Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi arif göçmen
Bizler kaman da tohumdan ceviz bahçeleri kurduk bize soylenen cevizler atomıks ozeliği var aşı gerekmez dendı şimdi ise 15 yaşındakı bir bahçeden 4-5 kğ meyve alınıyor.Bu bahçelerde 15-20 çeşit cevizler oluştu.Birde hepsi farklı bir şekilde meyveler oldu.Birde tohumdan dikilen tohumun veya fidanın altına taş koymak bu neden yapılıyor.Tohumdan dikilmesinde amaç tohumun daha ıyı kazık kok yapması ise taş neden konuyor,bence bu yanlış uygulama,Bahçe kurumunda en ıyı yontem tohumdan dikip ama mutlaka fidanlar aşılanmalı yoksa bizler gibi 15 yaşındakı bahçelerden 4-5 kg meyve alınırsa her yıl zarar edersizi.
|
Bizimde bahçede küçük meyveli ağaçlar vardı. Aşı yapttık, abartısız 2 yılda eski haline geldi. Maraş-18 ve Sütyemez aşıladık.
Yalnız aşı yaparken budama çok önemli...
Bir çok kitapta kökten 30 cm yukarıdan kesin diyor, bu çok yanlış... Amaç meyveyi değiştirmek....gövdeyi değiştirmenin anlamı yok. Vakit kaybı ve aşının tutma olasılığını çok düşürüyor.
Aşı için budama ana kollardan 20-30 sonrası olmalı...Biz öyle yaptık..Tüm aşılar tuttu ve kök ve gövde güçlü olduğu için kısa sürede eski halini aldı.İlk yıl sürgünleri 3 mt. fazlaydı...inanamadık.
Benim önerim...bu şekilde değiştirin. Beğendiğiniz bir cinsle...Maraş-18 ve Sütyemez öneririm. Büyük ve verimli...Detay isterseniz fidancının telefonunu verebilirim özelden...