agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Çalılar (https://www.agaclar.net/forum/calilar/)
-   -   Çin Lanterni (Abutulion) (https://www.agaclar.net/forum/calilar/12449.htm)

Volare 13-10-2009 19:39

Kısmetse bahara , Bucada şiddetli rüzgarlar var , Benekliyi eve aldım .
Işık azalınca hızı yavaşlıyacaktır .

Ülker 14-10-2009 15:50

ben de içeri aldım güzelimi, çok narin, başına bir hal gelmesin.
Bahara kadar sağ salim kalsın da, büyümesi yavaşlasa da olur.

Orhan Özbilgiç 05-11-2009 20:26

Abutilon' um coşmuş!

2 Eklenti(ler)
[ATTACH]Eklenti 113010[/ATTACH]

Geçen kışı dışarıda geçirmişti. O kış, burada sıcaklık en düşük, (-5) derece olmuş.
Dibine,bolca yanmış sığır gübresi koymaktan başka, extra bir önlem almamıştım.
Bu sene, bitki geçen yıla göre daha kalın ve güçlü dallara sahip. Umarım rüştünü ispat edecektir.
Haaa..Bu arada, önemli sayılabilecek bir ayrıntıyı yazmam gerekir. Abutilon' um, üç cephesi de rüzgara açık, ancak kuzey cephesinde 3 metre yüksekliğinde bir duvar ( komşuma ait tek katlı bir müştemilat) var!;)

sevim4 05-11-2009 21:12

Sn.orijin. gerçektende kendini kanıtlıyor çok güzel ellerinize salık.

Orhan Özbilgiç 05-11-2009 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim4 (Mesaj 528170)
Sn.orijin. gerçektende kendini kanıtlıyor çok güzel ellerinize salık.

Teşekkürederim.Sevim Hanım.
Yaz ortasında kırılan bir dalı çeliklemiştim. Tutmuş. Birkaç gün önce bir arkadaşımıza gönderdim. Gelecek yazın, birkaç tane çeliklemeyi düşünüyorum. Büyük olasılıkla tutacaktır.
Sizde var mı? Bilmiyorum. Eğer yoksa gönderebilirim. Ama dediğim gibi, gelecek sene kasım ayında.;)

Adalet Yağcı 06-11-2009 10:00

Sayın Orjin, ne güzel olmuş, tohum almadınız mı? Benim tohumdan ürettiğim abutilonum aynı yıl içinde çiçeklendi, bütün korkum soğuklara dayanamaz diye.
Konu ile verdiğiniz bilgi çok işime yarayacak, dibine bolca gübre koyup, başından aşağı 5 L. lik bir su şişesi geçirmeyi düşünüyorum, inşallah yaşatabilirim.

Orhan Özbilgiç 06-11-2009 10:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 528379)
Sayın Orjin, ne güzel olmuş, tohum almadınız mı? Benim tohumdan ürettiğim abutilonum aynı yıl içinde çiçeklendi, bütün korkum soğuklara dayanamaz diye.
Konu ile verdiğiniz bilgi çok işime yarayacak, dibine bolca gübre koyup, başından aşağı 5 L. lik bir su şişesi geçirmeyi düşünüyorum, inşallah yaşatabilirim.

Adalet Hanım;
İnanın hiç tohum oluşmuyor. Kaç günlük ömürleri var bilmiyorum ama her çiçek ömrünü tamamlayıp dökülüyor. Burada geceleri, adeta yağmur yağmışcasına çiğ(çise) oluşuyor. Belki ondandır.
Kara gözlü suzan da da aynı sorunu yaşıyorum. Yüzlerce çiçekten, sadece 20-25 kapsül alabildim. (Haaa.. Bu arada o kapsül patlamalarını ben yaşamadım ama eşim yaşamış.
-Kapsülleri tabağa koymuştum ama bazılarının tohumlarını hep yerden topluyorum. Anlayamadım gitti! Diyor. Tabii ben sizin deneyiminizi ona aktarmamıştım.
Adalet hanım;
Umarım pet şişeyi birkaç yerinden delmeyi unutmazsınız!
Saygılarımla.

Adalet Yağcı 06-11-2009 12:43

Alıntı:

Umarım pet şişeyi birkaç yerinden delmeyi unutmazsınız!
Saygılarımla.
Aynen öyle düşünüyorum sayın Orjin, ben iki adet tohum kapsülünden on tane kadar tohum alabildim abutilondan, çok neşeli bir bitki, bir kaç kişiye de tohumundan gönderdim.

sevim4 06-11-2009 15:51

Çok teşekkür ederim ben çeliyinden istiyecektim utandım eyer bir tanede benim için köklendirirseniz çok sevinirim.

Orhan Özbilgiç 06-11-2009 16:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim4 (Mesaj 528535)
Çok teşekkür ederim ben çeliyinden istiyecektim utandım eyer bir tanede benim için köklendirirseniz çok sevinirim.

Memnuniyetle! Gelecek yıl için, bir abutilon' unuz var sayabilirsiniz.

Adalet Yağcı 23-02-2010 17:30

Geçen yıl Son baharda bahçemde bıraktığım abutilonum kışı kazasız belasız atlatmış, demek ki, dona hassas değil.
Yapraklarını dökmemiş, üzerinde tomurcuk bile vardı, artık korkusuzca bir kaç yere daha bu güzel çiçekten dikebilirim.

Orhan Özbilgiç 23-02-2010 17:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 584318)
Geçen yıl Son baharda bahçemde bıraktığım abutilonum kışı kazasız belasız atlatmış, demek ki, dona hassas değil.
Yapraklarını dökmemiş, üzerinde tomurcuk bile vardı, artık korkusuzca bir kaç yere daha bu güzel çiçekten dikebilirim.

Adalet Hanım;
Buna sizin kadar bende sevindim! Zira benim abutilon'umunda soğuktan çok etkilenmediği, sadece yapraklarının haşlandığı, köydeki bir dostum tarafından bildirildi. Ancak, burada komşu apartman bahçesindeki Abutilon, kuzey cephesi kapalı ve kuytuda olmasına rağmen, ölmemiş ama bayağı hırpalanmış.
Ona bakarak benimkininde bozulabileceğini düşünüyordum.
Şimdi, sizinkinin durumunun iyi olması banada moral verdi. 10 gün sonra gideceğim. Durumunu fotoğraflarım.

Orkun Kırcı 17-03-2010 22:00

1 Eklenti(ler)
Adalet hanımın yolladığı tohumlardan filizlenen bebiş..

Eklenti 130884

Adalet Yağcı 18-03-2010 11:37

Çok güzel, dünyaya merhaba demiş :)
Benim kışın bahçede bıraktığım abutilonlarıma hiç bir şey olmamış, üzerinde on cm. kadar budama yaptım.
Darısı sizlerin başına, bol çiçekleri ile sevindirecektir sizleri.

Orkun Kırcı 18-03-2010 12:27

İnşallah:) şimdilik çok yavaş gelişiyor ama baharla hızlanır sanırım.

Orkun Kırcı 01-05-2010 22:06

1 Eklenti(ler)
Tohumdan çıktığından beri pet bardakta yaşamaya çalışan ve hiç büyümeyen iki fidemi saksıya aldım ve 1 hafta olmadan nerdeyse 2 kat büyüdüler. Keşke daha önce saksıya alsaymışım..

Ülkü 03-05-2010 10:07

1 Eklenti(ler)
Ocak ayında tohumunu ekmiştim;

GLCN 08-05-2010 05:08

2 Eklenti(ler)
Genel Özellikleri

Ebegümecigiller familyasındandır. Kökeni dünyanın tropikal ve astropikal bölgeleri olan Abutilon cinsi, kışın yapraklarını döken ve dökmeyen (hepyeşil) bitkilerin pek çok türü bulunmaktadır. En çok 5 m. kadar boylanabilen özellikle ağaçcık ve çalı formunda olanları yaygındır.

Türkçe'mizde Ağaçküpeleri diye adlandırılan bu bitkilerin yeşil renkli basit ya da 3-7 parçalı yaprakları vardır. Bazı Ağaçküpesi türlerinin yaprakları alacalı da olur. Ağaçküpeleri, daha çok yaprak koltuklarından genelde tek tek uzayıp sarkarak ilkbahardan sonbahara kadar bol bol açan boru veya kase biçimli ve pek gösterişli çiçekleri nedeniyle tercih edilip bahçelerde dış mekan süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Önemli Türleri

A.megapotamicum: Anavatanı Brezilya olan ve 2 m. kadar boylanabilen çalı formundaki bir türdür. Kışın yapraklarını dökmez ya da yapraklarını döker. 12 cm. kadar uzayabilen parlak yeşil renkli yaprakları, yaz başlarından sonbahara kadar sarkık olarak sürekli açan kırmızı renkli güzel çiçekleri vardır.
A.vitrifolium: Anavatanı Şili’dir. Çok hızla gelişerek 3,5-5 m kadar boy atabilen ve ağaçcık haline gelen bir türdür. 15 cm. kadar uzunlukta soluk yeşil renkli yaprakları vardır. Mayıs-haziran aylarında açmaya başlayan çiçekleri, fincan tabağı biçimli ve 8 cm. kadar çapta beyaz, pembe ya da mavi-mor leylak rengi renklerdedir. Bu çalı türünün kökleri yüzeyseldir. Bitki sert rüzgarlara duyarlı olup devrilebilir. İşte bu nedenle çiçeklenme dönemi bitince bitkinin hem formunun ve varlığının korunması hem de ertesi yıl bol bol çiçek açması için iyice budanması gerekir. Bu tür, kendi döktüğü tohumlarla da çoğalır. Ancak bu çoğalma arsızca ve çevreyi saracak ölçüde gerçekleşmez.

Üretim Tekniği

Ağaçküpelerinin üretimi tohumları ile fidan üretimi şeklinde olur. Tohumları, ilkbahar mevsiminde alınıp suda köklendirilir ve sonra toprağa dikilir.
İklim İstekleri

Ağaçküpeleri genellikle sıcak ve ılık bölgelerin bitkisidir. Bol güneşli ortamları sever ve iyi gelişme gösterirler. Ancak dona dayanıklı bazı türleri de vardır. Ağaçküpelerinin dayanıklı türleri, bahçelerde güneş gören ve sıcak olan duvar önlerinde, soğuk rüzgarlardan korunmalı yerlerdeki çalı grupları içinde ve bordürlerde yetiştirilir.
Toprak İstekleri

Ağaçküpeleri, suyu iyi akıntılı (süzek) ve orta derecede bitek toprakları tercih ederler.

Kaynak:

http://www.bahcenet.com/modules.php?...rder=0&thold=0

Jezebel 14-05-2010 13:19

Abutilion

2 Eklenti(ler)
Dün farklı iki Ağaç küpesinden 4-5 çelik aldım .
İki iki farklı renk aynı saksıya diktim , saksıda hoş bir görünüm olabilir .

Eklenti 144020

Eklenti 144019

Orkun Kırcı 16-05-2010 14:55

1 Eklenti(ler)
Hızla büyüyorlar. Bu yıl çiçek görme ihtimalimiz nedir?
Eklenti 144496

Ülkü 17-05-2010 07:52

Benimkilerde tomurcuklanma başladı.

Orkun Kırcı 05-06-2010 10:34

Minicik boylarına rağmen tomurcuklandılar:D

Adalet Yağcı 05-06-2010 11:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orkun Kırcı (Mesaj 639493)
Hızla büyüyorlar. Bu yıl çiçek görme ihtimalimiz nedir?
Eklenti 144496

Hiç meraklanmayın, yakında bol çiçekleri ile açmaya başlarlar.
Hepsi de çok sağlıklı, maşallah.

Orkun Kırcı 22-06-2010 17:53

5 Eklenti(ler)
Yaklaşık 10 gündür sürekli açıyorlar ve hala tomurcuk dolu. Biri sarı diğeri turuncu. Yaz sonu ilk işim ikisini ayırıp daha büyük saksılara dikmek olacak.

Orkun Kırcı 25-06-2010 18:04

3 Eklenti(ler)
İki renk bir karede:) Adalet hanıma sonsuz teşekkürler.

zenfree 19-01-2011 15:34

Doğru adı Abutilon galiba.

melek mutlu 15-03-2011 20:34

sayın ülker kendinize çelikbulub alırsanız iki çelik banada gönderebilirmisiniz

Jezebel 03-04-2011 08:43

1 Eklenti(ler)
Çelikleri 2 ay önce diktim. Tomurcuklandılar bile, kök de oluşmuştur umarım.

Eklenti 200274

bakalım kaçı yola devam diyecek.

Orkun Kırcı 17-04-2011 18:24

Ben abutilonlarımı kaybettim. Önümüzdeki yıl tohumdan tekrar deniycem.

Jezebel 17-04-2011 18:54

Benim dörtlü hayatta, saksıya nakil oldular.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025