agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)

Beğeni Düzeni1567Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-04-2009, 22:44   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-10-2007
Piyasadaki çoğu ortanca "ithal" de ondan fiyatlar abes. Benim bildiğim ortanca ise sosyetik bir çiçek değildi eskiden. Zor koşullarda yaşayabildiğine şahit oldum. Yer de değiştirse, istediği koşullardan uzak da olsa yaşama tutunabiliyor.

Yazlığımızın deli rüzgarı (hatta belki de tuzlu rüzgarı) bizi pek çok çiçekten mahrum ederken ortancalar inadına dayanıyordu. 3 kök idiler, ikisi Çanakkale'den biri İzmir'den gelme Yerli bitkiler, eski toprak insanı gibi daha mı dayanıklı oluyorlar ne.. Fazla nazlanmıyorlar..

Bir de ortancayı görerek almanın garantisi yok. Çeşitli eriyikler ve besinlerle renkten renge şekilden şekle sokulmuşsa ertesi sene çiçek açtığında sizi şok edebiliyor.

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2009, 23:08   #2
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Giriş Tarihi: 10-10-2007
Galeri: 119
Celal Bey, petunya ve sardunya balkonumun vazgeçilmezleri. Akşamları balkonda otururken özellikle mor olanlar harika kokuyorlar. Bir de yaseminim.

Bu sene tüm seralarda ithal mavi, pembe, fuşya ve beyaz ortancalar dolu. Hepsi birbirinden güzel. Burada fiyatları 25-30 lira. Dayanamayıp bir tane aldım. Balkon duvarının iç kısmına koyacağım. Eğer sorunsuz yaşarsa başka renk daha alacağım.

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-01-2016, 11:07   #3
Ağaçsever

Binbirçeşit's Avatar

Giriş Tarihi: 17-01-2016
Benim ortancam

Ben içerde bakıyorum ortancama .şuan böyle şimdiye kadar bi aksılık yaşamadık umarım .yaşamayızda.sabah öglen akşam açık bi hava akımı olsun diye camı açıyorum .sulamasını hafta bi yapıyorum çok fazla güneş almıyo.

Binbirçeşit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2016, 09:25   #4
Ağaçsever

Binbirçeşit's Avatar

Giriş Tarihi: 17-01-2016
Nası bi.iş bir haftadan fazla süresir fotograf yuklemeye çalışıyorum olmuyo.kimse sorulara cevap vermıyo.bir admin yokmu burda insan bi bilgi bi bişey söyler.nası bi site anlamadım.çok canım sıkıldı.çiçejlerimle ilgili sorunları paylaşamıycaksam ne ye yarar.

Binbirçeşit Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-01-2016, 18:59   #5
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Binbirçeşit Mesajı Göster
Ben içerde bakıyorum ortancama .şuan böyle şimdiye kadar bi aksılık yaşamadık umarım .yaşamayızda.sabah öglen akşam açık bi hava akımı olsun diye camı açıyorum .sulamasını hafta bi yapıyorum çok fazla güneş almıyo.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Binbirçeşit Mesajı Göster
Nası bi.iş bir haftadan fazla süresir fotograf yuklemeye çalışıyorum olmuyo.kimse sorulara cevap vermıyo.bir admin yokmu burda insan bi bilgi bi bişey söyler.nası bi site anlamadım.çok canım sıkıldı.çiçejlerimle ilgili sorunları paylaşamıycaksam ne ye yarar.

Siz öncelikle 43 sayfayı baştan başlayarak okuyun isterseniz. Olabilecek her duruma göre daha önce farklı arkadaşların ne sorular sorduğunu, sorulara verilen cevapları, resimleri gelişim durumlarını gördüğünüz zaman sanırım sormayı düşündüğünüz, sorduğunuz bütün kafanıza takılan problemlerin cevabını en iyi şekilde belgesel tadında öğrenmiş olacaksınız. Aynı şeyleri daha önce saksıda lavanta vs. açmış olduğunuz konu başlıklarında da deneyin. Oldukça çok bilgileneceksiniz. Biraz da uygulama yaptığınız zaman çiçek almaya gittiğiniz çiçekçilerin çoğunun bile sizden daha fazla bir şey bilmediğini, özel konuları en ince detayına kadar öğrendiğinizi göreceksiniz. Biraz okuyarak, resimlere bakarak kısa bilgi olmasa da ayrıntılı, ince noktaları öğrenebilirsiniz. Hala bilmek istediğiniz bir şey olursa resimli ve ne istediğinizi bilen şekilde yazarsınız. Bilen arkadaşlar da yardımcı olurlar.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2009, 10:03   #6
Yeni Üye

çiçekseli's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2009
sn.Celal Sungur, evimin balkonunda yetiştirmeye cesaret edemediğim ortanca çiçeğini,doğrudan fidesinimi almamız gerekir.Arkadaşımın bol miktarda ortancası var,ondan bir küçük sürgün alsam tutarmı. Yanıtlarsanız sevinirim.

çiçekseli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2009, 10:57   #7
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Giriş Tarihi: 29-08-2007
Galeri: 93
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çiçekseli Mesajı Göster
sn.Celal Sungur, evimin balkonunda yetiştirmeye cesaret edemediğim ortanca çiçeğini,doğrudan fidesinimi almamız gerekir.Arkadaşımın bol miktarda ortancası var,ondan bir küçük sürgün alsam tutarmı. Yanıtlarsanız sevinirim.
Şu anda sürgünden çoğaltmak mümkün değil galiba. Bir fide alsanız daha iyi. Bence balkonda da yetişir. Galerideki balkon bölümü fotoğraflarına bakarsanız çok güzel ortancalar var. Yalnız 1-2 sene sonra çok boy atarsa balkonda yer sorunu çıkabilir ama onu da budamalarla bir miktar halledebilirsiniz.
Ortanca çok rahat yetiştirilebilen bir çiçek, çevrede gördüğüm kadarıyla. Ayda bir gübre verilip, susuz da bırakılmazsa başka bir şeye pek gerek yok. Dikili'de sahilde dükkanların önü tenekeler içinde çiçek fışkıran ortancalarla dolu ve güneşin alnındalar. Siz mümkün olduğu kadar 12 saat güneş alan bir yere koymamaya çalışın ama, imkanınız yok, yetiştirmek te istiyorsanız güneş te önemli bir engel değil ortanca için çevrede gördüğüm kadarıyla.

celalsungur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2009, 14:35   #8
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

jineop's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
Galeri: 94
Bu da benim alacalı ortancam ,beyaz açıyor.

Eklenen Resimler

jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2009, 18:03   #9
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Aman iyi bakın sevgili Jineop, beyaz ortanca zor bulunuyor, ayrıca yaprakları için bile yetiştirilir, çok hoş, birde çiçeklenseler müthiş olacaklar demek ki.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2009, 19:46   #10
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

jineop's Avatar

Galeri: 94
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Aman iyi bakın sevgili Jineop, beyaz ortanca zor bulunuyor, ayrıca yaprakları için bile yetiştirilir, çok hoş, birde çiçeklenseler müthiş olacaklar demek ki.
Temmuz da çelik alacağım inşallah..Çoğaltabilirsem sizlerle paylaşırım..Sevgiler

jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2009, 12:00   #11
Ağaçsever

lalecan's Avatar

bende sararan yapraklarını koparttım şimdi maşaallah çokiyi durum da gübre derken ne tür bir gübre vermeliyim. ben hiç birşey vermiyorum.bu da çiçeğimin resmi...

Eklenen Resimler

lalecan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2009, 12:09   #12
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lalecan Mesajı Göster
bende sararan yapraklarını koparttım şimdi maşaallah çok sn. Celal Sungur bey gübre derken ne tür bir gübre vermeliyim.hiç birşey vermiyorum.bu da resmi...
Bir çok gübre var. Nutra-leaf kullandım, ortanca ve Açelyalar için Koçtaş'ta satılan özel gübre var onlardan da aldım ama biraz pahalılar. En son, kız kardeşimin ortancaları çok diri idi, ne kullandığını sordum, Dikili'de, zirai ilaçlar satan bir dükkandan NPK'sı eşit oranda olan granül bir gübre almış ondan kullanıyormuş. Kilosu 3 tl. idi. Ben de satın alıp, ondan verdim ama miktarını hatırlamıyorum, öğrenip bildireyim. Satın alacağınız yerden de sorabilirsiniz.

Eski 02-05-2009, 12:19   #13
Ağaçsever

lalecan's Avatar

teşekkürler sn celal sungur bey merkeze gidersem almaya çalışacağım.doğal yanmış gübre de veren varmış nasıl olur acaba

Eski 05-05-2009, 14:48   #14
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Ortancayı pembe ya da mavi yapmanın yolları tamam da mor nasıl yapıyoruz?
Mor, pembe-mavi arası bir renk olduğu için aklım karışıyor

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2009, 16:56   #15
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-04-2007
Galeri: 266
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan Mesajı Göster
En kolay yolu : Yapı marketlerde renke göre gübresi var

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2009, 17:08   #16
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Mavileştiricisini ve pembeleştiricisini(standart olan) gördüm de mor için hiç görmedim ben

- Mavi için bitkinin alüminyum alması gerekiyor. Toprağına alüminyum ekliyoruz ve de alüminyum emilimini kolaylaştırmak için pH'ı düşürüyoruz.

- Pembe için bitkinin alüminyum almaması gerekiyor. Topraktan alüminyum çıkartamayacağımız için, pH'ı yükselterek ve de fosfor ekleyerek alüminyum emilimini azaltıyoruz.

Mor olanın mantığı ne acaba?

Eski 12-05-2009, 10:20   #17
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-05-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan Mesajı Göster
Samsunda yaşıyorum,ortancalarım henüz açmadıkları için mor,menekşe ve mavi renklerini sizlerle paylaşamıyorum.ortancaların renkleri tamamen dikili oldukları toprakla ilgilidir.Siyah renkli,taneli bir yapıya sahip,asit oranı yüksek (doğu karadenizde bulunan toprak cinsi)toprak ortancalarınızın rengini maviye döndürür.Yüzeyde bulunan ortanca köklerinin üzerini 2-3 cm kalınlığında kaplamanız mor rengi elde etmeniz için yeterli olacaktır.Daha kalın bir kaplama ya da tamamen bu toprağın kullanımı ortancayı tamamen mavi renk yapar.Kısa zamanda fotoğraflarla ortancalarımı sizlerle paylaşacağım...

merto beğendi.
eyakut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2009, 17:32   #18
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-04-2007
Galeri: 266
Mor; pembe çiçeğe mavi için verilen hazır gübre ile oluyor Mantiği galiba yok

Eklenen Resimler

k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2009, 18:04   #19
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi k0900 Mesajı Göster
Mor; pembe çiçeğe mavi için verilen hazır gübre ile oluyor Mantiği galiba yok
Hmm, bu oldukça mantıklı aslında

Bu mesajdaki sayın Kiraz'ın ortancalarının rengine bayıldım.
http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=316

Eski 05-05-2009, 17:35   #20
Ağaç Dostu

TuruncuHis's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2008
Benim fide yaprak vermeye niyetlenmişken bütün yapraklarını indirivermiş bugün. Kendisi bilir. Ne gerekiyorsa yaptım; daha ne? İklimi de değiştirecek değilim ya
Bu kadar özeni kendime göstersem saçım bile çiçek açar. Biri bitlenir, biri böceklenir, biri küser, biri kurur. Salıyorum çayıra hepsini...

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-05-2009, 22:49   #21
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Sonunda dayanamayıp mavi ortanca da aldım. Muhteşem bir renk.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TuruncuHis Mesajı Göster
Bu kadar özeni kendime göstersem saçım bile çiçek açar. Biri bitlenir, biri böceklenir, biri küser, biri kurur. Salıyorum çayıra hepsini...
İlahi Turuncu his, çok hoşsunuz. Haklısınız vallahi, doğru söze ne denir! Koyverin gitsin.

Eski 06-05-2009, 00:35   #22
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 Mesajı Göster
Sonunda dayanamayıp mavi ortanca da aldım. Muhteşem bir renk.
Karadeniz'den bir kaç kök mavi ortanca getirtmiştim, İzmir'de hepsi pembe'ye döndüler. Moralini bozma ama maalesef, rengi toprak, su bile etkiliyor.

Eski 06-05-2009, 08:11   #23
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi celalsungur Mesajı Göster
Karadeniz'den bir kaç kök mavi ortanca getirtmiştim, İzmir'de hepsi pembe'ye döndüler. Moralini bozma ama maalesef, rengi toprak, su bile etkiliyor.
Zaten benim bildiğim renkte asıl etken toprak Ph'ı. Asitli topraklarda mavi, alkali topraklarda pembe olmaya meyilliler. Kireçliyse suyunuz toprak alkalileşiyor ortanca pembeleşiyor.

Bu forumda bu başlığın içerisinde aliminyum sülfat uygulamasının toprağı asitleştirip rengi mavileştirdiğini okudum. Ve baharda denemeye başladım. Toprağı aliminyum sülfatlı suyla suladım ve en üste de çam ibreleri serdim. 15 gün sonra yeniden aliminyum sülfatlı suyla sulayacağım. Bakalım ortancaların renginde değişiklik olacak mı

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2009, 08:43   #24
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi celalsungur Mesajı Göster
Seracının söylediğine göre aldığım ortancalar ithalmiş. Çiçekleri daha büyük oluyormuş ve renk değişimi olmuyormuş. Göreceğiz.

Evdeki suyumuz kireçli. Eğer yazılanlar doğruysa benim maviş pembeleşebilir demektir, bu da bende hayal kırıklığı yaratır. Yerli ortanca yetiştiren bir arkadaşımın annesi, çivit ile sulama yaparak mavi olmasını sağladığını söyledi. Eğer mavişimde renk değişimi başlarsa bu yöntemi deneyeceğim.

Eski 10-05-2009, 18:03   #25
Ağaçsever

lalecan's Avatar

bu da 1 milyona aldığım ortancam hangi renk olur bilmiyorum.

Eklenen Resimler

Eski 06-05-2009, 07:49   #26
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TuruncuHis Mesajı Göster
Benim fide yaprak vermeye niyetlenmişken bütün yapraklarını indirivermiş bugün. Kendisi bilir. Ne gerekiyorsa yaptım; daha ne? İklimi de değiştirecek değilim ya
Sabah sabah o kadar güldüm ki, siz çok yaşayın Aynı benim durumum, nerden geliyor bu bitler, örümcekler, gözümüzün önünde çaktırmadan nasıl kuruyorlar ağlarını anlamıyorum. İki gün önce güneş vurunca bir de ne göreyim pembe yaseminim örümcek ağından görünmüyor! Hemen arap sabunlu suları hazırlayıp püskürttüm, demin yine ilaçladım, balkona çıkaracağım bu sefer de yeterince sıcak değil diye tedirginim, sorunları hiç bitmiyor...

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-05-2009, 18:23   #27
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Arkadaşlar bu aliminyumsulfati nereden bulacağız, başka adı varmı?
Ben İlkbaharda Praktikerden sormuştum 49tl. idi, çok pahalı olduğu için almamıştım, daha ucuz ne kullanılabilir paslı çiviler hariç.
Bir de karaboya denen bir şey var, Eminönü'nden almıştım, bir kaç kez verdim ama bir işe yaramadı.

Eski 11-05-2009, 12:29   #28
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Alıntı:
Ben İlkbaharda Praktikerden sormuştum 49tl. idi, çok pahalı olduğu için almamıştım, daha ucuz ne kullanılabilir paslı çiviler hariç.
Bir de karaboya denen bir şey var, Eminönü'nden almıştım, bir kaç kez verdim ama bir işe yaramadı.

Alüminyum sülfat zirai ilaç-gübre satan yerlerde oluyor. Ben kendim almadım ama alanları biliyorum. Vilmorin'in ortanca mavileştirici gübresi de yapı marketlerde 29-30 lira gibi bir fiyattan satılıyor, ki bence oldukça pahalı.

Paslı çivi ya da demir sülfat(karaboya) ortancayı mavileştirmez, bitkinin demir eksikliğini giderir. Demir eksikliği varsa bitkinin genç yapraklarında damarlı görünen bir sararma olur.

Kolay gelsin

Eski 11-05-2009, 13:03   #29
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Alıntı:
http://www.tse.org.tr/Turkish/Abone/...iKod=71.100.80

Eski 11-05-2009, 19:13   #30
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Teşekkürler sayın Gilan, Celal bey, bir şekilde bulacağım yardımlarınızla.
Yetişmiş altı kök ortancam rengarenk olmayı bekliyor.

Bu ortanca çeliklerim yaklaşık beş aylık, ama hepsi de çiçeklendi, şimdi ayırmıyorum, Sonbaharda yerlerine dikeceğim.

Eklenen Resimler

merto ve nkutsay beğendi.

Düzenleyen Adalet Yağcı : 11-05-2009 saat 19:14 Neden: fotoğraf ekleme

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025