agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)

Beğeni Düzeni1567Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-03-2014, 11:30   #1141
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi şubat Mesajı Göster
Merhabalar...
Sn. Gloryanın derdiyle muzdaribim ben de.
eski evimizden kurtarabildiğim zavallı ortanca,
resimdekinden bile daha az gelişmiş halde öyle bakıyor bana.
Yaprakları hala tomur tomur, şöyle açılıp büyüyemedi. (

Zavallıcığı harç yığınının altından bin zahmetle kurtarabilmiştim.
Kökü öyle derindeymiş ki, baya hasar aldı tabi.
zor zahmet çıkarıp saksıya ekip, karanlık bir ortama almıştım.
Zaman olarak çok hatırlamıyorum ama yaz sonu gibiydi.
Baya bir zaman kendine gelemedi...
Kaybettiğimi düşünmüştüm ama o hala yaşamak için direniyor...

Önerilerdeki gibi toprağını değiştirmem umarım işe yarar.
Minik minik ama kocaman pembe çiçeklerini yine görürüm inşallah...
Ortancalar iç mekanda yetiştirilecek bitkiler değil. Yaz sonu zaten bitkinin dinlenme dönemine gireceği zamandır. karanlık bir ortama gerek yoktu. her daim dışarda durması daha iyidir. kolay kolay pes eden bir bitki de değil. Havalar ısınır ısınmız aydınlık bir yerde ise hızla gelişecektir. istanbulda ortancalar bu sene havaların da çok ılımlı gitmesinden dolayı erkenden uyandılar ve sürgünler 4-5 yapraklı hale geldiler bile.

şubat ve yağmur beğendi.
musk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2014, 14:13   #1142
Ağaçsever

glorya's Avatar

Giriş Tarihi: 02-04-2012
ancak şöyle bir durum var. siz istanbuldasınız.. havanız benim yaşadığım yere göre daha nemli ve daha ılıman. Benim kış boyu ortancayı balkonda tuttuğumu bir düşünsenize. içeri almak kaçınılmazdı yani..

glorya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-03-2014, 17:03   #1143
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi glorya Mesajı Göster
ancak şöyle bir durum var. siz istanbuldasınız.. havanız benim yaşadığım yere göre daha nemli ve daha ılıman. Benim kış boyu ortancayı balkonda tuttuğumu bir düşünsenize. içeri almak kaçınılmazdı yani..
Sayın şubat'a hitaben verdiğim cevapta kendisi kocaelinde gözüktüğü için bu cevabı vermiştim. Her ne kadar sivas çok daha soğuk olsa da bilgilere göre Hydrangea.com ortancaların büyük kısmı, ozellikle bizim yetiştirdiğimiz türlerin -25 lere kadar dayanıklı olduğu gözüküyor.

Genel olarak kışın dinlenme gereksinimi gösteren bitkiler, kışı sıcakta solamadan geçirdiklerinde daha sonra ciceklenme sorunları başgösteriyor. İçeri alıp sıcakta tutmaktan ziyade dışarda sarıp sarmalayıp dona karşı koruyarak kışlatmanın daha faydalı olacağını düşünüyorum.

Ancak buna reğmen korunamıyorsa o zaman korunaklı ama soğuk bir yerde kışlatılırsa baharda daha iyi çiçeklenecektir.
Aksi takdirde kışın zayıf dallar geliştirecek ve onlar da hem şekilsiz olacak hem de çiçek açması çok zor olacaktır.

glorya ve şubat beğendi.
Eski 23-03-2014, 20:04   #1144
Yeni Üye

şubat's Avatar

Giriş Tarihi: 19-02-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musk Mesajı Göster
Ortancalar iç mekanda yetiştirilecek bitkiler değil. Yaz sonu zaten bitkinin dinlenme dönemine gireceği zamandır. karanlık bir ortama gerek yoktu. her daim dışarda durması daha iyidir. kolay kolay pes eden bir bitki de değil. Havalar ısınır ısınmız aydınlık bir yerde ise hızla gelişecektir. istanbulda ortancalar bu sene havaların da çok ılımlı gitmesinden dolayı erkenden uyandılar ve sürgünler 4-5 yapraklı hale geldiler bile.
Saksıya alışması için karanlığa almıştım,
karanlık dediğim yer merdiven altı...
baya hırpalanmıştı ve yaprakları hızla solmaya başlamıştı...
Kış gelmeden de biz taşındık zaten,
yani kışı dışarda geçirdi...

Şimdilerde diğer ortancalarım dediğiniz gibi baya yapraklandı ama,
malesef bu hala yeni uyanmış gibi, gelişimi çok yavaş.
Bugün toprağını değiştirdim ve içeriye aldım,
birkaç gün içerde tutmam iyi olmaz mı bu durumda ?
Toprağını değiştirerek hata yapmadım umarım,
fazla köklü değildi, köklerinde bir sorun mu olmuş acaba?

şubat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2014, 07:32   #1145
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Saksıya alışması için karanlığa almıştım,
karanlık dediğim yer merdiven altı...
baya hırpalanmıştı ve yaprakları hızla solmaya başlamıştı...
Kış gelmeden de biz taşındık zaten,
yani kışı dışarda geçirdi...

Şimdilerde diğer ortancalarım dediğiniz gibi baya yapraklandı ama,
malesef bu hala yeni uyanmış gibi, gelişimi çok yavaş.
Bugün toprağını değiştirdim ve içeriye aldım,
birkaç gün içerde tutmam iyi olmaz mı bu durumda ?
Toprağını değiştirerek hata yapmadım umarım,
fazla köklü değildi, köklerinde bir sorun mu olmuş acaba?
Bitki karanlıkta kaldığından veya kötü sartlardan geç uyanmıştır. Sorun değil. Dış ortamda korunaklı bir yerde dursa daha iyi olur. Fazla suya boğmayın bu mevsimde.

şubat beğendi.
Eski 24-03-2014, 18:34   #1146
Yeni Üye

şubat's Avatar

Çok teşekkür ederim sn. Musk,
içim rahatladı..
yarın balkonun en güzel yerine alırım ben onu.
Diğerlerini de kıskanıp daha da güzelleşir inşallah...
Çiçeklenmiş halini de buradan gösterebilirim umarım...

musk ve yağmur beğendi.
Eski 24-03-2014, 22:15   #1147
Ağaçsever

glorya's Avatar

ben de yarın balkona çıkaracağım, söz gelişmeleri yazarım..

şubat beğendi.
Eski 01-04-2014, 15:35   #1148
Ağaçsever

glorya's Avatar

balkona çıkardığım ortancam söylediğim gibi hava şartlarına dayanamadı ve bütün yaprakları yandı.. Sanırım birdaha toparlayamaz... çok üzgünüm...

Eski 01-04-2014, 17:52   #1149
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi glorya Mesajı Göster
balkona çıkardığım ortancam söylediğim gibi hava şartlarına dayanamadı ve bütün yaprakları yandı.. Sanırım birdaha toparlayamaz... çok üzgünüm...
Sayın Glorya ,kendimi sorumlu hissettim ve bu duruma üzüldüm şimdi. Bir ihtimal içrdeki sıcaklığa alışmış olduğundan bu durum yaşandı diye düşünüyorum. Her şeye rağmen yinede tamamen kurudğunu sanmam yeniden sürecektir.
saksıya bitki boyunda bir çıta saplayın ve üzerine saydam bir nalyon geçirin naylona da bikaç tane delik açın.

Eski 01-04-2014, 18:48   #1150
Yeni Üye

şubat's Avatar

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi glorya
Sayın glorya,
inşallah tamamen kurumamıştır ortancanız,
sayın musk`un dediği gibi bekleyin, toparlanma umudu vardır umarım....

çiçekler bazen çok şaşırtıcı olabiliyorlar.

Benim ortancada hala bir gelişme yok ama kötüye de gitmedi,
öyle bekliyoruz bakalım...

Eski 01-04-2014, 20:01   #1151
Ağaçsever

glorya's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musk Mesajı Göster
Sayın Glorya ,kendimi sorumlu hissettim ve bu duruma üzüldüm şimdi. Bir ihtimal içrdeki sıcaklığa alışmış olduğundan bu durum yaşandı diye düşünüyorum. Her şeye rağmen yinede tamamen kurudğunu sanmam yeniden sürecektir.
saksıya bitki boyunda bir çıta saplayın ve üzerine saydam bir nalyon geçirin naylona da bikaç tane delik açın.
hayır hayır sakın sorumlu hissetmeyin.. Tamamiyle benim hatam.. Bir gecede oldu ne olduysa aşırı bir soğuk vardı, düşünüp içeri almalıydım.. Bir tek benim çiçeğim değil, yaşadığım ilçedeki tüm çiçek açmış ağaçlar, yapraklanmış güller herşey mahfoldu.. Bir gecede ayaz kavurdu gitti..

Eski 01-04-2014, 20:04   #1152
Ağaçsever

glorya's Avatar

Alıntı:
Sayın glorya,
inşallah tamamen kurumamıştır ortancanız,
sayın musk`un dediği gibi bekleyin, toparlanma umudu vardır umarım....

çiçekler bazen çok şaşırtıcı olabiliyorlar.

Benim ortancada hala bir gelişme yok ama kötüye de gitmedi,
öyle bekliyoruz bakalım...
evet bir umut içeriye aldım şuan içerde duruyo ne yapacağımı bilemedim.. Belki toparlanır dediklerinizi uygulayacağım...

Eski 13-04-2014, 19:00   #1153
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 13-04-2014
Ortancanım tomurcukları dökülüyor nedeni ne olabilir?

nagihantorun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2014, 00:05   #1154
Yeni Üye

say35's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2014
merhaba ortancamın yapraklarında 3 gündür kuruma mevcut artık kurumamı mantari bi hastalıkmı bilemiyorum daima golgede balkonda duruyor. yaklasık 2 haftadır bende kendisi. Genellikle gece sulayıp yapraklarınıda gece ıslak bir bezle siliyordum sanırım mantara davetıye cıkardım . Ne yapmalıyım sımdılık hasta yaprakları kopardım ama yenı acan yapraklarada sıcrıyor snrm yardımcı olurmusunuz ?
http://i.imgur.com/QGfnucW.jpg?1

say35 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-04-2014, 09:03   #1155
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
Dün gittiğim seradaki beyefendiye sordum; ortancaların renklerini, toprağa eklenen sirke, çivit vs. ile değiştirmek mümkünmü diye

Cevap; evet mümkün. fakat sadece o sene için rengi değişir, tıpkı boyanmış saç gibi daha sonra aslına döner dedi. Ne kadar doğdu bu? deneyen oldumu arkadaşlar?

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2014, 11:29   #1156
Ağaç Dostu

nikon_'s Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2011
Galeri: 63
Balkondaki 2 ayrı renkteki ortancalar çiçek tomurcuklarını oluşturdular. Hızlı bir şekilde çiçek açmaya hazırlanıyorlar. Aşağıdaki linklerde geçen yıl açtıkları halleri mevcut.

http://www.agaclar.net/forum/1162636-post1088.htm

http://www.agaclar.net/forum/1161303-post1085.htm

Name:  ortanca01.jpg
Views: 1657
Size:  41.4 KB

Name:  ortanca02.jpg
Views: 1656
Size:  68.0 KB

nikon_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2014, 12:19   #1157
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Galeri: 44
Saksıda olmalarına rağmen belli ki tam bir özenle el bebek, gül bebek büyütülen ortancalar. Muhteşem gözüküyorlar. Yaprakları sağlığının göstergesi. Tomurcukları da, formları da aynı şekilde muntazam. Böyle güzel ve layığı ile bakılan bitkileri görmek büyük keyif. Sayın nikon_ tebrik ederim, sizi örnek almalıyız.

nikon_ ve Laleci_03 beğendi.
kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2014, 12:55   #1158
Ağaç Dostu

nikon_'s Avatar

Sayın kelebek çalısı, güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Sizin de belirttiğiniz gibi, el bebek-gül bebek büyütüyorum onları. Çünkü, ortancalar çok sevdiğim ve değer verdiğim bir tür.
Bu yıl bakımlarını daha iyi yaptığımı düşünüyorum. Daha önceki yıllar, yapraklarında demir eksikliği nedeniyle oluşan solgunluğun önünü almak için bu yıl erkenden (yapraklar patlamaya başladığı andan itibaren) demir takviyesi yapmaya başladım. Bunun da yararını gördüm ve çıkan yapraklar oldukça sağlıklı bir renkte oldular. Ayrıca, gübre vermeye de başladığım için, hem yaprak sayısı fazla oldu, hem de çiçek tomurcukları daha iri oldular.
Çiçeklerini açtıklarında da yine fotoğraflarını eklemeye çalışacağım. Sağlıcakla kalın.

Eski 17-04-2014, 14:29   #1159
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2013
Bende kullanmadığım demir ilacı var. Merak ediyorum acaba sulandırıp ortancama verebilir miyim?

Bu arada sayın nikon_ mükemmel görünüyorlar.

Sevgili hira,
Sana söylenen doğru. O renkler malesef kalıcı değil.

nikon_ ve hira beğendi.
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2014, 09:52   #1160
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-04-2014
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nikon_ Mesajı Göster
Balkondaki 2 ayrı renkteki ortancalar çiçek tomurcuklarını oluşturdular. Hızlı bir şekilde çiçek açmaya hazırlanıyorlar. Aşağıdaki linklerde geçen yıl açtıkları halleri mevcut.

http://www.agaclar.net/forum/1162636-post1088.htm

http://www.agaclar.net/forum/1161303-post1085.htm

Eklenti 483748

Eklenti 483749
Merhaba nikon daha yeni üye oldum ama bayadır takip ediyordum bu siteyi eşim 2 hafta önce bana ortanca aldı bende sızın gibi Ankara'da yasıyorum salonuma koydum çünkü aldığı çiçekçi ev bitkisi demiş ama okuduğum kadarıyla değil salonumda sabah güneş alan bir yere koymuştum ama dun aksam çiçekleri kıvrılmaya başladı acaba yeteri güneş almıyor mu diye balkona koydum sabah güneşini sevdiğini okudum buradan bugün birde baktım hep mahvolmuş tamamen solmuş bana yardımcı olabilir misin çok üzüldüm kurtarabilir miyim ortancamı resim eklemeyi bilmiyorum öğrenir öğrenmez resmini atacağım

tamervehir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-04-2014, 10:34   #1161
Yeni Üye

Thumbs down solmuş ortancam bu lütfen yardımcı olabilir misiniz ne yapmam gerekiyor

Name:  IMG-20140426-WA0000.jpg
Views: 1307
Size:  67.3 KB

Eski 26-04-2014, 13:07   #1162
Ağaç Dostu

nikon_'s Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tamervehir Mesajı Göster
Merhaba nikon daha yeni üye oldum ama bayadır takip ediyordum bu siteyi eşim 2 hafta önce bana ortanca aldı bende sızın gibi Ankara'da yasıyorum salonuma koydum çünkü aldığı çiçekçi ev bitkisi demiş ama okuduğum kadarıyla değil salonumda sabah güneş alan bir yere koymuştum ama dun aksam çiçekleri kıvrılmaya başladı acaba yeteri güneş almıyor mu diye balkona koydum sabah güneşini sevdiğini okudum buradan bugün birde baktım hep mahvolmuş tamamen solmuş bana yardımcı olabilir misin çok üzüldüm kurtarabilir miyim ortancamı resim eklemeyi bilmiyorum öğrenir öğrenmez resmini atacağım
Sayın tamervehir, ortancalar gölge/yarı gölge alanlarda sağlıklı bir şekilde gelişirler. Kapalı alanda(salonda) tutmanız ortancanın sağlığının bozulmasına neden olacaktır. Balkonda, ancak yakıcı güneşi görmeyeceği bir köşede tutmalısınız. Sabah güneşini veya akşam güneşini bir miktar aldığında keyifli bir şekilde çiçeklerini açacaktır. Öğle güneşi gibi direk güneş ışığına maruz kalan ortancaların yaprakları ve çiçekleri zarar görür. Ortancanın toprağını da susuz bırakmamaya çalışın, sürekli nemli(balçık gibi değil) kalmasına özen gösterin.

yağmur beğendi.
Eski 26-04-2014, 20:10   #1163
Yeni Üye

Tesekkur ederim sayin nikon bugun cicekciye sordum su dplu bir kovanin icerisine koy sabaha hic birseyi kalmaz dedi acaba dogru bir dusunce midir o kadar suyun icinde kalmadi sanirim ciceklerini kaybettim cunk baya sonduler tekrar cicek acma umudu varmidir acaba

Eski 26-04-2014, 23:02   #1164
Ağaç Dostu

züleyha's Avatar

Giriş Tarihi: 15-04-2007
Sayın tamervehir,

Aynı durum benim başıma da geldi. Çiçekçinin dediği gibi yaparsanız işe yarar. Benimki bu şekilde düzeldi. Çiçeklerde düzeliyor. Ama zaman kaybetmeyin.

züleyha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-04-2014, 21:09   #1165
Yeni Üye

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi züleyha Mesajı Göster
Sayın tamervehir,

Aynı durum benim başıma da geldi. Çiçekçinin dediği gibi yaparsanız işe yarar. Benimki bu şekilde düzeldi. Çiçeklerde düzeliyor. Ama zaman kaybetmeyin.
Merhaba zuleyha hanim,
Gercekten ise yaradi ve sok oldum sabah ortancami ole cap canli gorunce cunku bayagi solmustu simdi keyfimiz yerinde

züleyha beğendi.
Eski 29-04-2014, 13:30   #1166
Ağaç Dostu

nikon_'s Avatar

Susuz kalan ortancaların hem yaprakları hem de çiçekleri kendini bırakır. Toprağı iyice suyla doyurduğunuzda tekrar eski canlılığına kavuşur. Bir üstteki mesajımda da belirttiğim gibi, ortancaların toprağını kurutmamalısınız, sürekli nemli kalmalı.

Eski 30-04-2014, 02:11   #1167
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-04-2014
merhaba ben de çok güzel bir ortanca aldım ama ne yazık ki evim giriş katta ve balkonum yok.çiçekçi evin içinde yetişmez dediği için başta camın dış tarafına koydum.4-5 günde perişan oldu.galiba güneşten etkilendi ama güneş görmeyen camım yok.çaresiz evin içine alıp camı açıp önüne koydum. az önce de tamervehir arkadaşın yazdığını okuyup suya oturttum.ne yapacağımı şaşırmış durumdayım, hiç şansı yok mu evin içinde yetişme konusunda.yardımcı olursanız çok sevinirim

tuba1984 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-05-2014, 21:23   #1168
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
Ortancam geçen yaz geldi bana, küçük bir fideydi yeni kök yaptığı halinden belliydi. İlk çiçeğini bu yaz açacak. Rengini merak ediyorum

Eklenen Resimler

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-05-2014, 16:00   #1169
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-05-2014
sevgili Hira, geçen yıl fide halinde olan ortancanı nasıl yetiştirdin kış boyunca ? 2 hafta önce bende küçük bir ortanca fidesi edindim ,bu yaz çiçek açmayacaktır, gelecek seneye sağlıklı çıkması için 1 yıl boyunca bakımını nasıl yapabilirim ?? yardımcı olurmusunuz

maviortancam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2014, 12:40   #1170
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Çiçek taslaklarını oluşturmadan iki saksı ortancamın birine sürekli mavi mürekkep katılmış su, diğerine ise sirke katkılı su verdim. Mürekkep karıştırarak suladığım pembe renk ortancam(büyük ve çok çiçekli olan) hiçbir renk değişikliğine uğramadan aynı rengini korudu. Yine aslı pembe olan tek çiçekli diğer ortancam ise sirkeli sulama ile daha fazla kızardı. yani mürekkep katılarak sulama ile mavi renk elde edemedim. Sirkeli su ise oldukça başarılı sonuç verdi.

Eklenen Resimler

abk, Hülya, efeege ve 1 kişi beğendi.
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:10.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025