![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu aylarda toprakta nemlilik varsa bir yerlerden bir sızıntı ya da toprak tabakasında su gözü dediğimiz olay vardır bu gibi yerler iyi etüt edilmeli ve buna göre karar verilmeli ya da yapılabilecek bir şey varsa ona göre tedbir alınıp ekilmeli, aksi halde kışın fidanlarınız sudan çürür ve kurur. |
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-12-2006
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
|
Selamlar, Ceviz türlerini yaprak şekillerine göre ayırt etmemiz mümkün mü acaba? Bugün tokat niksar da gezdiğim fidanlıklarda chandler ,franguet,oguzlar 77 ceviz fidanlarının yaprak şekillerinin ve büyüklüklerinin farklı olduğunu gördüm,kendi içlerinde aynı olduklarını fakat diğer çeşitlerle farklı olduklarını düşünüyorum. Bu yaprak farklılıkları bütün ceviz türlerini olmasa da belli başlı cevizleri ayırt etmemizde bize yardımcı olabilir mi?(örneğin meyvesini görmeden yaprak yapısına bakarak chandler ile franguet'i birbirinden ayırt edebilir miyiz? Saygılarımla. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-12-2012
|
Sn. Lilium bu konuda pek te haksız sayılmaz.. Ben yaklaşık 5-6 senedir cevizle ilgileniyorum..bununla ilgili olarak bir sürü kitap, makale ve benzeri yayın okudum..süreklide takip halindeyim.. bu süreçte bu toplantı grubunun da gerek toplantılarını gerekse bildirilerini takip ediyorum.. sn lilium belirtiği üzere bu ve benzeri hareketler ceviz ekimini teşvik etmekten, fidan satmaktan, yeni bahçeler kurduran ama sonrası belirsiz ticari eğilimlerden öteye gitmiyor.. şöyle ki..bunca zamandır..bu toplantılar yapılıyor..bu kapsamda onlarca belki yüzlerce bahçe kuruldu...bunlarla ilgili elimizde hiç bir istatiksel bilgi yok..örneğin bu gun itibarı ile türkiye ekili ne kadar ceviz ve ceviz bahçesi var...hangi bölgelerde hangi çeşitler ekildi...hangisinden yılda ne kadar üretildi üretiliyor...bölge,çeşit ve ürün bazında yıllık dağılımımız ne..??? bu ve benzeri bir sürü cevapsız soru..?? herkez kendi bahçesini biliyor.. uzun zamandır...elimizde olan tek istatiksel veri ceviz ithal ettiğimiz.. ![]() Eee hal böyle olunca bu grupların yaptığı toplantılar insanları ceviz ekmekten, fidan satmaktan başka bişeye yöneltmiyor.. Sn arif göçmenin de dediği gibi bu kadar yatıma ne oldu..?? bu gruplar bu toplantılardan sonra kurdurdukları bahçelerinde takibini yapmalı..sonuçlarını paylaşmalı ki hem elimizde istatiksel veri olsun hemde belirsiz bir ticari eğilimlerin ötesine gitsin.. Amaç sadece ceviz ektirmek olmamalıdır... |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-12-2011
|
arif bey 28 inde sizin oralarda bahçleri gezdim dediğiniz gibi erken hasat başlamış bile sebep ne bu erken hasata ?? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-11-2012
|
Hasat bizdede erken olacak.Önceki yıllarda 20 eylülde başlardı bu sene 5-10 eylül gibi olacak.10 Nisanda yağmur kesildi. Masyısta 1 defa yağdı Haziranda yağmadı.Önceki yıllarda Haziran ortasına kadar yağardı.Vişnelerde 10 gün önce hasat edildi.Bana hava şartları gibi geldi.Bu sene aşırı sıcaklar yoktu.Ceviz yanığı olmadı.Bol hasatlar. |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
|
Bize ugramadınız bir çay içerdik,necip hocam hava sıcaklıkları yagışın az olması özellikle gece gündüz sıcaklık farklılıgın çok fazla olması gb benim izlenimim sebattin hocamla mı gezdiniz.Necip bey bende bursa tarafındaydım orada ki ceviz lerini gordüm dikkatimi şu çekti karasal iklimde yetişen cevizler daha böyle içi beyaz ve lezzet farklı geldi kırşehir cevizlerinin lezzeti daha güzel gibi geldi bilmiyorum ama hava toprak su ceviz lezzetini degiştiriyormu yoksa biz kaman cevizlerine alıştık ondanmıdır? aceba |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
sizin seranın önünde özellikle yavaşlayıp içeri baktım kapı kilitliydi. yoksa duracaktık. evet sebahattin hocayla birlikte gezdik. sağolsun tümgün gezmedik bahçe bırakmadık. kesinlikle hemfikiriz taş yerinde ağırdır derler. ankara çıkışında bir muhasebeci arkadaşın bahçesi var kaman5 ağırlıklı 100 ağacı var ağaç başı ortalama 10 kg bekliyorum dedi daha dalında şimdiden tüm cevizin satışını yapmış 20tl/kg vermiş toplayacak kurutacak teslim edecek. iklim en büyük etken. daha öncede yazmıştım akdeniz palamudu ile karadeniz palamudu alıp aynı şartlarda aynı şekilde pişirin tadına bakın hangisini beğeneceksiniz?? soğuktan dolayı karadeniz palamudu yaşamını idame ettirebilmek için bünyesinde yağ tutmak zorunda kalıyor ve dolayısı ile lezetli oluyor. diğeri bünyede yağ tutma gereği duymuyor. lezet yok. bizim buraların cevizi, buraların kışında neslinin devamı için tohumunda daha çok yağ tutma gereği hissediyor, lezet farkıda buradan geliyor. Düzenleyen ncp1963 : 01-09-2013 saat 21:14 |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 05-05-2009
|
Bence şu an için elimizde daha fazlası yok. bu fikirler orada da dile getirilmeli. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 19-08-2013
|
Kıymetli forum üyeleri. Ceviz kavak ağacını sevmez,yakınlarında kavak olan yere dikmeyin gibi bir söylenti duydum.Bunun gerçekliği var mıdır? Düzenleyen Engin37 : 31-08-2013 saat 00:44 |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-10-2012
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 01-09-2013
|
aralık mesafelerini daha fazla bırakın |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Degerli ceviz dostları artık sadece ağaçlar nette bir okuyucuyum yazan arkadaşların yorumlarını okuyup bilgi paylaşımını telefonla yapacagım.Degerli ceviz dostlarının sorunlarını bire bir telefonla bilgilendirecegim buradan bana gore eksik bilgi olursa ilgili kişiye direkt bilgilendirecegim bütün ceviz üreticilerinin ürünleri bol ömürleri ceviz kadar uzun olsun saygılarımla |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
sizi buna iten sebep nedir bilemem ama sizin gibi değerli birinin formda yazmaması bence form adına kayıptır. paylaşımın telefonla kişiye özelleşmesi diğer katılımcılar için gerçekten büyük kayıp olur. sizden kararınızı birkez daha gözden geçirmenizi rica ediyorum.. |
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Fernette, chandler ile fernorun arasında erkek çiçek açan yani chandlerin sonuna fernorun başına gelen bir cins olduğu için sanırım öneriliyor, Bir de şu duyumdan bahsedebilirim, fernettenin erkek çiçekte kalma süresi franguetteden bir hafta on gün fazla olduğu söylemi var doğruysa chandlere de fernora da dozlama da yardımcı olur düşüncesindeyim. Sayın arif göçmen, fernettenin erkek çicek dönemi hakkında tarih olarak başlangıç ve bitiş olarak bir tarih tespitiniz varmı? varsa çok yararlı olur, |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-12-2007
|
Merhaba Abilerim demek istiyorum çünkü büyük ihtimalle bu mesaja cevap verenler benden büyük olacaklar,(yaşım 31) Çok kısa ve basit bir sorum var; (ama öncesinde biraz açıklama) ceviz yetiştiriciliğine başlamayı düşündüm ve destek ve teşvik için gerekli bütün prosedürleri Ankara orman genel müdürlüğünden aldım fakat bana kafi gelmedi. Memleketim Ankara fakat şu anda Bursa'da ikamet ediyorum. Çok fazla başlık takip ettim, evet gerçekten çok takip ettim, forum ahalisinin uyarılarına uymayıp zarar edenleri, 8x3,5 dikim aralığından 8x12 metreye geçenleri, orman arazisi diye kiralanan ama organize sanayi alanı ilan edildiği için onca emeği boşa giden bir gönüllü, chandler ve fernor arasında kalanları, Konya'da 1000'den fazla ağaçlık yere yanlış ağaç dikilmesi vs... gibi bir sürü mesaj okudum. Geçen gün bir arkadaşımın üzüm bahçesine gittim ve ben orayı 20 dönüm diye tahmin ederken 8-9 dönüm bir yer çıktı ve bu büyüklükte bir yeri oluşturma ve rutin bakımı ile ilgili kafamda çoook büyük soru işaretleri belirdi. bir başlıkta bir abimizin Bursa'da 6 yaşında bahçesi olan birisini ziyaret ettiğini okudum. Şimdi gelelim soruya: Bursa'da görebileceğim ve değerli fikirlerini alabileceğim bahçe sahipleri var mı ? |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-12-2012
|
Alıntı:
Şimdi birazcık kafam karıştı..acaba tozlayıcıyı fernette olarak değiştirmeli miyim..???? 170 adet chandler cevizim için 10 adet franguatte ekmiştim..? Bunlara ek olarak bir 5 tane de fernette eksem bir zararı olur mu...??? |
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yazıp yazmamanız için mutlaka bir sebebiniz vardır, ama burada ve türkiyede çıkarsız ticari amaç gütmeden doğru bilgi verebilecek masa başı değilde direk toprağın içinde uğraşıp teknik bilgiden çok teorik bilgisi kişilere ihtiyaç olduğunu mail atan arkadaşlardan görebiliyorum, bu nedenledir ki, bir kişiye yarar fayda ya da yararlı faydalı olabilmek belki de içlerinden dahi olsa allah razı olsun demek ibadetin kazancın en güzeli değil mi? Ben bazen öyle güzel mesajlar alıyorum ki, inanın hiç bir şeye değişmem, hep söylerim bilginin yokluğunu çok çektim ne olduğunu çok iyi bilirim, Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurumu ilke edinmişim hala öğrenmeye çalışıyorum bu vesileyle de bildiklerimi de bildiğim kadar paylaşmaya çalışıyorum, "O bilmesin ben bileyim" cümlesini hiç sevmiyorum, bu geri kalmışlığın da suçlusu bu cümle değilmidir? Öğrensin, yapsın, başarsın, kazansın. Kim kazanacak. Ülkem ve insanı. Ben kazanmasam da, bu bir şekilde bana yansır çoluğuma çocuğuma konuma komşuma eşe dosta yansır, yeter ki, üretelim. Bunu da bilgi paylaşımı yaparak başaracağız. Üretmek içinde, imkanları olanlar var fakat bilgisizlikten yapmayanlar da var, bildiğimiz kadar bir harf öğretsek katkı sunsak kâr kârdır. Benim dilim biraz acı olsa da, O sizlerin dostum diye başlayan yazılarınızın devamını kesmemeniz dileğimle... İyi paylaşımlar dilerim... |
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
evet sadece 5 adet diktim |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın ncp 1963, Eğer dikmemiş olsaydınız size ronde de fidanı hediye gönderecektim. Uzun süredir yazılarınızı takip ediyorum. Eğer tozalayıcı olarak ronde de montigne cevizinine ihtiyacınız varsa gönderebilirim. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
2014 yılı için Kurmayı planladığım (10 dönüm) Tokat ilçesi,niksarın çamiçi yaylasında ki (rakım 1200 m) bir bahçede fernor cevizi yetiştirmeyi planlıyorum. Fernor fidanlarını 1 ay önce aşıladım. (1 yaşlı tüplü fidanlara bilezik aşı yaptım) Aşı tutma oranı şuan için yüksek gözüküyor. Bunlara tozalayıcı olarak % 4 fernette ve % 4 ronde de montagne dikmeyi planlıyorum. Tozlayıcı olarak önerilen, % 5 olması gerektiği söyleniyor fakat fernette ve ronde de montagne aynı zamanda erkek çiçek açmayacağını düşünmekteyim ve plantasyona dikilen tozlayıcıların %8-%10 olması sizce sıkıntı yaratır mı? |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
fidan gönderme isteğiniz içinde teşekkür ederim. şimdilik ihtiyacım yok olursa size ulaşırım .birde şunu belirtmekte fayda var misal bu sene mayısta ben fidanlarımdan meyva kopardım demekki tozlaşmada bir sıkıntı olmayacak. |
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Fernor ceviz bahçesinde tozlayıcı olarak diktiğiniz fernette ve ronde de montignac ceviz fidanlarınız bu yıl erkek çiçek açtı mı ve şuan itibari ile kaç yaşındalar? |
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
fidanlarım geçen yıl haziran dikimi.. evet her iki çeşitte erkek çiçek açtı ve ben bu ağaçlardan meyva kopardım. burada bahsi geçen çalışma türkiyede yapılmış bir çalışma değil bunun orjinalini sitede daha önce birkaçkez paylaşmıştık. http://www.agaclar.net/forum/1049069-post2810.htm |
|
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu sene fidanlarınızın tomurcuklanma ve çiçek açma zamanlarını gözlemleye bildiniz mi acaba gerçekten tabloda ki zamanlarla uyuşuyor mu? |
|
|
|
|
![]() |
| Etiketler |
| altay, anaç, ceviz, ceviz bahçesi, ceviz bahçesi kuralım, ceviz fidanı, ceviz ormanı, chandler, tohum |
|
|