatta toprağın işlenip işlenmediği, sulamalardan sonra çapa yapılıp yapılmadığı bilinmesi gereken unsurlar, Sorularınıza bu gibi bilgileri de kısaca eklerseniz cevap veren arkadaşlarımız daha net bir şeyler söylerler.

Üstteki fotoğrafımız da olan hataya gelecek olursak buradaki hata, sulama yanlışlığı ya da sulama hatası.

Bu nasıl oldu derseniz, şöyle oldu.

Havalar sıcak gidiyordu fakat fidanların da suya ihtiyacı vardı (kurumuşlardı).

Etrafını açayım az bir su vereyim dedim, ve bir parmak hortumdan gelen suyun hortumun uçunu dibine saldım başka şeylere dalınca onu unuttum, çok su vermiştim, iki gün sonra fidan bu hal aldı. (Şayet toprağım kumsal süzek bir toprak olsaydı bu kadar hasar vermezdi, daha az bir hasarla atlatırdım.)

Not: Her şeyin fazlasının zararlı olduğunu hiç unutmayalım.

Umarım bir şeyler anlatabilmiş yararlı olmuşumdur.

Eski 04-08-2012, 03:11   #2446
Yeni Üye

Teşekkür ederim sayın Lİlium çok şey anlattınız,sıcak ve bol su. Sayın Lilium aynı anda aynı miktarda su ile sulanan ve hatta daha fazla su verilen aynı toprakta Japon erikleri,elme,armut vb. meyve ağaçları var onlar etkilenmedi.

Eski 04-08-2012, 03:36   #2447
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 01-03-2012
sayın lilium bu yıl mart ayında çeşit deiştirmek için ikinci yılı bitmiş yerli çeşit olan iki fidanı aşıladım .Ancak aşıları tutturamadım .ilk baharda yine eski aşı üzerin den birer göz sürdü.Bu süren gözleri teke düşürdüm ve şuan boyları iki metreyi geçik , yan dal oluşturmak için tepe vurması yapsam nasıl olur oluşacak yan dallar kışın zarar görürmü? tepe kesimini yapsam bile kaç santim den yapmalıyım .teşekkür ederim .

sayın lilium bu soruma cevap alabilirmiyim .lütfen

vizyon_78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2012, 10:54   #2448
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
aynı toprakta Japon erikleri,elme,armut vb. meyve ağaçları var onlar etkilenmedi.
Aynı yaştalar mı? veya meyva ağaçların olduğu yer toprak işleniyor mu? işlenmemişse daha az su tutup etkilenmemiş olabilirler, ağaçlar daha büyüktür daha derin kök yapmış olabilirler.

Tabi bizim ki görmeden bilmeden bir tahmin başka sebeplerde olabilir.

Halil Önen beğendi.
Eski 04-08-2012, 11:08   #2449
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi vizyon_78 Mesajı Göster
sayın lilium bu yıl mart ayında çeşit deiştirmek için ikinci yılı bitmiş yerli çeşit olan iki fidanı aşıladım .Ancak aşıları tutturamadım .ilk baharda yine eski aşı üzerin den birer göz sürdü.

Bu süren sürgünlere şimdi ağustos ayında göz aşısıyla çeşit değişimi yapabilirsin, tutma oranı da yüksektir.

Bu süren gözleri teke düşürdüm ve şuan boyları iki metreyi geçik , yan dal oluşturmak için tepe vurması yapsam nasıl olur oluşacak yan dallar kışın zarar görürmü?

Daha erken olsaydı tepeyi vurun derdim, epey geç oldu ağustosa girdik, bundan sonra kesmezseniz iyi olur, zarar görebilir. marta kesersiniz.

tepe kesimini yapsam bile kaç santim den yapmalıyım .teşekkür ederim .

Şu an kesilmeyeceğine göre marta yapraksız dönemde resimlersen gelişimine göre daha iyi bir şeyler söyleriz.

...

Halil Önen beğendi.
Eski 04-08-2012, 12:08   #2450
Yeni Üye

Alıntı:
Aynı yaştalar mı? veya meyva ağaçların olduğu yer toprak işleniyor mu? işlenmemişse daha az su tutup etkilenmemiş olabilirler, ağaçlar daha büyüktür daha derin kök yapmış olabilirler.

Tabi bizim ki görmeden bilmeden bir tahmin başka sebeplerde olabilir.
Sayın Lilium,bütün ağaçlar (120 tane japon eriği, 20 kadar çeşitli meyva fidanları, 61 tane ceviz) 15 ve Aralık 2011 de dikildi.Yani toprak aynı dikim zamanı aynı,diğer fidanlardan hiç kurumadı,diğer fidanları 10 günde ve daha fazla su vermemeirağmen. Kuruyan ceviz dipleri açtım temiz kurt yok tabana az miktarda leonardit atmıştım toprak sıkınca dağılmıyor.Benim gözlemim bir sezonda üç sulama yetecek.ilginiz teşekkür ederim.

Eski 04-08-2012, 12:50   #2451
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Belkide meyva ağaçların oksijensizliğe dayanıklık süreleri daha fazladır tam bilemiyorum, örneğin erik suya daha dayanıklıdır.

Eski 04-08-2012, 14:40   #2452
Ağaç Dostu

eko_'s Avatar

Giriş Tarihi: 23-02-2008
Forumu okumaya devam etmeme rağmen ,uzun zamandır yazamadım.Karasal iklimde 3 yaşındaki cevizlerimde Eylül ayı başında uç budaması yapmayı düşünüyorum.Cevizler chandler ve sonbahar erken donları ve kış soğukları sürgünlerde yarıya kadar kuruma yapıyor.Bu konuda deneyimi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim.

Hamdi Ayhan beğendi.
eko_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-08-2012, 20:15   #2453
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-02-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eko_ Mesajı Göster
Forumu okumaya devam etmeme rağmen ,uzun zamandır yazamadım.Karasal iklimde 3 yaşındaki cevizlerimde Eylül ayı başında uç budaması yapmayı düşünüyorum.Cevizler chandler ve sonbahar erken donları ve kış soğukları sürgünlerde yarıya kadar kuruma yapıyor.Bu konuda deneyimi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim.
biraz yukarıda sayın lilium geç kalındığını açıklamış...

cetiner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2012, 00:46   #2454
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eko_ Mesajı Göster
Karasal iklimde 3 yaşındaki cevizlerimde Eylül ayı başında uç budaması yapmayı düşünüyorum.Cevizler chandler ve sonbahar erken donları ve kış soğukları sürgünlerde yarıya kadar kuruma yapıyor.
Eylülde keserseniz ve havalar iyi giderse bitki çalışmaya filiz vermeye devam edecektir ve bu filizler çok körpe oldukları için kışın donar.

Eylülde budama yapmanı önermem, donlar geçtikten mart ya da daha sonra hem kuruyan dalları alırsın hem budamalarını yaparsın.

Eski 05-08-2012, 12:39   #2455
Ağaç Dostu

eko_'s Avatar

Giriş Tarihi: 23-02-2008
Alıntı:
Eylülde keserseniz ve havalar iyi giderse bitki çalışmaya filiz vermeye devam edecektir ve bu filizler çok körpe oldukları için kışın donar.

Eylülde budama yapmanı önermem, donlar geçtikten mart ya da daha sonra hem kuruyan dalları alırsın hem budamalarını yaparsın.
Sayın lilium havalar eylül ayında serinliyor.Buradaki budama amacım ağaçta normal bir budama değil çok taze sürgünleri 1/3 uzunluğunda keserek ağaçta kalan bölümün daha çok pişmesini sağlamak.Böylece çok yeşil olan dal kahverengiye dönecektir.Eylül ayında filiz vereceğini düşünmüyorum.Uygulamayı resimleyerek burada paylaşacağım.

eko_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2012, 13:27   #2456
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Sevgili eko,
Hayır bunu da öneremem, yaptığınız bir nevi sonbahar budaması, sonbahar budaması olsa da eylül biraz erken, sonbahar budamaları ekim kasım gibi ağaçlara su yürümesi tamamıyla kesildiğinde yapılabilir.

Sonbahar budaması bazı bölgelerde yapılıyor fakat bu bölgeler genelde kışın fazla don yapmayan bölgeler, don yapan bölgelere sonbahar budaması önerilmez.

Alıntı:
çok taze sürgünleri 1/3 uzunluğunda keserek ağaçta kalan bölümün daha çok pişmesini sağlamak. Böylece çok yeşil olan dal kahverengiye dönecektir.
Hayır sevgili eko, bu yanlış bir düşünce taze uç sürgünlerin kesilmesiyle kalan bölüme pişkinlik sağlamanın tam tersi kalan dalda daha çok su miktarı olur (Ağaçı çalışmasına teşvik edersin) ve küçük değerlerde bile donma kolaylaşır. Bunu yapmanızı asla önermem.

Yinede budama yapacaksanız bir kaç ağaçta yapın, yapmadıklarınız ile yaptıklarınız arasındaki farkı görün derim.

Eski 05-08-2012, 15:32   #2457
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-08-2012
Merhabalar,

Toprağı ve suyu ceviz ağacı yetiştirmek için uygun çıkan bir kaç arazide
Toprakların Rakımı 650 metre ile 850 metre arasında dır.
Civardaki doğada kendiliğinden yetişen ceviz ağaçları bazı yıllar 20 ekimden sonra, bazı yıllar ise kasım başından itiberen, kasım ortasına doğru sonbahar yaprak dökümlerini yapıyorlar. Ağaçlar genelde dere yataklarında aşırı yoğunlaşmış olarak kendiliğinden yetişmiş durumdalar. Bu ceviz ağaçlarının kesinlikle yerli çeşit olduklarını biliyoruz. ama bunlar yabani olduklarından çeşitleri söz konusu olmuyor galiba anladığım kadarıyla.

şimdi ben bu yörede çit dikim sistemi ile 1-2 yaşında tüplü ceviz fidanlarından ceviz ağacı yetiştirmek istiyorum. gönlümden geçen dikim sistemi 7X5 olanıdır. toplam ağırlık hasılatı bakımından verimi bol ve hersene aynı verimi verebilen bir çeşit dikeyim istiyorum. iyi su ve doğal beslenmiş yanık sığır gübresi temini bakımından sıkıntımız olmaz.diğer kimyasal gerekli gübre çeşitlerinide gereği gibi kullanırım.

Bölgemde ceviz bahçesi kuran hiç yok. Bende hangi çeşidi seçeceğime henüz karar veremedim.

Karar vermemde yardımcı olabilirmisiniz? Sorularınız olursa cevaplayabilirim. Yeterki çeşit konusunda en doğru neticeye varalım.

Birde şunu henüz öğrenemedim.

ayrı ayrı bir kaç fidancı düşünün hepsi resmi sertifikalı ve aynı fiziksel özelliklerdeki, aynı cins tüplü aşılı ceviz fidanı satışı yapıyorlar. fiyatlarıda aynı. fidanları dikmeden önce işaretlemezseniz firmalarına göre ayırt etmeniz imkansız.

peki hangi fidancının ceviz fidanı bizim için en iyisidir, bunu nasıl bilebiliriz?

Mehmet Tugcular Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-08-2012, 02:00   #2458
Ağaçsever

Alıntı:
Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği Tohum Anaç Seçimi ceviz Tohumlarının ekimi

Ceviz Fidanı Yetiştiriciliği

Ceviz fidan yetiştiriciliği, tohumla veya üstün nitelikli çeşitlerin çöğürlere aşılanması şeklinde yapılır.
Bugün dünyanın çoğu ülkesinde yetiştirilmekte olan ceviz, yakın tarihe kadar sadece tohumdan üretilmekteydi. Ülkemizde de aynı şekilde tohumla üretim yaygın olarak yapılmıştır.

Son yıllarda, özellikle Batı ülkelerinde ve Amerika'da aşı ile çoğaltmanın önemi anlaşılmış ve ceviz yetiştiriciliği tamamen seleksiyon yoluyla doğal populasyonlar içinden seçilerek geliştirilmiş standart çeşitlerle aşılanarak yapılmaya başlanmıştır. Örneğin, Yugoslavya'nın Şampiona, Srem ve Backe çeşitleri, Fransa'nın Frenquette, Mayette ve Persiente, İtalya'nın Sorrente, Kaliforniya'nın Placentia, Payne, Hartley ve Pedro, Türkiye'nin Yalova-1, Yalova-3, Yalova-4, Şebin, Bilecik, Kaplan-86, Gültekin-1 , Yavuz-1 ve Şen-1 gibi çeşitler seleksiyon yoluyla elde edilmiştir.

Cevizlerin çelikle ve doku kültürü ile çoğaltılması konusunda araştırmalar yapılmakla birlikte bu çalışmalar henüz yaygınlaşamamıştır. Ceviz fidanı yetiştiriciliği için izlenecek en iyi metot, yabani cevizlerin tohumlarından elde edilecek çöğürlerin standart çeşitlerle aşılanmasıdır.

Aşılı ceviz fidanı üretiminde standart çeşitler kadar aşı yapılacak anacın seçimi de önemlidir. Anaç, kuvvetli bir kök yapısına sahip olmalı ve hızlı gelişme göstermelidir. Verimli olmalı ve her sene meyve vermelidir. Antraknoz (Karaleke), Ceviz yanığı (Xanthomonas juglandis) gibi mantari ve bakteriyel hastalıklara dayanıklı olmalıdır.

Tohum - Anaç Seçimi

Ceviz fidan üretimi için kullanılacak tohumlar, doğal olarak yayılış gösteren yörelerdeki ceviz ağaçlarından toplanmaktadır. Yabancı tozlanma sebebiyle genetik bakımından farklı olan bu tohumlardan elde edilen çöğürler de büyük ölçüde farklılık göstermektedir. Aynı ağaçta, aynı daldan ve aynı salkımdan alınan tohumluklardan elde edilen ağaçlar da birbirlerinden farklı özellikler taşımaktadır.

Tohumluk olarak seçilen kabuklu cevizler, üzerini örten yeşil kabuğun yüzde 80'i çatladıktan sonra hasat edilmelidir. Tohumluk cevizler aşağıdaki özellikleri taşımalıdır:

• Homojen irilikte ve meyve ağırlığı en az 10-12 gram olmalı,
• Sağlam, içi dolgun, yağ oranı yüksek, sap çukuru dar olmalı,
• Yüksek çimlenme özelliğinde (% 80'in üzerinde) olmalıdır.

Cevizler hasattan sonra doğrudan güneş almayan, gölge, havadar ve rutubetsiz yerlerde muhafaza edilmelidir. Tohumluk cevizlerin mütecanis sürgün vermesi için tohumlar 80-90 gün +4°C' de soğuk depoda tutulmalı veya ekim zamanına kadar bu şartlara uygun olan yerlerde saklanmalıdır.

Ceviz Tohumlarının Ekimi

Toprak hazırlanıp tava geldiğinde, tohumlar aşı parseline sıra aralığı 60-90 cm, sıra üzeri 15-20 cm ve derinliği 7-10 cm olacak şekilde karıklar açılır. Cevizin yanak kısımları yanlara, yapışma yeri (damar kısmı) toprağa gelecek şekilde dizilerek ekilir.
Ceviz tohumlarının üzeri iki kısım toprak, bir kısım gübre, bir kısım dere kumundan oluşan harçla kapatılmalı, ekim tamamlandıktan sonra can suyu verilmelidir.

YAVUZ FERHATOĞLU
Ziraat Yüksek Mühendisi
Bu bilgileri teyid edecek arkadaşlar tecrübelerini paylaşabilirler mi acaba?
ben bulunduğum bölgedeki doğal olarak yetişmiş ceviz ağaçlarından tohumluk
toplayarak tohumdan ekim yapmayı ve çıkacak çöğürleri aşı kalemiyle aşılatmayı
düşünüyorum. daha sonrasında organik yetiştirmeyi düşünüyorum.

bunun için vermikompost kullanacağım fakat vermikompostun azot açısından
fakir olması tohumun ik evresinde nasıl bir etki yapar?
vermikompost ile birlikte çukurlara azot takviyesi yapmak ne kadar doğru olur?

Zeyno waffle beğendi.
Eski 08-08-2012, 13:16   #2459
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Bigada 500 dönüm olan kapama ceviz bahçesini üç oldu ziyaret ediyorum, ilk gittiğimde iki yaşındaydılar, benim bahçemde iki yaşındaydı aradaki farkları daha iyi gözlemleme şansım olacak demiştim, toprağını imkanlarını incelediğimde daha iyi toprağa sahiptiler ve siz beni geçersiniz toprağınız çok güzel demiştim.

İki yıl önce tekrar gitmiştim bahçe antraknozdan kırılıyordu.

Üç gün önce tekrar gidip bir dolaştım, bahçeyi iki yıl öncekinden pek farklı görmedim yapılan villanın dışında.

Bu kadar büyük bir yatırımdan sonra bahçeyi böyle görmek beni hayal kırıklığına uğrattı.

Name:  Resim 017.jpg
Views: 2460
Size:  55.8 KB

Name:  Resim 014.jpg
Views: 2481
Size:  46.6 KB

Name:  Resim 018.jpg
Views: 2595
Size:  56.4 KB

Name:  Resim 021.jpg
Views: 2374
Size:  48.0 KB

Eski 08-08-2012, 13:21   #2460
Ağaç Dostu

Lilium's Avatar

Toprakları imkanları daha iyi olmasına rağmen aynı yaşta (Bu yıl altıncı yaşları) olan iki bahçe.

Name:  Kopyası Resim 015.jpg
Views: 8626
Size:  63.0 KB

Name:  Resim 174.jpg
Views: 3187
Size:  71.2 KB

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:34.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025