![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-03-2012
|
Sayın sedatkso Ankarada hangi cins olacagına burada kimse yerinizin konumunu iklim degerlerini detaylarını bilmeden ve görmeden saglıklı bir yardımda bulunamaz aslında bütün detaylar forumun önceki bölümlerinde var ..Ankara ve bütün diger illerde bahçesi olanların tecrüberini ve bahce resimlerini forumda görebilirsiniz... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-11-2012
|
"ağaçları sökme ve dikme makinaları ile baska yere dikebilirsin.önemli olan bu süre zarfında alacağın ürünün sana getirisi ne kadar karar senin." Ağaçların söküldüğünü varsaysak bile bu ağaçları götürüp diktiğinizde (!) tutma şansları nedir? ve ne kadarı tutacak. Saçak kökleri mi keseceğiz, kazık kökü mü budayacağız. Herhalde açık kök fidan gibi olacağı varsılıyor. Örnek vereyim çalıştığımız kurumda bir bina yapmak için o bölgedeki 50 civarı genç çam ve benzeri ağaçlar taşındı, sonradan çoğu kurudu, başarım oranı çok düşük. Uzman kişiler ile bu işler yürütüldü. Sonuç her fikir pratikte yürümüyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 31-10-2012
|
sayın çamtepe listelemiş olduğunuz bilgilere aynen katılıyorum.zaten yukarıda ufak bahceler için bunun dogru olmadığını soyledim .Soylediklerim 100 donum ve uzeri tarlalar için zaten istanbul kadar bıle olmayan portekiz yapabiliyorsa biz niye yapamayalım benim derdim bu .Bu kadar yatırım yapan bir insan gerekli techiizatı alamıyrsa **** kiralıyamıyorsa zaten bu işi yapmasın.mesleğim ekonomist olabilir ama 100 senelelik ciftçi bir aileden geliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-12-2008
|
Agac sokme/dikme Makinalari - YouTube videoyu izlerseniz kepçeye takılmış ağaç sökme makinası var. Bu kepçenin söktüğü yerde küçük bir ağaçtan 1 metreye yakın çukur oluşuyor. Tarlamızda oluşan bu çukurlar ne olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-08-2012
|
fidan çukurlarının kepçeyle açılması toprağın alt-üst işlenmesinden(dip kazan ve sabanla) önce mi sonra mı yapılmalı..eğer sonra açılırsa kepçenin çalışması zor olmaz mı..(önce ve sonra kepçeyle açtıran arkadaşlar deneyimlerini paylaşırsalar sevinirim) ben şöyle düşünüyorum:çukurların 1.5*1.5*1.5 olarak açtıktan sonra 3/2 sinin üst toprak hayvan gübresi ve tahlile göre konulması gereken diğer gübrelerin karışımıyla kapatılması kalan 3/1 lik alt toprağın tarlaya serpiştirilmesi, 2-3 bekledikten ya da sonbaharda açıp bahara kadar bekledikten sonra fidanların üst toprak,torf,dere kumu ve iyi yanmış hayvan gübresi karışımıyla dikilmesi.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
Alıntı:
Bir öneri tavsiye edilen kimyasal gübrelerin bir kısmını, üçte birini çukurlara koymayın dikimi takip eden dört beş sulamaya pay ederek damlama ile verin yeni köklerin hemen ulaşamayacağı gübreleri alabilecekleri şekilde vermiş olursunuz |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-08-2012
|
sn.ncp1963,servi-3 toğrağın, çukurların açılmadan önce işlenmesi kepçenin çalışmasını zorlaştırmadı mı.. sürülmüş toprağın üzerinde kepçenin çalışması toprağı iyice sıkılaştırmıştır sanırım tekrar sürmek zorunda kalmadınız mı.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 |
Ağaç Dostu
|
Her iki durumdada ezilme sorunu olacak kepçe için çalışma sorunu olmuyor herşey bittikten sonra kazayağı çekmek şart oluyor çünkü beklenenin üzerinde araç trafiği oluyor Bazende ıslakken girmek zorunda kalına biliniyor |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-11-2012
|
Toprağın öncelikle patlatma, alt-üst işlemesi yapılmalı arkadan kepçe ile çukur açılması gübre ve katkıların konarak kapanması daha doğru olacak. Bu boyutta bir işleme daha sonra bir daha yapılamayacak, ancak bölgesel düzeyde yapılabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-12-2010
|
Maalesef.. Killi toprağın cevize etkisini görmek isterseniz, buyrun gelin bahçeme, size bonsai'lerimi göstereyim. Islah mümkün mü? Zor ama evet.. O kadar para ve zaman harcamak gereksiz bence.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#11 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-12-2012
|
killi toprakta cevizin yetişmemesinin asıl sebebi su sanırım. peki 2-3 metre kazdırıp taban suyu olup olmamasına baksak? yani toprak analizi için derinden toprak alınmadı. yani pes etmek hayatta en kabullenemediğim şeydir. bu konuda ne dersiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#12 |
Ağaç Dostu
|
Sadece su değil. Killi toprak beton gibi olur, kökler ilerleyemez, büyüyemez. Sonuçta ağaçların dal/kök oranı vardır. Ağaç ne kadar büyükse o gövdeyi besleyecek ve toprağa bağlanmasını sağlayacak kökünün de o kadar büyük olması normal bir beklentidir. "Modern" dünyadan örnek verecek olursak, sadece 60cm'lik bir temel kazarak 4-5 katlı bir bina dikemezsiniz. İlk rüzgarda alaşağı olur. Eğer killi toprakta cevizcilik yapacaksanız fidan çukurlarını çok derin ve geniş kazdırmalı, çukur dibini ahır gübresi, leonardit ile ıslah edip fidanın etrafına organik madde açısından zengin, köklerin rahatça büyüyebileceği bir toprağı dolgu malzemesi olarak kullanmalısınız. Örneğin, Sn. Halil Önen'in sayfasında anlattığı gibi fidan çukurunun toprağını yıkanmış dere kumu, kompost, leonardit, zeolit ile harmanlamalısınız. Bunların hepsi masraf.. Karar, zaman ve para sizin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#13 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
killi toprak çok zor gercekten bugday bile nazlı yetişiyor çok çok uzun yıllar yeşil gübre ekip her yıl topraga katılabilirse ıyı neticeler alınabilir tabi sınırsız oranda dogal gübre temin etmelisiniz |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#14 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2008
|
Selamlar, Önümüzdeki haftalarda ekmek için Kırşehir Kaman'dan tohumluk ceviz temin ettim önceki aylarda. Gelirken yolda kırılanları yedim, çok lezzetliydi. Diğerlerini yememek için kendimi zor tuttum ![]() Arazi Balıkesir Gömeç / Ulubeyler köyünde 450 mt rakımda, 36 dönüm, güney cepheli eğimli bir arazi. Sondaj yapıldı, su mevcut. Toprak analiz raporunu de ekliyorum. 10X10mt şeklinde ekmeyi düşünüyorum. Az olsun, öz olsun. Dönüme yaklaşık 2şer traktör keçi gübresi döktürdüm. Bir kere de pullukla sürüldü. Tohumları gönderen Kaman'lı Osman Yayla bey her bir çukura 3 adet tohumu 10cm arayla üçgen şekilde 10cm derinliğe ekmemi söyledi. Tanesini 20 kuruşa aldığımız sazlardan 1.5 metrelik direk dikeceğim ortalarına. Atladığım ya da yapmamı tavsiye edeceğiniz bir husus var mı? çok teşekkürler murat |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#15 |
Ağaç Dostu
|
Tahlilinizde eksik çıkan potasyum, fosfor ve organik maddeyi tamamlamanız gerekir. Saz biraz ince gelebilir, bence şansınız varsa meşe gibi dayanıklı bir ağaçtan herek yapın. Çam bile 2-3 seneye çürüyüp gidiyor, kırılıveriyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#16 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Teşekkürler cevabınız için. Organik madde için bahsettiğim gibi dönüme 2 traktör keçi gübresi attırdım. Ekilecek her bölüme üç tane kamış çakıp üstte üçünü bağlamayın düşünüyorum. Forumda etrafına kireç atılması tavsie edilmiş, onu da düşünebilirim. Postasyum ve fosfor için sanırım fidanların 1 yaşına gelmesini beklemem gerekir diye düşünüyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#17 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
dün itibariyle yaklaşık 330 adet çukura üçer tane cevizi ektik, ortalarına karık çaktık. çukurları bir kürek derinliğinde açıp, çıkan toprağı 7-8 avuç keçi gübresiyle karıştırıp cevizleri 10cm derinliğe gömdük yatay şekilde. şimdi doğanın mucizesini göstermesini bekliyoruz ![]() Bu sene sulama yapmak gerekir mi acaba, gerekirse hangi ay en uygun olur? teşekkürler Murat |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#18 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
çukurları derince açsaydınız ıyı olurdu topragınızı güzelçe işlediğinizi düşünerek sırada ve ipte ekildi ise mesele yok ilk yıl otla mücadelede çok dikkat edilmelidir ve ilk yıl bolca sulanmalıdır |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#19 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-12-2006
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#20 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-12-2011
|
sayın tiryaki bu tohumdan çıkan cevizleri aşılatacakmısınız yoksa aşısız birşekildemi büyüteceksiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#21 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kesinlikle aşılatacağım. eğer bu sene çıkarlarsa, seneye (2014) nisan ayında aşılama yapılacak. Chandler tozlayıcı olarak Pedro aşısı düşünüyorum ama şu an bunları konuşmak için çok erken tabi. murat |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#22 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-11-2012
|
Karadeniz bölgesinde rakım 400 mt güney cephe su sorunu yok hatta sulak bir arazi heyelan olduğu için ceviz dikmek istiyorum hem heyelanı önlesin hemde verim olsun diye doğru bir düşüncemidir sizce ?? ayrıca mandalin,portakal dahi olan bu arazimde hangi cins ceviz olabilir ...boyu çok büyük olmasın istiyorum ...en verimli hangisi ise onu dikeceğim lütfen cevap .. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#23 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-01-2013
|
Amerikan chandler aşılı torbalı ceviz fidanı arıyorum 100 adet civarında elinde olan arkadaslar bana detayı bıldırebılırlerse cok sevınırım... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#24 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 06-01-2013
|
Isparta için ceviz türü seçimi
Merhaba arkadaşlar. Geleceğimize yatırım yapmak amacıyla iki arkadaş Isparta ili merkez köylerinden birinde ceviz bahçesi yapma fikrimiz var. Ben öğretmenim arkadaşım üniversitede görevli asistan. İkimizde tarla bahçe hakkında çok bilgili insanlar değiliz fakat yeterli vaktimiz var, okumayı ve araştırmayı seviyoruz. Bahçeyi kurmayı düşündüğümüz köylerden biri 1035 rakımlı diğeri 1115 rakımlı. Her iki yerdede su sıkıntısı yok 1035 rakımlı olan yerde 45-70 m arasında 1115 rakımlı olan yerde 25-40 m arasında su çıkmaktadır. Isparta bölge olarak Akdeniz bölgesinde olmasına rağmen yılın en az 2-3 ayında yoğun soğuklar görülmekte olup hava sıcaklığı 30 yıllık ortalamada Ocak 1.8 (°C) Şubat 2.8(°C) Mart 6.2(°C) Nisan 10.7(°C) Mayıs 15.6(°C) Haziran 20.2(°C) Temmuz 23.6(°C) Ağustos 23.1(°C) Eylül 18.5(°C) Ekim 12.8(°C) Kasım 7.0(°C) Aralık 3.1(°C) olarak belirlenmiştir... Yıllara göre değişimlerde ile en yüksek sıcaklar ortalama değerin 15 derece üstü en düşük sıcaklıklar ise ortalama verilerin 15 derece altı olarak belirlenmiştir. Bu veriler ışığında bu bölgelerde a: Hangi tür cevizden en iyi verimi alırız. b: Dikim aralıklarını hangi mesafeyle yapmalıyız. c: Tüplü fidan mı yoksa açık fidan mı önerirsiniz. d: Bir arkadaşımın bahçesini gördüm ve ağaç gelişimleri o kadar kötü ki korktum sonradan aklıma fidan dikilirken acaba gereğinden küçük fidan mı dikti diye geldi 2 yıllık fidanlar daha diz kapağıma gelmemişti takribi 50 cm falan korkmalımıyım ![]() Not: Arazimiz takribi 50000m2 ile 100000m2 arası olacaktır. Makinalı tarım yapma taraftarıyız (vakit=nakit). Düz arazidir, su problemi yoktur, ilkbahar ve sonbahar geç donları her yıl olmasada ortalama 2 yılda bir etkili olmaktadır, son 10 yıldır hemen hemen her yıl bahar aylarında bolca ceviz büyüklüğünde dolular yaşanmaktadır. Araştırdığım kadarıyla genellikle bu sorular sorularak tür seçimi yapılıyor. Eksik kalan veya atladığım başka sorularda varsa yanıtlarım. Verdiğim bilgiler ışığında yukarıda a b c d ile kodlanmış sorularıma vereceğiniz yanıtlar için şimdiden teşekkür ederim. Hoşçakalın... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#25 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#26 |
Yeni Üye
|
Sahil ve Sıcakda Ceviz yetiştiriciliği
Selam. Şimdiye kadar hiç Tarım yapmadım. Yatırım olarak ceviz bahçesi kurmak istiyorum. İzmirde oturmam nedeniyle , Foça, Aliaga, Menemen veya Bergama ilçelerini düşünüyorum. Buralar 0 - 50 rakımlarda en yüksegi 150 m zor çıkar. Ve ısı yazın 40-45 dereceye kadar çıkabiliyor. Tek tük ceviz agacı var ama verimi az görünüyor. Burada iyi rekolte vericek aşılı ceviz (örn Chandler , Pedro, Şebin, Kaman) yetişirmi, Yetişirse hangi cinslerdir. Bu konuda bilgisi olup cevap verenlere şimdiden teşekkürler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#27 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-04-2013
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#28 |
Yeni Üye
|
ncp1963 Teşekkürler sorularıma verdiğiniz yanıtlar için. Biraz daha donanımlanıp tekrardan sorularımla yoracağım sizi. bu arada sizin bahçe kurulumunuzu uzun süredir yakından takip ediyorum, çok aydınlatıcı bilgiler edindim oradaki yazışmalardan. Hoşçakalın. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#29 |
Ağaç Dostu
|
bu yıl fidanlar bogulmaması için yonca ekmek uygun olmayabilir bakla ekseniz daha iyi bence... baklayı hemen ekmeniz gerekir **** bu yılı es gecebilirsiniz organik madde her zaman eklenebilir ektiğiniz çukurların etrafına tekrardan gübrede koyulabilir sulama düzenini erkenden kurmalısınız çünkü en geç mayıs 15 te ilk sulamayı yapmanız gerkecektır haftada bir sulandımı çok güzel büyüyebilir |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#30 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yorumlarınız için teşekküler. Yonca tohumunu aldım, o yüzden ekmeyi düşünüyorum, bilseydim bakla alırdım. Sıra araları 10 metre, yonca ile çukurlar arasında 1 ya da 1.5 metre boşluk bırakırsak boğulma sorunu olmaz diye düşünüyorum. Filizler çıkınca, çapa yapıp diplerine birer kürek keçi gübresi yeterli olur sanırım. Fazla atıp yakmaktan korkuyorum. Sulama için bu durumda en geç Nisan ayı başında damla sulama için planlama çalışmasını başlamam gerekiyor sanırım. teşekkürler Murat |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Etiketler |
altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum |
|
|