![]() |
|
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-12-2014
|
242. Bu gün 07 Temmuz 2015 Salı. Yaklaşık 10 gündür bahçeye gitmiyorum sabah ezandan sonra bahçeye vardım oruç tutmuyorum. Bahçenin genel durumu; her yer ot olmuş, 21 Hazirandan itibaren gündönümü başladığından dolayı otların sararması gerekiyordu ancak yağmur çok yağdığından dolayı otlar sararmamış ve ağaçların etrafı da oldukça otlanmış ve otların boyları ayrı bir şekilde büyümüş. Bunun sebebi ağaçlara damlama sulama ile verdiğim azottan olmuş. Önümüzdeki sene etraftan çıkan otları ağaçların dibine sereceğim böylelikle ot çıkmasını azaltacağım. Bu sene ağaçların etrafındaki otları almamın üçüncü seferi olacak ve 12 iş günü demek, malçlama yapsaydım daha az zaman ve para harcamış olacaktım . Bir çok ceviz ağacının yapraklarının kenarları kararmış ben bunları antraknoz sandım ve hemen ilk işim ağaçları Maneb ilacı ile ilaçlamak oldu. Ancak o akşam orada kaldım ve bendeki ceviz kitabından baktım, bu kararma potasyum eksikliğinden kaynaklanıyor ve bir çok ağaçta da yapraklarında sararma ve uçlarında kuruma var, böyle olan ağaçlar fazla gelişmemiş bunun sebebi de demir eksikliğinden kaynaklandığını tespit ettim. tabi bu tespitler sonradan olduğu için 2 gün sonra bahçeye gittiğimde ağaçlara demir ilacını topraktan, potasyumu yapraktan vereceğim. Toprak tahliline göre bahçede potasyum oranı oldukça fazla ancak toprak kireçli ve PH’ı yüksek olursa potasyumu alamıyormuş. Hem de azot verilince ağaç büyüme çalışıyor bu arada potasyum ihtiyacı da oluyormuş (bunu uzman birilerine sormak lazım). Yani bu sene ve önümüzdeki sene şöyle bir uygulama yapmam lazım; sonbaharda toprağın PH’nı düşürmek için kükürt, ve fosfor ihtiyacı için DAP, potasyum ihtiyacı için potasyum sülfat vermem gerekiyor. Baharda Nisan ve Mayıs’taki gübreleme programını İlçe Tarım Md.lüğünde Gübreleme mezunu Ziraat Mühendisi ile görüşmem lazım. Sabahtan sebzelere su verdim ve otlarını almaya başladım. Öğlene doğru bahçeyi sürecek kişiyi aradım o da geldi bahçeyi dolaştık ‘’geçen anlaştığımızda bu kadar ot yoktu şimdi ot çoğalmış o nedenle fiyat değişti’’ dedi. Bende daha önceki anlaşmamız 400 TL idi ben de 500 olsun dedim ona tamam dedi, ancak alt taraftaki yani 3 aranın otunu alman lazım dedi ben de motorlu tırpan ile biçerim dedim. Keşke demez olaydım saat 15,00 ile 20,30 arası otların yarısını aldım ve cevizlere su verdim. O akşam orada kaldım ve ertesi günü sabah hava aydınlanınca 4 saatte damlamaları topladım daha sonra kalan otları almaya başladım. Bu arada traktörcü geldi artık önü açılmıştı rahat rahat bahçeyi pullukla sürdü. İki gün sonra da kaz ayağı çekecek, bu arada toprak halen nemliydi ve alt tarafta traktör bazı yerlerde çamur nedeniyle patinaj yaptı. Bu iş bittikten sonra hava sıcaklıkları çok artacağından dolayı güneş yanıklığı olmasın diye ağaçların gövdesini kireç ile boyadım. Akşam eve döndüğümde 2 gün içerisinde yaklaşık 2 saat uyuyabilmiştim. Bahçe sürüldükten sonra her fırsatta toprağı çapalamak gerekiyor yoksa her ay bahçeye traktör girmesi lazım. Bu seferde bahçeden aldığım ürün 750 gr dut, 4 adet yemeklik kabak. |
![]() |
![]() ![]() |
|
|