agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni337Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 10-01-2014, 19:18   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-11-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 171
Ağaçları boyamanın faydası yoktur diye bir yazı buldum

TRABZON (İHA) - Ağaçların gövdelerinin kireçle beyaza boyanmasının, bilimsel olarak tespit edilmiş olumlu bir katkısı bulunmadığı ve bu uygulamanın, haşereleri yok eden faydalı böceklerin ağaçlara gelmesini engelleyerek, dolaylı olarak zarar verdiği belirtildi.
Trabzon Orman Bölge Müdürü Turgut Balık, Karadeniz yöresinde ekseriyetle meyve ağaçları olmak üzere, ağaçların gövdelerinin toprak seviyesinden 1-1,5 metre yüksekliğe kadar kireç veya beyaz boya ile boyandığını ifade ederek, bunun gerekçesinin de karınca ve diğer haşeratın ağaca ve meyvesine verebileceği zararın önüne geçilmek istenmesi olduğunu söyledi.
Meyve ve orman ağaçlarının gövdelerinin beyaza boyanmasının, ağaç ve meyvelerine olumlu bir katkı yaptığına dair bilimsel bir tespit olmadığını kaydeden Balık, "Ağaç gövdelerinin beyaza boyanması neticesinde, doğada mevcut olan biyolojik dengenin oluşması engellenmekte, dolayısıyla ağaç ve mahsuller bundan zarar görmektedir. Bu uygulama, haşereleri yok eden faydalı böceklerin ağaçlara gelmesini engelleyerek, dolaylı olarak zarar vermektedir. Çünkü bu tür böcekler, bulundukları ortamda kamufle olmayı tercih etmekte, beyaz ortamlarda da rahatlıkla görülebilecekleri için boyalı ağaç gövdelerini tercih etmemektedirler. Dolayısıyla ağaçların gövde ve yapraklarında oluşan zararlı ve tırtıllar, doğada kurulu bulunan nizama dayalı olarak faydalı böcekler tarafından yok edilmekteyken, ağaç gövdelerinin beyaza boyanması neticesinde doğada mevcut olan biyolojik mücadele, bilgisizlik nedeniyle engellenmektedir" şeklinde konuştu.
Orman Bölge Müdürü Turgut Balık, ağaç ve ürünlerine olumlu katkısı bulunmayan ve aynı zamanda maddi külfet getiren bu uygulamadan vazgeçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

ykaya194 beğendi.
sedatkso Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025