agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni5569Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 29-07-2012, 12:36   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-02-2011
Şehir: İZMİR-BALIKESİR
Mesajlar: 286
Aynen dediğinizi yapacağım lilium.İlk resimdeki sağlıklı görünen cevizde üç adet sürgün var.bunların ikisinin tepesini alıp,büyümesini durdurmak istiyorum.Bir tane lider dal kalsın istiyorum.yaz ortasında bunu yapmak sakıncalımıdır,Yapmak istediğm şey doğru bir uygulama mı?

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen kamil keskin : 29-07-2012 saat 12:44 Neden: Eksik soru
kamil keskin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2012, 13:04   #2
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kamil keskin Mesajı Göster
İlk resimdeki sağlıklı görünen cevizde üç adet sürgün var.bunların ikisinin tepesini alıp,büyümesini durdurmak istiyorum.Bir tane lider dal kalsın istiyorum.yaz ortasında bunu yapmak sakıncalımıdır sizce?
Sakıncası hem var hem yok,

Resimlerden dinçlik, ne derece gelişim gösterdiklerini kestiremiyorum.

Şöyle cevap vereyim.

Dinç giden iyi gelişim gösteren bir fidana şimdi kesim önermem, nedeniyse, fidan iyi bir kök sistemi kurmuş ve yeşil aksamda iyi çalışıyor, iyi gelişen fidanı şimdi keserseniz hem kök çalışmasını durdurursunuz hem bırakacağınız dal daha dinç gelişir kışa da pişkinleşmeden girer kış soğuklarına dayanamaz körpe yerlerde donmalar görülür. Bu tür iyi gelişim gösteren fidanların çıkarılacak dallarını baharda çıkarırsınız.

Sakıncası yok dediklerim.

Zayıf gelişen gelişim gösterenleri kesebilirsin, keseceğiniz dala harcayacağı besini enerjiyi bıraktığınız dala harcayarak daha iyi gelişim gösterecektir.

Orta derecelerde gelişen fidanlarınıza dediğiniz tepe kesimini yapabilirsiniz. Tepesi kesilmeyen fidan liderliği alıp daha iyi gelişecektir.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2012, 13:43   #3
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muhtefi Mesajı Göster

benim söylemek istediğim kapama ceviz bahçesinin a dan z ye kurulumu
nasıl olur, hangi safhalardan geçilir gibi spesifik bir konu açılsa idi.
Buda genel anlamda anlatılmış zaten bir çok yerde var bahçe kurulumu, bakım programı, gibi anlatımlar.

Ama asıl önemli olan sizin toprak yapınızı, bölgenizi, ikliminizi, tanıyarak bakım programı uygulamak, Bazı toprak 10 günde su, iki gün sonra çapa ister bazısıysa ayda bir su bir hafta sonra çapa ister. (vs) daha bir çok farklılıklar var.

Ayda bir su isteyen araziye on günde bir sula (Ya da ayda bir sula) deyip genelleştirirsek bunun hiç kimseye bir faydası olmaz. Bunu safhalar halinde nasıl anlatabiliriz ki. Çok karışık olur gibime geliyor.

Forumda çok güzel bilgiler ince nüanslar var, bunları çok iyi okuyup anlamak gerekir, bence forumda yazılanlar kitaplardan daha aydınlatıcı, tabi doğru olanı yanlışı ayırmakta size kalıyor.

Alıntı:
ayrıca gönen erdek tarafına çok uzak değil.
bir gün sakıncası yoksa bahçeni de ziyaret etmek isterim doğrusu
Kapımız herkese Her zaman açıktır, gelin buyrun.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2012, 20:57   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 133
Toprağın dikime hazırlanması için gerekli hazırlık hakkında




Merhaba Lillium Hocam ve diğer arkadaşlar;

Ekteki toprak analizi sonuçlarını dün aldım. Son proje planıma göre bahçemi şu şekilde hazırlayacağım, tavsiye ve önerileriniz bekliyorum. (Antalyada 800 m rakımlı 16 dönüm arazi üzerine 500 adet (8X4) chandler dikmeyi planlıyorum. Arize yıllarca sadece buğday yetiştirilmiş)

1)Eylülde yağacak ilk yağmurlar sonrasında tavını almış araziyi enine ve boyuna patlatma ile sürdüreceğim. (arazi diktörtgen ve düz)

2)arazide dikim yapılacak yerlerde, toprağı kepçe ile karıştıracağım

3)En geç birhafta sonra el ile açağım çukurlara tüplü olarak cevizleri dikeceğim ve tarım odasının verdiği bilgi ışında 100 gr potasyum sülfat ve 100 gr triple süper fosfat ile toprağı karıştırarak kökü kapatacağım. Hayvan gübresi (büyük baş,keçi veya kanatlı hayvan) kullanıp kullanmamanın gereklili olup olmadığına karar veremedim henüz.

4) İlk can suyunu tanklarla taşıdığım su ile vereceğim

5)Mart 2013 de sondaj kazdırıp, damlama sulama sistemini kuracağım

Her fidan üreticisinden farklı cevap aldığımdan tam olarak karar veremedim, bazı üreticiler kasımı beklememi ve tüpsüz fidan dikmemin daha yararlı olacağını söylüyor. Torbalı/Torbasız dikim konusundaki görüşlerinizide paylaşabilirmisiniz.Chandler fidan seçiminde nelere dikkat etmem gerektiğini belirtebilirmisiniz.Güvenilir fidan üreticisine nasıl ulaşabilirim?


Önerilerinizi heycanla bekliyorum.

Saygılarımla

permakültür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 02:16   #5
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi permakültür Mesajı Göster
(Antalyada 800 m rakımlı 16 dönüm arazi üzerine 500 adet (8X4) chandler dikmeyi planlıyorum.

8x4 dü neye göre planladınız? 8x4 ekiminin tüm uygulamalarını yerine getirebilecekmisiniz? 10 yıl sonra birer tanesini çıkaracağınızı biliyormusunuz? biliyorsanız dört metre arayla (sıklıkta) gelişen fidanlar kalıcı fidanlarında taç yapılarını bozacağını biliyormusunuz? ekonomik anlamda 5-6 yaşından sonra verim vermeye başladığını düşünürsek iki üç yıllık verimi için o kadar fidan parası bakım masrafları ağaçları söküm masrafları yapmaya değer mi bilmiyorum bir daha düşünün isterseniz, türkiyede yabancı ülkelerdeki gibi ve bilhassa küçük bahçelerde çalışaçak takım edevat yok, olsa da çok maliyetli olur.

Bir 8x4 hikayesi çıkardılar neyi çıkardıklarını onlarda bilmiyorlar, bu 8x4 türkiyede ya da küçük bahçelerde olmaz uygulanamaz uygulansa da ben kârlılığını göremiyorum.
Ben bu 8x4 planı daha fazla fidan satmaktan başka bir şey olmadığını düşünüyorum.

Daha fazla fidan ekmeyi bende isterim kim istemez ki, ama 10 yıl sonra söküleceği fidanı kuracağım bahçeye ben ekmem arkadaşlar. Kimse kusura bakmasın benim o kadar çok param yok.
Benim nacizane önerim kalıcı olarak 8x6 dır bundan aşşağısını kesinlikle önermiyorum.

1)Eylülde yağacak ilk yağmurlar sonrasında tavını almış araziyi enine ve boyuna patlatma ile sürdüreceğim. (arazi diktörtgen ve düz)

2)arazide dikim yapılacak yerlerde, toprağı kepçe ile karıştıracağım

Bunu öneririm çok iyi yaparsın.

3)En geç birhafta sonra el ile açağım çukurlara tüplü olarak cevizleri dikeceğim ve tarım odasının verdiği bilgi ışında 100 gr potasyum sülfat ve 100 gr triple süper fosfat ile toprağı karıştırarak kökü kapatacağım. Hayvan gübresi (büyük baş,keçi veya kanatlı hayvan) kullanıp kullanmamanın gereklili olup olmadığına karar veremedim henüz.

Kanatlı hayvan da kullan diyeceğim fakat ne derece çürümüşlüğü vardır bilemezsin ilk etapta kullanmassan risk almamış olursun.


Her fidan üreticisinden farklı cevap aldığımdan tam olarak karar veremedim, bazı üreticiler kasımı beklememi ve tüpsüz fidan dikmemin daha yararlı olacağını söylüyor. Torbalı/Torbasız dikim konusundaki görüşlerinizide paylaşabilirmisiniz.

Yok böyle bir şey, bunu söyleyenler gelsin tüplü ekilen bahçeyi de göstereyim açık köklü ekilen bahçeyide göstereyim ayırabilirlerse anlayabilirlerse bahçemi hibe edeceğim. Her şey bakımla ilgili olduğunu hiç unutmayın.

Chandler fidan seçiminde nelere dikkat etmem gerektiğini belirtebilirmisiniz.Güvenilir fidan üreticisine nasıl ulaşabilirim?

Fidan seçimi o apayrı bir şey güven Tabi ki, en önde olmalı ama nasıl, kimse yoğurdum ekşi demiyor, bakınız geçenlerde bir duyum aldım fidan yetiştiricileri sertifika alıyorlar ve fidan yetiştirip satıyorlar, zaman zaman da bunlardan toprak analizi istiyorlar analizlerinde toprakları hastalıklı (nematot) çıktığı için bu üretiçiler mezarlıklardan toprak alıp kendi bahçesinden almış gibi tahlile gönderiyorlar(mış). Tabi ki, bu bir duyum, ama düşündüğüm zaman bildiğim için söylüyorum bu fidan üreten köy benim bildiğimden beri fidan üreticiliği yapıyor aynı topraklarda bu tür hastalıkların olması büyük ihtimal.

Daha öncede gerek forumda gerek özel mesajla Güvenilir fidan üreticisi kimi önerirsin gibi bir çok mesajlar alıyorum inanın kimi önereceğimi kimi tavsiye edeceğimi bilemiyorum çünkü zan altında kalmakta var, ya adına doğru çıkmazsa, o nedenle adına doğru fidan isteyen arkadaşlara gönül rahatlığıyla adına doğru fidan işte bu chandler diyebilmek için kendi ağaçlarımdan aşılıyarak küçük çapta üretmeye başladım.
Önce kendime güveniyorum daha sonra yıllardan beri bu konuda çalışmalar yapan bursada öz yeşil fidancılık (muharrem yavaş'a güvenirim.
...

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 10:14   #6
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Sn. Lilium yine çok güzel yazmışsınız..

Mütevazi bir iki notumu ekliyorum..

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Ben bu 8x4 planı daha fazla fidan satmaktan başka bir şey olmadığını düşünüyorum.
İnsan düşününce, cevizden en hızlı verim alıp para kazanma yönteminin fidan satmak olduğunu kavrıyor Düşünsenize, bakımı çok az, ilacı belki hiç yok. Tohumu Ekim-Kasım ayında ekip, Mart'ta aşılayıp Mayıs'ta 15 TL'ye satıyorlar. Internette her taraf ceviz ceviz diye inliyor, her gün foruma birileri "bahçe kuracağım, yardım edin" diye mesaj yazıyor.

Elbette namusuyla yapanı vardır. Para kazanmak, ticaret günah da değil. Ama para kazanacağım diye insanların 3 kuruş birikmişine göz dikenleri affedemiyorum.

Alıntı:
Kanatlı hayvan da kullan diyeceğim fakat ne derece çürümüşlüğü vardır bilemezsin ilk etapta kullanmassan risk almamış olursun.
Örn. Keskinoğlu'nun Organica adıyla sattığı fenni koşullarda fermente edilmiş gübresi var. Ama reklam yapmış gibi olmayayım, zira pazarlamaları bence çok kötü. Mail vs. cevap vermiyorlar. İzmir'e giderken bir gün kapılarına dayandım bir 20 lt deneme amaçlı sıvı organik gübreden alabilmek için, kapılarından bile alamadım. (Hikayesi ayrı). Sonuçta Keskinoğlu tek üretici değil. Ancak benzer ürünler uygun fiyatlara bulunabilir.

Alıntı:
Her şey bakımla ilgili olduğunu hiç unutmayın.
Bir de toprak ve iklimle ilgili diye ekleyeyim

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2012, 23:02   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-07-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Kapımız herkese Her zaman açıktır, gelin buyrun.
Çok teşekkürler. İnşallah nasip olur tanışmış oluruz.

Şu an için öncelikle orman müdürlüğünün arazi tahsisini bekliyorum.
Acaba forumda orman müdürlüğünden arazi tahsisi alan var mıdır?

Muhtefi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 12:13   #8
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
herkese selamlar özellikle lilium hocam ve çamtepe ye.bu hafta kontrol için edirne uznköprüye bahçeye gittim.kendi bahçemden hariç bir kaç kapama bahçesi olan insanlarla tanıştım onların yerli (şebin-bilecik) bahçelerini gezdik.4 dönüm 40 dönüm ve başka bi abimizin olan 600 dönüm ceviz bahçesini gördüm.bahçeler benim bahçem dahil cayır cayır yanıyor teaçlarmometre 39 derece.hepsinin ağaçları 4-5 yaşında 2b kapsamında 99 yıllığına kiralanmış araziler.fakat ne yazık ki türk toplumu olarak bilinç sıfır olduğu için bu eken abiler ceviz budama istemez ek kendi kendine büyür mantığıyla hareket ettikleri için bahçeler bakımsızlıktan yıkılıyor almaya kalksan hemen satacak ve özellikle şuna dikkat ettim insanlarımızda bilgi yok o ne yaparsa o da onu yapıyor.meyvelerin üzerleri güneş yanıklığından sararmış.herkes bu işe girdiğine bin pişman.ümitlerini yitirmişler bana soruyorlar ulan kelin ilacı olsa kendi başına sürer.yinede kaolin felan tavsiye ettim ama bende yanlış birşey söylemek istemiyorum o yüzden lilium hocam ve tüm saygıdeğer arkadaşlara bi kaç sorum olacak.hem kendi bahçem ile ilgili hemde diğer bahçeler ile ilgili. fotoğrafta çektimbugün hepsini düzenleyip sunacağım saygılar.

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 13:20   #9
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster
bu hafta kontrol için edirne uznköprüye bahçeye gittim.kendi bahçemden hariç bir kaç kapama bahçesi olan insanlarla tanıştım
Sayın aviator34, araştırmalarınızla bilgi hazinenizi oluşturmaya başlamışsınız kutlarım,
Bu işi yapacak arkadaşlar görmeye bilgilenmeye zaman ayırmalılar oturduğun yerden kitap okuyarak bu işler olmuyor.

Alıntı:
türk toplumu olarak bilinç sıfır olduğu için

Tüm türk toplumu dersek yanlış olur.

bu eken abiler ceviz budama istemez ek kendi kendine büyür mantığıyla hareket ettikleri için bahçeler bakımsızlıktan yıkılıyor
Yarında sekiz yıl oldu sekiz kilogram ceviz alamadım deyim kötülerlerse hiç şaşma.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 23:01   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 217
Kac yaşında kac kilo ceviz alırım ve bu cevizleri kactan satıp parayı da nerelere yatırırım diye bahce kuran arkadasların basına gelecekler bunlar ...
Ayrıca anlamadıgım birsey var 99 yıllıgına devletten kiralanıp bahce yapılan bir yer satılabiliyormu...

bozy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 23:05   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 217
Benim bahçemde 240 adet ceviz agacı var her birine haftada bir gün söyle yanından gecerken bakıp bahceyi dolaşmam sadece 240 dakika eder yani 4 saat sadece bakıp yanından gecmek...

bozy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-07-2012, 23:50   #12
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 217
Damlamaları döşedikten sonra sıra üstü yabancı ot mücadelesinde bana tavsiyeleriniz nedir degerli üstadlar.... ot ilacını kullanan varmı **** baska ne olabilir...

bozy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 15:13   #13
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozy Mesajı Göster
Benim bahçemde 240 adet ceviz agacı var her birine haftada bir gün söyle yanından gecerken bakıp bahceyi dolaşmam sadece 240 dakika eder yani 4 saat sadece bakıp yanından gecmek...
Haklısınız sayın bozy, bir arkadaşımız şöyle bir mesaj yazmıştı hatırladığım kadarıyla, 1000 dönüm ceviz bahçesi kuracağım, ceviz çok bakım istemediği için bir adam koyarım oraya bakar demişti.

Bırakın o adamın iş yapmasını
O bir adamı sabah tarla sınırdan sal tarlayı şöyle bi dolaş gel de akşama gelemez.

Her şey söylenildiği gibi okunduğu gibi değil, söylem başka bir şey uygulama başka bir şey, buraları çok iyi görelim.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 20:58   #14
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozy Mesajı Göster
Kac yaşında kac kilo ceviz alırım ve bu cevizleri kactan satıp parayı da nerelere yatırırım diye bahce kuran arkadasların basına gelecekler bunlar ...
Ayrıca anlamadıgım birsey var 99 yıllıgına devletten kiralanıp bahce yapılan bir yer satılabiliyormu...
4 dönüm olan yerde 60 karışık çeşitte şebin bilecik kaplan 86 gibi cevizler var ve erik,kayısı gibi meyve ağaçlarından mevcut burası 2b kapsamında değil hobi amaçlı kurulmuş ancak bakan kişi diğer şahsi işleri nedeni ile biraz yorulmuş zamanı yok ve bilgiside o yüzden devretmek istiyor.
diğer 40 ve 600 dönüm 2b li yerlerin satışı için irtibata geçebilirim.

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 21:45   #15
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Sevgili Çamtepe mesajınızı okurken gülümsemeyle okudum güzel hoş şeyler yazmışsınız, "butik fidancı" teşekkür ederim, de bunu cevizde pek öneremiyeceğim, yabancı dilim olmadığı için videodan da görselliğin dışında pek bir şey anlamadığım için bir şey diyemeyeceğim.

Ama ben nacizane fikrimi söyleyeyim, cevizde anaç üzerine çalışmalar olabilir o ayrı bir konu.
Fakat üç yıllık dört yıllık fidan yetiştirilmesine yetiştirilir de bunu oradan sökmek yerine ekmek baya külfetli gibi geliyor bana zira bu yaştaki ceviz iyi dip kökte yapmıştır, ya dip kökü keserek sökeceğiz ya büyük makinalarla toprağıyla birlikte alınıp yerine konulacak ki yinede sarsıntı geçirir gibime geliyor.

Bana göre en güzeli en masrafsızı bir an önce büyüyeceği yere ekmek.

Büyük uzun saksılarda belki olabilir, toprağını bozmadan yerine ekilebilir, o da üç yılı geçmemesi lazım ki kökler dolaşmasın.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 02:51   #16
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-07-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37
peki beyaz yonca tohumu serpilerek yapılan mücadele etkilimidir?

Muhtefi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 08:56   #17
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
selamlar lilium hocam ;
1- Bu aralar fidanların kök gelişimi için humik asitden çok bahsediliyor.ancak ben bu gübreyi damlama sulama depoma karıştırarak kullanabilirmiyim ? demek istediğim bazı kitaplarda sıvı gübre vermeye fidanlar 2. yılını doldurduktan sonra başlanabilir diyor. sizin düşünceleriniz nedir ve daha önceden kullanan varmıdır ?
2- Şu anda 25 adet fidanın güneşten kurumuş yanmış **** tutmamış olduğunu gördük.bunların 5 tanesine tepe vurma yaptık ve sanırım kurtardık ilk yıla göre % 10-15 zaiyat olması gayet doğal olduğunu biliyorum.bunların fotolarınıda çektim.
3- Güneş yanıklığı için bu dönemde 4-5 yaşındaki agaçlar **** yaşını doldurmamış fidanlar için kaolin kullanılabilirmi ? yoksa geç mi kalınmıştır ? birde bu kaolin sadece meyveyemi yoksa yapraklarada kullanılabilirmi ?

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 10:39   #18
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Soru Lilium'a ama ben müsaadesiyle kendi notumu iletiyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster
selamlar lilium hocam ;
1- Bu aralar fidanların kök gelişimi için humik asitden çok bahsediliyor.ancak ben bu gübreyi damlama sulama depoma karıştırarak kullanabilirmiyim ? demek istediğim bazı kitaplarda sıvı gübre vermeye fidanlar 2. yılını doldurduktan sonra başlanabilir diyor. sizin düşünceleriniz nedir ve daha önceden kullanan varmıdır ?
Öncelikle şu 2. sene önerisi niye yapılmış anlamak lazım. Bir kaç sebebi var. Öncelikle toprağın besleyici mikro ve makro elementlerinin ilk bir iki sene fidana yeteceği ve takviyeye ihtiyaç olmayacağı varsayılır.

İkincisi bilinçisz bir uygulama ile fidanın yanması riskine karşı da bu söylenir.

Üçüncüsü, fidanın eğer besine ihtiyacı varsa da ihtiyacının armut piş ağzıma düş şeklinde değil, kök sistemini geliştirerek arayıp bulması istenir.

Başka sebepler de olabilir. Eksiğim varsa üstatlar düzeltin

Hümik asit konusuna gelince, hümik asit tek başına bir besin değildir (Leonarditi çözerken kullanılan maddeden dolayı içinde potasyum var, evet ama bu gerçeği ihmal ederek yazıyorum).

Dolayısı ile uygun oranda toprağa hümik asit uygulamanızın bence bir mahsuru yok. Sonuçta hümik asit kök sistemine yardımcı olan bir madde.

Alıntı:
2- Şu anda 25 adet fidanın güneşten kurumuş yanmış **** tutmamış olduğunu gördük.bunların 5 tanesine tepe vurma yaptık ve sanırım kurtardık ilk yıla göre % 10-15 zaiyat olması gayet doğal olduğunu biliyorum.bunların fotolarınıda çektim.
%15-20 çok normal değil, ama sizin fidan sayınız fazla değil, dolayısı ile standart sapma yüksek olabilir.

Alıntı:
3- Güneş yanıklığı için bu dönemde 4-5 yaşındaki agaçlar **** yaşını doldurmamış fidanlar için kaolin kullanılabilirmi ? yoksa geç mi kalınmıştır ? birde bu kaolin sadece meyveyemi yoksa yapraklarada kullanılabilirmi ?
Sonuçta 1-1.5 ay daha sürecek sıcaklar mevcut. Eğer parasal açıdan maliyeti sıkıntılı değilse, kaolin uygulayın derim.

Ağacı tamamen yıkayın. Meyveler de dahil. Kaolini düzgün uygularsanız cevize iç kurdu girmesini engellersiniz.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 12:03   #19
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
[QUOTE=Çamtepe;1004276]Soru Lilium'a ama ben müsaadesiyle kendi notumu iletiyorum.


sevgili çamtepe bilgiler için çok teşekkür ediyorum.walla bu her yazılanları ben çıktı alıoyorum.tavsiye dosyam var içine koyuyorum.
Her işin acemiliği gerçekten kötü ve zor ) böyle böyle öğreneceğiz bu işi ama başka çaresi yok.

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 16:39   #20
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster
selamlar lilium hocam ;

Önce şu üstteki cümleye cevap verme gereği gördüm, (Zaman zaman böyle hitap ediliyorda) bilen vardır bilmeyen vardır, ben bu konuda ne eğitim almış ne tahsil görmüş nede oxford'an diploma almış biri değilim. o nedenle böyle hoca cümlelerini de pek hak etmiyorum, o düzeyde de değilim zaten. Esnafım, çiftçi çocuğuyum, küçük bir ceviz bahçem var ve bilgi ve tecrübelerimi nacizane sizlerle paylaşıyorum.
Yalova cevizi hangi cinsle dozlaşıyor diye soran diploma almış ziraat mühendislerimiz var, bunlara hoca diye hitap edebilirsiniz, nede olsa diplomalılar.

1- Bu aralar fidanların kök gelişimi için humik asitden çok bahsediliyor.ancak ben bu gübreyi damlama sulama depoma karıştırarak kullanabilirmiyim ? demek istediğim bazı kitaplarda sıvı gübre vermeye fidanlar 2. yılını doldurduktan sonra başlanabilir diyor.
Hümik asit bitkinin alamadığı besinlerin alınmasını kolaylaştırır,

Ayrıca daha önce bu topraklara ne değerde zirai gübreler verilmiş, çok mu verilmiş az mı verilmiş gibi bilgileri biz bilmiyoruz. O nedenle verebilirsiniz bir sakıncası yok.


2- Şu anda 25 adet fidanın güneşten kurumuş yanmış Ya da tutmamış olduğunu gördük. Bunların 5 tanesine tepe vurma yaptık ve sanırım kurtardık.
Bu kesimleri biraz hatalı yapmışsınız, şöyle olmalıydı.

Name:  547866_10150965524803663_838055982_n.jpg
Views: 1901
Size:  57.5 KB

3- Güneş yanıklığı için bu dönemde 4-5 yaşındaki agaçlar Ya da yaşını doldurmamış fidanlar için kaolin kullanılabilirmi ?
Kullanılabilinir, güneş yanığına karşı tüm bitkilerinizde kullanabilirsiniz, Hatta zeytin sineğinde güzel başarılar elde etmiştir.
yoksa geç mi kalınmıştır ?
Bölgenizde aşırı sıcaklar devam ediyorsa geç değildir.

birde bu kaolin sadece meyveyemi yoksa yapraklarada kullanılabilirmi ?
Kaolin kilinin cevizde en büyük yararı meyvadaki güneş yanığına karşıdır, genel olarakta faydası vardır.
Örneğin: aldığım duyumlara göre bu yıl ayçiçeğinde denemeler yapılmıştır, ayçiçeği susuz tarım olduğu için su sitresinin çok azalttığı söylenmekte.


Birde şu fidan,

Name:  293087_10150965527843663_563424063_n.jpg
Views: 1529
Size:  67.2 KB

Bana su kesmesi gibi geldi, fidan sürgün vermiş ve gövdenin üst kısmı yapraklar kurumuş.
Bunun gibilerini işaretlediğim yerden kesiniz ki, patlayan patlasın yoksa kökten kururlar.
Ne aralıkta su veriyorsun? sulamadan sonra çapalama yapıyormusun? bilhassa küçük fidanlarınızı suladıktan sonra çapalayınız arkadaşlar kök sisteminin biraz hava almasına oksijen almasına da ihtiyacı vardır.
...

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 21:49   #21
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277
sn lilium ;
Bana su kesmesi gibi geldi, fidan sürgün vermiş ve gövdenin üst kısmı yapraklar kurumuş.
Bunun gibilerini işaretlediğim yerden kesiniz ki, patlayan patlasın yoksa kökten kururlar.
Ne aralıkta su veriyorsun? sulamadan sonra çapalama yapıyormusun? bilhassa küçük fidanlarınızı suladıktan sonra çapalayınız arkadaşlar kök sisteminin biraz hava almasına oksijen almasına da ihtiyacı vardır.

ilk damlama sulama yapılacağı gün tahminen 1 ay evvel su motorunun çalıştırılması ,su basılması,sistem testi için bir hafta sonu 250 fidana 15 ton su verildi ve malesef bu işlem gündüz vakti yapıldı
forumda bu kadar yazıştıktan sonra aklıma hep bu olay geliyor çünkü kuruyan fidanların 12 taneye yakını aynı bölgede ve arazide 10 metrelik bi kot farkı var 28 metre genişlik 350 metre uzunluk var böylede olunca suyun basıncı alttaki ile üstteki fidan arasında aynı olmadı aşağıya daha fazla su gitti diye düşünüyorum.ve diğer arkadaşların yazdıkları ile aynen örtüşüyor.
10 gün su vermemiştim fakat aşırı sıcaklar nedeniyle cumartesi ve pazartesi gece 22:00 da 2 saatlik sulama yaptım.damlama hatlarını yukarıdan aşağıya 5 adet vana koydum artık suyuayarlayabiliyorum

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 22:21   #22
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aviator34 Mesajı Göster
forumda bu kadar yazıştıktan sonra aklıma hep bu olay geliyor çünkü kuruyan fidanların 12 taneye yakını aynı bölgede ve arazide 10 metrelik bi kot farkı var 28 metre genişlik 350 metre uzunluk var böylede olunca suyun basıncı alttaki ile üstteki fidan arasında aynı olmadı aşağıya daha fazla su gitti diye düşünüyorum.ve diğer arkadaşların yazdıkları ile aynen örtüşüyor.
Araştırıyor ve nedenlerini düşünüyorsunuz, düşününce de buluyorsunuz.

Siz bu işi başaracaksınız.

Arkadaşlar hep derim kot farkı olan arazilerde basınçlı meme kullanın rahat edin. yukarıda saatte 4 litre su akıtıyorsa aşağıda da 4 litre akıtır, yani tüm fidanlara eşit sulanır.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 11:44   #23
Ağaç Dostu
 
aviator34's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-04-2012
Şehir: EDİRNE
Mesajlar: 277


http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...38055982_n.jpg
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...87006984_n.jpg
http://a2.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...30196169_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...29818164_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...72209364_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...39169722_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...63424063_n.jpg
http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...98501084_n.jpg
http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...92120522_n.jpg
http://a8.sphotos.ak.fbcdn.net/hphot...08410770_n.jpg


bahçemle ilgili son fotoğraflarım bunlar.Yalnız fotoğrafları çektim ama arkadaki balkabakları yüzünden hiç birşey anlaşılmıyor bi dahakine bi çarşaf falan germek lazım sanırım. Benim size sorum, sadece 1 fidan gerçekten çok güzel bi taçlanma yapmış sonu 64 olan fotoğraf diğerleri hiç böyle değil.hala kuzu kulağı kadar sürgünleri olanlar var.bu yüzden humik asiti kullanmayı düşünüyorum.

aviator34 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 12:46   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-07-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 21
Artık olacak

Merhabalar,

Niğde Ulukışlada 42 hektar arazime Kapama Ceviz bahçesi kurma planlarım artık son noktasına ulaştı. Yaşadığım bürokratik vs sorunları şimdilik aştım ve artık dikim konusunda çalışmalara başladım. Forumdan tanıştığım fidan üreticisi bir arkadaşımla (Kendisine sormadığım için ismini vermiyorum) telefondan konuşup, geçen haftasonu ziyaret ederek fidan konusunda anlaştım. Kendim İstanbulda ikamet ediyorum ancak Ulukışla'da da çok yakın akrabalarım var ve bahçeye sahip çıkacakları konusunda kuşkum yok hatta benden daha hevesliler diyebilirim. Rakım 1320den başlayıp 1300 olacak şekilde 20 metrelik bir eğimde. Bozuk bir üçgen şekline sahip. İki yanında biri çok zayıf yazın kaybolan diğeri daha güçlü yazında azda olsa suya sahip olan iki dere mevcut. Suyu buralardan kışın ve baharın birikirip kullanacağım en azından şimdilik planım bu. Fidan konusunda yaklaşık 1000 civarı tüplü aşılı fidan dikimi yapacağım ilaveten bir miktarda badem olacak. Bunun %80'i Fernor olacak tozlayıcı fernette ve birazda chandler deneyeceğim. Ağustosta bayramda gidip anlaştığım tel örgü firmasına ekpertiz yaptırıp onun çalışmalarını yaptıracağım. Birde çukurları kazdırıp gübrelerimi uygulayıp toprağı kapatacağım. Eğer bir aksilik olmazsa eylül sonu ekim başı gibi de dikimlerimi gerçekleştireceğim. Bu noktadan sonra sizlere danışacağım birkaç sorum var. Her nekadar forumun 80 sayfasınıda teker teker okumama rağmen tam olarak anlamadığımı düşündüğüm şeyler var. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
1- Toprak analizimde 0-30 ve 30-60 arası &30-40 arası killi: Killi Tınlı toprak olarak çıktı. 60-90 arasıda %42 killi olarak çıktı.
Şimdi gittiğimde yaklaşı 3 ay önce toprağı üzerindeki yabani otlarla beraber derin olarak sürdürmüş ama her hangi bir gübre kullanmamıştım şimdi tekrar toprağın tamamına bir şey uygulama şansım yok ancak çukurları kil nedeniyle 1,5'a 1,5 olarak kazdırıp ıslahımı çukurlar üzerinden yapacağım. Ben Kili seyrelmek adına toprağa Leonardit ve hayvan gübresini (Seyrelmek için değil) harmanlamayı düşündüm ancak ancak leonarditi ne ölçüde kullanacağımı bilemedim bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İnternet de MAGIC LEON 25.KG TOZ :: LEONARDİT BİYO-MARKET bu ürüne rastladım uygun mudur? Islah adına başka önerileriniz varsa onları da bilmek isterim.
2- Bizim oralar soğuk denilebilecek yerler. Bu nedenle yabancı cinslerden en uygunu araştırdığım kadarıyla Fernor. Geç uyanıp geç uyuması benim iklimime daha uygun gözüküyor. Sizin fikriniz nedir?
3- Havuz ve damla sulamayı Mayıs ayı içinde yapmayı ve sulamaya ondan sonra geçmeyi düşünüyorum. Aslında o mevsimlerde de yağış alıyor ama yinede yetersiz olacağını düşündüğüm için sulamaya başlarım diye planlıyorum. Su konusunda tarihleride dikkate alarak söyleyeceklerinizi okumak isterim.
4- Arazi bozuk üçgen olduğundan yerleştirmek ve aralıkları belirlemek biraz zor olacak gibi gözüküyor. Desteklemelerden de yararlanmak istiyorum bunun için 8x8 8x7 8x4 arasında gidip geliyorum araziyi fidana boğup daha sonra sökmek de istemiyorum bu konudanda tecrübeli arkadaşlarımızın önerilrini rica ediyorum.

Şimdilik soracklarım bu kadar yardımlarınızı destekleriniz bekliyorum. Tel örgü, ıslah ve gübreleme için çalıştığınız firmalarla ilgili birim fiyat vererek özelden yazabilecek olanlar varsa da sevinirim. Simdiden teşekkürler.

ulukislali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2012, 09:31   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-07-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 21
bir kaç konuda yardım lütfen

Tekrar merhabalar.
Yardımınızı istediğim 4 konudan birini çözdüm. Aralıkları 8x8 olarak bırakımaya karar verdim. Ancak diğer konularda özellikle Leonarditin çukurlara uygulanması konusundaki yönlendirmelerinizi rica ediyorum.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ulukislali Mesajı Göster
Merhabalar,

Niğde Ulukışlada 42 hektar arazime Kapama Ceviz bahçesi kurma planlarım artık son noktasına ulaştı. Yaşadığım bürokratik vs sorunları şimdilik aştım ve artık dikim konusunda çalışmalara başladım. Forumdan tanıştığım fidan üreticisi bir arkadaşımla (Kendisine sormadığım için ismini vermiyorum) telefondan konuşup, geçen haftasonu ziyaret ederek fidan konusunda anlaştım. Kendim İstanbulda ikamet ediyorum ancak Ulukışla'da da çok yakın akrabalarım var ve bahçeye sahip çıkacakları konusunda kuşkum yok hatta benden daha hevesliler diyebilirim. Rakım 1320den başlayıp 1300 olacak şekilde 20 metrelik bir eğimde. Bozuk bir üçgen şekline sahip. İki yanında biri çok zayıf yazın kaybolan diğeri daha güçlü yazında azda olsa suya sahip olan iki dere mevcut. Suyu buralardan kışın ve baharın birikirip kullanacağım en azından şimdilik planım bu. Fidan konusunda yaklaşık 1000 civarı tüplü aşılı fidan dikimi yapacağım ilaveten bir miktarda badem olacak. Bunun %80'i Fernor olacak tozlayıcı fernette ve birazda chandler deneyeceğim. Ağustosta bayramda gidip anlaştığım tel örgü firmasına ekpertiz yaptırıp onun çalışmalarını yaptıracağım. Birde çukurları kazdırıp gübrelerimi uygulayıp toprağı kapatacağım. Eğer bir aksilik olmazsa eylül sonu ekim başı gibi de dikimlerimi gerçekleştireceğim. Bu noktadan sonra sizlere danışacağım birkaç sorum var. Her nekadar forumun 80 sayfasınıda teker teker okumama rağmen tam olarak anlamadığımı düşündüğüm şeyler var. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
1- Toprak analizimde 0-30 ve 30-60 arası &30-40 arası killi: Killi Tınlı toprak olarak çıktı. 60-90 arasıda %42 killi olarak çıktı.
Şimdi gittiğimde yaklaşı 3 ay önce toprağı üzerindeki yabani otlarla beraber derin olarak sürdürmüş ama her hangi bir gübre kullanmamıştım şimdi tekrar toprağın tamamına bir şey uygulama şansım yok ancak çukurları kil nedeniyle 1,5'a 1,5 olarak kazdırıp ıslahımı çukurlar üzerinden yapacağım. Ben Kili seyrelmek adına toprağa Leonardit ve hayvan gübresini (Seyrelmek için değil) harmanlamayı düşündüm ancak ancak leonarditi ne ölçüde kullanacağımı bilemedim bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. İnternet de MAGIC LEON 25.KG TOZ :: LEONARDİT BİYO-MARKET bu ürüne rastladım uygun mudur? Islah adına başka önerileriniz varsa onları da bilmek isterim.
2- Bizim oralar soğuk denilebilecek yerler. Bu nedenle yabancı cinslerden en uygunu araştırdığım kadarıyla Fernor. Geç uyanıp geç uyuması benim iklimime daha uygun gözüküyor. Sizin fikriniz nedir?
3- Havuz ve damla sulamayı Mayıs ayı içinde yapmayı ve sulamaya ondan sonra geçmeyi düşünüyorum. Aslında o mevsimlerde de yağış alıyor ama yinede yetersiz olacağını düşündüğüm için sulamaya başlarım diye planlıyorum. Su konusunda tarihleride dikkate alarak söyleyeceklerinizi okumak isterim.
4- Arazi bozuk üçgen olduğundan yerleştirmek ve aralıkları belirlemek biraz zor olacak gibi gözüküyor. Desteklemelerden de yararlanmak istiyorum bunun için 8x8 8x7 8x4 arasında gidip geliyorum araziyi fidana boğup daha sonra sökmek de istemiyorum bu konudanda tecrübeli arkadaşlarımızın önerilrini rica ediyorum.

Şimdilik soracklarım bu kadar yardımlarınızı destekleriniz bekliyorum. Tel örgü, ıslah ve gübreleme için çalıştığınız firmalarla ilgili birim fiyat vererek özelden yazabilecek olanlar varsa da sevinirim. Simdiden teşekkürler.

ulukislali Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 15:58   #26
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 133
Sayın Lillium ve Çamtepe;

Cevaplarınız için teşekkür ederim. Son sorum rakım ve iklimin chandler için uygunluğu ile ilgili.

Dikim yapacağım yer Bucak ile Antalya arasında antalyaya 40 km , Bucağa 30 km mesafede bir köydür. Net olarak arazinin rakımı 880 mt dir. Akdeniz ikliminin sertleşmeye başladığı ve karasal iklimin başlamaya başladığı bir noktada. Chandler sizce bu bölge için en uygun tür müdür? Siz olsanız hangi türe yönelirdiniz? Tek tür mü yoksa birden fazla bir türmü denerdiniz?

Teşekkürler

permakültür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 16:37   #27
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 217
Sayin Lillium , onceleri annem geliyordu bana yardim icin simdi o bile gelmiyor artik....Bizim koyde is zamani millet basima is cikartmasin diye selam bile vermiyorlar...
Ustadlar cevaplariniz icin cok tesekkurler... onumuzdeki sulama sezonunda damlamalari yukari kaldirip kucuk bir capa makinesiyle deneyecegim ot problemimi cozmeyi...
Sayin Lillium bir yabanci kaynakta 8x6 kurulmus bir bahcede bile belli bir sure sonra seyreltme yapilmasi gerektiginden bahsediyordu... ben de 8x6 diktim bakacagiz ilerde...8x4 dikim teknigi dekar basina kazanilacak parayi arttiran bir imkan olarak sunuluyor yeni bahce kuracak kisilere ama ben bahcede bi 4 metre olcuyorum bi de yetismis ceviz agaclarina bakiyorum ...pek sigmiyor gibi... belki bodur ceviz olur

bozy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 17:01   #28
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Galeri: 106
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bozy Mesajı Göster
Sayin Lillium bir yabanci kaynakta 8x6 kurulmus bir bahcede bile belli bir sure sonra seyreltme yapilmasi gerektiginden bahsediyordu...
Doğrudur olabilir,
8x4 dü çit sistemi olarak öneriyorlar, bende 8x4 çok sık yapacaksanız 8x6 yapın düzenli budamalarla kontrollü bir şekilde yine çit sistemi olsun kalıcı olsun diyorum, budamaları kontrollü yapamazsanız 8x8 den aşağı ekmeyiniz.

Geçenlerde bir arkadaşım ziyaretime geldi ve 8x4 ekeceğinden bahsetti, bende hemen sözle anlatsamda ikna olmassınız gelin 8x8 olarak kurulu bir bahçeyi göstereyim sonra siz 8x4 ekin.
Bahçeyi gördükten sonra abi haklısınız 8x4 olacak şey değil dedi.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 17:48   #29
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-07-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37
Peki Lilium üstadım ( bak hoca demedim )
Küçük fidanları suladıktan sonra ne kadar derinlikte ve çapta çapalamak lazım acaba?

Ayrıca madem hoca üstad gibi sıfatları kullanmayalım istiyoruz, bence herkes ismini yazarsa en azından ismimizle hitap ederiz arkadaşlar.

Benim adım Uğur, 39 yaşındayım İstanbul da yaşıyorum. Herkesle tanıştığıma memnun oldum.

Aviator kardeş maşallah ceviz bahçeni çok beğendim ama kafama takılan birşey var.
Fidanlara zarar vermiyor mu ve fidan arası çapalama yapmanı engellemiyor mu?

Çamtepe verdiğin güzel bilgiler için yine teşekkürler.

Muhtefi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 18:49   #30
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 217
Sayin aviator bildigim kadariyla humik asit bir gubre ya da ilac degil.. sadece toprak duzenleyici oldugunu biliyorum yani topragin degerlerini duzenliyor ve bitkinin besinleri daha kolay alabilmesini sagliyor ... bence iyi bir marka olmak sartiyla leonardit kullanmak daha kalici ve yararli... ancak benim gordugum kadariyla resimlerdeki agaclariniza daha ziyade sicak ve gunesten koruyacak kaolin uygulamanizi oneririm...

bozy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:36.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026