agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)

Beğeni Düzeni3132Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-11-2012, 01:24   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-03-2012
Sayın sedatkso Ankarada hangi cins olacagına burada kimse yerinizin konumunu iklim degerlerini detaylarını bilmeden ve görmeden saglıklı bir yardımda bulunamaz aslında bütün detaylar forumun önceki bölümlerinde var ..Ankara ve bütün diger illerde bahçesi olanların tecrüberini ve bahce resimlerini forumda görebilirsiniz...

nogaifatih beğendi.
bozy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2012, 09:36   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-11-2012
"ağaçları sökme ve dikme makinaları ile baska yere dikebilirsin.önemli olan bu süre zarfında alacağın ürünün sana getirisi ne kadar karar senin."

Ağaçların söküldüğünü varsaysak bile bu ağaçları götürüp diktiğinizde (!) tutma şansları nedir? ve ne kadarı tutacak. Saçak kökleri mi keseceğiz, kazık kökü mü budayacağız. Herhalde açık kök fidan gibi olacağı varsılıyor. Örnek vereyim çalıştığımız kurumda bir bina yapmak için o bölgedeki 50 civarı genç çam ve benzeri ağaçlar taşındı, sonradan çoğu kurudu, başarım oranı çok düşük. Uzman kişiler ile bu işler yürütüldü. Sonuç her fikir pratikte yürümüyor.

Lilium ve nogaifatih beğendi.
servi-3 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2012, 09:39   #3
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 31-10-2012
sayın çamtepe listelemiş olduğunuz bilgilere aynen katılıyorum.zaten yukarıda ufak bahceler için bunun dogru olmadığını soyledim .Soylediklerim 100 donum ve uzeri tarlalar için zaten istanbul kadar bıle olmayan portekiz yapabiliyorsa biz niye yapamayalım benim derdim bu .Bu kadar yatırım yapan bir insan gerekli techiizatı alamıyrsa **** kiralıyamıyorsa zaten bu işi yapmasın.mesleğim ekonomist olabilir ama 100 senelelik ciftçi bir aileden geliyorum.

ayko Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2012, 16:34   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-12-2008
Agac sokme/dikme Makinalari - YouTube

videoyu izlerseniz kepçeye takılmış ağaç sökme makinası var. Bu kepçenin söktüğü yerde küçük bir ağaçtan 1 metreye yakın çukur oluşuyor. Tarlamızda oluşan bu çukurlar ne olacak.

Lilium beğendi.
truva17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2012, 19:09   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-08-2012
fidan çukurlarının kepçeyle açılması toprağın alt-üst işlenmesinden(dip kazan ve sabanla) önce mi sonra mı yapılmalı..eğer sonra açılırsa kepçenin çalışması zor olmaz mı..(önce ve sonra kepçeyle açtıran arkadaşlar deneyimlerini paylaşırsalar sevinirim)

ben şöyle düşünüyorum:çukurların 1.5*1.5*1.5 olarak açtıktan sonra 3/2 sinin üst toprak hayvan gübresi ve tahlile göre konulması gereken diğer gübrelerin karışımıyla kapatılması kalan 3/1 lik alt toprağın tarlaya serpiştirilmesi, 2-3 bekledikten ya da sonbaharda açıp bahara kadar bekledikten sonra fidanların üst toprak,torf,dere kumu ve iyi yanmış hayvan gübresi karışımıyla dikilmesi..

ladikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2012, 21:20   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 07-12-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ladikli Mesajı Göster
fidan çukurlarının kepçeyle açılması toprağın alt-üst işlenmesinden(dip kazan ve sabanla) önce mi sonra mı yapılmalı..eğer sonra açılırsa kepçenin çalışması zor olmaz mı..(önce ve sonra kepçeyle açtıran arkadaşlar deneyimlerini paylaşırsalar sevinirim)

ben şöyle düşünüyorum:çukurların 1.5*1.5*1.5 olarak açtıktan sonra 3/2 sinin üst toprak hayvan gübresi ve tahlile göre konulması gereken diğer gübrelerin karışımıyla kapatılması kalan 3/1 lik alt toprağın tarlaya serpiştirilmesi, 2-3 bekledikten ya da sonbaharda açıp bahara kadar bekledikten sonra fidanların üst toprak,torf,dere kumu ve iyi yanmış hayvan gübresi karışımıyla dikilmesi..
Ben önce dip kazan sonra sürüm sonra çukurları açtım Bahsi geçen gibi üçte ikisi gübrelenerek doldu kalan kısım baharda dikimden önce kapatıldı

Bir öneri tavsiye edilen kimyasal gübrelerin bir kısmını, üçte birini çukurlara koymayın dikimi takip eden dört beş sulamaya pay ederek damlama ile verin yeni köklerin hemen ulaşamayacağı gübreleri alabilecekleri şekilde vermiş olursunuz

rise_com ve ladikli beğendi.
ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2012, 10:48   #7
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 24-08-2012
sn.ncp1963,servi-3
toğrağın, çukurların açılmadan önce işlenmesi kepçenin çalışmasını zorlaştırmadı mı..
sürülmüş toprağın üzerinde kepçenin çalışması toprağı iyice sıkılaştırmıştır sanırım tekrar sürmek zorunda kalmadınız mı..

ladikli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-12-2012, 13:22   #8
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ladikli Mesajı Göster
sn.ncp1963,servi-3
toğrağın, çukurların açılmadan önce işlenmesi kepçenin çalışmasını zorlaştırmadı mı..
sürülmüş toprağın üzerinde kepçenin çalışması toprağı iyice sıkılaştırmıştır sanırım tekrar sürmek zorunda kalmadınız mı..
Her iki durumdada ezilme sorunu olacak kepçe için çalışma sorunu olmuyor herşey bittikten sonra kazayağı çekmek şart oluyor çünkü beklenenin üzerinde araç trafiği oluyor Bazende ıslakken girmek zorunda kalına biliniyor

Eski 30-11-2012, 19:39   #9
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 29-11-2012
Toprağın öncelikle patlatma, alt-üst işlemesi yapılmalı arkadan kepçe ile çukur açılması gübre ve katkıların konarak kapanması daha doğru olacak. Bu boyutta bir işleme daha sonra bir daha yapılamayacak, ancak bölgesel düzeyde yapılabilir.

ladikli beğendi.
servi-3 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 16:41   #10
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Giriş Tarihi: 14-12-2010
Maalesef.. Killi toprağın cevize etkisini görmek isterseniz, buyrun gelin bahçeme, size bonsai'lerimi göstereyim.

Islah mümkün mü? Zor ama evet.. O kadar para ve zaman harcamak gereksiz bence..

Safranlı ve orion1988 beğendi.
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 16:53   #11
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 08-12-2012
killi toprakta cevizin yetişmemesinin asıl sebebi su sanırım. peki 2-3 metre kazdırıp taban suyu olup olmamasına baksak? yani toprak analizi için derinden toprak alınmadı. yani pes etmek hayatta en kabullenemediğim şeydir. bu konuda ne dersiniz?

Safranlı beğendi.
onozer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-12-2012, 19:13   #12
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Sadece su değil. Killi toprak beton gibi olur, kökler ilerleyemez, büyüyemez. Sonuçta ağaçların dal/kök oranı vardır. Ağaç ne kadar büyükse o gövdeyi besleyecek ve toprağa bağlanmasını sağlayacak kökünün de o kadar büyük olması normal bir beklentidir.

"Modern" dünyadan örnek verecek olursak, sadece 60cm'lik bir temel kazarak 4-5 katlı bir bina dikemezsiniz. İlk rüzgarda alaşağı olur.

Eğer killi toprakta cevizcilik yapacaksanız fidan çukurlarını çok derin ve geniş kazdırmalı, çukur dibini ahır gübresi, leonardit ile ıslah edip fidanın etrafına organik madde açısından zengin, köklerin rahatça büyüyebileceği bir toprağı dolgu malzemesi olarak kullanmalısınız.

Örneğin, Sn. Halil Önen'in sayfasında anlattığı gibi fidan çukurunun toprağını yıkanmış dere kumu, kompost, leonardit, zeolit ile harmanlamalısınız.

Bunların hepsi masraf.. Karar, zaman ve para sizin.

Eski 12-12-2012, 09:05   #13
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-01-2010
killi toprak çok zor gercekten
bugday bile nazlı yetişiyor
çok çok uzun yıllar yeşil gübre ekip her yıl topraga katılabilirse ıyı neticeler alınabilir
tabi sınırsız oranda dogal gübre temin etmelisiniz

Safranlı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2012, 20:30   #14
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Giriş Tarihi: 23-04-2008
Selamlar,

Önümüzdeki haftalarda ekmek için Kırşehir Kaman'dan tohumluk ceviz temin ettim önceki aylarda. Gelirken yolda kırılanları yedim, çok lezzetliydi. Diğerlerini yememek için kendimi zor tuttum

Arazi Balıkesir Gömeç / Ulubeyler köyünde 450 mt rakımda, 36 dönüm, güney cepheli eğimli bir arazi. Sondaj yapıldı, su mevcut. Toprak analiz raporunu de ekliyorum.

10X10mt şeklinde ekmeyi düşünüyorum. Az olsun, öz olsun. Dönüme yaklaşık 2şer traktör keçi gübresi döktürdüm. Bir kere de pullukla sürüldü.

Tohumları gönderen Kaman'lı Osman Yayla bey her bir çukura 3 adet tohumu 10cm arayla üçgen şekilde 10cm derinliğe ekmemi söyledi.

Tanesini 20 kuruşa aldığımız sazlardan 1.5 metrelik direk dikeceğim ortalarına.

Atladığım ya da yapmamı tavsiye edeceğiniz bir husus var mı?

çok teşekkürler
murat

Eklenen Resimler

ladikli beğendi.
tiryaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2012, 22:57   #15
Ağaç Dostu

Çamtepe's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tiryaki Mesajı Göster
Tahlilinizde eksik çıkan potasyum, fosfor ve organik maddeyi tamamlamanız gerekir.

Saz biraz ince gelebilir, bence şansınız varsa meşe gibi dayanıklı bir ağaçtan herek yapın. Çam bile 2-3 seneye çürüyüp gidiyor, kırılıveriyor.

Eski 26-12-2012, 17:33   #16
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Tahlilinizde eksik çıkan potasyum, fosfor ve organik maddeyi tamamlamanız gerekir.

Saz biraz ince gelebilir, bence şansınız varsa meşe gibi dayanıklı bir ağaçtan herek yapın. Çam bile 2-3 seneye çürüyüp gidiyor, kırılıveriyor.
Sevgili Çamtepe,
Teşekkürler cevabınız için.
Organik madde için bahsettiğim gibi dönüme 2 traktör keçi gübresi attırdım.

Ekilecek her bölüme üç tane kamış çakıp üstte üçünü bağlamayın düşünüyorum. Forumda etrafına kireç atılması tavsie edilmiş, onu da düşünebilirim.

Postasyum ve fosfor için sanırım fidanların 1 yaşına gelmesini beklemem gerekir diye düşünüyorum.

Eski 08-01-2013, 11:22   #17
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Alıntı:
Selamlar,

Önümüzdeki haftalarda ekmek için Kırşehir Kaman'dan tohumluk ceviz temin ettim önceki aylarda. Gelirken yolda kırılanları yedim, çok lezzetliydi. Diğerlerini yememek için kendimi zor tuttum

Arazi Balıkesir Gömeç / Ulubeyler köyünde 450 mt rakımda, 36 dönüm, güney cepheli eğimli bir arazi. Sondaj yapıldı, su mevcut. Toprak analiz raporunu de ekliyorum.

10X10mt şeklinde ekmeyi düşünüyorum. Az olsun, öz olsun. Dönüme yaklaşık 2şer traktör keçi gübresi döktürdüm. Bir kere de pullukla sürüldü.

Tohumları gönderen Kaman'lı Osman Yayla bey her bir çukura 3 adet tohumu 10cm arayla üçgen şekilde 10cm derinliğe ekmemi söyledi.

Tanesini 20 kuruşa aldığımız sazlardan 1.5 metrelik direk dikeceğim ortalarına.

çok teşekkürler
murat
herkese tekrar selamlar,
dün itibariyle yaklaşık 330 adet çukura üçer tane cevizi ektik, ortalarına karık çaktık. çukurları bir kürek derinliğinde açıp, çıkan toprağı 7-8 avuç keçi gübresiyle karıştırıp cevizleri 10cm derinliğe gömdük yatay şekilde.

şimdi doğanın mucizesini göstermesini bekliyoruz sıra aralarına toprağın organik varlığını artırmak için, ceviz çukurlarına yetişmeyecek şekilde, bakteri kaplı yonca ekmeyi düşünüyorum.

Bu sene sulama yapmak gerekir mi acaba, gerekirse hangi ay en uygun olur?

teşekkürler
Murat

ladikli beğendi.
Eski 08-01-2013, 12:21   #18
Ağaç Dostu

Alıntı:
herkese tekrar selamlar,
dün itibariyle yaklaşık 330 adet çukura üçer tane cevizi ektik, ortalarına karık çaktık. çukurları bir kürek derinliğinde açıp, çıkan toprağı 7-8 avuç keçi gübresiyle karıştırıp cevizleri 10cm derinliğe gömdük yatay şekilde.

şimdi doğanın mucizesini göstermesini bekliyoruz sıra aralarına toprağın organik varlığını artırmak için, ceviz çukurlarına yetişmeyecek şekilde, bakteri kaplı yonca ekmeyi düşünüyorum.

teşekkürler
Murat
öncelikle hayırlı olsun
çukurları derince açsaydınız ıyı olurdu
topragınızı güzelçe işlediğinizi düşünerek sırada ve ipte ekildi ise mesele yok
ilk yıl otla mücadelede çok dikkat edilmelidir
ve ilk yıl bolca sulanmalıdır

Eski 15-02-2013, 09:34   #19
Ağaç Dostu

arif göçmen's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2006
Alıntı:
herkese tekrar selamlar,

teşekkürler
Murat
Degerli dostum cevizler çöğür olarak çıkana kadar çok dikkat etmelisin otlarını alırken yeni çıkan filizleri yanlışlıkla kopartmayın 15-20 günde su verin ama toprağınız kumlu ise daha fazla su isteyebilir,su isteğini öğrenmeniz için fidan çukurundan 5-6 cm altna bakın toprak çamur değilse su verin ağustos ay sonunda sulamayı bırakın ağacınız uykuya yatsın içerisine bir yıl boyunca bir şey ekmeyin ektiğiniz bitki fidelerinizi boğabilir.En doğru yolu seçmişiniz aşılama işinide başarırsanız en sağlklı bahçe kurmuş olursunuz.

arif göçmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2012, 21:52   #20
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 14-12-2011
sayın tiryaki bu tohumdan çıkan cevizleri aşılatacakmısınız yoksa aşısız birşekildemi büyüteceksiniz.

goksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2013, 11:13   #21
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi goksal Mesajı Göster
sayın tiryaki bu tohumdan çıkan cevizleri aşılatacakmısınız yoksa aşısız birşekildemi büyüteceksiniz.
Sayın Göksal,
Kesinlikle aşılatacağım. eğer bu sene çıkarlarsa, seneye (2014) nisan ayında aşılama yapılacak. Chandler tozlayıcı olarak Pedro aşısı düşünüyorum ama şu an bunları konuşmak için çok erken tabi.

murat

Eski 25-12-2012, 22:47   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-11-2012
Karadeniz bölgesinde rakım 400 mt güney cephe su sorunu yok hatta sulak bir arazi heyelan olduğu için ceviz dikmek istiyorum hem heyelanı önlesin hemde verim olsun diye doğru bir düşüncemidir sizce ?? ayrıca mandalin,portakal dahi olan bu arazimde hangi cins ceviz olabilir ...boyu çok büyük olmasın istiyorum ...en verimli hangisi ise onu dikeceğim lütfen cevap ..

çetinakbulut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2013, 01:16   #23
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-01-2013
Amerikan chandler aşılı torbalı ceviz fidanı arıyorum 100 adet civarında elinde olan arkadaslar bana detayı bıldırebılırlerse cok sevınırım...

Enginyazar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2013, 01:13   #24
Yeni Üye

savas32's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2013
Isparta için ceviz türü seçimi

Merhaba arkadaşlar. Geleceğimize yatırım yapmak amacıyla iki arkadaş Isparta ili merkez köylerinden birinde ceviz bahçesi yapma fikrimiz var. Ben öğretmenim arkadaşım üniversitede görevli asistan. İkimizde tarla bahçe hakkında çok bilgili insanlar değiliz fakat yeterli vaktimiz var, okumayı ve araştırmayı seviyoruz.

Bahçeyi kurmayı düşündüğümüz köylerden biri 1035 rakımlı diğeri 1115 rakımlı. Her iki yerdede su sıkıntısı yok 1035 rakımlı olan yerde 45-70 m arasında 1115 rakımlı olan yerde 25-40 m arasında su çıkmaktadır.

Isparta bölge olarak Akdeniz bölgesinde olmasına rağmen yılın en az 2-3 ayında yoğun soğuklar görülmekte olup hava sıcaklığı 30 yıllık ortalamada
Ocak 1.8 (°C) Şubat 2.8(°C) Mart 6.2(°C) Nisan 10.7(°C) Mayıs 15.6(°C) Haziran 20.2(°C) Temmuz 23.6(°C) Ağustos 23.1(°C) Eylül 18.5(°C) Ekim 12.8(°C) Kasım 7.0(°C) Aralık 3.1(°C)
olarak belirlenmiştir...

Yıllara göre değişimlerde ile en yüksek sıcaklar ortalama değerin 15 derece üstü en düşük sıcaklıklar ise ortalama verilerin 15 derece altı olarak belirlenmiştir.

Bu veriler ışığında bu bölgelerde
a: Hangi tür cevizden en iyi verimi alırız.
b: Dikim aralıklarını hangi mesafeyle yapmalıyız.
c: Tüplü fidan mı yoksa açık fidan mı önerirsiniz.
d: Bir arkadaşımın bahçesini gördüm ve ağaç gelişimleri o kadar kötü ki korktum sonradan aklıma fidan dikilirken acaba gereğinden küçük fidan mı dikti diye geldi 2 yıllık fidanlar daha diz kapağıma gelmemişti takribi 50 cm falan korkmalımıyım

Not: Arazimiz takribi 50000m2 ile 100000m2 arası olacaktır. Makinalı tarım yapma taraftarıyız (vakit=nakit). Düz arazidir, su problemi yoktur, ilkbahar ve sonbahar geç donları her yıl olmasada ortalama 2 yılda bir etkili olmaktadır, son 10 yıldır hemen hemen her yıl bahar aylarında bolca ceviz büyüklüğünde dolular yaşanmaktadır. Araştırdığım kadarıyla genellikle bu sorular sorularak tür seçimi yapılıyor. Eksik kalan veya atladığım başka sorularda varsa yanıtlarım.

Verdiğim bilgiler ışığında yukarıda a b c d ile kodlanmış sorularıma vereceğiniz yanıtlar için şimdiden teşekkür ederim. Hoşçakalın...

savas32 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2013, 22:00   #25
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi savas32 Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar. Geleceğimize yatırım yapmak amacıyla iki arkadaş Isparta ili merkez köylerinden birinde ceviz bahçesi yapma fikrimiz var. Ben öğretmenim arkadaşım üniversitede görevli asistan. İkimizde tarla bahçe hakkında çok bilgili insanlar değiliz fakat yeterli vaktimiz var, okumayı ve araştırmayı seviyoruz.

selamlar kararınız için tebrikler bu işe kıyısından olsun bulaşan birisi olarak geleceğe yatırım derken gelecekte başınıza dert almamak için çok dikkatli olmalısınız

Bahçeyi kurmayı düşündüğümüz köylerden biri 1035 rakımlı diğeri 1115 rakımlı. Her iki yerdede su sıkıntısı yok 1035 rakımlı olan yerde 45-70 m arasında 1115 rakımlı olan yerde 25-40 m arasında su çıkmaktadır.

herşeyden önce kesinlikle toprak analizi yaptırmadan tarla almayın analiziniz mutlaka makro ve mikro elementleri içersin

Isparta bölge olarak Akdeniz bölgesinde olmasına rağmen yılın en az 2-3 ayında yoğun soğuklar görülmekte olup hava sıcaklığı 30 yıllık ortalamada
Ocak 1.8 (°C) Şubat 2.8(°C) Mart 6.2(°C) Nisan 10.7(°C) Mayıs 15.6(°C) Haziran 20.2(°C) Temmuz 23.6(°C) Ağustos 23.1(°C) Eylül 18.5(°C) Ekim 12.8(°C) Kasım 7.0(°C) Aralık 3.1(°C)
olarak belirlenmiştir...

yörede yaşayan insanlardan almayı deneyin ortlama ısılar min ısıları ve sürelerini tam vermez istasyon ilçe merkezinde siz köyden toprak alacaksınız

Yıllara göre değişimlerde ile en yüksek sıcaklar ortalama değerin 15 derece üstü en düşük sıcaklıklar ise ortalama verilerin 15 derece altı olarak belirlenmiştir.

Bu veriler ışığında bu bölgelerde
a: Hangi tür cevizden en iyi verimi alırız.

çeşit seçimi için yörenizdeki bahçeleri incelemeden karar vermeyin

b: Dikim aralıklarını hangi mesafeyle yapmalıyız.

dikim mesafesi bence toprak yapısıyla direkt ilgili güçlü bir toprağa sahipseniz fidan çok hızlı gelişim göstereceği için aralar açık olmalı min 8X8 gibi
bunun tersi zayıf killi bir toprğa sahipseniz çit dikim yapabilirsiniz çünki fidanlarınız yavaş gelşecektir.

c: Tüplü fidan mı yoksa açık fidan mı önerirsiniz.

bu konuda görüşler çok fazla kışı ılık geçen yerlerde açık kök kışı sert geçen yerlerde tüplü(mart başından haziran sonuna kadar)

d: Bir arkadaşımın bahçesini gördüm ve ağaç gelişimleri o kadar kötü ki korktum sonradan aklıma fidan dikilirken acaba gereğinden küçük fidan mı dikti diye geldi 2 yıllık fidanlar daha diz kapağıma gelmemişti takribi 50 cm falan korkmalımıyım

toprak yapısı ve bakımla direkt alakalı arkadaşınızdan bazı bilgiler alır bizlerlede paylaşırsanız seviniriz
toprak tahlili yaptırmışmı?
gübreleme programı uyguluyormu (analiz sonucuna göre)
sulamayı ne şekilde ne sıklıkta yapıyor
çapalama yapıyormu

Not: Arazimiz takribi 50000m2 ile 100000m2 arası olacaktır. Makinalı tarım yapma taraftarıyız (vakit=nakit). Düz arazidir, su problemi yoktur, ilkbahar ve sonbahar geç donları her yıl olmasada ortalama 2 yılda bir etkili olmaktadır, son 10 yıldır hemen hemen her yıl bahar aylarında bolca ceviz büyüklüğünde dolular yaşanmaktadır. Araştırdığım kadarıyla genellikle bu sorular sorularak tür seçimi yapılıyor. Eksik kalan veya atladığım başka sorularda varsa yanıtlarım.

dolu ile nasıl baş edeceksiniz çok zarar verecektir

Verdiğim bilgiler ışığında yukarıda a b c d ile kodlanmış sorularıma vereceğiniz yanıtlar için şimdiden teşekkür ederim. Hoşçakalın...
kolaylıklar diliyorum

Eski 06-01-2013, 22:33   #26
Yeni Üye

Sahil ve Sıcakda Ceviz yetiştiriciliği

Selam. Şimdiye kadar hiç Tarım yapmadım. Yatırım olarak ceviz bahçesi kurmak istiyorum. İzmirde oturmam nedeniyle , Foça, Aliaga, Menemen veya Bergama ilçelerini düşünüyorum.
Buralar 0 - 50 rakımlarda en yüksegi 150 m zor çıkar. Ve ısı yazın 40-45 dereceye kadar çıkabiliyor.
Tek tük ceviz agacı var ama verimi az görünüyor.
Burada iyi rekolte vericek aşılı ceviz (örn Chandler , Pedro, Şebin, Kaman) yetişirmi, Yetişirse hangi cinslerdir.
Bu konuda bilgisi olup cevap verenlere şimdiden teşekkürler.

arifhikmetinan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2013, 11:47   #27
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-04-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arifhikmetinan Mesajı Göster
Selam. Şimdiye kadar hiç Tarım yapmadım. Yatırım olarak ceviz bahçesi kurmak istiyorum. İzmirde oturmam nedeniyle , Foça, Aliaga, Menemen veya Bergama ilçelerini düşünüyorum.
Buralar 0 - 50 rakımlarda en yüksegi 150 m zor çıkar. Ve ısı yazın 40-45 dereceye kadar çıkabiliyor.
Tek tük ceviz agacı var ama verimi az görünüyor.
Burada iyi rekolte vericek aşılı ceviz (örn Chandler , Pedro, Şebin, Kaman) yetişirmi, Yetişirse hangi cinslerdir.
Bu konuda bilgisi olup cevap verenlere şimdiden teşekkürler.
chandler yapmanızı öneririm

Cemal61 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-01-2013, 00:01   #28
Yeni Üye

savas32's Avatar

ncp1963 Teşekkürler sorularıma verdiğiniz yanıtlar için. Biraz daha donanımlanıp tekrardan sorularımla yoracağım sizi. bu arada sizin bahçe kurulumunuzu uzun süredir yakından takip ediyorum, çok aydınlatıcı bilgiler edindim oradaki yazışmalardan. Hoşçakalın.

ncp1963 beğendi.
savas32 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2013, 12:32   #29
Ağaç Dostu

bu yıl fidanlar bogulmaması için yonca ekmek uygun olmayabilir
bakla ekseniz daha iyi bence...
baklayı hemen ekmeniz gerekir
**** bu yılı es gecebilirsiniz
organik madde her zaman eklenebilir
ektiğiniz çukurların etrafına tekrardan gübrede koyulabilir
sulama düzenini erkenden kurmalısınız
çünkü en geç mayıs 15 te ilk sulamayı yapmanız gerkecektır
haftada bir sulandımı çok güzel büyüyebilir

ncp1963 ve ladikli beğendi.
Eski 09-01-2013, 08:40   #30
Ağaç Dostu

tiryaki's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Safranlı Mesajı Göster
bu yıl fidanlar bogulmaması için yonca ekmek uygun olmayabilir
bakla ekseniz daha iyi bence...
baklayı hemen ekmeniz gerekir
**** bu yılı es gecebilirsiniz
organik madde her zaman eklenebilir
ektiğiniz çukurların etrafına tekrardan gübrede koyulabilir
sulama düzenini erkenden kurmalısınız
çünkü en geç mayıs 15 te ilk sulamayı yapmanız gerkecektır
haftada bir sulandımı çok güzel büyüyebilir
Sayın Safranlı,
Yorumlarınız için teşekküler. Yonca tohumunu aldım, o yüzden ekmeyi düşünüyorum, bilseydim bakla alırdım. Sıra araları 10 metre, yonca ile çukurlar arasında 1 ya da 1.5 metre boşluk bırakırsak boğulma sorunu olmaz diye düşünüyorum.

Filizler çıkınca, çapa yapıp diplerine birer kürek keçi gübresi yeterli olur sanırım. Fazla atıp yakmaktan korkuyorum.

Sulama için bu durumda en geç Nisan ayı başında damla sulama için planlama çalışmasını başlamam gerekiyor sanırım.

teşekkürler
Murat

Etiketler
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 13:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025