agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Meyve Ağaçları (Özel) > Ceviz
(https)




Beğeni Düzeni627Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 27-03-2012, 12:56   #31
Ağaç Dostu
 
garlangufa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-01-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 128
Galeri: 6
Selamlar Sn dere1974,

Size birkaç sorum olacak. Konuyu fazla bildiğimden değil, merak ettiğimden soruyorum.
  • Neden yerli tür ceviz değil de yabancı tür cevizleri tercih ettiniz ?
  • Yabancı türlerin (örneğin chandler) verimleri daha mı yüksek ?
  • Karadeniz bölgesinde, bilhassa Trabzonda (tombul fındığın yetiştiği yerler) dikilebilecek ceviz cinsi sizce hangi tür olabilir ?
Şimdiden teşekkürler,
Hasadınız bol olsun

garlangufa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2012, 10:57   #32
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-06-2008
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 96
Sayın garlangufa
Yerli tür ceviz eken üreticilerimiz verimsizlik, geç don zararları, çeşitli hastalıklarla ve zararlılarla baş edememe, geç verime yatma, çok büyük ağaç taç yapısı, yan dal verimi olmayışı, iç ceviz kalitesizliği gibi sebeplerle ya ağaçlarını kesip ceviz üretiminden vaz geçiyorlar ya da çeşit değiştirme aşılarıyla yabancı çeşitlere dönüyorlar.

Evet yabancı türlerin verimi, ekildiği yerin coğrafi şartlarına uygunsa daha yüksek.

Chandler minimum 700 saat ortalama 1000 saat 7,2 derece altında soğuklama süresine ihtiyaç duyar diye doğruluğuna tam emin olmadığım bir bilgi var. Karadeniz ve Trabzonda soğuklama süresine bakarak çeşide karar verebilirsiniz. Sahil kesimlerde chandler için soğuklama yetersiz kalsa bile yüksek kesimlerde, yaylalarda sorun olmaz diye düşünüyorum.

dere1974 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2012, 18:28   #33
Ağaç Dostu
 
karaçepiş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2012
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 205
sayın dere1974 bahçeniz çok güzel olmuş ellerinize sağlık.

bende ceviz konusuna 2010 yılında merak sardım 2011 yılında chandler ceviz fidanı dikmeyi kararlaştırdım ilk başta demir direklerimi diktim telleri çektim dikeceğim yerleri patlatma pullukla patlattım sonra pullukla sürdüm sürümden 3 ay sonra tarlanın tamamamına 4-5 yıllık yanmış hayvan gübresi döktüm yaklaşık 41 ton (inek) sonra tesviye makinasılyla gübreleri dağıttım arkasına hemen pullukla sürüp üzerini sürgüledim (9 dekar) nisan ayında çukurları 80cm derinliğinde 80 cm genişliğinde cukur açtım çukurlar arası mesafe enine 8 metre boyuna 4 metre olarak yaptım mayıs ayında fidanlar geldi her ağaç başına çukurlara 250 gr trible süper fosfatla 250 gr potasyum sülfat attım ve toprakla karıştırdım ve 240 ağaç diktim


Düzenleyen karaçepiş : 26-11-2012 saat 22:36
karaçepiş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-03-2012, 18:39   #34
Ağaç Dostu
 
karaçepiş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2012
Şehir: BALIKESİR
Mesajlar: 205
mayıs dikiminden eylüle kadar büyüyen ağaçlar


Düzenleyen karaçepiş : 26-11-2012 saat 22:37
karaçepiş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2012, 02:36   #35
Ağaç Dostu
 
kuzen38's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 585
Sayın Dere1974 tebrik ederim. bende istanbul çatalca tarafında 20 dönümlük bir ekim gercekleştirmeyi düsünüyorum. tam trakya sogugu olmasada hava istanbula göre 3-4 derece düşük oluyor genelde. yaşar akça beyden bilgi aldıgınız icin soruyorum, acaba bu bölge için en verimli cins hangisidir? ve 20 dönüme kaç ağaç ve ağaçlardan yetişkin dönemlerinde kaç kg verim beklemek dogru olur? saygılarımla.

kuzen38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2012, 12:30   #36
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-06-2008
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 96
Sayın kuzen38 bana epey ağır bir sorumluluk yüklemiyor musunuz!!!
Şöyle cevap vereyim; toprağın özellikleri ceviz için uygunsa yerinizde olsam 20 dekar bahçeye 500 Chandler + tozlatıcı olarak de 15 Fernette fidan dikerdim. İyi bakım ve uygun budama şartıyla yetişkin çağında (8 yaşından sonra) fidan başına 40-70 kg. ürün umardım.

dere1974 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2012, 10:34   #37
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-04-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dere1974 Mesajı Göster
Şu anda 3,5 yaşında ve bana göre çok iyi durumda olan 9 dekar ceviz bahçemi oluştururken yaşadığım tecrübelerimi özet halinde forumdaki dostlarla paylaşma isteğiyle bu konuyu açmış bulunmaktayım.

Ceviz konusuna merak duyunca başlarda internetten bu konuyu çok araştırdım. Bazı faydalı bilgiler edinmekle beraber yoğun bir bilgi kirliliğiyle karşılaştım. Ardından üç kitap satın aldım; birisi "Walnut Production Manual", ikincisi "Aşılı ceviz yetiştiriciliği" (Ramazan Topak, Selami Bayrak), üçüncüsü de Yaşar Akça Hoca'nın "Ceviz Yetiştiriciliği" kitabı. Bu kitapların büyük faydasını gördüm. Ayrıca telefonla ulaştığım Yaşar Hocamın destek ve ilgisine teşekkürü borç biliyorum.
Cevizin toprak isteği olarak doğal drenajı olan, bir miktar kumlu, kil oranı düşük, derin topraklarda kolay yetiştirilebildiği kanaatine vardım. Tersi durumdaki topraklarda en az 2X2 metre derinliğinde fidan çukurları açılıp tarlanın üstündeki toprakla doğal gübre, leonardit, milli toprak, kompoze gübre vs. gibi malzemelerle karıştırılarak çukurun yeniden kapatılması durumunda sonuç alınabileceğini düşünüyorum. Ayrıca toprak PH' ının 5,5-7,0 arasına getirilmesi, topraktaki eksik temel ve eser elementlerin tamamlanması iyi sonuç veriyor. Toprağımın özelliklerini öğrenmek için Tarım İlçe Müdürlüğünde 35 TL lik toprak analizinin yettiğini söylemeliyim.

Bahçenin kurulacağı yerin iklim koşullarına göre çeşit seçimi yapılması gerektiğini öğrendim ki bu verim açısından çok çok önemli. Çevremde (Manyas-Balıkesir) yerli çeşitlerle (Bilecik, Şebin, Yalova) bahçe kurmuş insanların bahçelerini gezdim. 10 yaşındaki bahçelerden ağaç başına ortalama 10 kg' ı geçeni görmedim. Ardından Bursa yöresinde Pedro ve Chandler çeşitleriyle oluşturulmuş bahçeleri gezdim. 6 yaşındaki çok genç Pedro ağaçlarında bile 30 kg. ortalama ceviz verimini gözümle gördüm. (Bu arada Chandler ve Pedro' nun her yöreye uygun olmadığını, Karasal iklimin yaşandığı trakya bölgesinin iç kesimleri ile Anadolunun iç ve yüksek kesimlerinde Fernor veya Fernette cinsi yine çok verimli Fransız ceviz çeşitlerinin uygun olduğunu düşünüyorum.)

Benim bahçe toprağım doğal drenajlı, PH' ı 5,5 tınli yapıda bir toprak. Buna rağmen Fidan çukurlarını makine ile 10mX10m aralığında 1x1 ebatında açtırdım (Şu anda olsa 5X7 **** 5X8 metre aralıkla dikerdim), her çukurun dibine bir su bardağı 15x15x15 kompoze gübre verdim, çukurun 2/3 kadarını tarlanın üst toprağıyla yine makine ile doldurttum. 100 adet çukurun dibine 5 ton eskimiş-yanmış temiz koyun gübresini paylaştırdım. 2008 yılı kasım ayında Kalem aşılı 70 adet chandler ve 6 adet franquette (tozlayıcı) ayrıca 20 adet pedro, 4 adet kaman-1 tüplü fidan satın aldım. Fidanlar 20-30 cm. civarı boydaydı. Toprağın tavlı olduğu bir gün toprak-doğal gübre karışımıyla fidan dikimini yaptım can sularını verdim.

Dikimde dikkat edilmesi gerekenler; aşı kaleminden patlayan ve süren filizin bakış yönü ağırlıklı rüzgarın geldiği yöne doğru olmalı ki filiz rüzgarla gövdeden ayrılmasın, toprağın daha sonra bir miktar çökeceğinden, ileride toprak işlenirken yığılan toprağın aşı yerini kapatma sorunu doğabileceğinden bir miktar yüksek (5-6 cm. kadar) dikilmeli, fidan toprakla kapatılırken fidanın torba içinde bulunduğu toprak düzeyi geçilmemeli, fidanın içinde bulunduğu toprak dağıtılmamalı, aşırıya kaçmadan can suyu verilmeli. Kışa girerken yapılan bu dikimde yağmur sularının fidanların diplerinde birikmesini önleyecek şekilde toprağa şekil verilmeli. Yabancı ot barındırılmamalı.

Kış bitip bahar gelirken yabancı ot mücadelesine başladım. Fidan aralarını traktörle, fidan diplerini çok dikkatli biçimde el çapasıyla 20 günde bir çapaladım. Gerçekten etraftaki yerli cevizler erkenden canlanırken Chadler ve Pedro geç don tehlikesi geçtikten sonra uyandılar. Mayıs ayı sonlarında yağmurlar kesildikten sonra 20 metrelik küçük bir sondaj yaptırdım. içine 2,2 kW' lık dalgıç pompa koyup 200 metre mesafeden 4x6 NYY yer altı kablosu ile elektrik çektim. Bu şekilde 3500 TL masrafla su sorunumu çözdüm. 1000 metre kadar deliksiz damlama hortumu, 200 ayarlı damlatıcı, 80 metre ana boru, santrifüj kum filtreli gübre tankı için 1300 TL harcayarak damlama sulama sistemi kurdum. Sulamada dikkat edilmesi gereken; sık ama az su vermeli, güneşli saatlerde değil akşam sulanmalı. (ben 5 günde bir suladım.)

Cevizler boylanmaya başlayınca; yanlarına herek dikip 8 şeklinde bağladım, En güçlü gelişen filizi bırakıp diğer dalları ve aşı altından gelen yabani filizleri sürekli temizledim. İlk yıl gübre vermedim. Yaz sonunda en iyi gelişme hızı sırasıyla; Kaman-Franquette-Chandler-Pedro olmak üzere cevizlerim 2-3 metre boy yaptılar.

İkinci yıla girerken aralık ve şubat aylarında bordo bulamacı verdim, mart ayında cevizlerin 1,5 metre yükseklikten tepe kesimlerini yaptım. 50 cm. den aşağıdaki gözleri temizledim. Burda yine dikkat edilmesi gereken en üstte bırakılan gözün hakim rüzgar tarafına bakmasıdır. Ardından her bir ceviz dibine 200 gram DAP (18-46 Diamonyum fosfat) gübresi verdim. Gövde üzerindeki bütün gözler sürdü ve bütün sürgünler ucunda çiçek açtı öyle ki bazı pedrolarda 40 tane çiçek saydım. Fakat çiçeklerin hemen hemen hepsi döküldü sebebini araştırdığımda en büyük etkenin tozlayıcıların şimdilik erkek çiçek açmaması ve döllenmeyen dişi çiçeklerin dökülmesi olduğuna ikna oldum. Yaz boyunca sık sık suladım. Ana gövdeyi ve lider dalın rüzgardan eğilmesini önlemek için herekleri daha güçlüleriyle yeniledim. Yan dalların ve gövdenin gelişimi öylesine iyi olduki 2 metre uzunluğunda yan dallar gayet sıradan. Bu yıl sonunda ilk cevizlerimin tadına baktım. Kabukların inceliği, içlerinin doluluğu çok güzel.

Üçüncü büyüme yılına girerken yine bordo bulamacı verdim, mart ayında şekil budamalarını yaptım. Burada dikkat ettiklerim; Ayrı yönlere bakan aralıklı 5-7 adet yan dal bırakıp diğerlerini dipten çıkardım, bıraktığım dalları da 80-100 cm uzunlukta kalacak şekilde, orantılı olarak kısalttım. Tozlayıcılar çok az miktarda erkek çiçek gösterdi. Geçen yıla göre daha fazla meyve tutulumu görülüyordu.Ekim ayında küçük bir hasat yaptım. Bu yıl 4 kg. kadar meyve aldım. Şu günlerde şekil (ikinci kat yan dallar) ve verim budamalarına devam ediyorum. Budarken dikkat ettiğim noktalar gövdeye yakın bodur meyve dalları dışında tüm dalların 1/3 - 1/5 aralığında uç alımını yapmak, çatallanmış birbirine rakip dalların birisini kaldırmak, içe doğru büyüyen veya birbirine sürtünen gölge yapan sık dalları çıkartmak şeklinde. Budamadan çıkan dallara aşı kalemliği olarak kullanmak üzere talep geldi 2000 Tl kadar gelir elde ettim, yıl boyunca yaptığım masrafın epey bir kısmını geri almış oldum. Şu ana kadar soğuk zararı görmedim. Saygı ve sevgilerimle.
Sayın Dere1974,

Öncelikle kurduğunuz bahçe için sizi tebrik eder, tecrübelerinizi paylaştığınız için de çok teşekkür ederim. Size bir kaç sorum olacak:

Sizin kurduğunuz bahçenin rakımı nedir? Manisa civarında arazi bakıyoruz. Malum soğuklama süresi ve don riskleri açısından rakım çok kritik. Sizin dikim yaptığınız bölge de uzak olmadığından sizden bu konuda fikir almak istedim.

İkincisi, pek çok tarım arazisi uzun süre işlenmedikten sonra satışa çıkarılıyor. Dolayısıyla neredeyse orman arazisine dikim yapıyorsunuz. Sizin durumunuzda arazi önceden işlenen bir arazi miydi? Araziyi dikime hazır hale getirmek için ne gibi hazırlıklar yaptınız? Özellikle nematod gibi toprak kurtlarına karşı analiz ve ilaçlama yapmak gerekir mi?

Aşılı cevizlerin anaçlarının ne tür olduğu (Anadolu cevizi, Paradox vs.) toprak tipi ve zararlılara karşı uygun türü şeçmede bir etmen olabilir diye düşünüyorum. Bu konudaki bilgilerinizi de paylaşabilirseniz çok memnun olurum.

iyi günler dileklerimle,

orion1988 beğendi.
OKANA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2012, 03:11   #38
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-06-2008
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 96
Sayın OKANA teşekkür ederim.

Dairede işlerin yoğunluğundan dolayı 1 haftadır konuya bakamamıştım. Sorunuzu bu sebeple hemen cevaplayamadığım için kusuruma bakmayın.

Sorularınızın cevaplarına gelirsek;

Bahçemin rakımı 50 metre.

Arazi işlenen araziydi. Yıllardır sırasıyla 6 yıl yonca, 6 yıl mısır, son yılda da buğday ekiliydi. Araziyi dikime hazır hale getirmek için sonbahar yağmurları toprağı tava getirince pullukla derin sürüm yaptırdım. Hafif bünyeli ve doğal drenajlı tınlı yapıda olduğu için riper ya da patlatma ile sürüm gereği görmedim. Kepçe ile çukurları açtırıp üst toprakla yarısına kadar doldurup dikime kadar 1 ay bekledim. Bu esnada Allahtan yoğun yağmurlar yağıpta çukurları suyla doldurmadı.
Almayı düşündüğünüz arazi için ukalalık kabul etmezseniz özetle şunu tavsiye edeyim; sakın ola ki içinde kış ve bahar aylarında yağmur suyu göllenen çukur ve eğimsiz bir arazi olmasın, don çukuru oluşacak biçimde vadi tabanı bir yer olmasın, arabanızla gidebileceğiniz yolu, suyu ve elektriğe yakınlığı olsun, bir de 2 metre derinliğe kadar su geçirgen ve kil oranı düşük, kireç oranı normal bir toprak olsun.

Nematod konusu evet çok önemli. İçini yeni temizlettiğiniz yarı ormanlık arazilerde nematod tehlikesi olabilir. Önlem olarak ilk yıl fidan dikmek yerine sık sık pullukla sürüp havalandırmanın faydası olacaktır. Fakat nematot başa çıkması zor bir zararlı. İlaçların ne kadar faydası olduğu tartışmalı bir konu. Dikmeden analiz yaptırmak bence gerekli.

Türkiyedeki anaçlar J.Regia (Anadolu Cevizi), yanlış anımsamıyorsam Yaşar Akça' nın kitabında Paradox anaçlı cevizlerin veriminin yüksek, ağaç ömrünün çok kısa olduğunu (max 20 sene) okumuştum. Zararlılara dayanım konusunda hangisinin daha dayanıklı olduğunu bilmiyorum. Bu işe girişmeden çeşitli yörelerdeki bahçeleri dolaşmanızı, Yaşar Akça'nın kitabını okumanızı tavsiye ederim.

Saygı ve sevgilerimle,

Çamtepe beğendi.
dere1974 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2012, 11:17   #39
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-04-2012
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 4
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.

saygı ve sevgilerimle,

OKANA Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2012, 12:56   #40
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dere1974 Mesajı Göster
Almayı düşündüğünüz arazi için ukalalık kabul etmezseniz özetle şunu tavsiye edeyim; sakın ola ki içinde kış ve bahar aylarında yağmur suyu göllenen çukur ve eğimsiz bir arazi olmasın, don çukuru oluşacak biçimde vadi tabanı bir yer olmasın, arabanızla gidebileceğiniz yolu, suyu ve elektriğe yakınlığı olsun, bir de 2 metre derinliğe kadar su geçirgen ve kil oranı düşük, kireç oranı normal bir toprak olsun.
Bence çok güzel özetlemişsiniz.

Özellikle tarıma yeni girecek arkadaşların bu paragraftan çıkaracağı çok ders olmalı diye düşünüyorum. Örneğin, internette heveslileri hedef alan "cevize uygun mükemmel arazi" başlıkları ile bir çok arazi satışa yapılıyor. Öyle ki bazı uyanık satıcılar "su arazinin içinde yerden doğal olarak kaynamaktadır" diye bu tip drenaj sorunu olan arazileri satmaya çalışıyorlar.

Yani önerimiz nedir?
- Arazi alacaksanız mümkünse o arazinin dört mevsimini de görün.
- Tahlillerinizi ayrıntılı şekilde yaptırın.
- İklim koşullarını anlamaya çalışın, bilimsel verilerle destekleyin.

Kolay mı? Elbette değil. Ancak ideal olanın ne olduğunu bilirseniz, en azından başınıza bir şey geldiğinde "evet, ben burada hata yaptım" diyebilirsiniz.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2012, 22:32   #41
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-01-2008
Şehir: Izmir
Mesajlar: 6
Ataman Ceviz Çiftliği gerçekten muhteşem. Ceviz ekili alan sayısı gittikçe artıyor. 10 sene sonra talebin ne kadar artacağını buna karşık üretimin bu talebi ne kadar karşılayacağını ve buna bağlı olarak kg fiyatın ne olacağını gerçekten merak ediyorum. Görüşü olan var mı?

teoshaker Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2012, 16:40   #42
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-02-2012
Şehir: çankırı
Mesajlar: 235
Sayın garlangufa merhaba,
27 no. lu mesajda belirttiğiniz beyaz yonca olayını biraz daha açık ve net bir şekilde açabilir misiniz.
Zira benim de 15 dekara yakın bir arazim var,hiçbir şekilde burada zehir kullanmak istemiyorum.
Arazi çok fazla yabani otla kaplanmış durumda.
Ne zaman ve neşekilde bu tohumu araziye atmamız gerekir.?
Teşekkür ederim.

Yabani ot azaldığında veya bittiğinde beyaz yoncayı nasıl söküp ziraat yapabilirim?

orion1988 beğendi.

Düzenleyen mehmeth : 09-06-2012 saat 16:41 Neden: yazım hatası
mehmeth Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-06-2012, 18:05   #43
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Bence önce ziraatini yapacağınız bitkiyi seçin. Ne ekmek/dikmek istiyorsunuz?

Eğer ceviz ise önce arazinizi eğer toprak kuruyup tavını kaybetmemişse hemen derin sürdürün (patlatmayla). (Araziniz Çankırı'da ise kaybetmiş olabilir). Tavını kaybetmişse de sürdürebilirsiniz ama toprak çok kesekli kalır, ayrıca her traktörün harcı değildir kuru toprağı sürmek..

Bu sürdürme işlemi sonucunda zaten arazinizdeki otlar toprağa karışacaktır (ilk yeşil gübreniz, aynı zamanda).

Yine yaz bitmeden, uygun zamanınızda bahçenizin piketajını yapın, fidan çukurlarınızı açtırın (bence mutlaka kepçeyle ve en az 1 m derinliğinde).

Sonbaharda fidanlarınızın dikimini yaparsınız. Bu zamana kadar zaten bahçeniz hafif otlanacaktır. Eğer diktiğiniz fidanların aralığı uygunsa bir daha araziye bir makina sokup (örneğin kazayağı) otları toprağı karıştırırken aynı zamanda yonca ekebilirsiniz.

Seçtiğiniz yonca tohumunun Rhizobium bakterileri ile aşılı olmasına dikkat etmenizi tavsiye edebilirim. Piyasada hazır bu şekilde satılan tohumlar mevcut. Ama bulamazsanız Ankara Toprak Gübre Araştırma Enstitüsü'nden ekeceğiniz bitkiye göre (Fiğ için ayrı, yonca için ayrı) Rhizobium aşısı tedarik edebilirsiniz. Bu bakterileri tohumları ıslatıp karıştırıyorsunuz sonra ekiyorsunuz.

Örtücü bitkileri (Yonca, fiğ gibi) ekerken yeni diktiğiniz ağaç fidanlarının etrafına gelmemesine özen gösterin. Fidanları boğmasınlar..

Eğer Yonca gibi çok yıllık ektiyseniz, her sene bahar sonunda biçersiniz ve biçtiğiniz otları yine tarlaya serersiniz (ineklere yem yapmak yok ). Bu şekilde doğal bir malçlama yapmış olur, yabani otları en aza indirgersiniz.

Yonca 7-8 sene biçilip biçilip tekrar kullanılabilir. Sonrasında istediğiniz yeşil ortüyle devam edebilirsiniz.

orion1988 beğendi.
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 02:50   #44
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-02-2012
Şehir: çankırı
Mesajlar: 235
Sayın Çamtepe,
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Şu an için ilk amaç yabancı otlardan kurtulmak,henüz ne ekilip dikileceğine ve ne zaman ekilip dikileceğine karar verilmedi.
Selamlar.

mehmeth Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2012, 13:40   #45
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 133
Merhaba Arkadaşlar;

Antalyanın 800 m rakımlı bir yaylasında 16 dekar üzerine chandler ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum. Son 5-10 yıldır araziye sadece buğday ekilmiş, bu yılda son buğday hasatı ağustosta yapılacak.

Ceviz bahçemi bir an önce kurmayı planlıyorum, bazı fidan satıcıları baharı beklemene gerek yok, vereceğimiz tüplü fidanları Kasım ayı gibi dikebilirsin dediler.

Dikim için baharı beklemezsem eğer, Ağustos sonundan kasım başına kadar bahçeyi dikime hazırlamam gerekiyor. (toprak analizini temmuz ayında yaptıracağım)

1) sizce bu kadar kısa zamanda bahçeyi hazırlayabilirmiyim (sürdürme, gübreleme, kepçe ile açma)
2) Bahar ayını beklemek daha doğru bir tercihmi olur.
3)Chandler tüplü veya tüpsüz dikmenin mevsimsel avantajı dışında başka bir avantajı varmıdır?
4) Verdiğim lokasyon için chandler uygunmudur
5) Dikim aralığını 7X5 düşünüyorum, yorumlarınız nelerdir?

permakültür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2012, 22:19   #46
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi permakültür Mesajı Göster
Ceviz bahçemi bir an önce kurmayı planlıyorum, bazı fidan satıcıları baharı beklemene gerek yok, vereceğimiz tüplü fidanları Kasım ayı gibi dikebilirsin dediler.
Tüplü ya da tüpsüz, Kasım ayı dikebilirsiniz.

Alıntı:
(toprak analizini temmuz ayında yaptıracağım)
Bahçe kurma kararını vermeden önce tahlili yaptırsanız daha iyi değil mi? Forumda bahçe kurma yanlışları ile ilgili muhtelif sayıda paylaşım mevcut. Toprak killi mi, tuzlu mu, cevize uygun mu, taban suyu var mı diye masraf yapmadan önce bakmanızı tavsiye ederim.

Alıntı:
1) sizce bu kadar kısa zamanda bahçeyi hazırlayabilirmiyim (sürdürme, gübreleme, kepçe ile açma)
  • Tahlillerinizde bir sorun olmadığı
  • Yeterince zaman ayırabileceğiniz
  • Gerekli işçi ve ekipmanı zamanında bulabileceğiniz
  • Fidanları tedarik edebileceğiniz
  • Mevsim koşullarının izin vereceği (yağmuru var, çamuru var)
...varsayımları ile yetiştirebilirsiniz..
Alıntı:
2) Bahar ayını beklemek daha doğru bir tercihmi olur.
Bence yeni yaşına kendi toprağında uyanması daha doğru. Ben oyumu Kasım'dan yana kullanıyorum.
Alıntı:
3)Chandler tüplü veya tüpsüz dikmenin mevsimsel avantajı dışında başka bir avantajı varmıdır?
Bu tartışma bitmez.. Ben tüplü diyeceğim, forumdan başka değerli bir üye tohumdan ekin sonra aşılayın der.. Siz okuyun, araştırın aklınıza yatanı yapın.
Alıntı:
4) Verdiğim lokasyon için chandler uygunmudur
Bu tartışma da bitmez.. Elinizde bulunduğunuz bölgenin geçmişe dönük iklim bilgileri mevcut mudur?
Alıntı:
5) Dikim aralığını 7X5 düşünüyorum, yorumlarınız nelerdir?
Bu tartışma da bitmez Eğer çeşit Chandler ise bence uygundur

Safranlı beğendi.
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-06-2012, 23:52   #47
Ağaç Dostu
 
falcon00's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 147
Sayın Dere1974
Böyle güzel bir çalışmayı bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyorum.
Söyleyecek söz kalmamış. Maaşaallah çokda güzel olmuş
Ellerinize sağlık.
Bir soruda benden
Siz bu fidanları çelikdenmi yetiştiriyorsunuz, yoksa aşımı?
Aşı derseniz, Alt anaç nedir acaba?
Falcon00 / Metin

falcon00 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2012, 10:29   #48
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 133
Detaylı cevaplarınız için teşekkürler sayın çamtepe.

permakültür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2012, 08:59   #49
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 16
çok teşekkürler Sayın dere1974 dediğiniz gibi iyi araştırmam gerekiyor.bir sorum daha olacak çiftlik gübresinin ıslak ve topak topak olması(bir kısmını kükürtle 2.5 ay beklettim sera naylonu içinde bir kısmı 10 aylık açıkta yandı) sorun olurmu. dibini yakarmı.

Sadık86.Han Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-06-2012, 09:08   #50
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 25-03-2012
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 16
Yine sorum Sayın dere1974 de toprak anlizi yaptırdım. killi ve kireçli çıktı. laterit katkılı jips önerdiler **** sıvı olarak humik asit. şimdi benim için sorun fidanın çukurunun çok iyi hazırlamam gerektiğini düşünüyorum. o yüzden bu lateriti fidan çukurlarım yaklaşık 100-120 cm. içinden çıkan toprağa 2.şer kilo karıştırsam olurmu? 2kilo laterit katkılı jips+500gr kükürt+ yeterince hayvan gübresi+250 gr potasyumsülfat+ 250 gr triple süper fosfat. yanlız 250 gr potasyumsülfat+ 250 gr triple süper fosfat çok fidanı yakarsın diyorlar 50 gr yeterli deniliyor bu konlualrla ilgili fikirlirinizi söylerseniz çok sevinirim. bu kunulalrla ilgili fikri ve deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olularsa sevinirim.

Sadık86.Han Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2012, 15:52   #51
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
arkadaşlar merhaba

Ben Konya nın Ilgın ilçesine bağlı köyümde ceviz yetiştirmek istiyorum rakım 1050 metre,fakat hangi çeşit ceviz yetiştirmem gerek, yabancı çeşit cevizlerde niyetim var, çünkü edindiğim bilgilere göre yabancı çeşitler don olayına dayanıklı olduğunu duydum. 6 dekar tarlam var ama deneme maksatlı olarak yerli ve yabancı çeiştlerden 3 er adet alp denemek istiyorum, biliyorsunuz bahçe kurmak bedava değil, hangi tür ceviz köyümde iyi verim yaprsa devamını o şekilde ekeceğim, bilmem doğrumu yapıyorum, kim ne derse onu ekemem herkes birşeyler biliyor ama yöreye görede ceviz farklı olabiliyor. Fidan yetiştiricileri yoğurtdum ekşi demiyor, elinde ne varsa ek olur diyor. Belkide fidancı kendi fidanını deniyormu acaba ****** hepsi rant peşinde ekmeğinin derdinde. bana yardımcı olabilecek arkadaş varmı, Saygılarımla......

sedatkso beğendi.
leventkatkay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-07-2012, 17:03   #52
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SADIK86.HAN Mesajı Göster
Yine sorum Sayın dere1974 de toprak anlizi yaptırdım. killi ve kireçli çıktı. laterit katkılı jips önerdiler **** sıvı olarak humik asit. şimdi benim için sorun fidanın çukurunun çok iyi hazırlamam gerektiğini düşünüyorum. o yüzden bu lateriti fidan çukurlarım yaklaşık 100-120 cm. içinden çıkan toprağa 2.şer kilo karıştırsam olurmu? 2kilo laterit katkılı jips+500gr kükürt+ yeterince hayvan gübresi+250 gr potasyumsülfat+ 250 gr triple süper fosfat. yanlız 250 gr potasyumsülfat+ 250 gr triple süper fosfat çok fidanı yakarsın diyorlar 50 gr yeterli deniliyor bu konlualrla ilgili fikirlirinizi söylerseniz çok sevinirim. bu kunulalrla ilgili fikri ve deneyimi olan arkadaşlar yardımcı olularsa sevinirim.
Oranlara bir şey diyemeyeceğim açıkçası ama killi toprağın ıslahı için iyi yanmış hayvan gübresi, kompost (hazır alabilirsiniz), torf (kamyonla ucuza alabilirsiniz, steril olmasına dikkat edin), coco peat gibi organik malzemelere daha çok ağırlık vermenizi ben tavsiye ederim. Ayrıca hümik asittense sanırım toprağa leonardit karıştırmanız ıslah açısından daha doğru. Ağaçlar.net'te bir araştırma yaparsanız muhtelif yazılar bulabilirsiniz. Meyvelitepe'nin killi toprağa radikal çözüm başlıklı yazısı da dikkatle okunmalı.

Ama bence en önemlisi fidan çukurlarını açarken kil tabakası görüp görmeyeceğiniz. Ceviz için kök gelişimi çok önemli.

babasultan40 beğendi.
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-07-2012, 23:28   #53
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-12-2011
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 84
sayın leventkatkay dediğiniz çok doğru birçok fidancı rant peşinde şuanda piyasada cinsine doğru chandler ceviz fidanıda bulmak zor. isterseniz size yardımcı olabilirim ben ceviz fidanı üreticisiyim.Benim amacım rant peşinde koşmak değil cinsine doğru bölgesine uygun ceviz bahcelerinin kurulmasına yardımcı olmaktır.özelinize tel. numaramı gönderdim.isterseniz arayın yardımcı olayım size

alper04 beğendi.
goksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2012, 17:12   #54
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-07-2012
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4
Goksal kardeş

Alakanıza teşekkür ederim, fidan almak sorun değil ama doğru yerde doğru fidan dikmek lazım, Sulama problemi olmaması için Kurban bayramı Ekim ayına denk geliyor , O zaman dikmeyi düşünüyorum, Fidanların başında olmayacağım deneme baksadı ile 10 adet bazı çeşitler dikeceğim,6 dekar tarlayı şu an bir arkadaş ekip biçiyor, tarlanın bir kenarına dikip basit bir şekilde tel örgü yapacağım , hayvanlar zarar vermemesi için. Duruma göre fidanların iklim şartına hangisi uyum sağlarsa tarlanın geri kalanını iki sene sonra imkanlar çerçevesinde allah ne verdiyse dikeceğim, Çok konuşuluyor, Cevizin bakımı hakkında, inanınırmısınız o kadar şey anlatıyorlar ki, gübre ve sulama yüzünden nerede ise aldığınız ürünle yapılan masraf işin zevkini kaçırıyor, bulunduğum sokakta bir adet ceviz ağacı var İstanbul da Allaha emenet gibi, yarım metre kare su alma alanı var. ne ilaçlama var ne gübreleme yağmur yağarsa o zaman sulanıyor , fakat her senede meyve veriyor., Hiç bir kimyasal gübre kullanmak istemiyorum, doğal olarak 2 senede bir yanmış hayvan gübresi atmak tarla ve çevre için daha iyi olacağını düşündüm. Şimdilik hobi olarak bü işi düşünüyorum zaman içirisinde ne olur bilemem. Bir şey öğrendim aklıma yattı, Ceviz bahçesinin her tarafını sürmek gereksiz bir zaman kaybı olduğunu öğrendim, Mesela 7x4 dikilen bir bahçede sadece 4 er metre aralıktaki ağaçların aralarını çapa yapılığını gördüm 7 metrelik olan yolda sadece çim makinesi ile uzayan otları biçiyorlar, Gübreleme ise çapalanmış ağaç aralarına dökmek yeterli diyorlar. böylece yürüme alanınmız daha temiz oluyormuş . Saygılarımla......

leventkatkay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2012, 21:48   #55
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 14-12-2011
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 84
sayın levent bey 0539 432 34 85 tel.numaram fidanları dikeceğiniz zaman beni ararsanız isteğiniz cinsten fidan gönderirim size 10adet fidan benim size hediyem olur.

goksal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-07-2012, 13:48   #56
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Herkese değerli katkı ve paylaşımları için çok teşekkür ederim; kitaplardan çok daha değerli bilgiler bu tecrübeler.
Birkaç ay içinde İzmir bölgesine taşınma planımız var ve ekolojik yöntemlerle - kimyasal kullanmadan ceviz üretmek istiyorum ve bununla ilgili birkaç sorum olacktı:

1. Sözkonusu bölgede 250-300 mt rakımda verimli hangi tür ceviz ağacı yetiştirebilirim? İzmir bölgesi ceviz için sıcak kalır diyenler oluyor. Her cevizin mutlaka soğuklanması gerekiyor mu ve bu bölgede (sizlerin tahmini) gereki soğuklanma ile olgun döneminde chandler türünde yine 40-60kg arası verime ulaşabilir miyim?

2. Herkes arazinin hazırlığı aşamasında sürülüp kabartılması gerektiğini yazmış. Oysa ki permakültür ilkelerine göre toprağın üst tabakasındaki mikroorganizma dengesini altüst ettiği için toprak asla sürülmemeli. (Sürmek, üst toprak deprem etkisi yaratıyor ve oradaki mikroorganizma dengesi uzun yıllar sonra ancak tekrar kurulabiliyor). Bu yüzden toprağı hazırlamada yoğun örtü Malç ve sonrasında doğal gübre kullanılabileceğini düşünüyorum. Hem toprağı yumuşatmak (oksijen alması için) hem de besince zenginleştirmek adına 2 dönem (6 ay) ard arda malç yaptıktan sonra fidanları diksek nasıl olur? Bu konuda özellikle sayın Çamtepe ve dere1974ün yorumlarını bekliyorum.

3. Ceviz diktiğim araziyi, yine kardeş bitkiler prensipleriyle aynı zamanda sebze bostanı olarak kullanmak istiyorum. Ceviz ağacı altında bitki yetişmez derler ama çok büyümeden yani ilk 3-4 sene bu yöntem uygulanabilir ve böylece polikültür yani çok çeşitli bitkiyi arazide bir arada bulundurduğumuz için hem zirai mücadelesine gerek kalmaz hem de çeşitli ürün almış oluruz. Ne dersiniz?

Değerli yorumlarınıza şimdiden teşekkür ederim.

orion1988 beğendi.
mehmetgurmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 13:46   #57
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Mehmet Bey,

Hesabınızı 40-60 kg verimlere göre yapmayın derim.. Türlü türlü bilgi var internette, ceviz işini cazip göstermek amaçlı. Ama "cephede durum farklı". Internette belirtilen verimlere ortalamada ulaşmak için epey efor sarfetmeniz, ideal toprak yapısına sahip olmanız, hatta belki yapmak istemediğiniz kimyasallardan kullanmanız gerekecek..

1. İzmir Urla'da kayınpederin deniz seviyesine yakın bir rakımda yazlığı var. Bahçesinde bir adet 8-9 yaşında çetin ceviz ağacı var. Çok aşırı olmasa da meyve veriyor, üstelik etrafında bilinçli ekilmiş bir tozlayıcı olmamasına rağmen. Soğuklama ihtiyacı önemlidir. 200-300 metre olunca bir nebze daha rahat olacaktır. Demekki İzmir'de ceviz oluyor ama soğuklama ihtiyacı tam giderilmeyince verime etkisi olması muhtemeldir.

2. Toprağı ekmeden önce işlemeniz bence şart. Bakın Sn. Meyvelitepe bu blog yazısında ne demiş:
Alıntı:
Bu yıl bahçenin toprağını hiç işlemedik. Yani sürülmedi, çapalanmadı, tırmıklanmadı. Yine kavun karpuz, üç kız kardeş (mısır, fasulye, kabak) ektik yer yer. Her kökün dibine yarımşar kova keçi gübresi veya keçi gübresinden yaptığımız komposttan vermeyi ihmal etmedik. Kıştan da tüm araziye bakla ekmiştik. Binlerce baklayı 1-2 sefer budayarak toprağa verdiği azot miktarını arttırmış, sonunda yine sürmeyip dipten kesmiştik.

Bunca emeğin sonunda, geçen yıl her biri 25 kilo gelen karpuzların yerine 3-5 tane yumruk büyüklüğünü geçmeyen karpuzumuz, 5-6 koçan mısırımız oldu. Kışlık diye ektiğimiz fasulyeden gelecek yıl tohumluğunu zor aldık. Aradaki tek fark, toprağı işlemedik, kazmadık, tırmıklamadık.

İster istemez Aşık Veysel’in dizeleri geldi aklımıza;

“Koyun verdi, kuzu verdi, süt verdi
Yemek verdi, ekmek verdi, et verdi
Kazma ile dövmeyince kıt verdi
Benim sadık yarim kara topraktır”


Oysa toprakta her şey vardı. Muhtemelen olmayan tek şey hava idi. Çok killi ve yoğun toprak, bir kaç solucan deliği ile hava alma ihtiyacını karşılayamamıştı. Yazın sıcak günlerinde su kaybedip biribirine kenetlenen kil tanecikleri betonlaşmış, çatlaklar oluşturmuştu.
Permakültür felsefesine inancınızdan ötürü tüm araziyi riperle sürmek istemeyebilirsiniz. Ancak tavsiyem en azından fidan çukurlarını kepçeyle çok derin açmanız ve toprağı yerle bir etmeniz. Bugüne kadar gördüğüm tüm toprak analizlerinde organik madde miktarı düşüktü, sizde de benzer bir durum çıkarsa şayet (ki gayet büyük ihtimal), bozacağınız bir denge zaten yok demektir. Dolayısı ile sokun kepçeyi, kompakte olmuş toprağı bir rahatlatın.

Bakın Sn. Halil Önen'in "Toprak işlemesiz tarıma doğru" başlıklı bir kaç yazısı var. Ben çok beğeniyorum. Size de tavsiye ediyorum.
http://www.agaclar.net/forum/763324-post187.htm
187, 189, 190, 192, 194, 197 numaralı mesajları ilginç bulacağınıza eminim.

3. Tarım işinde yeni değilseniz, bahsettiğiniz bitkilerin tarımına yabancı değilseniz, ve bu ara ürün ekiminin fidanlarınıza zarar vermeyeceği konusunda eminseniz ve işçilerinizi bu yönde eğitebileceğinizi düşünüyorsanız deneyebilirsiniz. Ancak ara ürünü çok dikkatli seçmeniz, ceviz fidanlarına bu ürünün tarımı süresince (toprak işleme, ekim/dikim, gübreleme, ilaçlama, hasat) zarar gelmeyeceği konusunda gerekli özeni gösterdiğiniz varsayımı ile olabilir.

Kötü gidebilecek noktalar şunlar:
a. Yetiştireceğiniz ürün ceviz fidanlarınızı bastırabilir (örneğin susam, fiğ gibi tek senelik bitkiyi yaygın şekilde dikkatsizce ekerseniz daha bir bebek olan fidanlarınızı boğabilirsiniz)
b. Yetiştireceğiniz ürünün ekimi/dikimi öncesi toprak işlenirken fidanlarınız zarar görebilir, toprak sıkışabilr
c. Yetiştireceğiniz ürünün ilaçları ve gübreleri ceviz fidanlarınıza uymayabilir
d. Yetiştireceğiniz ürünün hasatı sırasında fidanlarınız zarar görmemeli
e. Yetiştireceğiniz ürünün hasatı sonrasında bahçenizde istenmeyen atıklar kalmamalı
f. Yetiştireceğiniz ürün toprağı belli mikro/makro elementler açısından fakirleştirmemeli

mehmetgurmen beğendi.
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 13:58   #58
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-03-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Sn. Çamtepe: Bilgi ve paylaşımınız için teşekkür ederim. Biz de İsmail beyi takip ediyoruz zaten, birebir diyaloğumuz da var, özellikle de yükseltilmiş sebze yatakları projesini Adapazarında halen aktif uyguluyoruz ve gün itibariyle 2mt civarında sırık pembelerimiz epey güzel gidiyorlar. Tarım işinde yeniyim ancak tarımın dışında permakültür ile aktif olarak ilgileniyorum ve izmir'de de bu ilkeleri gözeterek adım atmayı düşünüyorum. Toprağın killi olması durumunda evet yapacak çok birşey yok belki ama daha tınlı-kumlu toprakların -eğer analizi organik madde açısından sıfıra yakın değilse- yukarıdan beslenebileceğini düşünüyorum. Türkiye Permakültür Araştırma Enstitüsü'nün İzmir-Bayındır-Marmariç köyündeki merkezinde bu ilkelerle orta-uzun vadeli toprağı zenginleştirme ve gıda ormanı oluşturma çabalarını da takip ediyorum, epey kararlılar, elbette sabır ve özveri gerektiriyor. Bunlar uzun vadeli projeler. Tekrar teşekkürler.

mehmetgurmen Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 14:11   #59
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-06-2012
Şehir: ANTALYA
Mesajlar: 133
Toprağın dikime hazırlanması için gerekli hazırlık hakkında

Merhaba arkadaşlar;

Ekteki toprak analizi sonuçlarını dün aldım. Son proje planıma göre bahçemi şu şekilde hazırlayacağım, tavsiye ve önerileriniz bekliyorum. (Hatırlatma yapmam gerekirse antalyada 800 m rakımlı 16 dönüm arazi üzerine 550 adet ceviz dikmeyi planlıyorum. Arize yıllarca sadece buğday yetiştirilmiş)

1)Eylülde yağacak ilk yağmurlar sonrasında tavını almış araziyi enine ve boyuna patlatma ile sürdüreceğim. (arazi diktörtgen ve düz)

2)13 -14 ekimde arazide dikim yapılacak yerlerde, toprağı kepçe ile karıştıracağım

3)20-21 ekimde el ile açağım çukurlara tüplü olarak cevizleri dikeceğim ve tarım odasının verdiği bilgi ışında 100 gr potasyum sülfat ve 100 gr triple süper fosfat ile toprağı karıştırarak kökü kapatacağım. Hayvan gübresi (büyük baş,keçi veya kanatlı hayvan) kullanıp kullanmamanın gereklili olup olmadığına karar veremedim henüz.

4) İlk can suyunu tanklarla taşıdığım su ile vereceğim

5)Mart 2013 de sondaj kazdırıp, damlama sulama sistemini kuracağım


Önerilerinizi heycanla bekliyorum.

Saygılarımla

Eklenen Resimler
 
permakültür Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2012, 14:50   #60
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
- Fidan çukurlarına leonardit eklemenizde fayda olabilir bence.
- Sondaj uzmanı değilim, sadece mantık yürütüyorum, ama bahar aylarında yer altı suları zaten zenginleşecektir. Dolayısı ile sondaj derinliği yaz aylarında yetersiz kalabilir mi? Sondajı bu yazdan yaptırsanız daha iyi olur mu?

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024