View Single Post
Eski 09-06-2012, 18:05   #43
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Bence önce ziraatini yapacağınız bitkiyi seçin. Ne ekmek/dikmek istiyorsunuz?

Eğer ceviz ise önce arazinizi eğer toprak kuruyup tavını kaybetmemişse hemen derin sürdürün (patlatmayla). (Araziniz Çankırı'da ise kaybetmiş olabilir). Tavını kaybetmişse de sürdürebilirsiniz ama toprak çok kesekli kalır, ayrıca her traktörün harcı değildir kuru toprağı sürmek..

Bu sürdürme işlemi sonucunda zaten arazinizdeki otlar toprağa karışacaktır (ilk yeşil gübreniz, aynı zamanda).

Yine yaz bitmeden, uygun zamanınızda bahçenizin piketajını yapın, fidan çukurlarınızı açtırın (bence mutlaka kepçeyle ve en az 1 m derinliğinde).

Sonbaharda fidanlarınızın dikimini yaparsınız. Bu zamana kadar zaten bahçeniz hafif otlanacaktır. Eğer diktiğiniz fidanların aralığı uygunsa bir daha araziye bir makina sokup (örneğin kazayağı) otları toprağı karıştırırken aynı zamanda yonca ekebilirsiniz.

Seçtiğiniz yonca tohumunun Rhizobium bakterileri ile aşılı olmasına dikkat etmenizi tavsiye edebilirim. Piyasada hazır bu şekilde satılan tohumlar mevcut. Ama bulamazsanız Ankara Toprak Gübre Araştırma Enstitüsü'nden ekeceğiniz bitkiye göre (Fiğ için ayrı, yonca için ayrı) Rhizobium aşısı tedarik edebilirsiniz. Bu bakterileri tohumları ıslatıp karıştırıyorsunuz sonra ekiyorsunuz.

Örtücü bitkileri (Yonca, fiğ gibi) ekerken yeni diktiğiniz ağaç fidanlarının etrafına gelmemesine özen gösterin. Fidanları boğmasınlar..

Eğer Yonca gibi çok yıllık ektiyseniz, her sene bahar sonunda biçersiniz ve biçtiğiniz otları yine tarlaya serersiniz (ineklere yem yapmak yok ). Bu şekilde doğal bir malçlama yapmış olur, yabani otları en aza indirgersiniz.

Yonca 7-8 sene biçilip biçilip tekrar kullanılabilir. Sonrasında istediğiniz yeşil ortüyle devam edebilirsiniz.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön