![]() |
Ben leylağın beyazının olduğunu bilmiyordum geçen gün bir bahçede gördüm gerçekten harika bir görüntüsü vardı:)
|
Alıntı:
Beyazı var. 4-5 sene önce komşumuz Ataköy' de bir bahçeden çiçekli bir dalı kırıp getirmişti. Toprağa diktik.:rolleyes: Tabii ki tutmadı. Bende o zaman görmüştüm. |
2 Eklenti(ler)
Benim leylaklarım da açtı.Leylağın rengi özellikle alaca karanlıkta daha da belirginleşiyor.
Bu zavallım diğer ağaçların arasın da sıkışıp kaldı (8-9 yıllık). Diğerini dikeli 2 yıl oldu ,bu yıl güzel çiçeklendi.Her eve lazım :) |
4 Eklenti(ler)
Arkadaşlar,
Hala çiçeklenmeyen leylağımın fotoğraflarını ekliyorum. |
Bizim leylaklar da açmadı daha
|
Bu başlıkta leylakların geçmiş yıl itibariyle çiçek açan dallardan budanmamış olması durumunda yeni yılda çiçek açmadıklarını okuduğumu hatırlıyorum. Galiba çiçekler geçmiş yılın taze sürgünlerinin uçlarında oluşuyor.Eğer yapraklanmayla beraber dal uçlarında tomurcuk yoksa, bu yıl çiçek beklenmemesi gerekir. Budama zamanında ise uygun budamayı yapmak gerekir.
|
Budama hatası yaptığım için geçen sene ağacım hiç çiçek açmamıştı, açmayacağını baharda uçlardaki kabarmayı görmeyince anlamıştım. Çiçekler geçince tam çiçek diplerinden budamıştım ama hata edip yaz sonu dalları biraz daha budayınca çiçek oluşumu yapacak uçlar da gitti ve çiçek açmadı.
|
Alıntı:
Semt Kağıthane'de İSKİ VE AKOM'a çok yakın tepe burası:)Kışın çok yerde kar yokken burda epey kar oluyordu:) |
2 Eklenti(ler)
Önce açtılar,
Sonra vazoya geçtiler. Beyaz olan henüz beklemede, açmak için nazlanıyor. Eklenti 137856 Eklenti 137857 |
O zaman biraz daha beklemekte fayda var sevgili Yılmaz, bende bu sene büyük arayışlar sonrası beyazını buldum :D Şu anda beyaz ve ebruli var. Beyazı bu akşam eve dönünce fotoğraflarım.
|
1 Eklenti(ler)
Bu leylağım geçen sene saksıdan çıktığı için kendine yeni geldi. Kışa doğru oluşan tomurcuklar soğuklarda yandı ama yine de üstteki çiçeğin boyu, benim iki karışım kadar.
Eklenti 138468 Aşılı diye aldığım ağaç formundaki leylağım ilk sene açtı, ikici sene benim acemice budamamdan hiç açmadı, bu sene tomurcuklar oluştu diye seviniyordum ama bugün hiç açmayacağını farkettim. Yazın güneş alıyor ama kışın yapraksız halde güneş almaması öenmli değil diye düşünüyorum, yanılıyor muyum? |
3 Eklenti(ler)
Kaç gündür pencereyi açtıkça 5. kata kadar kokuları geliyordu. Bahçeye bir bakayım dedim, muhteşemdiler.
Eklenti 138650Eklenti 138651Eklenti 138649 |
Yeni Başlıyorum
Ben İstanbul Fenerbahçe'de oturuyorum.Bitki ve ağaç bende acayip bir hobi olarak başladı.Açıkçası pekde bilgim yok.Birşey sormak istiyorum.Yan apartmanın bahçesinde çok güzel bir Leylak ağacı var.Ondan bir dal kessem bu daldan yetiştirip bahçeme dikebilir miyim? Bu dalı neresinden ve nasıl kesip köklendireceğim?
|
3 Eklenti(ler)
İnsanlar bazen, gökyüzünde en parlak yıldızı ararken, önlerindeki pırlantayı görmezlemiş.:mad:
Hemen, oturduğum evin 100 metre ötesindeki komşu apartmanlardan birinin bahçesinde bu sabah gördüm. birkaç saat önce de fotoğraflarını çektim. Beyaz çiçekli Leylak..;) Eklenti 139407 Eklenti 139408 Eklenti 139409 |
Beyaz çiçekli nadir bulunuyor. Bende yoğun aramalar sonrası bulabilmiştim.
|
Geçen yıl Bauhaus'ta beyaz leylak vardı (belki bu yıl da gelir). Yalnız kokusuzdu. Sizlerin beyaz leylaklarınız kokuyor mu?
|
Leylak' ın(çiçeğinin) ömrü bir hafta!
Alıntı:
Sevgili iel77; Benim fotoğrafını çektiğimi koklayamazdım. Çünkü apartman sakinlerinden birini görüp, izin alamadığım için bahçeye girmeden, kaldırımdan çektim. Yarın bir fırsatını bulup koklamayı denerim. Ancak, benim leylaklar ile kesinleşmiş bir gözlemimi aktarmadan geçemeyeceğim. Geçen hafta bugün, apartmanımızın bahçesindeki leylağı fotoğraflamıştım! Bu gün çiçeklerinin dökülmeye başladığını, salkımların kurumaya başladığını gördüm. Yani görüntüsü çirkinleşmiş.:( Oysa aynı günlerde fotoğrafını çektiğim erguvan hala güzel! Daha birkaç gün daha, görüntüsü bozulmayacak gibi. Demek ki; leylak çiçeklerinin ömrü, yedi, bilemedin sekiz günmüş! |
Beyazlarda kokulu aynı morlar gibi:)
|
Leylak üretimi
Merhabalar,
Apartman bahçesiyle uğraşırken bakmadığım arka taraflarda beyaz ve mor renklilerden üstelik dipleride sürgün dolu buldum!! Budama ve üretimini yenice okuyup öğrendim. Henüz denemedim. Mart ayında üretimi deneyeceğim. Başarırsam haber vereceğim. |
:(Bende yeniyim ve aynı soruyu bende soracaktım. Ama geçtiğimiz günlerde kötü bir tecrübe yaşadım. Bir komşumun çoçuğu eve leylağın küçük bir dalını verdi. Çiçekleride vardı ve çok güzel kokuyordu. Bende bi ihtimal çelikleme ile de ürer diye once bir gün suda tuttum 2.gün saksıya ekdim fakat leylağım gitgide solmaya başladı. Ben bir hata mı yaptım eker falan yoksa leyleğı çeliklemeyle üretemyormuyuz.
|
özellikle pergole gibi oturma birimlerine yakın dikerseniz kokusundan daha çok faydalanırsınız ayrıca leylaklar güneşli alan sevmelerine rağmen gölgede de yetişebilen toleranslı çalılardandır. uygun yetişme ortamı sağlandığı takdirde 4m boy/4m çap gibi bir boyuta ulaşırlar.
|
1 Eklenti(ler)
Geçen sonbahar gelişmiş halde gelen leylak, bu baharı iki çiçek salkımı ile geçiriyor. Çiçekler bitince budanıp, gelecek yıl çok çiçek vermeye uygun hale gelecek.
|
2 Eklenti(ler)
Geçen hafta aldığım dört leylak fidanından birinin dalında sabun köpüğü gibi bir oluşum meydana geldi. Kağıt havluyla silerek uzaklaştırdım fakat terleme tarzında damla oluşturdu ve köpük tekrar toplandı. Leylak hastalıklarını taradım ama hiçbirine benzemiyor.Bu ne olabilir? Sadece bir noktada var. Buradan budasam mı ? Bulaşır korkusuyla bu fideyi bahçeye dikemedim, hala saksısında. Diksem bahçedeki leylaklara bir zararı olur mu?
|
Adlığınız yere telefonla sorun isterseniz :D Ben anlayamadım ne olduğunu, garip birşey.
|
Sevgili Dudi,Mine hanıma sordum.Onun bana yardım edebileceğini umuyorum :)
Ben de birşeye benzetemedim. Fidanlar oldukça sağlıklı gözüküyorlar ve yeni sürgünleri var.Yaprak yüzünde ve altında dikkat çekici herhangi birşey yok(Büyüteçle de baktım) Acaba sıcağa veya herhangi bir strese(örn.nakliye) karşı geçici bir reaksiyon mu diye düşündüm ama emin olamadım. |
Birkaç gün önce leylak fidemdeki köpük oluşumlarından bahsetmiştim, geçen süre içinde leylağımı dikkatle kontrol etmeye devam ettim. O köpükleri birkaç kez daha temizledim, üzerinde zararlı açısından şüpheli olabilecek yaprakları ve küçük bir dalı uzaklaştırdım (bazı yenikler ve siyah,böcek yumurtası olabilecek birikimler vardı üzerlerinde) , fidenin toprak üstü kısmını dikkatle suyla yıkadım ve havlu kağıtla kuruladım. Köpük oluşumu durmuş gözüküyor. Fide de oldukça yeşil ve sağlıklı gibi. Yapraklardaki yeniklerde de artma yok. Bu hafta sonu bahçeye dikmeyi düşünüyorum.
Fideleri Yalovadan kargoyla getirtmiştim. Belki de stres veya gözle göremediğim küçük bir yaralanma bu olaya yolaçmış olabilir mi diye düşünüyorum.(Acaba leylakların kimyasal yapısında saponin gibi köpük oluşturabilecek bileşikler var mıdır diye de düşünmeden edemiyorum) Neyse, bunu bitki bilimcilere sormak lazım ama fidanım iyi gibi :p... Belki günün birinde bir başkasının da başına bir "köpüren leylak vakası"gelebilir diye sizlerle paylaşmak istedim son durumu :)) |
Sevgili iel77 ben de merak ettim. Değişik bir durum, daha önce hiç görmedim. Entresan ;) Benimki geçen senekinin iki katı boyuna ulaştı ama henüz çiçek vermedi. Fakat saksıda kısıtlı alanda olmasından olabilir.
|
Köpüğü böcekler yapıyor :) Böceğin türünü bilmiyorum ama gördüğüm kırmızı ufak bir böcek türü, sanırım köpüğün içine yavruluyor. Çünkü köpüğün tam ortasında gelişmekte olan bir böcek oluyor. Sebze bahçesinde bir iki tane vardı, bugün bakarım görebilirsem fotoğraflarım.
|
Çok memnun olurum sevgili limon.Ben gerçi fidenin her tarafını büyüteçle inceledim ama görememiş olabilirim çok küçüklerse. Ilk sildiğim köpüğün hemen arkasından dalda bir damlacık oluştu ve aşağıya kayıp bu sefer bir alttaki yaprağın gövdeyle birleştiği yere yerleşti ve köpürdü.Enteresan bir durum..
Ama temizlikten sonra ortalık sakin şimdilik. Sadece beyaz bir akma izi var gövdede. Böcek ihtimali varsa biraz daha karantinada tutup ilaçlayayım bari fidanımı :)) |
Merhaba, ebruli leylak fidanlarım yazı bol güneşte ve bahçede geçirdiler. Yukarda sözünü ettiğim köpürme olayı da bir daha yaşanmadı, böcek vs. de sorun oluşturmadı. Yalnız leylakları yoğun kokularını daha yakından koklayabilmek için verandanın yakınına,yaseminlerin biraz önüne dikmiştim. Yaseminler öyle bir geliştiler ki,minik leylak fidanlarını neredeyse yutacaklar:( Mecburen leylakların yerini değiştireceğim. Zaman açısından şu sıralar yer değişimi için uygun mudur,yoksa ocağa kadar beklesem daha mı iyi olur. Daha önce (güller hariç) hiçbir bitkimin yerini değiştirmedim bu yüzden biraz korkuyorum. Bir yol gösteren olursa çok sevineceğim :))
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 11:55. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025