agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni3132Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 14-10-2014, 20:52   #11
Ağaç Dostu

jinekolog1959's Avatar

Giriş Tarihi: 01-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeyonsal Mesajı Göster
Sn.Jinekolog,
Bilginiz ve tecrübeniz bize ışık tutuyor..
Derin geniş dikim çukuru kullanma durumunda dipkazana gerek olmaması konusunda mümkünse biraz daha detaylı bilgi verebilir misiniz? Bu konuda detaylı araştırma için önerdiğiniz kaynak var mı?
Çok teşekkürler
Sn. Zeyonsal

Aşağıdaki alıntı daha önce Avustralya cevizciliği hakkında yazdığım yazıda bahsettiğim makaleden:

"Subsoil ripping, prior to planting a walnut orchard, is common in California even though field trials conducted on a sandy loam with a depth of topsoil ranging from 0.6m to 1.2m deep showed no significant effect on tree vigour nor on walnut yield (Edstrom et al. 1998). The trial was slip plowed (ripped) to a depth of 1.8m, planted as a hedgerow at a tree density of 500 trees ha-1 and irrigated by two drip lines on each treeline. By USA standards, the shallow soil was considered as marginal for walnuts even though the trial continues to produce high yields of walnuts 12 years after planting. In the USA, as an alternative to deep ripping, a backhoe pit dug to a depth of 1.8m to 3m and refilled for each tree site, is used in preparing the soil for a new walnut orchard (Begg et al., 1998). Based on the evidence from the USA, it is not clear why deep tillage continues to be widely used when there is little scientific fact to support it."

Söylenen özetle şu: Saha çalışmaları, bahçe kurulmadan önce yapılan derin riperlemenin, marjinal topraklarda bile ne ağaç gelişimi, ne ceviz verimi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir...............Amerika'dan gelen verilerin ışığı altında, faydası olacağına dair bilimsel veriler çok sınırlıyken, derin riperlemenin hala neden yaygın bir şekilde uygulandığı anlaşılabilir bir şey değildir.

"Walnut Production Manual" kitabınız geldiyse 6.bölüm sayfa 51'de derin dikim çukurları açmanın, riperlemeye alternatif olarak geliştirildiği ve ona karşı üstünlükleri sıralanıyor. İki yöntemin eşzamanlı olarak kullanılması gerektiğine ait hiçbir bilgi bulunmuyor.

Kendi bahçemi oluştururken bu konu benim de kafamı kurcalamış ve sayın Yaşar Akça'ya sormuş, derin dikim çukurları açtığımda riperleme gerekmediği bilgisini kendisine de teyit ettirmiştim.

Not: Bu yazınızla tesadüfen karşılaştım, normalde bu forum sayfasını takip etmiyorum. Bana yönlendireceğiniz soruları sayfama yazarsanız memnun olurum.

Düzenleyen jinekolog1959 : 14-10-2014 saat 21:39
jinekolog1959 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025