agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni337Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-01-2014, 13:02   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Bahçeniz yavaş yavaş oluşuyor,tekrar hayırlı olsun. Fidanların hepsi resimdeki gibiyse çok güzel. Oldukça sağlıklı görünüyor. Zemin yüksekliği de ideal olmuş.

Herekleri uzun biçtirmekle çok iyi yapmışsınız. Biz kısa biçtirmiştik,bir de kavak ağacı olduğu için uçları çürüdü ve çabucak kullanım dışı kaldılar. Pek verim alamadık.

Fidanlar bu yaz (2014 yazında) 3-4 dal olarak serbest şekilde büyüyecek ve hepsi kendi liderini belli edecek. 2015 yazında tek dala düşürüp onu hereğe bağlayıp 2-3 metreye kadar düz olarak büyüteceksiniz. Bu yüzden,hereklerin ömrü uzun olsun ve çabuk çürümesinler diye,şimdi değil de,2015 baharında yerlerine vurabilirsiniz.

Bu yaz fidanlardan çıkacak olan sürgünlerden dikine gelişen birini lider yapıp bağlayıp büyütebilir ve diğerlerini kesebilirsiniz,ama ben bunu hatalı buluyorum. Çünkü,fidanın ilk yıl kök yapısını güçlü oluşturup,yerine sağlamca tutunması için yeşil dallara ihtiyacı var. Tek dal bırakmak kök yapısına pek katkı sağlamıyor. Zaten amaç,1. yazın sonunda değil, 2. yazın sonunda fidanı tek lider olarak 2-3 metreye ulaştırmayı başarmak.

Kolay gelsin ..

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2014, 17:57   #2
Ağaç Dostu

ahmettugrul55's Avatar

Giriş Tarihi: 23-02-2012
amaç,1. yazın sonunda değil, 2. yazın sonunda fidanı tek lider olarak 2-3 metreye ulaştırmayı başarmak.

peki o zaman da dikilen açık köklü ceviz 3. yılında ancak ilk katını oluşturmuş oluyor.dolayısıyla ilk iki yıl ki emekler sadece fidanda tek lideri istenen boya getirmek için harcanmış olmuyor mu?
işe ilk başlarken ilk yıl 1. taç 2. yıl 2. taç 3. yıl 3. taç oluştururum diye düşünüyordum

ahmettugrul55 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2014, 18:30   #3
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmettugrul55 Mesajı Göster
amaç,1. yazın sonunda değil, 2. yazın sonunda fidanı tek lider olarak 2-3 metreye ulaştırmayı başarmak.

peki o zaman da dikilen açık köklü ceviz 3. yılında ancak ilk katını oluşturmuş oluyor.dolayısıyla ilk iki yıl ki emekler sadece fidanda tek lideri istenen boya getirmek için harcanmış olmuyor mu?
işe ilk başlarken ilk yıl 1. taç 2. yıl 2. taç 3. yıl 3. taç oluştururum diye düşünüyordum
Sayın ahmettugrul,keşke dediğiniz gibi olsa da,3 katı 3 yılda oluşturabilsek

İlk yıl da fidan iyi tutunup gelişirse,lideri seçip bağlarsanız,rakip dalları kesersiniz ve benim için kök yapısı önemli değil yeter ki bir an önce liderim büyüsün derseniz, 2 metreye ulaştırabilirsiniz.. Ancak,yaz budamasıyla müdahale etmezseniz ve 3-4 dallı olarak serbest bırakırsanız, işte o zaman 2 metreye ulaşmıyor.

Mesela ben 1. yaz lider seçme çabasına girmedim ve 4-5 dallı bıraktım,sonuçta 2350 fidandan sadece 16 tanesi 1. yazın sonunda 2 metreye ulaştı ve tepesini vurup dallandırdık.

Ağacı erken taçlandırmaya zorlamanın diğer olumsuz tarafı da,gövde henüz çok ince olduğu için,yazın çıkan yan dalların ağırlığını taşıyamayıp,gövdenin yamulması ya da kırılması. Bizim geçen yaz,25 tane fidan sert bir rüzgarda gözümüzün önünde kırıldı. Sebebi de,gövde henüz ince iken taçlandırmış olmamızdı.

Diğer taraftan,benim profil fotoğrafımdaki gibi, 2. yaz hem yukarıya gelişip hem de tepesi vurulmadığı halde yan dallarını oluşturan fidanlar da oluyor. O fidanlara küçük yaz budaması yaparak şekil vermeye çalışmak dışında yapıcak bir şey kalmıyor.

formullaone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2014, 19:01   #4
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 26-10-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ahmettugrul55 Mesajı Göster

Ceviz budaması uzmanlık isteyen bir konu. Her fidanın gelişimi ve buna bağlı dallanması farklı olabiliyor. Genelde fidan 2 mt ye ulaştığında 1,5-1,8 mt den tepe vurması yapılmalı ve altan 80-100 cm den 1. kat taç oluşturmaya başlanmalı, bu 1.yıl sonu veya 2. yıl sonu olabilir. Yan dalları hızlı gelişmiş zayıf gövdeli fidanları rüzgardan kırılmasını önlemek için her zaman yeşil budama yaparak fidanın dengeli büyümeside sağlanabilir. Örneğim, fidanda dengesiz uzamış dallar varsa ucundan keserek büyümesini yavaşlatabilirsiniz

Budama ile ilgili linkteki paylaşımlardan faydalanabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025