agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Gül (Bakım bilgileri, gübreleme, güllerde budama) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/732.htm)

cottonmel 10-06-2014 15:52

Gül göz aşısı

Merhabalar,

acemi bir bahçıvan olarak hepinize ne kadar teşekkür etsem azdır. Teoride sizlerden öğrendiğim bilgileri iyice çalışıp pratiğe geçirmeye çalışıyorum.

Engin bilgi ve deneyimlerinize dayanarak bugün ilk kez denediğim göz aşısı için yardımlarınızı rica ediyorum. Dün bir kaç gülüm üzerinde deneme yaptım ama şu an sürgün göz aşısı için tam zamanı iken yanlışım var ise yeniden doğrusu ile denemek istiyorum.

Yeni taşındığımız bahçemde sarmaşık gül, ponpon gül, Isparta gülü ve çalı türünden boylu ama tam olarak ne olduğunu bulamadığım boyu 1,5 m. üzerinde bildiğimiz güllerden var. Sayıları 30 kadar. Güllerin yaşını bilemiyorum ama 3-5 yıldan fazla oldukları kesin. Güllerin hemen hemen hepsi koyu kırmızı ve pembe renkte, bir tane de sarı var ama kara lekeden muzdarip, tüm hasta yaprakları temizlediğim için cılız kaldı maalesef.

Komşuların bahçelerinde katmerli ve rengarenk güllerden kalemler aldım. Bunların üzerindeki gözlerden alıp, odunsu kısmı çıkarıp gözü T yarığının içerisine yerleştirdim. Güzelce de aşı bandı ile gözü dışarıda bırakacak şekilde sardım. Merak ettiğim, forumda yüzlerde entry'yi okumama ve videoları seyretmeme rağmen tam yanıtını bulamadığım sorularım :

1)Kalemi aldığım gözden yaprak sürmüş olması sakıncalı mıdır?
2) Gözü aldığım dalın bir yıllık daldan eski veya yeni olması sıkıntı yaratır mı?
3) Aşıyı yapacağım anaçların hiçbiri yabani gül değil, yukarıda yazdığım güllerden(Isparta, bildiğimiz yüksek boylu gül ve ponpon gül). Aşı tutar mı?
4) Anacın alttan ve üstten herhangi bir sürgünü olmayan bir dalını bulmam bu mevsimde neredeyse mümkün değil, olgunlaşmış herhangi bir dala yapılsa olur mu? Olgunluğunu hafif kalınlaşmış olmasından anlayabilir miyiz?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim. Eğer bu işi başarırsam çok mutlu olacağım...:cool:

Zeytinci 11-06-2014 08:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cottonmel (Mesaj 1294289)
Merhabalar,

Merak ettiğim, forumda yüzlerde entry'yi okumama ve videoları seyretmeme rağmen tam yanıtını bulamadığım sorularım :

1)Kalemi aldığım gözden yaprak sürmüş olması sakıncalı mıdır?
2) Gözü aldığım dalın bir yıllık daldan eski veya yeni olması sıkıntı yaratır mı?
3) Aşıyı yapacağım anaçların hiçbiri yabani gül değil, yukarıda yazdığım güllerden(Isparta, bildiğimiz yüksek boylu gül ve ponpon gül). Aşı tutar mı?
4) Anacın alttan ve üstten herhangi bir sürgünü olmayan bir dalını bulmam bu mevsimde neredeyse mümkün değil, olgunlaşmış herhangi bir dala yapılsa olur mu? Olgunluğunu hafif kalınlaşmış olmasından anlayabilir miyiz?

1- Yapraksız olsa daha iyi olur. Yaprağı üzerinde bırakma, yaprak sapından kesin. Gözün zarar görmemesi lazım.
2- Bir yıllık sürgünden alınması tercih sebebi olmalı. Çok taze veya geçkin dalcıklardan alınan gözlerin adapte olması sorunlu olabilir.
3- Tutar.
4- Olur. Önemli olan gözün beslenmesidir.

Gözü aldığınızda ışığa doğru tutunuz. Göz delik olmasın.
Anaç ve göz aldığınız gül kolayca kabuk vermelidir. Kabuk vermede zorlanıyorsa aşılama zamanı uygun değildir. Bunlar benim kişisel yanıtlarım. Uzman görüşlerine saygım var. Kolay gelsin.

Zeytinci 11-06-2014 08:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turuncu2013 (Mesaj 1289088)
Dun komsumdan 3 çelik alıp dayanamayıp dıktım. Sonbahar ayları daha uygun bılıyorum ama bu aylardada tutabılecegını duymustum kendime hakim olamadım diktim.

Bu zor (sıcak) mevsimde dikilen çeliklerin toprağının nemini korumak önemli. Çelik kendi gücüyle sulamadan destek alıp sürgün verir. Tuttuğunu zennedersin. Kök gelişiminin sürgün ile dengeli gelişimi uygun olmazsa sonra sürgün kurur.
Güneşte bırakmayın uzunca bir süre ve toprak nemini kontrol edin, nemsiz kalmasın, aşırı sulamadan da çürümesin. Emin olduğunuzda güneşe alıştırırsınız.

cottonmel 11-06-2014 23:13

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 1294551)
1- Yapraksız olsa daha iyi olur. Yaprağı üzerinde bırakma, yaprak sapından kesin. Gözün zarar görmemesi lazım.
2- Bir yıllık sürgünden alınması tercih sebebi olmalı. Çok taze veya geçkin dalcıklardan alınan gözlerin adapte olması sorunlu olabilir.
3- Tutar.
4- Olur. Önemli olan gözün beslenmesidir.

Gözü aldığınızda ışığa doğru tutunuz. Göz delik olmasın.
Anaç ve göz aldığınız gül kolayca kabuk vermelidir. Kabuk vermede zorlanıyorsa aşılama zamanı uygun değildir. Bunlar benim kişisel yanıtlarım. Uzman görüşlerine saygım var. Kolay gelsin.

Sayın Zeytinci,

yanıtınız için çok teşekkür ederim. Gözü ışığa tuttuğumda bir delik olmuyor, odunsu kısmı kolayca alıyorum, (hatta bugün bir gün suda beklettiğim daldan diğer dallara nazaran daha kolay kabuk aldım, tesadüf müdür emin değilim). Yalnız gözün arkasında odunsu tabakayı aldıktan sonra minik bir boşluk kalıyor, odunun üzerinde de bu gözün arkasından çıkan küçük bir öz yapışık şekilde kabuktan ayrılıyor. Bu kaynamaya engel teşkil eder mi? Bahsettiğim görüntünün bir de fotosunu ekliyorum. Görüşlerinizi rica ederim.

turuncu2013 12-06-2014 01:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci (Mesaj 1294554)
Bu zor (sıcak) mevsimde dikilen çeliklerin toprağının nemini korumak önemli. Çelik kendi gücüyle sulamadan destek alıp sürgün verir. Tuttuğunu zennedersin. Kök gelişiminin sürgün ile dengeli gelişimi uygun olmazsa sonra sürgün kurur.
Güneşte bırakmayın uzunca bir süre ve toprak nemini kontrol edin, nemsiz kalmasın, aşırı sulamadan da çürümesin. Emin olduğunuzda güneşe alıştırırsınız.

Teşekkürler sayın zeytinci. Şu 10 gundur çeliğim sürgün verdi ve sürgünde küçük boyutlarda 4 tanede yaprak vermiş. Dediğiniz gibi diktiğim ilk günden beri nemine dikkat edip gölgede tutuyorum, umarım hayal kırıklığına uğramam.

Zeytinci 13-06-2014 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turuncu2013 (Mesaj 1294914)
Teşekkürler sayın zeytinci. Şu 10 gundur çeliğim sürgün verdi ve sürgünde küçük boyutlarda 4 tanede yaprak vermiş. Dediğiniz gibi diktiğim ilk günden beri nemine dikkat edip gölgede tutuyorum, umarım hayal kırıklığına uğramam.

Çelik sürgün yapacaktır. Önemli olan kök gelişimi yapıp onlarca gün Sürgün yapmaya devam etmesidir. Kolay gelsin.

Zeytinci 13-06-2014 21:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cottonmel (Mesaj 1294873)
Sayın Zeytinci,

yanıtınız için çok teşekkür ederim. Gözü ışığa tuttuğumda bir delik olmuyor, odunsu kısmı kolayca alıyorum, (hatta bugün bir gün suda beklettiğim daldan diğer dallara nazaran daha kolay kabuk aldım, tesadüf müdür emin değilim). Yalnız gözün arkasında odunsu tabakayı aldıktan sonra minik bir boşluk kalıyor, odunun üzerinde de bu gözün arkasından çıkan küçük bir öz yapışık şekilde kabuktan ayrılıyor. Bu kaynamaya engel teşkil eder mi? Bahsettiğim görüntünün bir de fotosunu ekliyorum. Görüşlerinizi rica ederim.

Kalemden aldığınız gözü odunsu kısımdan kendinize doğru çekerek almamak lazım. Sağa veya sola kaydırarak odunsu kısımdan ayırmak daha doğru. Gözü besleyen çıkıntı odunsu kısımda kalmaması tutması için daha iyidir. Delik olmasın dememin amacı odur. Odunsu kısımda gözün karşılığı olacaktır.
Aldığın gözü ne kadar çabuk anaca aşılarsan o kadar iyi olur. Sıkıca bağlamayı unutma. 7 veya 10 gün sonra çözersin. Göz yeşil kaldığı sürece tutma ihtimali yüksek olacaktır.
Kolay gelsin.

cottonmel 13-06-2014 21:24

Yardımınız için çok teşekkür ederim sayın Zeytinci, sayenizde kafamdaki soru işaretlerinin tümü aydınlandı... Saygılar...

gülincarmen 25-06-2014 12:13

bu baslik altinda sormam ne kadar dogru bilmiyorum ama ,bahcemizdeki güllerin hepsi yapraklarini döktü. cok ciliz haldeler, güller neden yapraklarini döker ne yapmamiz gerek? deneyimlerinizi paylasirsaniz cok memnun olurum

kgursan 25-06-2014 18:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülincarmen (Mesaj 1299212)
bu baslik altinda sormam ne kadar dogru bilmiyorum ama ,bahcemizdeki güllerin hepsi yapraklarini döktü. cok ciliz haldeler, güller neden yapraklarini döker ne yapmamiz gerek? deneyimlerinizi paylasirsaniz cok memnun olurum

Resim koymamışsınız ama tahminim: kara leke veya pas olabilir. Kara leke için bravia, veya mankozep , chloratalanil kullanılabilir.

oquzsahin 15-09-2014 00:05

Kuşburnu ağaçlarına göz aşısıyla gül aşılamayı düşünüyorum.çok kuvvetli gövdelere sahip kuşburnu ağaçları var çevremde. Sizce bu fikir işe yarar mı?

Batuhan Yılmaz 20-10-2014 15:36

Merhabalar bu yıl kurban bayramı dönüşü Bolu daki bir istasyonun dinlenme yerinde gözümü turuncu bol katmerli güle diktim ve ince bir dalını kopardım sonra araştırdığıma göre en iyi yöntem kum imiş bende kuş kumunun içine gözler gelecek şekilde gömdüm ve sürekli nemli tutuyorum ve hiç ellemiyorum ve şuan 3 gözün 3 ü de büyüyor eski yaprakların ortasında büyük siyahlıkları oluştu ve yavaştan sararıyorlar ama gözer daha yaprak açmadı sadece uzuyor bu iyiye mi alamet öneriniz var mı sizce köklenme gerçekleşir mi?

Batuhan Yılmaz 20-10-2014 15:37

Birde çiçekçiden aldığımız mükemmel bir gül dalı diyelim özel günlerde satılan köksüz hediye gülü inşallah anlatabilmişimdir onun köklenme şansı var mı aynı yöntemle .

Mete Sinan 20-03-2015 14:13

Merhaba çelikten köklendirdiğimiz kuşburnunu anaç olarak kullanabilir miyiz? Tohumdan üretilenle arasında fark var mı? Saygılar.

laser69 20-03-2015 14:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Batuhan Yılmaz (Mesaj 1326520)
Birde çiçekçiden aldığımız mükemmel bir gül dalı diyelim özel günlerde satılan köksüz hediye gülü inşallah anlatabilmişimdir onun köklenme şansı var mı aynı yöntemle .

Merhaba aynı şeyi bende meraktan araştırmıştım.bir video var isterseniz inceleyin... Şöyle

buz45 28-03-2015 14:51

4 Eklenti(ler)
İki yıldır balkonda sağlıklı yaşayan gülün yapraklarında garip değişimler oldu. Zararlı olabilir diye arap sabunlu karışımdan uyguladım. Bir faydası olmadı. Bu nedir, düzelmesi için neler yapmalıyım? Lütfen yardım...Eklenti 543581
Eklenti 543582
Eklenti 543583
Eklenti 543584

heyyamola 28-03-2015 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buz45 (Mesaj 1366551)
İki yıldır balkonda sağlıklı yaşayan gülün yapraklarında garip değişimler oldu. Zararlı olabilir diye arap sabunlu karışımdan uyguladım. Bir faydası olmadı. Bu nedir, düzelmesi için neler yapmalıyım? Lütfen yardım..

Burası yardımcı olabilir. Ayrıca oluşabilecek diğer sorunlar için bu başlığı da inceleyebilirsiniz.

buz45 28-03-2015 22:32

Sayın heyyamola, yanıtınız için çok teşekkür ederim. Okuduğum yazılardan anladığım kadarıyla külleme hastalığı...Tahrip olmuş yaprakları kesip uzaklaştırdım. Yemek sodalı yağlı karışımdan püskürttüm. Eğer bir yararı olmazsa, bu mevsimde budama yapmamın çiçek açmasına olumsuz etkisi olur mu acaba?

musk 29-03-2015 09:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi buz45 (Mesaj 1366673)
Sayın heyyamola, yanıtınız için çok teşekkür ederim. Okuduğum yazılardan anladığım kadarıyla külleme hastalığı...Tahrip olmuş yaprakları kesip uzaklaştırdım. Yemek sodalı yağlı karışımdan püskürttüm. Eğer bir yararı olmazsa, bu mevsimde budama yapmamın çiçek açmasına olumsuz etkisi olur mu acaba?

Küllenme gülünüzde fazlaca ilerlemiş durumda. Ev yapımı ilaçlarların bu safhada yardımcı olacağından süpheliyim şahsen.
Deneyin, faydası olursa zaten yaprak üzerindeki pudralaşma kaybolacaktır. Pudralaşma devam ediyorsa ziraat ilacı satan bir yerden "Topas" alın ve etiketine göre ilaçlayın. (15 gün arayla iki kez yeterli olacaktır) Gül yetistiriyorsanız bu ilacın el altında olmasında fayda var.
Hastalığa yakalanan yaprakları uzaklaştırın zaten onlar kuruyacak.

innci 12-04-2015 18:21

selam

3 Eklenti(ler)
Arkadaşlar selam bilgili olan birilerinden yardım istiyorum.terasımda gül bakıyorum.geçen sene bu zamanda ilk resimdeki gibi tomurcuk veren gülüm bu yıl yaprak bile vermedi.budama yaptım.şu an üçüncü resimdeki halde.2 haftadır sıvı gübre döküyorum ama bir canlanma olmadı.sizce ölmüş müdür ne yapmak lazım.daha yaprak açar mı?Lütfen yardım edin.

kgursan 12-04-2015 23:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi innci (Mesaj 1370403)
Arkadaşlar selam bilgili olan birilerinden yardım istiyorum.terasımda gül bakıyorum.geçen sene bu zamanda ilk resimdeki gibi tomurcuk veren gülüm bu yıl yaprak bile vermedi.budama yaptım.şu an üçüncü resimdeki halde.2 haftadır sıvı gübre döküyorum ama bir canlanma olmadı.sizce ölmüş müdür ne yapmak lazım.daha yaprak açar mı?Lütfen yardım edin.

Gülünüzün kökleri çürümüştür. zaten dalları siyahlaşmış ölmüş. bence yeşermez.

innci 13-04-2015 20:50

dalların uçları yeşildi ama budama yaptık.teşekkür ederim.başka bilgisi olan yok mu acaba?

kartal124 13-04-2015 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi innci (Mesaj 1370707)
dalların uçları yeşildi ama budama yaptık.teşekkür ederim.başka bilgisi olan yok mu acaba?

4-5 parmak yükseklik kalıncaya kadar budayın,budadığınız yerde canlılık varsa güneşli bir yere koyup bekleyin, kökler çürümemişse dipten filizlenebilir.
O kadar çokta bitki besini vermeyin.

saisha 14-04-2015 18:45

1 Eklenti(ler)
ben de dün göz aşısı yaptım. biraz doğaçlama oldu, ya tutarsa deyip yaptım bakalım :) tutar inşallah :)

Güler 14-04-2015 18:58

Saksı içindekiler taş mı?

Bence de derin budayın ve güneşli bir alana alın bitkiyi. Kök yapısı sağlamsa yeni filizler verecektir.

saisha 14-05-2015 19:50

3 Eklenti(ler)
bunlar da benim güllerim :) yalnız kurt mu vardır nedir bir tanesinin yapraklarını kemirip duruyor :( göremiyorumda nerdeyse :confused:

lilpar76 15-05-2015 03:56

Gül.

2 Eklenti(ler)
Bahçemdeki güllerden ilk açmış olanı bu gülümdür. Geçen yıl almıştım, hiç derin budama yapmadım, yalnız solmuş olanların dallarını biraz uzun kestim.
Eklenti 552958
Eklenti 552960

berkcan123 18-05-2015 17:15

Merhaba bişey sormak istiyorum bitane gül fidanım var fakat yaparakları ve çiçekleri biraz hırpalanmış üzerinde de çok fazla çiçeği yok 1 metre boyunda neredeyse çiçeklerini rengini daha güzel ve çiçek sayısını fazlalaştırmak istiyorum ne yapmalıyım hangi gübreyi kullanmalıyım ?
Yaşadığım şehir İzmir.
Çiçeğin durduğu yer sadece sabah güneşi alıyor genelde gölgelik.

kartal124 18-05-2015 23:20

Bir yapı marketten gül coşturan vb. gül besini alın.

Tolga Özmeral 26-05-2015 10:32

Yabani Budama

2 Eklenti(ler)
Merhaba Sevgili doğa severler.

Geçen sene internet aracılığı ile bahçemize Meilland denen gül türünden sipariş vermiştim. 2 hafta önce bazı dallardan farklı sürgünler çıkmakta olduğunu farkettim. Geçtiğimiz pazar günü ise bu sürgünlerin beyaz çiçekler açtığını gördüm. Sanırım bunlar yabani tür ve dipten kesilmesi gerekiyor.

Vaktim elverdiğince 15 sayfaya da şöyle bir göz gezdirdim 412. mesajda çiçeksiz halini gördüğüm durum ile aynı sanırım.

Fotoğraflar daha da açıklayıcı olur sanırım;

Eklenti 555155

Çiçekleri tıpkı çilek çiçekleri gibi şekil, renk ve ebatta;

Eklenti 555156

Pek de güzeller ancak çiçek gelişimi açısından kesmem gerekiyor sanırım. Ne dersiniz?

İyi günler dilerim.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025